BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Jos van den Heuvel op 28 October 2010, 10:34:27
-
Hallo allemaal, (y)
Ben momenteel bezig met het schaduwstation (nivo -70) technisch op papier uit te werken en daar komen 4x driewegwissels in voor.
Welke driewegwissels en aandrijvingen kan ik het beste hier voor gebruiken, de een zegt aandrijving van "Conrad", de ander "Viesmann 2511", heb daar geen ervaring mee.
Het een en ander wordt digitaal aangestuurd.
Rails voor het schaduwstation moet ik nog gaan halen...................dus.
Voor het zichtbare gedeelte (nivo 0) gebruik ik, tenminste dat wil ik gaan gebruiken, rails van Roco-line zonder ballast.
"Jolly-Ontwerp" in H0..........
In afwachting,
mvrgr. Jos
-
waarom niet de standaard aandrijvingen die horen bij de rails die je gaat gebruiken.
Heb op mijn schaduw station roco rails liggen, en daar ook de roco aandrijvingen.
Omdat het een schaduwstation is hoeft het toch niet allemaal onder de tafel aangedreven te worden?
Groet,
Roelco
-
De combinatie schaduwstation en 3-wegwissel zegt mij maar 1 ding: Betrouwbaarheid !
Dus: Servo's
Grtzz,
Karst
-
Hallo Roelco,
Nee dat klopt ook wel dat het niet onder de tafel aangedreven moet worden, maar vraag me af of de Roco wissels en aandrijvingen geen problemen geven?
Dus de Viesmann 5211 aandrijving is niet verkeerd voor de Roco driewegwissel?
gr. Jos
-
Servo's.......?
Ja sorry, ben daar nog niet zo in thuis, ben momenteel bezig zoveel mogelijk alles op papier te zetten...................vandaar!
Gr. Jos
-
Heb ondertussen deze site gevonden.................weet niet of dat geschikt daarvoor is?
http://decodershop.securearea.eu/Webwinkel-Product-1275205/Wisselaandrijving-1.html
of deze dus: http://www.hobbytreinen.nl/51804-servo-motor-p-773.html
-
De eerste link is geen servo, maar een relais met 'omhulsel' :)
De tweede is inderdaad een servo voor wisselaandrijving, maar daar hoort ook nog een servo decoder bij. Die zijn er van diverse fabrikanten, onder andere ESU, Uhlenbrock en Rosoft.
Servo's kun je ook in alle soorten en maten vinden op Conrad.nl
Grtzz,
Karst
-
Oké.........thanks Karst! (y)
-
Is het een symetrische of asymetrische wissel? Servos, kunnen wel problemen opleveren, als deze niet goed worden aangestuurd, dan moet een servo de andere tegen aan druken, en dit kan niet...
-
Roco-line heeft een a-symmetrische, Roco-geoline symmetrisch.
Maar Bernd, gewoon goed aansturen dan is er toch geen enkel probleem ? Met spoelen heb je toch hetzelfde in de 'ongedefinieerde stand ??
Grtzz,
Karst
-
maar spoelen hebben niet zo'n groot "Haltemoment". Idd als je het goed aanstuurt zou het geen problem zijn, maar ik gok als eer iets mis gaat (foute volgorde) dan zou er schade zijn aan de wisselzelfs... ::)
-
Inderdaad, bij een driewegwissel geldt: van krom naar krom altijd via rechtuit.
-
Inderdaad, bij een driewegwissel geldt: van krom naar krom altijd via rechtuit.
Dus als de "tong" rechts staat aangestuurd moet deze daarna éérst in de zogenaamde rechtuit stand staan wil je naar de linkse tongstand gaan........toch? (en weer andersom)
-
er zitten twee servos onder, en dan gaat in jouw geval: 1 van rechts naar recht door en dan 2 van rechtdoor naar links...
dit geld allen bij een symetrische wissels zoals geoline, Piko, Fleischmann. bij een asymetrisch zoals bij rocoline is het geen enkel probleem...
-
Ik zou gewoon voor de standaard Roco wisselaandrijving gaan, wij gebruiken er ook een kleine 60 in de delen die niet zichtbaar zijn :o
-
En snel en makkelijk vervangbaar.
dave
-
Ook nog eens ;)
-
Oké, harstikke bedankt voor jullie advies. (y)
Ga dus voor de standaard wisselaandrijving van Roco in het schaduwstation.
Nu de decoders nog!
mvrgr. Jos
-
Hallo allemaal, (y)
Als leek zijnde op het elektrische/digitaal gebeuren heb ik ondertussen het een en ander gelezen zoals hier bij de encyclopedie uitleg.
Nu moet ik dus Roco driewegwissels (4x) aansluiten in het schaduwstation, als ik het goed gelezen heb moet er een hulpschakeling tussen komen!
Ik heb een principe-tekening/schema gemaakt betreft de aansluitingen hiervan.............hoop dat dit de bedoeling hiervan is..... :-\
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Principe_aansluiting_driewegwissel.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Principe_aansluiting_driewegwissel.jpg)
Klopt dit zo'n beetje of zeggen jullie dat moet je anders doen...............ja sorry als het onbenullig over komt.......maar weet er (nog) té weinig van af!
Gr. Jos
-
Jos, ben je van gedachten veranderd?
Eerst vertel je dat je met de standaard wisselaandrijvingen gaat werken, en nu kom je met een schema waarin Conrad motoraandrijvingen zitten.
-
Hoi Klaas,
Ja klopt, maar dat komt naar aanleiding van het lezen van de encyclopedie, daar word gezegd dat deze goed funcioneren en vrij veel gebruikt worden en niet onbelangrijk..................gunstig geprijst!
Maar deze wisselaandrijvingen kunnen toch alsnog vervangen worden door Roco................toch?
Buiten dat Klaas, kan ik dit schema dan aanhouden wat aansluitingen betreft, dat wilde ik graag weten namelijk, daar ik alles schematisch definitief op papier wil zetten.
Hoor het wel,
gr. Jos
-
Yep, ze kunnen inderdaad vervangen worden door de conrads. Een aantal mensen vinden ze heel goed en betrouwbaar andere vinden het helemaal niets... Maar dat is persoonlijk. De prijs is inderdaad niet echt hoog :) Maar als je dan voor de conrads gaat zou ik gewoon motor-decoders nemen en niet de roco 10775 de extra schakeling gebruiken dan een beetje overbodig...
Groeten Ronald.
-
Bovendien, de 10775 haalt zijn schakelstroom gewoon van de digitale stroom af, dus daar heb je geen extra voeding voor nodig, zoals je tekent aan de rechterkant. Veelal heb je die extra voeding bij motordecoders weer wel nodig, dus ja wat dan goedkoper is ...........
Groet,
Ferry
-
En nog wat. Je tekent het nu als 1 decoderuitgang die via 1 hulpschakeling naar 2 motoren gaat. Maar dat kan niet
In deze opzet kost het 2 decoderuitgangen, en achter elke uitgang een hulpschakeling met een motor.
-
Weet je, allemaal goed bedoeld wat jullie zeggen en/of adviseren, alle respect daarvoor, maar nu zie ik het bekende bos met al die bomen niet meer? :-[
Nee....................ik weet het écht niet meer, ondanks alle info die ik her en der gelezen heb...................zal wel aan mij liggen daar ik er té weinig vanaf weet.
Maar wil zo graag het een en ander op papier krijgen, om straks niet wéér vast te komen zitten als het in de praktijk gebracht moet worden......... :P
-
En nog wat. Je tekent het nu als 1 decoderuitgang die via 1 hulpschakeling naar 2 motoren gaat. Maar dat kan niet
In deze opzet kost het 2 decoderuitgangen, en achter elke uitgang een hulpschakeling met een motor.
Hé Jaap................het is wel een principe tekening he, ik wil "gewoon" zien hoe het een en ander aangesloten moet worden om het optimaal te laten funcioneren van een driewegwissel.
Het aansluiten in gedetailleerde vorm komt later wel weer.............eerst het principe..................en daar moet ik al van zweten!
-
Nogmaals.............Wim (Ros), heeft me het advies gegeven servo's te gebruiken daar deze gewoon goed zijn, dus nu ga ik definitief daarvoor.......................maar dan?
Kan iemand mij een principe tekening geven hoe het een en ander aangesloten moet worden, of is dat niet te doen, het hoeft niet gedetailleerd.
Dus 4 Roco driewegwissels moet aangestuurd worden dmv servo's.....................tsja!
Zit ondertussen niet stil en surf het gehele internet af maar kom er helaas niet uit.
Help...
Gr. Jos
-
I.p.v. die 10775 is de Uhlenbrock 67810 wellicht een betere en goedkopere optie, dan heb je die Lenz tussenschakelingen ook niet nodig, in dit geval wel weer een aparte schakelvoeding naast de digitaalstroomvoeding. De servo's gaan rechtstreeks op de Uhlenbrock servodecoder. Zoek maar eens op 67810.
Ben deze optie nu zelf aan het uitproberen op de Multimaus/rocomotion programmatuur. Wacht nog op een trafo die ik besteld heb.
Feitelijk is de 10775 een wisseldecoder die bedoeld is om pulsaandrijvingen aan te sturen, zoals de magneetspoelwisselaandrijving die Roco voor Geoline wissels levert; een puls en hij is om. Bij een motor (en dus ook servo) aandrijving heb je tijdens het omleggen van de wissel een continu stroompje nodig; anders doet de motor het niet. Die 67810 van Uhlenbrock is juist voor servo's heel geschikt en bovendien zit er een extra aansluiting op waarmee je het puntstuk van het wissel kunt ompolen, uitleg hierover heb je wellicht al elders op het forum of web gevonden. Waarom men graag servo's gebruikt in met name het zichtbare gedeelte van de modelbaan heeft te maken met het feit dat je heel voorbeeldgetrouw de wissel langzaamkunt laten omleggen, terwijl zo'n pulsaandrijving onnatuurlijk snel omgooit; je kunt het niet eens met je eigen oog volgen. Bovendien zijn de meeste servo's stil, veel stiller dar een magneetaandrijving.
Lees dit draadje eens: http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,29125.30.html (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,29125.30.html)
Maar, je verwarring kan ik goed begrijpen! Het heeft mij ook even tijd gekost.
Groet,
Ferry
-
Het is dan wel een principetekening, maar ook een principetekennig moet kloppen.
Wat je voor ogen moet houden is dat een driewegwissel eigenlijk 2 wissles zijn, die mechanisch in elkaar geschoven zijn. Je moet het dus ook gewoon als twee wissels tekenen.
Wat de bomen en het bos betreft, hier een poging tot uitleg.
Je hebt 'gewone' wisseldecoders, die zijn bedoeld om wissels met spoelenaandrijving te sturen. Het is dus gewoon of de ene spoel, of de andere spoel.
Bij een motoraandrijving moet je de spanning ompolen om hem de andere kant op te laten draaien. Een gewone decoder kan dat niet, maar door er dat hulpschakelingetje tussen te zetten gaat het wel.
Maar er zijn ook decoders die geschikt zijn om motoren aan te sturen, daar hoeft dan ook niet zo'n hulpschakeling tussen.
Bij die hulpschakelnig moet je overigens oppassen. Je tekent een LA010 achter een Roco decoder. Maar de uitgangen van een Roco decoder hebben een andere polariteit dan de Lenz decoders. Dus uitgerekend de combinatie van een Roco decoder met de LA010 zal niet werken.
-
Thanks, wéér iets wijzer geworden...................maar lees ffe m'n post hiervoor aub, misschien...............?
Gr. Jos
-
.................maar lees ffe m'n post hiervoor aub, misschien...............?
Aha, je bent al weer van gedachten veranderd. Servo's is ook een goed idee. Daarvoor heb je een decoder nodig die daarvoor geschikt is. Een servo heeft nl. een bijzondere aansturing nodig, en een gewone decoder kan die niet leveren.
Voorbeeld van een servodecoder is hierboven al genoemd.
-
Op je vraag hoe aan te sluiten, kijk op http://www.uhlenbrock.de (http://www.uhlenbrock.de) en zoek dan de 67810 op, let op niet de 67800, die is niet zo handig om te gebruiken. Je leest dan het volgende:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/67810.jpg)
Hier kunnen 4 servo's op, eentje zie je in het plaatje al aangesloten. Verder is er +/- aansluiting voor de digitaalstroom en +/- aansluiting voor de aandrijfstroom van de servo's. Tot slot vindt je voor elke servo 1 extra schakeluitgang waarmee het hartstuk gepolariseerd kan worden; wel zo handig bij 2-rail bedrijf. Het ompolen van het hartstuk kan bijvoorbeeld tijdens het omgooien van het wissel precies in de middenstand van de wisseltong plaatsvinden, dus nooit kortsluiting. Ook kun je per servo de mate van uitslag (dus de weg) exact programmeren en snelheid van bewegen. Dit gaat met CV's.
Ik hoop je zo een stuk op weg geholpen te hebben.
-
Pfffffffff...............wat een gezoek, valt me overigens op dat er geen duidelijke "afspraken" of richtlijnen zijn voor het aansluiten van wissels!
Je kan of dit kiezen of dat kiezen, té veel mogelijkheden om het perfect te laten werken zodat je helemaal niet meer weet wat je moet doen................zéker als leek!
Maar goed, ik geef niet op, ga voor die servo's dan weet ik zeker dat het goed is en zie wel hoe ik eruit kom, laat het wel weten/zien dmv een schets of zo.
In afwachting,
Gr. Jos
PS: Advies blijft van kracht natuurlijk!
-
Op je vraag hoe aan te sluiten, kijk op http://www.uhlenbrock.de (http://www.uhlenbrock.de) en zoek dan de 67810 op, let op niet de 67800, die is niet zo handig om te gebruiken. Je leest dan het volgende:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/67810.jpg)
Hier kunnen 4 servo's op, eentje zie je in het plaatje al aangesloten. Verder is er +/- aansluiting voor de digitaalstroom en +/- aansluiting voor de aandrijfstroom van de servo's. Tot slot vindt je voor elke servo 1 extra schakeluitgang waarmee het hartstuk gepolariseerd kan worden; wel zo handig bij 2-rail bedrijf. Het ompolen van het hartstuk kan bijvoorbeeld tijdens het omgooien van het wissel precies in de middenstand van de wisseltong plaatsvinden, dus nooit kortsluiting. Ook kun je per servo de mate van uitslag (dus de weg) exact programmeren en snelheid van bewegen. Dit gaat met CV's.
Ik hoop je zo een stuk op weg geholpen te hebben.
Hartstikke bedankt Burton! (y)
Hier ga ik me op uitleven, heb nu een houvast.........toch?
Thanks!
Gr. Jos
-
Voor mij is het ook nog nieuw maar ben kennelijk iets verder dan jij. Binnenkort ga ik de servo's met decoder uittesten. Ik hoor je ervaringen ook graag.
Groet,
Ferry (alias burtonbouwer)
-
Voor mij is het ook nog nieuw maar ben kennelijk iets verder dan jij. Binnenkort ga ik de servo's met decoder uittesten. Ik hoor je ervaringen ook graag.
Groet,
Ferry (alias burtonbouwer)
Ja ervaringen, daar zeg je wat, heb alleen nog maar een ontwerp hoe het zou moeten worden...............dat is definitief, nu ben ik dus bezig om zoveel mogelijk alles op schaal te tekenenen oftewel een soort werktekening te maken voor m'n eigen zodat ik straks zo min mogelijk voor verrassingen kom te staan als ik aan het bouwen ga.
Maar waar ik al bang voor was is dus dat digitale gedeelte, daar heb ik totaal geen kaas van gegeten en moet het maar aannemen en "zien" van internet................vandaar! :-\
-
TIP: Misschien dat je beter eerst een rondje rails kunt leggen met een passeerspoor met 2 wissels en daarop uitproberen wat je wilt. Dat heb ik ook gedaan, dan kun je alles uitvogelen en begint de digitale modelspoorwereld begrijpbaar te worden.
Groet,
Ferry
-
valt me overigens op dat er geen duidelijke "afspraken" of richtlijnen zijn voor het aansluiten van wissels!
Wat voor richtlijnen wou je dan zien?
Er bestaan ruwweg 3 soorten wisselaandrijvingen. Spoelenaandrijvingen, motoraandrijvingen en servo's.
Elk vraagt om een specifieke manier van aansturing, en de rest is gewoon toegepaste elektrotechniek.
Hoe je het aan moet sluiten, dat vind je in de handleidingen bij de wisseldecoders. Gewoon doen wat de fabrikant voorschrijft.
Wil je het verder doorgronden, of eigen oplossingen verzinnen, dan zul je eerst een beetje elektrotechniek moeten studeren.
-
Ben ik weer.............
Na veel vijven en zessen heb ik nu een schema gemaakt hoe het zal moeten worden......................hoop ik!
Ik ga voor de "Uhlenbrock" servo's daar deze het beste (wat ik lees) uit de bus komen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Principe_aansluiting_driewegwissel_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Principe_aansluiting_driewegwissel_1.jpg)
Kan ik dit schema aanhouden?
Gr. Jos
-
Ja hoor, dat is hem helemaal! Hartstukpolarisering staat er niet op, maar dat is simpel nog 2 draadjes trekken per wissel tussen decoder en wissel.
Groet,
Ferry
-
Hoi Jos en anderen,
Er is natuurlijk ook nog de servoaandrijving van ESU.
Groet,
Bert
-
Hoi Jos en anderen,
Er is natuurlijk ook nog de servoaandrijving van ESU.
Groet,
Bert
Hoi Bert,
Wat is het verschil eigenlijk?
Gr. Jos
-
Ja hoor, dat is hem helemaal! Hartstukpolarisering staat er niet op, maar dat is simpel nog 2 draadjes trekken per wissel tussen decoder en wissel.
Groet,
Ferry
Bedoel je dit?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Principe_aansluiting_driewegwissel_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Principe_aansluiting_driewegwissel_2.jpg)
Gr. Jos
-
hallo
Ik had op een gegeven moment teveel gelezen over dat mensen problemen hadden met de betrouwbaarheid van hun wisselaandrijvingen vandaar dat ik servo's onder mijn baan aan het monteren ben,
ik volgde hiervoor het draadje op het "collegaforum": http://forum.3rail.nl/index.php?topic=11226.msg424857#msg424857
groeten Jake
-
Bedoel je dit?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Principe_aansluiting_driewegwissel_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Principe_aansluiting_driewegwissel_2.jpg)
Gr. Jos
Helemaal goed! OP de linker wissel heb je de extra getekende draad op het hartstuk gezet, feitelijk waar de gele "1" staat. Op de rechter wissel doe je dat niet, maar ik neem maar aan de je weet wat het hartstuk is?
Groet,
Ferry
-
He...he.......wat een gepuzzel, ja voor mij dan!
Ben blij dat ik er zover uit ben, wordt nog wat voor het vervolg. :-\
Maar goed.....hier ga ik dus mee verder, mijn volgende vraag is dan, uitgaande van het schema, in m'n schaduwstation heb ik dus 4 driewegwissels, daar komen dan 8 aandrijvingen op die gestuurd worden door twéé decoders daar deze Uhlenbrock 67810 decoder 4 mogelijkheden heeft om aan te sturen...............ja toch?
Hoor het wel of ik deze redenatie goed heb.
mvrgr. Jos
-
He...he.......wat een gepuzzel, ja voor mij dan!
Ben blij dat ik er zover uit ben, wordt nog wat voor het vervolg. :-\
Maar goed.....hier ga ik dus mee verder, mijn volgende vraag is dan, uitgaande van het schema, in m'n schaduwstation heb ik dus 4 driewegwissels, daar komen dan 8 aandrijvingen op die gestuurd worden door twéé decoders daar deze Uhlenbrock 67810 decoder 4 mogelijkheden heeft om aan te sturen...............ja toch?
Hoor het wel of ik deze redenatie goed heb.
mvrgr. Jos
Ja, ook dat klopt! Elke wisselmotor heeft een eigen servo nodig en er kunnen 4 servo's door de 67810 aangestuurd worden.
-
Hallo,
Had weer even tijd om een schema te maken betreft aansluiting driewegwissels, hoop dat het goed is!
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Principe_aansluiting_driewegwissel_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Principe_aansluiting_driewegwissel_3.jpg)
Gr. Jos
-
Hier een werktekening van het schaduwstation met lijst voor benodigheden.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Werktekening_geraamte_schaduwstation_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Werktekening_geraamte_schaduwstation_1.jpg) .....Plattegrond schaduwstation met de bekende 4 driewegwissels.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Tabel_6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Tabel_6.jpg) .....Lijst van benodigde materialen uitvergroot
Dit is mijn bedoeling eigenlijk..............het uitwerken van m'n ontwerp en opslaan als definitief ontwerp zodat ik er later makkelijk op terug kan komen!
Gr. Jos
-
Hallo,
Wat opvalt is dat niemand me het exacte antwoord kan vertellen..........toch?
Ben er ondertussen achter gekomen via via, dat wat ik het laatst aangegeven heb in het schema, gewoon niet goed is..............het klopt dus niet en niemand reageerd er op als ik het vraag, terwijl er toch "kijkers" genoeg zijn.
In het begin heb ik verschillende antwoorden gekregen maar werd het bos in gestuurd, maar niemand.....ja op één (twee) persoon na, heeft me verteld wat ik het beste kan doen.
Dit is toch een forum om elkaar te helpen of zie ik het verkeerd, ik kan er ook niets aan doen dat mijn kennis niet toereikend is op het digitaal gebeuren. :-\
Sorry dat ik zo reageer, moest het ffe kwijt.................ga weer verder met m'n schema, hoop toch op jullie steun, ik doe m'n best.
Gr. Jos
-
Jos,
Je hebt bij dit schaduw station 4 stuks 3-weg wissels maar ook 4 normale wissels erbij toch, aan iedere zijde 2 stuks?
Je aansluitschema voor de servo's is goed!
Groet,
Ferry
-
In het begin heb ik verschillende antwoorden gekregen maar werd het bos in gestuurd, maar niemand.....ja op één (twee) persoon na, heeft me verteld wat ik het beste kan doen.
De derde post van deze draad...
De combinatie schaduwstation en 3-wegwissel zegt mij maar 1 ding: Betrouwbaarheid !
Dus: Servo's
Moest ik ook ff kwijt ;) ;D
Maar... je laatste principe schema klopt ! (y)
Je zou mogelijk naar alternatieven voor de door jou ingetekende componenten kunnen kijken, maar dat is naar eigen smaak. Principieel is de werking van al die producten gelijk ! Op details kunnen er afwijkingen zijn. Maar.. daarover is best veel te vinden hier. Volgens mij is er zelfs een draadje met allerlei onderlinge vergelijkingen tussen de diverse servo(systemen). ( So hit the search button )
Grtzz,
Karst
-
Jos, ik weet niet waar je precies op doelt.
Maar mij valt het op dat je je eigen schema's zit te tekenen, terwijl in de handleiding van de decoders precies staat uitgelegd hoe je een en ander moet aansluiten. Dus in mijn beleving zit je dubbel werk te doen. Tenzij het bedoeld is om voor jezelf het beeld helder te krijgen.
-
Hallo Jos,
Ik heb geen tijd gehad om nog eens rustig alles te bekijken :-) Net 3 dagen eurospoor achter de kiezen.... En ik denk dat er wel meer zijn hier die dat hebben :) :)
In principe heb je dus voor 1 driewegwissel 2 aandrijvingen nodig. Daarnaast moet je nog een schakeling hebben voor het ompoolen van het puntstuk. Dat zal waarschijnlijk niet kunnen met de standaard switchpilot-servo. maar dat weet ik dus niet. Dat geldt dus ook voor de standaard wissels daar moet het puntstuk ook van omgepoold worden.
Groeten Ronald.
-
Jos,
Je hebt bij dit schaduw station 4 stuks 3-weg wissels maar ook 4 normale wissels erbij toch, aan iedere zijde 2 stuks?
Je aansluitschema voor de servo's is goed!
Groet,
Ferry
Hé Ferry,
Eh....nee, er zitten 4 driewegwissel in het schaduwstation.
Het nieuwe principe aansluitschema volgt nog!
Gr. Jos
-
Moest ik ook ff kwijt ;) ;D
Maar... je laatste principe schema klopt ! (y)
Je zou mogelijk naar alternatieven voor de door jou ingetekende componenten kunnen kijken, maar dat is naar eigen smaak. Principieel is de werking van al die producten gelijk ! Op details kunnen er afwijkingen zijn. Maar.. daarover is best veel te vinden hier. Volgens mij is er zelfs een draadje met allerlei onderlinge vergelijkingen tussen de diverse servo(systemen). ( So hit the search button )
Grtzz,
Karst
Hoi Karst,
Nou.........klopt?
Volgens insiders dus niet, maar dat laat ik later wel ff zien.
Er komen inderdaad alternatieve componenten in en dan maar hopen dat het goed is! :-\
Gr. Jos
-
Jos, ik weet niet waar je precies op doelt.
Maar mij valt het op dat je je eigen schema's zit te tekenen, terwijl in de handleiding van de decoders precies staat uitgelegd hoe je een en ander moet aansluiten. Dus in mijn beleving zit je dubbel werk te doen. Tenzij het bedoeld is om voor jezelf het beeld helder te krijgen.
Hoi Klaas,
Ja.......zit inderdaad dubbel werk te doen, maar daar heb ik baat bij!
Probeer, nu het "Jolly-Ontwerp" definitief is, het een en ander verder uit te werken, zéker het digitale!
Door rond te surfen en te lezen sla ik het op om daarna vragen te stellen met schema's op dit forum, is het definitief dan werk ik het verder uit en maak er een soort werktekening van, doe het in de definitieve map en.....................that's all. :) (een soort draaiboek eigenlijk)
Later in de praktijk werk ik dan, op kleine wijzigen na, volgens de tekeningen, tenminste ???................................maar dat zien we dan wel weer.
Gr. Jos
-
Hallo Jos,
Ik heb geen tijd gehad om nog eens rustig alles te bekijken :-) Net 3 dagen eurospoor achter de kiezen.... En ik denk dat er wel meer zijn hier die dat hebben :) :)
In principe heb je dus voor 1 driewegwissel 2 aandrijvingen nodig. Daarnaast moet je nog een schakeling hebben voor het ompoolen van het puntstuk. Dat zal waarschijnlijk niet kunnen met de standaard switchpilot-servo. maar dat weet ik dus niet. Dat geldt dus ook voor de standaard wissels daar moet het puntstuk ook van omgepoold worden.
Groeten Ronald.
Hé Ronald,
3 dagen Eurospoor.................mooi toch?
Kijk dat bedoel ik nou, jij zegt dus dat de "SwitchPilot"-servo waarschijnlijk niet gaat terwijl meerdere zeggen dat het goed is..............snap je wat ik bedoel?
Maar ben het ondertussen aan het uitzoeken dus dat laat ik nog wel zien en hoor het dan wel weer.............mooie bezigheid dat modelspoor!
Gr. Jos
-
Switch pilot en switchpilot servo kunnen uitgebreid worden met de Extension en dan kun je allerelei extra schakelingen bedienen. Puntstukken, seintjes
http://www.esu.eu/produkte/switchpilot/switchpilot-extension/
-
Het is wat Han bedoeld: De extension... ik kon er even niet zo snel op komen :) Die moet je gebruiken om de puntstukken om te polen... Thanks Han! (y)
Groeten Ronald.
-
De ESU switchpilot kun je ook gebruiken maar daar moet je dan wel de extensie bij kopen, omdat je anders je hartstukken niet kunt polariseren, dat zit namelijk op die extensie mogelijkheid. Bij de Uhlenbrock 67810 zit alles al in 1 decoder, dus dan ben je gelijk klaar. Bovendien is de Uhlenbrock wat prijs betreft interessanter als je het allemaal optelt. Ook is de decoder een stuk kleiner van formaat, bouwt dus makkelijker weg!
Maar goed, er zullen nog veel meer merken zijn die decoders voor servo's leveren; daar moet je je dan even in verdiepen om de beste keus te maken. In elk geval levert Roco deze zelf niet onder eigen naam of eigen fabrikaat. Waarom? Geen idee!
Groet,
Ferry
-
Hallo, (y)
Heb het schema aangepast met de hoop dat het nu goed is, ik heb het een en ander nagelezen/bestudeerd en ben op deze componenten uit gekomen.
Hoop dat jullie dit kritisch bekijken en jullie conclusie trekken, hoor het graag.
Mijn excuses voor de kritiek die ik geleverd heb naar aanleiding van deze topic..................sorry! (zag het ff niet meer zitten)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Principe_aansluiting_driewegwissel_schaduwstation.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Principe_aansluiting_driewegwissel_schaduwstation.jpg) Het aangepaste schema met nieuwe componenten.................
Gr. Jos
-
Paar opmerkingen.
Zoals je de Multimaus hebt getekend stelt dat ene vakje zowel de trafo als de versterker en de handunit voor. Die 3 onderdelen zou je ook apart aan kunnen geven.
Aan de Switch Pilot Extension heb je alleen maar draden naar de puntstukken getekend. Maar per puntstukschakelaar moet je ook nog de baanspanning aansluiten. Dat zie ik in je tekening niet terug.
-
Ik heb gisterenavond de Uhlenbrock 67810 en 4 Conrad mini servo's met de Multimaus uitgeprobeerd en dat werkt uitstekend samen, let alleen op "de verspringing van 4"!! Bij het Multimaus systeem (alleen bij dit systeem) is het zo dat bij programmering van de aanspreekadressen op de Uhlenrbock (CV121, 131, 141 en 151 voor het eerste adres) het feitelijke adres 4 hoger is dan wat op de Multimaus ingesteld wordt. Zie ook een ander draadje hierover op dit forum. Dus bijvoorbeeld, CV121=10, dan is het wisseladres 14, want 10 + 4 = 14.
Verder klopt jouw ESU schema wel, echter zou ik je willen vragen ook eens de financiele optelsom te willen maken en die te vergelijken met de Uhlenbrock oplossing met Conrad servo's. Ik denk dat je met de ESU duurder uit bent.
Groet,
Ferry
-
Waarom worden er eigenlijk 4 x 3 weg wissels geschakeld?
Kun je de uitgaande wissels niet als klap wissels uitvoeren?
-
Waarom worden er eigenlijk 4 x 3 weg wissels geschakeld?
Kun je de uitgaande wissels niet als klap wissels uitvoeren?
Je bedoelt dat de wissel opengereden wordt? Met 2-rail geeft dat zonder speciale voorzieningen toch kortsluiting?
Ferry
-
Inderdaad, als je de puntstukken polariseert kan je een wissel niet openrijden.
-
En als je de puntstukken in de uitgaande wissels niet polariseert kan het dus wel?
-
Ja, maar dan heb je weer het probleem dat sommige treinen blijven "hangen". Het polariseren is niet voor niets.
Koos Jabaaij.
-
Dan kan het inderdaad wel. Dan kan je ze wel open rijden. Alleen is de vraag of je het wel wil :) Kleine loks kunnen blijven staan op de puntstukken. Dat zal ook niet de bedoeling zijn... Goed er staat ook een klein verhaal op de Encyclopedie Puntstuk wissel polariseren (http://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/E10.04.02_-_Puntstuk_wissel_polariseren)
Zelf heb ik het nog wel eens als ik vergeet bij een engels-wissel alle twee de zijden in de juiste stand te zetten. Metten sluit...
Groeten Ronald.
Edit: Ik zie dat Koos mij al voor is....
-
Aangezien je eigenlijk niet wilt meemaken dat in een schaduwstation loks kunnen blijven hangen op een niet gepolariseerd puntstuk, lijkt mij het idee van openrijden geen goede; dat is immers de enige manier om dit zonder kortsluiting mogelijk te maken. Voor de bedrijfszekerheid is de servobesturing een goede keuze; beter dan magneetaandrijving. Mijn 3-wegwissel met magneetaandrjving (Geoline) wil nog wel eens weigeren.
Ik ben benieuwd hoe Jos hier zelf over denkt!
groet,
Ferry
-
Je hebt in het algemeen gelijk als het gaat om de betrouwbaarheid van servo's ten opzichte van magneetspoelen, maar de standaard spoelenaandrijving bij Rocoline zonder bedding is opvallend betrouwbaar. Mijn schaduwstation is ermee uitgerust en het weigert tot nu toe nooit.
-
Je hebt in het algemeen gelijk als het gaat om de betrouwbaarheid van servo's ten opzichte van magneetspoelen, maar de standaard spoelenaandrijving bij Rocoline zonder bedding is opvallend betrouwbaar. Mijn schaduwstation is ermee uitgerust en het weigert tot nu toe nooit.
Dat is mooi, betrouwbaarheid in een schaduwstation voorkomt ergernis! Jos heeft voor servo's gekozen.
-
Hé hobbyisten..... (y)
Inderdaad ik ga toch voor die servo's, is wel wat duurder maar ook betrouwbaarder als ik zo lees.
Prijsverschil:
Esu: 8x ESU 51805 servo's €160,=
2x ESU 51802 SwitchPilot €56,=
2x ESU 51801 Extension €56,=
Totaal: €272,=
Aternatief: 8x ESU 51805 servo's €160,=
2x Uhlenbrock 67810 €76,=
Totaal: €236,=
Verschil is €36,=
Dat valt wel mee.................toch?
Heb de prijslijsten van 2010, of zie ik iets over het hoofd..................tsja met mijn kennis weet je het nooit. ???
Gr. Jos
-
Hoi Jos.
Je kan ook nog eens 110 € besparen op je servo's.
Als je er koopt bij Conrad van 5 € t'stuk, deze voldoen voor het schakelen van wissels.
Mvg.
Matheus.
-
Hey die Jos!
Servo's van ESU zijn echt veel te duur; ik heb nu 4 mini servo's van Conrad liggen. Ik moet thuis even het artikelnummer opzoeken en de prijs is ik dacht € 4,95 / stuk, dat bespaart flink toch? Deze servo's zijn mij aanbevolen hier ook op dit forum en zijn krachtig genoeg voor wisselsturing. Conrad levert geen ophangbeugeltje mee e.d., maar als je handig bent maak je die makkelijk zelf.
Bestel bij Conrad ook de meedraaiende bevestigingsasjes mee, zie ook dit draadje: http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,29125.30.html (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,29125.30.html)
Groet,
Ferry
-
Duur is altijd betrekkelijk.
Als alle specs gelijk zijn dan is een Esu tov Contrad te duur. Als bv de instelmnogelijkheden beter zijn en de levensduur langer dan zijn ze weer niet te duur.
Altijd de moeite waard om dat uit te zoeken. je wilt toch niet een schaduwstation maken waarin je steeds de servootjes kunt vervangen.
-
Han, het is inderdaad betrekkelijk.
Wat de instelmogelijkheden aangaat, die worden bepaald door de aansturing, in dit geval de servodecoder, en niet door de servo zelf.
Over de levensduur, op een modelspoorbaan moet een servo minder hard werken dan in een radiografisch bestuurd vliegtuig of boot, waar ze voor bedoeld zijn. Dus ik denk dat dat wel mee gaat vallen. Bovendien is het prijsverschil zo groot dat je van die Conrad dingen rustig een paar exemplaren op reserve kan kopen, dan ben je toch nog goedkoper uit.
Ik heb het idee dat ik nu iets zit te herhalen wat ik al eerder heb geschreven.
-
Jos,
Ik zou die servo's bij Conrad nog even uitzoeken:
Art. nr. 230500 Topline mini-servo ES-05-JR € 4,89/stuk bij 4 stuks afname
Art. nr. 231092 Ministangwerkaansluiting € 1,99 / stuk
Duur is betrekkelijk en goedkoop ook, maar het prijsverschil maakt het wel interessant het te proberen.
Groet,
Ferry
-
Han, het is inderdaad betrekkelijk.
Wat de instelmogelijkheden aangaat, die worden bepaald door de aansturing, in dit geval de servodecoder, en niet door de servo zelf.
Over de levensduur, op een modelspoorbaan moet een servo minder hard werken dan in een radiografisch bestuurd vliegtuig of boot, waar ze voor bedoeld zijn. Dus ik denk dat dat wel mee gaat vallen. Bovendien is het prijsverschil zo groot dat je van die Conrad dingen rustig een paar exemplaren op reserve kan kopen, dan ben je toch nog goedkoper uit.
Ik heb het idee dat ik nu iets zit te herhalen wat ik al eerder heb geschreven.
Dat geeft niet , dat zal nog wel een paar keer gebeuren,
Toch zit er wel een kwaliteitsverschil tussen servoos. eens dat de aansturing een groot deel van het resultaat bepaald maar het ingebouwde potmetertje en het elektomotortje kunnen wel degelijk van mindere kwaliteit zijn dan van een duurdere. Of dat van invloed is op de werking in dit geval is een andere vraag. Waarschijnlijk zijn de goedkope varianten best bruikbaar, maar dat bepaalt de gebruiker toch zelf.
-
Thanks voor jullie aandacht!
Inderdaad daar zit best wel veel prijs verschil in, maar ik wil niet zoiets van..."goedkoop" - "duurkoop"...snap je!
Liever een paar centen meer en dat het goed is dan...........je weet wel, maar goed zal ff afwegen wat wijsheid is.
Gr. Jos
By the way: Er is geen haast bij!
-
Wat is dit eigenlijk voor een servo?
http://www.mbtronik.de/3953.html
Ja ik blijf maar zoeken..........
Gr. Jos
-
Dat is voor het Selectrix systemen, is anders dan DCC en niet uitwisselbaar. Een ander digitaal systeem dus.
-
Thanks voor jullie aandacht!
Inderdaad daar zit best wel veel prijs verschil in, maar ik wil niet zoiets van..."goedkoop" - "duurkoop"...snap je!
Liever een paar centen meer en dat het goed is dan...........je weet wel, maar goed zal ff afwegen wat wijsheid is.
Gr. Jos
By the way: Er is geen haast bij!
Ach, zo'n servootje aan een wissel krijgt helemaal niks voor zijn kiezen aan belasting o.i.d.; mijn keuze is duidelijk maar ieder heeft zijn persoonlijke insteek natuurlijk!
-
Jos,
Ik zou die servo's bij Conrad nog even uitzoeken:
Art. nr. 230500 Topline mini-servo ES-05-JR € 4,89/stuk bij 4 stuks afname
Art. nr. 231092 Ministangwerkaansluiting € 1,99 / stuk
Duur is betrekkelijk en goedkoop ook, maar het prijsverschil maakt het wel interessant het te proberen.
Groet,
Ferry
Hallo Ferry,
Zal wel weer aan mij liggen, maar waar is die ministang-aansluiting dan voor?
Gr. Jos
-
Goede vraag! Deze verzorgt de verbinding tussen het armpje van de servo en het metaaldraadje dat aan de andere zijde weer in het stelgat van de wisseltong zit. De ministang-aansluiting is een asje en kan ronddraaien. Omdat het armpje ook ronddraait en de steldraad een horizontale beweging maakt, loopt de overdracht ven de beweging vloeiend.
Gr. Ferry
-
Jaaaaaaaaa.....ja, zal dat toch eerst moeten zien, weer iets wijzer!
Gr. Jos
-
Kijk:
(http://members.quicknet.nl/jj.landwehr/user/gimage/P1020397_500_375.JPG)
Hier zie je 'm zitten op het armpje van de servo (met dat schroefje) ..... ;)
Gr. Ferry
-
Hé Ferry,
Daar dus........
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Servo_230500__Stangetje_231092_Conrad_1.jpg).....Dus toch wat geleerd!
Gr. Jos
-
PRECIES!
-
Inderdaad zo bouwen ze die heel succesvol onder de wissels en het werkt perfect!!
Er zijn zelfs filmpjes waar je kan zien hoe perfect het werkt
groeten Jake
-
Ferry,
Mijn eerste berichtje op dit forum.
Zoals ik in de berichten lees, ben jij op dit moment daadwerkelijk bezig om een en ander uit te proberen. Mag ik je vragen wat voor steldraad je gebruikt (welk materiaal). Ik stel me voor dat deze draad voortdurend buigt en wat is het risico van breken?
Bauke
-
Heb nu een 1 mm dik RVS 316L lasdraadje te pakken en ga dat dit weekend uitproberen. Het buigen van de Z-vorm lijkt me geen probleem; verder verwacht ik dat het buigen tijdens in werking zijn nihil is; ik laat het weten hier!
-
Ik volgde hiervoor dit draadje met filmpjes op het " collega forum": http://forum.3rail.nl/index.php?topic=11226.msg348344#msg348344
Hij gebruikt hier volgens mij dikkere steldraad. Ik ben het nu ook zo aan het bouwen in mijn baan.
Groeten Jake
-
We gaan het beleven, feit is dat er geen geweldige krachten uitgeoefend moeten worden!
-
@Burtonbouwer, het is niet nodig een bovenstaand bericht te citeren. Druk op de 'antwoord' knop en niet op de 'citaat' knop.
-
Jos,
Ik zou die servo's bij Conrad nog even uitzoeken:
Art. nr. 230500 Topline mini-servo ES-05-JR € 4,89/stuk bij 4 stuks afname
Art. nr. 231092 Ministangwerkaansluiting € 1,99 / stuk
Duur is betrekkelijk en goedkoop ook, maar het prijsverschil maakt het wel interessant het te proberen.
Groet,
Ferry
Hé Ferry,
Jij gebruikt dus deze servo's van Conrad met de decoder van Uhlenbrock de 67810............toch?
Geen problemen met het zogenaamde "klappen"?
Wat voor een trafo gebruik jij als aansluiting/toevoer voor de decoder?
Prijstechnisch gezien scheelt het toch wel veel, daar werd ik ook op geattendeerd dus leg het ff naast mekaar!
Gr. Jos
-
Ik gebruik de 10725 van Roco hiervoor; kun je goedkoop aanschaffen op e-bay. Ik weet niet wat je precies bedoelt met "klappen"??
Dit weekend ga ik een testopstellinkje maken met een wissel; dan weet ik meer.
Groet,
Ferry
-
Hé hobbyisten..... (y)
Prijsverschil:
Esu: 8x ESU 51805 servo's €160,=
2x ESU 51802 SwitchPilot €56,=
2x ESU 51801 Extension €56,=
Totaal: €272,=
Aternatief: 8x ESU 51805 servo's €160,=
2x Uhlenbrock 67810 €76,=
Totaal: €236,=
8x Conrad servo's 230500 á €4,89.....................€39,12
8x Conrad ministang 231092 á €1,99..................€15,92
2x Uhlenbrock decoder 67810 á €37,80..............€75,80
Totaal: €130,84
Scheelt toch 100 á 140 Euro.............jullie hebben dus wel gelijk!
Ondertussen heb ik het een en ander gelezen over die servo's van Conrad, ook bij ander site's, moet zeggen dat er best positief op gerageerd werd en wie ben ik om te zeggen dat ze niet goed zijn!
Net wat Klaas zei, koop er een paar extra als reserve...................eh...ja ik spring van de hak op de tak...........weet ik, komt door m'n onwetendheid die onzekerheid.
Ik wacht dit aankomend weekend af hoe het Ferry zal vergaan.
Gr. Jos
-
Om het nog erger en moeilijker te maken:
voor 8 wissels:
8x Conrad wisselmotor - met polarisatie - à € 6.95: € 55.60
1x Kreischer Datentechnik DCC-MOT-08 à € 59.50: € 59.50
Totaal: €115,10
Nu weet ik dat er verschillende meningen zijn over de conradmotoren... Maar ik heb er geen problemen mee. En je kan direct de polarisatie van je puntstukken regelen zonder extra schakelingen.
Groeten Ronald.
-
Hallo Ronald,
Er is toch een groot verschil tussen wisselmotoren en servo's; dit is niet hetzelfde!! Zijn die eigen merk Conrad wisselmotoren wel servo's? Volgens mij niet; ook de DCC-MOT-08 is niet voor servo's. Jos had juist besloten voor servo's te gaan ......
Gr, Ferry
-
8x Conrad servo's 230500 á €4,89.....................€39,12
8x Conrad ministang 231092 á €1,99..................€15,92
2x Uhlenbrock decoder 67810 á €37,80..............€75,80
Totaal: €130,84
Er zitten twee mini stangaansluitingen in één zakje dus 4 keer ipv 8 keer scheelt weer € 7,96.
Dus maar € 122,88.
Groeten Willem,
-
Goed opgemerkt Bever...uhh Willem.......thanks (y)
-
Er is toch een groot verschil tussen wisselmotoren en servo's; dit is niet hetzelfde!! Zijn die eigen merk Conrad wisselmotoren wel servo's? Volgens mij niet; ook de DCC-MOT-08 is niet voor servo's. Jos had juist besloten voor servo's te gaan ......
Dat klopt helemaal, goed gezien dat ze niet hetzelfde zijn... Heel goed opgemerkt. Jos geeft aan wat het hem gaat kosten... Op basis van servo's.... Blijkbaar is dat een belangrijk item. Hij moet nu zijn budget (Dus reken met 15 - 16 euro per aandrijving dan zit je goed.) zo hebben dat hij genoeg geld reserveert om de investering te maken. Tegen de tijd dat Jos aan het bouwen gaat en de investering moet maken voor de aandrijven van de wissels kunnen er al weer andere (goedkopere) oplossingen op de markt zijn.
Er is een oplossing genoemd voor het monteren maar wat kost dat? Alleen ministang-aansluiting wordt iedere keer in de berekening genoemd.... Volgens mij is de ministang-aansluiting helemaal niet nodig: Zie ook dit draadje (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,12049.msg184148.html#msg184148) en en deze webzijde (http://www.forsten-online.de/navi/05-de.htm) Dus dan zou het nog goedkoper (€ 7.96) kunnen dan wat nu genoemd staat.... dat zelfde geld zou je weer kwijt kunnen zijn aan verlengkabels voor de servo's....
Met aftrek van de €7.96 kom je uit op € 114.92 dus nog goedkoper dan mijn oplossing met wisselmotoren (€115,10). Voorwaarde is dan wel dat alle wissels binnen bereik van de kabels zitten... anders moet je daar ook weer verlengkabels voor aanschaffen.
Groeten Ronald.
-
Hallo Jos,
En bij MTE Vlaardingen is de 67810 zelfs 36,29.
Dus 2x kost dan 72,58.
Dat is dus weer 3,22 goedkoper.
Nog even en we houden geld over !! ;)
En... ik heb ook diverse zaken onderzocht.
Peco wisselmoter met Lenz LS150.
Conrad wisselmotor met Lenz LS150.
Maar ik ga nu definitief voor de Conrad servo met de UH 67810.
Ben zeer benieuwd naar de test van Ferry dit weekend.
Mvrgr, Bauke
-
De test is geslaagd; morgen meer!
-
Nou, de testen lopen hier niet voorspoedig. Ik heb nu 3 67810's aangesloten.
De eerste 2 doen het redelijk, ongeveer 95% van de schakelopdrachten wordt uitgevoerd.
De derde doet het maar in 5% van de gevallen.
Groetjes,
Jos
-
Hoe heb je de aansluitingen vastgemaakt? Gesoldeerd! misschien stieken een puntje soldeer of een draadje dat uitsteekt en dat contact maakt met een ander punt. Ik herken het probleem namelijk heb er zelf al ee paar van gehad onder een grote baan ;)
-
Ja, gesoldeerd, maar eerst alle draadjes vertind, geen uitsteeksels of slechte contacten.
Gewoon netjes gesoldeerd.
Groetjes,
Jos
-
Hoi Jos, ja dat dacht ik ook onder de baan, maar door spetters van de hars etc. hadden wij toch wissels die na het opnieuw strippen en solderen van het wissel waren de problemen weg. Ook heb ik bij 1 wissel met een kleine schroevendraaier de onderbrekingen tussen de solderingen schoongemaakt waardoor hij nu wel goed werkt :-\
Er was niet echt iets te zien en ik dacht dat alles wel goed gesoldeerd was, vandaar dat ik het hier nog even aangaf!
-
De problemen zitten niet in het wissel. Ook als de servo los staat heb ik dezelfde problemen.
Groetjes,
Jos
-
Ah, dan is er echt iets mis met de servo denk ik zo dan, je zou nog kunnen proberen een andere servo aan te sluiten om de aansturing uit te kunnen sluiten!
-
Mijn proefje is dus geslaagd. Belofte maakt schuld! Ik zal hieronder uitleggen wat ik heb gedaan en dat illustreer ik aan het einde dan met 3 videootjes.
Het idee cirkelde al rond op internet en dat heb ik dan ook overgenomen om de hele onderbouw vooraf op een PVC-plaatje te monteren, zodat het eenvoudig met 2 schroefjes onder de baan is te monteren. Dank voor het idee; ik wilde dit nu ook zelf gaan uitproberen zodat ik straks bij de echte bouw van het zichtbare gedeelte niet tegen verrassingen aanloop, althans die kans is dan een stuk minder.
Het kunststof basisplaatje is groot 6x13 cm, maar dat kan nog wel verder geoptimaliseerd en kleiner worden. Op het plaatje is allereerst de servomotor ES-05 van Modelcraft (Conrad art. nr. 230500) gemonteerd in een kunststof hoekprofieltje van 25 x 25 mm dat je gewoon bij de bouwmarkt kunt halen. Het hoekprofieltje zit zelf vast met dubbelzijdig plakband op het basisplaatje (mag ook geschroefd worden maar dit is eenvoudig/snel en sterk genoeg); de servomotor hangt aan 2 schroefjes in een inkeping van het hoekprofiel. Aluminium hoekprofielen zijn niet nodig, dat is lastiger bewerken, duurder en te stevig. De servomotor zit helemaal bovenin het hoekprofiel bevestigd; immers dan kan de top van het armpje zo dicht mogelijk bij de basisplaat komen en dat is handig in verband met de beweging van het stangetje. Dit stangetje is 1 mm RVS lasdraad dat ik gebogen heb in de vorm die je ziet; is ook lekker flexibel. De zigzag vorm is zeker handig, dat wordt dan een soort veertje en geeft flexibiliteit in de aandrijving van de wissel. Het stangetje bevestig ik aan het servo-armpje met de ministangaansluiting. Aan de andere zijde wordt het stangetje dicht langs het oppervlak van de basisplaat begeleid middels een stukje messing pijp van 2 x 0,45 mm dat gesoldeerd zit op een messing plaatje van 0,5 mm dik (plaatjes en pijpjes bij de goed gesorteerde modelbouwwinkel te vinden). Het RVS stangetje schuift moor door het messing pijpje; plaats het stangetje wel in het pijpje als het stangetje recht is, anders krijg je het stangetje niet meer in het pijpje. In het messing plaatje zit een boutgat zodat dit op de basisplaat vastgeschroefd kan worden; neem hiervoor een schroef met een platte kop. Dan buigt het stangetje door een 6 mm diameter gat rechtomhoog zo direct het iets opgeboorde gat van de stelbiels van de wissel in. De UB 67810 stuurt de servomotor aan middels uitgang servo 1. De CV's staan als volgt: CV121=50, CV122=90 en CV123=75. De laatste CV is de snelheid van de servo en geeft ca. 3 sec tijd om de wissel om te zetten; dat vind ik wel mooi!
Hieronder wat verwijzingen naar Youtube filmpjes:
http://www.youtube.com/watch?v=gEqJ3v5ixMY (http://www.youtube.com/watch?v=gEqJ3v5ixMY)
http://www.youtube.com/watch?v=RjXMCqknI_Q (http://www.youtube.com/watch?v=RjXMCqknI_Q)
http://www.youtube.com/watch?v=bV0MaQicYOM (http://www.youtube.com/watch?v=bV0MaQicYOM)
De klik die je halverwege de beweging van de wisseltong hoort is het omschakelen van het schakelcontact ten behoeve van puntstukpolarisatie zoals deze standaard op de Uhlenbrock 67810 servodecoder zit.
Ben wel tevreden over deze test. Het messing pijpje maak ik in het vervolg iets korter; dan loopt het iets soepeler nog. Het gat waar het stangetje doorsteekt maak ik 8 i.p.v. 6 mm, dat geeft even iets meer ruimte. Bij de Tillig wissel zitten ook nog wat imitatie delen van het stangen en draad wisselstelsysteem. Daar waar het stangetje door de stelbiels steekt plaats je een kastje over met een dekseltje en zie je het stangetje helemaal niet meer, dan is het helemaal af. Alleen de stelbiels met de wisseltongen bewegen dan !!
Groet,
Ferry
-
Wat is eigenlijk de toegevoegde waarde van de draad die door een buisje schuift?
Kijk eens naar de constructie zoals op deze site (http://www.thkas-moba.de/html/servoeinsatz.html)
Dat is directer en ook simpeler.
-
Een voordeel kan zijn dat je flexibeler bent met de plaatsing van de servomotor.
Gr., Ferry
-
Een alternatief.....de OC32, of zeggen jullie niet doen. ???
Ik blijf aan het surfen, wat niet wil zeggen dat ik bij m'n standpunt blijf.............gewoon orienteren!
http://dinamo.vanperlo.net/
Inmiddels is de OC32 ook beschikbaar met DCC interface!
Blijf je volgen Ferry!
Gr. Jos
-
Jos,
Dit is een goed alternatief. Kan 32 servo's aansturen.
Koos Jabaaij.
-
Dag Jos,
Ik blijf bij de UB67810 en de modelcraft ES-05-JR!
-
Hoi Ferry,
Dat is inderdaad precies zoals ArjanM dat ook gebouwt heeft en ik van hem geleerd. :-) Dat zijn echter Conrad Servo's maar alles wat jij beschrijft is exact hetzelfde.
Wel leuk dit en de wissels schakelen natuurgetrouwer :-)
Groeten Jake
-
Een alternatief.....de OC32, of zeggen jullie niet doen. ???
Ik blijf aan het surfen, wat niet wil zeggen dat ik bij m'n standpunt blijf.............gewoon orienteren!
http://dinamo.vanperlo.net/
Inmiddels is de OC32 ook beschikbaar met DCC interface!
Blijf je volgen Ferry!
Gr. Jos
sorry maar mis ik met dit de puntstuk polarisatie???
-
Een alternatief.....de OC32, of zeggen jullie niet doen. ???
Inmiddels is de OC32 ook beschikbaar met DCC interface!
Tja... Ik kreeg van iemand via de PB en hier in dit draadje een reactie: Jos heeft zijn keuze reeds gemaakt...
en nu kom je zelf hiermee... :)
Ga maar eens rustig de handleiding van de OC32 lezen... Instellen moet je doen via de computer als ik het goed gelezen heb, de instelsoftware in het engels (om begrijpelijke redenen die in de handleiding te lezen zijn). Dan weet je ook of je het moet doen of je het allemaal kan begrijpen en of je het dan ook zo wil doen... voor het puntstuk dien je dan nog even een aparte oplossing vinden...
Groeten Ronald.
-
Is er al iemand die met succes meer servo's heeft aangesloten m.b.v. de 67810?
De eerste 2 decoders (8 servo's) werken redelijk (95% van de commando's worden uitgevoerd). De derde reageert hooguit op 5% van de commando's. Ik heb al andere servo's geprobeerd en een andere decoder. Maakt allemaal geen verschil. Het lijkt wel of de software in de decoder lang bezig is met een opdracht zodat de volgende opdracht niet uitgevoerd wordt.
Groetjes,
Jos
-
De eerste 2 decoders (8 servo's) werken redelijk (95% van de commando's worden uitgevoerd).
Dat vind ik niet redelijk. Ze moeten het gewoon altijd doen. 100% dus.
-
Ja, dat hoopte ik dus ook >:(
Groetjes,
Jos
-
Tja... Ik kreeg van iemand via de PB en hier in dit draadje een reactie: Jos heeft zijn keuze reeds gemaakt...
en nu kom je zelf hiermee... :)
Ga maar eens rustig de handleiding van de OC32 lezen... Instellen moet je doen via de computer als ik het goed gelezen heb, de instelsoftware in het engels (om begrijpelijke redenen die in de handleiding te lezen zijn). Dan weet je ook of je het moet doen of je het allemaal kan begrijpen en of je het dan ook zo wil doen... voor het puntstuk dien je dan nog even een aparte oplossing vinden...
Groeten Ronald.
Hé Ronald,
Nou het kwam zo............toevallig was ik vanmiddag op een soort beurs en heb daar met iemand gesproken over het aansturen van wissels en hij kwam dus met de OC32 aanzetten...........liet me de site zien en was daar best enthiousiast over.
Thuis gekomen heb ik gelijk gekeken vandaar mijn "voorstel" en jullie reacties bekeken...............maar wil niet zeggen dat ik deze ga gebruiken, weet er té weinig vanaf!
Ik weet ondertussen dat er een scala aan mogelijkheden zijn op dat gebied en laat dan een alternatief zien omdat jullie daar misschien ervaring mee hebben...............vandaar.
OC32: http://www.dinamousers.net/tiki-index.php?page=OC32&bl=y
Gr. Jos
-
Hier blijf ik voorlopig bij..............
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Principe_aansluiting_driewegwissel_schaduwstation_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Principe_aansluiting_driewegwissel_schaduwstation_2.jpg).....Die standaard treintrafo moet dat 50 VA zijn, heb er nog een paar liggen namelijk!
Gr. Jos
-
Die standaard treintrafo moet dat 50 VA zijn, heb er nog een paar liggen namelijk!
Ik vind de vraag een beetje vreemd gesteld. Volgens mij kan je die goed gebruiken.
In de handleiding van de 67810 noemen ze zelf een trafo van 70VA, maar dat lijkt me nogal overdadig.
De totale belasting van een 67810 is maximaal 700mA, dus je zou er maximaal 4 op 50VA kunnen hebben. Maar aangezien er in een digitaal systeem altijd maar één wissel tegelijk wordt gestuurd denk ik dat je in de praktijk er veel meer kunt aansluiten.
Is een kwestie van kijken hoever je komt. Als het op een bepaald moment niet meer gaat kan je verdere decoders op een tweede trafo aansluiten.
-
Vandaag nog een vreemde ontdekking gedaan.
De 3e 67810 heeft de adressen 9 t/m 12. Hierop schakelt de 67810 maar in enkele gevallen. Verander ik de adressen in 1 t/m 4 dan doet ie het prima.....
En ja, de wisselinstellingen zijn allemaal ingesteld, schakeltijd Min op 50 msec en Max op 500 msec.
Ook op hogere adressen (21 t/m 24) werkt hij niet.
Ik begin er steeds minder van te begrijpen.
Groetjes,
Jos
-
@Jos001,
Ik weet niet wat je hebt maar heb je het multimaus digitaal systeem? Zo ja, heb je dan rekening gehouden met de verspringing van 4?
@Jos,
50VA, ok 50/16*1000 = 3125mA beschikbaar! Wat trekt 1 UB 67810?? (cos phi??)
Gr., Ferry
-
Ik werk met de Twin Center van Fleischmann. Alle wisselinstellingen zijn juist ingevoerd (vAdd - dAdd, U en F).
Onbegrijpelijk voor mij (en enkele andere specialisten).
Groetjes,
Jos
-
... wat te denken van slechte Decoder Firmware... Ik zou eens een klaagmailtje naar Uhlenbrock sturen...
Grtzz,
Karst
-
Ik heb al wel een mail gestuurd naar HobbyTime.
Groetjes,
Jos
-
... wat te denken van slechte Decoder Firmware... Ik zou eens een klaagmailtje naar Uhlenbrock sturen...
Grtzz,
Karst
Hoi Karst,
Wat bedoel je eigenlijk met slechte "Decoder Filmware". ???
Gr. Jos
-
Jos,
In de servodecoder zoals in elke decoder zit software opgeslagen, de zogenaamde firmware; anders kan de decoder de commando's niet uitvoeren. Firmware heeft verschillende versies en kan geüpgraded worden. Vaak doen fabrikanten dat om bugs in de software eruit te halen.
Blijft wel vreemd dat jij dat probleem hebt terwijl anderen niet; ben benieuwd naar de oorzaak!
Gr., Ferry
-
Ik ben ook van plan om enkele UH 67810 servodecoders te kopen.
Maar als ik dit zo lees dan toch maar niet.
Groetjes maro
-
Voor wat het waard is!
Uhlenbrock Elektronic servo 67810 met puntstuk schakelaar.pdf (http://Uhlenbrock Elektronic servo 67810 met puntstuk schakelaar.pdf)
Gr. Jos
-
Het kan aan de combinatie van Safari/Ipad liggen, maar de link werkt bij mij niet.
Groetjes,
Jos
-
Ik lees hier veel over puntstukschakeling maar kun je me er iets meer over uitleggen.Ik gebruik de wissels van piko en denk dat ik daar geen problemen mee heb voor wat betreft het puntstuk.Iets anders was met peco wissels maar bij deze kun je de verbindingen doorknippen waardoor je een wissel krijgt zonder puntstuk doorverbinding.Heb ik het mis?
Dito
-
Dito, misschien een eigen apart draadje openen? Of even hier kijken: http://www.wiringfordcc.com/switches_peco.htm Wel Engels maar met alle schema's nodig voor je Peco wissels ;)
-
jos
Het kan aan de combinatie van Safari/Ipad liggen, maar de link werkt bij mij niet.
Daar licht het niet aan maar de link is niet juist
Kijk maar op deze en dan de juiste handleiding http://www.dutchroco.nl/index.php?board=23.0
Gr Piet
-
Die NL handleiding had ik al gevonden. Maar ik snap niet wat dat bericht van Jos met de voorgaande berichten te maken heeft.
Groetjes,
Jos
-
Ik heb deze week van Wim Ros een servodecoder op proef gekregen. Deze is hier beter bekend als de decoder van Karst.
Ik kan na installatie maar 1 dingen zeggen: WAT EEN SUPERDING!!!!
Bijzonder eenvoudig te installeren, werkt altijd en regelt veel mooier en stiller dan de Uhlenbrock.
Enige verbeterpuntje is dat de langzaamste schakelsnelheid nog iets aan de hoge kant is (zeker voor een N wissel).
Zeker, de Uhlenbrock is goedkoper per servo-aansluiting. Maar het is een crime om hem te programmeren, zeker als je hem na een poosje moet nastellen, dan moet je hem toch weer aan het programmeerspoor hangen.
Groetjes,
Jos
-
;D ;D
Jos,
Zet CV 53 eens op 2. Dit was/is de 'undocumented' speed-prescaler. Deze deelt de ingestelde snelheid door de waarde in CV53. Standaardwaarde is 1. Hoger dan 3 zou ik niet gaan, daar dan de servo gaat schokken.
Grtzz,
Karst
-
Jos001,
Kun je eens uitleggen of een link geven naar waar staat hoe deze decoder ingesteld wordt? Het is een interessante gedachte ...
-
http://www.rosoft.info/ServoSwitch.html (http://www.rosoft.info/ServoSwitch.html)
-
;D ;D
Jos,
Zet CV 53 eens op 2. Dit was/is de 'undocumented' speed-prescaler. Deze deelt de ingestelde snelheid door de waarde in CV53. Standaardwaarde is 1. Hoger dan 3 zou ik niet gaan, daar dan de servo gaat schokken.
Grtzz,
Karst
Hoi Karst,
Ik heb voor CV53 de waardes 1 t/m 5 gebruikt, maar zie geen noemenswaardig verschil?
CV50 staat op 1.
Groetjes,
Jos
-
Ik heb voor CV53 de waardes 1 t/m 5 gebruikt, maar zie geen noemenswaardig verschil?
CV50 staat op 1.
Wel het knopje ingedrukt voor het programmeren ??
Grtzz,
Karst
-
hmmm, en toch ben ik niet blond....... :o :o ;D
Hoe kon ik het vergeten ;)
Doet het nu mooi langzaam (y)
Groetjes,
Jos
-
Jos, Misschien denk of drink je veel blond :)