Doel:€250.00
Donaties:€107.50

Per saldo:€-142.50

Steun ons nu!
Actie: steun €2.50 via de Wim Vink kalender 2021!

Laatst bijgewerkt
op 23-11-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Niekleair
Vandaag om 04:58:44
NL-baan in Canada door ArjanB
Vandaag om 03:30:45
Bentheimer Eisenbahn, gisteren, vandaag en morgen. door Martin Hornis
Vandaag om 01:40:35
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Dave.......
Vandaag om 00:57:44
Multimaus Pro blijft in testmodus. door p-kokkie
Vandaag om 00:30:06
LTM-51 Garratt in messing, Spoor-0 door FritsT
Vandaag om 00:25:00
Modelbouwwedstrijd op TV. door MOVisser
Vandaag om 00:20:05
Ergensnergens in H0e door Sven
Vandaag om 00:11:25
ESU Loksound5 AUX1 niet geactiveerd door 008200
Vandaag om 00:01:18
Heen, En en Weer door Modellbahnwagen
28 november 2020, 23:50:50
EifelBurgenBahn door mwdb
28 november 2020, 23:49:54
Rhätische Bahn in 0m; van Filisur naar Stuls door mwdb
28 november 2020, 23:37:31
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
28 november 2020, 23:24:29
Itrain, wijzigen van verlichting van rijrichting? door Bert V
28 november 2020, 23:24:08
Wie kent het boek: die Laura, Nebenbahnen im Weimarer und Sömmerdaer Land? door Marco Staartjes
28 november 2020, 23:14:24
Heen, En en Weer: de tram. door Huup
28 november 2020, 23:12:33
VERPLAATST: rijrichting verliching kan ik niet in itrain aan zetten van een lok? door Bert van Gelder
28 november 2020, 23:10:04
Gekke/vreemde/rare filmpjes en video's met treinen erin. door Arjen-V
28 november 2020, 22:39:19
Mijn hobby even anders! door ca.gorter
28 november 2020, 22:27:55
Fleischmann rijtuig 8656, gezocht: eenzijdig geïsoleerde wielen. door Rinuswaardenburg
28 november 2020, 22:09:14
Projekt 083-338 door Reinout van Rees
28 november 2020, 21:58:37
De fabriek - Spoor 0 door EricZmS
28 november 2020, 21:36:03
Bad Harzwald een fictieve havenbaan in spoor 0 door BartvD
28 november 2020, 21:34:31
Het oude station Blaak in H0 1970 - 1993 door Marc tramt
28 november 2020, 21:22:29
Line-up foto's van modellen door sncf231e
28 november 2020, 21:12:25
RTM in 0m door JanHdH
28 november 2020, 21:12:11
PIKO Fabriek #61149 door NS1220
28 november 2020, 21:02:01
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Blausee-Mitholz
28 november 2020, 20:46:57
Paul's model train stuff door Paul's model train stuff
28 november 2020, 20:22:18
Rondom Charlois door Modellbahnwagen
28 november 2020, 20:06:52
  

Auteur Topic: 2 wissels gelijktijdig aansturen via 1 decoder uitgang  (gelezen 2703 keer)

Rbs

  • Offline Offline
  • Berichten: 12
  • it's british so it probably won't work
2 wissels gelijktijdig aansturen via 1 decoder uitgang
« Gepost op: 31 oktober 2006, 18:48:30 »
Mijn naam is Leslie, ik kijk al een tijdje mee op dit forum.
Nu heb ik zelf een vraag over digitaal schakelen van wissels.
Op Eurospoor bij de Beneluxspoor stand heb ik deze vraag ook gesteld.
Ik heb hierop zeer bereidwillig advies gekregen en enkele suggesties.
Thuis dit uitgeprobeerd maar het wil niet lukken.

Wat ik wil is op een decoder uitgang van Viessmann 5211 twee wissels
tegelijk omzetten.
Rails M* C-rail, aansturing M* Central station.

De tips van de beneluxspoor medewerker waren:
1 verhoog de schakel-tijd (mogelijkheden via CS zijn 250, 500, 750
en 1000 ms).
2 plaats een delta controller als booster tussen CS en de digitaal ingang van de Viessmann decoder.
(De decoder wordt extern gevoed via de E aansluiting door een trafo, aansluiting als in de Viessmann manual)
De aansluiting is gedaan zoals M* aangeeft op hun site, echter dit is voor een control unit 6021(M* digital, niet Systems)

Beide hierboven vermelde suggesties hebben geen effect gehad, alleen een zachte klik maar de wissels blijven staan.

Er zit tussen de trafo en de decoder nog een power unit 5215.

Kan dit misschien niet met M* systems.

Heeft iemand hier ervaring mee.
Als dit inderdaad niet gaat is het ook goed, indivueel schakelen ze goed.

Alvast bedankt.

Leslie.


Jeroen1975

  • GTW in de tuin
  • Offline Offline
  • Berichten: 1485
  • 45mm, zelfbouw, Brits- en Achterhoeks smalspoor
    • Jeroen's Treinen Site
Re: 2 wissels gelijktijdig aansturen via 1 decoder uitgang
« Reactie #1 Gepost op: 31 oktober 2006, 19:05:55 »
Ik heb ook een aantal wissels die ik op 1 uitgang aangesloten. Ik heb dan wel geen M* maar voor wissels aandrijvingen maakt het lijkt me niet uit. Bij de decoder moet je wel een apparte trafo op je aansluiten. De "dure" digitale stroom moet je hiervoor niet gebruiken. Ook niet als je maar 1 wissel per uitgang hebt.

Succes


EDIT:  Ik heb 2 conradje op 1 aansluiting aangesloten. Ik weet dus niet of die minder stroom verbruiken als een M* aandrijving.
« Laatst bewerkt op: 01 november 2006, 19:52:11 door Jeroen1975 »
www.shapeways.com/designer/GelderscheTrams
Treinen van britse eilanden
Treinen uit de achterhoek

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19940
    • Pagina van klaas
Re: 2 wissels gelijktijdig aansturen via 1 decoder uitgang
« Reactie #2 Gepost op: 01 november 2006, 00:08:55 »
In de Viessmann 5211 zit een stroombegrenzer die er voor zorgt dat de spoeluitgangen maximaal 2,5A kunnen leveren. Het lijkt erop dat dat in jouw geval net te weinig is om 2 wissels tegelijk aan te sturen.
Aanwijzingen daarvoor: een enkel wissel gaat wel goed, bij 2 wissels hoor je een klik maar ze halen het net niet. Je hebt dus geen aansluitfouten gemaakt.

Een zwaardere trafo of een powermudule zullen in dit geval niet helpen, de stroombegrenzing verhindert dat die hun maximale stroom kunnen leveren.
De enige oplossing lijkt me om wisselaandrijvingen te installeren die minder stroom vragen. Of de stroombegrenzer aaanpssen, maar dan heb je kans dat je de uitgangstransistors opblaast.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.

marcel

  • Offline Offline
  • Berichten: 680
Re: 2 wissels gelijktijdig aansturen via 1 decoder uitgang
« Reactie #3 Gepost op: 01 november 2006, 07:29:46 »
Hey,

Kun je het niet oplossen met een Relais?

Mvg, Marcel
Mvg, Marcel

Rbs

  • Offline Offline
  • Berichten: 12
  • it's british so it probably won't work
Re: 2 wissels gelijktijdig aansturen via 1 decoder uitgang
« Reactie #4 Gepost op: 01 november 2006, 13:26:36 »
Klaas;
Bedankt voor je uitleg, dit is mij duidelijk.

Marcel;
Bedankt voor de tip, maar ik laat het zoals het nu is, per wissel een uitgang.
Ik dacht allen een decoder uitgang te kunnen besparen, dit zou op de gehele baan 2 hooguit 3 zijn.
Wacht wel op de upgrade van de CS voor het schakel gemak. (memory functie)

Mvg
Leslie

Peter Kleton

  • Offline Offline
  • Berichten: 2829
Re: 2 wissels gelijktijdig aansturen via 1 decoder uitgang
« Reactie #5 Gepost op: 01 november 2006, 15:01:31 »
Hallo,
     Marcel heeft het over relais,met 2 monostabiele relais van b.v. Conrad moet dat lukken,als je het goede type vinden kan, kan het zelfs met 1 zo'n relais, en zet je de spoelaansluitingen van elk wissel parallel.
-Peter
NS 1924-heden.
 0 baan NS loks 2100 ,6200, 3900 ,SSN 023 en  eloks 1100,1200, 1300 en Mat 24 op 2 rail en bovenleiding .
 Er is 1 kopstation en 1 kruisingsstation in ovaal .Werkende lichtseinen .Ik ben bezig met de  bouw van een model van lok 3737

Dion

  • powerd by Uhlenbrock
  • Offline Offline
  • Berichten: 5794
  • stationsplein Baden-Baden
    • stationsplein Baden Baden
Re: 2 wissels gelijktijdig aansturen via 1 decoder uitgang
« Reactie #6 Gepost op: 01 november 2006, 17:14:26 »
Hallo,

Digitale stroom is net zo duur als elke ander stroom (geintje)  ;)

Maar ik snap wat je bedoelt.

Toch is het niet altijd mogelijk om het zonder de digitale stroom te doen.
Rijd zelf met uhlenbrock spullen, dus ook de magneetschakelaars(wisseldecoders). Maar dat is dan wel de keuze die je maakt.
Deze gebruiken de digitale stroom en zover ik weet kunnen ze geen andere stroom gebruiken. b.v via een aparte trafo.

Hierdoor heb ik de zaak verdeelt over een intellibox en 2 power3. Dit kost wat, maar dat is waar ik zelf voor heb gekozen.

De 2 power 3 verzorgen de spanning op de rails. De intellibox gebruik ik voor de aansturing van de treinen en voor het schakkelen van de wisselsdecoders.

Zo heb ik de zaak verdeeld, er leiden uiteraard meerdere wegen naar Rome.
Ieder neemt de zijne.

Groeten

Dion
groetjes Dion

Sander

  • Offline Offline
  • Berichten: 4671
Re: 2 wissels gelijktijdig aansturen via 1 decoder uitgang
« Reactie #7 Gepost op: 01 november 2006, 17:17:22 »
Citaat
De intellibox gebruik ik voor de aansturing van de treinen en voor het schakelen van de wisselsdecoders.

Dan hebben je boosters geen zin.
Je hebt de treinen aansturing verdeeld over de boosters.

mvg,
 Sander
mvg,
 Sander

Dion

  • powerd by Uhlenbrock
  • Offline Offline
  • Berichten: 5794
  • stationsplein Baden-Baden
    • stationsplein Baden Baden
Re: 2 wissels gelijktijdig aansturen via 1 decoder uitgang
« Reactie #8 Gepost op: 01 november 2006, 17:26:50 »
Hallo,

Met de aansturing van de treinen bedoel ik niet de spanning maar het gebruik van de knoppen op de intellibox. Dat is ook een aansturing.

Zoals vermeld komt de spanning van de power3.

Er blijft echter wel een verbinding tussen de intellibox en de power3, om de codering door te geven. Anders snapt de power3 enz  het niet.

Ik koop uiteraard geen power3, als ze geen nut hebben. Dan kan ik met het geld wel andere leuken dingen doen.

Dacht toch dat ik duidelijk heb geschreven dat die zaken waren verdeeld.

groeten

Dion
groetjes Dion

Sander

  • Offline Offline
  • Berichten: 4671
Re: 2 wissels gelijktijdig aansturen via 1 decoder uitgang
« Reactie #9 Gepost op: 01 november 2006, 17:55:31 »
Dion,

zoals je het nu omschrijft wat je bedoelt kan ik mij vinden in je verhaal en was mijn reactie totaal overbodig.

mvg,
 Sander
mvg,
 Sander

Dion

  • powerd by Uhlenbrock
  • Offline Offline
  • Berichten: 5794
  • stationsplein Baden-Baden
    • stationsplein Baden Baden
Re: 2 wissels gelijktijdig aansturen via 1 decoder uitgang
« Reactie #10 Gepost op: 01 november 2006, 20:11:01 »
Hallo Sander,

Dat kan gebeuren.

Sommige termen/uitdrukkingen worden misschien door elkaar gebruikt. Of de ene begrijpt er dat uit en de andere iets anders.
Dat probleem is niet altijd onoverkomelijk.

Groeten

Dion
groetjes Dion

Bust3R ÖBB

  • ÖBB in N
  • Offline Offline
  • Berichten: 1141
  • ÖBB in 1:160
    • Oostenrijk in Miniatuur
Re: 2 wissels gelijktijdig aansturen via 1 decoder uitgang
« Reactie #11 Gepost op: 01 november 2006, 20:17:20 »
Misschien niet een gepast bericht, maar ik heb met Fleischmann modelrail ook 2 wissels op deze decoder aangesloten, deze gaan zonder moeite tegelijk om.

Ik heb er verder niets tussen zitten (Behalve IB en trafo)
Mvg, Wouter

ÖBB in 1:160
Website -- FB