Doel:€250.00
Donaties:€172.50

Per saldo:€-77.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 12-01-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Lofzang op een Fleischmann BR 01 door charp
Vandaag om 12:21:21
"Bij nader omzien", een Nederlands spoorwegfotoarchief door Dpc Fo
Vandaag om 12:18:36
Modelspoorbaan Fleischmann door tijgernootje
Vandaag om 12:16:53
Piko 2021, nieuws van de fabrikant door Hans Reints
Vandaag om 12:03:45
BNLS-actie: Artitec DAF SRV door Peter74
Vandaag om 11:40:47
Digitaal handbestuurd rijden: en de wissels dan? door henk
Vandaag om 11:32:13
BNLS-Werkspoor - NS 20 Kameel van Kleinspoor (en Artitec) door Luit
Vandaag om 11:28:34
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door tuurtje
Vandaag om 11:27:50
Roco 2020, nieuws van de fabrikant door 4020 281-4
Vandaag om 11:27:41
Waar in de wereld is Mme. Sousterre? door Arjen52
Vandaag om 11:23:07
Huizen maken. door Hans van de Burgt
Vandaag om 11:17:42
Pimp my Fleischmann BR01 164 ==> Lofzang op een Fleischmann BR 01 door Duikeend
Vandaag om 11:16:35
Beginnen met Digitaal, automatisch rijden, ECos2 in bezit, wat nog meer nodig? door Frycio82
Vandaag om 11:11:40
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door Hans van de Burgt
Vandaag om 10:59:41
Roco NS 200/300 Sik groen, model 2020, bedrijfsnummer 288 door Ben
Vandaag om 10:57:22
LTM-51 Garratt in messing, Spoor-0 door FritsT
Vandaag om 10:55:26
Eerste kennismaking door VvKan
Vandaag om 10:49:07
Ervaringen met bezorgdiensten (PostNL, DHL, etc) door ingenium secundus
Vandaag om 10:38:25
Kreisbahn nach Bad Bimmelberg, ofwel de Bimmelbahn door Gerard van de Weijer
Vandaag om 10:23:06
ESU Ecos 2 uit te breiden om meerdere treinen handbediend te laten rijden? door RobGood
Vandaag om 10:20:19
IR lichtsluis van Modelbouwled, handleiding gevraagd. door HansQ
Vandaag om 10:04:45
Viessmann 5077 rijtuigverlichting door henk
Vandaag om 09:45:38
Mijn Ned. N. Spoorbaan ''Echthoven'' door Rolando
Vandaag om 09:34:40
Glas door Bert van Gelder
Vandaag om 09:25:18
Lenz 2021 (spoor 0) door Pauldg
Vandaag om 09:06:16
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 09:00:07
Oude tijden, nieuwe tijden, Duitsland 2e wereldoorlog door GORILLUS
Vandaag om 07:11:03
PCC’s en andere trams voor Delft, h0 door Tulpendaal
Vandaag om 05:49:59
Wim Mesu NS 600/2000 in 0 door roadster36
24 januari 2021, 23:49:53
Raadplaatje door GerardvV
24 januari 2021, 23:41:27
  

Auteur Topic: Piekstroom bij inschakelen servo's?  (gelezen 867 keer)

Goosie

  • Offline Offline
  • Berichten: 159
    • www.henkdegans.nl
Piekstroom bij inschakelen servo's?
« Gepost op: 01 december 2020, 20:20:11 »
Heeft er iemand een ideewat de piekstroom kan zijn bij inschakelen van de 5V voedingsspanning voor 20  SG92R servo's?
« Laatst bewerkt op: 02 december 2020, 15:40:12 door Bert van Gelder »
Met vriendelijke groet,

Henk de Gans

weslyr

  • Nieuwe gebruiker
  • Offline Offline
  • Berichten: 5
Re: piekstroom bij inschakelen servo's
« Reactie #1 Gepost op: 02 december 2020, 13:39:08 »
Met een redelijke univ. meter kan je er wel één
meten toch.
Ik bezit niet zo een meter
heet dat een trigger funtie of zo iets .
Maar ik ben wel benieuwd.
Gr Wesly

Haradigi

  • Offline Offline
  • Berichten: 848
  • Meet (kijk, voel) & dan weet je het.
Re: piekstroom bij inschakelen servo's
« Reactie #2 Gepost op: 02 december 2020, 13:46:00 »
Hi Henk,

Die piekstroom zal wel erg meevallen, ook omdat ze bijna nooit tegelijkertijd worden aangestuurd.

groet
Harald

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 7978
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: piekstroom bij inschakelen servo's
« Reactie #3 Gepost op: 02 december 2020, 13:51:28 »
Hoi,

Dit is helemaal afhankelijk van de decoder. Sommige decoders zetten de wissels om bij het opstarten. Anderen die zetten even helemaal niets. Dan heb je bijna geen piekstroom. Mijn Servo's pakken iets van 0,1 - 0,2A per servo als ze aan het draaien zijn.

Groet Ronald.
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

nachbar

  • Offline Offline
  • Berichten: 1087
    • Bührtal III
Re: piekstroom bij inschakelen servo's
« Reactie #4 Gepost op: 02 december 2020, 14:10:47 »
Ik heb sinds kort ampèremeterjes in de stroomkringen gezet. Bij het aanzetten van de baan zie je wel heel kort het wijzertje even omhoog schieten. Ik zal eens kijken tot hoever.

Bij het gebruik van de servo bij wissel omzetten zie je nauwelijks een uitslag dus inderdaad zoals Ronald aangeeft heel klein stroompje  ;)

Ik maak gebruik van Esu servo decoders.

Goosie

  • Offline Offline
  • Berichten: 159
    • www.henkdegans.nl
Re: piekstroom bij inschakelen servo's
« Reactie #5 Gepost op: 02 december 2020, 15:04:44 »

Ik gebruik Mardec's, maar ben bezig met een nieuwe baan. Bij de oude baan hoorde je de servo's altijd iets rommelen als de spanning er op kwam. Ik heb nu een betere kwaliteit 5V voeding, en heb er nog maar 4 aangesloten van de 20 die er op komen. Wat anders is als eerst is dat ik een zekering in de kring geplaatst heb van 1A die er nu uit knalde bij aanzetten voeding. Ik heb er ook een spanning en stroom meter tussen geplaatst https://www.bitsandparts.nl/Voltmeters/Digitale-voltmeter-+-amperemeter-met-display-100V-10A/p1063719 die zie ik niet direct reageren in dit korte moment vwb de ampere meting. Ik heb er nu een 7.5A zekering in, en die blijft zitten. Ben daarom toch benieuwd wat een stuk of 20 servo's trekken kort nadat de stroom er op komt.
« Laatst bewerkt op: 02 december 2020, 15:40:53 door Bert van Gelder. Reden: Citaat verwijderd. Graag REAGEER-knop gebruiken, NIET de CITAAT-knop »
Met vriendelijke groet,

Henk de Gans

Goosie

  • Offline Offline
  • Berichten: 159
    • www.henkdegans.nl
Re: piekstroom bij inschakelen servo's
« Reactie #6 Gepost op: 02 december 2020, 15:23:46 »
Met een redelijke univ. meter kan je er wel één
meten toch.
Ik bezit niet zo een meter
heet dat een trigger funtie of zo iets .
Maar ik ben wel benieuwd.
Gr Wesly
Echt niet Willem? ;-)
Met vriendelijke groet,

Henk de Gans

Locofiel

  • Offline Offline
  • Berichten: 263
  • Van duwtrein naar rollator.
Re: Piekstroom bij inschakelen servo's?
« Reactie #7 Gepost op: 02 december 2020, 17:03:15 »
Als vuistregel hanteerden wij froeguh 5 tot 6 x de nominale stroom als inschakelstroom voor motoren en relais.
't Is natuurlijk gedurende een tiende van een seconde een kortsluiting (ook voor servo's).
Dit zou je kunnen opvangen met het in groepen inschakelen van de servo's.


Gr. Dirk
DCC X-Bus, SPROG II/Decoder pro, 10761, mod I en mod II + Multimaus, Maus R2/3🙀 🚂. Begonnen met een houten duwtrein, daarna met opwindtreinen (Märklin en Bing), na deze opwindend periode op elektrische treinen (Märklin en LIMA) en via LGB naar ROCO DCC.

Menno

  • Offline Offline
  • Berichten: 2867
    • Mijn van-alles website
Re: piekstroom bij inschakelen servo's
« Reactie #8 Gepost op: 02 december 2020, 21:43:14 »
Met een redelijke univ. meter kan je er wel één
meten toch.
Ik denk dat de inschakelstroom veel, maar dan ook veel te kort duurt voor de gemiddelde multimeter.
Dit soort piekstromen meet je met een scoop over een meetweerstand of via een stroomtrafo.
Ik heb sinds kort ampèremeterjes in de stroomkringen gezet. Bij het aanzetten van de baan zie je wel heel kort het wijzertje even omhoog schieten. Ik zal eens kijken tot hoever.
Ook daarvoor geldt: te sloom. Draaispoelmeters zijn helemaal totaal ongeschikt voor dit soort metingen.
Bij het gebruik van de servo bij wissel omzetten zie je nauwelijks een uitslag dus inderdaad zoals Ronald aangeeft heel klein stroompje  ;)
De gemiddelde stroom is niet groot. Maar de piekstromen tijdens het draaien kunnen aardig oplopen. Ook die zul je amper meten met een multimeter en een draaispoelmeter is, wederom, helemaal veel te traag.
Ik heb nu een betere kwaliteit 5V voeding, en heb er nog maar 4 aangesloten van de 20 die er op komen. Wat anders is als eerst is dat ik een zekering in de kring geplaatst heb van 1A die er nu uit knalde bij aanzetten voeding.
Een standaard Futaba/Robbe servo die ik hier heb (ja ik weet het, die zijn veel groter) trekt gemiddeld zo'n 300 mA, maar de pieken liepen vaak op tot een Ampère. Met slechts 4 servo's is een zekering van 1 Ampère (traag, snel? wat is het?) errug krap.
Ik heb er ook een spanning en stroom meter tussen geplaatst https://www.bitsandparts.nl/Voltmeters/Digitale-voltmeter-+-amperemeter-met-display-100V-10A/p1063719 die zie ik niet direct reageren in dit korte moment vwb de ampere meting. Ik heb er nu een 7.5A zekering in, en die blijft zitten. Ben daarom toch benieuwd wat een stuk of 20 servo's trekken kort nadat de stroom er op komt.
Ook dat ga je niet meten met dat merkloze, specificatie-loze geval. Het is allemaal veel te traag en heeft geen hold-functie.

Het hangt allemaal geheel af hoe de servo's aangesloten zitten. Bij direct op de voeding kan er een pittige piekstroom getrokken worden. Als er een decoder tussen zit, kan het alle kanten op, maar in groepen inschakelen lijkt me niet verkeerd.

Te 2/2

  • Offline Offline
  • Berichten: 813
  • Metrop-Märklin
Re: Piekstroom bij inschakelen servo's?
« Reactie #9 Gepost op: 03 december 2020, 17:11:58 »
Je kunt je kop in het zand steken: het komt nooit (meer) voor, dat was iets van vroeger (2010, of zo).
Mijn decoder (aansturing) voorkomt dat, of mijn voeding is groot genoeg.

Heeft er iemand een idee wat de piekstroom kan zijn
500mA per servo (bij oudere servo's soms meer).

Een oplossing: 470μF.
Een oplossing: zwaardere voeding (meer amperage bij aanvang, los van arduino).
Een oplossing: 10k weerstand.
Een oplossing: andere arduino-code.
Een oplossing: andere servo.
Een oplossing: andere decoder.

of, als je me niet gelooft, lees hoe voorkom ik jitteren? of hoe jitteren beëindigen

Doe wat je goed uitkomt. Daarna kun je even niets zeggend als anderen deze vraag antwoorden.
Jan Willem

analoog hybride DC baan (2-rail+3-rail),
CH, peco, piko, roco, k-rail