Doel:€250.00
Donaties:€172.50

Per saldo:€-77.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 12-01-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Falkenheim door puntenglijder
Vandaag om 07:51:12
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door puntenglijder
Vandaag om 07:48:03
Stoomtrein Goes Borsele: Wat zijn we aan het bouwen door martinh
Vandaag om 07:44:31
Busch 2021 door Floris
Vandaag om 07:39:54
Scandinavië-IG: Skandinavisk bangården. Voor op Scandinavië gerichte spoorzaken door Lolke Bijlsma
Vandaag om 01:12:25
Noch 2021 door SBBcargo
Vandaag om 01:03:27
De knutsels van een badeend door Duikeend
Vandaag om 00:56:57
NS ICNG (1:220) door Debvd
Vandaag om 00:51:36
Roco NS 1100, 63655, hoe moet je decoder plaatsen? door Carel Ruysink
Vandaag om 00:42:20
Kreisbahn nach Bad Bimmelberg, ofwel de Bimmelbahn door Lucien
Vandaag om 00:23:20
Vieze treinen, gebouwen, wegen etc. (tips en plaatjes) door Frans Peeters
Vandaag om 00:09:01
Auhagen 2021 door ex-DR V100
23 januari 2021, 23:46:21
Artitec 2021 HO, accessoires. Nieuws van de fabrikant. door barry1972
23 januari 2021, 23:40:59
Kato EF510 H0 digitaliseren door erikkral
23 januari 2021, 23:19:53
Advies voor een nieuwe baan door Hennik
23 januari 2021, 23:16:53
Wensenlijst modelspoorhuizen, schaal N door MOVisser
23 januari 2021, 22:14:35
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
23 januari 2021, 22:10:25
LTM-51 Garratt in messing, Spoor-0 door FritsT
23 januari 2021, 21:45:34
Toebehoren in schaal 1:45 voor de Rhätische Bahn. door Mitchell
23 januari 2021, 21:36:51
ESU Ecos 2 uit te breiden om meerdere treinen handbediend te laten rijden? door 1200blauw
23 januari 2021, 21:35:11
Bahnstrecke 5867 door Frank 123
23 januari 2021, 21:19:16
Nieuwe intercity van NS maakt eerste meters buiten fabriek door Daan!
23 januari 2021, 20:50:22
Waar in de wereld is Mme. Sousterre? door 72sonett
23 januari 2021, 20:33:26
Kellerstein; een nieuwe baan in H0 door freekvo
23 januari 2021, 20:20:42
NPE Modellbau 2021 door Falcon10
23 januari 2021, 20:16:07
Bentheimer Eisenbahn, gisteren, vandaag en morgen. door mass am see
23 januari 2021, 20:09:02
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door laurent
23 januari 2021, 20:05:27
Nieuws over oud spul in Colombia door Joost O
23 januari 2021, 20:01:35
IR lichtsluis van Modelbouwled, handleiding gevraagd. door VvKan
23 januari 2021, 19:59:16
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Ronald69
23 januari 2021, 19:53:22
  

Auteur Topic: 2 wissels gelijktijdig aansturen via 1 decoder uitgang  (gelezen 2770 keer)

Rbs

  • Offline Offline
  • Berichten: 12
  • it's british so it probably won't work
2 wissels gelijktijdig aansturen via 1 decoder uitgang
« Gepost op: 31 oktober 2006, 18:48:30 »
Mijn naam is Leslie, ik kijk al een tijdje mee op dit forum.
Nu heb ik zelf een vraag over digitaal schakelen van wissels.
Op Eurospoor bij de Beneluxspoor stand heb ik deze vraag ook gesteld.
Ik heb hierop zeer bereidwillig advies gekregen en enkele suggesties.
Thuis dit uitgeprobeerd maar het wil niet lukken.

Wat ik wil is op een decoder uitgang van Viessmann 5211 twee wissels
tegelijk omzetten.
Rails M* C-rail, aansturing M* Central station.

De tips van de beneluxspoor medewerker waren:
1 verhoog de schakel-tijd (mogelijkheden via CS zijn 250, 500, 750
en 1000 ms).
2 plaats een delta controller als booster tussen CS en de digitaal ingang van de Viessmann decoder.
(De decoder wordt extern gevoed via de E aansluiting door een trafo, aansluiting als in de Viessmann manual)
De aansluiting is gedaan zoals M* aangeeft op hun site, echter dit is voor een control unit 6021(M* digital, niet Systems)

Beide hierboven vermelde suggesties hebben geen effect gehad, alleen een zachte klik maar de wissels blijven staan.

Er zit tussen de trafo en de decoder nog een power unit 5215.

Kan dit misschien niet met M* systems.

Heeft iemand hier ervaring mee.
Als dit inderdaad niet gaat is het ook goed, indivueel schakelen ze goed.

Alvast bedankt.

Leslie.


Jeroen1975

  • GTW in de tuin
  • Offline Offline
  • Berichten: 1485
  • 45mm, zelfbouw, Brits- en Achterhoeks smalspoor
    • Jeroen's Treinen Site
Re: 2 wissels gelijktijdig aansturen via 1 decoder uitgang
« Reactie #1 Gepost op: 31 oktober 2006, 19:05:55 »
Ik heb ook een aantal wissels die ik op 1 uitgang aangesloten. Ik heb dan wel geen M* maar voor wissels aandrijvingen maakt het lijkt me niet uit. Bij de decoder moet je wel een apparte trafo op je aansluiten. De "dure" digitale stroom moet je hiervoor niet gebruiken. Ook niet als je maar 1 wissel per uitgang hebt.

Succes


EDIT:  Ik heb 2 conradje op 1 aansluiting aangesloten. Ik weet dus niet of die minder stroom verbruiken als een M* aandrijving.
« Laatst bewerkt op: 01 november 2006, 19:52:11 door Jeroen1975 »
www.shapeways.com/designer/GelderscheTrams
Treinen van britse eilanden
Treinen uit de achterhoek

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 20353
    • Pagina van klaas
Re: 2 wissels gelijktijdig aansturen via 1 decoder uitgang
« Reactie #2 Gepost op: 01 november 2006, 00:08:55 »
In de Viessmann 5211 zit een stroombegrenzer die er voor zorgt dat de spoeluitgangen maximaal 2,5A kunnen leveren. Het lijkt erop dat dat in jouw geval net te weinig is om 2 wissels tegelijk aan te sturen.
Aanwijzingen daarvoor: een enkel wissel gaat wel goed, bij 2 wissels hoor je een klik maar ze halen het net niet. Je hebt dus geen aansluitfouten gemaakt.

Een zwaardere trafo of een powermudule zullen in dit geval niet helpen, de stroombegrenzing verhindert dat die hun maximale stroom kunnen leveren.
De enige oplossing lijkt me om wisselaandrijvingen te installeren die minder stroom vragen. Of de stroombegrenzer aaanpssen, maar dan heb je kans dat je de uitgangstransistors opblaast.

marcel

  • Offline Offline
  • Berichten: 680
Re: 2 wissels gelijktijdig aansturen via 1 decoder uitgang
« Reactie #3 Gepost op: 01 november 2006, 07:29:46 »
Hey,

Kun je het niet oplossen met een Relais?

Mvg, Marcel
Mvg, Marcel

Rbs

  • Offline Offline
  • Berichten: 12
  • it's british so it probably won't work
Re: 2 wissels gelijktijdig aansturen via 1 decoder uitgang
« Reactie #4 Gepost op: 01 november 2006, 13:26:36 »
Klaas;
Bedankt voor je uitleg, dit is mij duidelijk.

Marcel;
Bedankt voor de tip, maar ik laat het zoals het nu is, per wissel een uitgang.
Ik dacht allen een decoder uitgang te kunnen besparen, dit zou op de gehele baan 2 hooguit 3 zijn.
Wacht wel op de upgrade van de CS voor het schakel gemak. (memory functie)

Mvg
Leslie

Peter Kleton

  • Offline Offline
  • Berichten: 2879
Re: 2 wissels gelijktijdig aansturen via 1 decoder uitgang
« Reactie #5 Gepost op: 01 november 2006, 15:01:31 »
Hallo,
     Marcel heeft het over relais,met 2 monostabiele relais van b.v. Conrad moet dat lukken,als je het goede type vinden kan, kan het zelfs met 1 zo'n relais, en zet je de spoelaansluitingen van elk wissel parallel.
-Peter
NS 1924-heden.
 0 baan NS loks 2100 ,6200, 3700, 3900 ,SSN 023 en  eloks 1100,1200, 1300 , Mat 24 op 2 rail / bovenleiding .
  Met1 kopstation en 1 doorg. station in ovaal .Werkende lichtseinen .Ben bezig met de  bouw van een model van lok SSN 01 1075

Dion

  • powerd by Uhlenbrock
  • Offline Offline
  • Berichten: 5796
  • stationsplein Baden-Baden
    • stationsplein Baden Baden
Re: 2 wissels gelijktijdig aansturen via 1 decoder uitgang
« Reactie #6 Gepost op: 01 november 2006, 17:14:26 »
Hallo,

Digitale stroom is net zo duur als elke ander stroom (geintje)  ;)

Maar ik snap wat je bedoelt.

Toch is het niet altijd mogelijk om het zonder de digitale stroom te doen.
Rijd zelf met uhlenbrock spullen, dus ook de magneetschakelaars(wisseldecoders). Maar dat is dan wel de keuze die je maakt.
Deze gebruiken de digitale stroom en zover ik weet kunnen ze geen andere stroom gebruiken. b.v via een aparte trafo.

Hierdoor heb ik de zaak verdeelt over een intellibox en 2 power3. Dit kost wat, maar dat is waar ik zelf voor heb gekozen.

De 2 power 3 verzorgen de spanning op de rails. De intellibox gebruik ik voor de aansturing van de treinen en voor het schakkelen van de wisselsdecoders.

Zo heb ik de zaak verdeeld, er leiden uiteraard meerdere wegen naar Rome.
Ieder neemt de zijne.

Groeten

Dion
groetjes Dion

Sander

  • Offline Offline
  • Berichten: 4671
Re: 2 wissels gelijktijdig aansturen via 1 decoder uitgang
« Reactie #7 Gepost op: 01 november 2006, 17:17:22 »
Citaat
De intellibox gebruik ik voor de aansturing van de treinen en voor het schakelen van de wisselsdecoders.

Dan hebben je boosters geen zin.
Je hebt de treinen aansturing verdeeld over de boosters.

mvg,
 Sander
mvg,
 Sander

Dion

  • powerd by Uhlenbrock
  • Offline Offline
  • Berichten: 5796
  • stationsplein Baden-Baden
    • stationsplein Baden Baden
Re: 2 wissels gelijktijdig aansturen via 1 decoder uitgang
« Reactie #8 Gepost op: 01 november 2006, 17:26:50 »
Hallo,

Met de aansturing van de treinen bedoel ik niet de spanning maar het gebruik van de knoppen op de intellibox. Dat is ook een aansturing.

Zoals vermeld komt de spanning van de power3.

Er blijft echter wel een verbinding tussen de intellibox en de power3, om de codering door te geven. Anders snapt de power3 enz  het niet.

Ik koop uiteraard geen power3, als ze geen nut hebben. Dan kan ik met het geld wel andere leuken dingen doen.

Dacht toch dat ik duidelijk heb geschreven dat die zaken waren verdeeld.

groeten

Dion
groetjes Dion

Sander

  • Offline Offline
  • Berichten: 4671
Re: 2 wissels gelijktijdig aansturen via 1 decoder uitgang
« Reactie #9 Gepost op: 01 november 2006, 17:55:31 »
Dion,

zoals je het nu omschrijft wat je bedoelt kan ik mij vinden in je verhaal en was mijn reactie totaal overbodig.

mvg,
 Sander
mvg,
 Sander

Dion

  • powerd by Uhlenbrock
  • Offline Offline
  • Berichten: 5796
  • stationsplein Baden-Baden
    • stationsplein Baden Baden
Re: 2 wissels gelijktijdig aansturen via 1 decoder uitgang
« Reactie #10 Gepost op: 01 november 2006, 20:11:01 »
Hallo Sander,

Dat kan gebeuren.

Sommige termen/uitdrukkingen worden misschien door elkaar gebruikt. Of de ene begrijpt er dat uit en de andere iets anders.
Dat probleem is niet altijd onoverkomelijk.

Groeten

Dion
groetjes Dion

Bust3R ÖBB

  • ÖBB in N
  • Offline Offline
  • Berichten: 1140
  • ÖBB in 1:160
    • Oostenrijk in Miniatuur
Re: 2 wissels gelijktijdig aansturen via 1 decoder uitgang
« Reactie #11 Gepost op: 01 november 2006, 20:17:20 »
Misschien niet een gepast bericht, maar ik heb met Fleischmann modelrail ook 2 wissels op deze decoder aangesloten, deze gaan zonder moeite tegelijk om.

Ik heb er verder niets tussen zitten (Behalve IB en trafo)
Mvg, Wouter

ÖBB in 1:160
Website -- FB