Doel:€250.00
Donaties:€85.00

Per saldo:€-165.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 21-04-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

FCS, bestaat een Automatisch stop systeem? door Ronald Koerts
Vandaag om 06:59:14
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 01:56:25
BMB 00-modulebaan, Beveiliging door Marcel112
Vandaag om 01:05:47
Baanplan fabriek met spooraansluiting en kade H0 door Reeks77
Vandaag om 00:44:29
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door mdjr78
Vandaag om 00:00:25
BNLS-Werkspoor - Bouw 3900 van DJH/Modelloco met tips voor beginners door Gerke
31 mei 2020, 23:52:27
Projekt 083-338 door 44
31 mei 2020, 23:52:17
NS Modelbaan Amersveld 1999 - heden door Ruben90
31 mei 2020, 23:35:50
Separate centrales voor rijden en wissels: hoe terugmelding te regelen? door FHJ Seller
31 mei 2020, 23:03:01
WeKra bouwt The Kraken. Een H0 attractie! door moonlicht
31 mei 2020, 23:00:43
Hoe groen was de groene E-loc 1000-? door Peter Kleton
31 mei 2020, 22:57:25
Molendaal, h0-baan, Nederlands tintje, Periode III-heden. 2,6x1,4m door Juroen
31 mei 2020, 22:41:17
DR5000 Problemen met Hoge locomotiefadressen door John18
31 mei 2020, 22:35:12
Mislukte DJH/ModelLoco projecten gezocht door NS8714
31 mei 2020, 22:21:56
LS Models World MW1802, Parijs - Amsterdam, enkele vragen door mDDM
31 mei 2020, 21:56:57
VERPLAATST: ESU 194, rijdt deze door Fleischmann Profi 6120 bochten? door Bert van Gelder
31 mei 2020, 21:53:29
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door V200-G2000
31 mei 2020, 21:50:45
Even voorstellen: nieuwe baan: Ernum, Marklin H0 analoog 2.70x2.90 U vorm x 2 door MOVisser
31 mei 2020, 21:42:07
Havenbaantje, Duitse havenstad, periode 2e wereldoorlog. door MOVisser
31 mei 2020, 21:38:38
Rijtuigen op De Meer door mDDM
31 mei 2020, 21:38:12
Bahnstrecke 5867 door Frank 123
31 mei 2020, 21:38:06
Autotransporter autoslaaptrein D141 begin jaren ‘60... door mDDM
31 mei 2020, 21:03:47
Fleischmann Profi-rails, productie wordt gestaakt! door 44
31 mei 2020, 20:44:45
MB-module: "Charleroi Route de Mons" door NS264
31 mei 2020, 20:36:37
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door bigboynl
31 mei 2020, 20:27:18
's-Heer Heinkenspolder door Reinier Z.
31 mei 2020, 20:15:27
Trafo na laten kijken? door Patrick Smout
31 mei 2020, 19:55:36
Doornvliet door cor_b
31 mei 2020, 19:20:15
Mooi weer om buiten te spelen door sncf231e
31 mei 2020, 19:09:35
Wasbenzine/residu door Overet
31 mei 2020, 19:07:54
  

Auteur Topic: Wisselbedieningstableau met Arduino mega voor DCC; hulp gevraagd  (gelezen 1456 keer)

Remco_Nzo

  • Offline Offline
  • Berichten: 245
Re: Wisselbedieningstableau met Arduino mega voor DCC; hulp gevraagd
« Reactie #15 Gepost op: 17 mei 2020, 22:09:10 »
Helemaal geweldig (y)
Ik stuur je morgen de sketch.

Remco.
N-spoor in de koelkast gezet - nu heerlijk bezig met LGB op zolder (dcc, multimaus, massoth, mardec, arloco)

Juroen

  • Offline Offline
  • Berichten: 220
Re: Wisselbedieningstableau met Arduino mega voor DCC; hulp gevraagd
« Reactie #16 Gepost op: 21 mei 2020, 14:54:27 »
Het werkt!  ;D Maar nog niet helemaal. ???

Ik kan nu met mijn zelfgemaakte bedieningstableau mijn wissels en ontkoppelservos bedienen.
Nogmaals dank voor de ondersteuning.

Er is nog één ding wat niet helemaal naar wens gaat.
Wellicht kan ik dat met hulp van het forum ook nog oplossen.

Toelichting van de besturing van mijn baan
Ik heb een roco startset (multimaus met versterker 10764).
Voor de communicatie met de PC gebruik ik een XpressnetLi van rosoft.
Op de PC gebruik ik Koploper 9.4.
Op de XpressnetLi heb ik een maultimaus als slave aangesloten.

Wat gaat er mis
Als ik het bedieningstableau (met de arduino) aansluit op het Xpressnet terwijl de XpressnetLI is verbonden met de PC raakt koploper van slag.
Andersom ook:
Als ik de XpressnetLi (met USB) op de PC aansluit en Koploper opstart terwijl het bedieningstableau al is aangesloten werkt de communicatie met Koploper niet.
Ik kan dan bijvoorbeeld geen wissels en lokomtieven met Koploper bedienen, de terugmelding klopt niet met de stand van de treinen.

Als ik alleen het bedieningstableau of alleen de verbinding met de PC maak, dan werkt het wel.

Om de fout te herstellen moet ik de XpressnetLi opnieuw configureren.
Daarbij lijkt het erop alsof het configuratieprogramma 'zoekt' naar de juiste baudrate en vervolgens geen XpressnetLi vindt.
Pas na een paar pogingen lukt het de XpressnetLi te configureren.

Het XNetAddress van de arduino staat op '15'.

Disclaimer: wat hieronder volgt, is de analyse van een leek.

Zou het iets te maken kunnen hebben met de baudrate van de arduino?
De XpressnetLi werkt met een vaste baudrate van 9600.
Ik heb al in de Xpressnet library zitten neuzen maar daar kan ik niet vinden hoe de baudrate ingesteld/bepaald wordt.

Ik hoop dat er een aantal aanknopingspunten voor advies zijn.

Bijvoorbaat dank,

Juroen.

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 7813
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: Wisselbedieningstableau met Arduino mega voor DCC; hulp gevraagd
« Reactie #17 Gepost op: 21 mei 2020, 16:02:20 »
Even een vraag: Heb je ook de arduino met de usb aangesloten op dezelfde PC? Zo ja: Waarom? Moet ook werken zonder aansluiting op de PC.

Groet Ronald.
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

Juroen

  • Offline Offline
  • Berichten: 220
Re: Wisselbedieningstableau met Arduino mega voor DCC; hulp gevraagd
« Reactie #18 Gepost op: 21 mei 2020, 16:29:28 »
Ik zie nu dat ik niet duidelijk was.

Als ik alleen het bedieningstableau of alleen de verbinding met de PC maak, dan werkt het wel.

Dat klopt niet niet, ik bedoel:

Als ik alleen het bedieningstableau of alleen de verbinding met de modelbaan maak, dan werkt het wel.

Ik sluit tijdens het rijden alleen de XpressnetLi aan op de PC. Dat is immers de interface.

De arduino in het bedieningspaneel sluit ik alleen aan op de PC als ik software wil aanpassen.
Altijd zonder verbinding met de modelbaan.

Als ik klaar ben met software instellingen, dan verbreek ik eerst de verbinding met de PC (arduino in het paneel is dan uit) en pas daarna sluit ik mijn paneel als slave aan op het Xpressnet van de modelbaan.

Groet Juroen.
« Laatst bewerkt op: 21 mei 2020, 16:33:59 door Juroen »

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 7813
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: Wisselbedieningstableau met Arduino mega voor DCC; hulp gevraagd
« Reactie #19 Gepost op: 21 mei 2020, 16:32:57 »
Hoe voed je de Arduino?
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

Juroen

  • Offline Offline
  • Berichten: 220
Re: Wisselbedieningstableau met Arduino mega voor DCC; hulp gevraagd
« Reactie #20 Gepost op: 21 mei 2020, 16:35:22 »
De arduino in het bedieningspaneel krijgt voeding uit de Xpressnet verbinding.

Van de vier draden zijn de buitenste +12 V en GND.

Groet, Juroen.

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 7813
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: Wisselbedieningstableau met Arduino mega voor DCC; hulp gevraagd
« Reactie #21 Gepost op: 21 mei 2020, 16:46:22 »
Niet doen. Dat ben je de bus aan het overbelasten. Je kan beter de arduino los voeden met een aparte voeding.

Zie ook dit document van Lenz (de bedenker van XpressNet):

Citaat
XpressNet devices can be powered directly from the XpressNet or powered through an external supply. The XpressNet device can be powered directly from the L and M 12 volts connections if the device draws less than 20mA when powered. This limit is to allow the bus to power multiple devices. If the devise requires more power than an external supply should be used.

Groet Ronald.
« Laatst bewerkt op: 21 mei 2020, 17:23:22 door Ronald Koerts »
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

Juroen

  • Offline Offline
  • Berichten: 220
Re: Wisselbedieningstableau met Arduino mega voor DCC; hulp gevraagd
« Reactie #22 Gepost op: 21 mei 2020, 17:31:39 »
Ronald,

Dank.

Ik ga het eens doen met een externe voeding op mijn paneeltje.
Mijn bevindingen zal ik wederom hier melden.

Groet Juroen.

Juroen

  • Offline Offline
  • Berichten: 220
Re: Wisselbedieningstableau met Arduino mega voor DCC; hulp gevraagd
« Reactie #23 Gepost op: 21 mei 2020, 17:56:02 »
Test uitgevoerd met externe voeding

Voor de diverse mardecs heb ik voedingen die 12V leveren. Daarvan heb ik er één toegewijd aan de voeding van mijn paneeltje.

De resultaten zijn gelijk.
Zonder Koploper werkt het maar als ik de interface naar de computer maak raakt het spul in de war:

- Wissels en lokomotieven bedienen met Koploper werkt niet meer.
- Het scrollen met de multimaus naar andere lokomotieven werkt traag.
- Lokomotieven reageren niet op de multimaus.
- Koploper sluit niet meer goed af (je baan is nog actief wil je nog even wachten); terwijl ik de juiste volgorde aanhoud.

USB van de XpressnetLi uit de computer en het werkt weer.

Zodirect de XpressnetLi opnieuw configureren; dan zal die ook wel weer werken.

Groet Juroen

Marcel112

  • Lid EMV
  • Offline Offline
  • Berichten: 1220
    • Project "Spoor op Vleugels"
Re: Wisselbedieningstableau met Arduino mega voor DCC; hulp gevraagd
« Reactie #24 Gepost op: 21 mei 2020, 18:01:46 »
Juroen,

Heb je de nog open staande eXpressNet plug al eens "kortgesloten"?
Helaas houdt het protocol namelijk niet van "losse eindjes" De laatste connector moet dus ook worden "gebruikt" met een kleine verbruiker.

Op het forum meerdere oplossingen voor te vinden.
Alle foto's van Spoor op Vleugels EMV Foto album
Alle filmpjes van de vereniging op Youtube

Juroen

  • Offline Offline
  • Berichten: 220
Re: Wisselbedieningstableau met Arduino mega voor DCC; hulp gevraagd
« Reactie #25 Gepost op: 21 mei 2020, 18:25:07 »
Marcel,

Als ik mijn paneel heb aangesloten is er geen open Xpressnet-verbinding meer.

Die had ik in den beginne wel: in de behuizing heb ik een dubbele RJ12 aansluiting. Aanvankelijk had ik die parallel aangesloten. Dat is ondertussen niet meer zo.

Ik meen dat voor een open verbinding een aflsuitweerstand van 120 Ohm nodig is.

Groet Juroen.

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 7813
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: Wisselbedieningstableau met Arduino mega voor DCC; hulp gevraagd
« Reactie #26 Gepost op: 21 mei 2020, 20:49:49 »
hoi,

De resultaten zijn gelijk.

Je hebt toch wel de de draden bij de 12 volt uit het Xpressnet-deel gehaald? En zit de A/B configuratie van je MAX485 wel goed? Klopt die wel?

Groet Ronald.
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

Juroen

  • Offline Offline
  • Berichten: 220
Re: Wisselbedieningstableau met Arduino mega voor DCC; hulp gevraagd
« Reactie #27 Gepost op: 21 mei 2020, 20:58:12 »
jazeker,

Ik heb de 12V en GND uit het Xpressnet contradeel gehaald en aan 12 V gekoppeld (polariteit vooraf getest).

De aansluitingen A en B heb ik gecontroleerd en kloppen met de schema's en de aanduiding op het MAX485 bordje.

Kan ik, bij wijze van test, A en B omdraaien?
Of gaat er dan iets (waarschijnlijk) kapot?

Zou gewaardeerd worden als iemand hierover kan adviseren.

Overigens,
ik ging ervan uit dat A en B wel goed moesten zitten (naast dat ik het ook controleerde) omdat 't anders niet zou werken.
Die aanname klopt misschien niet.  ???

Groet Juroen

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 7813
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: Wisselbedieningstableau met Arduino mega voor DCC; hulp gevraagd
« Reactie #28 Gepost op: 21 mei 2020, 21:15:35 »
Bij de meeste Max485-bordjes mag je een soldering aanbrengen om de juiste A/B kanaal toe te wijzen. Als die niet werkt mag je die weer wijzigen.

Groet Ronald
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

gruspoor

  • Offline Offline
  • Berichten: 135
Re: Wisselbedieningstableau met Arduino mega voor DCC; hulp gevraagd
« Reactie #29 Gepost op: 21 mei 2020, 21:19:01 »
Als je de A en B van een RS485 omdraait dan werkt het niet, er zal (als alles verder goed is aangesloten) niets defect raken. RS485 is een zwevende verbinding, de GND is een eventuele 3e draad.
Groetjes Gert

Soest in H0