BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Materieel => Topic gestart door: wob op 27 September 2015, 21:19:09

Titel: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: wob op 27 September 2015, 21:19:09
Wat doe ik mezelf weer aan?

Mijn M* Hamo BR44 uit 1996 rijdt heus niet zo slecht. De motor maakt het gebruikelijke lawaai, maar het is redelijk binnen de perken. De ESU decoder die ik er jaren geleden naderhand ingebouwd heb functioneert goed. De rookgenerator kan in- en uitgeschakeld worden.

Maar ondanks een brede basis voor de stroomtoevoer, wil de loc nog wel eens haperen. Zelfs op vrij spoor (zonder wissels). Dat zal ook met de decoder te maken hebben. Analoog is de loc minder gevoelig voor korte stroomonderbrekingen.
Het meest voor de hand liggend is om de decoder te vervangen door een waarop een condensator kan worden aangesloten.

Maar nee, ik ga het mezelf moeilijk maken en er een Maxon van SB-Modellbau inbouwen. Of de loc daardoor echt beter zal gaan lopen moet nog blijken. Waarschijnlijk zal ik de wielen van de assen moeten halen (of althans een deel van de wielen) ten behoeve van freeswerk en dan zal straks het moeizamen kwarteren volgen.
Maar als alles een beetje lukken wil....

De handleidingen van SB-Modellbau blinken niet uit in duidelijkheid, vind ik (ik heb het eerder bij de hand gehad). Er staan wel triviale aanwijzingen in dat je de kap moet lossen en tenslotte weer moet monteren. Maar veel essentiële handelingen mis ik in de beschrijving.
Het is dus een kwestie van gewoon beginnen. Het helpt dat M* een explodedview tekening meegeleverd heeft zodat je een beetje een indruk krijgt van de losse onderdelen die er af (en weer op) moeten.

Het zou zomaar kunnen dat ik er weken mee bezig ben. Ik heb niet altijd tijd en zin. Maar ik ben wel van plan om hier af en toe wat te laten zien.

De start is het maken van goede foto's van de oorspronkelijke situatie en dan met name van de bedrading. (Onderstaande slechte foto is alleen bedoeld om een overzicht te geven).

En dan begint het demonteren.

Wordt vervolgd.

Groet, Bas

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG7208.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG7208.jpeg)

Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Peter Kleton op 28 September 2015, 10:18:47
 Hallo Bas,
 Ik  begrijp de reden waarom je er een andere motor in wil zetten. Maxon motoren hebben een tandwielen vertraging en geen wormaandrijving (Ik heb er twee in gebruik in spoor 0 loks )maar de lok zal ook wat beter doorrijden bij een stroom onderbreking.
  Als je dan toch bezig bent , zou  je de stroomafname mss ook kunnen verbeteren ,dus meer stroomafname punten op meer wielen.
 Zukses,
Peter
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Klaas Zondervan op 28 September 2015, 10:28:17
Peter, ik denk dat het precies andersom is. De Maxon die ik op de achtergrond zie liggen heeft een worm op de as. En een vliegwiel om hem soepeler te laten uitlopen.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: wob op 28 September 2015, 11:00:56
Klopt Klaas.
In die zin (worm versus tandwiel) wordt het dus een verslechtering.
Maar de loc had al nauwelijks uitloop. Slechter zal het niet worden.

@Peter.
De basis voor stroomafname is al heel breed. Het verbaast me daarom temeer dat de loc soms hapert.
Verdere verbreding is goeddeels onmogelijk. Omdat het ontwerp van en voor M* was hebben ze al behoorlijk wat moeite moeten doen om het model geschikt te maken voor 2-rail=.
De gezwarte wielen zijn wat stroomafname betreft niet super.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Floris Dilz op 28 September 2015, 12:23:04
ben benieuwd wat het oplevert... schokvrij rijden kun je met een condensator ook vergeten, in elk geval, de locjes met Lopi4 met powerpack die ik hier heb maken allerlei bokkesprongen als de stroomafname slecht wordt. Maar goed, ze vallen niet stil, dus dat is een verbetering.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: jowi op 28 September 2015, 13:31:25
Vliegwielen op dit soort motoren zijn niet om de lok 'soepel te laten uitlopen'. Ze zijn puur om het 'kleven' tussen de polen te voorkomen bij hele lage toerentallen, zodat de motor heel langzaam kan draaien zonder schokken of stilstand. Soepel uitlopen of vertragen doe je met CV3 ;) zodra de spanning van de motor wegvalt, staat ie gewoon meteen stil hoor, ondanks het vliegwiel. Misschien als er een vliegwiel van een halve kilo ofzo aanhangt, dat het dan wel zo werkt, maar daar is de motor dan weer te zwak voor om uberhaupt op gang te brengen ;)
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Floris Dilz op 28 September 2015, 13:34:30
uh jowi, maxon is een klokankermotor, die heeft geen ijzer in het anker en dus geen ankerkleef.... vliegwiel is dus wel degel;ijk voor uitloop.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: jowi op 28 September 2015, 13:55:51
Mmm ok, dat wist ik niet. Maar de massa is simpelweg te klein om ook maar enig effect op de uitloop of uitrollen te hebben, in de zin dat de door het vliegwiel opgeslagen energie er voor zou zorgen dat de lok zonder spanning verder rolt door het vliegwiel... onmogelijk. Er moet een andere reden zijn. Ik vermoed dat vliegwielen dan bedoeld zijn om hele korte spanningsverlies op de motor op te vangen oid.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Floris Dilz op 28 September 2015, 14:12:47
niks onmogelijk. Het is niet of de loc nog een half uur doorrolt door het vliegwiel, maar met een klokankermotor en analoog bedrijf haal je ook bij lage snelheden nog wel een paar centimeter uitloop. Precies genoeg om over moeilijke wissels of vuil heen te komen. Vanaf volle snelheid kan het wel meer zijn, een halve meter ofzo, ligt natuurlijk aan de loc. De truc is wel om te zorgen dat er verder geen stroomverbruikers in de loc zitten zoals verlichting, want als de loc op het vliegwiel rijdt werkt de motor als generator en die gaat dus flink remmen als de vliegwielenergie over een lampje wordt weggestookt.
Digitaal wordt dat principe nogal vernaggeld doordat de decoder de motoruitgangen kortsluit als ie geen stroom krijgt, die gaat dan dus heel hard op de motor remmen en dan ben je je vliegwielwerking grotendeels kwijt. Heb zelf een cdromspelermotortje in een motorwagen zitten, klein vliegwiel eraan (uit een roco 2400) en dat ding heeft ondanks decoder nog steeds een flinke uitloop als ie een beetje op snelheid is. Die cdromspelermotortjes zijn niet eens klokankerdingen maar ze hebben wel weinig ankerkleef, zijn niet zo heel krachtig maar lopen prachtig soepel. Omdat ze niet zo sterk zijn is ook de generatorwerking minder en remmen ze dus ook minder.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: ingenium op 28 September 2015, 14:20:46
Wat is jouw probleem met de powerpack Floor? Heb je de officiele, of zelf wat geknutseld? Ik ben er zeer content mee.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: jowi op 28 September 2015, 14:24:40
Het is niet of de loc nog een half uur doorrolt door het vliegwiel, maar met een klokankermotor en analoog bedrijf haal je ook bij lage snelheden nog wel een paar centimeter uitloop. Precies genoeg om over moeilijke wissels of vuil heen te komen. Vanaf volle snelheid kan het wel meer zijn, een halve meter ofzo,
Het zal in het beste geval een paar mm tot 1 cm zijn. Het vliegwiel zal de motor hoogstens 1 rotatie meer geven of af laten maken. Inderdaad genoeg om een dipje in de toevoer op te vangen, meer niet. Tot zover ben ik het met je eens. Heel simpel uit te testen... rijden en dan de spanning van de baan gooien. Je zal zien dat de lok echt geen halve meter door blijft rijden maar vrijwel meteen stopt. Als ie verder doorschiet dan een paar cm komt dat door de massa van de lok of trein zelf ;D

Zou ook niet best zijn als je digitaal rijd, als het vliegwiel zo'n enorm effect had; dan kun je niet meer vertrouwen op cv3 en cv4 ;)
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Floris Dilz op 28 September 2015, 14:34:03
jowi, sorry maar nu leuter je echt uit je nek.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: ingenium op 28 September 2015, 14:35:13
Ik wilde net iets van die trant zeggen... ;D
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Floris Dilz op 28 September 2015, 14:35:59
Wat is jouw probleem met de powerpack Floor? Heb je de officiele, of zelf wat geknutseld? Ik ben er zeer content mee.
ik heb officieel spul ja. Als de loc overschakelt op powerpack zie je een schokje en rijdt de loc langzaam door, daarna schiet ie weer met een sprong weg als ie weer stroom heeft. Ik heb het dan wel over een tweeassertje op knap gore rails.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: ingenium op 28 September 2015, 14:38:44
Ja, maar dan verg je ook echt het uiterste. Ik heb laatst die SS 1204 dus met LoSo4 en PP uitgevoerd en als ik het ding optil, loopt ie nog een seconde en het geluid ook keurig. Feitelijk is het een 2-asser kwa stroomafname, maar schone rail is toch wel een must. De PP krijgt namelijk de tijd niet om weer volledig op te laden anders. Maar dat "omschakelen" merkt ik niet.

Jowi rijd N-spoor, dat verklaart misschien eea.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Floris Dilz op 28 September 2015, 14:53:12
en hij vertrouwt duidelijk heel nadrukkelijk op decodercv's en niet op mechanica. Soms kom je daarmee weg, meestal niet.
Maar goed, hier een filmpje dat vrij duidelijk is:
https://www.flickr.com/photos/floris_dilz/21793566841/in/dateposted/

en zodat duidelijk is waar we het technisch over hebben, het binnenwerk van betreffend apparaat:
(http://i620.photobucket.com/albums/tt281/meukemmer_van_floortje/DSC_0176_zps72abb04f.jpg)
wormoverbrenging, dus als de motor als de stroom wegvalt meteen stilstaat staan de wielen ook stil. Tis echt het vliewiel in actie.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: ingenium op 28 September 2015, 15:25:04
Rare test.  :D
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Floris Dilz op 28 September 2015, 15:29:54
tapijtrijden kan ook op zeil...  ;D maar in het kader van niets in de mouwen niets in de zakken is het wel lekker duidelijk. Die bonk aan het eind is wel veelzeggend, kreng had nog wel verder door gewild maar kwam een kastdeur tegen.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: wob op 28 September 2015, 17:58:21
Ik had ooit een V200 van Trix, waarin ik een Faulhaber-setje van Verbeck had gebouwd. Verbeck leverde toen ook elektronica om het afremmen vanwege gloeilampjes tegen te gaan.

Als je over beroerde aandrijvingen wilt spreken, dan was het indertijd wel van Trix (in de jaren '70). Nul komma nul uitloop. Schuiven over de rails bij stroomuitval. Maar met die Verbeck had ie analoog een uitloop van wel 60cm. En dat terwijl de wormoverbrenging gewoon was blijven zitten.

Groet, Bas
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Silvolde op 28 September 2015, 18:44:31
Het zal in het beste geval een paar mm tot 1 cm zijn. Het vliegwiel zal de motor hoogstens 1 rotatie meer geven of af laten maken. Inderdaad genoeg om een dipje in de toevoer op te vangen, meer niet. Tot zover ben ik het met je eens. Heel simpel uit te testen... rijden en dan de spanning van de baan gooien. Je zal zien dat de lok echt geen halve meter door blijft rijden maar vrijwel meteen stopt. Als ie verder doorschiet dan een paar cm komt dat door de massa van de lok of trein zelf ;D

Zou ook niet best zijn als je digitaal rijd, als het vliegwiel zo'n enorm effect had; dan kun je niet meer vertrouwen op cv3 en cv4 ;)

@Jowi ....The proof of the pudding is in eating... zo luidt het Engelse spreekwoord.

Voor deze gelegenheid heb ik mijn analoge Roco NS 1100 van de eerste generatie van stal gehaald. De loc is uitgerust met een Verbeck aandrijving en uitloopmodule om de rem effecten van de verlichting te elimineren. De 1331 klokanker motor is voorzien van één vliegwiel en drijft de wormtandwielen in de beide draaistellen aan. Ondanks het feit dat de uitloopmodule de railspanning met circa 1 Volt verlaagt heeft de loc bij 12 volt een uitloop van meer dan 15 cm. De diameter van het vliegwiel (niet de massa) heeft overigens de grootste invloed op de uitloop.

Vervolgens heb  ik de Verbeck aandrijving voor de Roco NS Sik (eerste generatie) getest. Verbeck heeft hier een compleet nieuwe aandrijving geconstrueerd. Ondanks het feit dat er metalen (rechte) tandwielen gebruikt zijn is de aandrijving fluisterstil.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Verbeck1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Verbeck1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Verbeck2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Verbeck2.jpg)

Samen met de metalen kap biedt deze 84 gram zware aandrijving een hoog eigen gewicht zodat er geen antislipbanden nodig zijn. De uitloop van de aandrijving alleen is bij 12 volt ruim 12 cm; bij 4 volt heeft de aandrijving nog een uitloop van 2 cm. 

Ik heb geen ervaringen met klokanker motoren met (sound) decoder. Mijn ervaringen in het analoge gebied - zowel voor smalspoor als normaalspoor - zijn echter uitnemend.

Rob
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: jowi op 28 September 2015, 19:18:19
Haal het vliegwiel er af, en je ziet dezelfde resulaten.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: wob op 28 September 2015, 21:06:24
Mijn ervaringen in het analoge gebied - zowel voor smalspoor als normaalspoor - zijn echter uitnemend.
Zie ook mijn verhaal over de Trix V200.

Maar....
naderhand heb ik in de Trix V200 een setje van SB ingebouwd met snaaraandrijving (de Verbeckmotor had het begeven, met de Trix loc als waarschijnlijke veroorzaker, en Verbeck zelf ging failliet). Toen geen superuitloop meer. Maar ik sluit niet uit dat dat mede een gevolg geweest is van de inbouw van een decoder.
Ook mijn BR78 met SB-maxon heeft nauwelijks uitloop. Maar ook daar zit een decoder in en zonder decoder (en zonder verlichting) heb ik 'm nooit getest.

Op grond van mijn ervaringen met verwacht ik nu voor mijn BR44 geen wonderen. Vanwege de decoder, maar vooral omdat het maar een minimotortje met een navenant klein vliegwiel. Veel kleiner dan de Verbeck in de V200 indertijd.

Groet, Bas

Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: wob op 28 September 2015, 21:31:53
Hier dan wat vorderingen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG7227.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG7227.jpeg)
Alle weer te monteren onderdelen staan op de foto. Maar eerst zagen en frezen natuurlijk.
By the way.
Het staat zo simpel in de handleiding: tandwielen verwijderen. Maar hoe dan? Bij het afnemen van de kap zetten ze er nog bij dat je 3 schroeven moet lossen, alsof M* dat al niet aangegeven had.
Maar goed het is gelukt. Geeft ook wel weer voldoening.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG7229.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG7229.jpeg)
Hier heb ik het messing vulstuk van SB alvast op z'n plek gelegd. Tot dat niveau moet de rode motoromhulling eraf gezaagd en gefreesd.
Zeer tot mijn geluk hoeven de wielen er niet af. Dat scheelt weer kwarteren.
Volgens de handleiding moet het frame onder het vulstuk van verf worden ontdaan, om een massaverbinding tot stand te brengen. Geen idee waarom dat nodig zou zijn. Vervolgens staat er dat het vulstuk op het frame moet worden gelijmd. Weg masaverbinding. Of zouden ze bedoelen dat de lijmlaag niet houdt op de verflaag?

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG7233.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG7233.jpeg)
Wat op dit schoteltje ligt kan allemaal weg. Wat een smeerboel, die oude open motoren (maar die onverwoestbare oude techniek heeft ook z'n charme).

Binnenkort zagen en freezen.
Wordt vervolgd.

Groet, Bas

Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: ex44 op 28 September 2015, 21:47:14
Je kunt een mooie klokankermotor kopen en in je lok inbouwen, maar als de lok van zichzelf (scheve wielen, kromme assen, rotte tandwielen of wat dan ook) beroerd loopt, verander je daar met alleen het inbouwen van een klokankermotor niks aan.

Diverse loks van mijn lokomotievenpark hebben in plaats van de originele motor een Faulhaber ingebouwd gekregen, hetzij eentje van Verbeck (is die failliet gegaan of gewoon gestopt?), hetzij eentje van SB-Modellbau.
In alle gevallen heb ik, tegelijk met de nieuwe motor, ook de worm- en tandwielen (weet ik, een worm is geen wormwiel) vervangen èn de lok gecontroleerd op een absoluut soepele "loop".

De topper is daarbij mijn BR 94, voordat er een decoder werd ingebouwd had deze vanuit Vmax een uitloop van bijna een meter; tussen motor en assen een worm/tandwieloverbrenging.
Nu, met decoder, loopt het machientje nog honderd procent perfect. Echter, hoe het na de decoderinbouw met de "uitloop" is gesteld, heb ik nooit getest.

Misschien moest ik dat maar eens een keertje gaan doen, ben ineens wel benieuwd eigenlijk.  :D
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: wob op 28 September 2015, 22:19:57
Die 44er van mij loopt (liep) heel behoorlijk. Ik ga er vanuit dat dit met de Maxon zal verbeteren.

Mijn 78er liep voor de ombouw als een krant met een pokkeherrie. Gedurende de ombouw kon je ook zien dat het frame niet geheel recht stond.
Niettemin loopt ie sinds ombouw heel behoorlijk. Ik ben af van dat afschuwelijke motorgeluid. De overbrenging laat zich nog wel wat (teveel) horen.

Heb jij de wielen van je 94er weer moeten kwarteren? Dat lijkt me een helse klus voor een 5-asser. En dat je hem dan weer zo mooi lopend gekregen hebt. Mooi werk!
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: ex44 op 28 September 2015, 22:31:48
Citaat
Heb jij de wielen van je 94er ..... mooi lopend gekregen hebt. Mooi werk!

Dat is teveel eer. Hoewel er wel wat freeswerk aan was (oude motorbevestiging weghalen), hoefden voor die ombouw de assen niet gedemonteerd te worden, dus ook de wielen bleven gewoon zitten.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Floris Dilz op 28 September 2015, 23:30:29

Maar....
naderhand heb ik in de Trix V200 een setje van SB ingebouwd met snaaraandrijving (de Verbeckmotor had het begeven, met de Trix loc als waarschijnlijke veroorzaker, en Verbeck zelf ging failliet). Toen geen superuitloop meer.
De truc om een vliegwiel effectief te maken is om te zorgen dat er vooral "hoog" in de aandrijving (bij de motor dus, die snel loopt en waar een vliegwiel dus veel energie kan opslaan) weinig wrijving zit. Een vliegwiel levert maar heel weinig koppel maar door genoeg toeren heeft het wel effect. Een snaartje aan de motor is zo'n (ten opzichte van zo'n klein motortje en vliegwiel) een enorm dik zompig dempend ding, dat vraagt flink wat koppel om rond te zeulen, je vliegwielwerking kun je dan meteen wel vergeten. Heb eens een piko Köf 1 omgebouwd met een klokankermotor met heel beroerd slecht gebalanceerd vliegwiel, met snaartje (originele constructie) geen uitloop, snaartje vervangen door tandwielen (rotklus, maar goed) en ineens naast een enorm geraas (snaartje maakt geen herrie en dempte het gerammel van het ongebalanceerde vliegwiel aardig, was met tandwielen wel anders) en bruikbare uitloop, analoog was er best goed mee te rijden. Digitaal was een ander verhaal wegens de erg haperige stroomafname van zo'n klein licht ding. (overigens is er afgelopen terug naar toen aardig wat gerangeerd met dat locje, ik geloof niet in wondermiddelen maar ATF doet aardig wat er beloofd wordt)

@Bas: kaal maken voor het lijmen is zeker een goed idee (op verf lijmen -> verf komt met lijm en al los). Heeft lijkt mij niks met contact te maken.

@jowi: als ik gelegenheid heb maak ik morgen wel een filmpje van een trein waar zo'n zelfde motor in zit, ook wormoverbrenging maar zonder vliegwiel. spoiler alert: nee, je ziet niet dezelfde resultaten.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Silvolde op 29 September 2015, 11:25:34

Diverse loks van mijn lokomotievenpark hebben in plaats van de originele motor een Faulhaber ingebouwd gekregen, hetzij eentje van Verbeck (is die failliet gegaan of gewoon gestopt?)


Ludwig Verbeck is medio 1998 door een ernstige ziekte getroffen die hem noopte zijn activiteiten te beëindigen. Het omvangrijke nummerschildprogramma is door Martin Knaden overgenomen.

Rob
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: henk op 29 September 2015, 12:58:39

En een deel van de aandrijvingen is in het programma van SB Modellbau terecht gekomen.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: ex44 op 29 September 2015, 13:17:38
Ja, en ook Weinert heeft het één en ander overgenomen. Maar de reden waarom Verbeck ermee stopte, heb ik op de één of andere manier niet meegekregen destijds.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Floris Dilz op 29 September 2015, 19:32:41
En speciaal voor jowi nog een treinstel met cdromspelermotor zonder vliegwiel, zelfde omstandigheden, motor op driekwart van z'n toeren, draad eruit getrokken, dankzij vliegwielwerking van het motortje nog iets uitloop maar heel wat anders dan eerst, nietwaar...
https://flic.kr/p/zdnBx7
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Theo v Wijngaarden op 29 September 2015, 20:03:04
Heer Verbeck is toen letterlijk met de noorderzon vertrokken, tot die tijd heb ik regelmatig met hem van doen gehad. Dat hij verdwenen is was rond 1992. Kan Ook nog later geweest zijn.

Greet, Theo
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: ingenium op 29 September 2015, 21:40:06
En speciaal voor jowi nog een treinstel met cdromspelermotor zonder vliegwiel, zelfde omstandigheden, motor op driekwart van z'n toeren, draad eruit getrokken, dankzij vliegwielwerking van het motortje nog iets uitloop maar heel wat anders dan eerst, nietwaar...
https://flic.kr/p/zdnBx7

Ja maar deze rijd op rails, dat geeft veel meer weerstand dan tapijt...
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Floris Dilz op 29 September 2015, 21:40:46
 ;D
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: jowi op 01 October 2015, 12:55:08
En speciaal voor jowi blablabla
Sorry, maar toen iemand begon over 'de aarde is plat' enzo ben ik maar afgehaakt. Maar ik neem aan dat jullie het allemaal roerend met elkaar eens zijn. Maar misschien moeten jullie ook eens kijken op engelse en amerikaanse fora over hoe ze daar over vliegwielen denken. Spoiler: in de UK en de USA hebben ze geen magische vliegwielen die treinen spanningsloos nog halve meters door laten rijden omdat ze blijkbaar meer energie leveren dan dat er in gestopt is, maar beperkt het effect zich tot een rustiger loop van de motor en het zonder problemen kunnen overbruggen van spanningsval bij probleemgebieden als wissels etc. Blijkbaar werken de wetten van Newton daar wel :P
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Klaas Zondervan op 01 October 2015, 13:17:23
Och, bij ons op de club is iemand die een loc van Gützold heeft. Die liep over alle stopsecties heen, en die stopsecties zijn bij ons minstens 50 cm lang. Op zijn verzoek heb ik een stukje van het vliegwiel afgedraaid om de uitloop te beperken.

Digitaal wordt dat principe nogal vernaggeld doordat de decoder de motoruitgangen kortsluit als ie geen stroom krijgt,
Dat kan ik nauwelijks geloven. De decoderfabrikanten zullen toch ook wel snappen dat dat een bokkig effect heeft.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Silvolde op 01 October 2015, 16:06:58
Heer Verbeck is toen letterlijk met de noorderzon vertrokken, tot die tijd heb ik regelmatig met hem van doen gehad. Dat hij verdwenen is was rond 1992. Kan Ook nog later geweest zijn.

Greet, Theo

Verbeck was nog in 1998 als exposant op de Neurenberger Messe aanwezig. Een jaar later meldde de MiBa dat de bedrijfsactiviteiten vanwege gezondheidsproblemen beëindigd waren en de firma te koop stond. Rond 1993 is de productie naar Drolshagen verplaatst.

Rob
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Floris Dilz op 01 October 2015, 16:39:20
Sorry, maar toen iemand begon over 'de aarde is plat' enzo ben ik maar afgehaakt. Maar ik neem aan dat jullie het allemaal roerend met elkaar eens zijn. Maar misschien moeten jullie ook eens kijken op engelse en amerikaanse fora over hoe ze daar over vliegwielen denken. Spoiler: in de UK en de USA hebben ze geen magische vliegwielen die treinen spanningsloos nog halve meters door laten rijden omdat ze blijkbaar meer energie leveren dan dat er in gestopt is, maar beperkt het effect zich tot een rustiger loop van de motor en het zonder problemen kunnen overbruggen van spanningsval bij probleemgebieden als wissels etc. Blijkbaar werken de wetten van Newton daar wel :P
Kijk nou gewoon naar die filmpjes, dan zie je het verschil. Dat ding met vliegwiel stopt op het laatst nog met een bonk tegen een kastdeur.
In veel locs zitten stug lopende motoren, daar zijn vliegwielen weinig effectief, maar op soepel lopende motortjes (faulhaber, cd-romdingen, piko driepolers zoals in de ICE3, dat kleine ding in een rco-sik) werken ze heel goed. Ter bevestiging van klaas zn verhaal, heb destijds bij railz ook ooit nog es een piko ICE3 van vliegwielen ontdaan omdat dat ding helling op nog door de stopsecties heen raasde. Was daarna meteen afgelopen.

@klaas: misschien is het geen harde kortsluiting maar het vliegwiel wordt effectief "leeggetrokken". De sikjes bij railz waren destijds gedigitaliseerd met uhlenbrock-decoders en die waren echt bijna alle uitloop kwijt.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Silvolde op 01 October 2015, 17:51:46
Jowi, de door jou aangehaalde frase was een reactie op jouw opmerking dat een aandrijving van klokankermotor zonder vliegwiel dezelfde uitloop heeft. Bijgaand vind je een foto van een gesloopte Faulhaber 1016 motor. De as met collector zijn van de schacht van wikkelingen verwijderd. De ronde permanent magneet bevindt zich in de ronde behuizing (10 mm diameter, 16 mm lang). Je kunt begrijpen dat de massa van een klokanker in vergelijking met een conventioneel 3- of 5-polig anker zoveel lager is en dat de opgeslagen kinetische energie bij een stroomonderbreking nihil te noemen is. Door een klokankermotor met een vliegwiel uit te rusten wordt niet alleen de uitloop aanzienlijk verlengd maar is het regelbereik ook veel groter. Klokankermotoren draaien ten opzichte van een conventionele motoren al bij een lage spanning.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/fh_motor.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/fh_motor.jpg)

De uitloop van een model wordt uiteraard niet alleen door het motortype bepaald; de keuze van de tandwiel- en/of snaaroverbrenging en de lagering hebben ook een essentiële impact op de uitloop (en het geluidsniveau). Voor in-line aandrijvingen bieden wormoverbrengingen een grote toerentalreductie maar hebben een laag rendement waardoor ze behoorlijk remmend werken; een kegeltandwiel overbrenging biedt als alternatief een aanzienlijk hoger rendement maar vereist meer reductiestappen waardoor ze (te) kostbaar zijn en nauwelijks gebruikt worden. Voorbeelden hiervan waren o.a. de Eheim/Brawa trolleybussen en de helaas niet meer geproduceerde Portescap EG4 units.
Voor wat het geluidsniveau betreft veroorzaken, naast slecht uitgebalanceerde motoren en dito gedimensioneerde overbrengingen, uitgelopen lagers en (uitsluitend) metalen, recht getande tandwielen een hoog geluidsniveau.

Voor dwars geplaatste draaistelmotoren zijn er de afgelopen jaren ook ankers met meer massa tussen de ankerpolen verschenen. Mits goed uitgebalanceerd bieden deze motoren ook een vergrote uitloop.

Model Railroading staat in de Verenigde Staten maar ook in Groot Brittannië hoog aangeschreven. Code 70 railprofielen, metalen geleidende hartstukken, grote stralen en last but not least RP25 flenzen bieden veel betere rol eigenschappen dan wat op een doorsnee baan in West Europa gebruikelijk is. Voeg daarbij ook de afgeveerde draaistellen en 3-punt lagering. Voor locomotieven met een behoorlijke vrijloop zullen groot gedimensioneerde vliegwielen niet nodig zijn en geven deze bij bloksecties wellicht een nadelige werking. Zie in dit verband de bijdrage van Klaas.

In het analoge tijdperk waren er twee firma's - Möller en Brihalm - die via een centrifugaal koppeling met een groot vliegwiel één draaistel aandreven waarbij een uitloop van 2 (!) meter gerealiseerd werd. Het effect hiervan was dat er motorgeluid te horen was voordat de loc in beweging kwam. De digitale techniek heeft het laatste effect achterhaald. Waarschijnlijk was jij toen nog niet actief in deze hobby. Indien gewenst kan ik je hierover meer informatie geven.

Groet, Rob
Titel: (vervolg) BR44 met Maxonmotor
Bericht door: wob op 03 October 2015, 16:33:26
citaat van 44 uit het vorige topic:
"Dat is teveel eer. Hoewel er wel wat freeswerk aan was (oude motorbevestiging weghalen), hoefden voor die ombouw de assen niet gedemonteerd te worden, dus ook de wielen bleven gewoon zitten"

Goed om te horen.
Dan ga ik de wielen ook zeker niet van de assen halen, als het maar enigszins niet nodig is.

Kwarteren blijkt keer op keer een rotklus die ik nog nooit tot een goed einde heb kunnen brengen. Tenminste niet voor 100% tot tevredenheid. (Ik ben een perfectionist en dat is soms niet zo handig).

Bij de 44er heb ik het tussentandwiel tussen de 2 achterste assen verwijderd (zie vorig topic). Daarna bleken de wielen helaas niet meer soepel te lopen.
Dat lag niet aan het verwijderde tussentandwiel. Het leek erop dat er met het drijfwiel (de middelste as) iets mis was. Toen ben ik toch gaan draaien aan de wielen van die as om de zaak weer soepel te krijgen. Had ik niet moeten doen. Het lukte van geen kant om de zaak weer soepel te krijgen. (Van die momenten dat ik de hele boel wel het raam uit zou willen gooien).
Uiteindelijk bleek het drijfwerk op de drijfas dat de stoomverdeling regelt een fractie verbogen. Kennelijk is er toch iets bekneld geraakt toen ik de as van het tandwiel eruit getikt heb.
Een beetje bijbuigen heeft dat probleem opgelost. Maar ik had inmiddels wel zitten draaien aan de drijfas. Of die nu weer net zo goed gekwarteerd staat als tevoren vraag ik me af. Het loopt nu best wel soepel, maar ik heb mijn twijfels over de laatste procenten.

Het kwarteren van 5 gekoppelde assen is sowieso al niet eenvoudig. Maar bij deze 44er al helemaal. De het contragewicht van de 2e as staat anders omdat die in werkelijkheid door de 3e binnenliggende cilinder wordt aangedreven. En het model heeft bovendien deels dichte wielen waardoor er op zicht geen mogelijkheden zijn. Vervolgens is het ook nog zo dat alle assen onderling met tandwielen met elkaar in verbinding staan.
Gelukkig heb ik alleen maar aan de middelste as zitten draaien.

Dus alle assen laat ik zitten bij het zagen en frezen. Voorzichtigheid is geboden. Ik moet dus wat verzinnen om het frame goed te fixeren zonder dat er fragiele schuifbewegingen e.d. in het gedrang komen.
En hoe ik straks dat tussentandwiel er zonder schade weer in krijg, dat wordt nog een hele uitdaging.

Groet, Bas




Titel: Re: (vervolg) BR44 met Maxonmotor
Bericht door: jerrytrein op 03 October 2015, 16:52:22
In het frame zitten gaten voor de schroeven ter bevestiging aan de ketel
Als je een strook hout neemt en dan vstschroefd ,kan je het klosje inklemmen
Titel: Re: (vervolg) BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Floris Dilz op 04 October 2015, 19:24:26
Vervolgens is het ook nog zo dat alle assen onderling met tandwielen met elkaar in verbinding staan.
Gelukkig heb ik alleen maar aan de middelste as zitten draaien.

Groet, Bas
Dat krijg je altijd wel weer goed. Zulke drijfwerken zijn gemaakt met koppelstangen met slobbergaten zodat de speling van de tandwielen opgevangen kan worden zonder dat de koppelstangen kracht hoeven te leveren. Kwarteren kan dus aardig op het oog, komt niet zo heel nauw. Het enige echte probleem bij zulke dingen is dat je bij het in elkaar zetten alle tandwielen op het juiste tandje moet hebben zitten. Dat wil nog al es een aardig gepruts zijn afhankelijk va de constructie. Heb je een loc met aandrijving op alle assen via tandwielen en hobbelt ie alsof de kwartering niet goed is dan zit de zaak waarschijnlijk ergens een tandje versprongen... Volgende punt is uitvinden waar, dat kan best een klus zijn maar lang niet zo lastig als "echt" kwarteren.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: wob op 04 October 2015, 19:49:33
Hoe ik ook aan de drijfwielen draai, er resteert altijd een (miniem) zwaar puntje. Dat is overigens alleen waarneembaar bij heel langzaam bewegen.
Maar misschien dat het komt omdat het drijfwerk per definitie al voor enige instabiliteit (als ik het zo mag noemen) zorgt. Al was het alleen al omdat links en rechts een kwartslag ten opzichte van elkaar gedraaid staan.

Ik moet nu eerst gaan zagen, frezen en vijlen.
Daarna moet het tussentandwiel tussen as 4 en 5 weer terug. (Inderdaad zijn alle assen via tussentandwielen aangedreven). Zoals je zegt: dat wordt misschien het lastigste klusje. De overige tussentandwielen zitten nog steeds op hun plek, dus dat scheelt weer.
Als dan ook de koppelstangen van tussen as 4 en 5 weer gemonteerd zijn, begint het testen of alles soepel loopt.
Pas als dat allemaal oké is kan de motor erop.

@ jerrytrein
Goeie tip.

Groet, Bas
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Silvolde op 05 October 2015, 09:46:47
Bas, een zwaar punt kan ook betekenen dat een tandwiel oon minimale beschadiging heeft.

Gr, Rob
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Floris Dilz op 05 October 2015, 09:54:20
ja of gewoon een vuiltje tussen twee tanden...
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: ex44 op 05 October 2015, 12:12:26
Of dat één van de tandwielen net een tandje verkeerd staat en bij elke 'rondgang' even de indruk van een verkeerde kwartering wekt.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Floris Dilz op 05 October 2015, 15:10:13
jamaar dat zei ik al.  ;D
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: ex44 op 05 October 2015, 15:13:15
O. Stom.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Floris Dilz op 05 October 2015, 15:24:39
Treinen zijn nou eenmaal stom... :-X
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: jerrytrein op 05 October 2015, 17:01:34
Ja
je moet wel gek zijn om er mee te spelen
en dan weer slopen om te veranderen
dan weer een probleem gemaakt wat er niet was ,en weer sleutelen
tja
hoe ouder hoe gekker  ??? ;D
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: wob op 05 October 2015, 23:12:30
Gewoon de zaag erin zetten (en vooraf niet teveel piekeren hoe het allemaal zou moeten).
Het point of no return nu echt definitief gepasseerd.

Het lijkt er zelfs op dat freeswerk helemaal niet nodig is!
Een volgende keer eerst het zaagsel (hoe noem je dat bij metaal eigenlijk?) grondig verwijderen. (Zit vast ook tussen de tandwielen ;-))
En dan zien of de de motor al wil passen.

Groet, Bas
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG7253.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG7253.jpeg)
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: wob op 08 October 2015, 21:41:36
Inmiddels begrijp ik waarom er een massaverbinding moet zijn tussen het vulblokje onder de motor en het frame. De stroomtoevoer van de massa werd namelijk oorspronkelijk van het motorhuis getapt.
In de nieuwe situatie kan dat via het vulblokje.

Dat zou echter betekenen dat je een stroomgeleidende lijm moet toepassen. Bestaat die überhaupt?
Het lijkt veel simpeler om de massadraad (naar de decoder in de tender) gewoon op het frame te solderen.

Groet, Bas

N.B.
Ik heb wel geluk gehad met mijn zaagwerk. Geheel op maat en ook nog eens perfect recht en vlak zodat ik niet of nauwelijks hoef te vijlen. Voor hetzelfde geld had ik toch nog moeten frezen. Of had ik te diep gezaagd en had ik moeten vullen.
Zoiets lukt je geen tweede keer.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Klaas Zondervan op 08 October 2015, 21:50:33
Stroomgeleidende lijm was er vroeger van Bison. Maar dat maken ze niet meer.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Bert van Gelder op 08 October 2015, 21:53:30
Of Busch geleidende verf (met zilverdeeltjes, dus waardeverhogend..)

http://www.conrad.com/ce/en/product/241319/Busch-5900-Silver-conductive-paint-Silver-1-Set (http://www.conrad.com/ce/en/product/241319/Busch-5900-Silver-conductive-paint-Silver-1-Set)

Gr, Bert
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Floris Dilz op 08 October 2015, 22:06:31
gewoon ergens waar er een schroefje in het frame zit een draadje erbij tussen steken... stuk handiger en goedkoper.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: jerrytrein op 08 October 2015, 22:51:17
Je kan eens kijken bij een auto shop als brezan cartal oid
Er is een verf om printbanen in (achter)ruit verwarming te repareren
Dan kan je lijmen ,en met de verf een baan trekken
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: ErikW op 09 October 2015, 09:01:28
Hoi Bas,

Ziet er mooi uit!

Kun je niet een schroefje in het frame tappen en daar een soldeeroog op maken?  Direct solderen op het frame wordt lastig denk ik.

Je had even wat keukenfolie om de rest van je loc moeten doen, dan heb je al dat slijpsel niet in je tandwielen.

Erik
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: wob op 11 October 2015, 21:16:29
Dut weekend maar weer eens verder geknutseld.
Tussentandwiel voorzichtig teruggeplaatst. Het drijfwerk liep daarna gelukkig nog steeds even soepel (met een maar nauwelijks voelbaar zwaar punt).
Vervolgens vulblok en motor vastgelijmd. De verflaag onder het vulblok had ik vooraf voor de zekerheid toch maar verwijderd.

En vandaag dan een eerste test.
Het zag er veelbelovend uit.
Analoog tapijtrijden als test. Met een bedaagde Temsi trafo die een startspanning heeft 3V (als het niet meer is).
Desalniettemin een prachtige loop. Met op minimaal voltage al een uitloop van een paar centimeter. Je zou bijna weer terugverlangen naar het analoge tijdperk.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG7452.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG7452.jpeg)

Vervolgens de loc verder opgebouwd.
Zeer tot mijn verrassing (en verbazing) bleek het vulblok onder de motor elektrisch verbonden met het chassis (gemeten weerstand 0,8 Ohm). Ondanks dat ik het met 2-componentenlijm van Bison verlijmd had.
In dat vulblok was al voorzien in een schroefdraad met schroef en soldeeroog. Wel zo gemakkelijk.

Wat me steeds wel enige zorg baarde was, of er wel voldoende ruimte zou zijn tussen het rode kunststof wormwiel op de motoras en de verticale "poot" van de kap. Ik had de motor wel iets verder naar achteren kunnen zetten, maar dan zou er meer speling ontstaan tussen de tandwielen. Als alleen de punten van de tanden elkaar raken dan komt dat de betrouwbaarheid niet ten goede.
Die verticale poot verloopt ook nog eens conisch. Hoe hoger, hoe dikker. Ik heb dus vaak zitten controleren of de kap nog wel paste. In het uiterste geval zou ik het wormwiel nog een fractie kunnen inkorten.

Kennen jullie dat verhaal?
Je hebt alles eindelijke zo'n beetje gereed en in de tussentijd de boel tot in den treure gecheckt. En als je dan als laatste de kap er definitief op gezet hebt, dan werkt het ineens niet meer.
Ik had mezelf er al min of meer al op voorbereid, maar als het dan toch weer gebeurt >:(

Inderdaad hoogstwaarschijnlijk het wormwiel dat aanloopt.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG7457_1.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG7457_1.jpeg)

Het wormwiel heb ik inmiddels ingekort. Maar helaas, het loopt nog onvoldoende vrij.
Ik kan nu de motor loswrikken en alsnog iets verder naar achteren zetten, maar eigenlijk voel ik daar weinig voor. De loc loopt perfect en dat wil ik maar zo laten.
Ik overweeg daarom om wat materiaal weg te frezen van de poot. Die is namelijk meer dan voldoende zwaar. Maar of dit gemakkelijk gaat lukken is nog maar de vraag.

Overigens ben ik de onverwachte elektrische verbinding van het vulstuk met het chassis ook kwijtgeraakt, nadat ik de kap er de eerste keer op gezet had. Jammer hoor. Die verbinding blijkt dus onvoldoende betrouwbaar. Gaan we ook oplossen. (Helaas Eric, heb ik geen gereedschap om een schroefdraad te tappen. Het zal wel iets van een schroefje zoeken worden volgens het idee van Floris)

Een volgende keer verder dan maar.

Groet, Bas




Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Bert van Gelder op 11 October 2015, 23:26:18
Bas,

Investeer een paar euro in een paar tapjes. Ga je lang tevreden mee zijn, als je tenminste voorzichtig tapt, altijd handig! Gaatje boren in juiste maat, tap er in zetten, kwart slag indraaien en dan weer terug draaien. Dan een halve slag indraaien en weer uitdraaien, elke keer kwart slagje verder. Beetje smeermiddel erbij.

Kind kan de was doen..

Gr, Bert
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Floris Dilz op 12 October 2015, 00:36:43
Waarom goedkoop en makkelijk als het ook duur en moeilijk kan, het is hobby tenslotte. ;D Ik heb bij alles wat ik gebouwd heb nog nooit een tap in handen gehad....
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Bert van Gelder op 12 October 2015, 10:12:38
Het is meer dat men er vaak tegenop ziet om te tappen..

Ik heb toch wat KleiNSpoor in elkaar gezet waar het goed van pas kwam. Motorsteunen vastzetten, en zo..

Gr, Bert
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Klaas Zondervan op 12 October 2015, 11:49:18
Zo'n locframe is van zinkspuitgietwerk. Dat is taaie zooi waarin het lastig tappen is. Het kan wel, maar je moet heel voorzichtig zijn. Als je tap breekt is het einde verhaal.
Je kan misschien beter een zelftappende schroef gebruiken, dat levert minder risico. Dat doen fabrikanten zelf ook. En anders boor je een gaatje waar zo'n Märklin stekkertje in past.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: ErikW op 12 October 2015, 11:58:09
De loc heeft vast wel ergens een schroefje op het frame waar je de massa vandaan kunt pakken. Ik zie in het midden van de loc al een schroef zitten die je misschien kunt gebruiken. Als de decoder in de tender zit, kun je daar ook nog even zoeken naar een mooi punt voor de massa.

Het ontgaat me even waarom je de motor (of dat blok) aan massa wilt hangen. De motor heeft, als ik het goed zie op de foto, gewoon twee aansluitingen die zo op de decoder aangesloten (moeten) worden.

Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: wob op 12 October 2015, 22:53:33
In de oorspronkelijke situatie zat bij de motor een massaverbinding die enerzijds naar het frontsein liep en anderzijds naar de tender zodat de loc ook vanuit de tender gevoed werd. De motor zelf was overigens potentiaalvrij aangesloten.

In de nieuwe situatie heeft sb modellbau ongeveer op dezelfde plek voorzien in een schroefje met soldeeroog in het vulblok, zodat beide draden daar weer kunnen worden vastgesoldeerd. Maar dan moet het vulblok dus wel in verbinding staan met de massa van de loc, want anders resteert alleen stroomtoevoer via de tender.
(Verbazingwekkend overigens dat 2x 4 wielen van de tender plus 3 wielen van de loc (niet zijnde de massa) onvoldoende blijken voor een betrouwbare stroomtoevoer. Zou dat komen omdat de tender geen geslepen aspunten heeft?)

Inderdaad bevindt zich in het midden van de loc een schroefje dat ik zou kunnen gebruiken voor een nieuwe massaverbinding. Het is dan alleen een kwestie van verlengen en inkorten van een paar draden.
Van frontsein naar schroef, van schroef naar soldeeroog. Dan kan de leiding naar de tender gewoon blijven zitten.
Het kan nog simpeler door de isolatie van de leiding naar het frontsein ter plaatse van de schroef te verwijderen en dan onder de schroef vast te zetten.

Vooralsnog los ik het nog even provisorisch op. Aan de linkerzijde is de onderste schroefdraad van de oude motor nog blijven staan. Vanaf de buitenzijde kan ik daar een verkorte schroef indraaien die stuit op het vulblok. Alleen even niet te hard draaien want ander sneuvelt misschien de lijmverbinding (op afschuiving)

Maar wat ik eerst wil regelen is dat het wormwiel niet meer aanloopt tegen de kolom in de kap.
Op dit moment even heel druk met werk, dus het kan nog even duren voordat ik dat aanpak.

Groet, Bas
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: ErikW op 13 October 2015, 11:21:53
Goed bezig Bas :)

Ik zou de motor lekker potentiaalvrij houden, ik weet niet of de decoder het leuk vindt als je die aan massa hangt.

Kun je de motor niet gewoon laten lopen, en dan het wormwiel afzagen / afvijlen / afsnijden?  Volgens mij kan er nog wel een stuk van af.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: wob op 13 October 2015, 12:49:22
De motor was, is en blijft potentiaalvrij. Anders is het snel bekeken met de decoder inderdaad. Alleen het vulstuk maakt deel uit van de massa (of niet, wanneer er geen verbinding is).

Ik had al iets van het wormwiel weggenomen (nadat de foto genomen is). Wie weet kan er nog wel een fractie meer van af. Dat zou wel de gemakkelijkste oplossing zijn.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: wob op 13 October 2015, 22:36:13
Toch nog wat tijd gevonden vandaag.

Een stukje van de kolom van de kap weggefreesd. Op het luciferhoutje dat er tijdelijk naast geplakt zit, staat de hoogtemaat aangegeven.
De eerste rijproeven zijn bevredigend. Alleen vooruit hoor ik nog wat piepend bijgeluid. Het zouden de wielen van de tender kunnen zijn, maar ik denk eerder dat het de speling in de lengteas van de motor is waardoor het wormwiel de kolom nog net toucheert.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG7466.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG7466.jpeg)

Dat frezen ging veel gemakkelijker dan ik dacht. Het is vooral veel voorbereidend werk om de boel te kunnen fixeren zonder dat de kap beschadigt. Er dan moet je er ook nog goed bij kunnen komen. Ik had nog een houten frame liggen van ander freeswerk. Dat frame heb ik omgebouwd.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG7467.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG7467.jpeg)

Ik denk dat ik voor de zekerheid nog een klein beetje extra wegfrees. Maar nu even niet.
Tot later.

Groet, Bas
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: wob op 15 October 2015, 22:39:48
Tijd voor een terugblik.

Allereerst het piepend bijgeluid (alleen vooruit rijdend) waarvan ik vermoedde dat het het wormwiel was dat nog net aanliep tegen kolom van de kap.
Voor de zekerheid nog maar wat extra materiaal weggefreesd.
Dat bleek echter achteraf zonde van de moeite. Had ik vooraf getest zonder kap, dan had ik het direct geweten.
Na veel smeerwerk: assen van de tender, tandwielen van de loc bleken het uiteindelijk de contactstrips tegen de wielen van de tender te zijn. Beetje olie en het gepiep was niet meer te horen.

De massaverbinding van het vulstuk heb ik uiteindelijk toch maar opgelost met een ingekort schroefje in de bestaande schroefdraad van het motorhuis.
Dat schroefje mocht absoluut niet te ver uitsteken, omdat de kap er anders in bogen tegenaan liep. Toen ik toch aan het frezen was heb ik om die reden daar ook wat materiaal weggehaald uit de kap.

In bogen lijkt dat schroefje echter toch nog steeds aan te lopen. Ik hoor namelijk op sommige plekken een brommend geluid van de tandwielen in bogen naar rechts.
Dus dat schroefje als test toch maar weer verwijderd om zeker te weten dat dat de oorzaak is. Maar het blijkt alweer anders dan ik dacht. Dat brommend geluid is nog steeds te horen. Het vreemde is dat het vooral hoorbaar is op specifieke plekken, juist waar de boog heel ruim is (boogstraal 1 meter). Ik hoef dus de kap niet nogmaals op de pijnbank te leggen.

Dan nog iets over het kwarteren.
Floris zei het al: er zit zoveel speling in het drijfwerk dat de juiste stand van de tandwielen maatgevend is. Dat bleek te kloppen.
Het monteren van het tussenwiel viel wat dat betreft enorm mee. Het was een kwestie van de wielen van de achterste 2 assen (waarvan ik de kwartering niet veranderd had) in de juiste stand zetten en dan het tandwiel erin laten vallen. En dan daarna het asje door het tandwiel zetten, wat dan wel weer wat lastiger was.
Deze M* loc heeft een scharnierend drijfwerk. De voorste 3 assen scharnieren met de achterste 2. Dan heb je dus per definitie al enorme slobgaten nodig in de koppelstangen. Dat kwarteren komt dan niet zo nauw. Toch ben ik blij dat ik alleen aan de drijfas heb zitten draaien.

Dat scharnierend drijfwerk is op zich een sterk punt omdat de loc dan ook door krappe bogen loopt. Maar bij de ombouw blijkt het ook een nadeel omdat er erg veel ruimte nodig is in de kap om alles vrij te laten bewegen. Het komt aan op soms maar tienden van millimeters.
Ik heb het al eerder bij de hand gehad bij sb-modellbau dat daar in de handleiding niets over gezegd wordt.
M* heeft overigens ook concessies moeten doen aan de uitvoering van de vuurkist vanwege het scharnierend drijfwerk en de as van oude motor in de dwarsrichting. Bij de nieuwe modellen met motor in de ketel is dit niet meer aan de orde. (Ik beschik over een BR 03 10 van Trix. Die is echt prachtig)

Vanwege het scharnierende drijfwerk beweegt dus ook de motor in de kap. De binnenzijde van de metalen kap heb ik daarom afgeplakt met Scotch tape. Het zou ander zomaar kunnen gebeuren dat een motoraansluiting in contact komt met de kap. Sb-modellbau waarschuwt terecht voor een mogelijke kortsluiting. Maar met een decoder zijn de gevolgen nog veel erger.

En was het het nu allemaal wel waard?
Afgezien van die brom die ik nog niet te pakken heb zijn de rijeigenschappen er formidabel op vooruit gegaan. Het zware punt zie ik in de loop niet terug. De loc kan kruipen en dan bedoel ik echt: kruipen.
Voorheen reed de loc ook redelijk langzaam (met decoder) maar dan zag je hem tandje voor tandje bewegen. Dat zie je trouwens ook in een wat lichtere mate bij mijn BR 03 10 en die kan wat dat betreft dus niet in de schaduw staan van de 44-er met Maxon.
Ik heb ook niets hoeven veranderen aan de instelling van de CV's (van een wat oudere Lopi). Verbazingwekkend want die oermotor van M* gedraagt toch heel anders. Met decoder erin is ook het optrekken en afremmen heel gelijkmatig.
Op volle snelheid (schaalsnelheid ca 80km/u) meet ik een uitloop van ca 20cm. Onvoorstelbaar vind ik als je bedenkt wat een mini-motortje erin zit en hoe zwaar de loc is.
De stroomafname is nog steeds niet super, wat te zien is aan seinen die soms even doven. Maar het gestotter van voorheen is niet meer aan de orde. En juist dat gestotter was de aanleiding voor de ombouw.
Qua geluidniveau is het ook een enorme verbetering. Mijn Lilliput BR 42 is misschien nog een fractie stiller, maar dat model is heel anders van constructie (met motor in de tender, wat ik eigenlijk maar niks vind, maar dat terzijde en ook liever maar geen discussies hierover).

Jazeker, het was het waard.
Het is wel een beetje "on a knife-edge". Als de loc het morgen zou begeven of nieuwe kuren vertoont, dan zou ik 'm het raam uit kunnen gooien bij wijze van spreken. Dat heb je met die lastige perfectionisten.
Als de loc goed blijft lopen dan heb ik nog wel meer modellen die in aanmerking komen voor een operatie. Eigenlijk nog leuker dan nieuwe modellen en nog minder kostbaar ook (al vind ik zo'n setje toch een hele investering).

Tja en ik ben en passant ook nog een afgebroken elektraleiding onder omloop kwijtgeraakt. Echte kolen zijn misschien ook nog een idee. En licht vervuilen misschien? Zo blijft er wat te doen.

Als ik de brom op het spoor ben dan meld ik dat.
En misschien post ik nog wat plaatjes.

Voor nu gegroet en dank voor jullie belangstelling en tips.
En ik houd me aanbevolen voor reacties.

Bas




Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Silvolde op 16 October 2015, 00:17:43
Mooi verhaal Bas. In mijn Märklin tijd heb ik ook verlekkerd naar de BR44 gekeken. Verder dan een BR23 (3005) ben ik in die tijd nooit gekomen. Rond 1977 ben ik naar 2-rail overgestapt en kon mijn omgebouwde locs - voornamelijk Röwa en Roco - weer in een relatief originele staat terugbrengen.
De locs die vanaf dat moment mijn verzameling uitbreidde werden vrijwel allemaal 'gesuperd' en van een Faulhabermotor voorzien. Na de aanschaf van een draai/frees bank was ik ook niet meer aan de complete ombouwsets gebonden.

Wellicht dat jouw bijdrage forumlezers over de streep trekt om ook de loopcultuur van een fabrieksloc naar een hoger niveau te brengen.

Groet, Rob
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: ErikW op 16 October 2015, 09:03:09
Hoi Bas,

Super dat het gelukt is. Je zult wel nog even moeten kijken naar de stroomvoorziening denk ik. Komt die brom uit de loc of uit de tender?

En als je er echt een superloc van wilt maken... Led verlichting, rookgenerator, telex, machinist, rookkastverlichting, omloopverlichting, sluitlantaarn...  Er is nog genoeg te doen :)

Erik
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: wob op 16 October 2015, 23:27:23
Mooi verhaal Bas. In mijn Märklin tijd heb ik ook verlekkerd naar de BR44 gekeken. Verder dan een BR23 (3005) ben ik in die tijd nooit gekomen. Rond 1977 ben ik naar 2-rail overgestapt en kon mijn omgebouwde locs - voornamelijk Röwa en Roco - weer in een relatief originele staat terugbrengen.
De locs die vanaf dat moment mijn verzameling uitbreidde werden vrijwel allemaal 'gesuperd' en van een Faulhabermotor voorzien. Na de aanschaf van een draai/frees bank was ik ook niet meer aan de complete ombouwsets gebonden.

Wellicht dat jouw bijdrage forumlezers over de streep trekt om ook de loopcultuur van een fabrieksloc naar een hoger niveau te brengen.

Groet, Rob
Leuk om te horen, Rob.
Mijn BR44 is overigens wel van een latere datum (namelijk 1996) dan de locs waarnaar jij indertijd verlekkerd naar keek. Dat waren echt (mooie) oermodellen uit de tijd dat ik nog met Trix Express reed.
Ik ben eind jaren '80 overgestapt naar 2-rail. Ik bezat toen 3 locs waarvan ik alleen de BR221 heb omgebouwd naar 2-rail. De BR42 had ik ook graag omgebouwd maar dat was toen echt te ingewikkeld.
Een draai/freesbank, dat klinkt mij trouwens behoorlijk professioneel in de oren.

Hoi Bas,

Super dat het gelukt is. Je zult wel nog even moeten kijken naar de stroomvoorziening denk ik. Komt die brom uit de loc of uit de tender?

En als je er echt een superloc van wilt maken... Led verlichting, rookgenerator, telex, machinist, rookkastverlichting, omloopverlichting, sluitlantaarn...  Er is nog genoeg te doen :)

Erik
Die plaatselijke "brom" klinkt ongeveer hetzelfde als wat je hoort bij veel locs op draaistellen met 4 aangedreven assen wanneer die door bogen gaan. Ik had eens een 2e-hands Roco BR220 die die vreselijke herrie maakte in bogen. Naderhand bleek dat de 2e en 3e as voorzien waren van asb, terwijl die aan de 1e en 4e as zouden moeten zitten. Na het verwisselen van de assen is er nauwelijks nog sprake van die herrie.
De oorzaak is vermoed ik, dat er door het lengteverschil tussen binnen- en buitenrail in bogen een soort wringing ontstaat. Bij 4 aangedreven assen zijn die alle min of meer aan elkaar gekoppeld door aandrijving met een en dezelfde motor. Dat geeft meer spanning dan bijvoorbeeld 2 aangedreven assen.
De bromgeluid bij mijn 44er zit zeker niet in de tender. Ik vermoed dat het in dit geval ook om een zekere wringing gaat die bijvoorbeeld optreedt op plekken waar het spoor niet geheel vlak ligt of juist wel. (Het is maar een theorie. Ik verzin maar wat)
Als ik de kap eraf haal hoor ik niks, maar dan staat er nauwelijks gewicht op de loc. Als ik de kap er los op zet, dan komt de brom weer tevoorschijn. Ik leid daaruit af dat het ook niet te maken heeft met dat er iets zou aanlopen tegen de kap.

Die rookgenerator zat er trouwens al in  :)

En dan nu nog wat plaatjes.

Links zonder kap.Als je goed kijkt zie je schuin links onder de groene motoraansluiting een schroefgat van het oude motorhuis. Daar kan ik een schroefje indraaien voor contact van de massa met het vulstuk. Op de een of andere manier is er weer contact ontstaan zodat ik dat schroefje even niet meer nodig heb.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG7470.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG7470.jpeg)

Rechts zonder kap. Ik heb mijn best gedaan om de bedrading netjes te bundelen m.b.v. een stukje krimpkous
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG7473.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG7473.jpeg)

De stokerszijde. Ja ja, hij doet z'n best.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG7477.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG7477.jpeg)

De kant van de machinist
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG7481_1.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG7481_1.jpeg)

In een serie van matige foto's is dit de slechtste. Maar er gaat wel een zekere sfeer vanuit.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG7484.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG7484.jpeg)

Groet, Bas
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: wob op 18 October 2015, 19:42:09
Ik vrees dat ik de oorzaak van de "brom" in het vizier heb.
Dan kom ik er niet meer mee weg dat er niets aan te doen is, wat ik in zekere zin wel gemakkelijk gevonden had.
Nu ga ik beslist een poging wagen, met een behoorlijk risico dat ik de boel verslechter in plaats van verbeter. Bij een verslechtering ben ik op slopershoogte, in zoverre dat de motor er waarschijnlijk weer af moet.
Wat meen ik geconstateerd te hebben?

De "brom" is meer een grom zoals "rrrrr." Die zit ergens in de de laatste 2 drijfwielen. De drijfwielen dus die rechtstreeks aangedreven worden door het tandwiel dat weer teruggeplaatst is. Te zien is - als je goed kijkt - dat de de koppelstangen ter plaatse van de 4e as niet 100% in lijn staan. Ik vermoed dus dat de 4e as een tandje verder zou moeten staan.

De meest logische aanpak lijkt om het tandwiel weer uit te bouwen en vervolgens weer in de bouwen bij de juiste stand van de wielen. Maar er is redelijk wat grof geweld nodig om de as van dat tandwiel eruit te slaan en vooral ook om 'm er weer in te slaan. Ik heb geen vertrouwen in de combinatie van grof geweld en precisiewerk. Het gaat immers om het verschil van slechts 1 tandje. Ik loop bovendien het risico dat de lijmverbindingen van de motor en/of het vulstuk loslaten. En stel dat die verbindingen het wel doorstaan, dan kan ik niet handmatig controleren of de drijfassen soepel lopen (omdat de motor die blokkeert).

Mijn idee is nu om het wiel-met-tandwiel iets los te halen van de 4e as, zodat die net vrijkomt van het aandrijftandwiel, de 4e as vervolgens in zijn geheel 1 tandje te draaien en dan het wiel weer vast te drukken op de as. Als dat lukt zoals ik nu in mij hoofd heb, blijft de kwartering van de 4e as zoals ie nu is (want die is namelijk af fabriek geheel oké).
Lukt het niet, dan heb ik ook de kwartering van de 4e as om zeep geholpen. Dan lijkt het onvermijdelijk om ook de motor weer los te wrikken zodat ik tenminste kan controleren of het drijfwerk soepel loopt.

Zucht.
Jullie horen nog.

Groet, Bas
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: jerrytrein op 18 October 2015, 21:01:26
Kan je niet voorzichtig de worm van de moto schuiven
aan de andere zijde de motor as(als je kan) met een tangetje vast klemmen tegen het lager en dan de worm wiel opschuiven
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: ruudns op 19 October 2015, 08:24:42
Is het geluid weg dan als je de koppelstangen los maakt? Lijkt me echt wel minder dan een tandje als ik de stand van de excentrieken zie op de foto's. Het schuiven van het wormwiel is geen optie. Het tandwiel op de aangedreven as staat tov het excentriek verschoven, dat pas je niet aan door de worm te verschuiven.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: wob op 19 October 2015, 09:14:42
Inderdaad Ruud.
Die koppelstangen weghalen als test, had ik natuurlijk direct als eerste moeten doen.
Het blijkt uiteindelijk dat het hem daar niet in zit. Een tandje verder zou echt al een behoorlijke verdraaiing gegeven hebben.

Met die test had ik ellende kunnen voorkomen. Gelukkig bedacht ik me tijdig dat iedere aanpassing aan de 4e as een verslechtering tot gevolg zou hebben. Want de kwartering is af fabriek correct en daarnaast is de as via de tussentandwielen steeds verbonden geweest met as 1,2, en 3.
Ik ben wel aan het prutsen geweest met het rechterwiel van de 5e en achterste as (terwijl ik liever het linkerwiel met tandwiel losgenomen had, maar dat was onbereikbaar met m'n poelietrekker). De isolatie van het rechterwiel bleef echter zitten zodat ik de as nog steeds niet zijdelings kon bewegen, teneinde het wiel-met-tandwiel vrij te krijgen van het aandrijftandwiel. Het wiel er dus maar weer op geduwd.
Beter is het er allemaal niet van geworden.

Het blijkt ook geen kwestie te zijn van de kap die ergens aanloopt. Er zit zat ruimte onder de kap.
Het moet iets van de tandwielen zijn. Misschien ter plaatse van de knik in het frame? Maar daar heb ik niets veranderd....
Of toch iets van schuivende, wringende wielen?
Het is dus alleen in bogen naar links. Het klinkt dan alsof de loc over heel ruw spoor rijdt (rrrrr).

Ik weet het even niet meer.

En nee jerrytrein, dat wormwiel laat ik ongemoeid. Daar kan het probleem niet zitten.

Groet, Bas
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: jerrytrein op 19 October 2015, 11:25:06
Ik bedoel het wormwiel wegschuiven , om de assen vrij te kunnen draaien
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Floris Dilz op 19 October 2015, 11:36:13
even qua zoeken waar het geluid m in zit, varieert het met de omwenteling van de wielen of is het constant?
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: ErikW op 19 October 2015, 12:01:14
Je tandwielen zitten links. Als je het geluid alleen hoort als de loc in een linker bocht zit, dan lijkt het mij dat je het bij de tandwielen moet zoeken.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: wob op 19 October 2015, 13:15:47
@ jerry
Ik snap het. Maar 't is niet nodig.
Zou bovendien heel lastig zijn, want tegelijkertijd moet ie dan ook draaien.
In dat geval haal ik liever de motor eraf.

@ Floris
Het is constant.

@ Erik
Na het draaipunt in het frame (tussen as 3 en 4) verplaatsen de tandwielen zich naar rechts. Op het draaipunt bevinden zich dus tandwielen aan weerszijden.
Het is echter wel aannemelijk dat het geluid links zit omdat daar het meeste is gebeurd.
Maar inmiddels moet ik een beetje voorzichtig zijn met aannames. Ik zat er al zo vaak naast met m'n veronderstellingen
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Floris Dilz op 19 October 2015, 15:22:41
klopt, storingszoeken is zoeken en niet aannemen, daar gaat het altijd fout. Maar goed, constant geluid dus, dat niet optreedt als de loc over recht spoor gaat? Moet je kunnen vinden door de tender op een stukkie spoor te zetten, stroom erop en dan gewoon aan het locframe peuteren terwijl het draait tot de brom tevoorschijn komt. Kan zijn dat de flens aanloopt tegen een tandwiel als een as in zn uiterste stand opzij geschoven wordt in een bocht, of het zit m in de knik in het frame... alle assen dus eens terwijl ze draaien wat naar links en naar rechts duwen, knik in het frame een beetje buiten, ook naar boven en naar beneden als dat kan, zo moet je op een gegeven moment de omstandigheden voor de brom kunnen vinden.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Reinout van Rees op 19 October 2015, 17:31:52
Ook even de spoorbreedte (of -wijdte, in ieder geval de ruimte tussen de wielen... :) ) controleren. Laatst kwam ik er na 2 dagen pas achter dat één wiel van m'n 50er niet goed op de as zat waardoor hij op een driewegwissel ontspoorde. Maar dat was gelijk de oorzaak van rare geluiden die ik verder niet kon thuisbrengen. En ook van het niet-goed-ingrijpen van wat tandwielen.

Reinout
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Klaas Zondervan op 19 October 2015, 18:05:04
Ook even de spoorbreedte (of -wijdte, in ieder geval de ruimte tussen de wielen... :) ) controleren.
De afstand tussen de wielen heet de speermaat of de back-to-back maat. In de Morop normen wordt die maat aangegeven met B.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: wob op 19 October 2015, 23:38:56
klopt, storingszoeken is zoeken en niet aannemen, daar gaat het altijd fout. 
Dat het fout gaat bij aannemen in plaats van (...)zoeken, geldt niet alleen in dit verband.....
Interessant.

Ik ben dus op mijn manier op zoek gegaan.
Ja, Reinoud, de maat tussen de wielen had ik al eerder gecheckt. (Goeie tip). Maar ik had toen geen belangrijke afwijking geconstateerd. De tussenmaat aan de middelste as was een fractie kleiner.

Bij mijn nieuwe "onderzoek" leek het erop dat het tandwiel van de middelste as het frame raakt als je de loc in bogen duwt. En o ja natuurlijk, ik had al eerder aan die middelste as zitten draaien. Bij het verdraaien was de tussenmaat van de wielen natuurlijk ook per ongeluk iets gewijzigd.
Vervolgens die tussenmaat maar eens vergroot (zonder op de normen te letten, Klaas). Iets te groot helaas. Dus weer een beetje terug. Dat lukt niet zonder te draaien en daarmee was m'n kwartering weer naar de mallemoer.
Toen ik die hersteld had bleek de loc te ontsporen in krappe bogen. Eigenlijk logisch, want de tussenruimte op zo'n 3e as moet eerder wat kleiner dan groter zijn dan die van de buitenassen.

Kortom, het werd allemaal alleen maar erger en erger. Waar ben ik aan begonnen.

Uiteindelijk blijkt de loc toch redelijk vergevingsgezind.
Na een hoop getest met de kwartering en de tussenmaat van de wielen loopt ie nu weer soepel. Toch wel een beetje opgelucht.

Als ik de loc zonder kap onder spanning op het spoor zet en de tender fixeer dan kunnen de wielen probleemloos draaien. De "brom" is dan op sommige plekken in de baan waarneembaar. Op die plekken resoneren de wielen van de voorste assen op het spoor. Ter plekke ligt het spoor kennelijk niet geheel in 1 vlak. Ik zal het spoor eens laten schouwen want ik kan het zelf niet waarnemen. ;)
Het kan zijn dat het vooral aan de loc zelf ligt. Misschien dat het frame niet 100% zuiver horizontaal scharniert? Of dat de loc geen of onvoldoende speling heeft om niet los te komen bij kleine oneffenheden?
Wat ik in ieder geval wel weet is dat de loc voor de ombouw ook al rukbewegingen maakte om de verticale as in krappe bogen naar links (en niet in bogen naar rechts).
Ik vraag me daarom af of ik de plaatselijke brom ooit afdoende kan elimineren. Voor zover ik nu kan zien zijn er geen schurende of ratelende tandwielen in het geding. Dan is het ook niet schadelijk voor de loc.

Groet, Bas

Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: wob op 22 October 2015, 10:17:44
En dan nog een foto bij daglicht.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG7810.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/CIMG7810.jpeg)
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: wob op 30 July 2016, 22:57:05
Ik vraag me daarom af of ik de plaatselijke brom ooit afdoende kan elimineren. Voor zover ik nu kan zien zijn er geen schurende of ratelende tandwielen in het geding.
Bij het verwisselen van een anti-slipbandje ben ik na maanden, min of meer bij toeval, de oorzaak van de "brom" tegengekomen.

Uiteindelijk bleek de motoras toch nog lichtjes tegen de kolom van de kap aan te lopen. Omdat het frame beweegbaar is ten opzichte van de kap, liet het geluid zich niet permanent horen.
Nou had ik eerder al materiaal weggefreesd van die kolom, maar niet precies op de juiste hoogte. (Verkeerd gemeten indertijd)

Met een beetje extra frezen (en dan op de goede hoogte) is het euvel nu opgelost. :)

Groet, Bas
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Jean op 31 July 2016, 20:59:54
Even een zijdelings vraagje over deze Hamo BR 044:

Kan deze loc zonder over de bielsen te ratelen, op Roco-line rail (code 83) rijden?


Groeten,
Jean
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: wob op 01 August 2016, 09:50:13
De loc loopt probleemloos op Peco code 75, profilelhoogte 1,9mm.

Roco code 83, profielhoogte 2,1mm, is dan vrijwel zeker ook geen probleem.

Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Floris Dilz op 01 August 2016, 10:21:48
Ik zou het toch even proberen, die roco-rails is zo geconstrueerd dat alles dat ook maar een haar groter is dan nem meteen ratelt.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: V200-G2000 op 01 August 2016, 11:14:11
En anders kun je de wielen afdraaien. Heb ik met een oude Roco VT11.5 ook gedaan.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: Floris Dilz op 01 August 2016, 14:39:44
uiteraard. Prik op de motor slijpschijf tegen die flenzen...  :angel: NIET VAN DAT BENAUWDE.
Titel: Re: BR44 met Maxonmotor
Bericht door: TEE-RAM op 01 August 2016, 18:26:33
Een goeie knoeier is beter dan een slechte vakman ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Wim