Google+
Doel:€250.00
Donaties:€92.15

Per saldo:€-157.85

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 22-09-2018
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Update: baan in de tropen door MOVisser
Vandaag om 10:00:36
Mijn eerste H0 modeltreinbaan in aanbouw door MOVisser
Vandaag om 09:58:16
Opnieuw beginnen met hobby door Lagavulin
Vandaag om 09:57:52
Gaan we ooit door heel Europa met de trein in plaats van het vliegtuig? door Marc tramt
Vandaag om 09:55:44
Fleischmann Lint: Loksound overleden, vervanging? door spock
Vandaag om 09:47:01
Landerbahn en Reichsbahn locomotieven. door puntenglijder
Vandaag om 09:44:20
BNLS-actie: Artitec DAF SRV door Edsko Hekman
Vandaag om 09:43:42
Projekt 083-338 door tuurtje
Vandaag om 09:11:11
Mara Harbor door Corny121
Vandaag om 08:50:30
Corneli├źnstadt 2.0 door Corny121
Vandaag om 08:48:57
Detectie/blokken. door henk
Vandaag om 08:28:06
Toon hier je nieuwe (model) spooraanwinst(en)... door puntenglijder
Vandaag om 08:24:15
Montage bouwkit Weinert BR 93 door puntenglijder
Vandaag om 08:07:25
Sfeertopic voor toekomstige module door Reinout van Rees
22 september 2018, 23:43:50
Aachenau West door wob
22 september 2018, 22:30:17
  

Auteur Topic: "eenvoudige" mrdirect booster werkt niet  (gelezen 4950 keer)

JWO

  • Offline Offline
  • Berichten: 35
"eenvoudige" mrdirect booster werkt niet
« Gepost op: 20 december 2006, 19:26:43 »
Hallo,

Ik heb een printje opgebouwd volgens het schema wat op de mrdirect site staat:
http://www.mrdirect.nl/extras/img/eenv_booster.jpg

Echter vandaag heb ik hem voor het eerst aan gesloten, geen rook geen vuur.  ;D
Maar zodra ik mrdirect opstart, slaat deze direct in de kortsluitbeveiliging zonder dat er ook maar iets op de rails staat.
Dit klopt dus niet. Eerst maar eens getest of het booster gedeelte wel werkt dan. Dus pin6 los gemaakt, en een verlichte wagon op de rails gezet, niets...
Even de multimeter op de rails gezet, hier meet ik -21volt, terwijl ik op mijn m├Ą6021 slechts -12volt meet. Dit is dus aan de hoge kant. ook als ik met mrdirect de baan afschakel, blijft die spanning op de rails staan.

Hier nog even mijn printje:
Multisim schema

Ultiboard layout

Wie kan mij helpen wat er mis is met mijn print?

p.s. let niet op de niet kloppende componenten in het multisimschema, deze heb ik er alleen in geplakt omdat hij de componenten van het booster schema niet kende, hij is dus wel met de goede transistors op gebouwd.
« Laatst bewerkt op: 20 december 2006, 22:36:25 door Johan »

Wim Ros

  • BHV
  • Offline Offline
  • Berichten: 7822
  • Alleen de waarheid ligt in het midden.
    • Perrongeluk
Re: "eenvoudige" mrdirect booster werkt niet
« Reactie #1 Gepost op: 20 december 2006, 19:56:35 »
Johan,

Was een Delta Control van Marklin als booster niet veel eenvoudiger?

Mvg
Wim.
Intellibox via LocoNet-Interface met s88 via een s88 naar LocoNet adapter.Of L.NET-S88SD16-N Marklin 6021 via een 63820, LocoNet-Interface en een s88 naar LocoNet adapter. Lenz Digital Plus via  LI101F of s88XPressNetLi s88SD16-n. http://rosoft.boards.net

JWO

  • Offline Offline
  • Berichten: 35
Re: "eenvoudige" mrdirect booster werkt niet
« Reactie #2 Gepost op: 20 december 2006, 20:02:47 »
Ja misschien wel, maar dit is (hopelijk) veel leerzamer en leuker.

JWO

  • Offline Offline
  • Berichten: 35
Re: "eenvoudige" mrdirect booster werkt niet
« Reactie #3 Gepost op: 20 december 2006, 21:34:55 »
Misschien een belangrijk detail? Hij schiet pas in de kortsluitbeveiliging nadat de voedingsspanning is aangesloten. En hij gaat er pas na een +/- 5 seconden weer uit nadat de voeding er weer af is.


**Jelle**

  • Offline Offline
  • Berichten: 298
Re: "eenvoudige" mrdirect booster werkt niet
« Reactie #4 Gepost op: 21 december 2006, 00:15:18 »
Een paar korte vraagjes:

Heb je de voedingsspaningen al eens gemeten? Dus de spanning die over beide 4700 uF elco's staat?

Heb je hem al eens getest met een externe voeding? Daarmee bedoel ik +12V en -12V (niet tegelijk) aansluiten op de ingang van de booster? Bij +12V zou hij naar ca +20V moeten gaan, bij -12V naar ongeveer -20V. Als je hem aan de aarde hangt zou hij 0 volt moeten geven. Je hebt wel kans dat je voor deze test even de rood getekende bc557b moet loshalen, ik heb deze proef nooit gedaan met deze transistor erop (en met de 'grote' versie van de booster).

Succes, Jelle.
NS, DDW, Edits booster, LocoNet met LbServer, besturing met eigen geschreven software in VB

JWO

  • Offline Offline
  • Berichten: 35
Re: "eenvoudige" mrdirect booster werkt niet
« Reactie #5 Gepost op: 21 december 2006, 17:53:24 »
Even met de multimeter er bij langs geweest en de spanningen t.o.v. GND gemeten.
Dit is met een marklin 52VA ~16v  trafo.
http://img144.imageshack.us/img144/549/boosterspanninglf2.jpg

Ik zal het nog eens met 12V DC als voeding proberen.
Maar misschien heb je hier al wat aan.

p.s. over de bovenste 390ohm weerstand staat 12V en over de onderste staat 3,5V

groet,

Johan
« Laatst bewerkt op: 21 december 2006, 17:58:36 door Johan »

JWO

  • Offline Offline
  • Berichten: 35
Re: "eenvoudige" mrdirect booster werkt niet
« Reactie #6 Gepost op: 21 december 2006, 21:58:26 »
Correctie op voorgaande, wanneer een verlichtewagon op de rails wordt gezet, dan brand de verlichting wel, en zakt de rail spanning naar +/- 14volt.

Ik had perongelijk de massa met de rijstroom verwisselt op de aansluit rail. Wanneer een loc op de rails wordt gezet, en de kortsluitbeveiliging afgekoppelt wordt, dan rijdt de loc niet.

JWO

  • Offline Offline
  • Berichten: 35
Re: "eenvoudige" mrdirect booster werkt niet
« Reactie #7 Gepost op: 22 december 2006, 18:45:38 »
Opgelost, de bc337-40 zat omgedraaid.

JWO

  • Offline Offline
  • Berichten: 35
Re: "eenvoudige" mrdirect booster werkt niet
« Reactie #8 Gepost op: 22 december 2006, 21:53:18 »
En hij doet het weer niet, hij gooit hem weer direct in de kortsluitbeveiliging, zonder dat er wat aan gewijzigd is.............  zucht.... ???

Wim Ros

  • BHV
  • Offline Offline
  • Berichten: 7822
  • Alleen de waarheid ligt in het midden.
    • Perrongeluk
Re: "eenvoudige" mrdirect booster werkt niet
« Reactie #9 Gepost op: 23 december 2006, 01:13:08 »
Hi Johan,

Kon het even niet laten om die schakeling ook eens op print te  ontwerpen.



http://i5.photobucket.com/albums/y200/xammax/BoosterJohan.jpg

Er passen  er twee op een eurokaart.

Mvg
Wim.

PS.: Dit lost je probleem natuurlijk niet op, maar misschien geeft het een andere kijk op de materie.
Intellibox via LocoNet-Interface met s88 via een s88 naar LocoNet adapter.Of L.NET-S88SD16-N Marklin 6021 via een 63820, LocoNet-Interface en een s88 naar LocoNet adapter. Lenz Digital Plus via  LI101F of s88XPressNetLi s88SD16-n. http://rosoft.boards.net

**Jelle**

  • Offline Offline
  • Berichten: 298
Re: "eenvoudige" mrdirect booster werkt niet
« Reactie #10 Gepost op: 23 december 2006, 14:38:13 »
Ik neem aan dat je wederom een rondgang gemaakt hebt met je multimeter. Wat gebeurt er als je de kortsluitbeveiliging loskoppelt?
Heb je hem geprobeerd met apart +12V en -12V op de ingang te zetten? (eventueel met losgekoppelde kortsluitbeveiliging). Het gaat er nu om, zit er nog een fout in de booster zelf of ligt dit aan de kortsluitbeveiliging.
NS, DDW, Edits booster, LocoNet met LbServer, besturing met eigen geschreven software in VB

Wim Ros

  • BHV
  • Offline Offline
  • Berichten: 7822
  • Alleen de waarheid ligt in het midden.
    • Perrongeluk
Re: "eenvoudige" mrdirect booster werkt niet
« Reactie #11 Gepost op: 26 december 2006, 00:42:07 »
Hi,

Ook maar even de DCC programmeer en uitlees ACK detectie(A) erbij gepropt.
Was er toch mee bezig zeg maar. Ik zal de komende dagen het geheel eens samen bouwen en kijken wat het resultaat is.



Mvg
Wim.
Intellibox via LocoNet-Interface met s88 via een s88 naar LocoNet adapter.Of L.NET-S88SD16-N Marklin 6021 via een 63820, LocoNet-Interface en een s88 naar LocoNet adapter. Lenz Digital Plus via  LI101F of s88XPressNetLi s88SD16-n. http://rosoft.boards.net