En nu terug naar de brug... De DB zal er geen haast mee hebben om die brug te repareren. Zal te maken hebben met de kosten-baten rekensom. Dat het 5 jaar gaat duren, i.m.o. wat lang, maar zal zo zijn redenen hebben (bureaucratie, ontwerpen, aanbesteding, verzekering) Maar om er nu van alles en nog wat bij te halen wat totaal niet van toepassing is.... Zie niet in waarom. Zo ontzettend belangrijk is het lijntje niet. Eerdere reacties geven dat al aan.
Hoe de treinen van Frankrijk naar Noord-Duitsland dan zouden moeten gaan rijden, zie ik ook niet. Via Roosendaal? En dan, enkelsporige spoorbrug Ravenstein, overvol traject Nijmegen-Arnhem, enkelsporig traject Deventer-Olst. Schiet allemaal lekker op.
Net nog even gechecked met Google maps. De autoroute van Amsterdam naar Bremen verloopt via Groningen. Zo excentrisch ligt Groningen helemaal niet vanuit de Noordelijke Randstad naar de Noord-Duitse steden.
De ergernis van het stukje dat ik mee kan voelen betreft de traagheid van alles. Het gaat zo ontzettend traag. Dan stel ik zo'n vlammend stukje wel op prijs. Eigenlijk heb ik het meer als appelerend gelezen: namelijk om de lobby op te roepen zich nu met alle energie zich te werpen op herstel en uitbouw van de lijn. Een doorgaande verbinding van Amsterdam naar Bremen via Groningen met een Vmax van 200 km/h blijf ik een aansprekend vooruitzicht vinden. Ik vrees echter het ergste.
Zo, en nu weer on topic heren.Eelcoteam forummoderatoren BNLS
Hoewel het de bedoeling was dat de spoorlijn een belangrijke schakel zou worden tussen Engeland en Noord-Duitsland, hebben over de gehele staatslijn maar weinig doorgaande treinen gereden. Uitzondering hierop zijn de zogenaamde Inselzüge die in de zomer de rechtstreeks vanuit Duitsland naar Harlingen rijden om daar aansluiting te bieden op de veerboten naar Vlieland en Terschelling. Verder was de spoorlijn vooral van belang voor het regionale vervoer.De invoering van een klokvaste dienstregeling begint in mei 1934 op het gedeelte Groningen - Winschoten, waar een uurdienst wordt gehanteerd. De meeste treinen rijden door naar Nieuweschans. Eén trein heeft doorgaande rijtuigen naar Bremen, naast enkele verbindingen met overstappen te Nieuweschans.
Vanaf 1954 rijden er weer personentreinen vanaf Nieuweschans richting Leer. Deze maken vier jaar later plaats voor enkele rechtstreekse treinen tussen Groningen en Duitsland die in Nederland vaak alleen stoppen in Hoogezand-Sappemeer, Winschoten en Nieuweschans. Deze treinen hebben bestemmingen als Leer, Oldenburg en Bremen. Van mei 1960 tot mei 1961 rijdt een van deze treinen Amsterdam - Groningen - Bremen en terug.
Bovendien rijden er vanaf 1970 per dag nog altijd drie sneltreinen naar Bremen. De avonddienst rijdt door naar Hannover - Braunschweig. De middagdienst - ingevoerd in mei 1964 - begint in Nieuweschans en wordt in mei 1976 opgeheven. De ochtenddienst rijdt vanaf juni 1980 door naar Hannover. Vanaf 2 juni 1985, bij de herstructurering van de Intercitydienst van de DB (IC'85) wordt de treindienst ingekort tot Oldenburg, waar er aansluiting is op de IC's "Oldenburg-City" naar Bremen - Hannover, voor reizigers uit Nederland toeslagvrije treinen. Vanaf 2 juni 1985 werden treinstellen van de serie 624 en soms van de serie 634 gebruikt. In 1987 wordt er een derde slag ingevoerd, die van/tot Leer rijdt. Deze extra slag rijdt het eerste jaar alleen van juni - september, daarna het hele jaar door. Vanaf juni 1991 wordt de dienst voor (bijna) alle ritten ingekort tot Leer, waar in de meeste gevallen overgestapt kan worden op Interregio treinen richting Bremen-Hannover.