Doel:€250.00
Donaties:€65.00

Per saldo:€-185.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 17-03-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

De bouw van mijn modelbaan in Thailand door AndrevdG
Vandaag om 04:53:34
Roco lok in startset na 3 uur defect. door ex-DR V100
Vandaag om 02:04:08
Digitaal probleem door Dave.......
Vandaag om 02:03:31
Verfraaien D-trein rijtuigen door Ronald69
Vandaag om 01:30:38
Vieze treinen, gebouwen, wegen etc. (tips en plaatjes) door Frans Peeters
Vandaag om 01:25:53
Analoge trafo's als voeding in een digitale Märklin-baan door Te 2/2
Vandaag om 01:17:36
Rivarossi Panoramarijtuig, door MTE, wordt niet geproduceerd. door barry1972
Vandaag om 00:44:07
Een secundair lijntje in de Puy de Dome en de (Haute) Loire anno 1968 door Marty
Vandaag om 00:40:02
Interieurfoto's D treinen/Silberlinge/M wagens door EddyK
Vandaag om 00:05:18
Havenbaantje, Duitse havenstad, periode 2e wereldoorlog. door AndréDev
01 april 2020, 23:49:11
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
01 april 2020, 23:44:23
Projekt 083-338 door hervé
01 april 2020, 23:26:37
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Rondje_HO
01 april 2020, 23:23:34
Wie levert schroefterminals, voor op printplaten? door Klaas Zondervan
01 april 2020, 23:23:30
Decoder stuurstand configureren door Rondje_HO
01 april 2020, 23:21:58
Trein stopt op wissel door spock
01 april 2020, 23:15:11
Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N door Hoontje
01 april 2020, 23:07:55
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Kronefan
01 april 2020, 22:54:02
Ostmühle, rangeerbaan in spoor 0 door Noordernet
01 april 2020, 22:39:47
Raadplaatje door ArjanB
01 april 2020, 22:39:00
Koppeling weg. Oplossingen? door Reinout van Rees
01 april 2020, 22:35:19
De Hondsrugbaan, H0 door Reinout van Rees
01 april 2020, 22:32:24
BMB 00-modulebaan, Algemeen. door St00mboy
01 april 2020, 22:15:30
EifelBurgenBahn door Priegelman
01 april 2020, 21:56:37
Langlauf tender (Bayerische) ombouwen naar Kurztender. door bosje77
01 april 2020, 21:39:06
Model steenkolen maken voor de stoomlok door Peter Kleton
01 april 2020, 21:32:37
Meerkleurige led gezocht, kleuren rood/wit? door Priegelman
01 april 2020, 21:30:11
NS 2100, zelfbouw door Met een sik
01 april 2020, 21:15:51
Baanbouw Bosje77 door GORILLUS
01 april 2020, 21:11:16
Digikeijs DR4018, bij schakelen valt spanning op baan weg, knippert verlichting door Bert_Apd
01 april 2020, 21:05:31
  

Auteur Topic: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres  (gelezen 362 keer)

Sam

  • Offline Offline
  • Berichten: 88
  • LocMaus-Fleischmann-Roco-Stoom-Diesel
Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Gepost op: 26 maart 2020, 12:19:01 »
Ik heb een probleem waar ik hulp bij nodig heb. Het betreft een DCC centrale van Roco met Locmaus 2 in combinatie met verschillende locomotieven met daarin verschillende merken/type decoders.
Situatie is als volgt:
Als ik een nieuwe decoder heb, is het adres 03, dat is standaard zo.
De locomotief rijdt daar dan prima op, verlichting aan/uit en lichtwissel werkt prima.
Met de Locmaus kun je in de programmeer modus (toets P en * gelijktijdig indrukken) eenvoudig het adres wijzigen.
Als ik dat heb gedaan en afsluit door weer op P te drukken, beweegt de loc een klein beetje naar voren als bevestiging dat het programmeren is afgesloten. Dan licht ook kort de verlichting op en gaat dan uit.
De locomotief rijdt nu op het nieuwe adres, dat gaat prima.
Echter, de verlichting werkt niet meer... ???
En nu komt het vreemde: Wanneer ik het adres weer terug zet naar 03, dan doet de verlichting het weer wel!
Nu kan ik natuurlijk alle locomotieven op adres 03 laten staan, maar dat is natuurlijk ook weer niet de bedoeling  ;D

Heeft iemand dit eerder meegemaakt en er een oplossing voor?

zuylen

  • Offline Offline
  • Berichten: 3681
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #1 Gepost op: 26 maart 2020, 12:48:35 »
IK heb het vermoeden dat je het aantal stappen: je kunt kiezen uit 14, 28 en 128, niet goed hebt staan. Staat ie op 14, dan wil nog weleens gebeuren dat het licht het niet meer doet.

Ronald Halma

  • Team Mitropa
  • Offline Offline
  • Berichten: 10864
  • Live your life as you please!
    • Team USA Metusa Junction
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #2 Gepost op: 26 maart 2020, 13:37:02 »
Idd rijstappen. Je centrale en decoder komen niet overeen :)

Sam

  • Offline Offline
  • Berichten: 88
  • LocMaus-Fleischmann-Roco-Stoom-Diesel
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #3 Gepost op: 26 maart 2020, 13:49:06 »
Bedankt voor de reacties  (y), ga ik vanavond even uitproberen.

Dan blijft het voor mij nog steeds wel vreemd, dat wanneer ik het adres weer terug verander naar 03, dat de verlichting dan ineens weer wel werkt. Wat is daarvoor de verklaring?

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 18770
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #4 Gepost op: 26 maart 2020, 13:58:11 »
Bij adres 3 staan de rijstappen wel goed. Je kan dat per adres instellen.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

Sam

  • Offline Offline
  • Berichten: 88
  • LocMaus-Fleischmann-Roco-Stoom-Diesel
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #5 Gepost op: 26 maart 2020, 15:18:53 »
Ja, dat zou het kunnen verklaren!

René 4312

  • Offline Offline
  • Berichten: 458
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #6 Gepost op: 26 maart 2020, 17:43:14 »
Misschien helpt een stukje uit de handleiding:


René

Sam

  • Offline Offline
  • Berichten: 88
  • LocMaus-Fleischmann-Roco-Stoom-Diesel
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #7 Gepost op: 26 maart 2020, 17:55:34 »
Dank je René (y) Zojuist gelijk geprobeerd, en het lek is boven. Het werkt inderdaad weer naar behoren wanneer de snelheidsstappen juist zijn ingesteld.
Mijn denkfout was dat er van uit ging dat de stappen ingesteld staan op de decoder, maar dat is dus op de centrale..

Allen bedankt voor het meedenken!

Ronald Halma

  • Team Mitropa
  • Offline Offline
  • Berichten: 10864
  • Live your life as you please!
    • Team USA Metusa Junction
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #8 Gepost op: 26 maart 2020, 18:07:08 »
Nee, je denkfout is dat ze op BEIDE ingesteld staan. Je decoder EN je centrale. Alleen als die beide overeenkomen werkt je decoder op de juiste manier ;)

Sam

  • Offline Offline
  • Berichten: 88
  • LocMaus-Fleischmann-Roco-Stoom-Diesel
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #9 Gepost op: 26 maart 2020, 18:15:59 »
Ik dacht eigenlijk dat het helemaal niet uit zou maken hoe je ze instelt en dat dit alleen het rijgedrag zou beïnvloeden. Dat blijkt ook wel wanneer ik 28 of 128 stappen instel. Dat werkt allebei op alle decoders die ik heb prima. Alleen wanneer 14 stappen ingesteld staat dus niet.
Ik kan me ook voorstellen dat wanneer je een oude decoder hebt die max 14 stappen aankan, dat die niet werkt als het aantal op 28 of 128 ingesteld staat. Maar dat is hier niet het geval.
Zal wel een of andere digitale kronkel zijn waarom aansturen met 14 stappen op een 28 stappen decoder niet werkt en 28 stappen op een 128 stappen decoder wel werkt, vreemd vind ik het wel.
Maar gelukkig is voor elk probleem een oplossing en was deze oplossing erg simpel.

Ronald Halma

  • Team Mitropa
  • Offline Offline
  • Berichten: 10864
  • Live your life as you please!
    • Team USA Metusa Junction
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #10 Gepost op: 26 maart 2020, 18:25:38 »
Sam, omdat 28 en 128 in een DCC decoder samen opgaan. 14 en vroeger 27 wijken af van die tegenwoordige standaard.

Zal wel een of andere digitale kronkel zijn waarom aansturen met 14 stappen op een 28 stappen decoder niet werkt en 28 stappen op een 128 stappen decoder wel werkt, vreemd vind ik het wel.

Is niet vreemd, 14 wordt in de nieuwe decoders/centrales eigenlijk niet meer als standard gebruikt. Het is bij DCC 28 of 128 (voor een wat fijnere regeling van je snelheid). Er is dus geen 28 of 128 stappen decoder, dat is een softwarematige instelling in het ding zelf.
« Laatst bewerkt op: 26 maart 2020, 18:27:49 door Ronald Halma »

Sam

  • Offline Offline
  • Berichten: 88
  • LocMaus-Fleischmann-Roco-Stoom-Diesel
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #11 Gepost op: 26 maart 2020, 18:27:04 »
Aha, dus toch een digitale kronkel ;D