Doel:€250.00
Donaties:€100.00

Per saldo:€-150.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 22-11-2022

Vacature: secretaris bestuur
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Ballast door wacco
Vandaag om 20:25:27
Märklin 2023, nieuws van de fabrikant. door henk
Vandaag om 20:15:29
M.s.v. De Percee bouwt aan nieuwe clubbaan door J. Moors
Vandaag om 20:15:26
Modeltorque motor tandwiel door Henk Veenstra
Vandaag om 20:15:15
Kranenberg, een exercitie in code 70 door Huup
Vandaag om 20:11:58
Rondom Charlois door Huup
Vandaag om 20:03:12
PB models: koplopers (voorbespreking) door edwin1974
Vandaag om 19:43:15
Modelbouw 1:1, de Blauwe Tram herleeft! door Besselspoor
Vandaag om 19:38:24
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 19:28:19
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Besselspoor
Vandaag om 19:14:07
NS DE-5 en ELD5 op basis van Lima Mat'46. door Stedahult
Vandaag om 19:13:00
servo montage onder wissel door Marijn
Vandaag om 19:08:18
Doorzichtige beschermkap voor spoor-0 diorama door piksov
Vandaag om 18:54:31
Ik loop vast door C-rails
Vandaag om 18:35:11
19 Toen door Eric B
Vandaag om 18:29:20
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 17:59:03
Puntstuk polarisatie, zin of onzin? door 741230
Vandaag om 17:49:16
Artitec zandwagens door VAM65
Vandaag om 17:35:18
Athearn Genesis H0-G22527 door Lolke Bijlsma
Vandaag om 16:26:55
Sankt Georgen. door puntenglijder
Vandaag om 16:17:33
DR4024 overweg aansturing door Bert_Apd
Vandaag om 16:01:42
Pakken licht en middelzwaar plaatstaal door jandcargo
Vandaag om 15:53:18
Voorbereiding bouw en bouwsels N baan Swalbenburg, 2,80 mtr x ,60 cm. door NS264
Vandaag om 15:53:10
Kleine Baan in H0 (≤ 0.5m²) door NS1220
Vandaag om 15:49:19
8-pins decoder voor Athearn Genesis H0-G22527 door bellejt
Vandaag om 15:41:50
Containerdraagwagens door Dutch_Modeltrains
Vandaag om 15:27:35
Licenties nodig voor modeltreinen? door wke
Vandaag om 14:46:51
Waar zou je een 3D printpen voor kunnen gebruiken? door HuubvG
Vandaag om 13:51:52
Fotowedstrijd: Winter (1:1 en model door elkaar) door bollen neus
Vandaag om 12:46:32
Raspberry Railways door Rasp
Vandaag om 12:40:41
  

Auteur Topic: Arcomora: ARLOCO bezetmelder  (gelezen 45113 keer)

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 2656
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #210 Gepost op: 15 juli 2021, 11:41:42 »
Nico ik wil een van deze printen bestellen (zonder componenten) omdat ik geen zin om zelf aan de gang te gaan met print ontwerpen, sporen trekken en te bestellen.

Maar...
Ik wil het ding gebruiken om een Loconet interface toe te voegen aan een iTrain systeem dus ik heb een paar klein vraagjes over je contraption  :P. Ik zal zodoende ook niet jou software gebruiken.

1). Het ethernet shield gebruikt pinnen 10, 11, 12 en 13. Zijn deze op het arloco shield nog beschikbaar? Ik kon geen schema of geschikte afbeeldingen vinden. Als ze worden gebruikt voor de inputs, is het prima.

2). Voor de loconet interface, gebruik je daarvoor de standaard Uart pinnen Tx/Rx of gebruik je een virtueel setje zoals met de software serial library die je misschien wel of niet heb gebruikt. En indien het laatste, welke pinnen zijn dat?

That was all.

Mvg,

Bas

EDIT:
Ik moet beter zoeken. Is dit schema nog up-to-date?

Zo moet ik wel in de spoortjes snijden  :-\
« Laatst bewerkt op: 15 juli 2021, 11:46:26 door bask185 »

NTeering

  • Offline Offline
  • Berichten: 995
    • ARduino Controlled MOdel RAilway
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #211 Gepost op: 15 juli 2021, 12:01:13 »
Hallo Bas,

Citaat
Het ethernet shield gebruikt pinnen 10, 11, 12 en 13
Ik neem aan dat je de standaard pinnen van een UNO bedoelt.
Maar ik zie even niet het verband tussen het ArLoco shield en een ethernet shield?

Citaat
Ik kon geen schema vinden
Ik zie dat je het inmiddels hebt gevonden!
In de ArLoco handleiding staat een schema van het shield.
Dan zie je dat:
- pin 13 de standaard statusled is (by hardware design) en dus geen input kan zijn
- pin 12 de TX-pin is.
Deze kan in de code gewijzigd worden:
#define  TX_PIN  12
// on UNO  pin 8  is receiving
// on MEGA pin 48 is receiving
- pin 10 en 11 sensor ingangen zijn (poorten 9 en 10)

Kun je hier wat mee?

Nico
« Laatst bewerkt op: 15 juli 2021, 12:03:53 door NTeering »

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 2656
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #212 Gepost op: 15 juli 2021, 12:23:06 »
Citaat
Maar ik zie even niet het verband tussen het ArLoco shield en een ethernet shield?
Dit ...
Citaat
Ik wil het ding gebruiken om een Loconet interface toe te voegen aan een iTrain systeem
... ik wil over TCP/Ip doen. Daarom heb ik dat shield nodig. Ik ga feitelijk dat ding van mr Drenth nabouwen die Rosoft nu verpatst.

Citaat
- pin 13 de standaard statusled is (by hardware design) en dus geen input kan zijn
O dat kan wel hoor, geen probleem.

Pin 13 is tevens onderdeel van de SPI bus, net als pinnen 12 en 11 (en ook 10 voor de CS). En als jij deze pinnen als input zou gebruiken, dan weet ik dat ze kan benutten voor het ethernet shield. Het ging er mij om dat deze vier pinnen niet voor iets belangrijks gebruikt werden zoals bijvoorbeeld:
Citaat
pin 12 de TX-pin is.
Dit is lichtelijk vervelend, maar wel oplosbaar  ;).

iig bedankt voor de feedback, ik ga een bestelling plaatsen.

Mvg,

Bas



erikkral

  • Offline Offline
  • Berichten: 262
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #213 Gepost op: 05 januari 2022, 19:47:31 »
Hallo,

Een jaar geleden of langer zelfs, had ik gevraagd of ik met een tweede Arduino een keerlusmodule kon bouwen op basis van de stroomdetectie van een Okkie. Dat heb ik laten varen en heb bij Wim Ros de Xtreme keerlusmodule gekocht.

Die keerlusmodule heeft drie aansluitingen voor een bezetmelder, voor 3 secties van die keerlusmodule. En daar heb ik een vraag over.
Ik heb het even naast elkaar gezet, de documentatie van de keerlusmodule en van ArLoco.




Met de keerlusmodule is het mogelijk om een bezetmelder aan te sluiten voor secties A, C en E.
Ik was van plan om secties A en E te gebruiken omdat C het middenstuk is wat ik niet per se hoef te detecteren. Dat is echter niet waar mijn vraag over gaat.

Als ik het schema van de Okkie begrijp, want een Okkie moet er wel tussen lijkt mij, moet aansluiting C naar een van de twee railaansluitingen lopen, waar het DCC-signaal op staat. In het schema van de Okkie is dat de rechter aansluiting. Het schema gaat er telkens vanuit dat de rail aan de linkerkant is doorgezaagd. Bij de Xtreme keerlusmodule is de rail ene keer links en de andere keer rechts doorgezaagd.
In het schema van de keerlusmodule ligt de ene keer sectie A links en sectie E ligt rechts. Bij sectie A is het DCC-signaal X terwijl de in sectie E DCC-signaal Y is.

Misschien dat dit geen bal uitmaakt omdat er in de keerlus wordt omgepoolt.
Maar zeker weten doe ik het niet. Iemand een idee?
« Laatst bewerkt op: 05 januari 2022, 19:49:12 door erikkral »

ROn30

  • Offline Offline
  • Berichten: 34
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #214 Gepost op: 07 februari 2022, 19:55:11 »
Erik,

https://www.rosoft.info/xTreme-Keerlus.html laat het volgende plaatje zien



De xtreme keerlus werkt op stroomdetectie lees continue detectie de uitgang zal dan ook continue een signaal afgeven daarom aan de rechterzijde van de okkie aansluiten.


ROn30

  • Offline Offline
  • Berichten: 34
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #215 Gepost op: 08 februari 2022, 19:56:06 »
Nico,

Er zit volgens mij een foutje in de v3.1 arloco software.

Arloco ingesteld op #1, start adres op 32.
Daarna het loconetadres voor sensor 4 (35) aangepast naar 135.
Nieuwe setting gesaved.
Daarna probeer ik het loconetadres van sensor 5 (36) naar 35 te zetten echter dit lukt niet krijg dan melding "LocoNet address for sensor 5 set to 36".
Wel lukt het om sensor 6 (37) op loconet adres 35 te zetten.

Hieronder de geproduceerde output

Sensor settings:
Sensor 1 set to Pulse and Active, on address 32, with input not inverted
Sensor 2 set to Continuous and Active, on address 33, with input not inverted
Sensor 3 set to Continuous and Active, on address 34, with input not inverted
Sensor 4 set to Continuous and Active, on address 135, with input not inverted
Sensor 5 set to Continuous and Active, on address 36, with input not inverted
Sensor 6 set to Continuous and Active, on address 37, with input not inverted
Sensor 7 set to Continuous and Active, on address 38, with input not inverted
Sensor 8 set to Continuous and Active, on address 39, with input not inverted
Sensor 9 set to Continuous and Active, on address 40, with input not inverted
Sensor 10 set to Continuous and Active, on address 41, with input not inverted
Sensor 11 set to Continuous and Active, on address 42, with input not inverted
Sensor 12 set to Continuous and Active, on address 43, with input not inverted
Sensor 13 set to Continuous and Active, on address 44, with input not inverted
Sensor 14 set to Continuous and Active, on address 45, with input not inverted
Sensor 15 set to Continuous and Active, on address 46, with input not inverted
Sensor 16 set to Continuous and Active, on address 47, with input not inverted

Specify action (B/D/E/I/R/S/V/?):

Which sensor do you want to set?
Enter value from 1 to 16:

Specify action for Sensor 5 (L/A/I/M/V/?) :

Set LocoNet address for sensor 5
Enter value from 0 to 256 (36):       >>>>> 35 ingevoerd
LocoNet address for sensor 5 set to 36
Specify action for Sensor 5 (L/A/I/M/V/?) :
Sensor settings saved!
Specify action (B/D/E/I/R/S/V/?):

Default detection method set to Continuous

Delay before setting occupied (msec): 100
Delay before setting free (msec): 500
Waittime for pulse detection (msec): 1001

Base address: 32

Sensor settings:
Sensor 1 set to Pulse and Active, on address 32, with input not inverted
Sensor 2 set to Continuous and Active, on address 33, with input not inverted
Sensor 3 set to Continuous and Active, on address 34, with input not inverted
Sensor 4 set to Continuous and Active, on address 135, with input not inverted
Sensor 5 set to Continuous and Active, on address 36, with input not inverted
Sensor 6 set to Continuous and Active, on address 37, with input not inverted
Sensor 7 set to Continuous and Active, on address 38, with input not inverted
Sensor 8 set to Continuous and Active, on address 39, with input not inverted
Sensor 9 set to Continuous and Active, on address 40, with input not inverted
Sensor 10 set to Continuous and Active, on address 41, with input not inverted
Sensor 11 set to Continuous and Active, on address 42, with input not inverted
Sensor 12 set to Continuous and Active, on address 43, with input not inverted
Sensor 13 set to Continuous and Active, on address 44, with input not inverted
Sensor 14 set to Continuous and Active, on address 45, with input not inverted
Sensor 15 set to Continuous and Active, on address 46, with input not inverted
Sensor 16 set to Continuous and Active, on address 47, with input not inverted

Cheers

« Laatst bewerkt op: 08 februari 2022, 19:57:44 door ROn30 »

NTeering

  • Offline Offline
  • Berichten: 995
    • ARduino Controlled MOdel RAilway
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #216 Gepost op: 09 februari 2022, 10:19:34 »
In de handleiding staat:
Citaat
L-Commando (LocoNet adres)
Met het L-commando kun je een sensor een uniek adres geven van 1 t/m 256.
Let er op dat dit adres niet ook al gebruikt wordt op een andere ArLoco. Ook moet het buiten het ‘eigen’ adresbereik blijven.
Als een sensor al een afwijkend adres had kan met adres 0, het adres weer op de waarde gezet overeenkomstig het basisadres.

Het is dus de bedoeling dat een afwijkend adres niet binnen het 'eigen bereik' mag liggen. In jouw geval dus van 32 t/m 47.
Dus het moet <32 of >47 zijn. Die controle is inderdaad niet correct.
Er wordt alleen maar gecontroleerd of het adres niet al bestaat op deze ArLoco.
Op dit moment wordt er gewerkt aan ArLoco 4.0. Daarin zal het worden aangepast.

mvg
Nico

ROn30

  • Offline Offline
  • Berichten: 34
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #217 Gepost op: 09 februari 2022, 13:00:30 »
Ah had dat gelezen maar vergeten.

Citaat
Er wordt alleen maar gecontroleerd of het adres niet al bestaat op deze ArLoco.

Misschien niet helemaal duidelijk gemaakt maar elke sensor boven 5 (misschien ook < 4 maar niet getest) kan ik op een Loconet adres zetten binnen het eigen bereik tijdens mijn test.

Het zou mooi zijn dat loconetadressen volledig virtueel een adres kunnen krijgen ook binnen het eigen adresbereik.
Afwachten wat 4 brengt.

Groet,
Ron

ROn30

  • Offline Offline
  • Berichten: 34
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #218 Gepost op: 10 februari 2022, 21:04:28 »
Hallo Nico,

Ik heb naar de code, uit de linux download, gekeken.

In de procedure  "void getaddress(byte an)" staat op regel 428 "else if (adres != AllSensors[an].Ladres)"
Als ik "+1" toevoeg het wordt dan  "else if (adres != AllSensors[an].Ladres+1)"  dan kan ik na de toevoeging elke pin een vrij loconetadres toekennen ook binnen het adres bereik van de arloco.

De zin uit de handleiding  "Ook moet het buiten het ‘eigen’ adresbereik blijven." kan hiermee komen te vervallen.

Hiermee wordt het adressen toekenen flexibeler ik hoop dat je er wat aan hebt.

Cheers

zwitserland

  • Offline Offline
  • Berichten: 62
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #219 Gepost op: 03 oktober 2022, 13:26:41 »
Hallo Nico,

Even een vraagje. Begrijp ik het goed dat er 2 Okkie's aan het Arloco shield aangesloten kunnen worden?

Groet Jan.

NTeering

  • Offline Offline
  • Berichten: 995
    • ARduino Controlled MOdel RAilway
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #220 Gepost op: 03 oktober 2022, 15:22:26 »
Hallo Jan,

Ja dat klopt.
Maar van de 16 kanalen voor stroomdetectie kun je er maar 15 gebruiken.
Zie ArLoco handleiding.

mvg
Nico

zwitserland

  • Offline Offline
  • Berichten: 62
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #221 Gepost op: 03 oktober 2022, 15:30:04 »
Bedankt voor het antwoord Nico

ETH023

  • Offline Offline
  • Berichten: 340
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #222 Gepost op: 06 oktober 2022, 18:13:17 »
Hallo Nico,

Vraagje hoe kan ik testen of de ingangen van een okkie defect zijn of niet? Ik heb 2 arloco's met okkies en op een paar ingangen krijg ik geen meldingen door. Maar om uit te sluiten of het in de okkies zit wil ik dit eerst testen.

Alvast bedankt met vriendelijke groeten Erwin
Erwin

NTeering

  • Offline Offline
  • Berichten: 995
    • ARduino Controlled MOdel RAilway
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #223 Gepost op: 06 oktober 2022, 18:36:25 »
Hallo Erwin,

Dat staat uitgelegd in de ArLoco handleiding.
Met plaatjes en al.

mvg
Nico

ETH023

  • Offline Offline
  • Berichten: 340
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #224 Gepost op: 06 oktober 2022, 19:19:09 »
Hallo Nico,

Zeg maar overheen gelezen :D, bedankt voor je snelle reactie (y)

Met vriendelijke groeten Erwin
Erwin