Doel:€250.00
Donaties:€90.00

Per saldo:€-160.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 15-02-2019
Algemeen

De stichting

Recente berichten

's-Heer Heinkenspolder door Chris80
Vandaag om 21:46:04
Mijn eerste H0 modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 21:46:02
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Floris
Vandaag om 21:43:22
Pfarrerwinkel bahn door Jelmer
Vandaag om 21:33:46
NS modelbaan Hoekdam H0 door Eric B
Vandaag om 21:27:13
Een Elotrains 1500 zelf bouwen uit parts door duikeend
Vandaag om 21:24:15
Kappen DH1 Wadloper door Biesje@work
Vandaag om 21:17:45
Cushman Oregon, voorheen Project Unnamed door Ronald Halma
Vandaag om 21:03:02
Even voorstellen / tips voor niet-vaste baan door SpoorJijWel
Vandaag om 20:53:08
Fleischmann "Prima-Lux" constante treinverlichting door Calimero
Vandaag om 20:48:59
Artitec / REE 1300 de eerste foto' s door Chris
Vandaag om 20:38:59
Lelijk eendje ontwaakt.......'FYRA' op Italiaanse sporen.. door Thom
Vandaag om 20:33:13
Sluiting traject Geldermalsen-Elst? door Thom
Vandaag om 20:31:08
EC2 'Rembrandt' door VictorPM
Vandaag om 19:57:34
Een Biertrein in schaal G door Pnarfk
Vandaag om 19:56:08
01TREFF Maarn, 16 &17 februari door WesleyMunnik
Vandaag om 19:14:17
3D/RM: HTM 21-101 - De Ombouwer door Henk Boshuyzen
Vandaag om 19:10:18
Modelspoorbeurs in Emmen, 2 maart 2019, Fletcher hotel door Ric
Vandaag om 19:01:01
Projekt 083-338 door 44
Vandaag om 18:53:21
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Marc tramt
Vandaag om 18:37:02
Kortkoppelmechanieken, welke alternatieven? door Sander.
Vandaag om 18:30:50
Schwarzwald boerderij door Wim Vink
Vandaag om 18:22:18
Geluiden op de baan :) door duikeend
Vandaag om 17:44:29
Beginnershulp met e-ticket Grootspoor door Bert van Gelder
Vandaag om 17:37:48
ESU 2019 door zofman
Vandaag om 17:29:35
Digikeijs DR4088RB-CS geeft kortsluiting bij bezetmelding in Rocrail. door San-Markos
Vandaag om 17:25:25
Court du Bouton, een enkelsporige Zwitserse Jura baan in H0 door Rondje_HO
Vandaag om 17:23:03
NS 3004 (ex SBB) stoomloc door Silvolde
Vandaag om 16:54:52
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door AndrevdG
Vandaag om 16:26:34
BNLS-module: "Grasland" door jakeman
Vandaag om 16:21:54
  

Auteur Topic: Meer vermogen op je baan  (gelezen 1043 keer)

EDJE71

  • Offline Offline
  • Berichten: 24
Meer vermogen op je baan
« Gepost op: 26 januari 2019, 13:32:44 »
zo mijn tafel is klaar 3meter lang en 250meter breed en de startzet van rocco rijd ook al,
en een model tekening gemaakt hoe het er uit moet zien dus dat komt wel goed

Maar mijn vraag, is hoe groten je baan maakt dan kom je naar een tijd  toch vermogen te kort om je treinen te laten rijden.
ik wil graag info hier over hoe je dit moet aanpaken is dit te vinden op deze Forum.?? op is daar ook een zeid voor

groetjes Edwin K
Met vriendelijke groet
Edwin

jandcargo

  • Offline Offline
  • Berichten: 784
Re: Meer vermogen op je baan
« Reactie #1 Gepost op: 26 januari 2019, 13:48:47 »
Hallo,

Elke verbinding(raillassen, draadverbindingen enz) die je hebt heeft een overgangsweerstand. Hoe meer van deze weerstanden je hebt hoe meer vermogen je dat kost en rijdt de trein het langzaamst als hij het verst van de trafo af is.
je kunt dan een extra voedingsdraad aanleggen die alle raillassen omzeilt.  IN de praktijk valt het mee en als het inderdaad een probleem wordt leg je dus wat extra verbindingen aan. En probeer de verbindingen allemaal zo goed mogelijk aan te leggen door bv alle draadverbindingen te solderen. Er zijn hier vast mensen met een technische uitleg van jouw vraag.
succes jandcargo

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 17957
Re: Meer vermogen op je baan
« Reactie #2 Gepost op: 26 januari 2019, 13:59:27 »
Het benodigde vermogen wordt bepaald door het aantal treinen dat je ‘tegelijk’ wilt laten rijden. Drie tot vier rijdende treinen gaat goed met de Roco startset. Kom je vermogen tekort, dan heb je een booster nodig. Een deel van de baan voed je dan met de centrale, een ander deel met de booster.

Verlies voorkom je met een ringleiding waarop je dan om de zoveel meter de rails aansluit.

Staat ook wel allemaal in de encyclopedie. Neem het hoofdstuk over digitaal eens door. Bijvoorbeeld over de ringleiding.
https://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php?title=Centrale_voedingsleiding
« Laatst bewerkt op: 26 januari 2019, 14:03:42 door henk »
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

laurent

  • Offline Offline
  • Berichten: 2280
  • Broem broem!
    • Sporingerdam
Re: Meer vermogen op je baan
« Reactie #3 Gepost op: 26 januari 2019, 14:56:34 »
Verlies beperk je met een ringleiding, zoals al reeds is uitgelegd. Echter, op een bepaald moment loop je tegen de limieten van je voeding aan. Dan ga je naar een extra voeding, een booster. De booster sluit je aan op een deel van het spoor dan wél geïsoleerd is van de rest, zodat je geen kortsluiting krijgt. Daarvoor gebruik je isolatielassen tussen 2 stukken spoorstaaf. Hoe je de booster aansluit is afhankelijk van de besturing die je gebruikt en de booster die je kiest. Sommige boosters hebben een aparte aansluiting (bijvoorbeeld die van ESU of Märklin, die passen alleen op een ESU respectievelijk Märklin systeem), andere hebben meerdere aansluitingen (de TAMS B4 heeft Loconet, CDE en gewoon de 2 draads ingang).

Belangrijk is goed te lezen wat voor booster je hebt. De ene booster mag je wel doorlussen op de massa met je andere systeem, de andere booster mag dat absoluut niet. Dat zit hem in de basis van de versterkingsschakeling: Common ground of H-Bridge.
Neem ook eens een kijkje op mijn Youtube Kanaal:
Railion 6513
3railer | Teppichbahner | CS3 + MS3 | Tischbahner | LN + DAISY II Funk | C Rails | Multiprotocol | D | A | CH

Tischbahning.de

008200

  • Offline Offline
  • Berichten: 171
Re: Meer vermogen op je baan
« Reactie #4 Gepost op: 26 januari 2019, 15:18:18 »
Bedenk dat, voor je het vermogen van je baan gaat opvoeren met boosters, jouw eigen "vermogen" om meerdere treinen tegelijk in de gaten te houden ook beperkt is. Meer dan drie of vier tegelijk lukt mij echt niet en er is altijd wel "iets" dat uit de hand  (of uit de rails...) dreigt te lopen.
Met een z21 plus een telefoon met de z21 software kan ik er drie tegelijk op mijn zolderbaan aansturen en meer gaat echt niet, is mijn ervaring.
François

René

  • Smalloot in de volle breedte
  • Offline Offline
  • Berichten: 2511
  • Team Mitropa
Re: Meer vermogen op je baan
« Reactie #5 Gepost op: 26 januari 2019, 15:22:39 »
Het benodigde vermogen wordt bepaald door de gebruikers. Dus het aantal rijdende loc's maar vergeet ook niet de verlichting in de wagons. 1 trein met goederenwagons op een baan van 500 vierkante meter kan nog gewoon rijden op een trafo uit een beginset. En 3 treinen met verlichte wagons (met gloeilampjes) op een van van 2 vierkante meter vreten zoveel dat dat beginsettrafootje het echt niet meer aan kan. Kortom de afmeting van de baan zegt helemaal niets.
René Wolf, bekijkt het breed en spoort smal
www.rwfoto.nl

Remunj

  • Offline Offline
  • Berichten: 6161
Re: Meer vermogen op je baan
« Reactie #6 Gepost op: 26 januari 2019, 16:14:27 »
zo mijn tafel is klaar 3meter lang en 250meter breed en de startzet van rocco rijd ook al,
en een model tekening gemaakt hoe het er uit moet zien dus dat komt wel goed
Heb je een spothal ter beschikking?
Met 250 meter zou ik een stevige ringleiding onder de baan leggen om spanningsverlies te voorkomen.

Maar ik ga er maar van uit dat je 2,5 meter bedoeld?
Dan heb je in principe voorlopig genoeg aan 1 booster.
Op een baan van 2,5 bij 3 meter zullen er niet al te veel treinen tegelijk rijden en dan zal het heus wel lukken om met 1 booster toe te kunnen.
Zeker met een voldoende dikke ringleiding.

Ga je later een grotere baan bouwen / uitbreiden dan kan er altijd nog een booster bijkomen.
Gr.
Eric

jandcargo

  • Offline Offline
  • Berichten: 784
Re: Meer vermogen op je baan
« Reactie #7 Gepost op: 26 januari 2019, 16:32:38 »
Hallo,

Mij lijkt het met de beginnersset en deze oppervlakte echt niet nodig om allerlei extra maatregelen als boosters e.d aan te schaffen en te installeren.  Dat kan altijd nog maar het lijkt mij allemaal wat teveel van het goede. temeer omdat Edwin een starter is en er geen tig treinen tegelijk gaan rijden en het inderdaad geen sporthal is.

succes jandcargo

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 7354
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: Meer vermogen op je baan
« Reactie #8 Gepost op: 26 januari 2019, 20:08:17 »
Hoi,

Wil je wat meer de spanningstoevoer verdelen dan kan je kijken naar een Centrale voedingsleiding / Ringleiding aanleggen. Je soldeert eenvoudig de draadjes aan de spoorstaven.

Een extra versterker is bijna niet nodig met maar een paar treinen op de baan. De lengte van de baan doet er niet toe. We hebben wel eens de BNLS-baan van een meter of 10 - 15 op 1 versterker van een multimaussetje laten draaien. Dat is geen probleem. Als er maar een aantal extra voedingspunten zijn. Bij pas een treintje of 6 tot 10 rijdend moet je gaan nadenken over een extra versterker.

Groet Ronald.
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

EDJE71

  • Offline Offline
  • Berichten: 24
Re: Meer vermogen op je baan
« Reactie #9 Gepost op: 27 januari 2019, 10:13:41 »
Bedank voor de reactie weer veel van geleerd ik rij nu nog met een trein dus dat komt wel goed  ik wil eerst een mooi baan bouwen en daar naar
uitbreiden met NS Honderkop die vind ik zo mooi  dus denk dat er nog maar drie treinen gaat rijden maar niet gelijk

Dus hoe groot je baan ook is extra voeding is niet nodig, alleen als je meer treinen laat rijden.
Met vriendelijke groet
Edwin