Doel:€250.00
Donaties:€0.00

Per saldo:€-250.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 02-05-2022

Vacature: secretaris bestuur
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Rondom Charlois door Alewijn
Vandaag om 10:15:01
Roco NS plan V door VulcanRaven
Vandaag om 10:12:41
Ritten Hoogovens Excursietrein opgeschort vanwege stikstofproblematiek (2022) door Bahn-AG
Vandaag om 10:06:13
Beweging op de treinbaan door puntenglijder
Vandaag om 10:01:22
Notificaties door puntenglijder
Vandaag om 09:57:46
BNLS modulebaan Werkspoor-Kathedraal hervat. door MOVisser
Vandaag om 09:50:15
Station Amsterdam Weesperpoort 1940-1975 door Huup
Vandaag om 09:36:25
Länderbahn en Reichsbahn locomotieven. door puntenglijder
Vandaag om 09:35:08
Bouw van een materieel 46 vierwagenstel door Huup
Vandaag om 09:30:48
DIESEL RAILROAD TUGBOATS – VOLUME 1: EAST COAST BOOK door Hans Reints
Vandaag om 08:53:49
Korneschans. Een fictief Duits Nederlands grensstation. door Jelmer
Vandaag om 08:41:26
Pfarrerwinkel bahn door Jelmer
Vandaag om 08:29:08
Raadplaatje door Benelux795
Vandaag om 08:15:22
Scandinavië-IG: Skandinavisk bangården. Voor op Scandinavië gerichte spoorzaken door Stedahult
Vandaag om 08:10:59
vreemd gedrag decoder door VAM65
Vandaag om 07:18:43
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Frycio82
Vandaag om 07:12:19
Update: baan in de tropen door Hans Grasmaijer
Vandaag om 03:26:56
De CanBus komt naar Kranenberg, Arduino's en de CanBus door meino
Vandaag om 00:02:32
Rotsformaties van boomschors door charp
15 mei 2022, 22:15:20
EifelBurgenBahn door Hendrik Jan
15 mei 2022, 21:44:59
Ermehuizen anno 1974 door DavidNS400 Grote sik
15 mei 2022, 20:45:59
Ade-wagens, Pop-wagens door brutus1
15 mei 2022, 20:41:28
Bahnstrecke 5867 door Frank 123
15 mei 2022, 20:09:05
Labbern in Rotzbach Allerlei door ex44
15 mei 2022, 18:45:21
Een secundair lijntje in de Puy de Dome en de (Haute) Loire anno 1968 door Edsko Hekman
15 mei 2022, 18:40:12
Toon hier je pas gereed gekomen (model-)spoorbouwsels ... door Sven
15 mei 2022, 18:38:22
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Besselspoor
15 mei 2022, 17:57:13
H0 Rangeerbaanplan: Groezel door Sikko
15 mei 2022, 17:36:36
Bruikbare etsplaten voor NS4000 en NS4700 tenders, en NS slijptrein? door Rob Moerkerken
15 mei 2022, 17:22:50
Mooi weer om buiten te spelen door sncf231e
15 mei 2022, 17:13:57
  

Auteur Topic: Probleem bezetmelding, tips gevraagd  (gelezen 668 keer)

Rolfie

  • Nieuwe gebruiker
  • Offline Offline
  • Berichten: 3
Probleem bezetmelding, tips gevraagd
« Gepost op: 27 november 2021, 11:30:31 »
Goedemiddag,

Ik lees al een tijdje mee op dit forum maar ik heb nu een vraag waar ik niet uitkom en waar jullie mij hopelijk mee kunnen helpen. Mijn naam is Rolf en eind vorig jaar ben ik begonnen met een modelbaan met de RhB als voorbeeld en specifiek de Albulabahn. In mijn jonge jaren heb ik wel een modelbaan gehad (Märklin, analoog) maar met digitale besturing heb ik dus weinig ervaring. Het zou zomaar kunnen dat ik ergens een stomme (denk)fout heb gemaakt of iets over het hoofd zie, en dat hoor ik dan graag.

Op dit moment heb ik 1 Bemo locomotief. Als centrale gebruik ik de Digikeijs DR5000, wisseldecoder DR4024 en bezetmelder DR04088LN. Ik gebruik koploper als besturingssoftware maar gebruik voor het testen ook vaak de software van Digikeijs. Ik heb nu een schaduwstation aangelegd (6 sporen) en aan beide zijde een tijdelijke uitloopspoor om te kunnen testen met pendelen. Elk opstelspoor is een blok en elk blok kent 2 secties (inrij- en stopsectie). Mijn probleem zit in de bezetmelding. Dat gaat soms goed maar vaak niet en dan onder specifieke omstandigheden. Wanneer ik de locomotief of wagon (met verlichting) in een sectie plaats wordt die netjes geregistreerd in de software. Ook wanneer een loc (of handmatig bij een wagon) een sectie in- dan wel uitrijdt én ik/ de software geen opdrachten geef (bijv. verhogen of verlagen van de snelheid), dan gaat de bezetmelding in 99% foutloos. Het gaat fout op het moment dat een sectie in- of uitgereden wordt en tegelijk opdrachten worden verstuurd door mij (als ik sneller of langzamer wil rijden) of het verhogen of verlagen van snelheid door koploper. Het gaat beide kanten op: bij het uitrijden blijft de bezetmelding staan en bij het inrijden verschijnt geen bezetmelding. Til ik heel even de loc/wagon op, dan gaat de bezetmelding netjes aan dan wel uit.

Ik had drie mogelijke oorzaken bedacht maar geen idee of het hout snijdt:
  • Op één of andere manier is de centrale/bezetmelder/laptop te druk met versturen van opdrachten om tegelijk de bezetmelding te ontvangen;
  • Er is sprake van overspraak. Ik heb bekabeling van voeding en bezetmelders zo veel mogelijk gescheiden maar bezetmelding lopen wel parallel in een goot en zijn middels stekker tussen twee modules verbonden. De maximale afstand is zo'n 3 meter. Maar ook de tijdelijke uitloopsporen hebben hier last van terwijl hiervan de kabels van de bezetmelding 'los' liggen;
  • Het ontbreken van de diodeschakeling is toch hiervan de oorzaak. Dat moet ik misschien alsnog wel toepassen (als beginner hier niet direct aan gedacht bij het aanleggen) maar het vreemde is dat zonder opdrachten op de lijn het wel goed gaat. Daar helpt dit toch niet tegen?

Ik hoor graag of jullie nog ideeën hebben waar het aan zou kunnen liggen. Alvast bedankt.

J.Kempers

  • Offline Offline
  • Berichten: 46
Re: Probleem bezetmelding, tips gevraagd
« Reactie #1 Gepost op: 27 november 2021, 14:18:39 »
Rolfie  Dit is een meer voorkomend probleem  , ik had het ook vaak bij gebruik van Koploper in combinatie met W 10. Heb uiteindelijk de baudrate in de DR5000 teruggezet naar 19200. Dat heeft er bij mij toe bijgedragen dat het in ieder geval minder is geworden.   Mvg Han

Rolfie

  • Nieuwe gebruiker
  • Offline Offline
  • Berichten: 3
Re: Probleem bezetmelding, tips gevraagd
« Reactie #2 Gepost op: 27 november 2021, 18:46:08 »
Bedankt door de snelle reactie. In Koploper heb ik dat aangepast en dat had het niet het gewenste effect helaas. Dat is op zich niet vreemd omdat ik dezelfde problemen ervaar als ik handmatig rij (en de bezetmeldingen check) via de software van Digikeijs. In de DR5000 kan ik de optie om de baudrate aan te passen niet vinden. Alleen iets over de timing daarvan. Waar kan ik dat instellen?

Groet,
Rolf

Overet

  • Offline Offline
  • Berichten: 488
Re: Probleem bezetmelding, tips gevraagd
« Reactie #3 Gepost op: 27 november 2021, 20:49:52 »
Problemen met bezetmelding kunnen zeker verband houden met het ontbreken van een diodeschakeling voor de voeding van ongedetecteerde sporen. Daar zou ik dus eerst mee aan de slag gaan. Met één schakeling kan je meerdere sporen voeden.

Tom
Plannen voor baan tijdperk III naar DB-voorbeeld. Roco Multi-maus/Maus2/MausR3, Z21, Mardec, Koploper of Rocrail?

Rolfie

  • Nieuwe gebruiker
  • Offline Offline
  • Berichten: 3
Re: Probleem bezetmelding, tips gevraagd
« Reactie #4 Gepost op: 28 november 2021, 15:15:27 »
Best Tom, dank voor je reactie.

Ik heb een testtraject gemaakt bestaande uit drie secties door één spoorstaaf op twee punten te isoleren. Door de trein heen en weer te rijden kan ik in de software uitlezen of een sectie op de juiste manier bezet dan wel onbezet wordt weergegeven. Ik heb een aantal dingen geprobeerd:
  • De twee buitenste secties aangesloten op DR4088 en de middelste zonder diodeschakeling aangesloten op de DR5000. Resultaat: regelmatig sectie die niet wordt vrijgegeven (vooral dit) of niet als bezet wordt gemeld, maar het gaat soms ook goed
  • De middelste sectie voorzien van een diodeschakeling. Leverde geen zichtbaar veel beter resultaat op dan punt 1.
  • De middelste sectie ook aangesloten op de DR4088 waardoor er geen ongedetecteerde sectie is. Nog steeds dezelfde problemen. Daarmee lijkt het er op dat het ontbreken van een diodeschakeling in dit geval niet het hoofdprobleem. Wel wil ik, om verder problemen te voorkomen, dit wel straks op mijn baan toepassen.

De DR5000 heb ik vervolgens ook nog via LAN op mijn netwerk aangesloten om te kijken of USB misschien het probleem is. Ook dit lost het probleem niet op. Nog wat verder testen leverde vooral de bevestiging op dat zodra er meerdere commando's worden gegeven én de trein naar een andere sectie gaat het mis gaat. Bijv:
  • Ik zet de locomotief in sectie 1. De sectie wordt netjes gemeld als bezet
  • Ik schuif de locomotief handmatig naar sectie 2. Sectie 1 wordt onbezet weergegeven en sectie 2 als bezet. Dan gaat het dus goed.
  • Ik zet de locomotief weer in sectie 1.De sectie wordt netjes gemeld als bezet
  • Ik schuif de locomotief weer handmatig naar sectie 2 maar ondertussen geef ik via de software veel commando's, bijv. licht aan- en uitzetten. Sectie 1 blijft bezet en sectie 2 wordt niet als bezet gemeld

Het ligt ook niet aan bijv. koploper, want ook in de software van Digikeijs en RocRail hetzelfde resultaat. Ik weet nu wel wanneer het in ieder geval fout gaat maar alleen niet hoe ik het kan oplossen. Ligt het aan de DR5000, bekabeling, ? . Iemand nog een mogelijke oplossing of denkrichting?
« Laatst bewerkt op: 29 november 2021, 11:32:09 door Rolfie. Reden: Tekstuele aanpassing »