Google+
Doel:€250.00
Donaties:€53.20

Per saldo:€-196.80

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 16-09-2018
Algemeen

De stichting

Recente berichten

01TREFF Maarn, 16 &17 februari door FritsT
Vandaag om 17:16:32
Welke centrale voor Marklin HO, C-rails, 40 wissels, etc? door laurent
Vandaag om 17:15:40
MB-module: "Groeten uit Jottum" door Railroadtycoon
Vandaag om 17:14:32
Oersik in schaal 1 door FritsT
Vandaag om 17:13:53
25 jaar geleden door 1200blauw
Vandaag om 17:12:28
M.s.v. De Percee bouwt aan nieuwe clubbaan door J. Moors
Vandaag om 17:08:56
Ardennen: welk goederenvervoer en materieel op dit moment? door C_cornelis_S
Vandaag om 17:01:45
Projekt 083-338 door jerrytrein
Vandaag om 16:45:35
Railhobby 40 jaar. Dus komt het blad met een eigen lok. door IJsselsteyn
Vandaag om 16:27:49
Roco h0, NS 1200 door Coen Burki
Vandaag om 16:19:57
Foto/Filmtopic Laurent door Erik01
Vandaag om 16:18:47
De 9e Grote Modelspoorexpo LEUVEN 13 en 14 OKTOBER 2018 door Basmans
Vandaag om 16:16:36
Verlichting boven de baan door waldberg
Vandaag om 15:46:04
Minibeurs /opendag door VAM65
Vandaag om 15:29:02
Projekt RET ZGT 4/6 801-850 en 6/6 701-750 in H0 door Trainhunter
Vandaag om 15:19:45
Mijn eerste H0 modeltreinbaan in aanbouw door Chris80
Vandaag om 14:32:34
Probleem automatisch rijden Rocrail. door AlbertG
Vandaag om 12:55:55
Marktwerking ;) door IJsselsteyn
Vandaag om 12:48:04
Museum Bahnbetriebswerk Schwarzburg, tijdperk V door Schwarzburg
Vandaag om 12:31:29
Licht boven de baan door Bert van Gelder
Vandaag om 12:30:05
  

Auteur Topic: Ervaringen met Freecad  (gelezen 3663 keer)

edwin1974

  • Offline Offline
  • Berichten: 1454
  • Allegra" treinstel
Ervaringen met Freecad
« Gepost op: 17 oktober 2016, 15:44:43 »
Hoi ik heb sinds het weekend het 3D progamma Freecad op mijn pc staan en binnen een beetje aan het stoeien nu met het progamma omdat ik wat loc onderdelen in spoor 1m wil maken.
Zijn er mensen die ervaring hebben met dit progamma?

Groetjes edwin
S-Scale liefhebber

Jan Bouwman

  • Offline Offline
  • Berichten: 181
Re: Ervaringen met Freecad
« Reactie #1 Gepost op: 17 oktober 2016, 18:52:09 »
Nee... wel met het (ook gratis) programma Onshape.
Kijk even bij http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,70066.0.html
Werkt prima!
Bye
Jan
Goed gereedschap is het halve werk, maar zonder vakmanschap blijft het daarbij ...

Mijn bouwdraadje: In the Dutch Mountains

ArjanM

  • Offline Offline
  • Berichten: 37
Re: Ervaringen met Freecad
« Reactie #2 Gepost op: 17 oktober 2016, 19:19:59 »
Ja, ik heb er inmiddels redelijk wat mee ontworpen. De ontwerpen gaan naar Shapeways om geprint te worden.

Het programma heeft een redelijk steile leercurve. Gelukkig is er een aantal YouTube kanalen met tutorials (in het engels).
Bijvoorbeeld deze serie vond ik erg leerzaam. Verder is het gewoon veel doen, en opnieuw doen...

Ik ben overgestapt van Sketchup en nog geen spijt gehad.
Gr.
Arjan

Roco-line en Tillig, Intellibox, Loconet, TrainController 8

ATB

  • Offline Offline
  • Berichten: 1211
  • Modelrailroading is fun
Re: Ervaringen met Freecad
« Reactie #3 Gepost op: 17 oktober 2016, 19:26:56 »
Ik doe mijn 3D-werk ook met dit pakket. Werkt prima.

Ted

T.Spat

  • Offline Offline
  • Berichten: 2538
Re: Ervaringen met Freecad
« Reactie #4 Gepost op: 17 oktober 2016, 23:31:07 »
Ikzelf heb ook Freecad op de computer, en vanuit het programmma zelf
zijn de nodige pagina' s met handleidingen :D Ja het is best uitgebreid,
dus ik ben er ook nog mee aan het zoeken 8) Komt al wat helderder over
dan Blender, wat ik daarvoor had...

Mvg,

Tis
********

Cees Baarda

  • Offline Offline
  • Berichten: 146
  • hcc!m-IG
    • hcc!m
Re: Ervaringen met Freecad
« Reactie #5 Gepost op: 18 oktober 2016, 09:36:17 »
Ik heb FreeCad al een hele poos op de computer staan. Tot nu toe gebruikt om 3D representaties te maken voor KiCAD.
Het programma heeft kwa werken heel veel weg van Dassault's SolidWorks.
FreeCad is erg nauwkeurig. Tot nu toe heb ik 1 ontwerpje op een 3D-printer laten printen en dat bleek erg goed te kloppen met wat ik bedacht had. Bij de ontwerpjes t.b.v. KiCAD klopten de maten precies.

FreeCad heeft eenzelfde leercurve als SolidWorks, best wel steil. Voor mijn werk heb ik ooit een tweetal dagen SolidWorks training gehad. Dat maakte voor mij de opstap naar FreeCad een stuk makkelijker. Ik denk dat overstappen van SketchUp veel moeilijker geweest zal zijn. Overstappen van intuïtief ontwerpen naar in zekere mate gestructureerd lijkt mij geen makkie.

groet Cees
Webmaster hcc!m - Microcontrollers (Atmel) : Arduino
Bezig met Rangeerpuzzel (Inglenook)...

edwin1974

  • Offline Offline
  • Berichten: 1454
  • Allegra" treinstel
Re: Ervaringen met Freecad
« Reactie #6 Gepost op: 18 oktober 2016, 11:43:35 »
Door dat ik dit verhaal op het Spur 1 gemeinschaftforum las heb ik het progamma gedownload.
https://i.materialise.com/blog/3d-printed-model-train-designer/

@ ArjanM
Dank je voor de link met de vele filmpjes van dit progamma.

@ T.Spat
Ik zal eens kijken via het progamma zel naar de nodige handleidingen

gr.Edwin
« Laatst bewerkt op: 18 oktober 2016, 12:32:52 door Edsko Hekman »
S-Scale liefhebber

Henk Boshuyzen

  • Offline Offline
  • Berichten: 838
    • Modeltram Toulon sur Arroux
Re: Ervaringen met Freecad
« Reactie #7 Gepost op: 18 oktober 2016, 15:41:00 »
Ik werk ook met Freecad.
Na een korte leerperiode begonnen met het maken van een draaistel voor een Weens tramstel voor HOm bedrijf.
Het programma is als je er even mee vertrouwd ben eigenlijk best eenvoudig te noemen, maar bied voor het ontwerpen van onderdelen alle mogelijkheden.
Ik kan er beter mee overweg als met sketch-up.
Een gereed ontwerp exporteer ik als stl bestand wat ik dan weer in Cura inlees.
Cura zet het om naar gcode en slaat het op een SD kaart op.
Daarvandaan de printer in en dan mar afwchten, ;-)
Het bovengenoemde draaistel kwam aan materiaalkosten op ongeveer 11 cent.
Afschrijving van de printer niet meegerekend dus!

JohnT

  • Offline Offline
  • Berichten: 167
Re: Ervaringen met Freecad
« Reactie #8 Gepost op: 09 september 2018, 12:05:48 »
Zonder het topic een boost te willen geven, ik ben op zoek naar iemand met ervaring met het programma FreeCAD.

Ik ben al wat bezig met het programma maar ben er nog niet achter hoe ik een object plat op de bodem in je ontwerp krijg.

JohnT