Doel:€250.00
Donaties:€70.00

Per saldo:€-180.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 15-07-2019
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Neutraal Moresnet in H0 door André 1976
Vandaag om 18:47:51
Van Swarzach naar Swarzburg door nkob
Vandaag om 18:42:57
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
Vandaag om 18:39:10
Hoe gebouwde huisjes etc verzenden door MOVisser
Vandaag om 18:38:24
Br 03 204 DRG met halve stroom lijn bekleding. door Wim Vink
Vandaag om 18:25:59
Mooi weer om buiten te spelen door St00mboy
Vandaag om 18:11:40
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door 44
Vandaag om 17:58:34
Tandwielen van as Roco-motortje afkrijgen? door René 4312
Vandaag om 17:52:37
Frans bietenbaantje in 009 (en parallel in 0e) door Lucien
Vandaag om 17:48:24
Welk merk decoder voor Fleischmann rondmotoren? door Martin Domburg
Vandaag om 17:46:35
? Multimaus en CV29 door 44
Vandaag om 17:30:34
Raadplaatje door HIJ
Vandaag om 17:12:51
Vloerbaan op een studentenkamer... door Pnarfk
Vandaag om 17:04:31
Ervaring met giethars om water in rivier te vormen. door nkob
Vandaag om 16:13:16
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door nkob
Vandaag om 16:08:27
Digikeijs DR5052 draaischijfmodule door Ferdi
Vandaag om 16:00:33
Projekt 083-338 door 44
Vandaag om 15:56:50
Vieze treinen, gebouwen, wegen etc. (tips en plaatjes) door bollen neus
Vandaag om 15:27:49
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Sean
Vandaag om 15:13:46
omBC in messing. door EFM
Vandaag om 14:37:10
Gezocht: lichtgeleider voor Henckens HO-dwergsein. door Patrick Smout
Vandaag om 14:13:02
MARDEC, de Multifunctionele ARduino dcc DECoder. door NTeering
Vandaag om 13:59:10
Rechtstreeks uit de modelbouwwerkplaats van MCN1986 door Dave.......
Vandaag om 13:40:15
Tekening gezocht VAM wagens 2e type door Pauldg
Vandaag om 13:20:52
Woudstervenen in wording door Hielke
Vandaag om 13:16:20
NCS 7/8 tot NS 61 62 Maffei lok in spoor 0 door FritsT
Vandaag om 13:13:23
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Wijktrein
Vandaag om 12:54:07
Schwarzburg door tuurtje
Vandaag om 12:22:45
Ervaring nieuwe Z21 app door wpinkhof
Vandaag om 11:44:38
Langer Grund door g-j
Vandaag om 11:27:01
  

Auteur Topic: Ervaringen met Freecad  (gelezen 6952 keer)

edwin1974

  • Online Online
  • Berichten: 1568
  • Allegra" treinstel
Ervaringen met Freecad
« Gepost op: 17 oktober 2016, 15:44:43 »
Hoi ik heb sinds het weekend het 3D progamma Freecad op mijn pc staan en binnen een beetje aan het stoeien nu met het progamma omdat ik wat loc onderdelen in spoor 1m wil maken.
Zijn er mensen die ervaring hebben met dit progamma?

Groetjes edwin

Jan Bouwman

  • Online Online
  • Berichten: 197
Re: Ervaringen met Freecad
« Reactie #1 Gepost op: 17 oktober 2016, 18:52:09 »
Nee... wel met het (ook gratis) programma Onshape.
Kijk even bij http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,70066.0.html
Werkt prima!
Bye
Jan
Goed gereedschap is het halve werk, maar zonder vakmanschap blijft het daarbij ...

Mijn bouwdraadje: In the Dutch Mountains

ArjanM

  • Offline Offline
  • Berichten: 41
Re: Ervaringen met Freecad
« Reactie #2 Gepost op: 17 oktober 2016, 19:19:59 »
Ja, ik heb er inmiddels redelijk wat mee ontworpen. De ontwerpen gaan naar Shapeways om geprint te worden.

Het programma heeft een redelijk steile leercurve. Gelukkig is er een aantal YouTube kanalen met tutorials (in het engels).
Bijvoorbeeld deze serie vond ik erg leerzaam. Verder is het gewoon veel doen, en opnieuw doen...

Ik ben overgestapt van Sketchup en nog geen spijt gehad.
Gr.
Arjan

Roco-line en Tillig, Intellibox, Loconet, TrainController 8

ATB

  • Offline Offline
  • Berichten: 1259
  • Modelrailroading is fun
Re: Ervaringen met Freecad
« Reactie #3 Gepost op: 17 oktober 2016, 19:26:56 »
Ik doe mijn 3D-werk ook met dit pakket. Werkt prima.

Ted

T.Spat

  • Offline Offline
  • Berichten: 2576
Re: Ervaringen met Freecad
« Reactie #4 Gepost op: 17 oktober 2016, 23:31:07 »
Ikzelf heb ook Freecad op de computer, en vanuit het programmma zelf
zijn de nodige pagina' s met handleidingen :D Ja het is best uitgebreid,
dus ik ben er ook nog mee aan het zoeken 8) Komt al wat helderder over
dan Blender, wat ik daarvoor had...

Mvg,

Tis
********

Cees Baarda

  • Offline Offline
  • Berichten: 150
  • hcc!m-IG
    • hcc!m
Re: Ervaringen met Freecad
« Reactie #5 Gepost op: 18 oktober 2016, 09:36:17 »
Ik heb FreeCad al een hele poos op de computer staan. Tot nu toe gebruikt om 3D representaties te maken voor KiCAD.
Het programma heeft kwa werken heel veel weg van Dassault's SolidWorks.
FreeCad is erg nauwkeurig. Tot nu toe heb ik 1 ontwerpje op een 3D-printer laten printen en dat bleek erg goed te kloppen met wat ik bedacht had. Bij de ontwerpjes t.b.v. KiCAD klopten de maten precies.

FreeCad heeft eenzelfde leercurve als SolidWorks, best wel steil. Voor mijn werk heb ik ooit een tweetal dagen SolidWorks training gehad. Dat maakte voor mij de opstap naar FreeCad een stuk makkelijker. Ik denk dat overstappen van SketchUp veel moeilijker geweest zal zijn. Overstappen van intuïtief ontwerpen naar in zekere mate gestructureerd lijkt mij geen makkie.

groet Cees
Webmaster hcc!m - Microcontrollers (Atmel) : Arduino
Bezig met Rangeerpuzzel (Inglenook)...

edwin1974

  • Online Online
  • Berichten: 1568
  • Allegra" treinstel
Re: Ervaringen met Freecad
« Reactie #6 Gepost op: 18 oktober 2016, 11:43:35 »
Door dat ik dit verhaal op het Spur 1 gemeinschaftforum las heb ik het progamma gedownload.
https://i.materialise.com/blog/3d-printed-model-train-designer/

@ ArjanM
Dank je voor de link met de vele filmpjes van dit progamma.

@ T.Spat
Ik zal eens kijken via het progamma zel naar de nodige handleidingen

gr.Edwin
« Laatst bewerkt op: 18 oktober 2016, 12:32:52 door Edsko Hekman »

Henk Boshuyzen

  • Offline Offline
  • Berichten: 868
    • Modeltram Toulon sur Arroux
Re: Ervaringen met Freecad
« Reactie #7 Gepost op: 18 oktober 2016, 15:41:00 »
Ik werk ook met Freecad.
Na een korte leerperiode begonnen met het maken van een draaistel voor een Weens tramstel voor HOm bedrijf.
Het programma is als je er even mee vertrouwd ben eigenlijk best eenvoudig te noemen, maar bied voor het ontwerpen van onderdelen alle mogelijkheden.
Ik kan er beter mee overweg als met sketch-up.
Een gereed ontwerp exporteer ik als stl bestand wat ik dan weer in Cura inlees.
Cura zet het om naar gcode en slaat het op een SD kaart op.
Daarvandaan de printer in en dan mar afwchten, ;-)
Het bovengenoemde draaistel kwam aan materiaalkosten op ongeveer 11 cent.
Afschrijving van de printer niet meegerekend dus!

JohnT

  • Offline Offline
  • Berichten: 183
Re: Ervaringen met Freecad
« Reactie #8 Gepost op: 09 september 2018, 12:05:48 »
Zonder het topic een boost te willen geven, ik ben op zoek naar iemand met ervaring met het programma FreeCAD.

Ik ben al wat bezig met het programma maar ben er nog niet achter hoe ik een object plat op de bodem in je ontwerp krijg.

JohnT

Eric Luiijf

  • Offline Offline
  • Berichten: 2
Re: Ervaringen met Freecad
« Reactie #9 Gepost op: 22 september 2018, 18:05:08 »
Er zijn goede films over hoe je in FreeCAD voorwerpen maakt (soms heel lange).
Maak de fout niet om twee workbenches zoals Part design en Part door elkaar te gebruiken omdat de tool handiger lijkt; het werkt totdat je materiaal wilt weghalen.
Het duurt een aantal avonden voordat ik e.e.a. door had. Ik ben uiteindeliojk opnieuw begonnen, dat bleek veel sneller.
Afwisselend kijken naar het resultaat in draadvorm en volle vorm helpt.

Inmiddels niet meer te krijgen weggesmolten kapjes van elektrische Trix Express wissels gemodelleerd.

Eric

Kas

  • N-Spoor
  • Offline Offline
  • Berichten: 381
    • Michorius Modellbau
Re: Ervaringen met Freecad
« Reactie #10 Gepost op: 22 september 2018, 18:24:25 »
Wat bedoel je met plat op de bodem? In principe begin je altijd met een sketch, die je op jou "bodem" kunt legen. Vervolgens trek je deze sketch met het Pad-Feature omhoog en heb je je ontwerp in 3D.

Dit principe werkt eigenlijk bij alle CAD Software hetzelfde.

JohnT

  • Offline Offline
  • Berichten: 183
Re: Ervaringen met Freecad
« Reactie #11 Gepost op: 29 september 2018, 10:07:00 »
Wat bedoel je met plat op de bodem? In principe begin je altijd met een sketch, die je op jou "bodem" kunt legen. Vervolgens trek je deze sketch met het Pad-Feature omhoog en heb je je ontwerp in 3D.

Dit principe werkt eigenlijk bij alle CAD Software hetzelfde.

Als ik is wat importeer dan zijn de coördinaten niet altijd goed, het object ligt niet op de bodem. Ik heb gewerkt met Gmax daar zet je de X-Y-Z as op de bodem (onderkant) van je object en vervolgens kun je het object op nul zetten, plat op de bodem en in het midden.

JohnT