Doel:€250.00
Donaties:€0.00

Per saldo:€-250.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 06-12-2023

Vacature: secretaris bestuur
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Wekenlang geen sneltreinen tussen Heerlen en Maastricht. door Hlv53
Vandaag om 01:24:38
Ervaringen met bezorgdiensten (PostNL, DHL, etc) door NS 1607
06 december 2023, 23:46:06
241P SNCF, messing schaal-0, Benoit Semblat door FritsT
06 december 2023, 23:44:23
Minder treinen over Zeeuwse Lijn door verzakkingen door Bahn-AG
06 december 2023, 23:41:08
Verlichting ROCO BR 132 door Bert54
06 december 2023, 23:19:02
Bouw van materieel 40 treinstellen door Rob Ellerman
06 december 2023, 23:10:47
US diorama in H0 door Wim Vink
06 december 2023, 23:05:38
Korneschans. Een fictief Duits Nederlands grensstation. door Wim Vink
06 december 2023, 23:00:03
Raadplaatje door GerardvV
06 december 2023, 22:54:32
chinese preisers door MOVisser
06 december 2023, 22:46:45
9 december Modelspoorbeurs Houten door Bahn-AG
06 december 2023, 22:45:34
Overbrenging 50 0073 van VSM naar ZLSM 3 december door Benelux795
06 december 2023, 22:23:46
RhB modelbaan in Aanbouw die Scalettabahn Davos-Dürrboden door Rody v. G.
06 december 2023, 22:07:26
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Frans v H
06 december 2023, 22:05:39
16 en 17 december Modelspoorbeurs Zutphen door Wim Vink
06 december 2023, 21:59:15
D236 Nord-West-Expres door 1200blauw
06 december 2023, 21:28:52
3D volledig operationele railgemonteerde portaalkraan (RMG) in schaal HO door Freo
06 december 2023, 21:12:47
Modelbaan Beltheim. door Modelbaan BeltHeim
06 december 2023, 20:36:46
Welke decoder is dit? door henk
06 december 2023, 20:32:16
Rondom Charlois door Noordernet
06 december 2023, 20:11:47
reparatie NS MP3000 motorpost Märklin hamo gelijkstroom door Andries
06 december 2023, 20:10:37
Havenspoor Dordrecht door Hans Reints
06 december 2023, 19:36:28
Roco NS plan V door henk
06 december 2023, 18:43:36
Ton bouwt goederenwagens door TonM
06 december 2023, 17:27:51
NS-200 Sik. Bouwproject in Spoor- 0 en Spoor-1. door FritsT
06 december 2023, 17:14:16
SECR River Class (K Class) door Biessendorf
06 december 2023, 16:14:20
Toon hier je (model)TRAM foto's. door hrp
06 december 2023, 15:53:55
PB models: koplopers (voorbespreking) door PBModels
06 december 2023, 15:45:02
DE1 loksound v4 AC programeren met 6021 door Klaas Zondervan
06 december 2023, 12:49:07
VERPLAATST: zwaailicht voor NS2400 door Reinout van Rees
06 december 2023, 12:13:03
  

Auteur Topic: Roco wisselspoel wil niet digitaal  (gelezen 1027 keer)

JohnT

  • Offline Offline
  • Berichten: 272
Roco wisselspoel wil niet digitaal
« Gepost op: 22 september 2023, 20:06:32 »
Beste forumleden, ik heb een vreemd probleem. Ik wil twee al wat oudere Roco wissels met magneetspoel digitaal gaan aansturen. Ik heb op de decoder al een Piko wissel wat prima werkt. Maar als ik het Roco wissel aansluit bromt deze alleen zodra er spanning op de baan komt. Ook het andere Roco wissel werkt niet maar deze wordt loei heet!

Als ik de wissel analoog aanstuur werken zij beide wel goed.

Wisseldecoder is van Digikeijs DR 4018.

JohnT

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 3625
Re: Roco wisselspoel wil niet digitaal
« Reactie #1 Gepost op: 22 september 2023, 22:45:56 »
Het klinkt dat de wissel continu wordt aangestuurd.

Of de DR4018 heeft een verkeerde instelling.
Of de eindtrap van dat ding is overleden, dan kunnen ze continu de wissels aansturen.

Als je roco aansluit op de plaats waar nu de piko op is aangesloten, schakelt hij dan wel goed?

Ik zou sws een factory reset uitvoeren. Als het probleem dan nog steeds blijft, moet je een mosfetje vervangen. Dat klinkt spannend maar dat is opzich goed te doen als je een half knap soldeer boutje heb. Dus...nu eerst factory reset

Mvg,

Bas
Train-Science.com
Train-Science github
It ain't rocket science ;-)

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 21400
Re: Roco wisselspoel wil niet digitaal
« Reactie #2 Gepost op: 23 september 2023, 07:29:50 »
Zijn het wissels uit het oude 2,5 mm railassortiment van Roco?
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

JohnT

  • Offline Offline
  • Berichten: 272
Re: Roco wisselspoel wil niet digitaal
« Reactie #3 Gepost op: 23 september 2023, 10:44:40 »
Vermoed dat de preset instelling niet goed is, bedenk ik mij nu naar aanleiding van de antwoorden. Ben er vanuit gegaan dat deze standaard op wissels staat.

JohnT

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 21400
Re: Roco wisselspoel wil niet digitaal
« Reactie #4 Gepost op: 23 september 2023, 11:06:50 »
Dat is ook zo. Staat standaard op puls. Neemt niet weg dat de instellingen een keer anders kunnen zijn.

Overigens zouden de wissel wel moeten werken. De spoelen voor Rocoline hebben eindafschakeling en zouden net zo moeten reageren als de Piko-wissels. Ze gaan om en dan wordt de spanning afgeschakeld. Van de spoelen van het oude 2,5 mm railsysteem weet ik eigenlijk niet meer of ze eindafschakeling hadden. Denk toch van wel.

In ieder geval lees je vaker dat de oude wissels niet goed werken met decoders.
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=93636.0
Ze gebruikten al meer stroom dan de Rocoline spoelen en als door veroudering van de wissels de mechanische weerstand groter wordt, kan het teveel worden.

Het was in ieder geval de reden om te vragen of het om de oude wissels gaat.

Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

JoopSpoort

  • Offline Offline
  • Berichten: 452
  • Twentse methode: KWW Kiek’n wat ‘t wordt
    • Youtubekanaal over grote en kleine treinen
Re: Roco wisselspoel wil niet digitaal
« Reactie #5 Gepost op: 23 september 2023, 16:06:01 »
In mijn oude schaduwstation gebruikte ik oude Rocowissels (jaren 80). Deze werkten alleen via de schakeldecoder van Uhlenbrock (15v pulserende gelijkstroom) Op de DR4018 werkten ze niet. Volgens mij is de uitgangsspanning van de DR4018 12v gelijkstroom), maar dat kan ook komen doordat de voedingstrafo 14V wisselstroom op de uitgang had. In de specs van de DR4018 kon ik ook niets vinden over de uitgangsspanning.
Dat jouw wisselmotor bromt en te heet wordt is meestal een teken van te lage spanning.
Hartelijke groet,
Joop ter Laak

JohnT

  • Offline Offline
  • Berichten: 272
Re: Roco wisselspoel wil niet digitaal
« Reactie #6 Gepost op: 24 september 2023, 17:10:04 »
Ben met de decoder bezig geweest maar het lijkt er op dat er niets gebeurt.

Ik heb via POM de decoder gereset, cv 8 op 8. Daarna gecontroleerd of het bestaand wisseladres (9) nog werkte dit was niet het geval, lijkt mij dat de reset gewerkt heeft. Toen de decoder op preset voor de wissels gezet, cv 47 op 0. Resultaat het zelfde. Wissel op poort 1 werkt prima, wissel op andere poort aangesloten wordt weer loei heet en schakelt niet.

JohnT

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 3625
Re: Roco wisselspoel wil niet digitaal
« Reactie #7 Gepost op: 24 september 2023, 18:03:25 »
Dan zijn waarschijnlijk de eindtrapjes stuk. Die zijn niet al te moeilijk zelf te vervangen. Kan ik ook evt. voor je doen.

Je kan hem open schroeven. Er zit in het midden achter de sticker een schroef. Je kan met een schroevendraaier door de sticker heen prikken.

Tegen de kroonstenen aan zie je op rij 8 8-potige chips. Die moet je vervangen.(alleen de stukke) Het loshalen doe je door de poten door te snijden met een mes dan kan je ze 1 voor 1 lossolderen.

Dan moet je op Aliexpres een vervangende chip kopen. Het nummer staat op de chip zelf. Zoek dan ook even op zuiglitze. Dat is gevlochten koper waarmee je tin van de print kan afhalen.

Als de chip en tin er af is, kan je de nieuwe chip er op solderen. Poot per poot.

Mvg,

Bas
Train-Science.com
Train-Science github
It ain't rocket science ;-)

Paul67

  • Offline Offline
  • Berichten: 20
Re: Roco wisselspoel wil niet digitaal
« Reactie #8 Gepost op: 25 september 2023, 11:00:18 »
Sluit eens lampjes of LEDs (via een weerstand) aan op de decoderuitgangen. Dan kun je simpel zien of de uitgangen continu of met een puls worden aangestuurd. Meet ook eens met je multimeter welke spanning aan de uitgangen van de decoder komen wanneer je schakelt. Wisselspoelen kunnen met gelijkspanningsaansturing op een gegeven moment ook last krijgen van een restmagnetisme in de ijzeren kern waardoor deze niet meer goed schakelen. Ik heb zelf alle fleischmann aandrijvingen moeten verwijderen en vervangen door servoaandrijvingen omdat deze op een gegeven moment nog maar in een richting wensten te schakelen. Het bleek inderdaad dat de kernen een (zwakke) magneet waren geworden. Bij wisselspanningsaansturing krijg je dit probleem niet.

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 3625
Re: Roco wisselspoel wil niet digitaal
« Reactie #9 Gepost op: 25 september 2023, 11:27:02 »
Citaat
Dan kun je simpel zien of de uitgangen continu of met een puls worden aangestuurd.
Ik denk niet dat dit nog nodig is om het feit dat de aandrijvingen nu al "loei heet" worden en dat ze blijven brommen. Dat is al het bewijs wat je nodig heb.

Mvg,

Bas
Train-Science.com
Train-Science github
It ain't rocket science ;-)

JohnT

  • Offline Offline
  • Berichten: 272
Re: Roco wisselspoel wil niet digitaal
« Reactie #10 Gepost op: 25 september 2023, 18:52:24 »
Bedankt voor de info, denk dat ik dat lossolderen en zo niet gaat doen. Zet er wel een Mardec op.

Vandaag nog bezig geweest met JMRI, werkt allemaal ook met de software van Digikijes (heb de DR5000) maar de uitgangen blijven onveranderd. Eerste poort werkt prima de rest niet.

JohnT

Paul67

  • Offline Offline
  • Berichten: 20
Re: Roco wisselspoel wil niet digitaal
« Reactie #11 Gepost op: 26 september 2023, 10:38:43 »
@ Bas, Klopt, maar daarmee kun je voorkomen dat de spoelen doorbranden of scheef trekken waardoor de ijzerkern niet meer goed beweegt.
« Laatst bewerkt op: 26 september 2023, 10:40:55 door Paul67 »

JohnT

  • Offline Offline
  • Berichten: 272
Re: Roco wisselspoel wil niet digitaal
« Reactie #12 Gepost op: 26 september 2023, 20:09:11 »
Nou er is toch een beetje licht aan het einde van de tunnel.

Kreeg het idee om de poorten van de tweede groep is te proberen. Die werken wel goed. Dus van de eerste groep alleen de eerste poort. De overige drie geven de brom op de wisselspoel, welke dan heet wordt.

Snap niet hoe het kan want ik heb de decoder nog nooit gebruikt voor meer dan één wissel. En ook nooit geprogrammeerd zij het het aanpassen van het wisseladres.

Bedankt allemaal voor het meedenken.

JohnT