Als je de strip gaat inkorten, dan wordt die 150mA verdeeld over minder leds, dus meer stroom per led. Je moet dan een extra weerstand in serie zetten om de stroom binnen de perken te houden.
Waarom kun je leds niet dimmen met een weerstand? Als je de weerstand groter maakt, wordt de stroom kleiner.
LED's dimmen met weerstanden, dat kan toch eigenlijk niet..?
Maar dan neemt toch ook je spanningsval over de (voorschakel-) weerstand toe? En branden je LEDs niet meer? maar dan krijg je sneeuwbal effect als er 1 kapot gaat.
@Biessendorf, ik snap je vraag niet. Wat bedoel je met parallelle weerstand? Die weerstand staat in serie met de leds, niet parallel.
Vincent, de spanning over de led(s) is tamelijk constant. Dus de spanning over de weerstand is dat ook. Bij een grotere weerstand wordt de stroom kleiner, en dat is precies wat je wil. Maar de spanningsverdeling verandert maar heel weinig.
Sneeuwbaleffect ? In theorie ja. Maar 150 mA over 90 LED's of over 89 LED's ? Verwaarloosbaar.
Knippen naar 1 LED zou grofweg een weerstand betekenen van 1000 Ohm. Dat komt dan ongeveer weer overeen met de weerstand in je loc: zo'n 1000 a 1200 Ohm.
Als je 1 LED overhoudt, zit je met 10 Ohm dus op (5-3)/10 = 0.2A?
Als je leds parallel zet met één gezamenlijke weerstand, dan krijg je inderdaad een sneeuwbaleffect als er een kapot gaat. Daarom is dit ook geen ideale configuratie.
Nee, dan zit je met een kapotte LED.
VERLAAG je de spanning (bijv. 2,9V) dan zal er een lagere stroom lopen en zal de LED minder licht geven. Dat verlagen doe je met een weerstand in serie.
if it works, it ain't stupid
EDIT2: Nee, toch nog niet... als LED geen weerstand heeft, waarom is spanningsval over weerstand dan niet de totale voedingsspanning?