BeneluxSpoor.net forum

Algemeen => Ditjes en datjes => Topic gestart door: henk op 04 September 2009, 09:46:01

Titel: De lengteschaaldiscussie
Bericht door: henk op 04 September 2009, 09:46:01
Attentie: Dit topic is een afgesplitst draadje. Komt oorspronkelijk uit het Neurenberg-wensen-lijstje.
Hier graag uitsluitend reageren m.b.t. de gewenste lengteschaal en dus geen wensen t.a.v. Neurenberg 2010.



Henk,
 
Lees gerust alle postings nog even door en zie hoe vaak er bij gezet wordt dat 1:87 gewenst wordt. Ik vind dat dat best opgemerkt mag worden. Als jij 1:100 wil of 1:93.5 be my guest, daar lig ik niet wakker van.

Daarbij beslis ik niets, als jij dat zo leest prima, ik quote mijzelf maar even:

En aan de laatste zin is niets gelogen, zo zit de schaalverdeling nu wel eenmaal in elkaar. En als jij 1:100 wilt blijven rijden, wat je goedrecht is, zal wel tot gevolg hebben dat je steeds minder nieuw ontwikkelde modellen kan kopen. Dus uiteindelijk toch keuzes moet maken. Het is nu al zo dat in de afwijkende schalen ( 1:100 en 1:93.5 ) steeds minder en minder is te krijgen terwijl in 1:87 zeer veel nummervarianten worden uitgebracht.

Je probeerde een samenvatting van alle wensen te geven Remco. Alleen de wensen voor modellen die niet in lengteschaal 1:87 zijn heb je kennelijk genegeerd, gezien je opmerking bij alle categorieën 'alles 1:87'. Dat is toch gek?
Titel: De lengteschaaldiscussie
Bericht door: Remco. op 04 September 2009, 11:12:55
Als iemand de lengteschaal niet specifiek noemt, zou je kunnen aannemen dat het diegene niet uitmaakt. Maar waar het wel expliciet vermeld wordt lijkt me de wens duidelijk. Als dan 1 iemand vraagt om een olympische KL en de volgende vraagt om een olympische koploper in 1:87 dan lijkt het mij dat je beide blij maakt als het model er komt in 1:87 of niet ? Het wordt anders als iemand expliciet om 1:100 vraagt of 1:93.5. Maar dat gebeurt op Jos na, die expliciet om 1:100 uitvoeringen vroeg van de Marklin ICR, niet. Er wordt juist door velen aangedrongen op 1:87 ( ook 1:87 varianten van al bestaande 1:100 modellen )

Verder, ja het buurforum :) Heb jij daar niet in opmerking gemaakt over een onderbouw welke niet in staat is om rijtuigen op schaal te laten rijden ? ;)

Daarbij moet je bij de buren ook onderscheid maken tussen merk-gebonden railers en anderen. Er zijn daar veel mensen die alleen iets kopen als er groot Marklin op staat. Anders kopen ze het niet, hun goed recht, dat is hun beleving van de hobby, maar dat geeft een vertekend beeld, want zolang Marklin geen 1:87 rijtuigen produceerd maar vrolijk 1:100 rijtuigen bouwt, is dat dan wat de modelspoorders echt willen ? Of kopen ze maar 1:100 omdat er van hun favoriete merk niets anders is ?

Wat dat betreft vind ik BNLS een betere doorsnede van de wensen ( Soms wat detail zwaar ok ;) ) maar hier zitten veel verschillende mensen die van alles rijden, allerlij tijdperken, railsoorten, schaalgrootte, merken, die kopen wat ze mooi vinden, dus vandaag rijtuigen van LS, morgen een lok van Electrotren en overmorgen dat rijtuig van Roco.

Daarbij als je kijkt, welke zucht van opluchting door het forum gaat als er weer een hernieuwd model wordt aangekondigd in 1:87, dat geeft ook te denken ;)
Of de paniek die ontstaat bij een foutje in de Roco catalogus omtrent de Plan V zegt genoeg, Chris moet dan de boel sussen met Roco info die aangeeft dat hij echt in 1:87 komt tot iedereen weer in ruste is en de pacemakers weer bijgelopen zijn :)

En ik geef toe, ook ik heb de Koploper, maar ik garandeer je gelijk bij deze, zodra er een 1:87 variant is, is die 1:93.5 variant als eerste vertrokken. Maar dit is een gevalletje, er is niets beters op moment :(

Gr. Remco.

Titel: De lengteschaaldiscussie
Bericht door: wibi op 04 September 2009, 14:13:32
Realiseer je wel ff dat de wereld van de kleine treintjes groter is dan alleen ons
kleine pokkelandje! De hoofdmeuk wordt afgezet in Duitsland waar de al grijze
spoorder is opgegroeid met 1 op 100 of 1 op 93. Die gasten schrikken zich dood
bij het zien van lange rijtuigen, kunnen vaak niet eens op een station staan.

De echt op schaal-rijder is nog steeds een roepende in de woestijn als het om
grote serie,s gaat. Of je betaalt er grof voor natuurlijk......

Mij maakt het geen donder uit, de inhoud van mijn beurs is belangrijker.

Mijn wensen al eerder vermeld, als mooiste, een 3700, van metaal.

In het jaar stillekes begonnen met een collectie van NS spul en aanverwante zaken,
toen het nog te overzien was, nu echter, is de keus gigantisch!
Wees er blij mee, ik persoonlijk b.v. heb nog geen rijtuig van LSM gezien, hier in het
noorden van limboland zijn er geen shops.
      gr Wim
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: Remco. op 04 September 2009, 18:42:19
Eh Wim,

Wel eens een site van een winkel in midden west/oost nederland bekeken ? :)

LSModels ICR rijtuigen in 1:87 zijn gewoon te koop voor 40-45 euro en die prijzen liggen lager dan de advies prijzen van Marklin ICR rijtuigen die schaal 1:100 zijn.

Er zijn fabrikanten die leven louter op basis van modelspoorders die op schaal rijden, o.a. LSModels en Artitec zijn daar voorbeelden van.

Dat jij geen rijtuigen van LS in limburg hebt gezien, is vreemd. Ze zijn ook online gewoon te bestellen of in duitsland te koop. Ik denk dat je dit eerder moet wijten aan jezelf niet compleet geinformeerd hebben via internet of modelspoorbladen :)

Gr. Remco.

Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: santerdam op 04 September 2009, 18:48:46
Wim, zoals je zegt wordt de hoofdmeuk afgezet in Duitsland. Die gasten schrikken zich dood
bij het zien van lange rijtuigen, is jouw stelling. Hoe kun je dan verklaren dat een fabrikant als Roco zich helemaal concentreert op 1:78 en andere lengteschalen uitsluit ? Ook voor Roco zal toch de hoofdmeuk in Duitsland wonen !

Sander
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: henk op 04 September 2009, 18:50:46
Mijn bijdragen aan het draadje over Neurenberg 2010 waren alleen een verzoek om alle wensen in ogenschouw te nemen ook als die over 1:100 of 1:93 modellen gaan.
Het was niet mijn bedoeling om een discussie over de pro's en con's van 1:87, 1:93 of 1:100 als zodanig te voeren. Dat lijkt me ook een tamelijk overbodige herhaling van zetten. Even de zoekfunctie gebruiken.  ;)
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: Gert1 op 05 September 2009, 09:49:10
Henk, ik ben overtuigd van je goede bedoelingen, maar het leidde nu eenmaal teveel van het onderwerp af.
Natuurlijk hebben we hier al eens eerder over lengteschaal in H0 gediscussieerd, maar feit is dat de modelspoormarkt in beweging is. Roco's besluit om 1:100 uit te faseren (en niet eens langzaam) is toch wel een teken aan de wand.

Zelf heb ik vrijwel al mijn 1:100 rijtuigen uit mijn collectie verwijderd. Een paar houd ik toch nog om sentimentele redenen, maar nieuwe 1:100 rijtuigen komen er niet meer bij. Aan de andere kant geef ik ruiterlijk toe dat ik slappe knieën bleek te hebben bij de komst van Mätrix' koploper in 1:93,5.
Tsja, keuzes maken is soms moeilijk.

mvg,
Gert
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: henk op 05 September 2009, 10:16:54
Om dan even te helpen. Volgens mij had de openingsbijdrage in dit draadje dan het onderstaande bericht van Jan-Albert uit dat andere draadje moeten zijn. Dat gaat er tenminste over en daar begon de afleiding ook mee.

Het tijdperk van tapijtrijden is reeds LANG achter ons! Laten we het hele 1:100, met de te krappe R1 bogen ed nou eens afzweren! Als het niet past op de beschikbare ruimte ben je dus of te ambitieus of in een verkeerde schaal bezig. Het "oplossen" door selectief te verkleinen kan anno 2009 echt niet meer.
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: Gert1 op 05 September 2009, 10:32:11
Bedankt, dat bericht had ik over het hoofd gezien. Zo is het weer compleet.

Om verder te gaan met de discussie: Moeten we ijveren voor het alleen nog maar in de juiste lengteschaal uitbrengen van noviteiten? Bij Roco schijnt men al 'om' te zijn? Moeten we bij andere fabrikanten aandringen dezelfde move te maken?
Wat vinden jullie?

mvg,
Gert
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: Jefftrack op 05 September 2009, 10:36:29
Is het niet een normale marktwerking van vraag en aanbod.... ??? Als 1:100 niet meer verkocht word dan zal de markt zich hierop aanpassen.

Jeffrey
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: cor_b op 05 September 2009, 10:37:18
Ik ben een echte 1:87 rijder in de lengte ,maar men moet wel denken aan de liefhebbers van 1:100 die kun je niet zomaar op het zijspoor zetten,het zijn vaak liefhebber sdie klene ruinte,s hebben en toch wat willen.
Dan is de vraag waar is er behoefte aan.

Cor
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: henk op 05 September 2009, 10:41:31
Roco is niet 'om', bij Modelleisenbahnen hebben ze de taken verdeeld. Er zijn nog hele volksstammen die met de 1:93 rijtuigen van Fleischmann rijden en die mensen worden niet blij als dat opeens ophoudt.
De ontwikkeling naar 1:87 is gaande en dat vind ik persoonlijk een goede zaak evenals de ontwikkeling naar wat lagere flenzen. Maar goed dat is dus mijn lol en ik vraag me vooral af wie die 'we' zijn die moeten gaan aandringen.

Volgens wordt zo'n draadje vooral een test in hoeverre mensen in staat zijn om verder te denken dan de eigen belangstelling.
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: Daan! op 05 September 2009, 10:42:21
Ik ben zeker voor het uitbrengen van al het materieel in 1:87. Je hebt gekozen toen je begon met deze hobby voor h0 en niet voor 1:100. Dan moet je gewoon een andere schaal gaan rijden. De enige merken die dit nog doen zijn marklin, trix en Fleischmann komt dan nu nog met een sprinter in 1:100 helaas, maar die gaan zich richten op N-spoor. Dus of je die moet meetellen is de vraag. Maar ik zie marklin eigenlijk niet zo snel omschakelen naar 1:87. Het probleem is nu dat andere fabrikanten geen nieuwe koploper gaan uitbrengen in 1:87, omdat marklin die al heeft. Dus zal je weer een paar jaar moeten wachten tot de matrix is verouderd en een andere fabrikant dat gat opvult.

Ik snap alleen waarom Roco nog R1 bogen aanbiedt in hun startsets. Alleen maar om er voor te zorgen dat de consument later weer R3 en groter komt kopen?
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: santerdam op 05 September 2009, 10:45:12
Daan! , de Roco startsets bevatten hoofdzakelijk R3.

Sander
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: Gert1 op 05 September 2009, 10:45:57
Maak je geen zorgen Henk, ook al ben ik een voorstander van strikt 1:87, ik gun ieder zijn lol.
Ik bepleit geenszins de uitbanning van 1:100 en/of 1:93,5. Maar ik constateer wel dat de belangstelling voor écht 1:87 fors toeneemt.

Met 'we' bedoel ik de modelspoorgemeenschap (3x woordwaarde).
En met 'aandringen' bedoel ik niks meer of minder dan hier je mening uiten.
Als er hier veel tegengeluiden komen van 1:100 en 1:93,5 aanhangers, dan heb ik daar vrede mee.

mvg,
Gert
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: Remco. op 05 September 2009, 10:48:48
Moeten we bij andere fabrikanten aandringen dezelfde move te maken?
Wat vinden jullie?

Ik ben eigenlijk benieuwd welke fabrikanten nog iets anders leveren als 1:87. Roco is om, LSM en Artitec bestaan louter voor 1:87. Piko levert ook 1:87. Ik kan alleen op moment Marklin en nog wat oudere modellen van Fleischmann bedenken.
Roco is feitelijk om, dus zal Fleischmann mee gaan met nieuw ontwikkelingen, verwacht ik, gezien ze een samen een compleet assortiment proberen neer te zetten waarbij Fleischmann zich meer en meer op N gaat richten.

Het is vreemd dat juist bij H0 die situatie is gecreeerd, want N en 0 hebben hier geen last van voorzover ik weet.

Daarbij zijn krappe railgeometrieen als R1 zeer nadelig voor modellen, je krijgt dan oplossingen zoals Roco met de eerste corail rijtuigen en de Matrix Gottardo en dat is zonde.

Wat mij wel verbaasd is dat sommigen wel wat vinden van bijv. een te laag rooster op de Roco 1600 maar wel doodleuk Marklin 1:100 ICR rijtuigen kopen. Beiden kloppen niet maar er wordt toch een verschillende waarde aan gekoppeld.

Daarbij zou je denk ik onderscheid maken tussen H0 volledig 1:87 en H0 1:100/93.5 net zoals je H0e hebt bijvoorbeeld.

Gr. Remco.
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: Jos B. op 05 September 2009, 10:57:32
Remco:

Ik denk dat je nu net de verkeerde stelling hebt genomen.
1:100 rijders zijn vaak ook erg begaan met het detail op hun loc's en rijtuigen.
Maar ze nemen vaak 1:100 omdat ze er al zo veel materieel van hebben, en  omdat ze ook vaak zitten met de al bestaande railgeometry van hun baan / of ruimte gebrek.
Dat de gebouwde perrons en wisselstraten dat ook niet aankunnen zonder over het wissel te gaan staan.

Schaal N is volgens sommige ook meteen te klein, vaak voor zelfbouw en zo.

Verder denk ik niet dat het niet verstandig is voor fabrikanten om de standaards te hoog op te gooien zodat er op den duur helemaal geen verschil of marktwerking is.



Jos.
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: henk op 05 September 2009, 10:58:56
Wat mij wel verbaasd is dat sommigen wel wat vinden van bijv. een te laag rooster op de Roco 1600 maar wel doodleuk Marklin 1:100 ICR rijtuigen kopen. Beiden kloppen niet maar er wordt toch een verschillende waarde aan gekoppeld.

Dit soort opmerkingen zijn dooddoeners Remco. Er zijn ook mensen die per se 1:87 rijtuigen willen, maar doodleuk de onnatuurlijke wielen en koppelingen accepteren. Als je inconsequentie een probleem vindt, dan hebben eigenlijk alleen de proto en pur jongens recht van spreken.

In schaal 0 speelt overigens hetzelfde en om dezelfde reden.
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: Remco. op 05 September 2009, 11:06:14
Ik vind dat geen dooddoener anders had ik het niet gezegd :)

Maar je hebt gelijk de wielen en koppelingen zijn niet in verhouding, maar dat vind ik wel van een heel andere orde. Het zijn wel 2 dingen die je zelf kan oplossen. Nieuwe wieltjes en nieuwe koppelingen en klaar. Die keuze ligt dan bij jezelf.

Schaal 1 op 100 betekend in een aantal modellen dat er gewoon bijv. 1 of 2 ramen ontbreken en dat verander je niet even snel zelf.

Gr. Remco.
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: Jos B. op 05 September 2009, 11:29:13
Schaal 1 op 100 betekend in een aantal modellen dat er gewoon bijv. 1 of 2 ramen ontbreken en dat verander je niet even snel zelf.

Ik ga nu als voorbeeld de Märklin ICR nemen, dat is een A10 of een B10.
Dus 10 passagiersramen.
Bij de eerdere modellen  klopten de ramen goed, hoewel ze wel verkort waren naar 1:00.
Het waren inderdaad 10 ramen.
Maar de laatste uitvoering klopte de raamindeling aan 1 kant helaas niet omdat 1 raam verwisseld is door een smal raampje.
Deze rijtuigen met dit mankement behoren ook niet tot mijn collectie.

Het grootse minpunt aan deze ICR is echter dat eniks zichtbaar is van instaptreden onder de deuren.
Maar dat heeft betrekking op de zwenk-draaistellen die Märklin er onder gebruikte.

Deze zwenkdraaistellen zijn ook toegepast op de ICM IV, echter hier is het trapje op het draaistel bevestigd wat al veel verbeterd.
Dit had op de ICR ook gekunt.


Jos.
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: Remco. op 05 September 2009, 11:34:07
Jos,

Alsjeblieft, lees eens wat er staat, of reageer niet, dit is geen doen zo :(

Schaal 1 op 100 betekend in een aantal modellen dat er gewoon bijv. 1 of 2 ramen ontbreken en dat verander je niet even snel zelf.

Dus niet ALLE modellen.

En daarbij Jos:

Verder denk ik niet dat het niet verstandig is voor fabrikanten om de standaards te hoog op te gooien zodat er op den duur helemaal geen verschil of marktwerking is.

Maar hier zeg je:

Dit is ook een van de oorzaken dat mij een beetje tegenhoud.
Op een model horen geen punten zichtbaar te zijn die een eventuele toekomstige aanpassing kunnen waarmaken.

Je spreekt jezelf tegen, eerst wil je op de Roco 1600 een hoge standaard en nu weer niet.
Mijn suggestie, bepaal eerst even je mening en blijf daar aan vast houden in plaats van alle kanten op te stuiteren.

Gr. Remco.
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: JAN SCHUT op 05 September 2009, 11:41:52
ik denk dat de markt wel bepaald of 1/100 c.q. 1/93 blijft bestaan.
zolang mensen het kopen, blijft het.
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: Jos B. op 05 September 2009, 12:09:59
Remco.

Deze 2 zaken staan geheel los van elkaar, waarom zou ik me hier op tegenspreken.

En ik nam gewoon de ICR als voorbeeld, daarmee wil ik dus niet zeggen dat alle modellen het juiste aantal ramen er in heeft.
En daarbij de loc's horen gewoon te kloppen.

Het zelfde geld voor de reeks 11.8 van LSM. (fantastische loc trouwens)
Ik heb deze gecombineerd met de ICR benelux van Märklin.
En een aangepast stuurrijtuig van Lima.
En dat ziet er beslist niet verkeerd uit. Ik kan nu wel de complete 7-delige benelux op mijn baan kwijt, terwijl dat met LSM Bakken nooit gelukt was.

Jos.

EDIT: OVERBODIGE WITREGELS VERWIJDERD. GRAAG IN DE TOEKOMST OPLETTEN
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: Basilicum op 05 September 2009, 12:13:34
Het is vreemd dat juist bij H0 die situatie is gecreeerd, want N en 0 hebben hier geen last van voorzover ik weet.

Ook bij de grotere schalen speelt dit probleem. De D-zugwagen (http://www.maerklin.de/produkte/frontend/index.php?page=detail&detail&sCountryCode=nl&bSetNew=1&bShowLogo=0&start=0&nr=58021&stichwort=&baureihe=&spur=4&gruppe=2&untergruppe=5&epoche=all&merkmale=all&show=detail&iNeuheitenKatalogID=&sNeuheitenSpur=&fromSLIMSITE=&wishednumber=) van Märklin spoor 1, bijvoorbeeld, is ook te kort (75,0cm in plaats van 82,5cm).

Het gesjoemel met de schalen is al zo oud als de hobby zelf. Het idee om in elke richting (breedte, hoogte en lengte) zo precies mogelijk te bouwen, is pas een jaar of 35 oud (Liliput? Ade?). Het is maar wat je wil bereiken: op een bepaalde lengte het juiste aantal rijtuigen of minder rijtuigen, maar in de juiste schaal. Hoe groot we ook bouwen het is altijd te klein. Er ontstaat pas een probleem als de lengteschalen door elkaar heen worden toegepast.

Langzaam verschuift de markt richting 1:87. Kijk maar eens naar Märklin. Jaren lang werden sneltreinrijtuigen van 24cm geproduceerd. Dit is een schaal van 1:110. Later werd dat 1:100, nu 1:93. Hoe komt dat? Laat ik eens een gewaagde uitspraak doen: Een van de factoren kan zijn, dat de gemiddelde leeftijd van de hobbyisten stijgt. Kijk maar eens rond in Houten. Als je jong bent, wil je je trein laten rijden. Dat een rijtuig niet helemaal overeen komt met de werkelijkheid is nog niet zo belangrijk. Zo heb ik dat bij mezelf ook ervaren. Als je ouder wordt, gaan de manco's opvallen. Te grote flenzen, het aantal ramen klopt niet, onjuiste lengteschaal, noem maar op. Velen van de doorgewinterde hobbyisten letten erg op de details en springen uit hun vel als er een nummerplaat een halve millimeter te laag zit. In mijn ogen is er geen weg terug naar 1:100. De jongere forumleden onder ons lezen namelijk mee en gaan deze manco's dus ook zien.

Jaren geleden al besloot ik om alleen H0-materieel te kopen, dat in de juiste schaal is geproduceerd: 1:87. Als ik veertig jaar eerder met de hobby begonnen zou zijn, zou de keuze waarschijnlijk op 1:100 zijn gevallen, want beter was er toen niet.

Groet,
Basilicum
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: Ben op 05 September 2009, 12:45:24
Het zelfde geld voor de reeks 11.8 van LSM. (fantastische loc trouwens)
Ik heb deze gecombineerd met de ICR benelux van Märklin.
En een aangepast stuurrijtuig van Lima.
En dat ziet er beslist niet verkeerd uit. Ik kan nu wel de complete 7-delige benelux op mijn baan kwijt, terwijl dat met LSM Bakken nooit gelukt was.

En daar zit het compromis dus. Op zich begrijpelijk maar wel verbazend. Een op het voorbeeld gelijkende treincombinatie willen maken maar omwille van de grootte van de baan toch niet de juiste schaal kunnen gebruiken.

Als je op het 3-rail forum kijkt naar de bouwsels aldaar zie je heel veel C-rails op relatief kleine  oppervlakten. Een schaal van 1:87 is dan erg lastig zo niet ommogelijk. Om die reden blijft met name Marklin 1:100 en 1:93 produceren EN verkopen, er is namelijk vraag van een bepaalde doelgroep. Niets mis mee overigens, ieder z'n plezier in de hobby.

Gr, Ben.
(3-railer die overstapt op zoveel mogelijk 1:87)
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: Daan! op 05 September 2009, 14:15:01
Citaat
Als je op het 3-rail forum kijkt naar de bouwsels aldaar zie je heel veel C-rails op relatief kleine  oppervlakten. Een schaal van 1:87 is dan erg lastig zo niet ommogelijk. Om die reden blijft met name Marklin 1:100 en 1:93 produceren EN verkopen, er is namelijk vraag van een bepaalde doelgroep. Niets mis mee overigens, ieder z'n plezier in de hobby.

Op het 3-railforum worden ook op relatief grote oppervlaktes veel c-rails gepropt. Dus voor die mensen die de ruimte hebben kunnen makkelijk overstappen, mits zij dat willen.
Het enige waardoor je matrix kunt stoppen is denk ik door massaal geen trix 1:93,5 of 1:100 te kopen.
Dan zullen ze uiteindelijk overstag gaan of alleen 3-rail produceren, maar dan vissen zij in een andere vijver en hebben wij er geen last van.

Ben, Ik zag dat je ook meteen weg was van 3-rail.
In ieder geval leuk dat je nu ook 1:87 rijdt ;) nu alleen nog 2-railen ;) ;D
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: Ben op 05 September 2009, 14:23:44
Het enige waardoor je matrix kunt stoppen is denk ik door massaal geen trix 1:93,5 of 1:100 te kopen.
Dan zullen ze uiteindelijk overstag gaan of alleen 3-rail produceren, maar dan vissen zij in een andere vijver en hebben wij er geen last van.
Daan, ik geloof niet dat je het helemaal begrijpt. Het is geen doel op zich om 1:93 of 1:100 uit de winkels te jagen. Nogmaals, er is een doelgroep die dit koopt om redenen. Niks mis mee.

En hoezo je kreet "hebben wij er geen last van"?

En nee, ik ben evenmin als jij niet weg op het 3-rail forum.

Gr, Ben.
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: JAB van Ree op 05 September 2009, 14:26:50
Ook bij de grotere schalen speelt dit probleem. De D-zugwagen (http://www.maerklin.de/produkte/frontend/index.php?page=detail&detail&sCountryCode=nl&bSetNew=1&bShowLogo=0&start=0&nr=58021&stichwort=&baureihe=&spur=4&gruppe=2&untergruppe=5&epoche=all&merkmale=all&show=detail&iNeuheitenKatalogID=&sNeuheitenSpur=&fromSLIMSITE=&wishednumber=) van Märklin spoor 1, bijvoorbeeld, is ook te kort (75,0cm in plaats van 82,5cm).

Niet verbazend, het is een Marklin product. Marklin heeft nog steeds soms moeite te bepalen of ze nou speelgoed of modeltrein fabrikant zijn (al zijn zeker de prijzen daarin niet onduidelijk...) In de grote schalen heeft LGB dezelfde trekjes...

Maar zoals al gezegd, voor vrijwel alle producten is een doelgroep en het verkoopt.
Ik hoop alleen dat wij, als BNLS, fabrikanten kunnen helpen naar het streven van steeds beter gedetailleerde en op schaal zijnde modellen. En firma's als Artitec, LS Models en Roco pakken die uitdaging keer op keer op. Nou de rest nog...
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: Daan! op 05 September 2009, 15:01:30
Ben:

Door het uitbrengen van een model in een andere lengteschaal (koploper als voorbeeld) zal een ander merk dit treinstel waarschijnlijk nooit uitbrengen in 1:87, omdat de Nederlandse markt daarvoor te klein is en het model dus weinig verkocht zal worden.

Wil je zorgen dat dit niet meer gebeurt zal je het niet op lengteschaal gemaakte model massaal niet meer moeten kopen, zodat een ander merk dat gat kan vullen.  Dat zal alleen niet gebeuren, want er zullen toch mensen zijn die hem kopen.

Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: Han Zijlstra op 05 September 2009, 21:32:06
In de hele modelbouwwereld ( Treinen, boten , auto's, vlliegtuigen etc) zie je de trend naar exacte schalen. Net als bij treinen heb je bv auto's in div. schalen. Binnen die schalen zorgen vrijwel de meeste fabrikanten dat hun auto ook de correcte maten heeft voor die schaal. Door modelbouw items ook te voorzien van licht, geluid, beweging zie je dat de markt (en daarmee de gebruiker) evolueert naar een hoger niveau.
Compromissen binnen een schaal qua lengte /breedte zal steeds minder worden en helaas voor degene die minder ruimte hebben ja het aantal (nieuwe uitgebrachte) te kleine modellen wordt minder. Maar niet getreurd. Het aantal clubs waar je met de juiste lengte schaal kunt rijden wordt groter en groter. Zelf heb ik geen ruimte genoeg om met 10 wagens achter een 1100 te rijden, op de club heb ik dat wel.
Advies blijf dus niet binnen in je upje zitten maar sluit je aan en ga lekker op zoek naar een club bij je in de buurt.
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: henk op 05 September 2009, 22:09:51
Schaal 1 op 100 betekend in een aantal modellen dat er gewoon bijv. 1 of 2 ramen ontbreken en dat verander je niet even snel zelf.

Gr. Remco.

Geheel bezijden de discussie misschien: één van de aardigheden van de introductie van lengteschaal 1:100 intertijd was nou net dat zoiets niet meer hoefde en praktisch ook niet meer gebeurde. Dat komt denk ik omdat de 1:100 standaard werd gezet door Willy Ade toen die nog voor Trix modellen maakte. Die mallen kwamen later in handen van Roco die ze tot op heden gebruikt, zag ik in de laatste catalogus.
Ade begon eind jaren zeventig ook met supergedetailleerde 30 cm rijtuigen, maar de eer voor het allereerste standaardrijtuig op lengte gaat bij mijn weten naarrrrrrrrrrrr .................... Jouef, echt waar.
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: elt-178.516 op 06 September 2009, 09:33:11
Wat mij betreft laten we het produceren in 1:100, 1:93 of 1:87, en de discussie hoge of lage flenzen over aan de fabrikanten. Zij moeten produceren zoals zij denken het meest te kunnen verdienen.

Een mooi voorbeeld zijn de plan E's van Artitec. In schaal 1:93 was mijn perron net lang genoeg geweest voor 5 rijtuigen en een lok, nu kan ik slechts 4 rijtuigen en een lok kwijt. Oorspronkelijk was ik van plan 2 stammen te laten rijden op mijn baan, maar vanwege de rijeigenschappen met deze lage flenzen blijft het bij 4 rijtuigen. Ik ben er heel principieel in, ik ga geen rijtuigen kopen als ik weet dat ik de wielen moet wisselen. Loks, rijtuigen en wagons moeten zo uit de doos goed rijden op mijn baan.

In 1:100 of 1:93 en met hoge flenzen had ik dus 10 rijtuigen gekocht. Daar staat tegenover dat er nu misschien 2 modelspoorders zijn die elk 4 rijtuigen hebben gekocht juist vanwege de correcte lengte en de lage flenzen. Samen met mijn 4 rijtuigen zijn er dan dus 12 rijtuigen verkocht. Dat is marktwerking, en in dat geval heeft Artitec de juiste keuze gemaakt met zijn Plan E's.
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: MichelNL op 07 September 2009, 20:10:23
Sorry voor de inbraak maar;

H0 is toch 1:87... wie is er dan ooit op gekomen om 1:100 te gaan gebruiken?

Makkelijker met rekenen? (tijdens het maken van het model)
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: santerdam op 07 September 2009, 20:22:46
Nee, rijtuigen in 1:78 vonden ze een beetje lang. En het was lastig met al die krappe bogen. Dus werd er besloten een beetje te smokkelen. Gewoon de schaal wat aanpassen zodat de rijtuigen korter werden.

Wie ermee begon, weet ik niet.

Sander
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: jakop op 07 September 2009, 20:32:01
Dit is natuurlijk een discussie waar niemand gelijk heeft (of krijgt  ;D)
Dat hoeft ook niet. Ieder moet kopen wat hij mooi vind natuurlijk.
Ik vind 1:87 ook mooier als je uitsluitend naar het model kijkt. Hoe dichter bij de werkelijkheid, hoe beter (mooier).
Maar......wat ik een beetje vreemd vind in deze discussie is dat het alleen maar over rijtuigen gaat. Veel van de voorgaande 1:87 voorstanders op deze pagina's hebben bovenleidingmasten ca. 36 cm. van elkaar staan (31 m' in werkelijkheid) afwijking > 100%.
Wissels die veel korter zijn dan in werkelijkheid, om het maar niet over de lengte van perrons te hebben....

Ik heb nu uitsluitend 1:100 materiaal (op de koploper en het buffetrijtuig na) en kan aan mijn 2,5 m' lange perrons (250 m' in 1:00) een lok met 6 rijtuigen kwijt en dan is er voor en achter de trein nog perron over. Dit beeld vind ìk dan weer realistischer dan een lok met 3 of 4 ICR's 1:87 aan een te kort perron.
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: genincr op 07 September 2009, 21:47:10
In de jaren vijftig werd al gesmokkeld met de schaal, zie het voorbeeld van de rijtuigen van Fleischmann in schaal 0.

Ze waren "about 9 3/4" long" en dat is ongeveer 25 cm.....

Jawel, 25 cm voor een rijtuig in schaal 0  ;)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/sep_2009_006.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/sep_2009_006.jpg)
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: Remco. op 07 September 2009, 21:56:02
Ik heb nu uitsluitend 1:100 materiaal (op de koploper en het buffetrijtuig na) en kan aan mijn 2,5 m' lange perrons (250 m' in 1:00) een lok met 6 rijtuigen kwijt en dan is er voor en achter de trein nog perron over. Dit beeld vind ìk dan weer realistischer dan een lok met 3 of 4 ICR's 1:87 aan een te kort perron.

Eh Jakop,

6 x 1:87 rijtuigen = 6 x 30 cm = 1meter80 + lok van 20 cm = 2meter

en dan houdt je ruimte over voor en achter je stam :)

Gr. Remco.
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: Jos B. op 07 September 2009, 22:05:15
Remco, hij had het ook over de wissels.

Als je echt wissel wil hebben op de juiste lengte schaal dan kom je al vlug bij Peco uit, niets mis mee trouwens.

Maar in de gemiddelde treinkamer is het heel vaak onmogelijk om ook echt wissels te gebruiken in de juiste lengte schaal.
dan wordt je wisselstraatje opeens veel te lang, en heb je minder parkeer of rijruimte op de tussenliggende sporen.
De 1:100 rijtuigen gaan best mooi over de wissels.
Ik heb een tijdje gereden met de Rode belgen (K4) van LSM, en dan had ik bij de wissels vaak enorme kieren,
En bij een enkele wissel ging het helemaal niet, vooral als meerdere wissels na elkaar komen, dan rukken ze zich gewoon zelf uit de rails.
Ik heb daarom ook deze rijtuigen verkocht.
Ze waren gewoon te lastig.


Jos.
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: henk op 07 September 2009, 22:19:21
Nee, rijtuigen in 1:78 vonden ze een beetje lang. En het was lastig met al die krappe bogen. Dus werd er besloten een beetje te smokkelen. Gewoon de schaal wat aanpassen zodat de rijtuigen korter werden.

Wie ermee begon, weet ik niet.

Sander

Trix was de eerste met modellen van de 26,4 meter rijtuigen in 1:100 en dat was in de jaren zestig een sensatie. Daarvoor waren dergelijke rijtuigen namelijk nog een stuk korter en ontbraken er weleens raampjes om de vorm van de ramen een beetje normaal te houden.

Tja, over de wissels en de profielhoogte van Piko A-rails wilde ik eigenlijk niet beginnen.  :P ;)
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: jakop op 07 September 2009, 22:22:11
Eh Jakop,

6 x 1:87 rijtuigen = 6 x 30 cm = 1meter80 + lok van 20 cm = 2meter

en dan houdt je ruimte over voor en achter je stam :)

Gr. Remco.

Ik heb ook geen gelijk...(zie eerste regel van m'n bericht)  ;D
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: Remco. op 07 September 2009, 22:24:27
Jos,

Lees nu EERST eens wat er staat voor je reageert  :-X

Gr. Remco.
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: JAB van Ree op 07 September 2009, 22:28:14
Remco, hij had het ook over de wissels.

Als je echt wissel wil hebben op de juiste lengte schaal dan kom je al vlug bij Peco uit, niets mis mee trouwens.

Maar in de gemiddelde treinkamer is het heel vaak onmogelijk om ook echt wissels te gebruiken in de juiste lengte schaal.
dan wordt je wisselstraatje opeens veel te lang, en heb je minder parkeer of rijruimte op de tussenliggende sporen.
De 1:100 rijtuigen gaan best mooi over de wissels.
Ik heb een tijdje gereden met de Rode belgen (K4) van LSM, en dan had ik bij de wissels vaak enorme kieren,
En bij een enkele wissel ging het helemaal niet, vooral als meerdere wissels na elkaar komen, dan rukken ze zich gewoon zelf uit de rails.
Ik heb daarom ook deze rijtuigen verkocht.
Ze waren gewoon te lastig.

Exacte schaal haal je niet, dat zal niemand beweren.

Ik ben nog in een hele vroege opbouwfase, maar mijn krapste wissel is het Roco line 15 graden wissel. Dat is al slanker dan de meeste wissels. Voor de zichtbare delen wil ik naar Roco Line 10 graden of toch Tillig elite. Liever minder wissels dan veel krappe wissels. En zelfs met de Roco Line 15gr wissels kan alles er met gemak (en als het moetop hoge snelheid) doorheen zonder problemen.

Wat Jakop's opmerking van de bovenleiding betreft : Sommerfeldt heeft al 50cm stukken, wat veel beter oogt (al blijft het tekort, dat zal ik zeker niet ontkennen. Helaas is nog verder uit elkaar ook fysiek een issue, de bovenleiding gaat dan hangen. Afspannen a la NS werkt niet goed) En zelfs NS heeft in bogen een kortere steek tussen de portalen ;)
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: henk op 07 September 2009, 22:32:39
Oooooh, met hoge snelheid door een afgebogen standaardwissel.  :o :o :o

Vroeger had je een modelspoorredacteur die zich hooglijk kon opwinden over dergelijk onnatuurlijk rijgedrag.  :D
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: Gert1 op 07 September 2009, 22:33:35
Kan de bovenleiding dan niet van ander materiaal gemaakt worden?
Ik denk dat zeker nu steeds meer mensen digitaal rijden functionerende bovenleiding een zeldzaamheid wordt. Dan hoeft het dus niet per se meer van metaal te zijn. Bestaat er geen ander, sterker materiaal, dan niet gaat doorbuigen en waarmee we wel behoorlijk natuurgetrouw bovenleiding kunnen nabootsen?

mvg,
Gert
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: JSRail op 07 September 2009, 22:42:15
@Henk
Citaat
maar de eer voor het allereerste standaardrijtuig op lengte gaat bij mijn weten naarrrrrrrrrrrr .................... Jouef, echt waar.

 Heb hier een miniatuurbanen blaadje liggen uit Maart 1978 , met de aankondiging van een aantal niet ingekorte rijtuigen met een lengte van ruim 30 cm van Jouef. 
 Helaas ontbreken bij deze rijtuigen wel het interieur, zijn de ramen niet ingezet en de wielen zijn blank volgens het bijschrift. Dat weer wel..

 Ben momenteel met een nieuwe modelbaan bezig, hou wel gelijk rekening om met rijtuigen in de "nieuwe" lengteschaal te kunnen rijden. Gelukkig heb ik wel genoeg lengte op de opstelsporen en maak geen gebruik meer van R1 bogen en gebruik R2 alleen in de niet zichtbare gedeeltes.

MvG,
Jeroen
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: JAB van Ree op 07 September 2009, 22:47:30
Oooooh, met hoge snelheid door een afgebogen standaardwissel.  :o :o :o
Vroeger had je een modelspoorredacteur die zich hooglijk kon opwinden over dergelijk onnatuurlijk rijgedrag.  :D

Ene meneer HF Enter zeker? :D

Maarre... ik heb zoiets in de testfase: als het met 160 schaalkilometers wil, wil het ook met 80. Andersom is geen vast gegeven...

In de praktijk zal een aftakkend wissel bij mij straks natuurlijk altijd netjes met 40 bereden worden (in 1965 kende men nog geen hogesnelheids-flauwekul met bewegende puntstukken...)
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: JAN SCHUT op 08 September 2009, 00:13:41
ik volg deze discussie een beetje, men praat over 1/87 over de lengte van de wagons.
over de breedte van het spoor hoor ik niets. de breedte is het echt bij normaalspoor 1435mm
als ik een meetlint over mijn h0 rail leg is dit ongeveer 18,5 mm breed
als ik dit met 87 vermenigvuldig is dit 16095mm .
De sporen die wij gebruiken zijn 1/76 dus eigenlijk niet h0, maar o0
Wil men dus echt op schaal h0 rijden zal men dus alles moeten vervangen.
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: Klaas Zondervan op 08 September 2009, 00:21:52
Jan, ik denk dat je verkeerd zit te meten.
Je hebt het over spoorbreedte, maar feitelijk gaat het over de spoorwijdte. Dat is de maat tussen de beide rails. Die is in het grootbedrijf 1435 mm. Deel dat door 87 en je komt op 16,49425 mm. Laat nou de spoorwijdte van H0 vastgesteld zijn op 16,5 mm. Dat is dus een fout van minder dan 0,05%, dus verwaarloosbaar.

Ter verduidelijking een plaatje:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/spoorwijdte_2.gif)
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: JAN SCHUT op 08 September 2009, 00:33:18
foutje bedankt
ik heb inderdaad aan de buitenkant gemeten.
sorry., blijft moeilijk. ;D
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: henk op 08 September 2009, 09:21:31
@Henk
 Heb hier een miniatuurbanen blaadje liggen uit Maart 1978 , met de aankondiging van een aantal niet ingekorte rijtuigen met een lengte van ruim 30 cm van Jouef. 
 Helaas ontbreken bij deze rijtuigen wel het interieur, zijn de ramen niet ingezet en de wielen zijn blank volgens het bijschrift. Dat weer wel..

Bedankt Jeroen, ik wist dat ik het uit een tijdschrift had, maar niet meer precies welk tijdschrift. Het bijbehorende verhaaltje is ook wel de moeite waard. Jouef wilde de Duitse markt veroveren met Duitse rijtuigen, maar daar waren natuurlijk al een half dozijn fabrikanten van. En dus moest Jouef wat nieuws verzinnen en dat werd de correcte lengteschaal. Maar verder was het nog helemaal Jouef uit die dagen: geen of hooguit half ingezette ruiten en geen interieur. Geen idee of het een succes is geworden.
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: Basilicum op 08 September 2009, 10:17:01
Geen idee of het een succes is geworden.
Blijkbaar niet, anders wisten we er nu wel meer van. 8)

Groet,
Basilicum
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: JSRail op 08 September 2009, 12:06:36
 Betrof idd een groen DB 2 kl. rijtuig en een slaaprijtuig van de TEN. Die laatste had wel half-ingezette ramen, maar de bakken aan de onderkant klopte weer niet. 
 Wel zijn Jouef-rijtuigen later, in de begin-tijd van Heris & LSM gebruikt als basis voor verbeterde en nieuwe type rijtuigen.

MvG,
Jeroen   
Titel: Re:De lengteschaaldiscussie
Bericht door: fissy op 15 November 2009, 16:41:05
Tsja als je het zo stelt, dan zouden oudere modelspoorders genoegen moeten nemen met 1:100 terwijl de jongeren voor echt 1:87 moeten gaan.
De realiteit is dat de oudere modelspoorders over het algemeen wat kapitaalkrachtiger zijn en hun collectie 1:100 geleidelijk vervangen door 1:87,
waardoor die 1:100 modellen als occassions weer interessant zijn voor de wat minder kapitaalkrachtige beginnende modelspoorders.

...
Ik heb het statement van Gert hier geplaatst (hoop de context is nog steeds aanwezig), om mijn antwoord te geven.

Ik denk wat je zegt klopt niet helemaal. Ik had toen alleen 1:100 modellen van roco/marklin/lima en heb naar de eerste Heris rijtuigen (K4 SNCB/NS) alles verkocht, toen waren de prijzen nog redelijk hoog voor 1:100 spul, maar ik had lange tijd niet genoeg materiaal om te rijden... Nu is er zo veel 1:87 spul, wat ik nooit had verwacht, daarom zou de 1:100 prijs zo laag zijn.

Wat heeft het nu met de post van Gert te doen? Ik wil zeggen als je nu de overstap naar 1:87 maakt, met een groot verzameling van 1:100 spul, dan zou je niet meer veel in de verkoop ervoor bekomen. Als je sowieso gaat beginnen zou de keuze misschien direct op 1:87 vallen, ofwel het duurder is. Zeker zijn jonge modelspoorder minder kapitaalkrachtig, maar hoelang ben je jong. Ik denk iemand met 16 jaar heeft al genoeg geld om in 1:87 spul te investeren, als ik zie hoeveel geld men kan verdienen bij minijobs enz... De lopende kosten zijn zeker ook niet zo hoog, als je nog geen eigen auto, huis, ... , hebt...

Zeker is het 1:100 spul (Lima Plan E) uit de occasions heel goed te gebruiken als goedkoop instap in de modelspoor wereld voor heel jonge mensen of als de eerste verbouw projecten...

Groet

Bernd