Doel:€250.00
Donaties:€77.50

Per saldo:€-172.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 12-04-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Tandwielen winkel gezocht door RobGood
Vandaag om 16:04:11
Toon hier je (model)TRAM foto's. door HRP
Vandaag om 16:04:04
Oude tijden, nieuwe tijden, Duitsland 2e wereldoorlog door Aford
Vandaag om 16:00:29
De IJmuider spoorlijn - korte geschiedenis en plaatjes door aad52
Vandaag om 15:59:35
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Edsko Hekman
Vandaag om 15:52:19
LTM-51 Garratt in messing, Spoor-0 door FritsT
Vandaag om 15:51:25
SLT in H0 voor Kleindrecht door Edsko Hekman
Vandaag om 15:50:59
Geen wifi contact meer met CS3 door hgr
Vandaag om 15:48:32
Is de positie van de koppeling genormeerd? door Wummeke
Vandaag om 15:47:20
D32, Rhein-Main Express 1952. door Rondje_HO
Vandaag om 15:39:51
Bentheimer Eisenbahn, gisteren, vandaag en morgen. door Bertholdowitsch
Vandaag om 15:38:08
Ervaringen met veilingsites en webshops (Marktplaats, Ebay, Catawiki, etc). door Rondje_HO
Vandaag om 15:35:45
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Rondje_HO
Vandaag om 15:31:41
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Rondje_HO
Vandaag om 15:29:29
Schorumdijk Gem. Vaagburg 1940-1960. (Jaren ‘40-‘60 baan met haventje) door Rondje_HO
Vandaag om 15:15:00
Falkenheim door Falcon10
Vandaag om 15:04:12
Beslissen hoe er aan te beginnen ... door bask185
Vandaag om 14:49:37
VERPLAATST: Wat is dat toch... door Bert van Gelder
Vandaag om 14:48:59
BNLS-Werkspoor - Pimp my LimaRossi Mat '46 Muizeneus door Biesje
Vandaag om 14:43:59
Roco NS 200/300 Sik groen, model 2020, bedrijfsnummer 288 door Huup
Vandaag om 14:34:47
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
Vandaag om 14:29:16
Aachenau West door Wim Vink
Vandaag om 14:26:48
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door Wim Vink
Vandaag om 14:25:46
Theindent, H0, 470 x 325 door marimon
Vandaag om 14:23:46
Een digitale demo pendelbaan door Chrissie
Vandaag om 14:18:15
Sfeertopic voor toekomstige module door nighttrain1
Vandaag om 13:21:56
Mijn DCC accessoiredecoder, maar dan anders door bask185
Vandaag om 13:09:24
3D/RM-IG Snpss Ruwhoutwagon van Thingiverse in H0, uit de 3D printer. door nighttrain1
Vandaag om 12:51:47
De fabriek - Spoor 0 door BartvD
Vandaag om 12:41:11
Roco sik toplicht en detaillering door Priegelman
Vandaag om 12:00:19
  

Auteur Topic: Beginnen met Digitaal, automatisch rijden, ECos2 in bezit, wat nog meer nodig?  (gelezen 6559 keer)

Frycio82

  • Offline Offline
  • Berichten: 578
  • Ooit zullen de treinen rijden....maar eerst bouwen
Hallo,

Zelf ben ik toe om de boel digitaal te maken. Heb een EcoS2 van Esu en zoek software die daarmee kan werken. Ook voor de bezetmelder zoek ik een alternatief voor de ESU versie, want die is nogal aan de prijs (200e per stuk)

Heb al een aantal software paketten gedownload. :  RocRail, Traincontroller. Maar ik wil een keuze maken die het beste werkt met mijn Ecos2 centrale. Ik rijdt overigens 2 rail Fleischmann modelrails.

Samengevat : Ik zoek een redelijk goedkope oplossing voor Software, Bezetmelders en evt wisseldecoders in combintie met mijn ECos2 centrale.

Alvast bedankt voor de info :)  (y)
« Laatst bewerkt op: 10 december 2020, 09:53:45 door Bert van Gelder. Reden: Titel »

Jan-Peter

  • Offline Offline
  • Berichten: 2009
  • Bnlx treinendokter.
Re: Beginnen met Digitaal. ECos2 al in bezit, maar wat nu ?
« Reactie #1 Gepost op: 09 december 2020, 19:04:23 »
Als
Citaat
een redelijk goedkope oplossing
je enige criterium is dan doe je je zelf misschien te kort.

Je kan misschien beter kijken wat je precies wil doen, en daar de software en verdere hardware bij kiezen.
De Ecos2 zal niet de bottle neck zijn. Die wordt door de meeste software en hard ware ondersteund of v.v.

Uiteindelijk is de verkrijgbaarheid ook een 'dingetje'.

Jan-Peter
10* Dig. HO 3Rail ,HOe DB/OBB IV/V, Maritieme thema's.

Frycio82

  • Offline Offline
  • Berichten: 578
  • Ooit zullen de treinen rijden....maar eerst bouwen
Re: Beginnen met Digitaal. ECos2 al in bezit, maar wat nu?
« Reactie #2 Gepost op: 09 december 2020, 21:09:12 »
Hallo Jan-Peter,

Bedankt voor je reactie.
Is niet mijn enige criteria hoor. Maar ik denk dat ik zo'n 32 bezet meldingen moet hebben. Kunnen er meer worden door een emplacement voor rangeren. Draaischijf met 10 sporen die komen er dan nog bij.
Daarbij nog een 40 tal wisselschakelingen.

Ik heb gekeken naar de Digikeijs 4088, die wat betreft de prijs 4 maal goedkoper als de Ecos bezetmelder.
Ik ben een aardige leek wat betreft digitaal. het moet wel allemaal met elkaar praten. Het baanplan wil ik met software doen en niet perse met de ecos2. deze zou meer een doorgeefluik moeten zijn.

ik zou graag weten wat ik kan gebruiken ?

Bert V

  • Offline Offline
  • Berichten: 591
Re: Beginnen met Digitaal. ECos2 al in bezit, maar wat nu?
« Reactie #3 Gepost op: 09 december 2020, 22:44:08 »
Hallo Frits,

Het maakt in principe helemaal niet uit welke bezetmelders je gebruikt, met dien verstande dat ze voor 2-rail wel op basis van stroomdetectie moeten werken. Alle verschillende merken "luisteren" naar DCC signalen en die worden door allerlei verschillende centrales (waaronder ook jouw Ecos) op de baan gezet. De Digikeijs 4088 werkt net zo goed als de Ecos bezetmelder. Goedkoper nog dan Digikeijs zijn de modules van Rosoft en die werken ook uitstekend.

Groeten,
Bert

Frycio82

  • Offline Offline
  • Berichten: 578
  • Ooit zullen de treinen rijden....maar eerst bouwen
Re: Beginnen met Digitaal. ECos2 al in bezit, maar wat nu?
« Reactie #4 Gepost op: 10 december 2020, 07:27:05 »
Hallo Bert,

Bedankt voor je reactie. Weer een alternatief voor de bezetmelders :) dank je. Dan denk ik dat ik de S88D16-n nodig heb ?


En de basis moet op stroomdetectie zijn, dat was me eerder nog niet helemaal duidelijk. Weer wat geleerd  (y) Dank je

Rest nog de software.... :) Kunnen jullie wat ervaringen delen ?
« Laatst bewerkt op: 10 december 2020, 07:36:56 door Frycio82 »

Remunj

  • Offline Offline
  • Berichten: 6911
Re: Beginnen met Digitaal. ECos2 al in bezit, maar wat nu?
« Reactie #5 Gepost op: 10 december 2020, 08:25:40 »
Hallo Frits,

Voor het geval je dat nog niet gedaan hebt is het misschien handig dat je eens in de encyclopedie wat achtergrond informatie leest.
In de verschillende hoofdstukken worden de afzonderlijke onderdelen nog eens uitgelicht, zoals bijvoorbeeld terugmelders en wissel decoders.

Misschien worden je dan al wat meer zaken duidelijk.

En over software. Zoveel pakketten, zoveel meningen.
Als je even zoekt zijn daar al talloze draadjes over.
En ook daar vindt je in de encyclopedie meer info over.

EDIT. Het is gebruikelijk om bij 2 rail met stroomdetectie te werken. Maar het moet niet. Je kan ook met andere methode werken. Denk dan aan lichtsluizen, railcontactjes, hall sensoren. Minder voorkomend dan stroomdetectie. Maar je zit er niet aan vast.
« Laatst bewerkt op: 10 december 2020, 08:27:19 door Remunj »
Gr.
Eric

AdLoc

  • Tijdperk V-VI-Nederlands - Baanbouw Kleindrecht
  • Offline Offline
  • Berichten: 393
  • Esu-Roco-RockyRail-MCC Car system-LSmodels-Artitec
    • Kleindrecht
Re: Beginnen met Digitaal. ECos2 al in bezit, maar wat nu?
« Reactie #6 Gepost op: 10 december 2020, 09:47:54 »
Hallo Frits

Iedereen die (opnieuw) begint gaat door het proces van keuzes maken, bepalen wat goed is voor jou idee en portemonnee.
En niet onbelangrijk dat je zelf een beetje door hebt hoe het werkt.
Ik wist een paar geleden niets van digitaal... maar door lezen en vragen kan je veel kennis vergaren.

Kijk maar in mijn draadje over de bouw van Kleindrecht. Daar beschrijf ik veel van het keuze proces. Misschien heb je er wat aan.

Even in het kort:
Ik heb zelf ook de Ecos2 als basis. Met voor de servo wisselaansturing de SwithPilots Servo en Extensions van ESU.
Terug/bezetmelders op basis van stroomdetectie van Floodland (met s88n). Dat alles werkt naadloos samen.
Voor op de computer gebruik ik iTrain 5 (voor zowel treinen als auto's). De Ecos2 en iTrain synchroniseren de locomotiefgegevens met elkaar. Wertk fijn samen.

Maar.... dit zijn mijn keuzes geweest... en dat is één van de vele die je kan maken.

Heel veel Suc6 !!!
Ad
Ontkoppel je hersens op tijd!

Frycio82

  • Offline Offline
  • Berichten: 578
  • Ooit zullen de treinen rijden....maar eerst bouwen
Re: Beginnen met Digitaal, automatisch rijden, ECos2 in bezit, wat nog meer nodig?
« Reactie #7 Gepost op: 11 december 2020, 07:32:48 »
Hallo Ad,

Bedankt voor je tips :) Heb gisteren al een knoopje doorgehakt door 2 Digikeijs 4088CS-n te bestellen.
Verder ben ik inderdaad veel aan het lezen. Ik twijfel nog over de software. En hoe de blokken te maken.
bv. 2 bezetmelders per blok (afrem stuk en stop stuk) of 1 bezetmelder per blok (1 blok per trein) Ook ongedetecteerde stukken twijfel ik nog over.
Ga zeker je draadje lezen :)

Bert V

  • Offline Offline
  • Berichten: 591
Re: Beginnen met Digitaal, automatisch rijden, ECos2 in bezit, wat nog meer nodig?
« Reactie #8 Gepost op: 11 december 2020, 08:05:58 »
Hallo Frits,

Voor het aantal melders per blok maakt het in mijn optiek uit wat voor soort blok het is. Op de vrije baan is 1 melder per blok voldoende. Op plaatsen waar je wilt kunnen rangeren zoals stations of opstelterreinen e.d. is het handiger om 2 melders te hebben. Je kunt de scheidingen alvast aanbrengen en dan de aansluitdraden van de 2 aparte delen van een blok voorlopig nog doorverbinden zodat je ook voor dat soort blokken in eerste instantie met 1 melder kunt werken. Als blijkt dat het niet praktisch is en je toch 2 melders voor een blok wilt hebben hoef je alleen de doorverbinding maar te verwijderen en de beide delen op aparte melders aan te sluiten. In ongedetecteerde stukken zie ik niet echt meerwaarde. In plaats van een systeem met "korte binnenkomstmelder-ongedetecteerd deel-korte stopmelder" kun je ook gewoon 2 melders die elk de helft van het blok omvatten gebruiken. Heb je net zoveel melders nodig en is alles gedetecteerd. De tegenwoordige software kan dat prima handelen.

Groeten,
Bert

NTeering

  • Offline Offline
  • Berichten: 936
    • ARduino Controlled MOdel RAilway
Re: Beginnen met Digitaal, automatisch rijden, ECos2 in bezit, wat nog meer nodig?
« Reactie #9 Gepost op: 11 december 2020, 09:28:50 »
Citaat
Samengevat : Ik zoek een redelijk goedkope oplossing voor Software, Bezetmelders en evt wisseldecoders in combintie met mijn ECos2 centrale.
Dan moet je toch eens hier kijken: www.arcomora.com
en https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=88434.0
Gratis software en hardware voor een spotprijsje.

Citaat
En de basis moet op stroomdetectie zijn
Dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Wel veel gebruikt, maar reed-switches of Hall sensors zijn een prima en goedkoop alternatief.
Alle methodes hebben zo hun eigen voor-en nadelen en voor-en tegenstanders.

Mvg
Nico
« Laatst bewerkt op: 11 december 2020, 09:36:06 door NTeering »

Frycio82

  • Offline Offline
  • Berichten: 578
  • Ooit zullen de treinen rijden....maar eerst bouwen
Re: Beginnen met Digitaal, automatisch rijden, ECos2 in bezit, wat nog meer nodig?
« Reactie #10 Gepost op: 11 december 2020, 10:25:33 »
Hallo Nico,

Bedankt voor de tips. Ik gebruik ook al een DCCNext die ik ga gebruiken voor de wisselaanstruring. De Arcomora kan ik niet gebruiken want mijn centrale ondersteund dat protocol niet.
Wat betreft de stroomdetectie, dat is inderdaad een keuze maar ik hou zelf niet zo van sensors.

Hallo Bert,
Dank je voor je heldere uitleg over de blokken. Denk dat ik nu wel weet wat ik ga doen :)

Frycio82

  • Offline Offline
  • Berichten: 578
  • Ooit zullen de treinen rijden....maar eerst bouwen
Re: Beginnen met Digitaal, automatisch rijden, ECos2 in bezit, wat nog meer nodig?
« Reactie #11 Gepost op: 12 december 2020, 09:05:26 »
Hallo,

Toch nog een vraag. ik heb gelezen dat wissels niet in een gedetecteerd blok mogen vallen. Dan zijn die stukken toch ongedetecteerd ? Hoe moet ik die stukken dan aansluiten ? (ook heb ik gelezen over een diode schakeling om het spanningsverschil tussen gedetecteerde en niet gedetecteerde blokken op te heffen. Ik ga er dan vanuit dat die wissel "blokken" op die manier via een diodeschakeling moeten worden gevoed ?

Bert V

  • Offline Offline
  • Berichten: 591
Re: Beginnen met Digitaal, automatisch rijden, ECos2 in bezit, wat nog meer nodig?
« Reactie #12 Gepost op: 12 december 2020, 10:06:31 »
Hallo Frits,

Dat klopt, dergelijke gedeelten worden meestal apart aangesloten op de ringleiding via een diodeschakeling. In de encyclopedie staat daar volgens mij het nodige over te lezen. Het is echter ook mogelijk om de railvoeding van de wissels via een bezetmelder te laten lopen. Heb je meer melders nodig natuurlijk maar ben je wel 100% gedetecteerd. In dat geval heb je ook geen diodeschakeling nodig omdat alles via bezetmelders loopt en er dus geen probleem met spanningsval optreedt. Ikzelf heb dat niet en mijn wissels dus op de ringleiding (via diodeschakeling uiteraard) aangesloten zitten.

Groeten,
Bert

jowi

  • Offline Offline
  • Berichten: 2251
Re: Beginnen met Digitaal, automatisch rijden, ECos2 in bezit, wat nog meer nodig?
« Reactie #13 Gepost op: 12 december 2020, 10:56:57 »
De Arcomora kan ik niet gebruiken want mijn centrale ondersteund dat protocol niet.
Arcomora reageert toch gewoon op DCC adresserering?

Frycio82

  • Offline Offline
  • Berichten: 578
  • Ooit zullen de treinen rijden....maar eerst bouwen
Re: Beginnen met Digitaal, automatisch rijden, ECos2 in bezit, wat nog meer nodig?
« Reactie #14 Gepost op: 12 december 2020, 11:29:10 »
Hallo Bert,

Bedankt voor je antwoord. Ga het dan net zo doen. De wissels op de ringleiding en diodes. Heb net een tutorial gezien van Rocrail en daar werd gereden van blok naar blok. En de wissels schakelen dan automatich om naar het juiste bestemmings blok.

Hallo Jowi,
Ik ga een DCCnext gebruiken voor de wisselschakelingen. Deze werkt idd via DCC.