BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => (Her)beginners => Topic gestart door: Stefan Jansen op 12 March 2008, 11:47:50
-
Beste forumleden,
Wat is de beste manier om mijn rails te isoleren?
Gewoon een isolerende railverbinder gebruiken of is het beter de rails door te slijpen. En zo ja, hoe kan ik dat dan het beste doen?
Wat is dan de beste lengtes van de binnenkomst- en stopmelders. Ik ga minimaal 3 bezetmeldpunten per blok gebruiken.
Ik ga met Fleischmann N Picollo rails werken en de baan aansturen met koploper en de IB.
Ik denk ook dat het het beste is de wisselstraten ook van bezetmelders te voorzien (dat heb ik toch ergens gelezen in de handleiding van koploper). Is 1 bezetmeldpunt per wisselstraat dan genoeg of moet ik er meer voorzien?
Ik ben nu aan het rijden op een testovaaltje om te leren rijden met koploper en de instellingen te leren ook hier heb ik bezetmeldpunten voorzien in de wisselstraten. Hier is 1 bezetmeldpunt genoeg daar deze straten max 2 wissels bevatten.
Hopelijk kan iemand mij hier wat meer uitleg over geven
groetjes,
Stefan
-
Gewoon de standaard raillengte van 222mm gebruiken als binnenkomst/stopmelder, en de plasticraillasjes gebruiken. Een wisselstraat is afhankelijk hoe je hem wil laten berijden. Als je twee passeersporen hebt is het niet handing om beide wissels aan dezelfde melder te verbinden, dan is tenminste 1 rijweg ongeldig doordat het spoor bezet is of gereserveerd is.
Verder staat het duidelijk uitgelegd in de handleiding van Koploper.
Mvg
Wim.
-
Je kan naar hartelust experimenteren in je testovaaltje wat de lengtes van je stopsecties en aanmeldsecties betreft. Daarvoor is tenslotte een testovaaltje.
Gewoon uitproberen dus.
mvg,
Sander
-
Bedankt Wim en Sander,
klopt Ik heb het gezien in de handleiding van koploper maar er stond daar niks over de lengte en de manier van isoleren. Daarom mijn vraag. Ik ben een beginneling maar wil alles toch zo goed mogelijk doen zodat ik de minste problemen heb achteraf. Maar hoe meer je begint te zoeken op het net hoe meer mogelijkheden er zijn. Daarom twijfel ik en lanceer ik mijn vragen op dit forum. Hier zitten tenslotte gebruikers die al een pak verder staan dan ik. Het zal nog wel enkele jaren duren voor ik een echte miniatuurbaan heb gerealiseerd het is ook allemaal zo duur. Nog eens bedankt voor jullie snelle reactie :)
Groetjes
Stefan
-
Bedankt Wim en Sander,
klopt Ik heb het gezien in de handleiding van koploper maar er stond daar niks over de lengte en de manier van isoleren. Daarom mijn vraag. Ik ben een beginneling maar wil alles toch zo goed mogelijk doen zodat ik de minste problemen heb achteraf.
Groetjes
Stefan
Om de problemen achteraf te voorkomen, maak je nu dus een test/proefbaan, daar is die nu helemaal voor bedoeld. Dus lekker uittesten proberen dan worden veel je vragen beantwoord.
Mvg
Wim.
-
Beste Stefan,
Het aanbrengen van detectie secties blijft een lastige vraag. Hoe meer je aanbrengt, hoe meer informatie je beschikbaar hebt met betrekking tot de aansturing van de baan, maar hoe meer geld het je kost.
De opmerking om een wisselstraat aan een bezetmelder te koppelen is wat mij betreft geen goed idee. Telkens wanneer een "gebruiker" door de sectie rijdt, wordt de aanwezigheid gedetecteerd en de betreffende sectie "bezet" gemeld. Andere rijwegen kunnen op dat moment niet actief worden.
Je opmerking om drie secties te gebruiken is een goed idee. Ik doe dat ook. De eerste sectie gebruik ik om in een blok de "aanwezigheid" van een trein te melden, in de tweede sectie van het blok begint (indien gewenst) het afremmen en de derde sectie in het blok zet de trein stil.
Ik heb op dit moment de blokken allemaal tussen de wisselstraten gemaakt, maar daarmee is tevens een probleem tevoorschijn gekomen. De wisselstraten worden nog te snel genomen, zeker voor een trein die na de wissels tot stilstand moet gaan komen.
De oplossing was om een extra blok te maken waarin ik de aanwezigheid van een trein zie en om de betreffende trein de opdracht te geven om in het daarop gedefinieerde blok het gedrag te tonen dat ik graag zie.
Ik ga mijn modelbaan volledig afbreken en weer opnieuw opbouwen. In het nieuwe ontwerp heb ik alle fouten die ik in het oude ontwerp had gemaakt, opgelost. In principe ga ik dus ook voor drie melders per blok, wisselstraten worden niet in de detectie meegenomen. Overigens is het zo dat als je een rijweg opzet in Koploper, je eventuele wissels die niet in de directe rijweg zitten, maar wel moeten worden vast gelegd, kunt opnemen. De betreffende wissel kan dan overigens niet door een andere trein worden bereden.
Verder is het van belang om de stopsectie zo goed mogelijk te plannen om te voorkomen dat de treinen het perron of een sein passeren alvorens tot stilstand te komen. Uiteraard kun je van alles en nog wat instellen om de trein tot stilstand te krijgen, maar als de lengte te kort is dan zitten je HO passagiers allemaal voorin tegen de cabine deur aangeperst.
Denk ook na over wat voor type station en wat voor soort treinbedrijf je wil gaan exploiteren. Door voldoende secties op de juiste plaats te hebben, kun je bijvoorbeeld aan hetzelfde perron twee treinen ontvangen, voorop gesteld dat er plaats is voor twee treinen (denk aan twee korte treinstellen Plan V of zo).
Een laatste overweging betreft de plek waar je treinen buiten dienst wilt stallen. Ga je die opnemen in je digitale aansturing?
Ik ga het wel doen om treinen in een treinroute gedurende een bepaalde tijd op het opstel terrein weg te zetten. Dat kan zijn na het afrijden van een bepaalde route, maar het kan ook midden in de route zijn.
De laatste zaken gaan mogelijk wat ver voor je, maar ik wil hiermee aangeven dat ver vooruit kijken je op termijn geld kan besparen. Dus eerst goed plannen en dan pas doen.
Voor wat betreft het isoleren van railsecties. Slijpen is een optie (draag een veiligheidsbril) maar als je het kunt voorkomen en isolerende raillassen kunt gebruiken, dan zou ik dat doen.
Success!
Richard
-
Bedankt Wim,
Dat lijkt me een gouden raad en dat ga ik ook doen ;)
Vriendelijke groeten,
Stefan
-
Bedankt Richard,
Met jou antwoord ben ik weer een heel eind verder geholpen.
Van dat vooruitkijken dat vind ik een gouden regel en dat ga ik dus ook doen.
Zoals je zelf zegt het gaat misschien wat ver voor mij maar ik begrijp toch goed wat je bedoelt.
Ik vind het knap van je dat je mij zoveel uitleg hebt gegeven en ga daar dan ook rekening mee houden. ;) :)
Zeer veel groeten
Stefan
Ps als je baan af is mag je altijd wel een paar fotos doorsturen als je wil en als het niet te moeilijk is (dan heb ik weer wat meer ideen)
-
Het is alleen jammer dat Richard spreekt over H0 reizigers terwijl je N-reizigers hebt.
De enigste gouden tip welke wij je kunnen geven is testen, testen, proberen en nog eens proberen.
Mvg
Wim.
-
De wisselstraten worden nog te snel genomen, zeker voor een trein die na de wissels tot stilstand moet gaan komen.
Is een instelling in Koploper, werkte op mijn oude baan prima, schaalsnelheid van 50 km ingesteld.
Het detecteren van wisselstraten is leuk maar geen broodnodig iets.
Tevens is het niet nodig om 3 melders te gebruiken, het principe wat je wilt kan prima met 2 melders en de optie " leren remmen" volgens mij.
Het bespaart je een hoop melders.
mvg,
Sander
-
Hoi Stefan,
Niks is leuker dan experimenteren met Koploper. ;D Ik gebruik het zelf ook en de blokindeling is al een aantal malen aangepast. Het rijdgedrag van de treinen en de verdeling van de secties is namelijk ook voor een heel groot gedeelte eigen smaak. ;)
Ik gebruik, zoals als Wim ook al schetste, zoveel mogelijk de standaard lengten (200 mm of 300 mm) en maak dan de secties met behulp van isolerende raillasjes. De Fleischmann Profi (goudkleurig kunststof) vind ik het fijnste om te gebruiken.
Mijn ervaring met doorslijpen is, kans op storingen doordat ze dicht kruipen. Dan krijg je net als in het echt sein- en wisselstoringen. Het is maar hoe realistisch je wil gaan ;)
Dit schijn je trouwens te kunnen voorkomen door een druppeltje lijm in de zaagsnede te laten lopen of er een klein kunststof stripje tussen te lijmen.
Succes met experimenteren!
Marc
-
Wim,
klopt ik rijd met N maar het pricipe blijft toch hetzelfde denk ik, of heb ik het mis.
Ivm dat testen daar ga ik me zeker aan houden, bedankt
Sander,
klopt 3 bezetmelders is niet nodig, ik zou dat enkel maar toekomstgericht doen dan kan ik mijn sporen in 2 richtingen bereiden en heb ik volledige detectie. Het kan wel zijn dat ik daar van afstap. Wisselstraten detecteren zou ik doen ivm losgekoppelde wagons om aan rijdingen te voorkomen en het voorkomen van wissels die te vroeg schakelen, ook hier kan het zijn dat ik ervan afstap ik zal veel moeten wikken en wegen daarom vind ik het ook zo fijn van jullie allemaal zoveel goede raad te krijgen
Marc,
Experimenteren is indedaad leuk ik heb ook al verschillende keren mijn blockindeling verandert maar ik ben een twijfelaar dan denk ik dit is goed maar dan begin ik na te denken en dan weet ik niet meer goed wat het beste is daarom vraag ik jullie om raad zodat ik achteraf niet voor verrassingen kom te staan.
Ivm dat isoleren daar ga ik heel zeker je raad opvolgen en isolerende railassen van Fleischmann gebruiken ik zou maar doorgeslepen hebben als jullie hadden gezegt dat die isolerende railassen problemen kunnen geven na verloop van tijd. Ik ben van dat doorslijpen eigenlijk een beetje bang. Met die railassen is het tevens ook nog eens mogelijk om steeds dezelfde lengte van stopmelder aan te houden. Ik zal hiervoor dan ook de 9100 rail van222mm (Fleischmann) voor gebruiken als dat goed is natuurlijk. :) ;)
Allemaal heel hartelijk bedankt voor jullie goede raad
Groetjes
-
Stefan,
Het maakt niet uit, N of H0. Voor wat betreft de informatie: graag gedaan. Goed van je om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Voordat mijn nieuwe modelbaan klaar is, zijn we wel weer wat verder. De zolder moet na afbraak van de huidige baan nog worden verbouwd. Dan kan ik pas weer gaan opbouwen.
Groeten,
Richard.
-
Beste Richard,
Nog eens bedankt.
Informatie inzamelen is echt wel nodig voor een beginner zoals ik.
En ik zou zeggen veel succes met je nieuwe baan ;)
veel treingroeten,
Stefan
-
klopt 3 bezetmelders is niet nodig, ik zou dat enkel maar toekomstgericht doen dan kan ik mijn sporen in 2 richtingen bereiden en heb ik volledige detectie.
Met 2 melders ook in 2 richtingen bereidbaar hoor.
Je hebt met 2 melders inderdaad geen volledige detectie van je blok wanneer je dit blok in 2 richtingen berijd.
Wanneer je een blok maar in 1 richting berijd dan heb je aan 2 melders genoeg voor volledige detectie.
mvg,
Sander
-
Bedankt Sander,
Ja ik weet het maar als ik in de toekomst toch in 2 richtingen zou willen rijden dan moet ik alles gaan veranderen, vandaar dat ik 3 bezetmelders zou willen gebruiken.
bv om treinen over te laten lopen.
Maar ik weet nog niet zeker of ik er wel 3 ga gebruiken, het kan zijn dat ik toch voor 2 kies. Ik moet daar eens heel goed over nadenken. En houd daarbij ook rekening met jullie raad natuurlijk, jullie kennen er tenslotte meer van als ik.
Groetjes,
Stefan
-
Stefan, om in tweerichtingen te kunnen rijden kun je volstaan met 2 melders per blok. Het is niet noodzakelijk om het tussenliggende deel van een detectie te voorzien. Kost alleen maar meer euro's.
Mvg
Wim.
-
Bedankt Wim,
Is er dan geen probleem als een wagon zich loskoppelt en geen bezetmeldig geeft met alle gevolgen vandien of is dit op te lossen met 2 bezetmelders.
Gebuert het soms als wagons loskoppelen of valt dat bijna nooit voor. Het is in ieder geval mijn bedoeling dat alles automatisch gebeurt en er geen botsingen gebeuren als ik even niet oplet.
Als het echt niet nodig is om 3 bezetmelders te gebruiken zal ik dat ook niet doen, het kost inderdaad alleen maar geld.
groetjes,
Stefan
-
Stefan, je bent kennelijk huiverig voor het niet gedetecteerde deel. Merk op dat niemand heeft gezegd dat de detectiestukken 'klein' moeten zijn. Stel eens voor dat je de twee bezetmelders een 'heel groot' gebied laat kontroleren en het derde stuk is 'toevallig' bijna nul centimeter.
-
Beste Santerdam
Daar heb ik al aan gedacht maar ik bestuur mijn baan met koploper.
En deze maakt gebruik van een korte remmelder best 20 a 30 cm voor N hebben ze mij gezegt op het koploperforum. Dan kan ik natuurlijk wel met een lange remmelder werken en een korte stopmelder maar dan heb ik het probleem dat dit blok mar in een richtig kan worden bereden.
Ik weet ook echt niet of het kan gebeuren dat een wagon zomaar loskoppelt(denk van wel maar heb nog niet zoveel ervaring met modeltreinen). Vandaar dat ik wat huiverig ben voor niet gdedecteerde stukken. Als er een botsing gebeurt meot je weer onder je baan kruipen(en daar zijn soms moeilijk bereikbare plaatsen omdat ik met 2 verdiepen wil gaan werken met onderaan een schaduwstation)en alles weer op het juiste spoor zetten.
Wat raad jij me aan tch 2 even lange bezetmelders, 3 bezetmelders of een niet gededecteerd stuk?
Bedankt voor je reactie
groetjes,
Stefan
-
Stefan. Allereerst stel ik voor dat je nog even nadenkt over de konstruktie van je tafel Als je nu al weet dat in het onderstation "(..) daar zijn soms moeilijk bereikbare plaatsen (..)" zijn, kun je beter in dit stadium een oplossing zoeken.
Ook ik ben bezig ervaring op te doen. Ervaringsgegevens van menig andere op dit -an andere- forum(s) leert dat ze werken met twee stopmelders per blok. En de handleiding beschrijft dat ook. Daaruit heb ik opgemaakt dat het risico van een 'verloren' waagon aanwezig is, maar een niet te groot risico.
In mijn eigen plannen ga ik uit van 2 bezetmelders, niet 3.
-
Beste Sanderdam,
Je hebt gelijk denk ik; Ga morgen eens een vraag over mijn banenplan lanceren op verschillende forums. Banenplan is ook nog heel vaag omdat ik toch nog ver van genoeg rails bezit om deze te realiseren. Ik had er eigenlijk nog niet aan gedacht om hierover ook eens raad te vragen, bedankt hiervoor.
Ook succes met u baan ;)
Groetjes,
Stefan
-
Stefan, hou het aub, op één forum, bijvoorkeur op dit forum.
Dezelfde vraag op meerdere fora's wordt je niet in dank afgenomen, en is voor de discussie en voor de mogelijke antwoorden voor je zelf ook niet echt duidelijk en gewenst.
Verder heb ik een vraagje van technische aard, je bent bang voor het loskoppelen van wagons, maar zijn die wagons voorzien van een stroomafname? Oftewel worden die wel gezien door de detectie? Mijn vermoedde is at dit niet het geval is.
Mvg
Wim.
-
Wim,
Allereerst bedankt voor je goede raad, ik zal enkel mijn vragen op dit forum stellen. Je hebt overschot van gelijk. Voor vragen over koploper zelf kan ik wel best naar het koploperforum gaan, of denk je van niet?
Vervolgens een antwoord op je vraag. Mijn wagons zijn voorzien van stoomafname of weerstandslak dus deze worden gezien door de detectie. Nu vraag ik me wel af of weerstandslak een goede oplossing is omdat ik denk dat dit er na enkele weken of maanden terug af is of is dat niet zo. Wat is eigenlijk de beste manier om wagons te detecteren? Voor passagierswagons zal dat binnenverlichting zijn vermoed ik maar wat met de goederenwagons.
Bedankt en groetjes
Stefan
-
Weerstandlak is prima voor wagons zonder verlichting, goed aangebracht blijft dat voor altijd zitten, tenminste hier zit het er al 20 jaar op.
Mvg
Wim.
-
Hier een voorbeeld voor het aanbrengen van blokken in een willekeurige baan.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/blokken.gif) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/blokken.gif)
Deze kan in beide richtingen worden gebruikt, is alleen afhankelijk hoe jij het opgeeft bij de software.
Mvg
Wim.
-
Beste Wim,
Ook nog eens bedankt voor deze info. Ik moet zeggen dat ik al enorm veel bijgeleerd hebt door u en ook al de andere forumleden hier.
Groetjes
Stefan
-
Wim, mag ik inhaken op jouw voorbeeld van de blokindeling. Hoe kijk jij aan tegen het vergroten van de detectiesectie's (c1 ...... c8) om op die manier over een groter gebied stroomverbruikers te detecteren ? Theoretisch zelfs zo ver vergroten dat het gehele blok gecontroleerd wordt ?
-
Dat is iets wat je niet moet doen.
Het deel tussen de twee melders in een blok is bepalend voor de lengte van het blok. De werking van koploper is zo, de trein komt binnen in het blok, en meld zich op de eerste melder, moet de trein stoppen dan gaat hij afremmen, totdat hij de tweede melder (stopmelder) bezet maakt, de lok remt nu onmiddelijk af tot stilstaand.
Je snapt wat er zal gebeuren als de binnenkomstmelder direct achter de stopmelder zit. De lok stopt dan op enkele centimeters vanaf het begin van de stopmelder. Dus niet doen dus.
Mvg
Wim.
-
Ik ben bezig met het bestuderen van de handleiding van Koploper (pittig boekwerk). Daaruit maakte ik op dat in Koploper de remweg / remafstand en remvertraging instelbaar is. En daaruit maakte ik op, dat je dus niet meteen bij binnenkomst van de stopsectie vol in de ankers gaat. Ik las over instelbaarheid per loc en per sectie.
Vergis is me hierin ?
Met vriendelijke groet,
Sander.
-
De remweg begint bij meestal de eerste melder in het blok, heb je meerdere melders in een blok kun je opgeven bij welke melder het remmen begint. Bij aankomst op de stopmelder is de remweg teneinde en moet er gestopt worden. Je kunt dan nog wel afhankelijk hoe je rijdt, met decoderstappen of geijkte snelheid op geven of je het stoppen nog een aantal seconden wil uitstellen, of dat je nog enkele centimeters wil doorrijden. Maar Paul geeft in zijn handleiding aan dat je van deze optie zo min mogelik gebruik moet maken.
Dus terug naar de handleiding en nog maar eens aandachtig lezen. ;)
Mvg
Wim.
-
Wim, dank voor je reactie. Ik ga zeker nog eens goed lezen ...... Die enkele centimeters remweg had ik gelezen als een veel grotere remweg.
-
De remweg begint bij meestal de eerste melder in het blok, heb je meerdere melders in een blok kun je opgeven bij welke melder het remmen begint. Bij aankomst op de stopmelder is de remweg teneinde en moet er gestopt worden. Je kunt dan nog wel afhankelijk hoe je rijdt, met decoderstappen of geijkte snelheid op geven of je het stoppen nog een aantal seconden wil uitstellen, of dat je nog enkele centimeters wil doorrijden. Maar Paul geeft in zijn handleiding aan dat je van deze optie zo min mogelik gebruik moet maken.
Dus terug naar de handleiding en nog maar eens aandachtig lezen. ;)
Mvg
Wim.
Wim, nog even hierop in hakend:
Mijn baan bestaat uit modules. Mijn schaduwstation-opstelsporen liggen zodanig dat de scheiding van de module ongeveer halverwege komt. Het stuk voor de scheiding varieert van 30 cm t/m ongeveer 80 cm. Het stuk daarna van zo'n 100 cm t/m 60 cm.
Dus dan krijg je dus normaal gesproken de volgende volgorde: bezetmelder1 (dus isolatie) - ongedetekteerd(dus voeding nodig) - overgang vanwege module(isolatie) - ongedetekteerd(dus voeding nodig)- bezetmelder 2(dus isolatie).
Om twee vliegen in één klap te slaan denk ik eraan om de scheiding van de modules te kombineren met het einde van de eerste bezetmelder. Een aantal bezetmelders wordt dan vrij lang en evenredig het een aantal ongedetektteerd vrij kort.
Je krijgt dan dus; bezetmelder 1 - overgang-ongedetekteerd- bezetmelder 2.
Dit scheelt aanzienlijk in de bedrading.
Is dit verder een probleem denk je? (spoor wordt eenzijdig bereden)
-
Als het spoor ALTIJD in één richting wordt bereden, kan de eerste melder de volledige lengte benutten tot aan de stopmelder.
Mvg
Wim.
-
dat is mooi, scheelt weer in bedrading :) :)
-
Hoe kun je het beste omgaan met delen van je spoor (tussen de wissels in) die te klein zijn voor de langste lok+wagons?
Moeten deze ongedetekteerd blijven of is het verstandig om ook deze gedeelten te detekteren?
Ik heb bv een stuk waar twee sporen samenkomen en dan als één spoor verder gaan naar de opstelsporen. De opstelsporen zijn blokken en gedetekteerd en de samenkomende ook maar het stuk er tussen is te klein om er een blok van te maken.
Wat is in dit geval dan verstandig?
-
Een bezetmeldpunt maakt deel uit van een blok, een blok bestaat bijna nooit uit slechts 1 bezetmeldpunt.
Wissels met stroomdetectie, kan, maar zonder stroomdetectie is ook mogelijk. Het is zoals wel gezegd wordt jouw feestje.
Mvg
Wim.
-
Even aanvulling (zie tekening); kwam na forum gelezen te hebben over gemeenschappelijke meldpunten.
Kan meldpunt drie gebruikt worden als gezamelijk meldpunt voor de vier opstelsporen?
Dan is toch het middelste stuk daarmee gedetekteerd en is het blok probleem opgelost? :)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bezet_opstel.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bezet_opstel.jpg)
-
Ja, dat kan, maar wat is dan hier het blok probleem? Ik zie helemaal geen probleem. Het enigste wat ik zie is gebrek aan ervaring, en een hoop veronderstellingen, en aannames, niet getoetst aan de praktijk.
Mvg
Wim.
-
Gebrek aan ervaring klopt incl. praktijk. Dat kan nog niet zoals je in draadje "schaduwstation" gelezen hebt.
Moet het nu nog doen met theorie :(
En als ik wel genoeg ervaring had hoefde ik uiteraard hier geen vragen te stellen.
Blokprobleem wat ik dacht er te zijn was het stuk 3b wat te kort is voor een blok. Nu dus opgelost door een gemeenschappelijke melder daar te maken.. :)
En wat hier kan, kan elders natuurlijk dan ook: of een gemeenschappelijke melder of een melder in een wisselstraat (als er nog meer plaatsen stukken rails tussen wissels tekort zouden zijn voor een blok)
Hier kom je pas achter na veel (gericht) zoeken en bestuderen handleiding Koploper en dat kost veel tijd....... wat nogal eens ontbreekt!!
En dan nog wil je graag zekerheid. :)
-
Ook van mijn kant nog even een aanvulling:
Wat Wim schrijft klopt, ik zou daar nog op willen aanvullen dat het weinig zin heeft om een deel van de baan met wissels mee te nemen in de detectie. In principe worden wisselstraten ingereden en zo snel mogelijk weer verlaten. Wat je wel wilt weten is of een trein een vrij spoor op gaat en daar begint te remmen en stopt danwel door rijdt. Ook wil je graag weten of een trein een blok verlaten heeft.
De detectie secties hebben tot o.m. tot doel een trein te detecteren. Ik zelf maak die secties een railstuk lang. Verder breng ik op stations en rangeersporen tussen de detectie secties ook bezetmelders aan, maar dan alleen met het doel in Koploper te kunnen zien of een spoor bezet is.
Een blok bestaat bij mij dus uit drie bezetmelders, een korte bij het inrijden een lange in het midden en een korte bij het uitrijden.
Zoals Wim al zei is de investering groeiende naarmate er meer bezetmelders worden gebruikt en dat is dan weer iets dat je alleen zelf kan bepalen.
Richard
-
Verder breng ik op stations en rangeersporen tussen de detectie secties ook bezetmelders aan, maar dan alleen met het doel in Koploper te kunnen zien of een spoor bezet is.
Dat is dus precies wat ik bedoel alleen gaat het bij om een stuk van een wisselstraat. Het stuk (3B) tussen de wissels in zo'n 80 cm lang, tekort voor een trein (en dus voor een blok) en te lang om ongedetekteerd te laten. :).
Ik moet weten of 3B vrij is voordat een trein uit 1 of 2 verder kan!!
Plus dat ik nu twee vliegen in één klap vang: en 3B wordt bezet gehouden en ik heb minder melders nodig bij mijn opstelsporen. ;D
-
Je kunt 3b detecteren als blok, en dan in Koploper ingeven dat in dat blok nooit een trein mag stoppen.
-
dank je Klaas lijkt me goed idee.
-
Ik moet weten of 3B vrij is voordat een trein uit 1 of 2 verder kan!!
Nee, dat hoef je helemaal niet te weten, ook is het van geen enkel belang omdat te weten.
Om van twee naar vier te kunnen rijden, moeten er wissels gezet worden. Deze wissels worden vrijgegeven als de trein op zijn stopmelder is aangekomen in het blok waar hij naar toe reed. Dan weet je dus zeker dat 3b vrij is, zonder dat daar een melder aante pas komt. Bovendien heeft koploper de mogelijkheid om een lijn in je tekening te reserveren als zijn een onderdeel van een wisselstraat. Zodra deze reservering eindigd, dus als de trein in zijn bestemming is aangekomen wordt het weer vrijgegeven voor gebruik in een andere rijweg.
Het maakt dus geen snars uit of er nu wel of geen detectie op 3b is. Ook heeft het hier geen nut om na het vrijkomen van 3b de wisselstraat vrij te geven. Het is gewoon een kwestie van het gebruik maken van de vele mogelijkheden van het programma.
@Klaas 3b is geen blok, maar is een onderdeel in dit geval van meerdere blokken, de gezamelijke inrijder. Daar zal nooit een trein op kunnen stoppen.
Mvg
Wim.
-
Hartelijk dank Wim, dat is nu echt een duidelijke uitleg. (y) (y)
Het programma heeft gewoon meer mogelijkheden dan ik denk....
-
@Klaas 3b is geen blok, maar is een onderdeel in dit geval van meerdere blokken, de gezamelijke inrijder. Daar zal nooit een trein op kunnen stoppen.
Maar je kunt er toch een blok van maken?
Hoewel ik uit je vorige post begrijp dat dat eigenlijk niet nodig is.
-
Klaas, natuurlijk kun je er een blok van maken, maar dan heb je voor de achterliggende blokken extra bezetmelders nodig. 3b was nu net in het leven geroepen om als inrijder dienst te doen, en zodoende bezetmeldpunten te besparen.
3b is dus voor 4s, 5s, 6s, 7s de aankomstmelder. Als je dus van 3b een blok maakt moet je ook 4b, 5b, 6b, 7b in het leven roepen, dus 4 extra bezetmeldaansluitpunten op een bezetmelder.
Alleen is het van geen enkel belang voor het treinverloop om te weten of 3b bezet is.
Mvg
Wim.
-
Wim, bedankt. Weer wat geleerd.