BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: mmhajvth op 16 January 2008, 15:28:12
-
Beste medespoorders,
U kent vast wel van die situaties. De rijdraad van de bovenleiding word onderbroken maar de Elektrische trein moet verder.
Deze situatie die onder andere voor komt in combinatie met lage open kunnende bruggen of wellicht ook voor kan komen bij onderhoud loodsen waarbij de rijdraad moeilijk door de deur mee naar binnen kan, vind ik erg interessant!
Waar het me om gaat is hoe hangt die rijdraad er bij in z’n laatste meters voor het einde.
En hoe kan de pantograaf weer makkelijk aansluiten op de draad aan het andere eind.
Wie heeft er foto’s (liefst detail foto’s) van zo’n onderbreking?
Alvast veel dank!
m.v.g.
Mark
-
Volgens mij krult de draad om zodat de panto gelijkdelijk helemaal moet strekken er niet meer bij kan dan rijd hij stroom loos en dan rijd hij er zo weer gelijdelijk onder.
-
Dit zijn wat foto's van zo'n onderbreking in schaal H0 op de modelbaan de Lage Zij van Huib Maaskant.
(http://www.floodland.nl/aim/foto/lzij_foto_1_28.jpg)
(http://www.floodland.nl/aim/foto/lzij_foto_1_27.jpg)
mvg,
Matthijs
-
Hey Matthijs,
Deze foto's ken ik, alleen denk ik dat Huib hier ook al aan versimpeld heeft.
Ook denk ik dat dit niet de enige oioplossing is, en dat er in Nederland meer soorgelijke methoden bestaan.
Dus ik ben wel opzoek naar dit alleen dan in het echt :-[
m.v.g.
Mark
-
(http://www.ardmulder.nl/Vervangen%20spoordraaibrug%20Maassluis/IMG_0044.kopie.jpg)
(http://www.ardmulder.nl/Vervangen%20spoordraaibrug%20Maassluis/IMG_0045.kopie.jpg)
Foto's niet door mij gemaakt maar van de website: www.ardmulder.nl Foto's zijn van de spoordraaibrug in Maassluis ;D
mvg,
Matthijs
-
Bij de Arnebrug tussen Arnemuiden en Middelburg is ook zo'n situatie.
De rijdraad loopt vanaf het voorlaatste portaal tot aan het laatste portaal geleidelijk op, totdat hij hoger ligt dan de hoogste stand van de stroomafnemer.
De stroomafnemer wordt in hoogte beperkt door een stuit,en loopt aan de andere kant van de brug probleemloos onder de daar aanwezige draad.
Overigens is het laatste stuk van de rijdraad geen draad, maar een koperen T-profiel.
Er is nog een plek waar je een en ander van zeer nabij kunt bekijken. Waar de spoorlijn tussen Leiden en Schiphol over de Ringvaart gaat ligt het fietspad vlak naast de spoorlijn.
-
Bedankt heren!
Ook vooral het feit het met een T profiel tot aan de laatste meters loopt is zeer intresant! Hoe is dan namelijk de overgang van draad naar T profiel gemaakt?
Zijn er misschien ook voorbeelden op foto waarbij de rijdraad vanwege bebouwing (denk aan loodsen) tijdelijk word onderbroken?
m.v.g.
Mark
-
niet overal laat men de stroomafnemers op, bij de spoorbrug net na Alphen aan den Rijn in de richting Utrecht wordt hij een behoorlijk stuk van tevoren neergelaten en een stuk verderop, na de brug uiteraard, gaat ie weer omhoog.
Wesley
-
Maar hoe krijgt de trein dan zijn spanning in de tijd dat hij zonder panto's rijd?
-
nou hij geeft geen "gas" meer, hij rolt gewoon over de brug heen. je kan ook horen dat de stuurstroom uit is(zo heet dat toch) en voor verlichting hebben ze accu's, want die blijft branden.
Wesley
-
Wel wel wel, ben eens diep in mijn archief gedoken en zowaar er komt wat uit :D
IJsselbrug bij Zwolle.
(http://i107.photobucket.com/albums/m317/Blausee-Mitholz/web/zijkant.jpg) (http://i107.photobucket.com/albums/m317/Blausee-Mitholz/web/zijkant.jpg)
Gezien van af de oever van de IJssel.
(http://i107.photobucket.com/albums/m317/Blausee-Mitholz/web/lok.jpg) (http://i107.photobucket.com/albums/m317/Blausee-Mitholz/web/lok.jpg)
Gezien van af een 2200 :-X
(http://i107.photobucket.com/albums/m317/Blausee-Mitholz/web/brugboven-1.jpg) (http://i107.photobucket.com/albums/m317/Blausee-Mitholz/web/brugboven-1.jpg)
Van boven gezien.
(http://i107.photobucket.com/albums/m317/Blausee-Mitholz/web/brugboven-2.jpg) (http://i107.photobucket.com/albums/m317/Blausee-Mitholz/web/brugboven-2.jpg)
Uitsnede uit de foto hier boven, tevens 90 graden CCW gedraaid.
Klik op de foto zelf voor groter beeld
Zijn dia scans. Let even niet op de kwaliteit maar op het onderwerp (zijn uitsneden van totaal plaatjes korrel wordt zo meer zichtbaar)
Ik hoop dat hierop gezien kan worden waar om gevraagd wordt.
Mvg, Johan
-
Veel dank voor de foto's Johan!
En ook bij de ijselbrug is het zo dat de rijdraad tussen het laatste en 1 na laatste portaal dusdanig omhoog gaat dat de pantograaf er op een gegeven moment gewoon niet meer bij kan?
Ik ben nu nog opzoek naar een verklaring waarom het laatste stuk een T profiel is, en hoe lang dat T profiel ongeveer is.
Verder wil ik nog graag weten hoe men in het echt de overgang van de rijdraad naar T profiel heeft gemaakt, zodat de pantograaf bij de overgang nergens achter blijft hangen en en toch de draad strak blijft hangen.
Dan als laatste b.v. in Tilburg en Roosendaal weet ik dat de loodsen alleen voor diesels toegankelijk zijn. Maar zijn er ook locaties in Nederland waar de rijdraad tot de "voordeur" loopt? Maakt me niet uit welke functie het gebouw verder heeft.
m.v.g.
Mark
-
Heb wel een foto dat bij de IJsselbrug de stra omhoog steekt in het niets maar niet zo voor handen. Bij de IJsselbrug wordt de stra dus niet neergelaten.
Voor de aanhechting van de rijdraad heb ik een uitsnede nog even naar 200% opgeblazen. Misschien dat je er iets aan hebt.
(http://i107.photobucket.com/albums/m317/Blausee-Mitholz/web/detail.jpg) (http://i107.photobucket.com/albums/m317/Blausee-Mitholz/web/detail.jpg)
Mvg, Johan
-
Maar hoe krijgt de trein dan zijn spanning in de tijd dat hij zonder panto's rijd?
Niet: de stroomafnemer is immers neergelaten.
-
Ja of hij blijft omhoog en krijgt geen stroom. Laatst op spoorforum had een machinist gezegt dat een plan V ongeveer 15 km door kan rijden als hij geen stroom meer krijgt. En dus alleen remt door de weerstand.
-
Hm, ik ben toch met enige regelmaat over de Ijsselbrug gekomen bij Zwolle. Elke keer viel het me dan weer op dat voordat we de brug oprijden de individuele leesverlichting in de koploper uitgaat (de cabineverlichting blijft aan), en na de brug pas weer aan. Kennelijk gaat dan toch de stra naar beneden...
-
Voor degenen die in de buurt wonen en eens willen gaan kijken: vlak bij station Vlaardingen Centrum is eenzelfde situatie bij de brug daar.
De bovenleiding wordt onderbroken, de stroomafnemers blijven gewoon omhoog staan en na het passeren van de brug krijgt de trein weer spanning en kan verder rijden.
-
Bij de sluis bij de Belgische grens (Roosendaal) gaat de panto wel omlaag, en na het passeren gaat ze weer omhoog.
Geen brug, wel een rijdraadloos stuk.
-
Ja het gaat erom dat het deel waar de trein op rijd moet kunnen bewegen.
-
Hm, ik ben toch met enige regelmaat over de Ijsselbrug gekomen bij Zwolle. Elke keer viel het me dan weer op dat voordat we de brug oprijden de individuele leesverlichting in de koploper uitgaat (de cabineverlichting blijft aan), en na de brug pas weer aan. Kennelijk gaat dan toch de stra naar beneden...
Stel nou dat er geen draad boven de stroomafnemer hangt, waar komt dan de stroom vandaan? Die gaat dus niet naar beneden.
@Chris: Dat zal (in ieder geval bij de 11.8) te maken hebben met het wisselen van stroomafnemer en dat de Belgische bovenleiding iets hoger hangt. :)
-
Ik heb altijd wel het idee dat een pantograaf in model een stuk hoger kan als in het echt.
Je zal dan misschien voor een realistisch beeld in model de maximale hoogte van de pantograaf moeten beperken. Anders is het geen gezicht. Zeker bij 1-beens pantografen.
Koen
-
Ik heb hier ook een foto gemaakt van de brug in Maassluis.
Was afgelopen maandag.
(http://home.kabelfoon.nl/~jyjimmy/BeneluxRail/Brug%20maassluis.jpg)
Ohja, het was geen actie foto, de trein stond daar nl al een tijdje ;D ;D
Dat krijg je ervan wanneer je niet doorrijdt ;)
Groetjes Ronald
-
als die e al een tijdje stond, is die zeker ook niet meer op eigen kracht weggekomen, zo'n trein verbuikt daar toch veel te veel energie voor? ???
Wesley
-
Heel simpel, Nee
De accu's zijn niet bestemd voor tractie.
Door de rol energie van de trein overbrugd hij het stroomloze stuk.
Rijdt de trein om eea reden te langzaam of moet hij remmen dan heeft hij een serieus probleem en komt hij tot stilstand.
Dan is het wachten op een opduwertje ;D
Groetjes Ronald
-
Sinds er VIRM wordt ingezet tussen Utrecht en Leiden moeten de treinen hun pantoffel laten zakken bij de spoorbrug over de Gouwe bij Alphen aan den Rijn.
Hiervóór was dit niet het geval, toen gingen de treinen 'met losse handjes' de brug over. Toen eind 2006 VIRM verscheen waren er nogal wat problemen als de panto weer tegen de draad kwam.
Ik heb toen gelezen (Volgens mij in HOV-RN) dat in 2009 de situatie daar volledig aangepast zal worden.
Ook is er sprake over de komst van een treinaquaduct, maar dat heeft hier verder niets mee te maken :P
Een jaar geleden was er een Plan V op die brug tot stilstand gekomen nadat een eigenwijze bromfietser nog snel even voor de trein overstak. De trein natuurlijk vol in de remmen. Deze zorgde voor veel ellende waardoor ik moest omreizen via Gouda.
De trein is vervolgens weggesleept door een paar andere V's en ging vervolgens met 10 bakken naar Utrecht (kan maximaal 8 ivm perronlengte in Bodegraven, Alphen en Leiden Lammenschans)
-
Ik heb hier ook een foto gemaakt van de brug in Maassluis.
Was afgelopen maandag.
(http://home.kabelfoon.nl/~jyjimmy/BeneluxRail/Brug%20maassluis.jpg)
Ohja, het was geen actie foto, de trein stond daar nl al een tijdje ;D ;D
Dat krijg je ervan wanneer je niet doorrijdt ;)
Leuke foto ;D 8)
Nog eentje
(http://www.nufoto.nl/wp-content/uploads/2007/10/dsc04625.JPG)
Niet door mij gemaakt maar door: Jaap Lagendijk tijdens Furiade 2007
mvg,
Matthijs
-
Ding dong, door een onvoorziene omstandigheden zijn wij stil komen te staan, kan iedereen even uitstappen en helpen duwen? ;D
Koen
-
En dat schijnen ze met een Plan V hier in Purmerend ooit eens geflikt te hebben bij een van de bruggen (ben even kwijt over welk watertje die heen ging)
Plan V'tje was net voordat de draad weer begon stil komen te staan: met vereende krachten hebben ze het gehele treinstel de laatste paar luttele centimeters weten te verrijden, waarna er weer stroom was.
-
waarschijnlijk zal die overgang van de rijdraad naar T profiel zo zijn dat ze paralel langs mekaar lopen.
1 ervan zal langszaam naar benedenlopen, en de ander langzaam omhoog waardoor de stroomafnemer geleidelijk over genomen word.
Hetzelfde gebeurt nl bij een overgang naar een nieuwe rijdraad, dus ik gok dat dat hier neit veel anders zal zijn.
Dat T-profiel zal er wsl zijn omdat dat wat steviger is als de stroomafnemer de draad weer raakt dan de normale rijdraad.
-
@Chris: Dat zal (in ieder geval bij de 11.8) te maken hebben met het wisselen van stroomafnemer en dat de Belgische bovenleiding iets hoger hangt. :)
Plus: de sluis is niet geschikt om de stroomafnemer 'op te vangen', dat wil zeggen dat de rijdraad ter plaatse niet omhoogloopt (bij mijn beste weten). Bovendien wil je niet - maar dat speelt eerder bij de Thalys - de sluis 'overbruggen' door middel van de twee stroomafnemers met de kans dat het fout gaat, alle snelschakelaars ten spijt. Better safe than sorry...
-
Hallo,
Ik mag toch aannemen dat bij zo`n brug, de machinist alle tractie en stroomvoerende apperatuur uit zal zetten, voordat hij het draadloze stuk oprijdt?
Anders zullen de stra`s en de rijdraad ook geen lang leven hebben.
Mvg, Marcel
-
Ze hebben op de brug over het Noord-Hollands kanaal (bij Den Helder) ook eens een Plan V en paar jaar geleden nog eens een IRM-drietje (8200) van de brug laten duwen door de reizigers. Een trein rolt niet zo heel zwaar immers, hij heeft geen luchtbanden (zoals een auto) die vervormen namelijk en daardoor duw veel zwaarder.
Groet Petertrein81,
-
Dat is ook een leuk idee voor een diorama :P
-
Ik mag toch aannemen dat bij zo`n brug, de machinist alle tractie en stroomvoerende apperatuur uit zal zetten, voordat hij het draadloze stuk oprijdt?
Natuurlijk, met name de snelschakelaar moet geopend worden voordat je dergelijke fratsen uithaalt.
-
Het neerlaten van de stroomafnemer bij de Roosendaalse sluis heeft niks te maken met het wel of niet oplopen van de draad. Het moet omdat de Belgische stroomafnemers niet zijn begrensd in de hoogte. De Beneluxtrein b.v. moet in Nederland bij stroomloze bruggen ook zijn gewei laten zakken, anders harkt hij aan de overkant de bovenleiding naar beneden.
Hoe het zit met de overgang van draad op T-profiel ga ik binnenkort eens bekijken bij de Arnebrug.
-
Het neerlaten van de stroomafnemer bij de Roosendaalse sluis heeft niks te maken met het wel of niet oplopen van de draad.
Vooruit, de oorzaak-gevolgrelatie is andersom: de stroomafnemer moet niet omlaag omdat de rijdraad niet oploopt, maar de rijdraad loopt niet omhoog omdat de stroomafnemer toch neergelaten moet worden. Dat is wat ik bedoelde te zeggen ;).
-
En zijn van die overgang misschien ook detail foto's?
m.v.g.
Mark
-
Natuurlijk, met name de snelschakelaar moet geopend worden voordat je dergelijke fratsen uithaalt.
Ga maar eens kijken bij de brug over het Noordhollands kanaal hier, regelmatig worden daar prachtige vonken getrokken.
-
Dan zijn ze niet op tijd, of het wordt vergeten, of weet ik wat, maar mijn bewering blijft wel staan ;D.
-
Bij het GVB in Amsterdam hebben ze ook wat leuks, richting de plantage buurt vanaf het Waterlooplein(plantage middenlaan) hebben ze een gewone brug(een die omhoog draaid, met een scharnier aan 1 kant, weet ik hoe het heet ;D) met tram rails erop, en als die brug geopend wordt, hangt de bovenleiding slap naar beneden. Ik mag toch hopen dat dan de spanning eraf gaat voor eigenwijze mensjes die de draden aan willen raken. :P
Wesley
-
Wesley, in Amsterdam hebben ze dat op meer ophaalbruggen.
Als je heel goed kijkt zie je dat die slap hangende draad vanzelf het elektrisch contact verliest zodra de brug omhoog gaat.
-
nee, het is geen ophaalbrug, een gewone, maarja het is ook wel logisch dat de spanning eraf gaat nauurlijk. Wel grappig om te zien als je gewend bent aan bovenleidingloze bruggen, ik kom ook niet vaak in A'dam ofzo(ken de stad wel heel goed, dat wel)
-
Hm, ik ben toch met enige regelmaat over de Ijsselbrug gekomen bij Zwolle. Elke keer viel het me dan weer op dat voordat we de brug oprijden de individuele leesverlichting in de koploper uitgaat (de cabineverlichting blijft aan), en na de brug pas weer aan. Kennelijk gaat dan toch de stra naar beneden...
Zoals al gezegd, de stroomafnemer blijft opstaan. Elektrisch wordt de lok, of treinstel uitgeschakeld. Bij meerdere gekoppelde stellen wordt pas weer ingeschakeld als de gehele trein weer onder de draad is. Langs de baan staan borden daar voor (zie seinregelement).
Mvg, Johan.
-
nee, het is geen ophaalbrug, een gewone,
Geen ophaalbrug? Wat is het dan wel? En wat is een "gewone" brug?
-
Geen ophaalbrug? Wat is het dan wel? En wat is een "gewone" brug?
[Off-topic]
Er zijn verschillende soorten bruggen:
* vaste brug: deze kan niet geopend worden
* hefbrug: het dek wordt in zijn geheel horizontaal omhoog getakeld
* draaibrug: het dek draait op een peiler die in het midden onder het dek staat
* ophaalbrug: het dek "schaniert" aan één zijde
[On-topic]
-
Voor het station van vlaardingen is ook een brug en daar gaat de panto ook niet in. Daar wordt de pantograaf zo ver mogeliljk naar boven gewerkt en vlak voor de brug los gelaten.
Groetjes,
Robbert
-
gewone brug(een die omhoog draaid, met een scharnier aan 1 kant, weet ik hoe het heet ;D)
[* ophaalbrug: het dek "schaniert" aan één zijde
nee, het is geen ophaalbrug, een gewone
??? ??? Schiet mij maar lek...
-
ohh ik heb nou een heel probleem veroorzaakt met mijn onduidelijke uitleg :-[ * ophaalbrug: het dek "scharniert" aan één zijde, die is het maar ik wist niet dat alle bruggen die aan 1 kant omhoog klappen ophaalbrug genoemd worden, sorry
-
Er zijn verschillende soorten bruggen:
- Hangburg
- Vaste brug
- Pontonbrug
- Ophaalbrug
- Basculebrug
- Hefbrug
- Draaibrug
- Afzinkbare brug
- Tafelbrug
- Rolbrug
- Kantelbrug
Men kan bruggen onderverdelen in Beweegbare en vaste bruggen of naar de constructie of functie.
Voor verdere informatie over bruggen:
http://www.bruggenstichting.nl/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Brug_%28bouwwerk%29
mvg,
Matthijs
-
.. en dan heb je ook nog de vlotbrug. Dat kàn een pontonvlotbrug zijn, maar dat hoeft niet.
-
(http://i107.photobucket.com/albums/m317/Blausee-Mitholz/web/zeeland.jpg) (http://i107.photobucket.com/albums/m317/Blausee-Mitholz/web/zeeland.jpg)
Een brug ergens in Zeeland. Klaas weet er ongetwijfeld meer van te vertellen.
Dank aan Wim Ros die mij naar deze plaats geleid heeft (ik weet zelf niet hoe je er komt, nu kom ik ook zeer zelden in Zeeland, is op één hand te tellen maar ik ben er geweest ;D 8) )
Mvg, Johan.
-
ik wist niet dat alle bruggen die aan 1 kant omhoog klappen ophaalbrug genoemd worden, sorry
Is ook niet zo, kan ook een bascule brug oid zijn. Het was meer de combinatie van de opmerkingen van jou en van Gerard die het onduidelijk maakte. In de wikipedia-link van Matthijs zie de verschillende brugtypen, misschien zit degene die je bedoelt daar wel tussen.
@ Johan: Da's de Arnebrug tussen Arnemuiden en Middelburg, maar die bestaat niet meer in die vorm.
-
En anders hier een bruggendatabase 8):
http://www.bruggenstichting.nl/BruggenDB/default.asp
mvg,
Matthijs
-
ja gevonden, het is de hortusbrug, een basculebrug. :)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/hortusbrug.jpg)
bron: Bruggen Database NBS
-
effe puur praktijk:
Plan V-T, sgm,ICM,V-IRM alleen tractie afschakelen bij stroomloze brug.
mDDm, 1800, 1700 snelschakelaar uitzetten.
In nederland word de stroomafnemer afgesteld op 5,80m en belg op 6,20m vanaf de spoorstaaf. De benelux heeft een controle relais voor 3kV, als deze de grens over gaat moet dat met gestreken afnemers anders kun je niet omschakelen naar de memor naar belgie, die moet actief zijn als het 3kV relais opkomt, dan is de stuit op de stroomafnemer verdwenen, anderom als hij nederland binnenkomt omschakelen naar ATB als de 3kV af is en daarmee de memor buiten dienst, dan word ook de stuit bedient.
-
En dat schijnen ze met een Plan V hier in Purmerend ooit eens geflikt te hebben bij een van de bruggen (ben even kwijt over welk watertje die heen ging)
Plan V'tje was net voordat de draad weer begon stil komen te staan: met vereende krachten hebben ze het gehele treinstel de laatste paar luttele centimeters weten te verrijden, waarna er weer stroom was.
Zal het noord hollands kanaal wel geweest zijn, dat is voor zever ik weet de enige brug hier met onderbroken bovenleiding.
Mvg Vincent
Ps ik zie je vast nog wel een keer op het station ;D
-
Hier bij nog een fototje van de oude brug van vlaardingen....
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2_oud_spoorwegen0016.jpg)
-
Zal het noord hollands kanaal wel geweest zijn, dat is voor zever ik weet de enige brug hier met onderbroken bovenleiding.
Mvg Vincent
Ps ik zie je vast nog wel een keer op het station ;D
Aan beide kanten van station Purmerend ligt een brug met onderbroken bovenleiding: maar het zal vast wel het noordhollands kanaal ofzo zijn, ik vergeet dat steeds.
-
O ja, het die andere niet de where ofzo?
Het is me bij beide in iedergeval nooit opgevallen of de treinen daar met stroomafnemer op of neer over de brug rijden.
nou rijdt er meestal ook niets wat de moeite waard is om op te wachten.
Al ben ik nu wel nieuwsgierig. maar eens een keer kijken.
-
Ben vanmorgen even naar de Arnebrug geweest om te kijken hoe het zit met dat T-profiel.
Voor de geinteresseerden hierbij een plaatje (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bovenleidingbrug.gif)
Enkele opmerkingen: de lengte is sterk verkort getekend omdat de tekening anders zo breed wordt. Het T-profiel is naar schatting 30 à 40 meter lang.
De ophanging aan de draagkabel en de bevestiging aan het eindportaal heb ik ook niet weergegeven.
Ter verduidelijking heb ik de onderdelen verschillende kleuren gegeven. In het echt ziet alles er zeer donkerbruin uit. ;D
-
Het is me bij beide in iedergeval nooit opgevallen of de treinen daar met stroomafnemer op of neer over de brug rijden.
Ze laten de stroomafnemers opstaan, alleen de "stroom" wordt afgeschakeld. Borden (seinen) naast het spoor geven aan wanneer het weer ingeschakeld mag worden.
Ik denk dat op bijna elk stroomloos stuk wel eens een trein heeft stil gestaan 8). Jaaaaaaaaren geleden bij Mp, smildervaart. Lok uit Zw, via Swk en terugdrukken naar Mp.
Erik
-
Borden (seinen) naast het spoor geven aan wanneer het weer ingeschakeld mag worden.
Die borden staan in het seinenboek (http://www.henkbartels.nl/railned/index1.htm)
Er zijn borden voor uitschakelen, inschakelen, stroomafnemer neer, stroomafnemer op.
-
Heb wel een foto dat bij de IJsselbrug de stra omhoog steekt in het niets maar niet zo voor handen. Bij de IJsselbrug wordt de stra dus niet neergelaten.
Mvg, Johan
Wie zoekt zal vinden :D ;D
(http://i107.photobucket.com/albums/m317/Blausee-Mitholz/web/1300IJsselbrug.jpg) (http://i107.photobucket.com/albums/m317/Blausee-Mitholz/web/1300IJsselbrug.jpg)
1308 met containershuttle van uit Onnen (voorloper van ACTS shuttle) De stroomafnemer van de lok steekt in de lucht.
(http://i107.photobucket.com/albums/m317/Blausee-Mitholz/web/1300brug.jpg) (http://i107.photobucket.com/albums/m317/Blausee-Mitholz/web/1300brug.jpg)
Zelfde foto nu liggend uitgesneden.
Mvg, Johan
-
In het algemeen is het zo dat bij nederlandse bruggen de panto`s van nedelands materieel omhoog blijven staan, Belgiesch materieel moeten hun panto strijken, dit komt doordat de belgiesche bovenleiding hoger hangt dan bij ons.
Reden dat het benelux materieel en ook de TGV`s de panto`s strijken bij passeren van een brug. Dat niet elke meester dat doet, komt door de ervarenheid. Zij weten immers precies hoelang hun trein is en daarmee rekening houden, zij laten de panto op het laatste moment zakken en en zetten `m dan ook weer eerder op. Zelf vaak gezien bij de Kaagbrug, gelegen tussen de stations Leiden en Nieuw-Vennep aan de Schiphollijn.
Ik heb van deze brug ook bouwtekeningen ;D, ook die van de opbouw van de rijdraad met de afspanning en het eerder beschreven "T" bovenleiding panto vang stuk.
Als je deze hebben wil, hoor ik het wel. :)
Ik ben ooit (1988) begonnen deze brug na te bouwen in de schaal H0. In een dubbele module bak. De module bak ligt nu ergens opgeslagen en komt waarschijnlijk weer tevoorschijn als de kids de deur uit zijn.