Doel:€250.00
Donaties:€125.00

Per saldo:€-125.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 15-11-2018
Algemeen

De stichting

Recente berichten

met toetsenbord minimaal 2 treinen tegelijk besturen door g60force
Vandaag om 20:43:04
Eerste serieuze ervaring met modelbouw - Fotodijkje in aanbouw door Spelfaut
Vandaag om 20:39:32
Projekt 083-338 door 44
Vandaag om 20:39:23
Toon hier je nieuwe (model) spooraanwinst(en)... door Gerrit F
Vandaag om 20:39:15
Potloodkunst door Bart Zegers
Vandaag om 20:36:21
Mijn eerste H0 modeltreinbaan in aanbouw door bosje77
Vandaag om 20:36:13
Verzendperikelen door ivanzon
Vandaag om 20:29:19
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
Vandaag om 20:22:12
Treinenbeurs Lisse door ca.gorter
Vandaag om 20:16:16
Fotodijk als Diorama; moest nog een keer... door Spelfaut
Vandaag om 20:12:52
BMB 00-modulebaan, Algemeen. door ETH023
Vandaag om 20:04:01
Treinbaan gezocht voor commercial door Jan-Peter
Vandaag om 19:51:21
Van Swarzach naar Swarzburg door Wim Vink
Vandaag om 19:40:17
AVT VAM Overslagstation voor een actieprijs! door AVT Products
Vandaag om 19:32:15
Raadplaatje door HIJ
Vandaag om 19:16:19
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Remco vM
Vandaag om 18:44:25
EifelBurgenBahn door ArjanB
Vandaag om 18:21:25
Falkensteiner bockerl door Krokodil68
Vandaag om 17:56:29
  

Auteur Topic: "eenvoudige" mrdirect booster werkt niet  (gelezen 4978 keer)

JWO

  • Offline Offline
  • Berichten: 35
"eenvoudige" mrdirect booster werkt niet
« Gepost op: 20 december 2006, 19:26:43 »
Hallo,

Ik heb een printje opgebouwd volgens het schema wat op de mrdirect site staat:
http://www.mrdirect.nl/extras/img/eenv_booster.jpg

Echter vandaag heb ik hem voor het eerst aan gesloten, geen rook geen vuur.  ;D
Maar zodra ik mrdirect opstart, slaat deze direct in de kortsluitbeveiliging zonder dat er ook maar iets op de rails staat.
Dit klopt dus niet. Eerst maar eens getest of het booster gedeelte wel werkt dan. Dus pin6 los gemaakt, en een verlichte wagon op de rails gezet, niets...
Even de multimeter op de rails gezet, hier meet ik -21volt, terwijl ik op mijn mä6021 slechts -12volt meet. Dit is dus aan de hoge kant. ook als ik met mrdirect de baan afschakel, blijft die spanning op de rails staan.

Hier nog even mijn printje:
Multisim schema

Ultiboard layout

Wie kan mij helpen wat er mis is met mijn print?

p.s. let niet op de niet kloppende componenten in het multisimschema, deze heb ik er alleen in geplakt omdat hij de componenten van het booster schema niet kende, hij is dus wel met de goede transistors op gebouwd.
« Laatst bewerkt op: 20 december 2006, 22:36:25 door Johan »

Wim Ros

  • BHV
  • Offline Offline
  • Berichten: 7822
  • Alleen de waarheid ligt in het midden.
    • Perrongeluk
Re: "eenvoudige" mrdirect booster werkt niet
« Reactie #1 Gepost op: 20 december 2006, 19:56:35 »
Johan,

Was een Delta Control van Marklin als booster niet veel eenvoudiger?

Mvg
Wim.
Intellibox via LocoNet-Interface met s88 via een s88 naar LocoNet adapter.Of L.NET-S88SD16-N Marklin 6021 via een 63820, LocoNet-Interface en een s88 naar LocoNet adapter. Lenz Digital Plus via  LI101F of s88XPressNetLi s88SD16-n. http://rosoft.boards.net

JWO

  • Offline Offline
  • Berichten: 35
Re: "eenvoudige" mrdirect booster werkt niet
« Reactie #2 Gepost op: 20 december 2006, 20:02:47 »
Ja misschien wel, maar dit is (hopelijk) veel leerzamer en leuker.

JWO

  • Offline Offline
  • Berichten: 35
Re: "eenvoudige" mrdirect booster werkt niet
« Reactie #3 Gepost op: 20 december 2006, 21:34:55 »
Misschien een belangrijk detail? Hij schiet pas in de kortsluitbeveiliging nadat de voedingsspanning is aangesloten. En hij gaat er pas na een +/- 5 seconden weer uit nadat de voeding er weer af is.


**Jelle**

  • Offline Offline
  • Berichten: 299
Re: "eenvoudige" mrdirect booster werkt niet
« Reactie #4 Gepost op: 21 december 2006, 00:15:18 »
Een paar korte vraagjes:

Heb je de voedingsspaningen al eens gemeten? Dus de spanning die over beide 4700 uF elco's staat?

Heb je hem al eens getest met een externe voeding? Daarmee bedoel ik +12V en -12V (niet tegelijk) aansluiten op de ingang van de booster? Bij +12V zou hij naar ca +20V moeten gaan, bij -12V naar ongeveer -20V. Als je hem aan de aarde hangt zou hij 0 volt moeten geven. Je hebt wel kans dat je voor deze test even de rood getekende bc557b moet loshalen, ik heb deze proef nooit gedaan met deze transistor erop (en met de 'grote' versie van de booster).

Succes, Jelle.
NS, DDW, Edits booster, LocoNet met LbServer, besturing met eigen geschreven software in VB

JWO

  • Offline Offline
  • Berichten: 35
Re: "eenvoudige" mrdirect booster werkt niet
« Reactie #5 Gepost op: 21 december 2006, 17:53:24 »
Even met de multimeter er bij langs geweest en de spanningen t.o.v. GND gemeten.
Dit is met een marklin 52VA ~16v  trafo.
http://img144.imageshack.us/img144/549/boosterspanninglf2.jpg

Ik zal het nog eens met 12V DC als voeding proberen.
Maar misschien heb je hier al wat aan.

p.s. over de bovenste 390ohm weerstand staat 12V en over de onderste staat 3,5V

groet,

Johan
« Laatst bewerkt op: 21 december 2006, 17:58:36 door Johan »

JWO

  • Offline Offline
  • Berichten: 35
Re: "eenvoudige" mrdirect booster werkt niet
« Reactie #6 Gepost op: 21 december 2006, 21:58:26 »
Correctie op voorgaande, wanneer een verlichtewagon op de rails wordt gezet, dan brand de verlichting wel, en zakt de rail spanning naar +/- 14volt.

Ik had perongelijk de massa met de rijstroom verwisselt op de aansluit rail. Wanneer een loc op de rails wordt gezet, en de kortsluitbeveiliging afgekoppelt wordt, dan rijdt de loc niet.

JWO

  • Offline Offline
  • Berichten: 35
Re: "eenvoudige" mrdirect booster werkt niet
« Reactie #7 Gepost op: 22 december 2006, 18:45:38 »
Opgelost, de bc337-40 zat omgedraaid.

JWO

  • Offline Offline
  • Berichten: 35
Re: "eenvoudige" mrdirect booster werkt niet
« Reactie #8 Gepost op: 22 december 2006, 21:53:18 »
En hij doet het weer niet, hij gooit hem weer direct in de kortsluitbeveiliging, zonder dat er wat aan gewijzigd is.............  zucht.... ???

Wim Ros

  • BHV
  • Offline Offline
  • Berichten: 7822
  • Alleen de waarheid ligt in het midden.
    • Perrongeluk
Re: "eenvoudige" mrdirect booster werkt niet
« Reactie #9 Gepost op: 23 december 2006, 01:13:08 »
Hi Johan,

Kon het even niet laten om die schakeling ook eens op print te  ontwerpen.



http://i5.photobucket.com/albums/y200/xammax/BoosterJohan.jpg

Er passen  er twee op een eurokaart.

Mvg
Wim.

PS.: Dit lost je probleem natuurlijk niet op, maar misschien geeft het een andere kijk op de materie.
Intellibox via LocoNet-Interface met s88 via een s88 naar LocoNet adapter.Of L.NET-S88SD16-N Marklin 6021 via een 63820, LocoNet-Interface en een s88 naar LocoNet adapter. Lenz Digital Plus via  LI101F of s88XPressNetLi s88SD16-n. http://rosoft.boards.net

**Jelle**

  • Offline Offline
  • Berichten: 299
Re: "eenvoudige" mrdirect booster werkt niet
« Reactie #10 Gepost op: 23 december 2006, 14:38:13 »
Ik neem aan dat je wederom een rondgang gemaakt hebt met je multimeter. Wat gebeurt er als je de kortsluitbeveiliging loskoppelt?
Heb je hem geprobeerd met apart +12V en -12V op de ingang te zetten? (eventueel met losgekoppelde kortsluitbeveiliging). Het gaat er nu om, zit er nog een fout in de booster zelf of ligt dit aan de kortsluitbeveiliging.
NS, DDW, Edits booster, LocoNet met LbServer, besturing met eigen geschreven software in VB

Wim Ros

  • BHV
  • Offline Offline
  • Berichten: 7822
  • Alleen de waarheid ligt in het midden.
    • Perrongeluk
Re: "eenvoudige" mrdirect booster werkt niet
« Reactie #11 Gepost op: 26 december 2006, 00:42:07 »
Hi,

Ook maar even de DCC programmeer en uitlees ACK detectie(A) erbij gepropt.
Was er toch mee bezig zeg maar. Ik zal de komende dagen het geheel eens samen bouwen en kijken wat het resultaat is.



Mvg
Wim.
Intellibox via LocoNet-Interface met s88 via een s88 naar LocoNet adapter.Of L.NET-S88SD16-N Marklin 6021 via een 63820, LocoNet-Interface en een s88 naar LocoNet adapter. Lenz Digital Plus via  LI101F of s88XPressNetLi s88SD16-n. http://rosoft.boards.net