BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: jengelsm op 04 February 2025, 16:23:46

Titel: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: jengelsm op 04 February 2025, 16:23:46
Momenteel ben ik een baan aan het opbouwen met de z21 start en Yamorc R-bus melders.
Railcom is eigenlijk wel erg leuk.
Ik zie twee paden om Railcom te kunnen gebruiken.

Een logisch pad zou zijn om de zwarte Z21 aan te schaffen met een aantal Roco 10808 melders. De R-bus melders die ik al heb kan ik blijven gebruiken voor de blokken waar ik geen railcom nodig heb. Alhoewel railcom kan meer dan alleen het locnummer doorgeven.

Een ander pad zou kunnen zijn om volledig over te stappen op Bidib.
Ik vind het concept (als techie) erg interessant. Ik vraag me af inhoeverre de lezers op dit forum er mee werken of tot nu toe voornameliijk aanwerken.

Wie kan wat vertellen over de ervaringen met Railcom bij de Z21 en/of Bidib?

Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: HugoB123 op 04 February 2025, 17:14:10
Ik gebruik de zwarte Z21 met de Z21 10808 terugmelders ( met railcom) werkt prima zeker in combinatie met iTrain. Ik had nog twee x16 detectors (zonder railcom) deze gebruik ik om de wissels te detecteren, niet noodzakelijk voor iTrain maar ach ik had ze toch. Werkt allemaal prima en robuust.
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: tonp7 op 04 February 2025, 17:19:50
Ik heb geen ervaring met de Z21 maar wel met BiDiB.
Alle modules zoals booster en terugmelders ondersteunen Railcom.


Een ander voordeel vind/vond ik dat alle modules op een centraal punt (met het gratis software programma BiDiB-Wizard) zijn in te stellen. Alle modules worden getoond in een boomstructuur.
Ik gebruik het sinds 2020 en alles werkt nog probleemloos en heb geen uitval.


Laat maar weten als je een specifieke vraag hebt.


Ton
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: maartenvdb op 04 February 2025, 17:40:55
Ik werk met BiDiB van Fichtelbahn, dus centrale en bezetmelders. In combinatie met iTrain op de PC of op een Mac.

Prima spul, hoewel ik voor een aantal zaken, heel speciaal, niet hierbij terecht kan.  Maar dat ligt aan mijn wensen.

Wanneer je meerdere groepen bezetmelders hebt kun je die , per groep van 16 met de GBS16, of aan de ene kant van de rail aansluiten, of een andere groep aan de andere kant. Dus de ene (groep) werkt dan bijvoorbeeld in de rechter rail in richting x, dus dan zitten daar de isolaties, terwijl ergens anders juist in de linker rail de isolaties zitten en de GBS16 is aangesloten. Noem het maar omwisselen van plus en min aan de GBS16.

Dat is een groot voordeel in mijn  concept met het gebruik van ABC modules van Lenz (BM2 of BM3). Zonder daar diep op in te willen gaan (zoals gezegd, nogal speciaal) kun je je voorstellen, dat op stationssporen de rijrichting bepaalt in welk spoor de ABC module zit (bij Lenz altijd rechts in rijrichting) en dat ook gevolgen heeft voor de aansluiting van de BiDiB bezetmelder.  Die moet dus of aan de ene kant zitten, of aan de andere kant.

Maar rechttoe - rechtaan: prima.

Overigens ga ik, gezien je vorige draadje, ook nog kijken naar die Hermes van Tams.  Lijkt me zeer interessant en mogelijk nog beter bruikbaar voor mijn concept.  Met dank aan de verwijzing door bask185.
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: Tjalling op 04 February 2025, 17:59:38
Hallo,

Ik heb hier een Fichtelbahn centrale met een lightcontrol liggen. Was ook erg gecharmeerd van de gedachte met Railcom te gaan werken.
Uiteindelijk is dat voor mij niet de juiste weg: omdat ik de PC op moest starten om de wissels te bedienen, ging ik helemaal niet meer rijden.
Alles werkte naar behoren, en is ook op exotischer hardware goed aan de gang te krijgen. Dat is helemaal prima!
Uiteindelijk af gestapt van deze vorm van automatisering, en een witte z21 onder de baan geschroefd. Daar ben ik gelukkig mee.

Er ligt hier dus nog een Fichtelbahn centrale te wachten op een nieuwe bestemming.

Groet,
Tjalling
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: maartenvdb op 05 February 2025, 10:32:03
Ik heb hier een Fichtelbahn centrale met een lightcontrol liggen.

 omdat ik de PC op moest starten om de wissels te bedienen,

Dat is precies de reden (natuurlijk eerst daar achter komen) waarom ik de wissels ook buiten PC om kan bedienen.  Dat wordt denk ik wel lastiger als je op automaat laat rijden, maar dat doe ik meestal niet.  En als ik op automaat rij (iTrain) dan blijf ik van de wisselbediening af, hoewel dat misschien ook wel zou mogen (niet onderzocht of ingesteld).

Een andere complicatie bleek, dat de centrale (met XpressNet !) standaard staat ingesteld op aansluiting met handbediening door een Roco Multimaus. Met die in mijn ogen idiote verspringing van 4, want ik rij met Lenz handregelaars.
Dan is het kiezen:  de centrale hetzelfde houden om juist ook een MM aan te kunnen sluiten, of de "handbediening"van de wissels en de wisseldecoders zelf van de verspringing van 4 te voorzien, dus andere nummers mee te geven.

Maar dat zijn allemaal kleinere instelbare lastigheidjes.
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: jengelsm op 06 February 2025, 00:07:59
De kogel is door de loc loods.

Ik ga mijn Fleischmann N-scale omgeving met (witte) z21 migreren naar een Bidib omgeving. Ik zet dit nu door omdat mijn baan nog in opbouw is. Een complete baan migreren is denk ik een enorm gedoe.
Ik gebruik nu (ook) RocRail op een Raspbery Pi 4 (4Gb).
In mijn baanplan ontwerp heb ik 38 blokken voorzien. Omdat de nieuwe setup ook de richting van de loc kan zien (RailCom) denk ik dat bij de meeste blokken 1 melder kan volstaan. Is dat realistisch? In mijn setup heb ik 3 x GBM16TS (48 melders) voorzien. Als er in elk blok perse 2 melders moeten dan moet ik 2 extra GBM16TS en een extra GBM Boost gaan gebruiken wat toch weer een investering is.

Zijn er bijzondere zaken waar ik rekening mee moet houden?

Wat specifieke vragen:
De z21 gebruikt 18v voedingsspanning. Moet deze spanning gebruikt worden of mag 19,5v ook (ik heb dacht ik nog wel een 19,5v 6A adapter liggen) ? De GBM boost mag toch max 20v hebben of zoek dan te veel de grenzen op? Heb ik straks gegrilde loc’s? Wat ik her en der lees is dat 15 volt gebruikt wordt.

Ik wil mijn huidige DCC wissel- en licht decoders houden. Dat betekent dat de wissels door RocRail via de Bidib centrale aangestuurd moeten worden. Hoe doe je dat?

Zijn de Raspbery Bidib linux based tools (wizard en monitor) goed bruikbaar?




https://images.beneluxspoor.net/bnls_2025/Bidib-1-pdf-67a3ef246b403.pdf (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2025/Bidib-1-pdf-67a3ef246b403.pdf)
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: bask185 op 06 February 2025, 08:50:38
Je zegt migreren, maar bedoel je niet eerder uitbreiden? Met die hermes kan je simpelweg meer terugmelders aansluiten met railcom of zonder railcom. Maar je kan je z21 gewoon als DCC centrale blijven gebruiken en uitbreiden met boosters. Die goedkope roco boosters werken er gewoon mee, financieel is dat een zeer gunstig pad om te bewandenlen. Duurdere boosters nemen, dat kan je altijd nog doen.

Om ook een centrale en boosters van BiDib te gebruiken, ja dat kan natuurlijk maar dat kost je dus meer.

BiDib boosters hebben wel als enige voordeel dat een kortsluiting op een booster de rest van de baan niet uitschakelt. Maar IMO... je kan ook geen treinen laten ontsporen.

Anyways. 1 melder per blok red je misschien voor op het hoofdspoor maar het is zelden aan te raden. Minstens 2 melders per blok is raadzaam. Als je in 1 richting rijdt, kan je de inrijmelder doortrekken tot aan de stop melder. De stopmelder zit dan vlak voor het sein. Maar nogmaals, dit is alleen voor eenrichtingsverkeer.

Als je in 2 richtingen wilt kunnen rijden op een blok. Dan bestaat je blok uit 3 secties. De buitenste daar moeten melders aan hangen dat zijn  je inrij/stop melders. Het middenstuk mag in principe ongedetecteerd blijven, maar dat hoeft niet. Als je je programma goed afsluit, onthoudt hij dat er wel of geen trein in het midden van het blok stond.
Maar je mag het middenstuk natuurlijk wel detecteren. Je zou kunnen zeggen dat het eigenlijk beter is, maar in de praktijk maakt dat dus niet zo veel uit.

Ik zou in jouw geval de middensecties van blokken wel detecteren. En als dat ook een blok is waarvan jij denkt dat je daar treinen op en af het spoor zet of als het een opstelspoor is. Dan zou ik daar een railcom melder toepassen.
In principe hoeven de inrij/stop melders geen railcom te zijn, dat voegt niks toe.

Blokken op het hoofdspoor hebben in principe geen railcom nodig. Dat voegt gewoon niks toe. Echt alleen waar treinen beginnen aan routes, opstelsporen en daar je treinen op het spoor zet. Die moeten railcom hebben.

Dat hermes ding, heeft ook nog 3 s88n ingangen. Dat geeft je wel toegang tot de goedkoopste en meest beschikbare melders. Wat ik wil zeggen:
Stel je neem dat ding, dan kan je de dure R-bus melders verkopen en vervangen door S88 melders. En nogmaals je kan je z21 nog steeds gebruiken als DCC centrale, met of zonder R-bus melders aangesloten. Financieel is dat gunstig. Op technisch vlak is R-bus wel 10x beter dan S88n maar ook hier gaat op: if it works it ain't stupid. Als het gewoon werkt dan maakt het niet uit right?

Je kan ook het geleidelijk doen, niet alles hoeft in 1 keer. Het is immers van kwestie van 16 + 2 draadjes overzetten en een Rj12 kabel vervangen door een Rj45..

Sommige mensen detecteren ook nog wissels, met goedkope s88 melders is dat wellicht leuk. Maar nodig heb je dat niet echt. Vooral als je op positie rijdt, weet rocrail wanneer hij wisselstraten kan vrijgeven.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: AP3737 op 06 February 2025, 09:17:07
Als je opnieuw begint, is het inderdaad verstandig om zoveel mogelijk van hetzelfde systeem te nemen. Dus, waar het kan, BIDIB. Je kan dan alles makkelijk besturen vanuit één BIDIB configuratie programma. Ik vind dus dat je een goede keus op het juiste moment maakt.

Als je toch je oude z21 wilt blijven gebruiken, doe dat dan voor een gescheiden iets, zoals wissels omzetten.

Hoeveel melders je nodig hebt, ligt aan het besturingsprogramma dat je gaat gebruiken. Bij bv Itrain en Traincontroller wordt de snelheid van alle loks vooraf ingemeten. Bij deze systemen is 1 melder per sectie meestal goed genoeg. Bij RocRail werkt dat wat anders; daar heb je twee melders per sectie nodig. Jij gaat voor RocRail, dus trek je conclusies.

Maar ga vooral testen, en niet alles vooraf in 1 keer kopen. Als je rails legt, zorg er dan wel voor wat je extra draadjes trekt en isolaties maakt, zodat je later het aantal melders eenvoudig kan verhogen.

Groet, Aiko
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: maartenvdb op 06 February 2025, 12:11:51
Leistungsmerkmale:
    12V - 18V Gleichspannung als Versorgungsspannung (max. 20VDC)

Dat staat bij deze Leistungsmerkmale, alle andere opgaven en op het kastje staat 12-18V.
Ik zou voorzichtig zijn met die 19,5 volt bij dat hoge amperage.  Extra 4A snelle zekering ertussen ?  En ik zou eerst even kijken hoe je via de instellingen de uitgangsspanning terug kunt brengen naar een lager niveau.
Daar heb ik niet naar gekeken, want ik gebruik 15V DC als voeding.
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: jengelsm op 06 February 2025, 12:51:57
Je zegt migreren, maar bedoel je niet eerder uitbreiden? Met die hermes kan je simpelweg meer terugmelders aansluiten met railcom of zonder railcom. Maar je kan je z21 gewoon als DCC centrale blijven gebruiken en uitbreiden met boosters. Die goedkope roco boosters werken er gewoon mee, financieel is dat een zeer gunstig pad om te bewandenlen. Duurdere boosters nemen, dat kan je altijd nog doen.


De (witte) z21 kan niets met Railcom. Dus welke Railcom melder ik ook aansluit, die gegevens komen niet bij mijn baanstuur programma. Ik kan de witte z21 vervangen door een zwarte Z21 met een of meerdere melder die Raicom kunnen praten. De TAMS Hermes zou inderdaad een mogelijkheid kunnen zijn. Kom ik nog op terug)
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: jengelsm op 06 February 2025, 12:56:57
De tips opmerkingen van Bas en Aiko m.b.t. het aantal melders per blok zetten mij wel aan het denken.
Wellicht toch overstappen op iTrain? Mijn potentiële BiDib leverancier heeft ook de voorkeur (en kennis) van iTrain.....
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: bask185 op 06 February 2025, 13:24:18
Nou ik zou eerste een paar blokken maken en heen en weer pendelen om een beetje de feeling te krijgen van hoe Rocrail werkt. En dan even een trein ijken om te kijken hoe positie rijden daar werkt. Er zijn heel veel gelukkige rocrail gebruikers. Ik heb alleen iTrain gebruikt op de club, maar ik was er niet echt weg van.
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: jengelsm op 06 February 2025, 14:25:56
Heb met RocRail al wat geoefend. Met zowel een melder per blok als met twee.
Het lijkt erop dat hoe meer melders hoe mooier….
Wat ik mij afvraag of Railcom met een melder per blok betere resultaten geeft dan zonder Railcom met een melder per blok.

Zijdelings natuurlijk of de zwarte Z21 met een beperkt aantal railcom melders mij meer gelukkig maakt dan een ‘full-Railcom’ setup met BiDib.
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: jengelsm op 06 February 2025, 14:47:33
Ik ga in ieder geval de blokken opdelen in twee secties en elke sectie van 2 draadjes voorzien en volledig isoleren.
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: jengelsm op 06 February 2025, 15:49:30
De (witte) z21 kan niets met Railcom. Dus welke Railcom melder ik ook aansluit, die gegevens komen niet bij mijn baanstuur programma. Ik kan de witte z21 vervangen door een zwarte Z21 met een of meerdere melder die Raicom kunnen praten. De TAMS Hermes zou inderdaad een mogelijkheid kunnen zijn. Kom ik nog op terug)

De Tams Hermes werkt niet met de witte z21. Is Bidib.
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: jengelsm op 06 February 2025, 15:59:33
Het monitor programma van BiDib werkt alleen met windows.
De BiDib wizard werkt op windows, mac os en linux.
Ik ga mijn mac niet gebruiken voor de treintjes.
Ik heb voldoende Raspberry Pi’s voor de treinen hobby.
Ik heb ook wel een windows pc die ik kan gebruiken.

Het plan was om de Raspberry te gebruiken voor RocRail en BiDib.

Hoe zou ik de BiDib monitor kunnen draaien op de PC en RocRail en de BiDib wizard op de Raspberry?
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: Duikeend op 06 February 2025, 16:16:17
De tips opmerkingen van Bas en Aiko m.b.t. het aantal melders per blok zetten mij wel aan het denken.
Wellicht toch overstappen op iTrain? Mijn potentiële BiDib leverancier heeft ook de voorkeur (en kennis) van iTrain.....

Jeroen balkema?  ;D

Wij draaien op de vereniging Bidib van fichteldbahn en volledig beheert door Itrain.
de Bidib monitor gebruik ik nooit en de configurator alleen voor keerlusmodules.
de wissels worden aangestuurd met digikeijs modules.
en allemaal op een windows machine. draait best goed maar we zijn nog in de bouwfase.
dus vol bedrijf testen kan nog niet, de baan is iets te groot  ;D
maar ik kan een trein volautomatisch tot op een paar milimter van punt a naar punt b sturen en dat is wat je wil.
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: Dennis1984 op 06 February 2025, 19:37:50
Ik sluit me helemaal aan bij de anderen hier.

Een groot voordeel van BiDiB boven het Roco-systeem is dat bij BiDiB de bediening van seinen, wissels en andere onderdelen niet via het DCC-signaal gaat. Vooral bij grote banen is dat heel handig, want het DCC-signaal dat op de rails gaat is gelimiteerd tot een X aantal berichten per seconde. Heb je teveel locomotieven, seinen, etc. dan kan er congestie optreden en in potentie gaat je treinbaan dan minder accuraat werken. Met BiDiB hoeven alleen nog locomotief-signalen op de rails te komen want wissels en seinen gaat via de BiDiB bus.

Dit is ook de reden dat bijvoorbeeld de modelbaan bij Huider in Heerhugowaard is overgestapt naar BiDiB: uitsluitend DCC werd onbetrouwbaar.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: bask185 op 06 February 2025, 21:35:47
Je kan voor dat doeleind ook 2 DCC centrales gebruiken. Dat lost het probleem ook op. De laatste keer dat ik bij huider keek, had hij nog steeds DR4018 decoders in dienst. Als ik me goed herinner kan de tams redbox zijn eigen dcc bus gebruiken exclusief voor accessoires en zijn booster bus kan dan treinen bedienen.
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: jengelsm op 06 February 2025, 21:38:46
Interesante en nuttige tips!
Ik ben er inmiddels achter dat BiDib monitor een alternatief programa is voor de BiDib wizard. Dus het gebruik van een windows computer is niet nodig. Zowel RocRail als iTrain en de BiDib wizard draaien op de Raspberry dus ik hoef me niet vast te leggen op het trein besturings programma. Dat de DCC bus vol loopt ben ik mijn geval niet bang voor. Ik heb nu nog maar 3 loc’s en straks max 6.
Eventueel kan ik de wissels (en mogelijk ook de seinen) besturen met de z21 via een separate DCC bus. RocRail kan 2 centrales besturen.

Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: Dennis1984 op 06 February 2025, 23:26:50
iTrain kan dat ook :). Zelfs meer dan 2 als je de juiste licentie hebt.

BiDiB is echt handig en de functionaliteiten zoals je die hebt op bijvoorbeeld een LED-IO-24 zijn ongeëvenaard op andere decoders. Je gaat geen spijt krijgen van je keuze!

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: jengelsm op 07 February 2025, 10:46:58
Even iets wat bij mij op kwam:

Als ik op mijn z21 de melders op de R-bus voorzie van ‘iets’ om een bezet melding te genereren? Dat iets zou dan een lichtsluis zijn de via een transistortje met een weerstandje de meld DCC 1 contact maakt de DCC 2?
Zo zou ik mijn Yamorc bezetmelders kunnen blijven gebruiken……
Ik heb dan wel twee fysieke seperate DCC bussen.
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: tonp7 op 07 February 2025, 12:05:36
Ik ga in ieder geval de blokken opdelen in twee secties en elke sectie van 2 draadjes voorzien en volledig isoleren.
Ik gebruik BiDiB (van Fichtelbahn) in combinatie met iTrain. Ieder blok heb ik voorzien van 1 melder GBM16TS.
Stoppen op een positie in het blok gaat met iTrain tot op de centimeter nauwkeurig.

Als ‘centrale’ gebruik ik de IF2. Via USB aangesloten op een NUC mini Windows pc
Ipv IF2 kan je kan ook de IFnet gebruiken. Als booster gebruik ik de ReadyBoost. Deze wordt gevoed met 14V (ik heb een TT baan) vanaf een meanwell voeding met een regelbare uitgang.

Ton


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: bask185 op 08 February 2025, 10:29:20
De Tams Hermes werkt niet met de witte z21. Is Bidib.
Nee dat hoeft ook niet. De hermes is een aparte interface die je met USB aan de computer hangt. Dat heb ik laten zien in je andere draadje met een plaatje.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2025/image-67a0b60dc5224.png)
Citaat
Als ik op mijn z21 de melders op de R-bus voorzie van ‘iets’ om een bezet melding te genereren? Dat iets zou dan een lichtsluis zijn de via een transistortje met een weerstandje de meld DCC 1 contact maakt de DCC 2?
Ik snap hier niks van..

Citaat
Ik heb dan wel twee fysieke seperate DCC bussen.
Ik heb dit eerder gezegd. Je hangt GEEN 2 DCC bussen aan elkaar. Gewoon nooit. Bovendien die hermes heeft niet eens DCC.

Nu kan je wel 2 DCC bussen gebruiken, maar dan gebruik je er 1 exclusief voor accessoire decoder en de ander voor treinen. En je verbindt ze dus niet aan elkaar. Maar met een klein baantje zal dit ook geen verschil maken en je zou gewoon exclusief op de z21 DCC bus kunnen rijden en schakelen.

Citaat
Zo zou ik mijn Yamorc bezetmelders kunnen blijven gebruiken……
Ook dat kan je terug zien in het plaatje. Dat kan je sws al. Je kan gewoon een z21 met die melders gebruiken voor terugmelding ongeacht of je de z21 DCC bus nu wel of niet gebruikt. Die melders hebben galvanische isolaties. Als je ze goed aansluit, maakt het hen niet uit wiens DCC er door heen vloeit. Of dat nu een BiDib centrale, z21 of marklin central station is.. dat maakt niet uit -> galvanische scheiding.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: jengelsm op 08 February 2025, 13:06:15
Theoretisch kan je een deel van de baan via z21 en het andere deel via BiDib.
In mijn setup zouden de BiDib melders en de z21 melders door de hele baan verspreid zijn.
Dat gaat problemen geven wanneer het treintje van het BiDib stukje rail naar het z21 deel gaat.
Alles wordt dan wel erg onoverzichtelijk met twee seperate DCC bussen op/onder de baan.

De yamorc melders reageren op stroomverbruik.
Dit kan je simuleren door een weerstandje te plaatsen tussen de melderpoort (‘DCC 1’ en de DCC 2. Mijn hersenspinsel was dan om dat weerstandje te vervangen door een lichtsluis met ‘foto transistor’. Ik heb het getest. Werkt. Echter niet praktisch en kostbaar. Het ecomischer en eenvoudiger om alle melders BiDib melders te laten zijn. Nadeel is dat ik al mijn yamorc melders buiten gebruik moet stellen.
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: bask185 op 08 February 2025, 13:34:03
Al je conclusies zijn incorrect. Kijk nou nog eens naar mijn plaatje. Daar staat maar 1 DCC bus in getekend. Geen 2. Dus hoe jij telkens eindigt met de gedachte met dat je 2 DCC bussen nodig heb, is mij een raadsel.

Citaat
Theoretisch kan je een deel van de baan via z21 en het andere deel via BiDib.
Nee, of je moet echt heel erg moeilijk gaan willen doen. Maar precies dit gaan we dus niet doen.

Citaat
In mijn setup zouden de BiDib melders en de z21 melders door de hele baan verspreid zijn.
Dit kan, is geen probleem. Dit vertel ik je continu.

Citaat
Dat gaat problemen geven wanneer het treintje van het BiDib stukje rail naar het z21 deel gaat.
Dit scenario komt dus niet voor. Ik zeg dit voor de vierde keer ofzo.  Je gebruikt niet beide DCC bussen voor je treinen.

OF je gebruikt je z21 DCC bus voor je treinen OF je gebruikt de DCC bus van je evt BiDib centrale en het maakt niet uit welke. Maar niet beide! Dat slaat helemaal nergens op. En al helemaal niet voor een klein baantje.

Gebruik nou gewoon je z21 met je R bus melders, koop die hermes BiDib interface en 1 of 2 van die BidiB railcom melders en dan ben je klaar.

Citaat
De yamorc melders reageren op stroomverbruik.
Ja dat klopt, dan doen die van mij ook. Dat doen alle current sense versies. Maar ik snap je verhaal niet over waarom je nou lichtsluisjes zou willen gebruiken?

Citaat
Het ecomischer en eenvoudiger om alle melders BiDib melders te laten zijn. .
Ecomischer absoluut niet, eenvoudiger misschien. Je kan ook van BiDib normale melders kopen

Citaat
Nadeel is dat ik al mijn yamorc melders buiten gebruik moet stellen.
Nee


(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2025/afbeelding-67a74eb848f3e.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2025/afbeelding-67a74eb848f3e.png)

Als je dan nog met normale melders uit wilt breiden, kan je het voordeligste S88 melders in elkaar solderen. Of ergens zoeken die vind je voor ~€30. Die kan je zowel achter een van je R-bus melders hangen of aan een van de drie hermes S88 aansluitingen. Zelf ben ik geen voorstander van deze methode, dan heb je minstens 3 verschillende soorten melders in gebruik. 2 is nog leuk, maar 3?  Maar het scheelt je wel geld..

Mvg,

Bas
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: jengelsm op 08 February 2025, 14:52:21
Geeft het geen problemen als de trein bv van het inrij stuk naar het middenstuk gaat doordat de rails tussen beide stukken kortstondig verbonden worden?
Hoe zit dat met de rijspanning? De z21 krijgt 18v. De BiDib krijgt 15v (18v mag ook). Mag er verschil zijn in de feitelijke rijspanning tussen sectiedelen?
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: AP3737 op 08 February 2025, 15:21:05
Kijk nou nog eens naar mijn plaatje.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2025/afbeelding-67a74eb848f3e.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2025/afbeelding-67a74eb848f3e.png)

Hi Bas
Ik probeer je plaatje te begrijpen. Je tekent daarin een hokje BIDIB, en daar vandaan sluit je een PC aan via USB. Maar welke BIDIB component heb je in gedachte voor dat hokje? Is dat het BIDIB USB interface BiDiB-IF2? Maar daar zit al een complete DCC centrale in. Dat DCC signaal gaat (via de 8 polige “Netwerk kabel”) in jouw tekening naar de railcom terugmelder. Maar dan krijgt die terugmelder (GBM16T / Hermes?) toch DCC van de IF2? Wat zie ik verkeerd?

Groet, Aiko
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: bask185 op 08 February 2025, 22:19:54
Citaat
Is dat het BIDIB USB interface BiDiB-IF2?
De Tams Hermes.

Citaat
Maar daar zit al een complete DCC centrale in.
Dat kan zijn voor dat ding, maar dat is irrelevant. Je zou er geen gebruik van maken als je alleen de z21 DCC gaat gebruiken.

Citaat
Maar dan krijgt die terugmelder (GBM16T / Hermes?) toch DCC van de IF2?
Dat is irrelevant want een terugmelder heeft helemaal niks met dat verzwakte DCC signaal te maken.

Citaat
Dat DCC signaal gaat (via de 8 polige “Netwerk kabel”) in jouw tekening naar de railcom terugmelder
Ja, de laatste keer dat ik keek, gebruiken ze daar een max485 chip of afgeleide om een verzwakt DCC signaal te voeren. Maar ook dat is irrelevant, want alleen BiDib boosters hebben dat signaal nodig voor de synchronisatie. Grote kans dat die 2 lijnen in een BiDib schakeldecoder of terugmelder niet eens aangesloten zijn op de elektronica.

Zolang je je z21 gebruikt voor DCC zijn BiDib's verzwakt DCC signaal en BiDib boosters.. allemaal irrelevant voor de TS.

Dit is trouwens ook niet anders bij Loconet... Loconet apparaten kan je ook op de loconet-B (met railcynch lijntjes) en loconet-T aansluiten, die zijn interchangable (Behalve voor boosters, want die moeten natuurlijk op de B). Dus je kan een terugmelder aansluiten op loconet-B en die terugmelder zit dan aangesloten op railsynch lijntjes maar die terugmelder die boeit dat niet. De terugmeld contacten zijn toch galvanisch gescheiden. Die railcynch lijntjes doen naast boosters synchroniseren echter ook de apparaten voeden dat is wel een verschil, maar ook dit is allemaal irrelevant (https://www.youtube.com/watch?v=hCVdS_1p1Nk) voor de TS :P

Mvg,

Bas
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: AP3737 op 09 February 2025, 11:15:28
De Tams Hermes.

Hi Bas
Sorry, misschien zie ik iets over het hoofd, maar de Hermes heeft toch geen USB interface?
https://tams-online.de/epages/642f1858-c39b-4b7d-af86-f6a1feaca0e4.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/642f1858-c39b-4b7d-af86-f6a1feaca0e4/Products/46-0108x

Bedoel je de Zeus?
https://tams-online.de/epages/642f1858-c39b-4b7d-af86-f6a1feaca0e4.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/642f1858-c39b-4b7d-af86-f6a1feaca0e4/Products/44-0510x

Groet, Aiko
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: bask185 op 09 February 2025, 11:27:20
Ja die ja, verkeerde god opgenoemd  ::)
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: AP3737 op 09 February 2025, 13:43:29
Ja die ja, verkeerde god opgenoemd  ::)
Oei, overtreding van het eerste gebod  ;D  :angel:
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: bask185 op 09 February 2025, 13:48:13
Die Hermes is de Railcom detector. Sws ook nodig  (y)
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: MartinRT op 11 February 2025, 12:49:04
Ik denk dat ik iets niet of niet helemaal begrijp in dit draadje.
Het gebruik van1 centrale met bezetmelders en daarnaast bezetmelders via Hermes is duidelijk.  Daar is geen 2e centrale voor nodig.

Maar als ik gebruik wil maken van Hermes met de RailCom uitlezing, dan heb ik dus een DCC signaal MET een cutout nodig.
En dat geeft de z21 toch niet, dus hoe kan Hermes dan RailCom doorgeven ?
Of heeft de z21 (dus de kleine z) dat wel ?  Kan ik nergens vinden.
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: jengelsm op 11 February 2025, 13:11:40
Wat ik begrepen heb is dat de computer zowel de z21 (voor bv wissels/seinen) EN de Zeus aanstuurt.
De Hermes sluit je aan op de Zeus.
Correct me if I am wrong….
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: MartinRT op 11 February 2025, 13:17:14
Maar er is toch maar 1 centrale die het DCC signaal genereert, en dat zou MET de cutout moeten zijn.  Dat kan alleen vanuit de centrale en niet vanuit de PC via een interface.
Dus als de centrale geen cutout kent, dan heb je geen RailCom.
En ik kan nergens vinden dat jouw z21 die kent, dat zeg je zelf ook.

Dus dan heb je ook ook niks aan Hermes / Zeus / PC, want je hebt geen RailCom.

En dat is wat ik misschien niet helemaal goed begrijp, mis ik ergens een clou  ???

Ja de clou gemist, omdat die niet te vinden is/was.
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: Rieks op 11 February 2025, 13:54:30
Zowel de z21 als de Z21hebben beide railcom.
Zie pagina 23 in de manual van de maintenance tool.

Mvg Rieks.
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: bask185 op 11 February 2025, 14:10:02
Citaat
En ik kan nergens vinden dat jouw z21 die kent, dat zeg je zelf ook.
Ik heb dat helemaal niet gezegd en dan moet je beter zoeken. Het staat gewoon op de pagina van dat ding

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2025/image-67ab4bb9cfd8c.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2025/image-67ab4bb9cfd8c.png)

Citaat
Dus dan heb je ook ook niks aan Hermes / Zeus / PC
Zoals Rieks opmerkt, hebben de z21 en Z21 wel Railcom (in de vorm van global detectors) en kunnen dus gewoon de nodige cutouts maken.

Citaat
mis ik ergens een clou
No offense, maar wat je mist, is technische kennis. En desondanks doe je toch beweringen uiten die niet waar zijn.

Wat ik begrepen heb is dat de computer zowel de z21 (voor bv wissels/seinen) EN de Zeus aanstuurt.
De Hermes sluit je aan op de Zeus.
Correct me if I am wrong….

Geen correctie nodig (y)

Mvg,

Bas
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: MartinRT op 11 February 2025, 14:45:10
Zowel de z21 als de Z21hebben beide railcom.
Zie pagina 23 in de manual van de maintenance tool.
Daar zie ik toch duidelijk de Z dus de hoofdletter

 "Z21 Maintenance-V1.18.2.zip (11 MB) "      en op die blz. 23 ook alleen maar de Z.

Ik heb dat helemaal niet gezegd en dan moet je beter zoeken. Het staat gewoon op de pagina van dat ding
 
Klopt ,maar mijn reactie was ook niet op jou maar op jengelsm .  Dat had ik er beter bij kunnen zetten. En waar zou ik dan beter kunnen zoeken ?

Zoals Rieks opmerkt, hebben de z21 en Z21 wel Railcom (in de vorm van global detectors) en kunnen dus gewoon de nodige cutouts maken.

Dat wil ik best geloven, maar ik vind daarover alleen gegevens als het met de Hoofdletter Z begint.  Ik zie nergens expliciet bij de z21 een verwijzing naar RailCom. Dan weet ik het ook niet meer, misschien de gebruikelijke verwarring tussen de z en de Z.  Maar als je een daadwerkelijke verwijzing hebt over RailCom ""met de kleine z"  :  heel graag.

No offense, maar wat je mist, is technische kennis. En desondanks doe je toch beweringen uiten die niet waar zijn.
 

Gebrek aan kennis geloof ik graag, maar ik krijg ook geen duidelijkheid, met name door bovengenoemd verschil tussen de z21 en de Z21.  Waar wordt die duidelijkheid geboden, wie geeft daarover uitsluitsel ? Want als Rieks dat zegt en een verwijzing geeft waar duidelijk en als enig aangegeven staat Z21 met een hoofdletter, waar is dan het document dat z21 met een kleine letter geeft ?  Bij alles wat ik onder z21 zoek is het woord RailCom niet te vinden.

En ik denk dat het enige dat ik zeg is, dat als er geen cutout door de centrale gegenereerd wordt er ook geen sprake kan zijn van RailCom.  En dat is evident, geen bewering.

En als de z21 (kleine letter) werkelijk RailCom cutout heeft, dan ga ik morgen de Hermes en de Zeus bestellen, want dat zou ik dan heel goed kunnen gebruiken, dus voor die info wil ik je bij voorbaat bedanken  (y)
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: MartinRT op 11 February 2025, 14:55:39
Eureka, ik ben er (een beetje) uit.

De enige vermelding RailCom staat inderdaad in het PRODUCT  overzicht.   En daarna wordt alles met een Z geschreven.
Ik zal Roco berichten, dat ze dat beter aan zouden kunnen geven.
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: Rieks op 11 February 2025, 15:01:21
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2025/Screenshot-20250211-145949-67ab57f83d7a4.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2025/Screenshot-20250211-145949-67ab57f83d7a4.png)
Hier staat toch echt z21
Foutje van mij. Het is pagina 22.
Mvg Rieks
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: jengelsm op 11 February 2025, 15:07:48
De tool die jij noemt is exact de zelfde voor de z21 en de Z21
Als jij voldoende hebt aan ‘global railcom’ dan kan dat via de z21.
Ik ken geen mensen die de Zeus en Hermes rechtstreeks op de computer hebben aangesloten. Het merk Tams is natuurlijk erg bekend.
Ik zou het goed na vragen bij de leverancier.

Ik heb besloten om over te stappen op BiDib van Fichtelbahn.
Daar zijn wel best veel gebruikers van. Qua kosten is het ongeveer gelijk.

Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: jengelsm op 11 February 2025, 15:08:36
De maintance tool kan de veld description niet ‘variabel’ maken.
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: MartinRT op 11 February 2025, 15:13:34
@Rieks

 (y) gezien  (y)  maar zo zie je waar een drie-tje al niet toe kan leiden  ;D
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: MartinRT op 11 February 2025, 15:17:58
Als jij voldoende hebt aan ‘global railcom’ dan kan dat via de z21.
Ja, want dan heb ik de cutout voor RailCom en die gebruik ik dan weer om via de Hermes en de Zeus iTrain te voorzien van informatie.
Loc/decoder nummer is voor mij genoeg.
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: maartenvdb op 12 February 2025, 11:23:58
Ik heb besloten om over te stappen op BiDib van Fichtelbahn.
Vraagje:   bedoel je BiDiB Fichtelbahn náást de z21 of als complete vervanging ?
En als je allebei tegelijk gaat gebruiken doe je dat dan volgens schema bask of op een andere manier ?
Titel: Re: Railcom: zwarte Z21 versus Bidib
Bericht door: jengelsm op 12 February 2025, 11:51:09
Ik vervang de z21 en de Yamorc bezetmelders door DiBib. De wisseldecoders die ik heb vervang ik niet. (via DCC) Die ik heb bevallen uitstekend. Helaas een forse desinvestering. Maar ik wist het vooraf. Deze hobby kost veel geld. Heel veel geld.
Mijn setup voorziet in het aansturen van 23 wissels en 80 bezetmelders, en voorlopig 6 seinen.
Mbt seinen moet ik nog bekijken hoe ik dat verder ga doen. 6 seinen is wat weinig.
Ik heb een sterke voorkeur voor heel veel funktionaliteit met zo weinig mogelijke complexiteit en incompatibiliteits issues.