BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Baanplannen => Topic gestart door: Marc tramt op 16 december 2011, 22:54:25

Titel: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Marc tramt op 16 december 2011, 22:54:25
Naar aanleiding van dit (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,40711.msg642630.html#msg642630) bericht open ik een draadje met een gedachtenspinsel over het leven na Trambaantje

De laatste jaren ben ik me gaan verdiepen in de geschiedenis van de RTM. Gek genoeg is de RTM altijd buiten mijn aandacht gebleven hoewel ik al mijn hele leven in de directe omgeving van de voormalige lijnen woon (Rotterdam Charlois, Poortugaal, Hoogvliet en nu Barendrecht). Enkele oude foto's uit de directe omgeving van mijn huidige woonplek waren aanleiding om wat meer te gaan lezen, op (oude) kaarten te turen en boeken te gaan verzamelen. Inmiddels kreeg ik ook wat vage plannen om qua modelbouw iets met de RTM te gaan doen, maar wat?

In elk geval eerst materieel bouwen, waarbij ik een voorliefde heb voor de steeds opnieuw in eigen beheer verbouwde diesels van na de oorlog. Uiteindelijk moet dat materieel ook op een baantje terecht komen, maar wat bouw je van de RTM? Veel is al eens gebouwd maar een foto van de Rotterdamse Rosestraat met een rangerende NS 600 dieselloc bracht me op een idee. Voor het stationsgebouw liep ook nog een NS-raccordement en daar kruisten dus de lijnen van NS en RTM, een mooi thema.
Inmiddels heb ik wat research gedaan. Bij het gemeentearchief heb ik kopieën van de tekeningen van het stationsgebouw opgevraagd. In Google-earth zijn de onderlinge positie van het entrepotgebouw en het station goed op te meten en ik heb foto's gemaakt van de huidige situatie.

Een en ander heeft tot dit zeer voorlopige ontwerp geleid:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Rosestraat_Sm.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Rosestraat_Sm.jpg)
Modules van 45x100cm.
Rechts het station in de kenmerkende driehoeksvorm, achteraan het entrepotgebouw. Het dubbelspoor onderaan is van de RTM, daarboven een enkel spoor van de NS, dat tussen de RTM-sporen en het station loopt.

Lastigste punt van dit ontwerp; het is vrij leeg... er stond nou eenmaal niet meer bebouwing op het terrein. Op zich geen bezwaar maar het is lastig om de treinen/trams links uit het zicht te laten verdwijnen. Het is eventueel ook voor de helft te maken; alleen de voorste 3 modules, maar dan ontbreekt het entrepotgebouw, worden de sporen erg kort en het station gehalveerd. Kortom, groot qua oppervlakte (zeker in vergelijking met Trambaantje) maar weinig bebouwing, geen bomen en vooral véél bestrating.

Opmerkingen en tips? Altijd welkom... de bouw start pas in, ehh.. naar schatting... 2015
Titel: Re:Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Sven op 16 december 2011, 23:23:52
Nou, daar gaat ie dan, het startschot is gegeven. Gelijk abonneren op dit draadje!

Ik heb maar weinig kaas gegeten van baanplannen, daar gaan ongetwijfeld nog wat experts zich aan wijden, maar ik wil toch graag even wat feedback geven. Ik ken de situatie niet, dus ik kan me er nog niet veel van voorstellen, maar het eerste dat me opviel waren de kruisingen. Iedereen die een kruising op zijn baan heeft, heb ik horen klagen over rijproblemen. Bij een Engelse baan die ik recent bekeek, hadden ze het hoofdspoor gewoon doorlopend en was de kruisende lijn alleen voor de sier. Ga je ook met normaalspoortreinen rijden? Als je die ook nog moet bouwen ben je de komende twintig jaar wel onder de pannen. Daarom zou ik het normaalspoor er voor de sier opzetten, al lijkt me met zoveel spoor verleidelijk om ook normaalspoor te kunnen rijden. Misschien kun je wat foto's plaatsen, zodat we een beeld kunnen vormen van de situatie.

Zit je op 1 meter diepte en drie meter breed? Ik kan me voorstellen dat je na treinbaantje wel eens iets groters wilt, maar ik heb dit andersom. Ik wil af van meerdere grote modules, omdat een grote baan hopeloos veel werk lijkt als je veel aandacht aan details wilt besteden. Je moet ook niet denken, dat doe ik dan even snel, want als de echte motivatie en inspiratie ontbreekt, zul je dat zien in het uiteindelijke resultaat. Ik zou me denk ik gaan richten op het rechtse anderhalve helft van de baan en voorlopig dat linkse gedeelte maar weglaten. Wat is daar eigenlijk te zien? Die kun je dan eventueel later nog bouwen als je nog motivatie hebt. Maar waarschijnlijker; ontembare inspiratie voor iets anders. ;)

Succes ermee! Gaat de overige inspiratie voor andere banen nu in het laatje 'te doen als ik met pensioen ben'?

PS Kunnen die kleuren niet anders, vooral dat grote zwarte vlak? Heel vervelend aan de ogen, of ligt dat echt aan mij?
Titel: Re:Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Hans_NB op 17 december 2011, 00:39:44
Marc,

een mooi ontwerp, ziet er veelbelovend uit, misschien kan je in het ontwerp de huizen meenemen die tegenover het station staan(stonden) worden momenteel gesloopt! Is 100 cm voor een module niet wat klein als je bedenkt dat een kleine stoomtram in schaal S al een kleine meter lang is? (motorwagen met 3 rijtuigen).
In welke periode wil je het project situeren??
succes met je plannen, ik ga dit draadje zeker volgen

groet hans
Titel: Re:Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Marc tramt op 17 december 2011, 08:24:26
@Hans: Het zijn drie modules naast elkaar dus de totale lengte is 3 meter. Maximale treinlmgte had ik op 2 rijtuigen met mtorwagen of loc gerekend. De huizenrij erbij wordt wat lastig, de Rosestraat is wel erg breed en bovendien komen ze dan aan de voorkant van de module te staan. Periode overigens laatste helft jaren 50.

@Sven: ik plaats later vandaag wat extra info in de vorm van een betere tekening (deze wa haastwerk qua plaatsing) en wat links naar foto's van de oude situatie en het originele sporenplan. Ik ben overigens ook van mening dat het nu geplaatste plan te groot is.... 3 vierkante meter. Het gaat mij hoofdzakelijk om de 3 voorste modules..
Titel: Re:Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Ries op 17 december 2011, 10:08:22
Ha Rotterdammert, leuk plan ik heb in de jaren eind 70 nog 600tjes over dat "enige" spoortje zien rijden in de rosestraat en alhoewel er al heel veel RTM gebouwd is, blijft het met dat mooie logo op de zijkant toch mooi materieel :P  

Maar luistert is effe, dat plan van je is wel aardig, maar volgens mij kent het leuker.

We kijken nu met ons giechel zo tegen die chinese muur aan, waar af en toe een trammetje voorbij rijdt dat een NSspoor kruist en thats it, als je daar mee op een beurs gaat staan weet je zeker dat je de toiletjuffrouw goed leert kennen dat weekend.

Marc, gaat nou is achter je module bak staan en kijk nou is.

Wat een uitzicht!

We staan midden op het handelsterrein (anders worden die module bakken zo diep), links zien we de toegang met de strenge portier, die geen enkele hobbyist toelaat. Jammer voor ons want er zijn maar weinig foto's van het terrein, veel werden genomen vanaf de ingang (uitdaging voor ons, ik heb één foto van de andere kant en dat ziet er, eh..........inspirerend uit!
We zien op de voorgrond een NS-spoor naar o.a. een kolenhandel aan de binnenhaven (hoeft niet te kruisen),  lokjes komen binnen om kolen en vers water te nemen, we zien heen en weer gerangeer met bagagerijtuigen, hele stammen rijtuigen, vrachtauto's van de RTM en op de achtergrond zien we nog een glimp van Marc z'n dieseltje en zijn "enige" NS spoortje  ;D
Bouwt de Rosestraat in geforceerd perspectief, de huizen op de achtergrond hoeven dan ook uiteraard niet super gedetaileerd te zijn en je hebt een topbaantje dat op een aantal beurzen in het middelpnut staat.

Geen idee of het haalbaar is, maar het klinkt wel aardig vind je niet ;)
Het feit dat je al in 2015 aan de baan gaat bouwen, durf ik wel toe te zegge dat ik dan ook wat materieel wil bouwen om het geheel op te leuken.

Aangezien je in een aangrenzende buurgemeente woont (Ridderkerk - Barendrecht) is het misschien wel eens een leuk idee om is af te spreken en in real life te brainstormen, heb niet veel documentatie over RTM, maar ik heb er wel wat mee.

Groetjes,
Ries

PS
Waarschuwing voor de niet Rotterdammers, bovenstaande tekst komt misschien wat scherp over, wees niet bezorgd zo praten Rotterdammers tegen elkaar.
Titel: Re:Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Darkwing Duck op 17 december 2011, 10:49:15
Errug intressant. Ik denk dat Ries ook wel een goed punt heeft over dat omdraaien.
Heb ook gelijk even m'n boekjes over de RTM uit de kast getrokken om te neuzen. Staat een leuk fotootje in van motorwagen 68 die het een beetje aan het verliezen is van een 8800.
Titel: Re:Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Floris Dilz op 17 december 2011, 11:35:57
die kruisingen hoeven toch niet zo'n probleem te zijn? gewoon alle puntstukken onder stroom zetten en schakelen en goede strijkregels inbouwen. Dat RTM-dieselspul is sowieso geen enkel probleem, alles op draaistellen dus het rijdt altijd en kan de gekste hobbels wel aan, alleen met de RTM-stoomlocjes en de NS-rangeerlocs zit het wat kritischer. Als je makkelijk wilt beginnen, maak een sik en een kolenbak voor het NS-normaalspoor en zo'n plankjesmotorwagen á la de 67 met wat rijtuigjes en je kan karren, dat latere bollere dieselspul is een stuk lastiger te bouwen, net als een hippel of 8800 voor op je normaalspoor (drijfwerk etc)
Titel: Re:Rosestraat in Sm/S
Bericht door: eenop87 op 17 december 2011, 18:52:52
Erg leuk plan Marc.
Het idee van Ries om de zaak van de andere kant te laten zien lijkt mij een goed plan. Een nadeel is natuurlijk dat je de voorkant van het station dan niet goed kunt zien.

Misschien is het een idee om aan de linker kant de situatie aan het einde van de Rosestraat weer te geven (dus tegenover het toenmalige (NS) Station Zuid.

Daar had je een idiote situatie waarbij de RTM het spoor van de NS kruiste en daarbij aan één zijde door de overwegbomen van de NS reed. De aanrijdingen met het wegverkeer waren daarom legio.
Als je dat gebruikt heb je gelijk voor het linker deel een spannende situatie.

Gerrit  (die in de jaren 60 dagelijks op weg naar school over de Rosestraat fietste)
Titel: Re:Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Marc tramt op 17 december 2011, 22:32:43
Leuke reacties en voor degenen die de uit te beelden situatie niet kennen even wat extra info.

Ik wil het station Rosestraat van de toenmalige RTM in schaal S (1:64) bouwen. Het stationsgebouw bestaat nog steeds en bevindt zich hier (http://maps.google.nl/maps?q=rotterdam+rosestraat&hl=nl&ll=51.911374,4.500779&spn=0.00183,0.004823&oe=utf-8&client=firefox-a&hnear=Rosestraat,+Rotterdam&t=h&vpsrc=6&z=18). (Max kinderopvang gebruikt tegenwoordig de ingang van het station).
Het station is in de laatste jaren van de RTM 'gerenoveerd' en daarbij heeft het zijn overkapping verloren en is van een stuclaag voorzien. Oorspronkelijk zag het er zo uit:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Rosestraat_klein.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Rosestraat_klein.jpg)
(Let je op het hek Sven  ;D)

Ter oriëntatie de sporensituatie inclusief het Handelsterrein:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Rosestraat_1930.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Rosestraat_1930.jpg)
Deelkopie uit het RTM boek van Dijkers. NS-sporen gestippeld.

Verder nog enige sfeerbeelden van het station:
1807 in de Rosestraat (http://www.flickr.com/photos/johannes-j-smit/5154158765/)
Stoom in de Rosestraat (http://www.flickr.com/photos/johannes-j-smit/5154293844/in/set-72157625202699241)
Sfeer onder de stationskap (http://www.engelfriet.net/Alie/Hans/foto16.jpg)
Sik in de Rosestraat (http://www.flickr.com/photos/johannes-j-smit/5154583556/in/set-72157625202699241)
RTM op de site van Nico Spilt (http://www.nicospilt.com/index_RTM.htm)
              Even scrollen voor fraaie Stationspics... inclusief het entrepotgebouw

En ter verduidelijking de één na laatste versie van mijn baanplan, station in rood, zonder Handelsterrein:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Rosestaat_in_S_in_kleur.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Rosestaat_in_S_in_kleur.jpg)
Oorspronkelijke idee was om de muur rond het handelsterrein als 'natuurlijke' achtergrond van de baan te gebruiken en de trams daar te laten verdwijnen. Reden voor de uitbreiding naar achteren; langere sporen langs het perron, en de gevel van het entrepot kan er nét bij. Alleen een diepere stationsmodule of een soort aanhangbak voor de perronsporen is ook een optie.

Omkeren van het plan, wat Ries suggereert, is een optie maar dan wordt het thema van de baan compleet anders namelijk 'Het Gemeentelijk Handelsterrein' in plaats van 'Station Rosestraat'. Overigens biedt het station ook veel trambewegingen. Goederentrams kwamen vanaf de eilanden ook op de Rosestraat binnen en werden achteruit gestoken het Handelsterrein op.
Qua voertuigbouw had ik hetzelfde idee als Floris; eerst een houtje-touwtje loc (M67) met wat latten rijtuigen en daar kan vervolgens elke loc of motorwagen voor. Of er ook normaalspoor voertuigen komen weet ik nog niet, een enkele wagon is al leuk voor het contrast, maar dan zitten we al in 2019 met mijn bouwtempo  ;D
Titel: Re:Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Hans_NB op 17 december 2011, 23:03:47
Marc,

Je zet echt een waanzinnig concept neer, is het geen leuk idee om diverse krachten te bundelen in de vorm van OHMB, maar dan de RTM in S, zelf ben ik bezig met de bouw van een henschel(zie draadje elders) verder is bij mij ook motorwagen 67 "de Mus" in voorbereiding. Ik ben hem aan het uittekenen in autocad op schaal 1:64. Verder wil ik je graag helpen aan documentatie of ideeen; zie onderstaand plaatje.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/RTM_schaal_S_029.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/RTM_schaal_S_029.jpg)

bekijk ook onderstaande link. (kwijl)
http://rides.webshots.com/album/547725656wjkeaP?start=0
groet hans
Titel: Re:Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Romeo373 op 17 december 2011, 23:06:56
 (y) leuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhk  (y)
Titel: Re:Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Marc tramt op 17 december 2011, 23:13:35
@Hans: Fraaie pics inderdaad. Ik had ze ooit al eens gevonden want ik zie nu weer die foto met die NS-600 terug  (y)  KLIK (http://rides.webshots.com/photo/2810202730049701827VFYyHJ)  
Gave schrikstrepen overigens...

Van de M67 heb ik de NVM tekening thuis liggen en qua rijtuigen heb ik het boek van Dijkers met schetsen. Echt goede tekeningen ben ik daar nog niet van tegengekomen.

En jouw RTM loc is overigens óók... kwijl  (y)

 

Titel: Re:Rosestraat in Sm/S
Bericht door: stig op 17 december 2011, 23:16:37
Ooooh, is dat de Rosestraat (googlemaps). Raar dat dat gebouw me nooit opgevallen is.
Titel: Re:Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Marc tramt op 17 december 2011, 23:23:30
Is nu ook een redelijk saaie gestucte doos met een pannendak.. Aan de kant van het Stieltjesplein is dit stuk gevel nog origineel; de oude hoofdingang van het station:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/rtm_voorgevel_2010.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/rtm_voorgevel_2010.jpg)
eigen foto 2010.
Reizigers die vanaf de Maasbruggen naar het station liepen kwamen bij deze ingang uit.

Ennuhhh... OHMBRTMIS dan maar?  (Oud Hollandse Module Bouwen R.T.M. in S)
Titel: Re:Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Hans_NB op 17 december 2011, 23:34:40
of.... Zuidhollandsche Modulebaan der Rotterdamsche Tramweg Maatschappij in Sm (ZMdRTMiSm)
Titel: Re:Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Marc tramt op 17 december 2011, 23:36:36
Nahhh... Zeeuwen mogen ook mee doen   ;D
Titel: Re:Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Sven op 17 december 2011, 23:52:47
Na het zien van de oude foto's zeg ik: doen! Ziet er tof uit. De combinatie van normaalspoor en tram, zeker op deze manier, is geweldig. Ik zie op je nieuwe tekening dat je het station maar gedeeltelijk bouwt. Ik zou het hele gebouw bouwen, niet een deel tegen de achtergrond plakken. Anders kun je later het station los van de module niet echt als zelfstandig model bewonderen. Ik vind het ook wel bijzonder dat het zo los staat, midden in de stad. Dat wordt in 1:64 toch echt een flink gebouw! Heb je de oppervlakmaten al berekend?

Mij lijkt de kijkzijde die je bedacht heb ook goed, alleen zou ik het iets linksom draaien, zodat je het perron en overkapping kan zien. Die vallen nu eigenlijk weg voor de toeschouwer en gaat er een mooi stukje modelbouw verloren. Aan de andere kant, je kunt er de trein wel weer mooi achter laten verdwijnen.
Titel: Re:Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Sven op 18 december 2011, 00:03:44
Oh, ik had je baanplan eens uitgeprint om er nog eens aandachtig naar te bekijken en dacht nog eens aan de suggestie om het van de andere kant te laten zien. Volgens mij is dit zo interessant dat je het juist van alle kanten moet kunnen bekijken. Dus juist zonder achtergrond. Is dat niets?
Titel: Re:Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Stedahult op 18 december 2011, 10:03:02
Zeg Marc, ik heb hier aardig wat info in boekvorm staan van de RTM o.a
over de Rosestraat. Zoek je wat oude foto's, laat het weten en ik zoek het
voor je op. Je woont toch in de buurt.

vrgr Steef
Titel: Re:Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Marc tramt op 18 december 2011, 10:18:51
@Steef: ik heb zelf inmiddels een redelijke collectie, o.a. De bekende vierkante fotoboekjes "De stoomtram en ..." heb ik redelijk compleet (deel 10,11,13,14 mis ik nog). Ben benieuwd wat jij in de kast heb staan.

@Sven: Het station helemaal bouwen heeft eigenlijk ook mijn voorkeur, Het gebouw is (was eigenlijk) ook zo bijzonder met zijn driehoekige plattegrond en langs een kant een perron met kap en dat allemaal in de stad. Eigenlijk was dat de reden om het plan groter te tekenen, want dan kan ik het station helemaal kwijt. Nadeel is dat er dan een aantal redelijk lege en oninteressante modules bijkomen.. Zonder achtergrond zou natuurlijk kunnen maar ik vind de illusie altijd een stuk minder als je in een baan kijkt en je ziet op de achtergrond andere toeschouwers..
Afmetingen van het gebouw in S grofweg 50 bij 50cm, nokhoogte circa 25cm
Titel: Re:Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Marc tramt op 19 december 2011, 22:15:58
Nog even verder denkend kwam ik op dit idee:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Rosestraat_in_S_1e_fase.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Rosestraat_in_S_1e_fase.jpg)
Fasering:
- Materieel bouwen
- Station Rosestraat bouwen
- Fase 1 + schaduwstation (black box voor aansluiting naar al die ander trambanen in S  ;D).
  Wat dus eigenlijk niet meer dan een zooitje sporen, veel bestrating en een muur is
- Fase 2
  Een pakhuis en nóg meer bestrating

Uiteraard allemaal laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaange termijn planning
Titel: Re:Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Hans Reints op 19 december 2011, 23:26:08
Leuk draadje :) ik blijf het volgen van uit de zon ;D
Titel: Re:Rosestraat in Sm/S
Bericht door: henk op 20 december 2011, 10:34:12
Leuk hoor. Op het vorige forum had iemand in de Galerie een verhaaltje geplaatst over het nabouwen van de Rosestraat, maar dan met het spooremplacement Feijenoord als uitgangspunt. Hij had al een zeer fraaie module met de kruising van tram en spoor gebouwd met een hoop messing enzo. En hij had een enorme berg documentatie overal vandaan gesleept, inclusief copieën van de originele tekeningen van emplacement, gebouwen, etc.
Misschien weet iemand wie ik bedoel. Hij woonde op Zuid, ergens in IJsselmonde dacht ik. Ik ben er weleens geweest, hij zat gewoon in de kleine woonkamer tussen zijn gezin op zijn gemak te bouwen, en als je belangstelling hebt kan ik weleens graven naar wie en waar. Misschien zit hij wel op het forum, geen idee.

edit. Ik weet het alweer, Frans Gorissen. Dit pleegebouw schijnt in de buurt te hebben gestaan.

(http://www.feijenoordsemeesters.nl/IJsm-Fo40.jpg)

Maar het ging hem eerder hierom.

(http://www.feijenoordsemeesters.nl/IJsm-Fo35.jpg)

Verdere foto's, ook van de modellen, op Feijenoorde Meesters.

http://www.feijenoordsemeesters.nl/IJsm%20en%20Fo-2.htm (http://www.feijenoordsemeesters.nl/IJsm%20en%20Fo-2.htm)
Titel: Re:Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Marc tramt op 20 december 2011, 13:10:38
Héél fraai inderdaad. En ik zou er graag méér van willen zien dan die paar bouwfoto's op Feijenoordse Meesters (en velen met mij denk ik). Dus wie weet hoe het met deze man en zijn bouwactiviteiten gesteld is?

De werkplaats ligt inderdaad aan de andere kant van de Rosestraat, hemelsbreed zo'n 1,5 km verderop (in schaal S 23,5 m1, dus dat ga ik niet redden ;D)
Titel: Re:Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Sven op 20 december 2011, 13:33:24
Dochter vervroegd het huis uit werken, kamertje erbij, dan moet het wel goed komen.

Als wij elkaar vooruit duwen, duurt het allemaal misschien wat minder lang.  ;)

Plan ziet er goed uit. Kunt net genoeg naar het perron kijken. Misschien het spoor van het station naar rechts laten afbuigen? Kun je de trein een rechtse fiddelyard laten rijden. Maar daar is lijkt me zo niet genoeg ruimte voor.
Titel: Re:Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Hans_NB op 20 december 2011, 21:49:58
@mark en Henk

Frans gorissen woonde 5 jaar geleden op vreewijk, volgens mij een zijstraat van de ergens in de buurt van de lede/lange geer. 5 jaar geleden heb ik zijn modelbouwwerk mogen aanschouwen, in 1 woord perfect. Vooral de loopbrug over de NS sporen, helemaal gebouwd uit messing!
Wat verder een leuk detail is wat hij uitgebeeld heeft:
Voor de ronde lokloods van feyenoord stond vele jaren een houten stoomtramrijtuig geschilderd in de kleuren blauw/wit, dit voormalige RTM rijtuig deed dienst als frietkot!

groet hans
Titel: Re:Rosestraat in Sm/S
Bericht door: henk op 20 december 2011, 22:03:21
Ja, ik heb inmiddels de naw-gegevens teruggevonden. Dus als Marc (of Marty?) contact willen opnemen even een pb sturen.
Titel: Re:Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Marc tramt op 30 oktober 2012, 22:40:52
Het baanplan blijft zoals het was. De bouw gaat hier (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,47490.new.html#new) hééééél voorzichtig beginnen.
Titel: Re:Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Frans8800 op 08 april 2014, 21:30:21
Héél fraai inderdaad. En ik zou er graag méér van willen zien dan die paar bouwfoto's op Feijenoordse Meesters (en velen met mij denk ik). Dus wie weet hoe het met deze man en zijn bouwactiviteiten gesteld is?

De werkplaats ligt inderdaad aan de andere kant van de Rosestraat, hemelsbreed zo'n 1,5 km verderop (in schaal S 23,5 m1, dus dat ga ik niet redden ;D)

Ik ben er nog, alhoewel het zeeeeer lang geleden is dat ik iets met Modelspoor gedaan heb,

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/MVC_243F.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/MVC_243F.jpg)
Titel: Re:Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Frans8800 op 08 april 2014, 21:36:25
Héél fraai inderdaad. En ik zou er graag méér van willen zien dan die paar bouwfoto's op Feijenoordse Meesters (en velen met mij denk ik). Dus wie weet hoe het met deze man en zijn bouwactiviteiten gesteld is?

De werkplaats ligt inderdaad aan de andere kant van de Rosestraat, hemelsbreed zo'n 1,5 km verderop (in schaal S 23,5 m1, dus dat ga ik niet redden ;D)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/MVC_269F.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/MVC_269F.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/MVC_267F.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/MVC_267F.jpg)
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Marc tramt op 08 april 2014, 21:40:46
Prachtig! Geweldig dat je dit hier laat zien.
Bestaan deze modules nog?
Zonde dat je niet meer aan modelbouw doet; wat een kwaliteit.

Groet,

Marc
Titel: Re:Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Frans8800 op 08 april 2014, 21:46:55
Leuk hoor. Op het vorige forum had iemand in de Galerie een verhaaltje geplaatst over het nabouwen van de Rosestraat, maar dan met het spooremplacement Feijenoord als uitgangspunt. Hij had al een zeer fraaie module met de kruising van tram en spoor gebouwd met een hoop messing enzo. En hij had een enorme berg documentatie overal vandaan gesleept, inclusief copieën van de originele tekeningen van emplacement, gebouwen, etc.
Misschien weet iemand wie ik bedoel. Hij woonde op Zuid, ergens in IJsselmonde dacht ik. Ik ben er weleens geweest, hij zat gewoon in de kleine woonkamer tussen zijn gezin op zijn gemak te bouwen, en als je belangstelling hebt kan ik weleens graven naar wie en waar. Misschien zit hij wel op het forum, geen idee.

edit. Ik weet het alweer, Frans Gorissen. Dit pleegebouw schijnt in de buurt te hebben gestaan.

(http://www.feijenoordsemeesters.nl/IJsm-Fo40.jpg)

Maar het ging hem eerder hierom.

(http://www.feijenoordsemeesters.nl/IJsm-Fo35.jpg)

Verdere foto's, ook van de modellen, op Feijenoorde Meesters.

http://www.feijenoordsemeesters.nl/IJsm%20en%20Fo-2.htm (http://www.feijenoordsemeesters.nl/IJsm%20en%20Fo-2.htm)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/diverse_modellen_Fo_001.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/diverse_modellen_Fo_001.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/diverse_modellen_Fo_002.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/diverse_modellen_Fo_002.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/MVC_238F.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/MVC_238F.jpg)
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Tomasso op 08 april 2014, 21:47:09
Zeker mooi, dat vraagt gewoon om meer... ;D
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Frans8800 op 08 april 2014, 21:58:40
Zeker mooi, dat vraagt gewoon om meer... ;D

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/diverse_modellen_Fo_005.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/diverse_modellen_Fo_005.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/diverse_modellen_Fo_009.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/diverse_modellen_Fo_009.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/diverse_modellen_Fo_014.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/diverse_modellen_Fo_014.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/MVC_227S.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/MVC_227S.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/MVC_232S.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/MVC_232S.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/MVC_235S.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/MVC_235S.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/MVC_246F.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/MVC_246F.jpg)
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Tomasso op 08 april 2014, 22:01:37
Frans, het is werkelijk fantastisch! Zo jammer dat het al een tijdje stil ligt bij je, je hebt bouwkwaliteiten waar ik jaloers op ben! Hoe dan, waanzinnig leuk dat je het met ons deelt (y)

Tom.
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Frans8800 op 08 april 2014, 22:15:35
Prachtig! Geweldig dat je dit hier laat zien.
Bestaan deze modules nog?
Zonde dat je niet meer aan modelbouw doet; wat een kwaliteit.

Groet,

Marc

Alles bestaat nog, het is gefrutsel van destijds wat staat te wachten op betere tijden (meer ruimte). Alle modellen  hebben in werkelijkheid gestaan op het depot Feijenoord. Naast de module met de loopbrug zijn er ook nog twee modules met de uitstootsporen van de NS want er werd daar uitgestoten waardoor de overweg vaak gesloten was. Het is dus de bedoeling om tzt de boel weer op te pakken, en verder te gaan waar ik ben gebleven.
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Frans8800 op 08 april 2014, 22:22:56
Frans, het is werkelijk fantastisch! Zo jammer dat het al een tijdje stil ligt bij je, je hebt bouwkwaliteiten waar ik jaloers op ben! Hoe dan, waanzinnig leuk dat je het met ons deelt (y)

Tom.

Ach het is allemaal niet zo moeilijk, alles is gemaakt met alleen beetje handgereedschap. messing, styreen, en geduld. Het is wat ik destijds noemde het herkenbare bouwen, omdat het bij veel Rotterdammers nog in hun geheugen zit, die vervloekten de 2e Rosestraat omdat de spoorbomen vanwege het uitstoten te lang naar hun zin gesloten bleven. Ik had daar overigens totaal geen problemen mee...........Het leuke is inderdaad dat het een situatie was waar meerdere railbedrijven elkaar kruisten, wan naast de RTM en de NS was een stuk verderop ook nog de RET in de richting van de Putselaan. Dus al met al een leuke omgeving om in model weer te geven.
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Tomasso op 08 april 2014, 22:35:13
Nou eh, ga zo door en gij zult Spinoza heten ;D Maarre fantastisch! Ik hou dit zo af en toe eens even in de gaten voor al dat moois!
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Marc tramt op 08 april 2014, 22:39:55
Prachtig. Allemaal net voor mijn tijd maar als geboren Charloiser heb ik er wel wat mee. Mijn vader heeft in zijn spoortijd vele voetstappen achtergelaten op in de Rosestraat, Handelsterrein en IJsselmonde en ik heb er genoeg over gehoord.
Meer, meer, meer.  8)
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Frans8800 op 08 april 2014, 22:46:58
Nou eh, ga zo door en gij zult Spinoza heten ;D Maarre fantastisch! Ik hou dit zo af en toe eens even in de gaten voor al dat moois!

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC00976_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC00976_1.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC00980_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC00980_2.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC00975_5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC00975_5.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DER20700_13.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DER20700_13.jpg)
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Frans8800 op 08 april 2014, 23:07:10
Prachtig. Allemaal net voor mijn tijd maar als geboren Charloiser heb ik er wel wat mee. Mijn vader heeft in zijn spoortijd vele voetstappen achtergelaten op in de Rosestraat, Handelsterrein en IJsselmonde en ik heb er genoeg over gehoord.
Meer, meer, meer.  8)

Hier de modulebak van de uitstootsporen, de spoorsituatie is niet geheel het zelfde omdat de periodes niet hetzelfde zijn.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/uitstootsporen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/uitstootsporen.jpg)
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Frans8800 op 08 april 2014, 23:10:19
Op de plaats waar de latere lijnwerkplaats was, heeft vanaf 1946 een tijdelijke werkplaats met aardwind gestaan die daar is gekomen vanwege de in de oorlog door storm verwoeste HSM loods

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC00982_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC00982_3.jpg)
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Gert Arkema op 09 april 2014, 08:24:37
Geweldig! Volgens mij heb ik je honderd jaar geleden eens in HUA gesproken Frans, dat was nog voor ik met Rhenen begon. Toen was ik al gefascinieerd door de foto's die je liet zien. Dus een feestje om dat allemaal weer te zien.
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: zuylen op 09 april 2014, 13:15:40
Dat ziet er prachtig uit! (y)
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Frans8800 op 09 april 2014, 17:35:49
Geweldig! Volgens mij heb ik je honderd jaar geleden eens in HUA gesproken Frans, dat was nog voor ik met Rhenen begon. Toen was ik al gefascinieerd door de foto's die je liet zien. Dus een feestje om dat allemaal weer te zien.

HUA Het Utrechts Archief denk ik ? Het is best mogelijk,dat ik je gesproken heb, het moet in  ieder geval wel een paar weken geleden zijn...... Al die bouwsels zijn tot stand gekomen met tekeningen uit de archieven van de NS, in combinatie met foto's van het grootbedrijf, en tekeningen uit de archieven van Bouw en Woning toezicht van Rotterdam. ik zocht dat verregaand uit. Het HUA was daarbij voor mij kloterij omdat de orginele tekeningen niet meer in te zien waren, en je het moest doen met de gemicrofilmde zooi, want veel werd gemicrofilmd met alle ongerechtigheden er op waardoor maten enz onleesbaar waren. Hoe dan ook ik ben toch een eind gekomen denk ik zo.
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Jan den Haan op 09 april 2014, 18:39:07
Erg mooi gemaakt en vooral erg herkenbaar.Leuk ook die typische Rotterdamse straatlantaarns.Jammer dat je naar ik begrepen heb niet verder gaat met modelbouw.

Vriendelijke groeten,

Jan den Haan
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Frans8800 op 09 april 2014, 19:51:44
Dat ik niet verder ga met de modelbouw is een misverstand, er zijn nog genoeg plannen/ingrediënten om zeker met de RTM op termijn weer wat te gaan doen, het zal daarbij net als de 2e Rosestraat een Rotterdams tintje blijven houden.........
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Jan den Haan op 09 april 2014, 20:37:26
De RTM was een veelzijdig en interessant trambedrijf, dat het lang heeft volgehouden en waarvan bovendien daardoor veel bewaard gebleven is.Het verbaast mij dan ook eigenlijk wel dat er toch weinig modelbouwers zijn die hiervoor kiezen.
Succes met bouwen
Jan den Haan
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Frans8800 op 09 april 2014, 21:24:18
Is denk ik kwestie van ''Onbekend maakt Onbemind'' Daarnaast komen er nog wat praktische zaken om de hoek kijken. Het komt eigenlijk neer op volledig zelfbouw, of gebruik maken van de toch wat meer kostbare messing modellen die ook zelf in elkaar geknutseld  moeten worden. Ook de scenery dus aankleding om de baan heen moeten we zelf maken, en willen we dat goed doen komt er beetje onderzoek om de hoek kijken, boeken kopen, archieven bezoeken enz als we  de sfeer van destijds in model willen pakken natuurlijk. Je moet je er dus een beetje in verdiepen, en niet iedereen wil dat, en gaat voor de andere meer fantasie weg, en beleeft op die manier ook plezier aan zijn hobby, en dat is uiteindelijk waar het om gaat. Toch zijn er mensen die zich met de RTM bezig houden, en dat doet mijn als rechtgesnaarde Rotterdammer, altijd weer goed, en het blijft leuk om te zien. Ik heb daarbij destijds gekozen voor het herkenbare bouwen, dus m.a.w dingen die mensen zelf nog gekend hebben, of kennen op een andere manier, b.v van foto's boekjes enz. het grappige is daarbij de reacties van mensen die het zelf nog gekend hebben, en zien wat je hebt gemaakt , want het maakt de tongen los, en er komt meestal een kettingreactie van herinneringen naar boven, ze doen dus een soort van stap terug in de tijd, dus mooier kan bijna niet.
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Frans8800 op 09 april 2014, 22:53:35
Naar aanleiding van dit (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,40711.msg642630.html#msg642630) bericht open ik een draadje met een gedachtenspinsel over het leven na Trambaantje

De laatste jaren ben ik me gaan verdiepen in de geschiedenis van de RTM. Gek genoeg is de RTM altijd buiten mijn aandacht gebleven hoewel ik al mijn hele leven in de directe omgeving van de voormalige lijnen woon (Rotterdam Charlois, Poortugaal, Hoogvliet en nu Barendrecht). Enkele oude foto's uit de directe omgeving van mijn huidige woonplek waren aanleiding om wat meer te gaan lezen, op (oude) kaarten te turen en boeken te gaan verzamelen. Inmiddels kreeg ik ook wat vage plannen om qua modelbouw iets met de RTM te gaan doen, maar wat?

In elk geval eerst materieel bouwen, waarbij ik een voorliefde heb voor de steeds opnieuw in eigen beheer verbouwde diesels van na de oorlog. Uiteindelijk moet dat materieel ook op een baantje terecht komen, maar wat bouw je van de RTM? Veel is al eens gebouwd maar een foto van de Rotterdamse Rosestraat met een rangerende NS 600 dieselloc bracht me op een idee. Voor het stationsgebouw liep ook nog een NS-raccordement en daar kruisten dus de lijnen van NS en RTM, een mooi thema.
Inmiddels heb ik wat research gedaan. Bij het gemeentearchief heb ik kopieën van de tekeningen van het stationsgebouw opgevraagd. In Google-earth zijn de onderlinge positie van het entrepotgebouw en het station goed op te meten en ik heb foto's gemaakt van de huidige situatie.

Een en ander heeft tot dit zeer voorlopige ontwerp geleid:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Rosestraat_Sm.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Rosestraat_Sm.jpg)
Modules van 45x100cm.
Rechts het station in de kenmerkende driehoeksvorm, achteraan het entrepotgebouw. Het dubbelspoor onderaan is van de RTM, daarboven een enkel spoor van de NS, dat tussen de RTM-sporen en het station loopt.

Lastigste punt van dit ontwerp; het is vrij leeg... er stond nou eenmaal niet meer bebouwing op het terrein. Op zich geen bezwaar maar het is lastig om de treinen/trams links uit het zicht te laten verdwijnen. Het is eventueel ook voor de helft te maken; alleen de voorste 3 modules, maar dan ontbreekt het entrepotgebouw, worden de sporen erg kort en het station gehalveerd. Kortom, groot qua oppervlakte (zeker in vergelijking met Trambaantje) maar weinig bebouwing, geen bomen en vooral véél bestrating.

Opmerkingen en tips? Altijd welkom... de bouw start pas in, ehh.. naar schatting... 2015

Ik heb alles nog eens gelezen, en wat me bezig houdt is waarom de schaal SM/ S ?
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Marc tramt op 09 april 2014, 23:06:23
Die vraag houdt mijzelf ook nog bezig.  8)
Je stelde zelf in een eerder bericht al terecht dat als je RTM wil gaan bouwen dat op 100% zelfbouw neerkomt. De schaal maakt dan eigenlijk niet uit. Schaal h0 vind ik te klein voor zelfbouw van trams. Het oogt allemaal wat klein en in een grotere schaal heb je wat meer loc en tram. Keuze voor S is op 2 zaken gebaseerd. Het is net een slagje kleiner dan 0; de Rosestraat past goed op een meter of 3. En in S kun je lekker makkelijk h0 wielen, onderstellen en aandrijvingen gebruiken want 1067mm in S komt uit op spoorbreedte 16,5mm.
Nadeel is wel dat er in S niet veel accessoires en voertuigen te krijgen zijn omdat het zo een ongebruikelijke schaal is. Om die reden denk ik nog steeds aan 0.
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Frans8800 op 09 april 2014, 23:11:44
Duidelijk, het zwaartepunt gaat dus om de RTM, en wat was het kloppend hart van de RTM ??
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Sven op 11 april 2014, 09:47:05
Ik heb de afgelopen dagen wat bezoeken gebracht aan nul spoor rijders. En hoewel het er indrukwekkend uitziet, is het wel HEEL ERG GROOT. Je keuze voor S is een juiste, Marc. En wat je niet uit stukjes plastic wilt bouwen, kun je ook in 3D printen. Ik ga zelf nog figuurtjes (ook) voor S maken, omdat die makkelijk om te schalen zijn.
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Marc tramt op 11 april 2014, 14:55:28
Ik heb de laatste weken wat zitten tekenen (leve CAD-paketten) aan de Rosestraat in 0/0m en het wordt inderdaad wel gróót. En volgens mij wordt het hoog tijd om me te gaan verdiepen in 3D-tekenen.  8)
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Marc tramt op 11 april 2014, 14:57:02
Duidelijk, het zwaartepunt gaat dus om de RTM, en wat was het kloppend hart van de RTM ??
De heer H. van Zuylen?   ;D
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Frans8800 op 11 april 2014, 17:44:23
De heer H. van Zuylen?   ;D

Dat wel natuurlijk, LOL maar dat is uiteraard niet wat ik bedoel. Uiteraard is het maar hoe je het bekijkt, en wat je van plan bent, maar er zijn misschien wel dingen waar je (nog) niet aan gedacht hebt, en omdat ik toch een eigenwijze Rotterdammert en die kunnen vaak hun bakkes toch niet houden, ben, zo maar een paar dingen op een rij.

De Rosestraat was het begin of eindpunt van de RTM, het was maar net waar je vandaan vertrok natuurlijk. Het deel waar het station was, kwam niet alle materieel, dat wat bij de RTM dienst deed, en het zwaartepunt lag op reizigersvervoer, daarnaast, waren er het melkvervoer, en meer naar het Handelsterrein nog de veelading. Wil je het historisch juist doen zou het beperkingen geven bij het materieel dat je wilt gaan bouwen en inzetten, bekijk je het met een meer fantasieblik, maakt het uiteraard geen mallemoer (Rotterdams) uit.

Je schrijft verder inderdaad over een station dat relatief groot zal worden, waarbij de rest redelijk kaal zal ogen, al kun je hier met wat fantasie, wel een mouw aan passen.

Met het kloppend hart van de RTM doelde ik dan ook op de C.W. aan de Kromme Zandweg, uiteraard zou het om een naamsverandering vragen, maar ook veel leuks te bieden hebben. want: grote herstellingen,revisies, ombouwen van materieel enz werden daar gedaan, je mag er daarbij vanuit gaan dat alle materieel tot autobussen aan toe, daar wel op de een of andere manier geweest is, de mogelijkheden bij het modelbouwen en inzet zijn dus onbeperkt. Ook waren dus meer gebouwen, sporen waar materieel op stond te wachten tot ze aan de beurt waren, een traverse. en zo kan ik nog wel even doorgaan. Naar mijn bescheiden mening geeft dat leuke spelelementen, want want al eens gedacht aan een railvoertuig dat bv met aanrijschade de werkplaats in gaat, om er vervolgens weer hersteld uit te komen. Uiteraard zal de schaal en beschikbare ruimte een deel van de mogelijkheden bepalen, maar in 1:87 is er op 3 modules van 1200 mm al zeer veel mogelijk.

het is uiteraard zo maar mijn gedachtegang, waarbij ik niet de wijsheid in pacht heb, of je reeds gemaakte plannen wil bekritiseren, want alleen al het feit dat je je met de RTM bezig houdt verdient van mij alle lof, het is slechts hoe ik er tegen aan kijk, meer niet.
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Marc tramt op 11 april 2014, 18:45:18
Heb ik ook al eens over nagedacht; de kromme zandweg in S. Als geboren Charloiser natuurlijk hekemaal mooi. Van het complex zijn alleen (relatief) weinig foto's en ik ben benieuwd of er tekeningen van zijn.
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Frans8800 op 11 april 2014, 19:07:16
Als het niet mogelijk zou zijn, zou ik er niet over beginnen, er is destijds al door mensen waaronder mijn persoontje naar gekeken naar de haalbaarheid. Tekeningen, deels, de motorhal heb ik zelf getekend, en die is vrij nauwkeurig (althans denk ik). Foto's zijn er best wel, en ik ben er van overtuigd dat er nog wel meer zijn.
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Frans8800 op 11 april 2014, 19:23:40
Heb ik ook al eens over nagedacht; de kromme zandweg in S. Als geboren Charloiser natuurlijk hekemaal mooi. Van het complex zijn alleen (relatief) weinig foto's en ik ben benieuwd of er tekeningen van zijn.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/aangepast_krantenknipsel.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/aangepast_krantenknipsel.jpg)
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Marc tramt op 11 april 2014, 19:40:46
Interessant. Zijn die tekeningen beschikbaar?
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Frans8800 op 11 april 2014, 20:32:45
Dat is nou weer jammer, om gelijk te vragen naar die tekeningen, want ik was ook eigenlijk best wel benieuwd wat je vond van mijn redenatie.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC00989_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC00989_2.jpg)
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Frans8800 op 11 april 2014, 20:44:25
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC00991_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC00991_4.jpg)

Maar zoals je ziet heb ik de door mij naar 1;87 herbewerkte tekeningen (voor zover ik gekomen was) nog altijd.
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Jan den Haan op 11 april 2014, 20:54:10
Er is een mooie foto op de site van het Rotterdamse Gemeentearchief : http://collecties.gemeentearchief.rotterdam.nl/Atlantis5/publiek/imageviewer.aspx?view=lijst&mode=&volgnummer=2&imgid=131220568&xmldescid=2673279&uitgebreid_zoeken=&dossierid=&source=detail&positie=49#media/2673279/1

In de dossiers over de RTM in het Nationaal Archief in Den Haag ben ik ook wel tekeningen tegengekomen van de Centrale Werkplaats.Die zijn echter niet gemakkelijk te vinden en verspreid over verschillende dossiers.Toevallig was ik vandaag met Sven in het archief.Ik heb hem nog een foto laten maken van een mooie tekening de sporensituatie op Feijenoord die ik tegenkwam bij mijn zoektocht naar andere RTM objecten(hij zal vast wel deze foto in dit draadje plaatsen).Wanneer je de tekeningen van de Centrale Werkplaats wil zien moet je maar een PB sturen voor een afspraak.Dan kan ik je er wegwijs in maken.

En over de vraag of je het in Sm of 0m moet gaan bouwen moet je zelf beslissen.Ik doe het zelf in 0m omdat zelfbouw toch veel gepriegel is vooral wanneer je het goed wilt detailleren.In spoor 0 gaat dat net wat gemakkelijker.Ik heb langs nog de vacuümejector op mijn B&R loc gemaakt.Ik zou er niet aan moeten denken om dat in S of H0 te moeten maken.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/ketel_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/ketel_2.jpg)


Vriendelijke groeten,
Jan den Haan
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Frans8800 op 11 april 2014, 21:20:03
Je hebt gelijk Jan, voor wat betreft de schaal, het hangt af van de beschikbare ruimte, wat je wilt weergeven enz enz. Je foto laat zien dat er in een grote schaal minder gepriegel is, en je veel details kunt maken, die in een kleine schaal moeilijker zo niet onmogelijk zijn. Daarnaast zijn er met een beetje graven in de archieven best nog wel gegevens boven water te halen, en je een eind kunt komen bij het verwezelijken van wat altijd begint met een idee, ik heb dat destijds met het depot Fo en de 2e Rosestraat ook zo gedaan.
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Sven op 11 april 2014, 21:35:54
Die Jan is echt wel een expert in het archief. Veel interessante papieren gevonden vandaag, dankzij hem.

Dat Backertje van Jan is veel fijner dan het op de foto lijkt. Die details zijn werkelijk onmenselijk klein, je kunt gewoon niet begrijpen dat die met de hand gemaakt en gemonteerd zijn.

Hierbij de plaatjes die Jan had gevonden.

(http://svencentral.com/weblinks/benelux/2014/rosestraat/rosestraat1.jpg) (http://svencentral.com/weblinks/benelux/2014/rosestraat/rosestraat1.jpg)

(http://svencentral.com/weblinks/benelux/2014/rosestraat/rosestraat2.jpg) (http://svencentral.com/weblinks/benelux/2014/rosestraat/rosestraat2.jpg)

(http://svencentral.com/weblinks/benelux/2014/rosestraat/rosestraat3.jpg) (http://svencentral.com/weblinks/benelux/2014/rosestraat/rosestraat3.jpg)
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Marc tramt op 11 april 2014, 21:36:53
Dat is nou weer jammer, om gelijk te vragen naar die tekeningen, want ik was ook eigenlijk best wel benieuwd wat je vond van mijn redenatie.

Interessant. Zijn die tekeningen beschikbaar?
Anyway, was wel benieuwd naar een plattegrond/situatie om te kijken of dat op een redelijk formaat te realiseren is.
En voor wat betreft de 0-S discussie; minder details maken kan ook een voordeel zijn.  8)
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Frans8800 op 11 april 2014, 21:54:21
Die Jan is echt wel een expert in het archief. Veel interessante papieren gevonden vandaag, dankzij hem.

Graven in archieven is altijd leuk,je staat er van te kijken wat er bewaard is gebleven, en gaande weg wordt je er steeds creatiever in althans is mijn ervaring, Die tekeningen zijn leuk, die onderste is bij de kruising A met de NS sporen in de 2e Rosestraat

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/scan_7_002.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/scan_7_002.jpg)
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: jjg koopmans op 11 april 2014, 21:56:18
In "Op Oude Rails" nummer 249, Maart 2014, van de Tramweg Stichting staat vanaf blz 11 onder de titel "Herinneringen van een Nelis bij de RTM" een verslag van praktisch werken in de zomer van 1956 door Ir. J. van Leeuwen, tot 2013 secretaris van de TS. Plattegronden, foto's enz.
Je zult TS donateur moeten worden/zijn om dat nummer in handen te krijgen.
Mvrgr
Koopmans
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Frans8800 op 11 april 2014, 22:02:04
Anyway, was wel benieuwd naar een plattegrond/situatie om te kijken of dat op een redelijk formaat te realiseren is.
En voor wat betreft de 0-S discussie; minder details maken kan ook een voordeel zijn.  8)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Knipsel_Kromme_Zandweg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Knipsel_Kromme_Zandweg.jpg)
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Marc tramt op 11 april 2014, 22:12:57
Ah... Oogt groot. Groter dan de Rosestraat in elk geval dus dat zou in elk geval een uitsnede worden.
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Frans8800 op 11 april 2014, 22:21:48
Dat ligt uiteraard aan de schaal, ik heb het destijds bekeken, en in 1:87 is dit op drie modulebakken  van 1200 mm  te realiseren waarbij je dan volledig op schaal blijft. Je zou het bij een grotere schaal naar wens kunnen aanpassen, waarbij je toch de essentie van het geheel kunt behouden denk ik.
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Frans8800 op 11 april 2014, 22:23:51
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/scan_5_001_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/scan_5_001_1.jpg)
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Marc tramt op 11 april 2014, 22:33:20
Mooi spul wat je allemaal laat zien Frans.  (y)
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Frans8800 op 11 april 2014, 23:08:13
Ach ik wil vindt het wel grappig, en alleen laten zien dat het best grappig en niet onbelangrijk kan zijn om eerst eens te kijken naar wat er mogelijk is. Het vraagt wat moeite, maar ik heb het bezoeken van archieven altijd als zeer plezierig ervaren, helemaal als er steeds weer dingen boven water komen, en je uiteindelijk een plannetje kunt realiseren. Ik denk dat de Centrale Werkplaats in die zin een leuke keuze kan zijn, zeker als je dat zo waarheidsgetrouw neer probeert te zetten.

Ik schreef het al eerder het herkenbare bouwen zoals ik dat noem. 

Veel is er destijds al uitgezocht, om de haalbaarheid te toetsen, en onmogelijk is het niet.

Hier een laatste plaatje uit de tijd dat het RTM hart zoals ik de C.W eerder noemde al niet meer klopte. De voorzet is gegeven dus je hoeft hem zelf alleen maar in te koppen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/scan_4_001.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/scan_4_001.jpg)
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Marc tramt op 11 april 2014, 23:13:52
Ah, daar ligt de eindlus van lijn 2 al. Ik was altijd in de veronderstelling dat de CW voor die tijd al het veld had geruimd.
En onderzoek en schetsen en tekenen wat mogelijk is vind ik altijd heel leuk. Van de Rosestraat heb ik de tekeningen uit het gemeentearchief gehaald.
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Frans8800 op 11 april 2014, 23:28:09
Men is begonnen medio juni 1974 met de sloop van diverse opstallen, Nadat de RTM er uit was is het nadien nog manege geweest, de zussen van mijn vrouw, die destijds in de Wielewaal woonden hebben er nog paard gereden. Voor zover ik kan nagaan is die medio 1976 gesloopt.
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Frans8800 op 12 april 2014, 10:04:47
Ik vond nog wat plaatjes van destijds

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/MVC_175S.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/MVC_175S.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/MVC_248F.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/MVC_248F.jpg)
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Gert Arkema op 12 april 2014, 15:54:51
Frans, dat ik je sprak was meer dan 10 jaar geleden. Maar wat doen deze modules op dit moment? Stof happen? Verticaal op zolder opgeslagen staan? Dit verdient zo nu en dan eens een tentoonstellingshal te zien. Ik was bij voorbaat al afgestapt van het idee mijn hele baan thuis opgesteld te hebben, die komt alleen uit de kast voor een TT.
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Frans8800 op 12 april 2014, 16:13:45
Dag Gert,

Stofhappen nee, ik houdt de boel regelmatig bij, de boel staat te wachten op het moment dat ik de boel weer op zal pakken. Hobby's zijn geen rechte lijn, net als het leven, je neemt je vaak van alles voor, en sommige dingen lopen dan toch anders dan gepland. De module van de 2e Rosestraat, heeft op mijn vorige adres altijd in de woonkamer gestaan waar ook de modellen gebouwd werden, en kon hem dus dagelijks bekijken. Ik ben inmiddels verhuisd, en nu staat hij in mijn hok (zolder), dus alleen de plaats is veranderd, maar ik kan er dus nog altijd naar kijken en er plezier aan beleven. Er zal een moment komen dat de kinderen uitvliegen, en dat schept dan weer mogelijkheden, wanneer dat zal zijn weet niemand, ze hebben een goed kosthuis om het zo maar te zeggen. Bij verhuizen moet alles weer zijn weg vinden, en ik ben al druk bezig om de omstandigheden te creeren om weer te kunnen gaan waar ik gebleven ben........
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Gert Arkema op 14 april 2014, 13:34:31
We kunnen elkaar de hand geven. Ik zit ongeveer in dezelfde situatie; 3 van de 4 jongens wonen nog thuis, de vierde heeft z'n kamer nog even aangehouden. Wat overbleef na de verdeling van de kamers onder 5 gegadigden na onze verhuizing is een hok van ca 4 x 1,5 m op zolder, op de plaat gezet door David van Dam:

(http://i39.photobucket.com/albums/e159/gertarkema/TT-Utrecht-2014/zolder_zps936adb6f.jpg)

Aan de keukentafel en in dit krappe hobby-hok wordt alles gebouwd. Thuis zet ik de hele opstelling nooit uit, veel te groot. Hooguit gaat één bak de trap af voor onderhoud of wat ook. Ik zet alles alleen uit op een tentoonstelling. Jouw stuk lijkt me dezelfde opzet hebben; thuis bouwen elders rijden. Of heb je te weinig rijlengte of armslag hiervoor?

Het zou jammer zijn als je je 6700 alleen als statisch object zou gebruiken  :P .
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Sven op 14 april 2014, 13:38:23
Mooie foto, hoor. De woordjes "zijn werkplaats" in de bijschrift moeten natuurlijk wel "het washok" zijn.  ;D
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Pauldg op 14 april 2014, 13:50:51
@Gert vier jongens en geen enkele blijkt actief drager van het modelspoor-gen? Mooie investering is dat geweest!  ;D

mvg, Paul (die ook alleen staat in zijn afwijking)
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Besselspoor op 14 april 2014, 14:11:48
Soms zit het mee... ik heb ook alleen de middelste zover gekregen, en dat is toevallig een meisje.
Maar aan Frans: ik zie hier wel heel erg fraaie stukjes Oud Hollandsch landschap voorbij komen, ik onderschrijf wat Gert al zegt, dat mag (of moet) vaker gezien worden ;)
Groet, Bessel
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Gert Arkema op 14 april 2014, 15:00:55
Inderdaad, geweldige foto, vooral omdat het de 'werkplaats' zo als we die allemaal wel hebben zo treffend toont.
@Sven; geen washok, de wasmachine staat elders. Ik moet wel oppassen voor oprukkend wasgoed  :-\ .
@Paul, als het niet overdragen van het spoor-gen mijn grootste falen in de opvoeding is dan teken ik er dubbel en dwars voor  ::) .
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Frans8800 op 26 april 2014, 12:28:09
Beste mensen, even een klein berichtje, wat ik kon door omstandigheden niet meer reageren in dit topic, wat is het geval.
Op 13 april ben ik afgevoerd naar het ziekenhuis, waar ik een aantal dagen in heb gelegen. Ik ben nu weer thuis en het gaat redelijk goed, maar ik moet rustig aan doen.

  mvg,

  FransTitel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Marc tramt op 26 april 2014, 12:57:42
Goed dat te lezen!  (y)
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Gert Arkema op 26 april 2014, 13:38:01
Mooi dat je weer op de been bent Frans, welkom terug!
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: tijgernootje op 27 april 2014, 10:38:19
Mooi om te lezen dat het weer beter gaat,beterschap nog  (y)
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Frans8800 op 06 mei 2014, 21:27:02
Ik ben heel voorzichtig weer begonnen het hele RTM verhaal weer eens op te pakken. Veel van de info van destijds is nog van voor het digitale tijdperk, dus eerst maar eens de boel op een rijtje zetten, de boel voor zover mogelijk scannen enz. Misschien daarna eens verder brainstormen over de mogelijkheden.

Het lijkt dus stil, maar de raderen draaien al weer een beetje............

Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Sven op 06 mei 2014, 21:47:55
Frans, jij hebt zoveel te vertellen. Waarom begin je niet een eigen draadje?  (y)
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Marc tramt op 06 mei 2014, 22:11:09
Goed idee Sven.  (y)
En voor die info is véél belangstelling denk ik zo.
Titel: Re: Rosestraat in Sm/S
Bericht door: Martin Hornis op 07 mei 2014, 00:02:39
Geweldig al die verhalen, foto's uit archieven en vooral de zeer goed geslaagde modellen van Frans. Het zal een hele klus zijn om de beoogde RTM-baan op een dergelijk hoog niveau te realiseren. Er wordt overigens goed nagedacht over het geheel.

Van begin zomer 1953 tot eind zomer 1955 heb ik als jongetje van 9 à 12 jaar in Hellevoetsluis gewoond. Tijdens mijn verblijf in een gezondheidskolonie (Elim) op Schiermonnikoog waren  mijn ouders, mijn broer en de kat van uit Groningen naar Hellevoetsluis verhuisd. Door een kennis van mijn ouders werd ik als 9 jarige in Groningen op de trein gezet. Die trein reed rechtstreeks naar Rotterdam Maasstation. In Gouda (waar al mijn familie woonde) stapte mijn moeder ook in de trein, want in Rotterdam was ik totaal onbekend. Het was een wereldstad in mijn ogen. Via de Maasbruggen kwamen we op het Stieltjesplein en in de Rosestraat. Tijdens het avondspitsuur stapten wij in een niet al te druk rijtuig van de tram naar Hellevoetsluis. Het bleek de eerste klas te zijn. Toen de conducteur/kaartjesverkoper langskwam, was die rit toch een soort aanslag op de portemonnee. Maar ik had tenminste eerste klas gereden in 1953, terwijl bij de NS de derde klas nog heel gewoon was. Hoe vooruitstrevend was de RTM in die tijd door slechts twee klassen te hebben. De reis vanuit Hellevoetsluis naar Gouda (50 km) duurde net zo lang als vanuit Groningen (230 km).

Bij het eindpunt van de tram in Hellevoetsluis was tevens een locdepot en een tramhaven. Het rangeren van de stoomloc naar het depot heb ik vele malen al dan niet illegaal (in een wagon) meegemaakt. Vanaf 4 of 5 sporen met verschillende hoogten kon een aansluiting met een veerboot gemaakt worden. Daardoor kon onder vrijwel alle omstandigheden van hoog en laag water wagonnen, rijtuigen en zelfs locomotieven naar het (toen nog) eiland Goeree-Overflakke gevaren worden. Het laden en lossen van wagonnen ging vrij simpel. Vanaf een stoomlier op de veerboot liep een kabel via een horizontaal wiel dat zo'n 50 m vanaf de walkant vast lag (aan een ketting?). Vanaf dat wiel liep de kabel terug naar een wagon. Op die manier werd dan een wagon vanaf de veerboot op een van de opstelsporen getrokken.

De gewone veerboot voor passagiers en (vracht-)auto's was vooral voor mijn broer een nieuwe uitdaging zoals we dat tegenwoordig noemen. Hij vroeg namelijk op een vrije woensdagmiddag aan de kapitein van zo'n veerboot of hij en ik een keer (gratis) mee (heen en weer) mochten. Dat mocht tot mijn stomme verbazing. Als een soort vip's van 10 en 11 jaar mochten wij in de stuurhut mee. We mochten om beurten zelfs het roer vasthouden.