BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Eric v C op 27 June 2023, 10:14:26

Titel: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 27 June 2023, 10:14:26
Beste Forumgenoten,

"Bezint eer ge begint" is van toepassing op deze vraag aan jullie.
Ik heb namelijk de afgelopen week op internet gezocht naar oplossingen maar geen ondubbelzinnig antwoord kunnen vinden.

Ik ben namelijk voornemens een fysiek rijweg-gestuurd bedieningspaneel naast het Rocrail  digitaal bedieningspaneel te gaan bouwen.
Ik wil dus afzien van een fysiek bedieningspaneel waarin wissels, seinen bediend kunnen worden en me beperken tot de rijweg definitie.

Het idee is dat de rijweg wordt gedefinieerd door in het startblok en daarna in het doelblok een rijwegtoets te activeren.
Die activatie wordt geregistreerd door een Arduino-programma die de rijweg via SMD-LED en knipperende rijwegtoetsen toont.
Hierna kan deze gedefinieerde rijweg via een "check" toets worden gecontroleerd op het voldoen aan de voorwaarden qua bezette blokken, wisselstanden en bijbehorende seinstanden.

Ik wil dan het liefste Rocrail vanuit het Arduino-programma de rijwegopdracht geven en Rocrail de voorwaardenlogica laten toetsen.
Dit omdat het fysieke bedieningspaneel uit delen wordt opgebouwd.

Mijn vraag is of :
1. Vanuit een Arduino het mogelijk is Rocrail via een interface Rijweg-opdrachten te geven?
2. Vanuit een Arduino het mogelijk is de wissel- en seinstanden en blok-bezetmeldingen te lezen tbv weergave in het fysieke paneel?
3. Vanuit een Arduino het mogelijk is de loc-adressen van de treinen in de bezette blokken te lezen?


(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/principe-stellpult-649a9a28d4d7d.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/principe-stellpult-649a9a28d4d7d.png)

Dit is wat ik voor ogen heb. Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Karst Drenth op 27 June 2023, 11:59:05
Interessant (y)

V: 1. Vanuit een Arduino het mogelijk is Rocrail via een interface Rijweg-opdrachten te geven?

A: Geen idee, maar RR kan een boel met XML-scripting


V: 2. Vanuit een Arduino het mogelijk is de wissel- en seinstanden en blok-bezetmeldingen te lezen tbv weergave in het fysieke paneel?

A: DCC meelezen, dat gaat met de NMRA library en een 6N137 Optocoupler


V: 3. Vanuit een Arduino het mogelijk is de loc-adressen van de treinen in de bezette blokken te lezen?

A: Als je dat onafhankelijk van RR wilt, Moet je baan RailCom terugmelders hebben. Of en hoe RR dat zou kunnen melden weet ik niet. [edit] Ik zie dat je RFID wilt gaan melden, dan zul je daar iets voor moeten bedenken [/edit]


Grtzz,
Karst
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: bask185 op 27 June 2023, 12:40:06
Citaat
1. Vanuit een Arduino het mogelijk is Rocrail via een interface Rijweg-opdrachten te geven?
2. Vanuit een Arduino het mogelijk is de wissel- en seinstanden en blok-bezetmeldingen te lezen tbv weergave in het fysieke paneel?
Je kan arduino direct met RR laten interfacen met USB. Zelf heb ik geen RR en ik heb dat nog niet gedaan.

Wat ook een makkelijke optie kan zijn, is mijn PanelX project (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=106496.0) (heb inmiddels ook loconet toegevoegd)
Waarschijnlijk heb je niet veel aan de code, maar ik heb DIY PCBtjes om een arduino te hangen aan XpressNet, Loconet en DCC.

Als je centrale dus of loconet of xpressnet gebruikt, kan je je schakelpaneel arduino daarop aansluiten en dan kan je wissels of complete wisselstraten aansturen en omgekeerd kan je ook meteen je leds laten meehobbelen met de wisselstanden.

Met loconet kan je ook nog bezetmeld informatie naar je arduino voeren voor bezetmelder ledjes ofzo. Dat kan ook met XpressNet maar niet iedere centrale doet daar aan mee. Ik weet dat tenminste de DR5000 het wel doet. Maar als je dus loconet melders heb, dan kan je arduino los van rocrail ook weten waar wel en waar geen trein staat.

Citaat
Ik wil dan het liefste Rocrail vanuit het Arduino-programma de rijwegopdracht geven en Rocrail de voorwaardenlogica laten toetsen.
Dan moet je echt je arduino idd aan rocrail zelf hangen met usb en zelf uitvogelen hoe dat precies moet.

Omtrent vraag 3. De GPL loconet library die ik nu nog gebruik, die heeft geen railcom. Die informatie is dacht ik ook niet open beschikbaar. Ik ben er nog niet aan toegekomen om zelf mijn prive library te maken en railcom interesseert mijzelf eigenlijk helemaal niets  ::). Daarmee zou dat wel kunnen door middel van een loconet railcom melder. Maar ik denk dat dit een dood spoor is voor nu.

Je kan wel zelf zo'n ding in elkaar solderen. Ik heb er een schema voor. Ik heb er alleen geen code voor. Ik zou wel een PCB voor je in elkaar kunnen flansen adhv dit schema. Dat scheelt wat draadjes strippen en soldeer werk
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-649ab9e4d2562.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-649ab9e4d2562.png)

RFID is opzich wel een leuke oplossing. Daar vind je wel arduino libraries voor. En al bij al is dit het minste werk en de makkelijkste weg denk ik zo. Maar het is net hoeveel waarde je hecht aan trein herkenning. Het zou ook wel nice zijn dat rocrail (die immers bijhoudt waar wie is) ook die informatie via USB kan versturen. Of RR dat doet, ik heb echt geen enkel benul  ???

Mvg,

Bas
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 27 June 2023, 16:59:30
Bas en Karst,

Dank voor jullie reacties, ze bevatten weer hints voor het vervolg. (y)
ik heb de vraag ook op het (RR=RocRail) RR-forum voor arduino's gesteld in de hoop dat er meer zicht komt op welke manieren RR aan de arduino te koppelen is voor zowel lezen als schrijfoperaties.

Ik maak gebruik van een YaMoRC centrale (opgewaardeerde DR5000) , S88 terugmelding en LDT wisseldecoders.
Die laatste zijn relikwieën uit vroeger tijden , maar weinig gebruikt en werken nog prima.
Seinen (armsignalen) wil ik via Arduino en servo's gaan aansturen.


Ad vraag 1

(@Bas) Via USB als technisch protocol kan blijkbaar.
Ik kijk gelijk naar jouw PanelX project.
Arduino Loconet PCB-tjes klinkt hoopvol.
Ik kom rechtstreek naar jou op de lijn via PB.
Dank voor deze tip.

(@Karst)
RocRail XML scripting ga ik bekijken.
https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=xmlscripting-en (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=xmlscripting-en)
Dank voor deze tip.

Ad vraag 2
(@Karst)
"DCC meelezen, dat gaat met de NMRA library en een 6N137 Optocoupler"
Ik vind https://reference.arduino.cc/reference/en/libraries/nmradcc/ (https://reference.arduino.cc/reference/en/libraries/nmradcc/) en ga dat bestuderen.
6N137 Optocoupler schema's ga ik bestuderen om te spannen hoe dat werkt.
Dank voor deze tip.

Ad vraag 3
De RFID-oplossing als extra terugmelding van de loc-adressen is een optie, maar verwerking daarvan op de Arduino druist een beetje in tegen het master-slave gedachte, waarbij immers Rocrail de master is.
Maar ik heb die inderdaad onderzocht om te zien of dat een te bewandelen weg is.
Moet dit wel technisch nog gaan uittesten, maar lijkt zondermeer realiseerbaar, als ik de vele bronnen op Internet mag geloven.
Maar vaak komt er meer bij kijken .....

Eric


Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: bask185 op 27 June 2023, 17:05:53
Over die optocoupler heb ik wat korte uitleg
https://train-science.com/digitale-modelspoor-elektronica/#dcc (https://train-science.com/digitale-modelspoor-elektronica/#dcc)

.. een printje uiteraard  ::)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-6410707b80b36.png)

EDIT:
Vond nog een plaatje.. Dat bovenste grote ding is de loconet print, die daaronder is voor XpressNet en die rechter is bovenstaande DCC print.
(https://i.imgur.com/JANa7Vb.jpg)

Mvg,

Bas
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: MartinRT op 27 June 2023, 17:47:40
Maar het is net hoeveel waarde je hecht aan trein herkenning. Het zou ook wel nice zijn dat rocrail (die immers bijhoudt waar wie is) ook die informatie via USB kan versturen.
Ik heb uit mijn voorbereidingen voor digitaal rijden begrepen, dat RR of een ander programma weliswaar bijhoudt waar wie is, maar dat bij een verandering (bijv. handmatige locwissel)  de programma's geen notie hebben van wat er gebeurt. Tenzij je de nieuwe loc eerst weer in het programma invoert.
Klopt dat of heb ik het niet correct ?

  LDT wisseldecoders.
Die laatste zijn relikwieën uit vroeger tijden , maar weinig gebruikt en werken nog prima.
Hier in dit forum is mogelijk terug te vinden, dat de combinatie LDT (oud) en RailCom niet werkt. Ook ander merk oude decoders raken van slag, omdat ze de door de centrale ingestelde "Railcom Cutout" niet kunnen interpreteren. (BNLS).  Ik heb begrepen, dat soms het verwisselen van DCC draadjes helpt, maar het uitschakelen van Railcom op de centrale natuurlijk alle potentiële problemen oplost.
Zelf vind ik Railcom erg leuk en wil het installeren, juist om op je bedieningspaneel een leuk plaatje te krijgen. Maar ik ben dan ook niet van plan een programma te gebruiken en heb maar een kleine baan gepland.
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 27 June 2023, 21:10:34
Ik heb uit mijn voorbereidingen voor digitaal rijden begrepen, dat RR of een ander programma weliswaar bijhoudt waar wie is, maar dat bij een verandering (bijv. handmatige loc-wissel)  de programma's geen notie hebben van wat er gebeurt. Tenzij je de nieuwe loc eerst weer in het programma invoert.
Klopt dat of heb ik het niet correct ?

Martin ,
Ja dat klopt volgens mij en dat is ook de reden waarom ik de rijwegopdrachten (ontstaan in het fysieke bedieningspaneel) aan RocRail wil aanbieden en alle sensorberichten aan RocRail bekend wil maken.
Ook is het de reden voor het overwegen van het detecteren van locs met digitale ok-decoder adressen via RFID, dat is dan een bezetmelding met kennis van welke trein waar is. Dan kan je een lokwissel detecteren. Hoe dat dan weer in RocRail ingelezen en verwerkt moet worden weet ik nog niet.
Eric
Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 27 June 2023, 21:12:01
Hier in dit forum is mogelijk terug te vinden, dat de combinatie LDT (oud) en RailCom niet werkt.
Ook ander merk oude decoders raken van slag, omdat ze de door de centrale ingestelde "Railcom Cutout" niet kunnen interpreteren. (BNLS). 
Ik heb begrepen, dat soms het verwisselen van DCC draadjes helpt, maar het uitschakelen van Railcom op de centrale natuurlijk alle potentiële problemen oplost.

Martin,
Dank voor je waarschuwing/informatie over LDT en Railcom.
Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: reinderlf op 27 June 2023, 22:00:08
Hi Eric,

Interessant project, ik ben benieuwd naar je vorderingen! Ik ga dit zeker volgen!

Mocht je nog in de toekomst wat willen weten over LocoNet / RailCom dan kan ik je daar wel wat van laten zien. Ik heb met een RailCom melder testen gedaan om uit te zoeken wat het bericht formaat is zodat ik die met de PC kan lezen.

Ik werk zelf aan een open source software pakket om een modelspoor baan te besturen (nog lang niet volwaardig alternatief tov andere software pakketten), dit idee van zn paneel lijkt mij ook leuk om te ondersteunen. Dat je zowel op het scherm als met fysieke knoppen rijwegen kan instellen. Heb voor het idee al eens een animated gif gemaakt, zie: https://github.com/traintastic/traintastic/issues/14 (https://github.com/traintastic/traintastic/issues/14)

Reinder
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: bask185 op 27 June 2023, 22:12:30
Train Tastic  Arduino library is in ontwikkeling as we speak type  ;)
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: reinderlf op 27 June 2023, 22:29:52
@bask185 nice (y)

Kreeg net nog een ander idee door wat Eric hier beschreef:
Traintastic (mijn open source project) heeft een ingebouwde scripting engine, als ik hier ook een losse com poort beschikbaar maak, dan kun je via script redelijk makkelijk je eigen berichten als tekst of binair naar je Arduino sturen op basis van wat er gebeurt op de baan en andersom kun je vanaf de arduino berichten naar het script sturen om daar vervolgens wat mee te doen :)
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: AlbertG op 28 June 2023, 07:50:25
Wat Eric in zijn eerste bericht beschrijft is in Rocrail aanwezig en heet CTC, wat staat voor Centralized Traffic Control:
https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=ctc-loconet-en (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=ctc-loconet-en).
Als je de locomotief in half automaat mode zet kun je deze handmatig bedienen en blijft Rocrail de positie volgen op basis van de gereserveerde rijwegen.

Of het ook een antwoord is op alle 3 de vragen weet ik niet.
Er zijn verschillende mogelijkheden die ik niet ken maar waar je misschien wat mee kunt (en misschien sla ik de plank wel helemaal mis):
https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=nodered:nodered-en (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=nodered:nodered-en)
https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=rocrail-server-scripting-en (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=rocrail-server-scripting-en)

Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 28 June 2023, 11:35:01
Reinder, Albert, Martin, Karst en Bas,

Ik ben enthousiast over al jullie gedeelde kennis.
Ik krijg het gevoel dat wat ik wil "rijwegopdrachten" aan RocRail of Traintastic verstrekken haalbaar zou moeten zijn.
Het uitluisteren van de wissel-, seinstanden en blokbezetting tbv het fysieke paneel lijkt ook haalbaar,

Tegelijk merk ik wel dat ik diep in de bitjes, bytes, protocollen, programmeertalen en systemen moet stappen om het behapbaar en straks werkbaar te krijgen.
Dat vraagt, denk ik, om een stapsgewijs opbouwen van het fysieke paneel en de interfaces.

Ik heb een eerste opzet gemaakt van wat ik qua systeemomponenten nu in beeld heb.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20230628-ECA-systeem-ontwerp-v01-649bfe5734b96.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20230628-ECA-systeem-ontwerp-v01-649bfe5734b96.png)

Alles overziende lijkt me de volgende aanpak wenselijk (ben benieuwd hoe jullie dat zien):

1. Loconet interface (kopen/bouwen) om de DR5000/YaMoRC centrale vanuit een Arduino uit te kunnen luisteren en uitproberen

2. Gaan begrijpen wat er gebeurt wanneer van uit het master treinbesturingsprogramma: (serverlog gaan begrijpen)
- rijwegen worden gezet
- wissels worden gezet
- seinen worden gezet

3. Gaan begrijpen waar in het master treinbesturingsprogramma (welke tabellen) worden bijgehouden voor wisselstanden, seinstanden & blokbezetting
- ik blijf ervan uitgaan dat de voorwaardenlogica voor vrijgeven/zetten van rijwegen in het master treinbesturingsprogramma wordt afgehandeld

4. Gaan begrijpen en uitproberen met welke interface opdrachten (XML oid)  individuele (of tabellen voor) wisselstanden, seinstanden & blokbezetting kunnen worden opgevraagd vanuit een Arduino
- wisselstanden lezen
- seinstanden lezen
- blokbezetting lezen (loc-adres en bezetting)

5. Vinden resp. Bouwen/Kopen/Benutten van een interface (USB of TCP/IP) om tussen het master treinbesturingsprogramma en de Arduino te kunnen communiceren
- eerst lezen
- en dan pas schrijven (schrijven is hier een (rijweg) opdracht aanbieden aan de server van het master treinbesturingsprogramma)

6. Gaan begrijpen waar in het master treinbesturingsprogramma (welke tabellen) worden bijgehouden voor rijwegen

7. Gaan begrijpen en uitproberen met welke interface opdrachten (XML oid)  individuele (of tabellen voor) beschikbare gedefinieerde rijwegen kunnen worden opgevraagd vanuit een Arduino

8. Aanbieden van de rijwegopdracht aan het master treinbesturingsprogramma  (server)

Dit alles stapsgewijs om te voorkomen dat ik vastloop in teveel details, het overzicht verlies of verkeerde sporen ga volgen. ???n

Ik ga de door jullie aangereikte links volgen/lezen en proberen te begrijpen en in onderling perspectief te zetten.

Kritisch commentaar wordt op prijs gesteld  (y)

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Ronald Halma op 28 June 2023, 13:08:30
Ik ben je volledig kwijt, al ergens na het diagram  ;D ;D Maar ik volg met interesse ;)
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: bask185 op 28 June 2023, 13:51:06
Ga je ook Roc Railen, Ronald  ;D?
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: AlbertG op 28 June 2023, 16:08:16
Dat je rijwegen met schakelaars wilt gaan instellen, dat snap ik.
Wat ik niet begrijp is waarom je de Rocrail interface wil gaan nabouwen.
Het complete verloop van de treinen kun je zien in Rocrail maar aangezien je de treinen handmatig gaat laten rijden denk ik dat je ogen meer op de baan gericht zijn.

Maar als ik de vraag stel: 'waarom zou je dit willen', dan kan het antwoord ook zijn: 'omdat het kan'. Hoewel dat laatste nog niet helemaal zeker is voor je completen programma van eisen.
In ieder geval succes.
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: bask185 op 28 June 2023, 16:48:43
Citaat
Wat ik niet begrijp is waarom je de Rocrail interface wil gaan nabouwen.
Nou niet. Zoals ik het lees, wilt TS slechts een arduino met RR laten praten met als doel zijn schakelpaneel te laten werken (via een USB verbinding). Als dat werkt, is het elektronisch heel simpel.

Citaat
maar aangezien je de treinen handmatig gaat laten rijden
Ik heb draadje door gelezen, maar er staat niet dat er niks meer automatisch moet rijden. TS wilt volgens mij gewoon met een mooi schakelpaneel wissels stellen voor een beetje handrangeren tijdens het auto bedrijf door en TS wilt dat RR zijn handelingen beveiligt en indien nodig overrule't zodat hij geen brokken krijgt.

Ik had via PB wisseling naast wat 'bussen uitleg' verteld dat alles wat hij wilt opzich kan via een loconet interface printje. Dus het luisteren naar wisselinstructies en bezetmelders om zo ledjes aan te sturen en ook om wissels en wisselstraten te leggen. In de arduino kan je dan zelf de logica van knoppen en schakelaars afhandelen. Vanuit mijn perspectief (= niks wetende van rocrail) is dat 'relatief' simpel te doen.

Maar dan mis je alleen de beveiliging nog van RR. Ik weet niet of RR er voor kan zorgen dat de Yamorc 5000 (:-P) externe wisselinstructies (van schakelpaneel) kan negeren wanneer RR een wissel gereserveerd en vergrendeld heeft voor een automatisch rijdende trein. Het zou mooi zijn als dat zo werkt.

Dan had ik toegevoegd, dat het als het lukt via USB dat dat een mooiere en betere oplossing zou zijn. Het is alleen veel meer uitzoekwerk aan de kant van RR en hoe je het makkelijkst een arduino met RR kan laten werken. Ik weet daar zelf helemaal niks over:-X Als laatste zei ik dan ook dat hij even ene Albert een berichtje moest sturen voor wat insights in RR :P

Mvg,

Bas
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Ronald Halma op 28 June 2023, 18:41:47

Maar als ik de vraag stel: 'waarom zou je dit willen', dan kan het antwoord ook zijn: 'omdat het kan'. Hoewel dat laatste nog niet helemaal zeker is voor je completen programma van eisen.

Simpel; hij wil fysiek met een knopje rijwegen instellen op een manier die samenwerkt met zijn computerprogramma.
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: reinderlf op 28 June 2023, 19:44:54
Citaat
Maar dan mis je alleen de beveiliging nog van RR. Ik weet niet of RR er voor kan zorgen dat de Yamorc 5000 (:-P) externe wisselinstructies (van schakelpaneel) kan negeren wanneer RR een wissel gereserveerd en vergrendeld heeft voor een automatisch rijdende trein. Het zou mooi zijn als dat zo werkt.

Dat werkt niet, als je een wissel commando geeft op LocoNet dan stuurt de Centrale dat uit op DCC. (De Centrale heeft namelijk geen idee van wie dat commando is.) Het enige wat RocRail kan doen is direct een wissel commando sturen om het te corrigeren. Dat is niet echt wenselijk.

Wat misschien wel kan is gewoon een input/melder commando sturen, dan zou RocRail dat moeten omzetten naar een wissel commando (of een reeks wissel commando's), die kan dan ook de controle doen of het op dat moment kan. Geen idee of RocRail zoiets kan, ik ben niet echt bekend met RocRail.

Dit is wat ik bedacht had om het in Traintastic mogelijk te gaan maken.
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: bask185 op 28 June 2023, 20:14:48
Citaat
Wat misschien wel kan is gewoon een input/melder commando sturen
Dat is waarschijnlijk nog wel eens de makkelijkste manier. Bij iTrain moet je dat ook op die manier oplossen.

Citaat
Geen idee of RocRail zoiets kan
Dat acht ik wel waarschijnlijk. Albert??

Bas
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Hans1963 op 28 June 2023, 21:44:52
ik bestuur mijn Rocrail baan met 2 centrales.
een DCC++ centrale (Arduino) voor aansturen van de locs en een Rocnet centrale (met eigen Rocrail protocol)
geïnstalleerd op een Raspberry Pi.

Op de Raspberry kun je modules aansluiten voor wisselaansturingen, melder input, Rfid , leds  e.d.
schakelaars op je bedieningspaneel kun je hierop aansluiten. Bij activeren van een melder (knop indrukken)
kun je in Rocrail bijbehorende acties genereren zoals b.v. het zetten van een wissel(straat).

Ook kun je een actie een dienstrooster laten starten, zodat de loc een vastgestelde route gaat volgen.

ik weet niet precies of dit is wat je zoekt, maar in Rocrail is het allemaal mogelijk.


Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 29 June 2023, 09:24:41
Dat je rijwegen met schakelaars wilt gaan instellen, dat snap ik.
Wat ik niet begrijp is waarom je de Rocrail interface wil gaan nabouwen.
Het complete verloop van de treinen kun je zien in Rocrail maar aangezien je de treinen handmatig gaat laten rijden denk ik dat je ogen meer op de baan gericht zijn.

Maar als ik de vraag stel: 'waarom zou je dit willen', dan kan het antwoord ook zijn: 'omdat het kan'.
Hoewel dat laatste nog niet helemaal zeker is voor je completen programma van eisen.
In ieder geval succes.

Albert,

Er is een eenvoudige reden waarom ik, naast het RocRail bedieningsschema op een monitor, graag een fysiek bedieningspaneel wil hebben waarmee ik de rijwegen kan bedienen.
Ik heb maar 20 cm hoogte beschikbaar voor een bedieningspaneel over een lengte van 420 cm.
En hoewel er kleine lange touch-monitoren bestaan, zijn deze wel  erg duur (ik heb er dan meerdere nodig) en het bedienen niet eenvoudig.
Ik ga dus een of twee normale 24 inch monitoren ter controle ophangen, maar die bevinden zich dan niet op een logische bedieningsplek.

Uiteraard kan ik wel een bedieningspaneel bouwen voor de bediening van wissels, maar eigenlijk vind ik dat behelpen gezien de complexiteit van mijn sporenplan.
Dus zoals Ronald het uitdrukt "Simpel hij wil de rijwegen via het fysieke paneel kunnen bedienen"

En onderliggend word ik uitgedaagd om me te verdiepen in RocRail, Arduino en wat er allemaal bij komt kijken.
Het is ook een puzzeltje dat me boeit. En een fysiek rijweg-gestuurd bedieningspaneel bouwen iljkt me ook leuk.

Ik wil tevens dat RocRail als master treinbesturingsprogramma in tact blijft en de rijwegvoorwaarden blijft controleren.
Ik wil maar op 1 plek beheer daarvoor doen en deze voorwaarden controle niet gaan nabouwen in Arduino software.

Ik wil dus eigenlijk een rijwegopdracht,  die je normaal in een RocRail-client instelt, nabootsen en aan de RocRail-server aanbieden die deze dan uitvoert. Ik veronderstel (maat weet dat niet) dat in RocRail-server de voorwaardenlogica zit en dat deze een rijwegopdracht kan verwerken.

Ik ga in RocRail een eenvoudig sporenplan maken en te zien wat er gebeurt in de client-server communicatie in dat geval.

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 29 June 2023, 09:27:05
Simpel; hij wil fysiek met een knopje rijwegen instellen op een manier die samenwerkt met zijn computerprogramma.

Ronald je formuleert het helemaal goed. Eric (y)
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 29 June 2023, 09:34:26
Nou niet. Zoals ik het lees, wilt Eric slechts een Arduino met RR laten praten met als doel zijn schakelpaneel te laten werken (via een USB verbinding). Als dat werkt, is het elektronisch heel simpel.
Eric wil volgens mij gewoon met een mooi schakelpaneel wissels stellen voor een beetje handrangeren tijdens het auto bedrijf door en Eric wil dat RR zijn handelingen beveiligt en indien nodig overruled zodat hij geen brokken krijgt.
Bas

Bas,
Ja dat is inderdaad wat ik wil. RR via USB of TCP-IP met de Arduino's laten praten waarbij RR de master blijft qua rijwegen stellen.
Als ik dan de rijwegopdracht aan RR kan aanbieden simuleer ik het instellen van een rijweg in RR en blijft RR alles besturen, zowel in (semi) automatisch als handmatig RR-bedrijf. Ik wil de mogelijkheden van RR maximaal blijven benutten.
Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 29 June 2023, 09:57:30
Dat werkt niet, als je een wissel commando geeft op LocoNet dan stuurt de Centrale dat uit op DCC. (De Centrale heeft namelijk geen idee van wie dat commando is.) Het enige wat RocRail kan doen is direct een wissel commando sturen om het te corrigeren. Dat is niet echt wenselijk.

Wat misschien wel kan is gewoon een input/melder commando sturen, dan zou RocRail dat moeten omzetten naar een wissel commando (of een reeks wissel commando's), die kan dan ook de controle doen of het op dat moment kan. Geen idee of RocRail zoiets kan, ik ben niet echt bekend met RocRail.

Dit is wat ik bedacht had om het in Traintastic mogelijk te gaan maken.

Reinder,
Inderdaad de rijwegopdracht in het treinbesturingsprogramma sturen,
- die de rijwegopdracht op voorwaarden controleert (beslist dus uitvoeren of niet)
- en dan (indien mogelijke rijweg) een reeks wisselcommando's, seincommando's genereert en aanbiedt aan de DCC-centrale
- en tevens de rijwegindicatie VAN NAAR op het beeldscherm toont.
Ik wil die rijwegbeslissing (VAN NAAR ok/nok) ook kunnen zien omdat ik daarmee de LED-indicatie op het fysieke paneel kan afbeelden

Het gaat dus om twee-wegs-communicatie met het treinbesturingsprogramma (TBP).
- Aanbieden rijweg opdracht (VAN NAAR) aan TBP
- Ontvangen beslissing rijweg opdracht  van TBP

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 29 June 2023, 10:01:20
ik bestuur mijn Rocrail baan met 2 centrales.
een DCC++ centrale (Arduino) voor aansturen van de locs en een Rocnet centrale (met eigen Rocrail protocol)
geïnstalleerd op een Raspberry Pi.

Op de Raspberry kun je modules aansluiten voor wisselaansturingen, melder input, Rfid , leds  e.d.
schakelaars op je bedieningspaneel kun je hierop aansluiten. Bij activeren van een melder (knop indrukken)
kun je in Rocrail bijbehorende acties genereren zoals b.v. het zetten van een wissel(straat).

Ook kun je een actie een dienstrooster laten starten, zodat de loc een vastgestelde route gaat volgen.

ik weet niet precies of dit is wat je zoekt, maar in Rocrail is het allemaal mogelijk.

Hans,
Als ik jouw reactie lees kan je dus via een knop in RocRail een actie laten starten.
Wanneer die actie de rijwegopdracht kan bevatten, bereik ik waarschijnlijk wat ik nastreef.
Ik stuur je nog een PB.
Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: AlbertG op 29 June 2023, 15:29:22
Hoi Eric,
Duidelijk waarom je dit wilt. Ik zou de oplossing zoeken in een CTC bedieningspaneel waar ik al eerder naar verwees.
Aangezien je de controle en besturing aan Rocrail overlaat zou ik zelf er voor kiezen om de opdracht om de rijweg in te stellen naar Rocrail te sturen en Rocrail het resultaat steeds terug te laten melden.
Rocrail controleert of de rijweg gereserveerd kan worden en meldt het resultaat terug. Eigenlijk vergelijkbaar met seinen. Als de rijweg gereserveerd is gaat het sein op groen (of geel) en anders staat het sein op rood.
Dan weet je ook dat Rocrail de wissels in de goede stand gestuurd heeft. Vervolgens gaat de trein rijden (automatisch of half-automatisch). Zodra de trein in het doel-blok is aangekomen meldt Rocrail dat weer terug aan je bedieningspaneel waarna de rijweg weer vrijgegeven kan worden.
Dat lijkt me eenvoudiger te realiseren en veiliger dan de gegevens van de server uit te lezen.
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 23 July 2023, 13:45:21
Albert,

Door jouw tips heb ik me verder verdiept in RocRail met haar dienstroosters, Finder en rijwegen.
Rijweg is van blok naar blok en een serie rijwegen kan je in een dienstrooster opnemen zo meen ik te begrijpen uit de RocRail-wiki.

Blokken: https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=block-nl (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=block-nl)
Rijwegen :https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=route-nl (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=route-nl)
Dienstroosters :https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=schedules-nl (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=schedules-nl)
Locaties: https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=locations-def-nl (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=locations-def-nl)
Finder: https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=finder:finder-nl (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=finder:finder-nl)

Na ampel beraad heb ik het idee dat ik de RocRail-functionaliteit van de FINDER en dienstroosters als volgt het best zou kunnen gaan benutten.

Namelijk door in de locaties (en de daarbinnen relevante blokken) de FINDER de verschillende combinaties van rijwegen te laten bepalen.
Als ik het goed snap[ maakt de FINDER een tijdelijk dienstrooster aan voor de locomotief die in het START-blok staat en berekent op basis van de gekozen instellingen de relevante serie rijwegen waarmee de BESTEMMING bereikt kan worden.

Ik lees "De Finder zal actief worden nadat er aan een Locomotief een Bestemming wordt gegeven"
Als deze redeneringt klopt lijkt het logisch om met de knoppen op het (fysieke) bedieningspaneel de START en BESTEMMING te bepalen en deze naar RocRail te sturen.
RocRail (en al haar functionaliteit) stuurt dan de locomotief.

Ik heb daartoe mijn baanplan schematisch getekend en GELE bedieningsknoppen voor VAN NAAR opgenomen.
ik heb 11 locaties:


(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/WTB-fysiek-paneel-64bd20f832798.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/WTB-fysiek-paneel-64bd20f832798.png)

Ik ben ervan uitgegaan dat de FINDER de mogelijke reeksen rijwegen van Start-Bestemming alleen in de rijrichting van de loc berekent.
Als dat zo is heb ik maar 1 knop per START-blok nodig in de blokken van waaruit ik wil kunnen sturen.

Klopt die redenering?
Ik benieuwd naar jouw reactie maar wellicht zijn er ook andere BNLS-ers die hierop willen/kunnen reageren.

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: AlbertG op 23 July 2023, 18:51:12
Rijweg is van blok naar blok en een serie rijwegen kan je in een dienstrooster opnemen zo meen ik te begrijpen uit de RocRail-wiki.

Hoi Eric,
Een kleine correctie op bovenstaande. Een dienstrooster is een serie opeenvolgende blokken of locaties (waarbij een locatie uit meerdere blokken kan bestaan) in plaats van een serie rijwegen. En om van blok naar blok te rijden heb je een rijweg nodig tussen die blokken.

Je gaat Rocrail gebruiken op een manier die ik in de afgelopen 13 jaar nog niet tegengekomen ben. Ik vind het razend interessant om te volgen hoe je de communicatie gaat regelen tussen je bedieningspaneel en Rocrail.

De Finder (mits geactiveerd) maakt inderdaad een tijdelijk dienstrooster aan als je een loc (of trein) in een bepaald blok naar een bestemming (blok of locatie) stuurt. Je hebt verschillende instellingsmogelijkheden bij de Finder.
Dit dienstrooster wordt weer gewist na het afsluiten van Rocrail.

Ik zie wel een beperking in de wiki bij de finder:
Routes which needs a direction change will be skipped.

Als alternatief zou je misschien kunnen werken met vaste dienstroosters. Zodra je aan een loc in een blok een dienstrooster toekent komt deze loc na verloop van tijd aan in het laatste blok (of locatie) van dat dienstrooster. In dat geval kies je dus een startblok en een dienstrooster maar ik weet niet of dat past in je bedieningspaneel.
Op mijn baan heb ik dat geregeld met een script. De loc komt aan in het laatste blok van de klimspiraal en krijgt dan op basis van een aantal parameters een dienstrooster toegewezen. De loc rijdt volgens het dienstrooster over de baan en verdwijnt weer in de klimspiraal richting schaduwstation.

Ik raad je aan de Engelstalige wiki te raadplegen. Die is beter up-to-date dan de Nederlandse. Vervang in je hyperlinks de toevoeging '.nl' door '.en' en je komt in de Engelstalige wiki uit.

Succes en ik blijf je volgen.
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 23 July 2023, 19:29:03
Dank Albert,
Ik betreed blijkbaar onontgonnen terrein.
Dat maakt het des te uitdagender.
Gevoelsmatig moet ik met ala een rijweg sturen ook een finder actie kunnen sturen.
Maar ben er nog niet achter hoe precies.
Ik denk dat ik RJ Versluijs maar eens benader.
Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: AlbertG op 24 July 2023, 06:53:17
Ik betreed blijkbaar onontgonnen terrein.
Om via een bedieningspaneel een loc van blok A naar blok B te laten rijden met behulp van de Finder lijkt me niet zo moeilijk. Waar voor mij het onontgonnen terrein ligt is dat je de wisselstanden en de blokbezetting ook teruggekoppeld wilt hebben naar je bedieningspaneel.

Gevoelsmatig moet ik met ala een rijweg sturen ook een finder actie kunnen sturen.

Ik begrijp niet goed wat je daarmee bedoelt. Als je een loc van blok A naar blok B laat rijden stelt Rocrail de bijbehorende rijweg in met de juiste wisselstanden en eventueel seinen. En voorkomt daarmee dat een andere loc diezelfde rijweg kan kiezen. En de Finder zorgt er voor dat de loc een dienstrooster krijgt om van blok A naar blok B te rijden via alle eventueel tussenliggende blokken.

Heb je al eens een proefbaantje gemaakt met Rocrail?
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 24 July 2023, 12:54:59
Albert,

Ja en nee. Ik heb meerdere circuits gemaakt en via de virtuele centrale van RocRail gereden.
Ik heb namelijk geen wissels en nauwelijks rails meer "over", vrijwel alles is reeds ingebouwd in de modules.

Wellicht wel een goed idee om er wat te 2e hands scoren om een fysiek baantje te bouwen voor het betere testwerk.
Tegelijk wil ik wel vooraf enigszins weten of ik aan een haalbare bouwopgave met zo'n fysiek bedieningspaneel begin.

Ik dacht dat eerst te doen door het in RocRail met de virtuele centrale te doen.
En daar de knoppen START en BESTEMMING in op te nemen en te testen hoe de FINDER daar mee omgaat en of je zo kan bedienen.
Als dat lukt is de volgende stap de datacommunicatie met RocRail.

Parallel wil ik een hardwaretest bouwen om RocRail als het ware:
1. uit te luisteren met een Arduino om zo wisselstanden, blokbezetting (door locs met locID) en rijwegen te kunnen tonen op een fysiek paneel
2. RR vanuit de Arduino te kunnen instrueren door de acties die achter de START BESTEMMING knoppen aan te bieden aan de FINDER.

Ik denk dat daar een fysiek testbaantje ook veel hulp kan bieden.
Ik had deze testbaan al in RR gemaakt maar wil deze uitbreiden met een tweetal kruisingen om te zien hoe RR FINDER daar mee omgaat.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/test-baan-1-64be5851a6d50.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/test-baan-1-64be5851a6d50.png)


We zetten de puzzeltocht verder :)

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: bask185 op 24 July 2023, 13:03:36
Ik snap dat testbaantje nooit zo goed. Als je al een werkende baan heb en een beetje onderzoek doet naar hoe je melders moet inbouwen dan kan je direct aan de slag. Dat ik op de club begon met iTrain deed ik dat ook. 1 blok per keer toevoegen. Trein even laten pendelen en dan het volgende blok inbouwen.

Mvg,

Bas
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: AlbertG op 24 July 2023, 15:56:34
Eric,
Ik denk dat je testbaantje te beperkt is. Als je dit wil gebruiken zou ik op de verticale sporen aan beide kanten ook een blok maken.
En je biedt geen opdrachten aan, aan de Finder. Je vertelt Rocrail dat (bijvoorbeeld) de loc in blok bk1 naar blok bk2 moet. Rocrail gebruikt dan de Finder om daarbij een dienstrooster te maken.
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 24 July 2023, 17:14:41
Albert,

Ik heb het testbaantje deze middag uitgebreid, met in gedachte de complexiteit langzaam op te voeren.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/testbaan-2-64be9457aaaad.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/testbaan-2-64be9457aaaad.png)

Je andere opmerking lijkt mijn taalgebruik te betreffen.
Je vertelt Rocrail dat (bijvoorbeeld) de loc in blok bk1 naar blok bk2 moet.
Dat noemde ik een 'opdracht' omdat ik dat ergens als input (op scherm met muis handeling) of  (via fysiek paneel met knoppen) moet realiseren.

Rocrail gebruikt dan de Finder om daarbij een dienstrooster te maken.
Ja dat is ook mijn verwachting en intentie dan.

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: AlbertG op 24 July 2023, 20:48:11
Ik heb het testbaantje deze middag uitgebreid, met in gedachte de complexiteit langzaam op te voeren.
Dat ziet er al beter (interessanter) uit.

Je vertelt Rocrail dat (bijvoorbeeld) de loc in blok bk1 naar blok bk2 moet.
Dat noemde ik een 'opdracht' omdat ik dat ergens als input (op scherm met muis handeling) of  (via fysiek paneel met knoppen) moet realiseren.

Rocrail gebruikt dan de Finder om daarbij een dienstrooster te maken.
Ja dat is ook mijn verwachting en intentie dan.

Ok, duidelijk zo.
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 25 July 2023, 15:48:52
Beste Albert en andere BNLS-ers.

Via het Rocrail-forum hebben RJ Versluijs en HermannK gereageerd op mijn vraag.
Zo ben ik gestuit op het werk van Berthold Babbel.
Hij lijkt stapsgewijs gerealiseerd te hebben wat ik zo in gedachten had.
Kijk maar eens op zijn userpages in de RocRail wiki.
https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=userpages#berthold_babbel (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=userpages#berthold_babbel)

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 31 July 2023, 11:55:56
Berthold (Babbel) van het RocRail-forum heeft een video gemaakt.
RocRail forum https://forum.rocrail.net/ (https://forum.rocrail.net/)

Je ziet het gebruik van zijn knoppenbord GBS in samen werking met RocRail.
Hij maakt gebruik van XML-scripting binnen Rocrail.

Hier noch ein kleines Video vom Stellpult im Einsatz https://youtu.be/MFuwYC1TOmw (https://youtu.be/MFuwYC1TOmw)

Dank voor het delen van deze video Berthold.

Eric  (y)
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: AlbertG op 31 July 2023, 12:52:24
Ziet er leuk uit.
Als ik het goed begrijp stuurt hij de leds op het paneel aan met uitgangen via Rocrail. Er is geen sprake van uitlezen van server gegevens zoals je van plan was.
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 31 July 2023, 14:09:45
Albert,
Ja dat zie je goed als ik het allemaal goed begrijp.
Wat ik dacht in de Arduino of ESP8266 te moeten gaan doen , kan dus in de XML-script worden afgedaan.
Dat is veel handiger, vooral omdat het direct met RocRail communiceert (als het ware binnen RocRail).
De RocRail-uitgangen worden vervolgens gebruikt om de hardware elementen in het fysieke paneel te sturen.
Ook dat is handig omdat er vrijwel 1:1 bekabeld kan worden.
Daar waar complexere bekabeling nodig wordt benut Berthold (als ik het goed begrijp) WIO scripts om die complexiteit te beteugelen.
Het past allemaal in het architectuur denken in aparte lagen.
Ik ga het proberen te bouwen voor een eenvoudige baan alvorens op te schalen.
Nu is het voor mij nog theorie.
Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 16 October 2023, 16:22:19
Ook op dit draadje geldt, dat er na 30 dagen niet publiceren, het geenszins betekent dat er niets meer gebeurt.

De afgelopen weken heb ik nagedacht over wat en vooral ook over hoe.
Bertholt heeft met zijn eenvoudig spoorplan met 3 sporen en één wissel laten zien dat een rijweg-gestuurd fysiek paneel kan.
Nu duidelijk is dat het kan, is de vraag wat heb ik nodig, hoe ga ik het doen en in welke stappen houd ik de ontwikkeling beheersbaar.

Na ampel beraad heb ik volgende spoorplan voorogen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/anyrail-lausheim-652d4c7e9e33f.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/anyrail-lausheim-652d4c7e9e33f.jpg)

En "toevallig" komt dat overeen met de situatie bij Bahnhof Lausheim op mijn Alt-Wutachtalbahn.

https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=96946.0 (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=96946.0)
https://www.alt-wutachtalbahn.nl/ (https://www.alt-wutachtalbahn.nl/)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/lausheim-652d413027007.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/lausheim-652d413027007.png)

Ik heb deze gemaakt met de Uhlenbrock-Track-Control-tool TCEDIT om een idee te krijgen wat er dan ontstaat.

Vervolgens ben ik aan de gang gegaan met de uitgangspunten voor een fysiek rijweg-gestuurd paneel.

Bertholt heeft de RocRail-werkwijze voor omkeren van de rijrichting van een locomotief in een blok apart geïmplementeerd.
Ik wil dat liever combineren met de vertrekzijde van het START-blok van een RIJWEG.
Dat impliceert dan wel twee schakelaars per blok.
Deze schakelaars worden ook gebruikt voor het aanduiden van het DOEL-blok.
Ook daar kan wanneer een DOEL-blok vanuit twee kanten kan worden aangereden verschil gemaakt worden.
Of dat implementeerbaar is met de FINDER in RocRail weet ik niet, maar kwaad kan het niet.

Een dergelijk ontwerp is wellicht goed te combineren met de seinstanden in het blok, zo bedacht ik me.
Uiteraard wil ik de blokbezetting qua status en locomotief-informatie ook weergeven.
En natuurlijk in de wisselblokjes de wisselstanden zodat het  gereserveerde kruimelspoor van de gereserveerde rijweg inclusief wisselstanden kan worden weergegeven.

Dat bracht me op dit ontwerp voor een 'standaard blok element' in het fysieke paneel.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/standaard-blok-op-paneel-652d43cb64b52.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/standaard-blok-op-paneel-652d43cb64b52.png)

Ik ben voornemens een 8mm LED verlichte moment-drukknop te plaatsen om de START en DOEL instructies te kunnen geven.
De verlichte LED-rand (Blauw denk ik) wil ik voorlopig permanent laten oplichten.
De Blauwe SMD-LED-indicator verklikt de instructie met de druktoets.

De Groen respectievelijk Rood weergegeven SMD-LED-indicator verklikt de seinstand (in mijn geval vleugelseinen) in de kleuren Rood, Groen en Geel.

Middels de Gele weergegeven SMD-LED-indicatoren wordt de blokstatus vanuit RocRail weergegeven (Rood, Geel, Uit).
De 0.91 OLED is bedoeld om de Blokinformatieweer te gaan geven.
Primair de Locomotiefnaam uit RocRail en aanvullende gegevens als de bloknaam en statusinfo.
Statusinfo zoals Bezet, Gereserveerd en Vrij, maar ook X buiten-dienst en R Rangeermodus.

Om een logisch fysiek paneel (Stellpult) samen te kunnen stellen zijn ook andere elementen nodig.
Ik heb die onderstaand weergegeven.

 (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/paneel-units-652d4645e3d6f.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/paneel-units-652d4645e3d6f.png)

En wanneer je daar dan een klassiek inhaalspoor mee bouwt ontstaat onderstaand beeld.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/paneel-blok-1-652d4d4272308.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/paneel-blok-1-652d4d4272308.png)

Nu eerst wat materiaal bestellen om te zien of dergelijke blokjes te maken zijn.

Wordt vervolgd. Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: AlbertG op 16 October 2023, 17:19:03
Hoi Eric,
Ik blijf met belangstelling deze ontwikkeling volgen.
De Finder werkt niet als de loc tussen het vertrekblok en het doelblok van richting moet veranderen. Of je dat met een script kunt oplossen weet ik niet.
Daarnaast heb je nog een 10-tal instellingen die de werking beïnvloeden, zie de Engelse of Duitse wiki.
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 16 October 2023, 17:32:15
Dank voor je snelle reactie Albert,

Ja ik heb me voorgenomen de richtingswissel te destilleren uit de ingedrukte knop.
En die vervolgens aan Rocrail aan te bieden.
Wanneer de lok al in de goede richting staat gebeurt er (denk ik) niets.
Dan kan wel in de XML-script denk ik.

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 16 October 2023, 19:21:15
En nog wat verder gepuzzeld naar hoe het paneel er dan uit zou kunnen komen te zien.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/paneel-lausheim-2023-652d70d8b5120.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/paneel-lausheim-2023-652d70d8b5120.png)
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 21 October 2023, 19:40:45
Hallo,

Voordat ik het controlepaneel kan bouwen, moet ik me eerst verdiepen in de controle van de hardwarecomponenten. Ik begon met de 0,91 OLED-schermen. Met een Arduino Nano verbond ik de OLED via I2C. Het I2C-adres had ik gevonden met de  I2C-scanner op het adres 03xC. Met behulp van de Adafruit Probe Software heb ik de OLED getest met INO-voorbeelden en alle drie waren OK. Fase 1 was daarmee succesvol

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20231020-112234-65340c594a434.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20231020-112234-65340c594a434.jpg)

Vervolgens probeerde ik de u8g2-bibliotheek te gebruiken om tekst naar de OLED's te brengen. De constructor U8G2_SSD1306_128X32_UNIVISION_F_HW_I2C u8g2(U8G2_R0); was n mijn geval  succesvol. Ik heb ook geprobeerd de #include "SSD1306AsciiWire.h" bibliotheek te gebruiken, omdat de u8g2-bibliotheek nogal wat ruimte in beslag neemt op een NANO.

Mijn keuze is nu gevallen op deze combinatie:
#include <Wire.h>
#include <Adafruit_GFX.h>
#include <Adafruit_SSD1306.h>
Adafruit_SSD1306-weergave (SCREEN_WIDTH, SCREEN_HEIGHT, &Wire, OLED_RESET);


Mijn volgende stap was om de verschillende OLED's te vinden en aan te sturen met behulp van een Multiplexer TC9548A . Multiplexer TC9548A was te vinden op adres 0x70. Met Function-Select-I2C-BUS-Software kunnen de 8 “kanalen” (0-7) worden geselecteerd en kunnen verschillende gegevens naar de verschillende op de multiplexer kanalen aangesloten OLED's worden verzonden.

..

void TCA9548A(uint8_t bus){
Wire.beginTransmission(0x70); // TCA9548A address
Wire.write(1 << bus); // send byte to select bus
Wire.endTransmission();
Serial.print("Kanaal "); Serial.print(bus); Serial.println(" geselecteerd");}


Ook fase 3 was succesvol. Helaas heeft de multiplexer het al begeven, ook al heb ik op alle gebruikte SDA- en SCL-draden pull-up-weerstanden van 10kOhm geplaatst. Ik voorzie de NANO van 5V vanaf de PC en de multiplexers en OLED's met 3,3V vanaf de NANO. Misschien is dat de oorzaak? Ik probeer morgen een andere TC9548A en meet de 3,3V-voeding eens na.


De laatste testfase was het spelen met de tekengrootte (fonts) en lengte van de tekst.
Na verschillende pogingen met de lettertypen heb ik tot nu toe 2 tekst-tabellen (blok-status) en locomotief-status samengesteld.Lok-status-tekst-tabel[/u] is samengesteld met Lok-richting en Lok-naam.

De Blok-status-tekst-tabel wordt aangemaakt na het vastleggen van deze (RocRail) gegevens:
1. Binnen of buiten dienst
2. Rangeermodus of niet
3. (+) of (-) indicator van blok
4. Bloknaam
5. Status Vrij, Bezet of Gereserveerd

De blokstatus wordt weergegeven in tekst-grootte (1) op positie (0,0), in het wit of geïnverteerd wanneer het blok de status bezet of gereserveerd heeft.
De loc-status wordt weergegeven in tekst-grootte (3) op positie (0,11).

Wordt vervolgd, Eric







 (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20231021-154003-6

..

De [u)
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: bask185 op 21 October 2023, 21:10:08
Ik heb zelf voor een handregelaar met datzelfde display de
#include <U8x8lib.h>
library gebruikt. Ik vond deze nog meevallen qua grootte. Het was die van adafruit die me tegen viel, volgens mij had die 25% van je RAM nodig omdat elke pixel werd opgeslagen. Mede daardoor was je ook erg flexibel met fonts, lettergrootte en fancy graphic dingetjes.

Die andere library deed dat niet maar dan had ik maar 1 font en 1 grootte. Wel kon je custom symbooltjes maken.
(https://i.imgur.com/BfvRDSY.jpg)

Nou had ik op die handregelaar wel veel geheugen nodig voor alles. Ik kwam op het einde in de knoop met geheugen en had concessies gemaakt. Mijn punt is: Als je arduino niet zo veel andere taken heeft, zal het in de praktijk niet veel uitmaken welke library je gebruikt.

Ik vroeg me eigenlijk af waarom je 3V gebruikt  ???. Zowel de oleds als die mux moeten 5V tollerant zijn. Wel een bummer dat je mux niet meer muxt  :'(.

Also niet om draadje te hijacken ofzo. Ik zat te kijken naar je plaatje van de vorige post en ik zag daar een beetje dat track control systeem van uhlenbrock in. Die vond ik ook erg interessant en diende voor mij ook als inspiratie. Ik was ooit begonnen met een NX project met als uiteindelijke doel om zonder PC actief een route te kunnen vinden. Daarvoor had ik uiteindelijk zeshoekjes bedacht. En de laatste variant ziet er zo uit. Zo kan ik PCB als front end gebruiken met SMD ledjes. Dit was dan mijn alternatief op het uhlenbrock systeem met die stickers. Ik kan me wel voorstellen dat dit niet iedereen zijn smaak is.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-63d589a695e39.png)

En ik moet je echt een Kudo  (y) geven voor het idee om OLEDs in je schakelpaneel te verwerken. Dat vind ik wel een erg gaaf plan.

Mvg,

Bas
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 22 October 2023, 17:10:35
Bas,

Ja zeshoeken is geen slecht idee.
Ik heb evenwel maar een beperkte hoogte voor mijn panelen beschikbaar, gezien de plaatsingsruimte.
Daarom ben ik naar rechthoekige elementen aan het kijken.
Je ziet dat ik daar zowel 2 momentschakelaars als 2x4 +2 WS2811/12 SMD-LEDs en een OLED op wil plaatsen.
Of dat qua ruimte gaat lukken weet ik nog niet.

Een modulaire print eronder, waarop ik de elementen kan aansluiten met JST connectoren, lijkt niet verkeerd.
Maar eerst zicht krijgen op de werking en haalbaarheid, dan groter denken.
Voorlopig wil ik eerst de 4-bouwsteen gaan bouwen op een breadboard.

De afmetingen van de 4-bouwsteen zijn dus nog niet vastgesteld (maar een veelvoud van de 1-bouwsteen).
Ik zie maten als 35x21 mm langskomen maar WS2812D LED's op een rol hebben een stramienmaat van 34 mm.
Ik moet dus nog een ontwerp van de bouwsteen met afmetingen maken en wat materiaal bij ALI bestellen.
Het gaat vaak regenen deze week, dus wellicht lukt me dat.

Die U8x8 library ga ik ook proberen, Goede tip. Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 23 October 2023, 22:13:21
Ik heb vandaag wat zitten werken aan een matenplan voor de blok-unit van het fysieke rijweg-gestuurde paneel.
Op basis van de in de markt tegen redelijke prijzen verkrijgbare onderdelen,  ben ik voorlopig op een stramienmaat van 21x34 mm gekomen.

Denk aan verlichte NC momentschakelaars, soldeerbare WS2812 neopixel bordjes en OLED's.
De 0.91 OLEDS zijn 39 x12 mm (afgebeeld wordt circa 32x10).
De 8mm LED verlichte NO Momentschakelaars nemen ongeveer rond 10,5 mm in beslag. Het boorgat 8,5 mm denk ik.
De RGBW verlichte WS2812B SMD-LED's zijn  op kleine boards van circa 9,5 mm vierkant verkrijgbaar.
Daarop zit de 5,0 mm vierkant LED-unit.
 
Als ik al deze maten in ogenschouw neem, zou er onderstaand matenplan kunnen ontstaan voor de blok-unit.
Zou, want ik weet het niet zeker omdat ik niet alle onderdelen in huis heb.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/matenplan-blokunit-6536d2f0192c5.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/matenplan-blokunit-6536d2f0192c5.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/1Pcs-8Mm-Zelf-Reset-Momentary-Zelfsluitende-Vergrendeling-1-6536d354f013e.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/1Pcs-8Mm-Zelf-Reset-Momentary-Zelfsluitende-Vergrendeling-1-6536d354f013e.png)

Ik ga dus maar eens wat bestellen om te zien of het in elkaar te bouwen is.

En parallel eens zien hoe een 3D FDM-printer met PLA de bouwsteen kan bakken.
Maar dan moet ik wel eerst een ontwerp maken dat deze printer wil snappen.
En moet die 3D-printer besteld en binnengekomen zijn.

Even geduld dus, maar ik sta open voor goede raad.

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Bert55 op 23 October 2023, 22:25:41
erg leuk om dit te volgen Eric!
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: reinderlf op 05 November 2023, 11:10:27
Heb het topic weer even bijgelezen, echt heel gaaf project, ik houd wel van de combi PC + fysiek paneel :) Ben heel benieuwd hoe het gaat worden!

[offtopic]
Afgelopen week ben ik begonnen met NX support in Traintastic, hiermee kun je doormiddel van knoppen (scherm en/of fysiek) een rijweg selecteren tussen 2 blokken.
Je hoeft alleen maar aan elke knop een input te koppelen (b.v. van S88 GND melder) en de software regelt de rest qua veiligheid, wissels etc.
[/offtopic]
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 06 November 2023, 11:55:06
Ja de ontwerp- en voorbereidingsfase van dit project wisselen elkaar steeds af.
Duurt dus nog even voordat ik echt kan gaan bouwen.
Maar ik werk / denk er regelmatig over en verdiep m nu in RocRail WIO wat ik wil benutten, qua mogelijkheden.
https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=wio:overview-en (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=wio:overview-en)
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 23 November 2023, 18:54:03
Testbaan Lausheim WIO in aanbouw

Om het fysieke bedieningspaneel Lausheim te kunnen gaan testen heb ik eigenlijk een fysieke testbaan nodig.
Dus heb ik mijn raildozen eens bekeken en wat wissels bijgekocht om die te kunnen bouwen.
Ik heb gekozen voor 61 x 244 om ook de treinstellen die ik heb te kunnen laten rijden op deze baan.
Uiteindelijk wordt dit tevens mijn testbaan voor alle nieuwe projecten.

Het 1e resultaat zie je hieronder.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20231123-184059-655f90d750cd9.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20231123-184059-655f90d750cd9.jpg)

Hierna volgt het gebruikelijke aansluiten van de sporen met DCC voeding, plaatsen van melder- en wisseldecoders.
Daarna ga ik met de RocRail versie van Lausheim WIO eerst testen op correcte werking van alles.

Terwijl ik mag wachten op de bestelde wisseldecoders en melder S88-modules, wil ik ook alvast lichtsluizen inbouwen aan het einde van de sporen.

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 23 November 2023, 19:16:38
RR-Spoorplan van Lausheim WIO

In RocRail heb ik inmiddels het spoorplan van Lausheim WIO vastgelegd.
Dankzij de RocRail-video's van Albert den Akker is het spoorplan voorzien van status-seinen.
Status-seinen die per blok met letters en kleuren aangeven of de treinen Wachten, Automatisch of manueel rijden danwel de blokken X leeg zijn.

Zie https://www.youtube.com/watch?v=pmKZY9l0450&t=23s (https://www.youtube.com/watch?v=pmKZY9l0450&t=23s)
Of in de documentatie van RocRail https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=block-signals-nl (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=block-signals-nl)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20231114-lausheim-wio-655f950b2a45d.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20231114-lausheim-wio-655f950b2a45d.png)
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Babbel op 27 November 2023, 18:51:56
Hallo Erik,
Ik heb me aangemeld voor je mooie forum, zodat ik je draad beter kon volgen.
Momenteel is er een uitbreiding in Rocrail bezig met betrekking tot de besturing; borden met WS2812 LED's en knoppen zijn direct configureerbaar geïmplementeerd.
Hier zijn de relevante links:
https://forum.rocrail.net/viewtopic.php?p=315553#p315553
https://forum.rocrail.net/viewtopic.php?f=132&t=28386

Groetjes Berthold
P.S. Excuseer mij als mijn formulering onjuist is. Helaas spreek ik uw taal niet en gebruik ik Google Translate.
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 27 November 2023, 20:09:55
Berthold,

Leuk je hier ook te treffen.
Google translate maakt er redelijk goed Nederlands van.
Dank voor je links.  (y) (y) (y)
Ik ga ze morgen bekijken.
Binnenkort werk ik ook op rocRail forum e.e.a. bij.

Groet, Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 28 November 2023, 13:59:23
Ziet er leuk uit.
Als ik het goed begrijp stuurt hij de leds op het paneel aan met uitgangen via Rocrail. Er is geen sprake van uitlezen van server gegevens zoals je van plan was.
Albert, 

Ik heb de  ZBL-werkwijze verder uitgeplozen en zie dat het uitlezen van waarden uit de RocRail-server via de XML-script verloopt.
Daar wordt eigenlijk aanvullende XML-code aan de uitgang gekoppeld waardoor er aanvullende commando's kunnen worden gegeven.

Dat ziet er dan zo uit (fragment uit START-ZIEL-Tasten.XML) Bron: Berthold Babbel (Rocrail forum)
Hier wordt bijvoorbeeld de stand van de toets Auto/Manueel, 
(die verbonden is met een knop op het Rocrail spoorplan schema)
 uitgelezen en daaraan na de THEN een actie geknoopt.

<!--Prüfen ob Ausgang co_SZT_auto oder co_SZT_manu aktiviert sind. -->
   <if state="co co_SZT_auto = on|co co_SZT_manu = on" alltrue="false">
      <then>


Illustratief een beeld hoe aan de blokken en seinen commando-uitgangen worden geplaatst.
Uitgangen die de communicatie, tussen RocRail en de knoppen op het fysieke bedieningspaneel, gaan verzorgen

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/StellpultModule-20231119-Block-Plan-6565f7c559274.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/StellpultModule-20231119-Block-Plan-6565f7c559274.png) Bron: (Rocrail forum HermannK)



Eric

Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: AlbertG op 28 November 2023, 15:44:25
Hoi Eric,
Bedankt voor de aanvulling. Ik blijf het volgen maar het gaat ver voorbij mijn kennis van Rocrail.
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 28 November 2023, 17:50:19
Hallo Eric,
Ik heb me aangemeld voor je mooie forum, zodat ik je draad beter kon volgen.
Momenteel is er een uitbreiding in Rocrail bezig met betrekking tot de besturing; borden met WS2812 LED's en knoppen zijn direct configureerbaar geïmplementeerd.
Hier zijn de relevante links:
https://forum.rocrail.net/viewtopic.php?p=315553#p315553
https://forum.rocrail.net/viewtopic.php?f=132&t=28386

Groetjes Berthold

In deze RocRail-forum draadjes is te lezen hoe een groep enthousiaste RR-gebruikers m.b.v. WIO een fysiek bedieningspaneel bouwt en aanstuurt i.s.m. de RR-server.

Ze hebben na enkele proeven nu de afmetingen van de bouwstenen voor het bedieningspaneel gestandaardiseerd op 27 x 17 mm.
Met de standaard bouwsteen zijn varianten te realiseren voor wissels, kruisingen en andere spoorelementen zoals die in RR bekend zijn.
Doordat er 6 SMD-LED's in 2 rijen van elk 3 SMD-LED's in een bouwsteen zijn opgenomen kunnen de rijwegen getoond worden.
De WS2812 SMD-LED's kunnen meerdere kleuren weergeven, waarmee de aard van de rijweg bezetting getoond kan worden, net als in het RR-display.

Er is een aparte bouwsteen ter grootte van 2 standaard bouwstenen waarin een 0.91 inch OLED met knop worden opgenomen.
Daarop kan informatie getoond worden die je normaliter ook in het blok ziet zoals de identificatie van de lokomotief/trein wanneer het blok bezet is.

Ik heb voor mijn Lausheim WIO testbaan een ontwerp gemaakt waarin ik deze bouwstenen toepas.
Dit om te zien hoeveel elementen ik nodig heb en wat de totale afmetingen van het fysieke paneel dan wordt.
Voor mijn Lausheim WIO paneel kom ik op 18 x 5 raster met daarop 40 standaard bouwstenen en 12 OLED elementen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20231128-lausheim-wio-27-x-17a-65662475e6ce7.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20231128-lausheim-wio-27-x-17a-65662475e6ce7.png)

Daarvan zijn er 8 van de 40 standaard bouwstenen en 2 OLED's nu voorzien voor de PANEEL-knoppen die RR-acties commando's op de blokken en/of treinen in die blokken uitoefenen.

Denk aan de knoppen voor:
1. Automatisch of semi-automatisch (manueel) rijden
2. Rangeren modus in/uitschakelen (R)
3. Blok in of buiten dienst stellen (X)
4. Gegeven commando's via drukknoppen wissen. (START-blok en DOEL-blok (bestemming))
5. Gegeven commando's via drukknoppen bevestigen. (START-blok en DOEL-blok (bestemming))
6. Reserve voor toekomstig gebruik
7. Stoppen (Noodstop)
8. Handregelaar verbinden ja/nee (HR)

Op het OLED-schermpje wordt dan de vastgelegde combinatie START-blok -> DOEL-blok getoond.

In Semi-Automatisch bedrijf wordt zo voor een lokomotief/trein in het startblok de bestemming dus vastgelegd.
De RocRail Finder zoekt daar vervolgens dan een geldige rijweg bij.

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Mar-Cas op 29 November 2023, 18:39:02
Hallo Eric,

FF, de dimensions voor je oled 0.91 LCD kloppen niet helemaal. Jij geeft aan"De 0.91 OLEDS zijn 39 x12 mm (afgebeeld wordt circa 32x10)." het textgedeelte is echter 22,4 x 5,6 mm. Die 32x10 is het glasplaatje.
Het schermpje is bij jou 32pix hoog en de kleinste text in de lib is 8 pix hoog met 25 characters breed. Kan je al de voorgenoemde texten  erop kwijt?

vwb neopixels WS2812B die heb je ook in het formaat met 3535 chip op 'n pcb rond 8mm, die 5050 chips van je geven behoorlijk wat licht zeker voor signaallampjes. je kunt beter de 3535 dimmen dan die joekels, 2020 heb ik nog niet gezien op pcb.

Zelf ben ik bezig een rijweg instelling op mijn opstelterrein te maken op kleuren TFT waar iedere rijweg in zijn kleur word aangegeven.
Je draadje is te veel PC gericht voor mij maar ik volg je wel met interesse



Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 30 November 2023, 13:27:43
Caspar,
 
Dank voor je reactie en juiste maten van de OLED's.
Je hebt gelijk met je maten.

Ik heb nog niets met de 3D printer gemaakt gelukkig.

Ook is er de parallel ontwikkeling in Duitsland gaande die gebruik maakt van een PCB met daarop de SMD LED's.
Zie de eerde reactie van Babbel (Berthold) uit Duitsland en de daar geplaatste links.
Hier zijn de relevante links:
https://forum.rocrail.net/viewtopic.php?p=315553#p315553 (https://forum.rocrail.net/viewtopic.php?p=315553#p315553)
https://forum.rocrail.net/viewtopic.php?f=132&t=28386 (https://forum.rocrail.net/viewtopic.php?f=132&t=28386)

Ik kreeg juist vandaag de '5050-joekels' binnen.
Ik ga het als proef wel proberen met deze SMD LED elementen.
Ik word tegelijk in mijn denken en uitproberen ingehaald door de 3D Bastelecke van Rocrail.

Er is een gerede kans dat ik uiteindelijk switch naar de kleinere bouw-elementen uit de 3D Bastelecke van Rocrail.
Als ik het goed gezien heb maken die gebruik van de kleinere 3535 chips.

Ik wil je volgen qua jouw bijdragen over de rijweginstelling voor je opstelterrein.
Maar ik kan deze niet vinden op het forum.

Eric



Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 03 December 2023, 18:56:21
RR-Spoorplan van Lausheim WIO

In RocRail heb ik inmiddels het spoorplan van Lausheim WIO vastgelegd.

Vandaag wilde ik alvast de Netwerk aansluiting voor de Lausheim WIO testbaan voorbereiden en testen met RocRail.
Dat bleek nog geen eenvoudige opgave.

Het duurde even voordat ik er achter kwam dat de YD7001 een andere poort hanteert dan de DR5000 wanneer je deze via netwerk LNTCP met  LOCONET als protocol verbindt.

Het bleek NIET poort 5550 maar poort 5560 te moeten zijn.
Je kunt namelijk de YaMorc-monitor aanzetten (in TRACK/GO/STOP venster Toon Log Window) en zo kwam ik er achter.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/Knipsel-656cc106a87c4.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/Knipsel-656cc106a87c4.png)

Maar daarna werkte Rocrail via het netwerk als een zonnetje.
Weer een stapje verder.

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Mar-Cas op 07 December 2023, 18:39:34
Erik,
een draadje over die rijweginstelling van mij is er inderdaad niet, dus kun je lang zoeken.
Draadjes onderhouden is nog wel 'n dingetje hier bij mij

Om toch een idee te geven van mijn opzet,
Sporenplan op TFT 240x135, 1 maal links en 1 maal rechts van het opstelterrein, draadloos verbonden met elkaar
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/TTGO-layout2-657200431f6d7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/TTGO-layout2-657200431f6d7.jpg)

Zowel vanuit links en rechts kunnen rijwegen worden ingesteld die door kleuren worden weergegeven.
de eerste testen t.b.v. rijwegherkenning bevallen mij wel, snel en duidelijker dan lezen van schakelaars e.d.



Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 07 December 2023, 18:55:25
Caspar,

Dat ziet er al heel indrukwekkend uit.

Wel klein 240x135 (1,14 inch), maar daar heb je vast je redenen voor.
Wellicht is de opmaat naar een groter TFT of LCD-scherm.

De weergave lijkt een beetje op de Z21 aanpak, als ik het goed begrijp.
Je schakelt de wissels met knoppen zodat een rijweg ontstaat en laat die vervolgens in een specifieke kleur weergeven.
Is dat wat je doet ?
Of heb je knoppen per blok waarmee je de rijweg vastlegt?

Ben benieuwd.

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Mar-Cas op 07 December 2023, 20:01:22
Te klein? nee hoor. dat was het eerste wat ik had getest met juist 'n paar lijnen en de herkenbaarheid getest.
1e, de bediening is altijd op armlengte
2e, in en uitgaande sporen hebben ieder een display
3e, na drie stappen zijn weliswaar de texten niet te lezen maar wel de lijnen op kleur te herkennen.
      Dit is eigenlijk de hoofdreden, ff checken.
4e Is klein en ligt schuin boven op de tafel. Agh mijn meisje bouwt er wel 'n ½schuurtje over.

Z21 ken ik alleen als zwart kastje. Kan daar tegenwoordig ook 'n scherm op gekoppeld worden?
Hier rijd ik met de z21 alleen als rijcontroller. zonder PC, en als programma "brains"

 Aansturing
The other way around, ik bepaal eerst de rijweg met encoder schakelaars (cuonting Up/Down) Links & Rechts per display. Per counterwaarde een of gecombineerde rijweg, dus alle mogelijkheden in 'n sequence.
Na activeren de push switch van de encoder, worden alle wissels in de juiste stand gedirigeerd. Weet nog niet of ik terugmelding ga opnemen in het programma.

Momenteel na 2x verkeerde (Alie) encoders ontvangen te hebben blijft het ff hangen. maar de EPS heeft 2 switches die nu als up down fontioneren

Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 07 December 2023, 20:12:20
Caspar,

Ok helder qua gekozen besturing en schermgrootte.

De Z21-app kan op een Tablet oid gezet worden en daar zit tegenwoordig ook een layout besturingsmodelijkheid in.
Die werkwijze leek me vergelijkbaar, vandaar zijn opmerking.
Er zijn meerdere video's hierover te vinden op het internet.

Ik heb de Z21-app  met RocRail laten samenwerken om te sturen.
Het spoorplan zit bij mij in RocRail.

Eric

Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 23 December 2023, 14:09:12
Inmiddels heeft de RocRail 3D Bastelgruppe het prototype voor de Stellpult-bouwstenen gereed.
Er is een ontwerp voor het PCB-printje of in het Duits der Platine gemaakt om daarmee een reeks bouwstenen samen te kunnen bouwen tot een blinddschema.
Daarmee kan dan een fysiek bedieningspaneel (blindschema) gemaakt worden.
Dat blindschema via Wifi (WIO) (bijvoorbeeld met een PicoW) met de Rocrail treinbesturings-software worden verbonden.
Een PicoW is een soort Arduino met WiFi aan boord.
De ontwikkeling van de bouwstenen en functies binnen RocRail gaat nog steeds door en kan op het RocRail-forum worden gevolgd.
RocRail-forum https://www.rocrail.info/#category99 (https://www.rocrail.info/#category99) inmiddels https://www.rocrail.info/f1717-Pixel-CTC-ZBL-DE.html (https://www.rocrail.info/f1717-Pixel-CTC-ZBL-DE.html)

Om zelf een eerste prototype voor mijn testbaan Lausheim WIO te kunnen bouwen had ik recent ingetekend op de eerste bestelling van deze prototype platines.
Die zijn vandaag binnengekomen. Met dank aan RocRail-moderator Babbel  (y)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20231223-124457-6586dbb842ab0.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20231223-124457-6586dbb842ab0.jpg)

Op de platines zijn 6 SMD-LED WS2812 geplaatst.
Er is ook ruimte voor het plaatsen van een drukschakelaar.
Daarnaast heeft de platine links en rechts verbinding voor het inpassen van de bouwstenen in de I2C-keten van bouwstenen in het blindschema.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/sw-left-button-6586d40cbc696.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/sw-left-button-6586d40cbc696.png)
Een voorbeeld van de bouwsteen (bron RocRail-forum 3D Bastelgruppe)

Met dit ontwerp kunnen uiteenlopende LED-beelden in verschillende kleuren op de bouwsteen worden getoond.
De verschillende platines worden als een I2C-keten opgebouwd en aan de PicoW gekpppeld.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/st-Ane-Abzw-detail-6586d45640da6.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/st-Ane-Abzw-detail-6586d45640da6.png)
De platine van de bouwsteen (bron RocRail-forum 3D Bastelgruppe)

Hierdoor kunnen er meerdere bouwstenen achter elkaar worden aangestuurd om de SMD-LED's via WIO een een lichtpatroon te laten tonen.
Daarmee kunnen rijwegen, seinbeelden en wisselstanden getoond worden.
De drukknoppen dienen uiteraard om signalen naar RocRail te kunnen leiden om rijwegen te definiëren.

Ook zullen op een dergelijk blindschema knoppen voorkomen om RocRail-functies te (de)activeren.
We hebben het dan over functies die in de RocRail-software ook voorkomen zoals Automatisch/manueel, Rangeermodus enz.

Hier onder een voorbeeld van wat ik probeer te realiseren.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20231128-lausheim-wio-27-x-17a-6586d9525ca4b.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20231128-lausheim-wio-27-x-17a-6586d9525ca4b.png)

Voor mij geldt nu eerst een RocRail-WIO-element met behulp van een PicoW of ESP32 zien te realiseren.
Vervolgens het RocRail-WIO-element als element bekend te maken aan de RocRail-software.
En daarna die zien te verbinden met de uitgangen in het RocRail schema in opbouw.

Daarover later meer. Maar voor nu weer een stapje verder op weg.

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 27 December 2023, 13:06:17
Gisteren is het gelukt om een ESP32 van firmware te voorzien en daarna de OTA On The Air software er op te zetten.
Ik heb gebruik gemaakt van de RocRail Forum pagina https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=wio:firststeps-de (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=wio:firststeps-de)
Ook de ESP-32-video's van "88k" bleken behulpzaam.https://www.youtube.com/@my88k-mrr98 (https://www.youtube.com/@my88k-mrr98)

Daarna WIO aan de lijst van RocRail 'centrales' toegevoegd.
Mijlpaal: WIO033 is als (draadloos met de router verbonden) Input/Output apparaat (in dit geval een ESP-32 bordje) beschikbaar in RocRail.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20231226-WIO033-connected-1-658c13048008e.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20231226-WIO033-connected-1-658c13048008e.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/verbonden-WIO033-instellingen-658c12372905b.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/verbonden-WIO033-instellingen-658c12372905b.png)

De volgende stap is er daadwerkelijk een INPUT (drukknop) en een OUTPUT (LEDje) aan te knopen en te zien of dat via een RocRail "Uitgang"-object en drukknop te bedienen is.
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: AlbertG op 27 December 2023, 13:37:26
Hoi Eric,
Mooi dat het gelukt is. Tip: volgens de wiki moet je als eerste de ID 33 wijzigen omdat alle modules zich onder dat nummer aanmelden.

Mede door dit topic ben ik me in WIO gaan verdiepen. Ik heb dat op een Rasberry Pi geïnstalleerd maar ik heb sterk de indruk dat niet zo eenvoudig is als met een Pico W.

Bedankt voor de verwijzing naar de video's. Ik ga ze eens goed bekijken.
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Karst Drenth op 27 December 2023, 13:50:31
De ontwikkeling van de bouwstenen en functies binnen RocRail gaat nog steeds door en kan op het RocRail-forum worden gevolgd.
RocRail-forum https://www.rocrail.info/#category99 (https://www.rocrail.info/#category99)

Eric,

Die Link doet het niet meer nadat het forum verhuisd is :'(  ( en ik kan de goede niet vinden :) )

Grtzz,
Karst
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Babbel op 27 December 2023, 19:07:44
Hallo Karst,

het onderwerp CTC is verplaatst en heeft nu een eigen sectie.

https://www.rocrail.info/f1717-Pixel-CTC-ZBL-DE.html

Groetjes Berthold
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 27 December 2023, 19:11:43
Karst,

Hier staat de ontwikkelgang van het Stellpult.
Heb je wel even tijd voor nodig omdat je zo kunt volgen hoe de mannen van de 3D Bastelecke de afgelopen weken stapsgewijs het bedieningspaneel (Stellpult) ontwikkelden.
Zie https://www.rocrail.info/t25991f1717-Stellpult-Module.html (https://www.rocrail.info/t25991f1717-Stellpult-Module.html)

Er is inmiddels een extra linkje ontstaan op onderstaand adres Pixel CTC/ZBL (DE). (zie ook bericht van Berthold zelf hierboven)
https://www.rocrail.info/t28704f1717-Fehler-auf-der-Display-Platine.html#msg320112 (https://www.rocrail.info/t28704f1717-Fehler-auf-der-Display-Platine.html#msg320112)

Als je de ontstaansgeschiedenis van het ZBL (ook als SZT (Start Ziel Tasten) bekend) moet je op de userpages van Berthold Babbel kijken
https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=userpages#berthold_babbel (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=userpages#berthold_babbel)

Berthold heeft wel aangekondigd dat daar wellicht nog aanpassingen komen, maar voor het begrip vond ik ze heel handig.

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 27 December 2023, 19:20:35
Tip: volgens de wiki moet je als eerste de ID 33 wijzigen omdat alle modules zich onder dat nummer aanmelden.

Albert, Dank voor de Tip. Dat zal ik gelijk gaan doen WIO033 wordt dan WIO034 bij mij. Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Karst Drenth op 27 December 2023, 20:00:44
Citaat van: Babbel
Groetjes Berthold

Welkom hier Berthold (y)  ;D
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 29 December 2023, 12:20:57
De manier om precies te begrijpen hoe WIO (Wireless Input Output) werkt, zag er tot nu toe uit als een bergpas met haarspeldbochten.
Na elke bocht krijg je een nieuw zicht op de weg die nog te gaan is.
Maar je klimt ook steeds weer verder omhoog.

35 jaar geleden was ik bezig met de ontwikkeling van PLC-programmatuur binnen de industriële automatisering en maar die kennis is wel wat weggezakt.
Maar ik denk dat ik het basisprincipe toch nog wel begrijp.

Met een kleine draadloos te verbinden computermodule (ESP32 of PicoW) (het WIO-apparaat) kunnen gegevens van de PC (met RocRail) naar het WIO-apparaat worden overgedragen.
Daarmee kunnen dan Inputs (zoals drukkknoppen) gelezen en outputs zoals WS2812-LEDs of een OLED aangestuurd worden.

De parameters vinden en benoemen in RocRail WIO bleek nog een opgave die me afgelopen dagen bezighield.
Maar met hulp van deze site en forumleden lukte het.

https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=wio:firststeps-en (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=wio:firststeps-en)

Ik heb de WIO033 met een ESP32 als test-WIO aangesloten op een draadloze router.
Vervolgens heb ik de verbinding met RocRail stapsgewijs totstandgebracht en heeft de WIO033 een nieuwe naam namelijk WIO034 gekregen om overschrijven te voorkomen.
Elk nieuw WIO-apparaat meldt zich namelijk aan als WIO033.

Ik heb twee weken geleden ook de Tams S88-5 terugmelders aangesloten.
Met een oude Fleischmann Twin-Center heb ik de S88-testen gedaan, en dat wees op een correcte werking van de terugmelders.

Nu is het dan tijd om de input en output van het WIO-apparaat WIO034 te gaan testen.
Ik heb in eerste instantie proefprintplaten (Platinen) gebruikt om de I2C-keten op te bouwen, zodat ik ze afzonderlijk kan testen.
Helaas zijn de goede pinheaders nog niet binnen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20231229-113423-658eaa9c07d11.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20231229-113423-658eaa9c07d11.jpg)

Daarom laat ik op de foto met onderdelen de headers met extensiepin zien.
Uiteraard zijn deze pinnen te lang en voor andere doeleinden bedoeld.
Ik vervang ze nog door exemplaren met een korte soldeerpin.
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 29 December 2023, 14:40:08
Eerste soldeer werk gereed.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20231229-130621-658ec275b4b7a.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20231229-130621-658ec275b4b7a.jpg)
Om de OLED horizontaal te laten liggen heb ik er een stukje dubbelzijdig 3M-tape tussen geplakt (aan 1-zijde geplakt)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20231229-130633-658ec275a6373.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20231229-130633-658ec275a6373.jpg)

Op onderstaande plaatje is de keten van de onderzijde te zien. Let op dat de modules in de goede richting worden verbonden "<----"

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20231229-130843-658ec2773bc0e.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20231229-130843-658ec2773bc0e.jpg)

Nu eens uitzoeken op welke wijze WIO met de I2C keten communiceert en welke pennen ik dus vanuit het WIO034 apparaat  (bij mij ESP32) moet doorlussen.

ik vind op de RocRail wiki bij CTC dit voor de WS2812 modules, de drukknoppen en de OLED-module
https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=ctc:modules-en (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=ctc:modules-en)

Niet vergeten op de WS2812-printjes via de solderpads de te gebruiken LED's te activeren :)

Enfin, maar eens gaan proberen of ik het bij ook kan laten werken. :0

Meer informatie op het RocRail forum bij de CTC pagina's https://www.rocrail.info/f1717-Pixel-CTC-ZBL-DE.html (https://www.rocrail.info/f1717-Pixel-CTC-ZBL-DE.html)

Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 29 December 2023, 14:42:08
Mede door dit topic ben ik me in WIO gaan verdiepen.

Albert ,

Leuk te lezen,
WIO is een heel mooie functionaliteit waar echt heel veel kan als ik het allemaal goed begrijp.
Laten we ervaringen delen.
Ben benieuwd.

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: AlbertG op 29 December 2023, 16:23:17
Laten we ervaringen delen.

Goed plan maar om even bij je beeldspraak te blijven: ik ben blijven steken vóór de bocht.
Ik heb wat geprobeerd met een Raspberry Pico Zero W maar dat is geen succes. Je kunt de pinnen blijkbaar niet rechtstreeks benutten maar alleen via I2C.
De wiki laat me op dat punt in de steek.

Ik ben wel erg blij met de link die je gedeeld hebt van dat Youtube kanaal My88K

Naschrift: excuses, ik heb me vergist. Ik heb wat geprobeerd met een Zero W en een Pi en niet met een Pico!
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: bask185 op 29 December 2023, 16:30:46
Citaat
Je kunt de pinnen blijkbaar niet rechtstreeks benutten maar alleen via I2C.
Volgens mij kon je complete state machines op die pinnen laten draaien. Ik zou dan eerder een Rpi4 nemen evt met touch screen en een DCC EX centrale pakken en met USB aan je PI hangen. Dan heb je computer, scherm en DCC centrale in 1.

Uiteraad zou het nog mooier zijn als je een soort DCC centrale shield heb voor die Rpi maar die bestaat (nog) niet  ;D

Bas
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Babbel op 29 December 2023, 16:46:56
Ik heb wat geprobeerd met een Raspberry Pico maar dat is geen succes.
Belangrijk: het werkt alleen met de PicoW.
Als je Aduinos thuis hebt liggen, kun je hiermee beginnen via USB.
https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=wio:wiouio-en

Je kunt de pinnen blijkbaar niet rechtstreeks benutten maar alleen via I2C.
De wiki laat me op dat punt in de steek.
De pinouts voor de Pico worden hier uitgelegd, inclusief 16 IO-pinnen aan boord.
https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=wio:wiopico-io16-en#i_o
Groetjes Berthold
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: AlbertG op 29 December 2023, 21:11:38
Ik heb de tekst van mijn voorgaande bericht aangepast.
Ik heb wat geprobeerd met een Zero W en een Pi. Daar kun je de pinnen blijkbaar alleen maar via I2C benutten in combinatie met WIO.
Ik heb daar al een vraag over gesteld op het Rocrail forum maar ben er nog niet verder mee gegaan.

Excuses voor het misverstand.
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 30 December 2023, 17:23:27
Albert ,

Als we ons niet meer mogen vergissen......

Ik heb de PicoW in de bestelling bij Ali staan.
Moet me nu ook behelpen met een ESP32.
Maar om wat idee te krijgen hoe het werkt is dat tot nu toe geen groot probleem.

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: AlbertG op 30 December 2023, 17:51:00
Hoi Eric,
Ik heb inmiddels melders, een sein, een relais en een uitgang werkend met UIO. Dat is WIO maar dan via de USB op een Arduino.
Wat ik hier weer wat lastig vind is dat de adressen in Rocrail niet 1 op 1 hetzelfde zijn als de pinnummers maar dat zal vast een goede reden hebben. Gelukkig staat er wel een goede tabel in de wiki.
https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=wio:wiouio-en (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=wio:wiouio-en)
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 30 December 2023, 18:03:48
Albert,

Dan ga je nu al sneller dan ik.
Ik had vandaag overdag andere verplichtingen.

Maar van mijn zoon wat elektronica onderdelen meer  gekregen dus wellicht lukt het nog dit jaar om wat via WIO te laten werken.
Ik had gisteren wat onverwachtse meldingen dat de WIO zich spontaan met het bericht "device-WIO-says-goodbye" afmeldde.

Maar die heb ik bij het draadje daarover in RocRail-forum met geconstateerde gegevens aangemeld
https://www.rocrail.info/t28310f156-device-WIO-says-goodbye-battery-rssi-trotz-Dauerspannung.html (https://www.rocrail.info/t28310f156-device-WIO-says-goodbye-battery-rssi-trotz-Dauerspannung.html)

En had kan snel gaan.
Daar werd zojuist als een oorzaak genoemd.,
De USB poort levert niet genoeg stroom terwijl de ESP32 wel tot 750mA trekt.
Dus apart voeden

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 18 January 2024, 11:35:23
Gisteren zijn de goede Originele Raspberry PICOw's binnengekomen.
Vandaag kan ik verder met het flashen van de PiCOw en de WIO UF2 module er op zetten.

In de afgelopen weken ben ik druk geweest met het opsporen van spookmeldingen van de wissels W1-W4.
Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat de schade die ik aan de EXT88N poort heb op mijn centrale ook de 1e rij van de wissels heeft geraakt. Dat kan de instabiliteit van deze serie verklaren. Op de 3e serie 9-12 heb ik geen problemen.

Ook heb ik me kunnen richten op het doorgronden van WIO en de CTC/CVL elementen die nu in RocRail mogelijk zijn.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240117-CTC-beeld-Lausheim-WIO-65a8fbd5a22f2.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240117-CTC-beeld-Lausheim-WIO-65a8fbd5a22f2.png)

Dat heeft geleid tot onderstaand CVL/CTC beeld in RocRail.
Hiermee kan de werking van de ingebrachte XML-code en acties die straks met WIO naar het fysieke paneel worden gestuurd eerst droog gesimuleerd en daarmee getest worden.

Stapsgwijs heb ik eerst de CTC-elementen gemaakt, daarna deze gekoppeld aan de bijbehorende Spoorplan-elementen.
Daarbij kan je gelijk aangegeen hoe de belichting van de LED patronen van de CVL/CTC elementen eruit moet gaan zien.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240117-spoorplan-Lausheim-WIo-65a8fbf186cee.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240117-spoorplan-Lausheim-WIo-65a8fbf186cee.png)

De volgende stap is het in de juiste volgorde plaatsen van alle aangemaakt CVL-CTC-elementen als CTC-Modules.
Daarmee kan Rocrail de I2C keten van SMD-LED's (WS2812) zelf nummeren en aansturen.

Na het initiatiseren van de CTC-elementen worden deze in AUTO modus voorzien van de actuele status gegevens.
Beelden van actuele Wissel- en seinbeelden maar ook van de rijwegreserveringen zoals we dat van RocRail ook in de Spoorplanweergave gewend zijn.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240116-1805-65a8fc6576fb6.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240116-1805-65a8fc6576fb6.png)

De komende weken ga ik de rechts-onder geplaatste knoppen (wipschakelaars) opnemen door acties aan deze uitgangen te knopen.
Ook wil ik stapsgewijs de XML-code opbouwen die met de knoppen in de blokken verbonden is.
Ik heb een werkend voorbeeld van de 3D-Bastelecke uit het Rocrailforum ter beschikking en dat gaat vast helpen.
Die XML-code wordt als een Actie aan de Knop (Uitgang) verbonden en ontfutselt daarmee de gegevens van de in het blok aanwezige trein/locomotief uit de RocRail variabelen. Daarmee wordt dan de OLED van het blok voorzien van deze trein/locomotiefgegevens.

Enfin , Stapsgewijs kom ik met de hulp van het RocRail-Forum steeds weer een stapje werder.  Eric
In die XML-code wordt
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: AlbertG op 18 January 2024, 16:18:25
Ik blijf het interessant vinden.
Worden de (virtuele) displays in je Rocrail baanplan van dezelfde informatie voorzien als de fysieke displays?
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 18 January 2024, 17:49:51
Albert,

Ja er wordt een link gelegd tussen het CTC element en het corresponderende spoorplan element.
En aan de spoorwegelementen waar een link naar een CTC-element bestaat geef je het belichtingspatroon CVL/CTC op.
Tenslotte leg je de volgorde van de gelinkte spoorplanelementen vast.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240118-verbinding-CTC-met-spoorplan-65a956733934e.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240118-verbinding-CTC-met-spoorplan-65a956733934e.png)

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 06 February 2024, 13:40:28
Eindelijk weer wat voortgang in de berichtgeving over het realiseren van een fysiek rijweg gestuurd bediend paneel (blindschema) voor Lausheim WIO.

Na de aankoop van de PicoW was het flashen van de WIO software vanuit het RocRail downloadcenter eenvoudig en dat werkte direct.
Een originele PicoW van Raspberry was de oplossing voor het eerder hangen van de WIO-eenheid (de PicoW).

In de RocRail-wiki staat e.e.a. beschreven in de pagina's Eerste Stappen https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=wio:firststeps-en (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=wio:firststeps-en)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240206-wio-test-blinschema-65c2214ae6782.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240206-wio-test-blinschema-65c2214ae6782.png)

Daarna heb ik wat tijd moeten besteden aan het doorgronden van de opbouw van het blindschema met CTC-bouwstenen.
Het CTC-schema (blindschema) is feitelijk een kopie ()kloon) van het originele (zelf gedefinieerde) RocRail spoorplan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240203-definitie-modules-wio-test-1-65c220888c183.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240203-definitie-modules-wio-test-1-65c220888c183.png)

Mijn eerste stap (na het doorlezen van de WIKI en relevante draadjes) bestond uit het definiëren van elke afzondelijke CTC-bouwsteen.
Je definieert daarbij welke SMD-LED's moeten gaan oplichten en die dus worden opgenomen in de I2C-keten.

In mijn geval heet de WIO-eenheid WIO-34 en moeten alle LED's dus geadresseerd worden als 34.xxx.

Kruising K2 is in RocRail bekend als sw2 en kent vier actieve LED's die in CTC-module 16 zitten.
Op het LED-spoor is SW2 met Rood gemarkeerd. Het adres luidt 34.32, dus offset 32 -> LED 32,33,34 en 35 in de I2C-keten horen dus bij SW2 (K2).
De LED's 2,3 en 4,5 van deze CTC-bouwsteen worden actief opgenomen in de I2C keten zie patroon 011110 in regel 16 van de CVL-tabel (CTC)
Ze schakelen van uit naar AAn en qua kleur van WIT (vrij) naar GEEL (gereserveerd).
NB. Wisselstraten worden in mijn geval niet als bezet weergegeven.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/ledspoor-65c222f67b1e5.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/ledspoor-65c222f67b1e5.png)

Elke CTC-bouwsteen wordt dus gekoppeld aan een element van het originele spoorplan en neeemt daarbij de eigenschappen in operationeel bedrijf over.
CTC-bouwstenen bevatten 6 LED's en optioneel een knop die bediend kan worden.

De volgende stap is de Platines nu voorbereiden op in gebruikname en leggen van de soldeerverbindingen.
Omdat de adresseerbare ruimte beperkt is wil je beter geen LED's in de keten hebben die toch niet gebruikt worden.
Die schakel je dus uit waar je de te gebruiken LED's juist inschakeld.
Dat kan aan de achterzijde van de LED';s met soldeerpads.

De soldeerverbindingen aan de achterzijde van de Platines (PCB-bordjes) moeten dus in de juiste stand worden doorverbonden.
Let op - achterzijde - dat is dus soldeerpatroon horizontaal-lijn-gespiegeld ten opzichte van LED-patroon aan de voorzijde van de platine.
Zie ook https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=ctc:modules-en (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=ctc:modules-en)

Nade definitie van elke afzonderlijke CTC-bouwsteen, heb ik ze in de volgorde gezet waarin ze straks worden aangestuurd.
Daardoor kan (met de = functie) de Offset van elke CTC-bouwsteen door RocRail worden berekend en benut bij het aansturen van de LED's.

Voor dat ik de platines ga solderen heb ik met een WS2812-LED snoer getest (tip HermannK).
Dit omdat je daarmee kan zien of je de softwarematige parameters van de verbindingen correct hebt gelegd.
Ook kan je de kleurinstelling en intensiteit die je wilt gebruiken voor bezet, gereserveerd, vrij e.d. daarmee testen of deze past bij je behoeften.
Dat levert een kleurrijk lichtspel op vooral wanneer je in virtuele modus de treinen automatisch laat rijden.
De camera had wat moeite met de kleurintensiteit :). En de Offset-telling loopt van rechts naar links.

Het stroomverbruik van het LEDsnoer bedroeg circa 200mA en ik voedde het LED-snoer dus apart en niet via de PicoW.
Dat ga ik ook voor het paneel voor Lausheim WIO zo doen.

Mijn volgende stap is het aansluiten van druk-schakelaars en het synchroniseren van de initiële stand van deze knoppen met de RocRail software.
NB Ik heb daartoe CVL bouwstenen 21 en 22 naar onder geplaatst om het LED beeld aan het einde van het LED-snoer te kunnen zien.
De tabel klopt dus tot element 21 :)

Weer een stapje verder.

Eric


Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 07 February 2024, 16:33:35
Vandaag heb ik aan de WIO-eenheid parallel twee LED-snoeren WS2812 aangesloten.
Ik wilde kijken welke stroom twee snoeren trekken. Bij 2x55 LED's was dat 330 mA.
Ik speel namelijk met de gedachte om op de testbaan ook losse WS2812 chips die ik heb liggen aan te sluiten.
Daarmee wil naast het echte H0-spoor op deze manier de bezet- vrij- en/of reserveer melding en/of seinenstanden verklikken.

Dat kan dan vanuit dezelfde WIO-eenheid (bij mij een PicoW)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/100-Pcs-SK6812-Rgbw-Smd-Chips-Licht-Kralen-Heatsink-Board-10Mm-X-3Mm-WS2812B-Led-Ic-65c3a26d9018a.webp) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/100-Pcs-SK6812-Rgbw-Smd-Chips-Licht-Kralen-Heatsink-Board-10Mm-X-3Mm-WS2812B-Led-Ic-65c3a26d9018a.webp)

Ik moet dan natuurlijk wel precies dezelfde volgorde en aantal aanhouden omdat de sturing die van de LED's voor het blindschema is.
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 09 February 2024, 17:41:42
Vandaag heb ik de soldeerpatronen gesoldeerd om op de PCB-s de juiste LED's mee te laten doen in de I2C keten.
Bleek een precisieklusje wat meer tijd neemt dan ik had gedacht.
Voor de grotere hoeveelheden maar een overwegen om pennentjes en jumpers te gebruiken.

De eerste knoppen uit het CVL Centrale Verkeers Leiding (CTC) blindschema / bedieningspaneel zijn nu met succes aangesloten.
Deze actie maakte deel uit van het in gebruik nemen van de prototype CTC-bouwstenen.
Omdat ik zowel het LED-snoer parallel heb geschakeld met de keten van CTC-bouwstenen, kan ik makkelijk controleren of de soldeerpatronen correct zijn gemaakt.
Ik had immers de CVL-definities in RocRail al eerder gecontroleerd met het LED-snoer.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240209-172105-65c6547aba428.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240209-172105-65c6547aba428.jpg)

De knoppen die op de CTC-SEIN-bouwstenen (accessoire 116) zitten zijn nu op de ingangen (B-definitie = melder) van de PicoW.
Ik koos voor de B-definitie en niet de I-definitie (INGANG) omdat dan de PULLUP-weerstanden achterwege kunnen blijven omdat Rocrail dat al regelt.

Mijn volgende stap wordt nu het aansturen van een CTC-blok-OLED-bouwsteen en uitlezen van de knop daarop.
Elke dag een stapje verder :)


Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 11 February 2024, 20:28:09
Dit weekend weer een stapje verder gekomen :).

De uitdaging was om op het 0.91 inch OLED SSD1306/SH1106 de blok-informatie uit RocRail te tonen.
Hoe dat moest vond ik in de RocRail wiki.
Zie https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=block-int-en (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=block-int-en)

In het tabblad Tabellen bij Blok kun je bij Verbindingen  aangeven welke centrale-eenheid (bij mij WIO) je wilt gebruiken om deze een verbonden informatie door te zenden.

Je kunt zelf definiëren welke informatie je wilt tonen, hoewel de ruimte op een OLED 128x32 natuurlijk beperkt is.
Maar 2 regels  (1 klein en 1 groot) kan wel degelijk.

Ik ga voor het Blok-Id, de rijrichting en Loc-Idvan de lok die zich in het blok bevindt.
Nn noteerde {g1}{E}{R2}{L0}%bkid% {+}%lcbes%{L1X0}%lcid%{P}.

Ontcijferen: https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=arduino:wio-en (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=arduino:wio-en) en doorscrollen naar Display SSD1306/SH1106

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240211-205916-65c927d5989ff.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240211-205916-65c927d5989ff.jpg)

in bk1 (blok1) rijrichting van LINKS naar RECHTS -> rijdt lok 86-333 zo is af te lezen.
Zodra RocRail de info in het blok wijzigt wordt dat ook zo op het CVL-Blindschema in RocRail én op het fysieke blindschema getoond.

Morgen ga ik proberen meerdere OLED's via een multiplexer aan te sturen en RocRail de blokken 1 t/m 5 te laten tonen.

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Jelmer op 12 February 2024, 12:13:16
Ik blijf het op de voet volgen Eric, erg interessant onderwerp en mogelijk dat dit zelfs tot iets vergelijkbaars leidt bij mij thuis..

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 12 February 2024, 18:47:37
Leuk te horen Jelmer,
Ik blijf elke keer wanneer er een vorm van progressie is dit melden.
Het "project fysiek rijweg gestuurd besdieningspaneel" is evenwel er een met een lange adem zo heb ik gemerkt.
Er zitten vele aspecten aan die ik onderweg ook nog moet leren "meisteren".

Vandaag heb ik een aantal OLED's via de I2C-bus aangstuurd door gebruik te maken van een multiplexer.
Dat ging met de hulp van deze pagina https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=wio:wio-displaymultiplex-en (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=wio:wio-displaymultiplex-en)

Eesrt heb ik 1 multiplexer TCA9548A chip on I2C address 0x72 er tussen geplaatst.
Dat adress wordt door het zetten van VIN 5V op de pen A1 gerealiseerd.
Zo kon ik wederom en daarna 2,3,4 en toen 5 OLED's aansturen.
Door RocRail op virtueel automatisch te zetten en twee lokomotieven in blok 1 resp. 2 te plaatsen en te starten,wikkelde zich een patroon van rijdende treinen afn.
Dit is nu te volgen op het spoorplan en redelijk synchroon op het LED-snoer en de inmiddels parallel geschakelde fysieke CTC-bouwstenen.
Ook moet ik nog aan der slag om de ontbrekende karakters "B" en "S"van de "BS-300" die wel vanuit de LokId worden gestuurd als AMP-bestand in de WIO 35 (die de OLED's aanstuurd) te plaatsen. Anders blijft deze alleen -300 tonen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240212-174414-65ca555864a4c.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240212-174414-65ca555864a4c.jpg)

Het stroomverbruik (externe voeding) loopt nu op naar 350mA met LED-snoer en 170mA zonder.
Ik heb eveneens een 2e multiplexer aangesloten maar zie daarop de blokken 4 en 5 in kopie verschijnen.
Mogelijk wordt dit veroorzaakt door het feit dat ik op multiplexer 1 niet alle 8 OLED's heb aangesloten en separaat aanstuur.
Dat is nog een uitzoek dingetje.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240212-183038-65ca569ab95fd.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240212-183038-65ca569ab95fd.jpg)

En ik moet ook nodig documenteren met al die draden hoe ik e.e.a. heb aan gesloten. :)
Op de 2e foto zijn de onderdelen herkenbaar :)



(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240212-183038-kopie-65ca59822332e.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240212-183038-kopie-65ca59822332e.jpg)

Mijn volgende stap is uitbreiden van de keten van fysieke CTC-bouwstenen tot een werkende keten en daarin opgenomen OLED's.
Het ontwerpen van de behuizing van de CTC-bouwstenen is iets waar ik deze week ook aan ga beginnen.
De 3D-printer mag onderhand aan het werk. :)

Eric

Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 13 February 2024, 15:48:30
Vandaag druk geweest met de AMP.bestanden waarmee de karakters (cijfers, leestekens en letters) gedefinieerd worden voor publicatie op de OLED's.
Wanneer een gebruikt karakter mist als AMP-definitie wordt deze niet weergegeven om het OLED en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

In Rocrail kan je namelijk het veld LocId in de tabel lokomotoeven zelf bepalen.
Alle daarin gebruikte karakters moeten als AMP.bestand voorkomen op de WIO vanwaaruit de OLED's worden aangestuurd.
Na een Tip van StefanK uit het RocRail-forum heb ik zelf de ontbrekende AMP-definities voor de letters B en S gemaakt en in de WIO gezet.
Dat kan via WORDPAD door het txt.bestand aan te maken en later te hernoemen naar .amp

De lettergrootte voor de B en S die ik wilde voor de 2e balk maken was 24x14 posities. In de bovenbalk staan karakters van 12x7 posities.
Eigenlijk is deze definitie doordsimpel zie onder.

.
.
 XXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXX
XXXX          XXXX
XXXX
XXXX
XXXX
XXXX
XXXX
XXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXX
 XXXXXXXXXXXX
  XXXXXXXXXXX
                 XXXX
                 XXXX
                 XXXX
                 XXXX
                 XXXX
XXXX         XXXX
XXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXX
 XXXXXXXXXXX

Het resultaat wordt dan zoals op de onderstaand foto.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240213-154055-65cb811d23e14.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240213-154055-65cb811d23e14.jpg)

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 13 February 2024, 16:56:26
En vandaag ook de hand gelegd aan de documentatie van hoe de OLED's aangesloten worden op de WIO via de multiplexers.
In het schema heb ik de OLEDs'1,2,3 en 8 resp 9,10,11 en 16 via SDA (groen) en SCL (geel) aangesloten.
de overige poorten analoog op de volgende aansluitingen van de multiplexer.
Rood is Vcc 5V en Zwart Ground GND.

Meer vind je op https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=wio:wio-displaymultiplex-en (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=wio:wio-displaymultiplex-en)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240213-aansluiten-OLED-op-WIO-mulplexed-65cb90e780bd6.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240213-aansluiten-OLED-op-WIO-mulplexed-65cb90e780bd6.png)

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: AlbertG op 13 February 2024, 17:22:23
Hoi Eric,
Ik was na wat experimenteren zo'n beetje afgehaakt op WIO omdat (in mijn beleving) veel zaken niet goed gedocumenteerd zijn in de wiki (of niet goed te vinden).
(En ik was te druk met mijn zelfbouw rolbrug  :angel:)
Jouw laatste berichten met foto's en afbeeldingen maken het voor mij weer interessant om mee verder te gaan. Dus bedankt voor het posten.
Als ik er niet uitkom.... (y)
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 13 February 2024, 18:17:01
Je weet me te vinden, en ja de documentatie op de wiki loopt achter.
Binnenkort is er een RocRail weekend in Speyer, wellicht maken ze dan meters :)
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 15 February 2024, 14:37:15
Albert,

Ik vond een mooi WIO- bedieningspaneel aansluitschema bij StefanF op het Rocrail-Forum.
Hierbij een plaatje daarvan met wat toelichting eronder van mijn kant.

De link naar zijn Blog is https://www.rocrail.info/blog-e47-Stellpult-mit-CTC-Modulen-im-Holzrahmen.html (https://www.rocrail.info/blog-e47-Stellpult-mit-CTC-Modulen-im-Holzrahmen.html)
Hij heeft tevens een batterij en batterijlader ingebouwd, waarmee het bedieningspaneel ook echt draadloos en mobiel is geworden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240215-StefakF-aansluitschema-WIO-bedieningspaneel-65ce134d75824.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240215-StefakF-aansluitschema-WIO-bedieningspaneel-65ce134d75824.png)

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: AlbertG op 15 February 2024, 17:07:07
Hoi Eric,
Bedankt.
Dat is gaaf. Ik wil een (WIO) draadloze bediening maken voor mijn zelfbouw rolbrug. Nu doe ik dat via AndRoc maar het lijkt me leuk om iets in handen te hebben met echte knoppen. Dit helpt me weer op weg.

Mocht het je interesseren, ik beschrijf de bouw op het 3rail forum: https://forum.3rail.nl/index.php?topic=38912.msg1525525#msg1525525 (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=38912.msg1525525#msg1525525)
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 15 February 2024, 17:21:52
Albert,

Ik ga daar zeker kijken.
Ben benieuwd wat je allemaal onder handen hebt.

Ik ben nu nog aan het worstelen met de WIO-adressering van de knoppen.
Ik had de WIO-acties eerst nog gescheiden op twee PicoW's draaien.
Nu samengevoegd op 1 PicoW, maar op de OLED's komen plots de LocId's niet meer op de OLED's.
RocRail lijkt wel te verversen, dat zie ik in de trace.

Ehh, ik heb de AMP-bestanden nog niet op de WIO-34 gezet.
Ja dan kan RocRail sturen wat ze wil, maar kan de PicoW, geen bitmaps aansturen op de OLED's.
Dat is al vast opgelost.

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 17 February 2024, 17:05:11
Vandaag is het dan gelukt om fysieke drukknoppen correct werkend en synchroniserend met het CTC-schema op te nemen in de keten van (O)LED-platines met/zonder drukknoppen.

Ik had daartoe eerst een eenvoudig spoorplan gemaakt waarin ik de CTC-elementen (3 bij 2 vakjes groot) (RocRail SVG 120) en corresponderende Uitgangen heb opgenomen.
Deze corresponderen met drie Platines met elk 1 drukknop met LED.
Te weten POWER, AUTO en BKTOETS.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240216-CTC-taster-POWER-problem-65d0ce59dca57.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240216-CTC-taster-POWER-problem-65d0ce59dca57.png)

Ik heb deze uitgangen voorzien van RocRail-acties die als wip-schakelaar werken bij de ON of OFF toestand van de schakelaar.
Daarmee schakel ik nu POWER en AUTO en een "extern programma"  BKTOETS wat een bloktoets.xml code aanroept.

In die bloktoets.xml wordt stapsgewijs de diagnose gesteld van de blokgegevens en stand van de toetsen en de bijbehorende gewenste acties genomen.
Elk blok krijgt deze RocRail-Actie. Maar daarover later meer.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240217-162254-65d0d8acdf917.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240217-162254-65d0d8acdf917.jpg)

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 19 February 2024, 18:54:54
Nu ik weet dat de CTC-elektronica en de CTC-elementen inpassen in RocRail me waarschijnlijk wel gaat lukken is het tijd voor de volgende stap in de bouw van het testpaneel.

Op dit moment staat de 3D-printer een probeersel van de CTC-bouwsteen - Blok-Display met knop - te printen met standaard PLA Filament.
Ik had nog een rolletje WIT liggen en dat is dus nu de kleur voor deze probeersels.

De STL-bestanden om door de 3D-slicer (Ultimaker Cura) te halen heb ik op de RocRail-site gevonden.
Babbel van de Duitse 3D-Bastelgruppe heeft deze gemaakt waarvoor ik hem zeer dankbaar ben.
https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=ctc:ctc-3d_modules-de (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=ctc:ctc-3d_modules-de)

Weliswaar zijn nog niet alle CTC-bouwstenen daar beschikbaar, maar genoeg om aan het werk te kunnen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/3D-printing-failures-65d39407abe7b.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/3D-printing-failures-65d39407abe7b.jpg)

Dit boek kreeg ik onlangs voor mijn verjaardag :).
Iemand zag terecht wat hindernissen aankomen vermoed ik. :)

Ik merk dat de eerste probeersels bij mij nog een olifantvoet hebben, zo heet dat heb ik inmiddels geleerd.
Olifanten hebben een verdikking onderaan hun voet vermoed ik.

3D Printing Elephant’s Foot – Easy Fixes : https://all3dp.com/2/elephant-s-foot-3d-printing-problem-easy-fixes/ (https://all3dp.com/2/elephant-s-foot-3d-printing-problem-easy-fixes/)

In ieder geval probeer ik nu met andere instellingen voor de 3D-Printer in Cura dat fenomeen te bestrijden.
Ik denk dat daarmee mijn rol WIT wel op gaat raken, maar dat is niet erg lijkt me.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240219-183840-65d39407dbdea.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240219-183840-65d39407dbdea.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240219-183851-65d3940a67cd4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240219-183851-65d3940a67cd4.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240219-184145-65d3940a6d9dd.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240219-184145-65d3940a6d9dd.jpg)

De onderkant is nog niet wat het moet wezen, dus experimenteren met de aangedragen oplossingsrichtingen dan maar.

Inmiddels ook licht en donkergrijs PLA besteld om daarmee straks, na het doormaken van de kinderziektes van een 3D-print beginner, de echte CTC-bouwstenen te gaan maken.
Maar eerst het 3D-printen maar eens onder de knie krijgen.

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Babbel op 19 February 2024, 19:44:20
Hallo Erik,
je moet het printbed kalibreren, de spuitmond is te dichtbij.
Herkenbaar aan de olifantenpoot en de doorschijnende laag boven de knop en de doorgang voor het display.

Groetjes Berthold
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 19 February 2024, 20:17:32
Berthold,

Leuk dat je mee blijft lezen.
Ik ga je tip morgen opvolgen.
Dank.

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Babbel op 19 February 2024, 20:24:57
Hallo Erik,
Ik zong voor je dat ik je voortgang zou volgen.
Ik kreeg net een tip van onze Whatsapp-groep dat het ook aan een te hoge temperatuur van het printbed zou kunnen liggen.

Groetjes Berthold
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: bask185 op 19 February 2024, 20:45:08
Ik had vroeger veel geoefend met bed temperaturen. Met pla op een glasbed is 60 graden perfect. 50 was net te weinig en 70 net te veel
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Arjen52 op 19 February 2024, 21:01:17
Ik heb dezelfde ervaring als Bas (bask185): Bedtemperatuur op 60°C voor PLA.
Bovendien maak ik eerst een temperatuurtoren (https://www.thingiverse.com/thing:2729076) als ik een nieuwe rol filament ga gebruiken. Zo kocht ik ooit een rol grijs PLA+, waarvan de nozzletemperatuur 210°C zou zijn. Nou nee dus; uit de toren bleek 180°C het mooiste resultaat te geven.
Meer info: https://all3dp.com/2/temp-tower-cura-tutorial/ (https://all3dp.com/2/temp-tower-cura-tutorial/)
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 19 February 2024, 21:01:38
ik werk met 60 graden op het glasbed en 200 graden spuitmond.
Maar dat kalibreren wat Berthold (Babbel) suggereert klinkt wel logisch.

Is even geleden dat ik dat gedaan heb.
De offsett die nu ingesteld kan dus wel eens niet meer van toepassing zijn.

Arjen, Bas, Berthold,

Dank voor de tips.
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 20 February 2024, 13:18:46
Vanochtend nog maar eens de video bekeken voor het kalibreren Z offset en vlak maken van de bedplaat.
https://www.youtube.com/watch?v=3VM5RK4nF94 (https://www.youtube.com/watch?v=3VM5RK4nF94)
Daarna nauwgezet dat uitgevoerd en een nieuwe 3D-print gestart met de suggesties voor de instellingen die ik uit meerdere hoeken mocht ontvangen.

En zie daar een veel, veel beter resultaat zij het in ZWART deze keer. (proefrolletje WIT was op :))
Daarna ook een ZWART element voor de rijweg van de Buffer geprint en ook die kwam er veel veel beter uit.
Ook merkte ik dat ik de prints er veel makkelijker af kan halen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240220-121447-65d496147dd31.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240220-121447-65d496147dd31.jpg)

Het gelaagde (sliced) LED-paneel-met-knop zoals weergegeven in CURA.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240220-123348-65d4961a7eb4f.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240220-123348-65d4961a7eb4f.jpg)

De 3D-printjes naast elkaar.
De WITTE van vóór het calibreren en de ZWARTE is die van vandaag.
Er zijn nog lichte WIT-sporen zichtbaar, maar dat is als gevolg van het wisselen van (kleur) filament.

In detail zijn nog kleine oneffenheden/omissies te zien rond de knop en langs de randen.
Daar kan ik met extra aanpassingen naar verwachting nog wel beter resultaat bereiken.
Mijn boek en de vgekregen instellingen van Berthold en Ron maar eens raadplegen.
Vanmiddag nog maar eens een paar proberen.

En met dit resultaat.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240220-155809-65d4c0fb6a6d1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240220-155809-65d4c0fb6a6d1.jpg)

Zodra het GRIJS binnen is kan ik een volgende serie prototype CTC-elementen 3D-printen.
Nu maar eens kijken of alle STL's er van de CTC-elementen die ik nodig heb er zijn.

En eens kijken of ik de CTC-elementen zelf ook kan maken/aanpassen in FreeCAD en/of OpenSCAD.

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Babbel op 20 February 2024, 17:55:13
Hallo Erik,

Gebruik lijnen en geen zigzaglijnen voor het patroon van de eerste laag.

Groetjes Berthold
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Babbel op 20 February 2024, 17:57:30
Hallo Erik,

Ik zag het net, gebruik alstublieft slechts 2 wandrails.

Groetjes Berthold
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 20 February 2024, 18:01:34
 Berthold,

(y) Ga ik morgen doen  (y)

Ben nu bezig in OPENSCAD te proberen de basis CTC-bouwsteen te parameteriseren.
Omdat ik wil weten hoe het werkt voor toekomstige andere 3D-prints voor mijn seinen.

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: fozziebear op 20 February 2024, 20:50:10
Hallo Eric,

Ik vind dat de lijnen van de first layer nog te ver uitelkaar liggen. Probeer de Z instelling nog iets beter te krijgen, maar wel voorzichtig zijn dat de nozzle niet het bed raakt.
Tip: teken een klein vierkant, van 1mm hoog, print dat en stop na de eerste laag het printen. Bekijk dat dunne schijf tegen het licht in. De lijnen moeten echt tegen elkaat liggen. Mocht je een schuifmaat hebben dan zou die eerste laag niet dikker mogen zijn dan 0.2mm.
Suc6
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 22 February 2024, 13:39:24
De 1 mm test zojuist gedaan als volledige vlakke plaat en met tekst erin.
De volle vlakke 1 mm dikke plaat lijkt me redelijk Ok.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240222-132413-65d7400115020.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240222-132413-65d7400115020.jpg)

Het OPENSCAD-ontwerp met tekst erin uitgespaart 1 mm

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240222-CTC-TEST-1-mm-65d731789bfe2.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240222-CTC-TEST-1-mm-65d731789bfe2.png)
en debossed (0,5 mm erin gelegen)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240222-131541-65d74001158f8.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240222-131541-65d74001158f8.jpg)

En het resultaat dat niet goed genoeg is lijkt me.
Of verwacht ik te veel van een Ender-3-S1 ?

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240222-123146-65d7321f6cc81.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240222-123146-65d7321f6cc81.jpg)

Ik lees dat ik dan langzamer en met hogere kwaliteit moet gaan 3D-printen.
Gaan we proberen.
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Arjen52 op 22 February 2024, 14:14:29
Eric, welke nozzle gebruik je?
Uit eigen ondervinding kan ik melden dat een 0,2mm nozzle een veel mooier en strakker resultaat geeft.
Je moet het gcode-bestand wel opnieuw maken voor een 0,2mm nozzle.
Citaat
0.2 mm Nozzle Slicer Software Settings
Layer Height – 0.08 mm
First Layer Height – 0.12 mm
Layer/Extrusion Width – 0.15 – 0.25 mm
Extrusion Multiplier – Can be adjusted between 0.95 – 1.05
Speed – Same as with 0.4mm nozzle
Temperature – Same as with 0.4mm nozzle
Exotic Materials (Wood, PETG, TPU) and Home Made Filaments – NOT Recommended (Increased risk of nozzle clogging even with bad quality PLA)
Settings for desktop 3D printers such as: Creality CR10, Ender 3, Ender 5, Prusa i3 MK3S, Prusa Mini, Monoprice, Anycubic, etc.
Bron: https://3dwithus.com/3d-printer-nozzle-sizes-02mm-08mm-settings#.2mm%20nozzle (https://3dwithus.com/3d-printer-nozzle-sizes-02mm-08mm-settings#.2mm%20nozzle)
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 22 February 2024, 16:15:59
Arjen,

Ja dat vermoedde ik ook al,
Ik heb net de 0.2 spuitmond erop gezet, alles weer gekalibreerd en net een 3D-printje geprobeerd, maar de lijnen komen er niet strak op en e.e.a. lijkt vast te bakken.

Ik probeer het eens met jouw instellingen.
Ik heb nu Generic PLA 1,75 mm 1.24 gr/cm2

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240222-164949-65d76e0a1f245.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240222-164949-65d76e0a1f245.jpg)

En ja met deze kwaliteit kan ik heel goed leven.
Het duurt natuurlijk wel iets langer om e.e.a. te 3D-printen.

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Dennis1984 op 22 February 2024, 17:00:07
Interessant dit allemaal. Moet wel zeggen dat ik het concept met knopjes om een rijweg in te stellen in iTrain ook al werkend had een anderhalf jaar geleden :). Maar die oleds is wel écht tof!

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: bask185 op 22 February 2024, 17:09:10
Ik had dat ook werkend gekregen op mijn club, maar de manier waarop dat moest, beviel me niet.

Ik had aanvankelijk van die blauwe routeknopjes gemaakt en die aan bezetmelders gelinked, maar dat was maar 1 knopje per wisselstraat en ik wilde start-stop hebben ofwel 2 knopjes.

Als ik me goed herinner had ik toen een actie gemaakt waarbij ik wel met 2 bezetmelders/knopjes kon werken. Ik vond dat alleen veel werk om dat allemaal op de iTrain manier in te vullen. Je moet zoveel dingen aanklikken. Ik moet echt eens zo'n bestandje openen en aanpassen in een tekst editor als dat kan.

En dan heb je nog niet eens ledjes in paneel zitten, laat staan een OLED  ::).

Dus eric, blijf door tinkeren. ;)

Bas
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 22 February 2024, 18:43:07
Ben ook wat verder met het kunnen ontwerpen van de RocRail CTC-bouwstenen in OPENSCAD.
Wel effe wennen om te ontwerpen door met DIFFERENCE() volumes op elkaar weg te nemen.
Hoeft niet perse, maar een keer doen is wel handig in sommige gevallen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240222-CTC-straight-text-65d76faeb2e87.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240222-CTC-straight-text-65d76faeb2e87.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240222-CTC-straight-106-65d76fb49b40f.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240222-CTC-straight-106-65d76fb49b40f.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240222-inside-65d7841a35874.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240222-inside-65d7841a35874.png)

Ik heb bij het ontwerp gebruik gemaakt van wat ik op de RocRail-forum aan CTC-bouwstenen vond.
Die waren in FreeCAD gemaakt en omzetten naar OPENSCAD leverde een omvangrijk X,Y,Z bestand op.
Dat leek niet de basis voor een geparamertiseerd OPENSCAD ontwerp.

De basis bouwsteen SVG-106 lijkt nu geparameteriseerd in OPENSCAD ontworpen.
Voordeel is dat je gemakkelijk alle afmetingen kan aanpassen.

Een stukje code om dit in OPENSCAD te realiseren:


TRACK=1; // variabele Track bouwsteen opnemen
TEKST=1; // variabele Tekst bouwsteen opnemen

// Module size
W=27; // lengte
D=17; // breedte
top=1.4; // dikte toplaag
H=22; // hoogte

T=.9; // dikte wanden
TW=4; // Track breedte
TS=4; // Track Support hoogte
SW=4; // Support hoohte
BF=6.2; // Button Frame afmeting +1 mm speling
TWH=2; // Track Support sleufbreedte voor LED
TWL=((W-BF)/2)-(T+TWH/2)-(2*T+TWH/2); // Track Support Sleuf Lengte voor LED
B=4; // Button sparing


if( TRACK ) {
  translate([0,0,0]) {
         
  // Module
  difference() {
    translate([0,0,0]) cube([W, D, H]); // het totale volume van de CTC-bouwsteen
    if (TEKST) {
      // als je tekst in de bovenkant van de bouwsteen uitgespaard wenst
      translate ([W-2,2,1]) rotate ([0,180,0]) { 
      #linear_extrude(height = 1,0)
      text ("SVG 106",font = "Liberation   Sans:style=Bold Italic",size=3,direction="ltr"); }


Enzovoort.

In theorie kan ik zo ook alle variaties van de RocRail-CTC-bouwstenen maken door de samenstellende onderdelen geparameteriseerd in het ontwerp op te nemen.
Moet nog effe diep nadenken of ik daar aan begin omdat de FreeCAD ontwerpen en bijbehorende STL-bestanden er voor heel veel CTC-bouwstenen dank zij Berthold (Babbel) al zijn.

Voordeel is wel dat je dan makkelijk naar andere afmetingen en variaties kan bewegen.
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 23 February 2024, 21:03:55
Na deze stap van het leren kennen van OPENSCAD en 3D-printen van proef CTC-bouwstenen is het tijd om de PCB-Platines allemaal te gaan voorzien van soldeerpatronen. Dat is gewenst om het aantal SMD-LED's dat geadresseerd word (en stroom verbruikt) te beperken..

https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=ctc:modules-en (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=ctc:modules-en)

Ik heb voor de relevante CTC-bouwstenen de soldeerpatronen opgetekend, omdat je zomaar een fout maakt bij het solderen (spegelbeeld en zo).
Desolderen is niet mijn hobby en ik had al een foutje in de proefset, en voordat je deze fout hebt opgespoord .......

https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=ctc:ctc-3d_modules-de (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=ctc:ctc-3d_modules-de)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240223-soldern-paterns-65d8f83ff1423.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240223-soldern-paterns-65d8f83ff1423.png)

Ook heb ik uitgezocht welke SVG-beelden bij de CTC-bouwstenen in mijn spoorplan er nodig zijn om deze te kunnen gaan produceren.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240223-ctc-units-paterns-65d8f8428a37d.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240223-ctc-units-paterns-65d8f8428a37d.png)

Ik moet alleen het gebruik van de uitbreiding van de I/O poorten op de PicoW met een MCP23017 nog uittesten voordat ik de fase van prototyping kan verlaten.

Ehh (los van de XML-scripting in RocRail voor acties dan natuurlijk want dat pak ik daarna pas op)
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Dennis1984 op 24 February 2024, 12:35:17
Lekker bezig hoor. Ik hou wel van dit soort geknutsel. En eens dat het in iTrain waarschijnlijk veel werk is als je lange wisselstraten hebt.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 24 February 2024, 18:59:38
Vandaag me gebogen over de SVG 105 Alternatief CTC-bouwsteen meet een breedte van 3 standaard elementen.

Waarom eigenlijk, er is toch een SVG-105 element met OLED en druktoets?

Ik wil rijweg-gestuurd paneel bouwen, maar ook zo dat je keuze voor de richting gelijk vast ligt en met LED verklikt wordt.
Dus niet eerst de richting goed zetten en dan de rijweg kiezen.
Maar dan heb je wel twee knoppen per blok naast de OLED nodig.
De extra benodigde breedte per blok van 127 mm accepteer ik als noodzakelijk.

Ook speelt mee dat in mijn spoorplan je blokken zowel vanuit de ene als de andere kant kunt aanrijden.
Ik wil dan eigenlijk kunnen aangeven dat ik vanuit blok X plus zijde naar bijvoorbeeld blok Y min zijde wil rijden.
Dat CTC-element met 2 knoppen en een blok-OLED is er nog niet, maar vermoed dat er wel meer afnemers zullen zijn.

Dus eerst maar eens kijken of het (1x 0.91 inch OLED en 2x druktoets met bibehorende SMD-LED er in zou passen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/3-vs-2-button-plus-oled-65da2a5e6aa33.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/3-vs-2-button-plus-oled-65da2a5e6aa33.png)

Dat zou dus wel moeten lukken. Knopjes 3D-printen met een "<" of ">" teken lukt ook.

Het betekent dat ik ook een bijbehorende PCB-Platine moet zien te krijgen/ontwerpen met de benodigde onderdelen en opgebouwd volgens het juiste schema. En natuurlijk wel zo dat ze passen in de reeks van PCB-platines die vanuit de RocRail 3D-Bastelgruppe door Babbel zijn gemaakt.

Daar wordt het onbekend terrein voor mij.
Eerst maar eens de filmpjes van Bas Trainscience bekijken en KiCad als PCB-ontwerpsoftware verkennen.
https://train-science.com/#algemene-circuits (https://train-science.com/#algemene-circuits)
Nooit te oud om te leren toch?

Oh Ja en een schema maken. :)
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 05 March 2024, 17:40:56
Er komt wel eens wat tussen door en dat blijven de voortgangsberichten even liggen.

Maar een schema is er inmiddels wel gekomen.
Weliswaar nog niet in KiCad maar Powerpoint lukte voor nu ook.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240305-schema-2-taster-OLED-65e7490296c1d.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240305-schema-2-taster-OLED-65e7490296c1d.png)

Dit ontwerp is analogie met de RocRail CTC bouwsteen Platine PCB aanpak.
De LED's zouden bij het indrukken van de druktoets moeten oplichten.

De gedachte van een 2-drukknop CTC bouwsteen met OLED voor een blok is dat je de inrijdzijde zelf bepaalt en niet aan RocRail Finder overlaat.
Dat is bijvoorbeeld aan de orde bij een spoorplan met locaties (of blokken) die met een keerspoor of keerlus aangereden worden.
De RocRail Finder is nu immers in principe willekeurig qua inrijzijde van het blok.
Bij de bestemming voor een lokomotief kun je de inrijdzijde alleen in dienstroosters opgeven.

Maar daarover binnenkort meer.

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 10 March 2024, 17:55:19
Ik heb eerst maar eens uitgezocht waar ik die 2-koppen OLED CTC-bouwstenen nu eigenlijk nodig heb.
Waar het niet nodig is gebruik ik liever de gewone 1-knop OLED per blok, om geen overbodig werk te genereren.

Zo tekende ik mijn spoorplan eens opnieuw en wel zo dat ik de routes vanuit de locaties (mijn stations) kan benoemen.
Je ziet dat ik 4 hoofd routes heb (rood, groen, blauw en rood) en meerdere verbindingssporen.

Omdat mijn schaduwstation AB maar met één klim/daalspoor PAARS werkt, komen treinen vanuit het schaduwstation AB per definitie in de tegengestelde voorkeursrijrichting de baan op. Deze passeren Lausheim Blumegg LH en rijden via een tweede klim/daalspoor BRUIN naar de halte Wutachblick WB waarna ze in principe weer in de goede richting rijden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240310-spoorplan-v5-gecomprimeerd-65eddf566d7f6.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240310-spoorplan-v5-gecomprimeerd-65eddf566d7f6.png)

Daarna tekende ik voor elke locatie (stations/halteplaats) de routes (ongeacht welke blokken daarin liggen) zodat ik alle verbindingen van locatie naar locatie ken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240310-route-vanuit-ZB-65eddfed5981f.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240310-route-vanuit-ZB-65eddfed5981f.png)

De Rocrail experts wezen me op het gebruik van dienstroosters om zelf de routes te kunnen vastleggen.
Dit als alternatief voor het gebruik van de Finder binnen RocRail.

Je ziet dat ik voor het Bahnhof Zollhaus Blumberg ZB op twee verschillende manieren naar Lausheim Blumegg LH kan rijden.
Dat is dus een situatie waarbij het voor pendeltreinen relevant is om de uitrijrichting te kunnen bepalen.
Normaliter doe je dat in RocRail door de lokomotief/trein van rijrichting te laten veranderen.

Wanneer je evenwel het totale spoorplan analyseert zie je dat er meerde routes zijn van ZB naar LH en dat het dus handig kan zijn om de route én de uitrijdrichting te kunnen bepalen. Het is dan wel zaak in RocRail dienstroosters te maken vanaf elke relevante uitrijdrichting van het blok of locatie. Wordt geen dienstrooster gevonden, dan heb ik de sturing zo met XML geprogrammeerd dat een GOTOBLOCK instructie wordt afgegeven waarmee de FINDER aan de slag gaat. Dan weet je van te voren niet van welke kant de trein deze bestemming zal gaan aanrijden. Spannend maar soms komen treinen dan in blokkades terecht en dat is niet zo handig.

Daar moet ik dan bij het samenstellen van het blindschema bedieningspaneel voor ZH wel rekening meehouden omdat een 2-knoppen blok OLEd 1 3x27 mm breed is in plaats van de gebruikelijke 2x27 mm.

Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 11 March 2024, 22:28:56
Vandaag me op KICAD gefocussed terwijl de 3D-printer de CTC-bouwstenen staat te 3D-printen.

In Powerpoint had ik al wat geknutseld.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/SVG-105a-OLED-mit-3-Taster-scheme-65ef76f5534ab.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/SVG-105a-OLED-mit-3-Taster-scheme-65ef76f5534ab.png)

Eerst een schema gemaakt.
 
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20230311-kicad-scheme-2-button-oled-65ef76f4f0db6.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20230311-kicad-scheme-2-button-oled-65ef76f4f0db6.png)

En daarna poging 1 gedaan om de PCB-Platine voor de 2 knops OLED CTC-bouwsteen te maken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20230311-kicad-PCB-scheme-2-button-oled-65ef76f4f0df0.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20230311-kicad-PCB-scheme-2-button-oled-65ef76f4f0df0.png)

Morgen kijken of ik de componenten ook in de 3D-Viewer kan tonen, want de bibliotheek heeft geen standaard 3d modellen voor mijn componenten zo lijkt het. ;D

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20230311-kicad-3D-bottom-2-button-oled-65ef77e7e485e.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20230311-kicad-3D-bottom-2-button-oled-65ef77e7e485e.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20230311-kicad-3D-top-2-button-oled-65ef77e7e4671.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20230311-kicad-3D-top-2-button-oled-65ef77e7e4671.png)

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: bask185 op 11 March 2024, 22:54:24
Er zijn wel tactiles. Je kan makkelijk zien bij de footprint selectie tool of iets wel of geen 3d model heeft. Je moet alleen 3 schermpjes tegelijk kunnen zien voor het gemak.

Als je rechts klikt op een footprint, kan je view selected footprint kiezen. Ik neem aan dat je die al gevonden heb  ;). Als je dan op ALT + 3 drukt, dan wordt de 3D previewer geopend.

Je ziet hier een lijstje met tactile switches. Het enige wat ik er over wil zeggen, is dat degene van 8.5mm hoog de enige is in dat lijstje die geen 3D model heeft.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-65ef7a81dea52.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-65ef7a81dea52.png)

Het klopt wel dat je niet altijd een 3D model vind. Ik heb er zelf veel toegevoegd. Op GrapCad.com kan je vaak veel van dit soort dingen vinden. LCD schermen, arduino shields, die OLED dingen van je. Hier een soortgenootje
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme1-65ad60f23cca3.png)

Soms geef ik wel eens meerdere 3D modellen aan 1 footprint. Deze oled bijvoorbeeld. De footprint is slechts een vier polige female header. Daaraan heb ik de oled toegevoegd. Ik heb even 30s gegoogled voor je: (https://grabcad.com/library/128-x-32-oled-display-0-91-inch-i2c-1)
(https://d2t1xqejof9utc.cloudfront.net/screenshots/pics/182895b87e8548be3d7aec81838cfc02/large.png)

Het is soms even zoeken. Je hebt ook bijvoorbeeld dubbele footprinten. Er zijn bijna identiek dingen voor SOIC en SOP waarvan de ene geen 3D modellen heeft en de ander weer wel.

Mvg,

Bas

P.S.
Mis je geen aansluiting voor SCL? (SDL in jouw geval). Also. SDA zit aan de buitenkant waar jij nu SDL heb zitten. Die fout die heb ik ook gemaakt. Dat was spoortje doorkrassen en omsolderen  :'(


Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 12 March 2024, 10:03:19
Bas,

Dank voor je reactie.
Dat helpt met het zoeken vandaag.
Ja dat ik precies die drukknop moest kiezen, die er niet was  ;D

Op GrabCad.com met een b ipv een p kan je vaak veel van dit soort dingen vinden.

In de RocRail aanstruing van de PicoW worden WS2812B LED's via de SDA op pen GP2 en de SDA voor de OLED's op pen GP4 aangestuurd. GP5 levert daarbij SDL/SCL. Derhalve koppel ik deze twee SDA ketens niet.

Derhalve moet de OLED apart de SDA/SDL ontvangen.
In het prototype heb ik ze gewoon aan de punten van de 4-pins connector van de OLED gesoldeerd.
Ik ga er wel een aparte 2 pins horizontaal bij maken voor een makkelijke connector.
Ik moet wel opletten dat het in de CTC-behuizing blijft passen.

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Babbel op 12 March 2024, 19:07:54
Hallo Erik,

Dat ziet er echt geweldig uit.
Je zou de geleiderbanen nog breder moeten maken, voor V5 en GND heb ik 1 mm gebruikt, de rest is 0,5 mm.
Ik heb het niet berekend, het was een onderbuikbeslissing.

Groetjes Berthold
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: bask185 op 12 March 2024, 19:23:24
Citaat
makkelijke connector.
Ik zou voor 1mm of 1.27mm jst connectoren gaan. Die zijn nog zelf te solderen en het bekabelingssysteem vind ik fijn.

@Berthold
Voor ground gebruik je normaal een of meerdere complete layers. Eric heeft dat nu ook gedaan.

Afhankelijk hoe dik je 5V moet maken. Dat hangt af van dingen. Ook als je 5V moet doorsluizen naar volgende printen wil ik ietsjes dikker 0,4mm ~ish. Meestal als ik iets van servo's moet aansturen hou ik 0.7mm aan. Voor al het andere 0.2mm. Dikker mag, maar het hoeft niet echt.

Mvg

Bas
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 13 March 2024, 18:08:12
Berthold, Bas,

Ik ga morgen jullie adviezen verwerken.
Vandaag was ik bezig de CTC-behuizing met OPENSCAD te ontwerpen.
Heb deze geparametriseerd gemaakt zodat kleinen aanpassingen makkelijk zijn door te voeren.

Ik heb me gebaseerd op het ontwerp van Rob en Berthold voor de SVG 105 CTC bouwsteen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240313-2-taster-oled-svg-105a-openscad-65f1dd3515869.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240313-2-taster-oled-svg-105a-openscad-65f1dd3515869.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240313-2-taster-oled-svg-105a-openscad-back-65f1dd351563b.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240313-2-taster-oled-svg-105a-openscad-back-65f1dd351563b.png)

Morgen ook kijken of het PCB ontwerp er ook goed in past, want ik heb de WS2812B's iets moeten verschuiven.

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 14 March 2024, 15:31:23
Vandaag de PCB-platine nog wat aangepast aan de adviezen om de geleidende kopersporen te verdikken naar 0.5 mm.
Ook versie nummer en boardnaam ingevoegd, markeringspunt geoed gezet en van die dingen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240314-PCB-ontwerp-2-taster-oled-platine-v1-0-65f308640b5df.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240314-PCB-ontwerp-2-taster-oled-platine-v1-0-65f308640b5df.png)

Daarna bezig geweest met het OPENSCAD ontwerp van de bouwsteen.
Ik heb de contramal van de in te passen PCB-platine ook gemaakt en die eerst op een verplaatsing SHIFT van 20 mm gemaakt en daarna ingeplaatst en gekeken of alles op de goed plek zit en past. Dat gaat in OpenScad heel makkelijk door de waarde die ik daar voor gebruik SHIFT beurtelings op 0 of 20 mm te zetten. SAVE en het verschil is zichtbaar als je tegelijk de % en # parameters voor visualisatie benut.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240314-svg-105a-pasvorm-pcb-4-65f308948f4ca.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240314-svg-105a-pasvorm-pcb-4-65f308948f4ca.png)

Met de SHIFT op 20 mm en extra verhoogte OLED en SMD-LEDs om deze toed te kunnen positioneren.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240314-svg-105a-pasvorm-pcb-3-65f308948e612.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240314-svg-105a-pasvorm-pcb-3-65f308948e612.png)

En de versie waarin ze in de behuizing vallen. Zodra mijn 3D printer klaar is met de huidige opdracht ga ik deze RocRail SVG-105a CTC-behuizing ook maar een printen en een proefplatine maken om de maatvoering te testen. Meten is weten, niet waar?

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Babbel op 14 March 2024, 20:42:49

Hallo Erik,

Het is aan jou hoe je het bord ontwerpt, bij alle andere is de geleiderbaan die de pinnen voor 5V en GND verbindt 1 mm breed, dus je bord is het zwakke punt dat als eerste doorbrandt.
Ik kan je alleen maar sterk aanraden om de geleiderbaan 1mm breed te maken, theoretisch kunnen er 594 LED's achter aangesloten worden.

Groetjes Berthold
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 14 March 2024, 20:55:55
Berthold,

Goed argument, ik pas die hoofdader nog aan.
Goed advies sla ik niet in de wind. ;)

Ben nu doende de besturing van de SVG 105a bouwsteen via RocRail te laten lopen door de bestaande functionaliteit te gebruiken.
Lijkt te gaan lukken.

Eric

Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Babbel op 14 March 2024, 21:22:14
Hallo Erik,

Met SVG 105 kun je één knop bedienen, maar niet 2 inclusief LED's. Voor de simulatie in Rocrail moet je waarschijnlijk 2x SVG 120 en 1x 105 gebruiken.



(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/Bildschirmfoto-vom-2024-03-14-21-17-20-65f35c5247839.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/Bildschirmfoto-vom-2024-03-14-21-17-20-65f35c5247839.png)


Groetjes Berthold
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 14 March 2024, 21:27:05
Berthold,

Ja ik ben dit aan het testen,

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/voorbeeld-65f35d642e5ed.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/voorbeeld-65f35d642e5ed.png)

Werkt inmiddels ok, maar alleen op spoorplan heb ik drukknoppen, maar in CTC gedragen die als wip schakelaars.

Enig idee wat daar loos kan zijn?

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Babbel op 14 March 2024, 21:38:57

Hallo Erik,

Dat zou ik op mijn gemak moeten bekijken, helaas heb ik dit weekend en het daaropvolgende weekend niet echt tijd (tafel van de vaste gasten van Speyer).
Voor bk1 heb je eigenlijk geen extra knoppen nodig, deze kunnen in de CTC worden opgeslagen.

Groetjes Berthold
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Babbel op 14 March 2024, 21:51:15
Hallo Erik,

voor bk2 en bk3 ziet het er als volgt uit:



(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/Bildschirmfoto-vom-2024-03-14-21-46-29-65f362bf71261.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/Bildschirmfoto-vom-2024-03-14-21-46-29-65f362bf71261.png)

Heb je hier de knoppen ingevuld?

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/Bildschirmfoto-vom-2024-03-14-21-47-05-65f36329f332c.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/Bildschirmfoto-vom-2024-03-14-21-47-05-65f36329f332c.png)


Groetjes Berthold
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 15 March 2024, 20:17:52
Berthold,

Ja mijn invulling is (omdat ik nu alleen de BK2 knoppen heb aangesloten) op de WIO35 alsvolgt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240315-knopinstellingen-65f49e992e3ae.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240315-knopinstellingen-65f49e992e3ae.png)

Ik ga morgen wel eens puzzelen wat er loos kan zijn en naar jouw XML versie met de display variabele kijken.

Groet Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 16 March 2024, 14:31:45
Het PCB-Ontwerp vandaag nog wat verder geperfectioneerd.
En de hoofdgeleiders naar de standaard 1 mm gebracht op advies van Berthold om zo bij de eerdere Babbel-ontwerpen voor RocRail CTC-elementen te passen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240316-PCB-ontwerp-2-taster-oled-platine-v1-0-65f59b203f102.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240316-PCB-ontwerp-2-taster-oled-platine-v1-0-65f59b203f102.png)

Ook nog wat geschoven met de positie van de knoppen om het geheel visueel wat netter te maken.

Daarna aan de slag om het OpenScad ontwerp aan te passen.
Deze ochtend merkte ik dat ik de OLED maat niet juist had verwerkt en dat heb ik ook aangepast.
Waar een prototype goed voor is :).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240316-svg-105a-pasvorm-pcb-4-65f59bc1bbc0b.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240316-svg-105a-pasvorm-pcb-4-65f59bc1bbc0b.png)

De RocRail-CTC-sturing van deze CTC-SVG-105a-bouwsteen lijkt ook te lukken.

Tegelijk staat mijn 3D-printer staat nu al de gehele week CTC-bouwstenen te 3D-printen, dus langzaam komen alle onderdelen beschikbaar.
Er missen nog wat elektronica-onderdelen dus nog even wachten met assembleren en testen.

Oja en de MCP23017 I/O-Expander nog testen met een serie drukknoppen, want het CTC-paneel kent wel een hele serie knoppen voor de bediening.

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 21 March 2024, 19:17:59
Een kort bijpraat bericht over het fysieke bedieningspaneel CTC voor mijn RocRail testbaan Lausheim WIO.

Met het open source CAD-programma heb ik de CTC-bouwstenen geparameteriseerd (dwz met variabelen en instelbare waarden) ontworpen.
Berthold (Babbel) had die reeds in FreeCAD ontworpen en die staan reeds op de RocRail-wiki.
Robbert Jan Versluijs had de basis vorm ook al gemaakt en gepubliceerd en ik heb dat aanzienlijk verder uitgebreid.

Maar ik heb een paar speciale bouwstenen nodig en wilde gelijk OpenSCAD leren gebruiken omdat ik nog wel vaker 3D ontwerpen nodig zal hebben.

Ik heb de basis CTC-bouwsteen nu in een soort programmacode gezet waarmee de CTC-bouwstenens volgens de door HermannK vastgelegde SVG-schemas te vervaardigen zijn. In OpenSCAd kan je daar een STL-export voor je 3D-printer mee maken.

Zo heb ik een kruising met knop maar ook enkele zonder knop nodig voor de kruisingen K5 en K6.
Dat betekent dat de knop uitsparing niet gemaakt moet worden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/K5-K6-met-track-no-button-65fc7702c997e.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/K5-K6-met-track-no-button-65fc7702c997e.png)

Daar heb ik de variabele BUTTON voor geïntroduceerd.
Is deze variabele BUTTON=1 dan wordt de knop en de knopvoet uitsparing meegenomen en wanner BUTTON=0 niet.

Dergelijke variabelen heb ik ook mee genomen voor de 6 mogelijke railsporen, bijbehorende LED sleuven maar ook voor de aparte LED uitsparingen in de Sein-LED's en Command-LED's.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/SVG-beeld-65fc7702c9984.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/SVG-beeld-65fc7702c9984.png)

Voor elke SVG kan een combinatie van variabelen vooringesteld worden.
Waarmee je daarna eigenlijk alleen nog het corresponderende SVG nummer moet opgeven om de juiste 3D ontwerp on-the-fly te genereren.
Bijvoorbeeld deze SVG 112 een tweeweg wissel met drukknop.

Maar hier met een bijbehorend spoor-element gegenereerd zonder drukknop.
Maar net zo makkelijk breid je dit element uit met een sein-LED ruimte.

Zo nu genoeg OpenScad gedaan en de 3D-printer weer aan het resterende werk zetten.  Eric


Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: reinderlf op 21 March 2024, 22:36:34
Hi Eric,

Ik volg je topic al een tijdje, super interessant om te zien wat je allemaal doet en maakt en ontwerpt. Lees je updates altijd graag :)

Groeten,
Reinder
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 22 March 2024, 19:21:20
Dank Reinder, goed te horen dat er volgers zijn. :)

Gelijk hier het gebruikte aansluitschema voor de test van de sturing van de 2-knoppen-OLED SVG 105a CTC bouwsteen.
De test was succesvol en daarmee is aangetoond dat met standaard RocRail functionaliteit deze  2-knoppen-OLED is aan te sturen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/Skizze-steuerung-2-taster-OLED-65fdcbfde182d.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/Skizze-steuerung-2-taster-OLED-65fdcbfde182d.png)

Ik ga de bouwsteen nu in 3-voud produceren om in mijn testbaan Lausheim WIO op te nemen.
De overige OLEDs zullen van het type standaard SVG 105 met 1 knop zijn.
De bestelde OLED's zijn vandaag als morgen te leveren gemeld dus ik kan binnenkort aan het solderen. :laugh: Eric

Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Arjen52 op 22 March 2024, 19:47:31
Hier snap ik echt helemaal niets van, maar volg je draadje met bewondering.  (y)
Ben al blij dat ik gewone analoge schakelingen kan maken, met een beetje hulp van Arduino.
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 23 March 2024, 10:56:33
Arjen,

Is niet heel veel anders hoor dan met een Arduino.
De Raspberry PicoW is een soort krachtige Arduino maar dan met Wifi aan boord.
Via RocRail laad ik daar de RocRailWIO besturingssoftware op waarna ik die binnen RocRail kan gebruiken voor het sturen van signalen op de poorten.
Dat kan ook anders maar RocRail neemt je zo veel werk uyit handen.

GP2 op de PicoW is een I2C kanaal voor de LED's die als het ware als een ketting aan elkaar gerijgd zitten.
Je koopt die dingen als LED-snoer, zet er 5V op en dan kun je de individuele LED's adresseren en een signaal geven om op te lichten in een gekozen kleur.
I2C stuurt die signalen via de SDA draad.

GP4 op de PicoW is een I2C kanaal voor de OLED's die elk apart moeten worden gevoed met een gericht adres voor de SDA-signalen.
Er moet ook wat meer signalen over de I2C-bus verstuurd worden om een tekst op de OLED te laten verschijnen.

Als je meerdere OLED's over deze GP4 wilt aansturen moet je er een multiplexer tussen zetten.
Die multiplexer zorgt ervoor dat SDA-gegevens die op de I2C-bus gezet worden naar het juiste SDA-adres (lees OLED) gaan.

Maar net als met de Arduino, is alle begin moeilijk, maar als je doorbijt en hulp krijgt van anderen lukt het meestal wel om e.e.a. werkend te krijgen.
Jij hebt de Arduino toch ook functioneel aan het werk voor je modelbaan gekregen, nietwaar?

Groet Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 27 March 2024, 12:44:17
Gisteren werd ik op het RocRail forum geattendeerd op een inconsitentie in het 3D Ontwerp van het CTC-element.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240326-contramal-CTC-SVG-150-a-660402047072b.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240326-contramal-CTC-SVG-150-a-660402047072b.png)

Eerder schreef ik al eens "Waar een prototype al niet goed voor is" en dat bleek nu wederom.
Nu loonde de investering in het geparamereiseerd 3D ontwerp van de 2-knoppen-OLED-bouwsteen.
Een bouwsteen die inmiddels in het RocRail programma als CVG 150 is opgenomen waar ik heel blij mee ben.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/svg150-6604045d5e93f.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/svg150-6604045d5e93f.png)

En wanneer iemand zich de vraag stelt waarom al deze poespas?
Het gaat om het kunnen instrueren van de treineloop in situaties waarin sprake is van een soort keerlus.
Dat is hieronder weergegeven en betekent dat je vanuit een blok op twee manieren kunt uitrijden én naar een ander blok kunt inrijden. Daar waar dat zo is worden 2 toetsen toegepast en anders volstaat 1 toets.

Hieronder een eenvoudig voorbeeld in RocRail opgezet.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/voorbeeld-660405f1400d8.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/voorbeeld-660405f1400d8.png)

Je ziet dat dit ook met 3 CTC-elementen kan worden gerealiseerd, maar dat vraagt om 1 extra CTC element +27 mm.
Dat lijkt weining maar ruimte is vaak schaars heb ik al eerder ondervonden.

Als gevolg van mijn onoplettendheid met de OLED moest ik ook het ontwerp van de PCB-Platine weer nalopen en iets aanpassen.
Ook heb ik de stappen doorlopen om in KICAD het ontwerp te inspecteren zoals het is genoemd.
Dat gaf nog wel wat herstelwerk :) maar nu lijk ik iets te hebben waarvoor ik een offerte bij JLCPCB kan gaan aanvragen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240327-frontside-SVG-150-660403d8db1a2.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240327-frontside-SVG-150-660403d8db1a2.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240327-backside-SVG-150-660403d8dc18e.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240327-backside-SVG-150-660403d8dc18e.png)

En dat ziet erdan met een 3D-print nu zo uit.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240327-124943-66040910d7122.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240327-124943-66040910d7122.jpg)

En ik heb ter controle dus een contramal ook 3D-afgedrukt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240327-124958-660409149e059.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240327-124958-660409149e059.jpg)

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 30 March 2024, 17:15:15
Het maken van een PCB blijkt behoorlijk wat voeten in de aarde te hebben (als het je eerste keer is :))

Met alle ontvangen adviezen nog een keertje opnieuw begonnen.
En nu lukt het om de WS2818B-2020 en de OLED 128x32 0.91 inch wel in de 3D viewer te tonen.

Schema op enkele punten aangepast en de PCB zoals gezegd opnieuw gemaakt.

Hier wat 3D visualisaties van de PCB met daarop aan te brengen componenten.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/SVG-150-2-taster-oled-front-66083728a1d07.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/SVG-150-2-taster-oled-front-66083728a1d07.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/SVG-150-2-taster-oled-6608372e00542.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/SVG-150-2-taster-oled-6608372e00542.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/SVG-150-2-taster-oled-side-6608374677a0b.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/SVG-150-2-taster-oled-side-6608374677a0b.png)

Het herziene PCB ontwerp met de VCC én GND aan de voorzijde.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240330-pcb-top-svg-150-66083978ce80c.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240330-pcb-top-svg-150-66083978ce80c.png)

En de achterkant met het blauwe SDA spoor.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240330-pcb-back-svg-150-6608397d3829d.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240330-pcb-back-svg-150-6608397d3829d.png)

En het onderliggende schema.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240330-schema-svg-150-66083980df7d2.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240330-schema-svg-150-66083980df7d2.png)

Tijd om na de Pasen weer eens wat anders in dit project te gaan doen.

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 09 April 2024, 18:44:02
De SVG-150-CTC-printplaten bestukt met elk 2WS2812B-2020 adreseerbare LEDs en 2 stuks 100 nF condensatoren zijn besteld.

Wanneer er RocRailers zijn die ook enkele exemplaren SVG-150-CTC-printplaten willen kopen, dan kunnen die zich bij mij via een PB melden.

Aan de besturing van deze bouwstenen wordt in RocRail verband gewerkt en dat gaat vast helemaal goed komen.

Ik ben onderstussen aan de slag met het realiseren van de Lausheim WIO CTC.
Alle bouwstenen zijn door de 3D-printer geproduceerd en nu is het zaak de bedrading en prints voor de 2x MCP23017, 2x TCA9548A en de PicoW te fabriceren en aan te gaan sluiten.
De standaard elementen zijn voorzien van de bijbehorende soldeerpatronen en nu nog wat verbindingsprintjes solderen.
Ook de OLED prints voor de SVG-105 Block elementen zijn inmiddels geassembleerd.

Het begint wat te worden zo. - plaatjes komen later -

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 10 April 2024, 11:52:41
Plaatjes komen later was de belofte

Hier een impressie van het CTC-Bedieningspaneel in opbouw.
Het idee voor 3D geprinte CTC-bouwstenen komt uit het RocRail Forum 3D Bastelgruppe waar Moderator Babbel het voortouw heeft genomen bij de ontwikkeling.
De CTC-bouwstenen zijn als STL bestanden inmiddels te vinden op de Rocrail-wiki.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240409-142704-66165fbf54073.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240409-142704-66165fbf54073.jpg)

Dit fysieke rijweg gestuurd bedieningspaneel geeft het sporenplan van mijn testbaan Lausheim WIO weer en communiceerd tweewegs met RocRail.
De inbouw van alle PCB's voor elke bouiwsteen is gaande.

Ik heb zelf een PCB ontworpen (dankbaar voor de hulp van BNLS- en RocRail-forum leden) voor een 2-knops-Blok-CTC-element met OLED.
Die staat in RocRail bekend als SVG-150.

En de PCB-printplaatjes  voor de 2-knops-OLED-CTC-Elementen (SVG-150) zijn inmiddels als ontwerp klaar voor productie bij JLCPCB:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/SVG150-6-pack-front-66165dee48399.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/SVG150-6-pack-front-66165dee48399.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/SVG150-6-pack-back-66165dee49a55.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/SVG150-6-pack-back-66165dee49a55.png)

Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: reinderlf op 10 April 2024, 18:07:09
Wordt een mooi paneel zo Eric!

Tot hoe ver is het open source, RocRail is niet meer open source, maar alles van dit systeem wel incl. het communicatie protocol?
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Karst Drenth op 10 April 2024, 22:27:16
Een indrukwekkend stuk(je) huisvlijt !

Petje af !  (y) (y)

Grtzz,
Karst
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Jelmer op 11 April 2024, 08:14:08
Het resultaat is echt indrukwekkend.  (y)

Ben zo benieuwd naar de ervaringen met de gemaakte platines.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 11 April 2024, 09:40:48
Wordt een mooi paneel zo Eric!

Tot hoe ver is het open source, RocRail is niet meer open source, maar alles van dit systeem wel incl. het communicatie protocol?

Gebruik van RocRail  is gratis en een Supportkey kost 12 euro per jaar.
Op de wiki kun je alle documentatie nalezen en dat is pas indukwekkend.
De flash bestanden voor WIO Wireless Input Output (ESP32 PicoW ..) zijn weliswaar niet openbaar maar vrij te downloadsen net als de applicatie zelf en wordt dagelijks bijgewerkt. En er is voortdurend ontwikkeling gaande waarmee het voor doe-het-zelfers heel uitdagend is.

Met XML kun je communiceren met de Server van RocRail maar moet je wel weten wat je doet.
In de RocRail Wrapper zijn de commando's terug te vinden.

Daarmee is het zo goed als open.
Ik heb ervaren dat de support vanuit het Forum en Robbert Jan Versluijs zeer adequaat is.

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 11 April 2024, 09:44:04
Karst, Jelmer ,

Dank je wel voor deze woorden. :)
Het is inderdaad huisvlijt en koste wel even.
Is ook nog niet klaar want ik loop aan tegen materiaal tekort in China bij het bestukken van de componenten. >:(
Dat is de huidige stand van vandaag. Duimen dus.

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: bask185 op 11 April 2024, 10:48:35
Mail me anders je bom. Misschien dat ik vervangende componenten kan vinden.

Mvg,

Bas
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 11 April 2024, 11:03:33
Bas,

Dank, doe ik zo direct.  (y)

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: AlbertG op 12 April 2024, 17:13:59
Hoi Erik,
Ik vind het geweldig wat je gemaakt hebt. En leuk dat het een soort co-productie is geworden met andere Rocrail gebruikers.
Ik heb je een PB gestuurd.
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 12 April 2024, 18:02:30
Weer een korte update van het project "rijweggestuurd" bedieningspaneel.

De materiaal- en 0402-footprint-inpas-problemen op de SVG-150 printplaat lijken opgelost.
Er komt nu een 0603 Capacitor in die voorradig is en wil passen volgens JLCPCB.
Dank Bas voor je hulp.

Inmiddels is ook het printplaatmateriaal, de gezochte JST-connector en sleutelschakelaar binnen.
Hiermee kan de benodigde electronica in de behuizing worden opgenomen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240412-175325-66195ac9306d3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240412-175325-66195ac9306d3.jpg)

Aan de zijkant en boven open om de warmte weg te kunnen laten lekken

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240412-175318-66195acbda742.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240412-175318-66195acbda742.jpg)

Wel minder ruimte dan ik gedacht had dus het bedraden wordt nog een klusje.

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 20 April 2024, 16:07:36
Afgelopen week had ik even wat andere dingen te doen, maar er is weer activiteit.

Terwijl ik al een poosje bezig ben met 3-pinnen, soldeerpads, drukknoppen en OLED's voor de PCB's te assembleren en te solderen, wordt er in China ook gewerkt aan de SVG-150 PCB's

Zij geven precies aan waar ze staan met het maken en bestukken.
Maar ja zij hebben dan ook lopende banden en machines.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240416-progress-6623ca0a588a5.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240416-progress-6623ca0a588a5.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240420-progress-6623ca0a5701c.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240420-progress-6623ca0a5701c.png)

Ik zal blij zijn wanneer ik al het soldeer- en assemblage-werk voor dit test CTC-paneel achter de rug heb en het elektrisch goed werkt.
Veel geleerd en het resultaat gloort aan de horizon.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240420-160007-6623caac6a967.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240420-160007-6623caac6a967.jpg)

Tegelijk weet ik dat ik
- het bedraden ook nog moet doen en
- de 3D-geprinte CTC-elementen nog moet afvlakken, vijlen en
- hier en daar opnieuw moet 3D-printen.

Stug volhouden en dan komt het wel goed las ik ergens: Citaat Jörg: Wer früh aufgibt, kann den anderen länger beim scheitern zusehen.

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 27 April 2024, 15:03:01
Waar Koningsdag behalve feest vieren niet voor kan zijn.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240426-105631-662cf65d13953.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240426-105631-662cf65d13953.jpg)

Vandaag de gisteren aangekomen printplaat voor de SVG 150 CTC RocRail Element getest en werkend gezien.
De WS2812B-2020 Adresseerbare SMD-LED's werken en zijn zoals bedoeld apart via I2C op GP2 (SDA) van mijn PicoW aan testuren.
De OLED-0.91 inch 128x32 erop gesoldeerd en was ook via I2C op GP4 (SDA) van mijn PicoW aan te sturen (wel GP5 SCL erbij aansluiten natuurlijk)
Maar de printplaten zijn OK. ;) Nou ja de -->> modulerichting op de achterzijde is onjuist qua richting. Vervelend maar overkomelijk. :(

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240427-144029-662cf64a2bec3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240427-144029-662cf64a2bec3.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240427-143643-662cf64a34b3a.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240427-143643-662cf64a34b3a.jpg)

En wat ook wel leuk was: De printplaat past naadloos in het 3D geprinte CTC-element.
Maar ik zag dat de verstevingsribben wel iets te hoog zijn uitgevallen.
Daardoor liggen LED's en OLED ietwat terug in de behuizing en dat is niet de bedoeling. :(

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240427-145433-662cf64ba68bd.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240427-145433-662cf64ba68bd.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240427-145447-662cf64c63a83.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240427-145447-662cf64c63a83.jpg)

Die ga ik in het 3D ontwerp verlagen.
Ook zie ik dat het SVG 105 ontwerp een kleiner venster heeft dan wat ik initieel voor de SVG 150 heb ontworpen.
Die ook wat verkleinen zodat het er beter uit gaat zien en analoog wordt aan de vensterruimte van SVG 105.

Distributie aan bestellers kan beginnen. ;D

 







Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: AlbertG op 27 April 2024, 15:51:39
Hoi Eric,
Wat een prachtig resultaat. Ik kan niet wachten tot de Rocrail gebruikersdag om dit allemaal te bekijken.
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Bert55 op 27 April 2024, 16:19:33
Kiek es an, mooie stappen!
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 28 April 2024, 11:06:35
Albert,

Even de verwachtingen wat dimmen.
Ik hoop e.e.a. allemaal in elkaar gezet te kunnen voor die datum, maar het is best wel een klusje, dus of het allemaal al werkt dat zal de tijd leren..
Maar er is zeker wat te tonen over hoe en wat.  ;D

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 01 May 2024, 18:27:40
Even een update van alle werkzaamheden.

Alle 63 CTC-elementen en verbindingsstukjes met soldeerpatronen zijn nu klaar.
Ik mis nog 2 standaard platines die komen later wel.

Vandaag ze maar eens in de beoogde 5 ketens op elkaar aan gesloten (zonder spanning natuurlijk)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240501-182323-66326d0ea44e9.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240501-182323-66326d0ea44e9.jpg)

En daarna begonnen (na het opruimen) met het maken van de platine voor de OLED multiplexers, PicoW en MCP23017 I/O expanders voor dit bedieningspaneel.
Ik had bedacht hoe ik het een en ander in elkaar wilde zetten en ben begonnen met de stekker voor 5V en GND vanuit een externe voeding.
Daarna een verdeelplatine gemaakt waarop de verschillende draden gedistribueerd kunnen worden.
Waarschijnlijk heb ik verderop in het paneel nog een dergelijk verdeelpunt nodig want het zijn best veel eenheden die voorzien moeten worden van 5V dan wel SDA/SCL (vanuit GP4/GP5).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/aansluiten-WIO-Lausheim-testpaneel-66326b7cad512.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/aansluiten-WIO-Lausheim-testpaneel-66326b7cad512.png)

De LED's in de 5 opeenvolgende ketens van CTC-elementen vormen 1 keten die met SDA vanuit GP2 wordt gevoed.

Ook moeten er nog 4,7k Ohm weerstanden tussen SCL en 5V resp SDA en 5V gelegd worden.
Anders is de SDA niet stabiel heb ik begrepen.

En elke toets vraagt om een schakeldraad die (indien gedrukt) 5V doorstuurt naar de INPUT op de PicoW of de MCP23017 Expanders.
Om de ingang stabiel te maken moeten er aan elke ingang 10k Ohm weerstanden naar 5V gelegd worden. (Pullup),

Best wel een soldeerklusje waarbij precisie van groot belang is.
Als eerste heb ik de I2C adressen voor beide I/O expanders gezet op 0x20 en 0x21

En de GP2 (SDA voor de LED=keten) resp GP4 (SDA) en GP5 (SCL) vanuit dePico W naar de verdeelplaat gezet.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240501-173123-66326b74d3e7a.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240501-173123-66326b74d3e7a.jpg)

Morgen fris weer verder.

Eric




Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Bert55 op 01 May 2024, 18:46:25
flinke klus Eric! Je maakt mooie stappen.
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Jelmer op 01 May 2024, 22:28:24
Steeds een stapje verder, blijf het op de voet volgen.
Ziet er erg indrukwekkend uit.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: reinderlf op 01 May 2024, 22:35:52
Mooi project! Ik blijf het volgen :)

Citaat
Ook moeten er nog 4,7k Ohm weerstanden tussen SCL en 5V resp SDA en 5V gelegd worden.
Anders is de SDA niet stabiel heb ik begrepen.

I2C heeft altijd pull-ups nodig, dat komt omdat de ICs de SCL en SDA alleen naar massa trekken. Als ze hiermee stoppen wordt SDA/SCL weer "hoog".
Zn SDA/SCL draad is eigenlijk een kleine condensator die via de weerstand wordt opgeladen. Mocht je communicatie issues ervaren dan kun je die weerstanden nog wat kleiner kiezen, hierdoor laad de bus wat sneller op naar "hoog". (Mooiste is ff meten met een oscilloscope 8))
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Babbel op 02 May 2024, 06:13:13
Hallo Erik,

Ik zie geen pull-up-weerstanden op je planine. Houd er rekening mee dat deze erg belangrijk zijn voor de operationele veiligheid.
Er zijn pullups actief op Pico en sinds gisteren ook in de MCP23017, maar deze zijn zo zwak dat zelfs bij iets langere kabels een foutmelding kan optreden.

Groetjes Berthold
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: bask185 op 02 May 2024, 09:42:37
Pas trouwens ook op voor nog iets anders. Microchip heeft een hardware bug geïntroduceerd in de I2C variant. Alleen ze noemen het een 'feature' en hij is ook tamelijk recent. Volgens mij kan je niet weten of die van jou deze "feature" ook hebben. Dat kan je alleen testen en kijken of het werk.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-663342b6013cb.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-663342b6013cb.png)

Mvg,

Bas
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Rico [momfer] op 02 May 2024, 10:39:39
Het is geen recent issue, en zeker geen feature. Het wordt waarschijnlijk daar vermeld, omdat de features sectie het eerst gelezen wordt door ontwikkelaars.

Het is recentelijk opgedoken in de documentatie maar de bug is er altijd geweest.
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 02 May 2024, 11:13:25
Rico, Bas,

Maar je moet het maar weten.

Voor mij wel aanleiding om nog eens scherp te kijken naar het aantal benodigde INPUTS op het paneel.

Kan ik het met 2xMCP23017 + PicoW aan?
Knoppen/Outputs (inputs op de borden) tellen dus.

Het lijkt goed te gaan  :-X
16x inputs op de PicoW
Met deze beperking 2x14 = 28 inputs op de 2x MCP23017
Samen goed voor 44 inputs en ik heb er 42 nodig  :-X

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240502-Lausheim-WIO-aansluiten-6633573439a22.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240502-Lausheim-WIO-aansluiten-6633573439a22.png)

Ik had inmiddels ook kritisch gekeken naar mijn Funktietoetsen gedeelte.
Daar zitten straks 2 OLEDS en 10 knoppen op.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240501-Stellpult-funktionstaster-entwurf-6633579fd7d34.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240501-Stellpult-funktionstaster-entwurf-6633579fd7d34.png)

De nu bedachte functies zijn:
1. STOP - AAN is GEEN BAAN SPANNING)
2. AUTO modus - (AAN/UIT)
3. MANUEEL modus - (AAN/UIT)
4. UIT DIENST - gekozen START BLOK IN/UIT dienst zetten (wipschakelaar)
5. <-LOK-> - Lok wissel in gekozen STARTBLOK (wipschakelaar)
6. HREG1 - Overgeven lok in STARTBLOK aan HANDREGELAAR 1 (AAN/UIT)
7. HREG2 - Overgeven lok in STARTBLOK aan HANDREGELAAR 2 (AAN/UIT)
(Maar waarschijnlijk dat ik dit nog ga veranderen in:
7. RIJPLAN - Automatisch oppakken Dienstrooster (rijplan) voor de lok in gekozen Startblok (AAn/UIT)
8. RANGEER - Rangeermodus zetten voor lok in gekozen startblok  (wipschakelaar)
9. OK - Bevestiging van gekozen STARTBLOK én DOEL(ZIEL)BLOK (momentdruktoets)
10 WIS - Wissen gekozen STARTBLOK én DOEL(ZIEL)BLOK (momentdruktoets)

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: bask185 op 02 May 2024, 11:31:56
Van wat ik lees op dat rpi forum over dit probleem, krijg je sporadisch een foutieve input waarde.

Kan je niet simpel weg niet gewoon leven met dit probleem als je de waarde 'debounce't? Als je een nieuwe waarde leest, vergelijk je met de vorige waarde. Heb je 2 opvolgende waardes die gelijk zijn? -> kan je ze verwerken.

Bas
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 02 May 2024, 11:49:23
Bas,

Dat is al minder erg ja.
Op dit bedieningspaneel kan ik het dus omzeilen.
Op toekomstige bedienigspanelen wellicht niet gelet op de benodigde aantallen.

Code aanpssen kan ik zelf niet.
Deze zit in de RocRail WIO software voor de PicoW lijkt me.
Wellicht dat Rob Versluijs van RocRail dat kan en mogelijk doet als we het voorleggen.

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 02 May 2024, 11:51:18
Bert, Jelmer, Reinder, Bas,

Dank voor de bemoedigende woorden en de uitleg over SDA/SCL en de waarde van de 4.7 kOhm weerstanden.
En ook de waarschuwing over ALLEEN OUTPUT op de pennen GPA7 en GPB7 bij de 2022 versie van de MCP23017.
Daar kan je heel heel lang naar zoeken als het fout gaat. Wel 2 pennen minder INPUT zo. Hmm.

 (y)

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 02 May 2024, 13:28:01
Hallo Erik,

Ik zie geen pull-up-weerstanden op je plantine.
Houd er rekening mee dat deze erg belangrijk zijn voor de operationele veiligheid.
Er zijn pullups actief op Pico en sinds gisteren ook in de MCP23017, maar deze zijn zo zwak dat zelfs bij iets langere kabels een foutmelding kan optreden.

Groetjes Berthold

Berthold,

Ik kan je geruststellen, maar dank voor je advies, wordt altijd gewaardeerd. :)
Ik had ze klaar liggen om erop te solderen. 4,7 k Ohm op SDA en SDL/SCL naar 5V.
Dat is voor SDA/SDL van de data/kloklijn naar de OLED's en MCP23017 expanders.

En ik vermoed ook naar SDA voor de datalijn naar de LED's 4,7k Ohm, hoewel ik ook lees dat ze kleiner mogen en dat de bus dat sneller wordt. 
Deze soldeer ik aan de buitenzijde van mijn distributiepaneel zodat er er bij kan als ik later deze wil verlagen.

Voor de knoppen pas ik voor elke knop een 10k Ohm naar 5V toe.

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 02 May 2024, 21:20:55
Nog even een tip voor degenen die ook een 3D module paneel willen bouwen.

Ik heb ontdekt dat deze papierclips zeer geschikt zijn om de verschillende modules strak tegen elkaar te houden als aanvulling op de strippen die de bouwstenen borgen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240430-160821-6633e5f855844.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240430-160821-6633e5f855844.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240430-160754-6633e5fc5472d.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240430-160754-6633e5fc5472d.jpg)

Het zijn gewone papierclips die normaal gebruikt worden om tot 40 paginas te clippen/hechten.
Er is een eenvoudig apparaatje in de handel waarmee je ze kan aanbrengen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/Rapesco-Supaclip-40-papierklem-navulling-roestvrij-staal-50-stuks-RC4050SS-202088-big-6633e768e57c9.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/Rapesco-Supaclip-40-papierklem-navulling-roestvrij-staal-50-stuks-RC4050SS-202088-big-6633e768e57c9.jpg)

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 06 May 2024, 12:55:08
Berthold,

Ik kan je geruststellen, maar dank voor je advies, wordt altijd gewaardeerd. :)
Ik had ze klaar liggen om erop te solderen. 4,7 k Ohm op SDA en SDL/SCL naar 5V.
Dat is voor SDA/SDL van de data/kloklijn naar de OLED's en MCP23017 expanders.

En ik vermoed ook naar SDA voor de datalijn naar de LED's 4,7k Ohm, hoewel ik ook lees dat ze kleiner mogen en dat de bus dat sneller wordt. 
Deze soldeer ik aan de buitenzijde van mijn distributiepaneel zodat er er bij kan als ik later deze wil verlagen.

Voor de knoppen pas ik voor elke knop een 10k Ohm naar 5V toe.

Eric

En dan hoort daar wel deze informatie bij zo bleek uit een gerprek met Berthold.
De PicoW gebruikt intern 3.3 V en de knoppen die rechtstreeks op de PicoW worden aangesloten vragen dus om een pullup aan de 3.3.V VCC lijn.
De knoppen aan de MCP23017 , die bij mij aan de 5V VCC hangt, vragen dan om een pullup aan de 5V VCC lijn.
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 06 May 2024, 15:42:42
Vandaag weer aan het solderen geweest en de adresinstellingen vergde nog wat geklungel (dat hoeft natuurlijk niet :))
Maar nu zie ik de volgende I2Cadressen in het WIO overzicht in RocRail.

(WIO pagina, selectie WIO034 in Query, In onderhoud, zoek apparaten dan via beschikbare COM-poort verbinden en daar tonen de gevonden verbonden I2C apparaten zich).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/adressen-wio034-6638d88819da3.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/adressen-wio034-6638d88819da3.png)

En dat betekent in dit geval:
0x20 De 1e MCP23017 I/O I2C expander 17-32
0x21 De 2e MCP23017 I/O I2C expander 33-48
0x3C De op de multiplexer aangesloten 1e OLED (feitelijk op de SD0/SC0 van de TCA9548A aangesloten)
0x72 De 1e  TCA9548A I2C multiplexer OLED 1-8
0x73 De 2e TCA9548A I2C multiplexer OLED 9-16

Nu de toetsen van het CTC-paneel aansluiten op de pinnen van de PicoW en de expanders.
En daarna steeds testen  :-X

Dat lukt ook nu ik een aparte VCC 3.3V voor de PullUp vann de toetsen gebruik die op de Pico zitten aangesloten.
Elektrisch werkt e.e.a. nu. Nu alle OLED,s knoppen en LED-modules aan aansluiten.
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 27 February 2025, 18:29:52
Al een tijdje geen berichten meer geplaatst op dit draadje.
Maar dat wil niet zeggen dat er niets is gebeurd.

Laat ik een kort actualisatie bericht geven voor de geïnteresseerden.

Inmiddels is met mijn test-paneel duidelijk geworden dat

het bouwen van een fysiek bedieningspaneel dat samenwerkt met de RocRail treinbesturings programmatuur tot een werkbaar resultaat leidt.

1. Het via I2C aansturen van een keten van programmeerbare WS2812 LED's op gestandaardiseerde PCB's printplaten werkt.
2. De gestandaardiseerde PCB's printplaten met 6 programmeerbare WS2812 LED's zijn door Lex verbeterd waardoor het leggen van de soldeerverbindingen makkelijker gaat
3. Het aansturen van de OLED's in de blok-elementen via een I2C-multiplexer is ook stabiel
4. De input van toetsen via expanders blijkt ook stabiel realiseerbaar
5. Het 3D-printen van de CTC-bouwstenen blijft weliswaar een tijdrovende bezigheid maar gaat ook prima
6. Er is een gestandaardiseerde PCB printplaat door Lex ontworpen voor de PicoW, de I2C-Expander en I2C-Multiplexer

Daarmee verschoof het accent van het realiseren van het CTC-paneel naar:
1. De functietoetsen en Controle-OLEDs op het paneel &
2. De XML-gebaseerde diagnose van toetsaanslagen
3. De XML-gebaseerde afgifte van RocRail commando's vanuit het CTC-bedieningspaneel op basis van de diagnose van toetsaanslagen

Eerst maar eens wat berichten over de functietoetsen op het CTC-paneel

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2025/Functietoetsen-2025-67c0a0b048138.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2025/Functietoetsen-2025-67c0a0b048138.png)

Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: AlbertG op 28 February 2025, 14:12:47
Hoi Eric,
Ik vind het een fantastisch knap stuk werk.
Door XML-scripts te gaan gebruiken maak je het alleen toegankelijk voor Rocrail gebruikers met een geldige support-key.
En ik vind de script taal erg complex. Kun je het ook met acties oplossen?
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 28 February 2025, 14:47:47
Albert,

De meeste knoppen wel, maar de blok toetsen moet je analyseren en bijhouden.
XML lijkt moeilijker dan het is hoor.
En als de XML af is kan iedereen hem gebruiken, daar hoef je zelf geen XML voor te kunnen.
Dan activeer je de XML als actie extern programma via actie controle op de knoppen

Eric
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Dennis1984 op 28 February 2025, 23:33:07
Dit draadje nog eens doorgelezen maar blijft geniaal. Met BiDiB en iTrain-acties zou je een eind komen, maar dit is technisch natuurlijk veel cooler.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel
Bericht door: Eric v C op 05 March 2025, 17:26:05
En het wordt met de dag cooler om in jouw termen te blijven Dennis.

In het CTC-Bedieningspaneel binnen RocRail kun je nu ook (naast het bloksymbool met OLED)(met 1 of 2 knoppen) een informatie OLED opnemen
Daar kunnen Controle berichten in getoond worden die met de bediening te maken hebben.

Maar je kunt er ook synchroon de berichten tonen die naar de perron-informatie-schermen gaan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2025/wio-oled-128x32-67c87a94622de.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2025/wio-oled-128x32-67c87a94622de.jpg)

Feitelijk kun je bijna een digitale tweeling in het CTC-bereik van je spoorplan opnemen dat 1:1 overeenkomt met je fysieke bedieningspaneel.

En dus de bediening op je beeldscherm ook in CTC-schema uitvoeren.

De "lege" gaten in het Functiepaneel zijn dus inmiddels gedicht.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2025/20250304-test-SVG151-text-CTC-OLED-67c879f761122.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2025/20250304-test-SVG151-text-CTC-OLED-67c879f761122.png)