BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => (Her)beginners => Topic gestart door: Diedrik op 08 November 2017, 18:05:07
-
Hallo iedereen,
ik heb 2 jaar geleden de spoorbaan van mijn vader geërfd. Op vraag van mijn kinderen heb ik deze bovengehaald. Ik krijg deze echter niet aan de praat en toegegeven als newbie is mijn kennis voorlopig nogal beperkt. Alles is HO schaal, 12V DC analoog. Transfo is een oude Jouef Disjoncta 1500. Loco's zijn Meccano Hornby Acho. Ik dacht initieel dat de loco's kapot waren aangezien er wel degelijk 12V op de sporen zit (heb ik gemeten). Met een nieuwe Fleischmann loco gebeurt er ook niks. Ik moet bijgevolg iets verkeerd doen. Kunnen jullie mij verder helpen aub? Kan ik op eeneenvoudige manier de loco's testen?
Groeten,
Diedrik
-
Niet meer van toepassing
-
Effe een beetje voorzichtig aanduwen of de aangedreven wielen een stukje draaien ksn helpen als ze zolang hebben stilgestaan...
Laat je effe horen hoe het verder gaat?
-
Als een nieuwe Fleischmann lok ook niks doet dan zou het in ieder geval ook aan de rails moeten liggen. Probeer dan zoals Maarten zegt, de stroomdraadjes van de trafo direct tegen de wielen van de lok (die nieuwe) te houden. Hij zou dan wel moeten gaan lopen.
-
Zitten er op de trafo 2 rijstroom en 2 acc draden
Zo ja heb je deze niet gewisseld
Dan bedien je de loc met wisselstroom en doen ze het niet
-
Effe een beetje voorzichtig aanduwen of de aangedreven wielen een stukje draaien ksn helpen als ze zolang hebben stilgestaan...
Helaas, maar dat is niet zulk best advies. Een aandrijving die uit zichzelf niet wil zal zo erg vast zitten dat je grote kans loopt iets stuk te maken bij doordraaien met de hand.
@ topicstarter: je verhaal is bijzonder duidelijk en volledig, dat mag echt gezegd worden.
Bij Fleischmann is over het algemeen 1 wielstel stroomafnemed en het andere aangedreven.
Wat nog wel eens wil helpen is om het aangedreven wielstel iets op te tillen en dan redelijk stevig met het stroomafnemende wielstel over de rails te bewegen. Op deze manier voorkom je dat de aandrijving krachten te verduren krijgt waar 'ie niet op gemaakt is en daarnaast zorgt het ervoor dat je vaak wel een punt ontdekt waar er stroom afgenomen wordt.
Andere test: meet spanning met de multimeter (het mooiste is om deze dan vast met de rails te verbinden, maar dat gaat niet altijd) en dan een lok op de rails te zetten. Als de spanning dan 0 wordt of vrijwel volledig inzakt, is er ergens sluiting. Onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk.
Het zou natuurlijk kunnen dat de rails echt smerig is en er geen beweging in komt.
Dan even met wat wasbenzine op een doekje over de rails gaan (even opletten met de kinderen met dergelijke stoffen in de buurt)
Voorzichtig met een wattenstaafje of zeempje met wat wasbenzine de stroomafnemende wielen te lijf gaan kan ook het nodige opleveren. Een heel klein beetje aanslag komt er bijna altijd wel vanaf, maar als er echt grote grijze/zwarte sporen achterblijven, zijn de wielen of rails echt smerig.
Als ook dat niet helpt: lok openen en kijken wat er mis is ;)
@ Jerrytrein: zou kunnen, maar ik krijg de indruk dat de topicstarter technisch genoeg is om de meter juist in te stellen en daadwerkelijk 12 VDC te meten.
-
Beide uitgangen van die oude trafo's waren 12 volt
-
Oei, ik had iets fout. Locos zijn geen Fleischmann maar Rocco, wagons zijn Fleischmann en is nieuw aangekocht maar 2de hands. Op Marnan.eu en zijn vooraf getest zo wordt aangegeven.
Heb intussen een en ander geprobeerd. Sporen zagen er nog heel netjes uit maar heb er een aantal opgewreven met staalwol. Trein op de sporen gezet zonder resultaat. Draden tegen de wielen, geen resultaat. Alles is goed aangesloten op trafo 12V DC. Ik meet nog steeds ongeveer 12V DC op de sporen echter niet met een echte multimeter maar een stroomzoeker die bij benadering de stroom aangeeft.
-
ROCO locs zeker niet doorduwen of aan de wielen aandrijven
Open maken ,en even direct op de motor spanning zetten
-
Doorduwen heb ik niet gedaan. Kan ik zonder probleem 12V rechtstreeks op de motor zetten?
-
Hallo Diedrik
Rails bij voorkeur niet met staalwol of een ander schuurmiddel (schuurpapier) schoonmaken. Dat middel is erger dan de kwaal. Er komen dan krasjes in de rails, waardoor ze nog sneller vuil worden en corroderen. De aangegeven methode met een lapje wasbenzine is een prima methode, maar een stuk railgum kan ook gebruikt worden.
Als er helemaal niets werkt begin ik zelf te twijfelen aan de trafo. Ik zou eens met een goede multimeter meten hoeveel spanning de trafo geeft, ook onder belasting. Als de trafo niet helemaal lekker meer is kan hij onbelast nog wel 12 V afgeven, maar die zakt dan volledig in elkaar als er belasting op wordt gezet.
-
Hallo Diedrik,
Je kunt zonder problemen 12V op een motor zetten. Ik zou ook de motor zelf eens doormeten. Als de koolborstels versleten zijn zal je geen weerstand meten en zal de motor niet draaien. Er moeten dan nieuwe koolborstels in.
Als de motor erg vervuild is en er daardoor kortsluiting tussen de spoelen zit, zul je nulweerstand meten en moet de motor goed schoon worden gemaakt.
-
Ok. Zal ik morgen even uitmeten. Bedankt voor jullie input. Ik houd jullie op de hoogte. Welke trafo adviseren jullie? Ik ben al even aan het kijken naar die van Fleischmann maar maakt het uit welk model 6720, 6735, 6755?
-
Je kan ook een 9 volt batterij gebruiken om je loc direct op de motor te testen
-
Mensen, dit was een succes. Bedankt aan jerrytrein om dit voor te stellen. Ik heb een 9V batterij op spoor aangesloten en alle locs deden het. De oude Jouef en Hornby Acho en "nieuwe" Roco's en Mehano. Trafo gaat dus naar de eeuwige jachtvelden.
Mag ik nog even jullie mening over de Fleischmann trafo's. 6720, 6735 of 6755 maakt het iets uit?
-
Het maakt wel uit, de grootste heeft het meeste vermogen en de kleinste het minst. Maar het is de vraag hoeveel locs je tegelijk wilt laten rijden. Met 1 of 2 locs zal de kleinste trafo aan zijn max zitten, wil je meer dan een stapje groter.
-
Neem de grootste(zwaarste) trafo
beter wat over (voor je weet nooit)als later denken had ik maar
-
Zijn ook fijne dingen die zware trafo’s van Fleischmann. Ook heel goed tweedehands te vinden.
-
Je kan die onwillige trafo even tegen je oor houden. Als hij niet bromt, dan is de primaire wikkeling onderbroken. Bromt hij wel, dan is er iets anders stuk.
-
hij bromt niet...
-
Wegmikken, marktplaats raadplegen en voor een paar tientjes een nieuwe kopen. Fleischmann's met blikken behuizing zijn sowieso te oud, leuk voor in de vensterbank, maar niet om te gebruiken. Vrijwel elke met kunststof behuizing is recent genoeg om probleemloos te werken. Fleischmann's zijn goed, Temsi en Titan vergelijkbaar. Bij de laatste merken wel opletten dat je een trafo koopt met een regelbare DC uitgang.
-
Deze draad mag dicht.
-
Hoezo deze draad mag dicht
Geef je nu al op omdat een trafo niet werkt ???
-
O maar ik heb niet opgegeven hoor. De Fleischmann trafo's (2 x 6735) zijn aangekocht. Sorry, had ik even moeten melden. Alle locs werken naar behoren.
-
Dan willen weweten hoe je verder gaat ook
je eventuele baan
je bouw
Baanplan en ruimte
-
Oei. Dat zal nog even duren vrees ik.
Ok dan. Eerst moet ik in huis nog wat ruimte zien vrij te maken maar dit heb ik all: alles HO analoog, 2 Jouef locs (1 elektrisch, 1 stoom), Jouef sporen (rommel), Lima sporen en wissels (beter) allemaal geërfd van mijn vader zaliger. Recent aangekocht 2 Fleischamnn trafo's, 2 roco locs (1 diesel, 1 stoom) en z21 start + WLAN. De analoge dieselloc wordt binnenkort gedigitaliseerd met lokpilot 4 DCC. Maar voorlopig spelen we nog met een simpel spoortje op de grond in de logeerkamer.
De rest zal veeeel later volgen vandaar dat het mij het verstandigst leek om deze te sluiten.
-
Ik heb altijd gedacht dat je analoog en digitaal niet op een baan kunt gebruiken, misschien een fout van mij??
Ik vraag me ook af hoe TS stroom/spanning aan zijn rails kan meten als de leverende trafo kapot is.
Waarom zijn blikken trafo's (trafo's met een metalen behuizing) trouwens te oud en niet goed om te gebruiken?
oudebiels
-
Afhankelijk van de decoder en instelling kan je digitaal OF analoog rijden
Maar je kocht 2 trafo's, en een digitale centrale /bediening
Welke ga je gebruiken
Samen gaat niet lukken zonder de z 21 op te blazen
Als je digitaal gaat ,dan kan je de trafo's gebruiken voor verlichting en analoog schakelen van wissels óntkoppel rails 'seinen enz
-
Waarom zijn blikken trafo's (trafo's met een metalen behuizing) trouwens te oud en niet goed om te gebruiken?
Omdat ze onveilig zijn.
De blikken behuizing kan onder spanning komen als er binnenin een draad losschiet. Daarom moeten trafo's tegenwoordig dubbel geïsoleerd zijn. In de praktijk betekent dat dat de behuizing van kunststof is.
Voor testdoeleinden heb ik zelf ook nog zo'n blikken trafo. Daar heb ik een nieuw snoer aan gemaakt met aarding op het blik. Vereist uiteraard wel dat hij altijd op een stopcontact met randaarding wordt aangesloten, anders helpt het nog niks.
-
In afwachting van de volledige digitale opstelling rijd ik nog analoog.
-
Dan willen weweten hoe je verder gaat ook
je eventuele baan
je bouw
Baanplan en ruimte
Hoho... een beetje minder mag ook ;)
Als ik dat zelf als herintreder zoveel jaar terug had moeten vermelden, was ik denk ik meteen weggeweest. Ik ga (op z'n zachtst gezegd) niet over 1 nacht ijs en heb vooral de neiging (te) lang na te denken over zaken.
Ik ben bijvoorbeeld nog steeds niet zover dat ik een baan danwel oppervlak voor een baan heb.
-
Als je hier of op ene fora komt,dan heb je ideeen
En die kan je hier of daar toch gewoon geven
Je kan er enkel maar ideeen en voordeel van hebben
Zo was er iemand die op H0 wat wil en daar enkel maar zelf heeft gevraagd en door ge vraagd
Wat er komt is niet gebonden aan morgen moet het,maar meer van ik krijg inzicht enstimulans om door te denken
-
Ik ben bijvoorbeeld nog steeds niet zover dat ik een baan danwel oppervlak voor een baan heb.
Dus je rijdt al jaren virtueel??
Wel heel modern hoor (en ook lekker voordelig)! (y)
oudebiels
-
Omdat ze onveilig zijn.
Ik ben dan zo vrij om te denken dat ik gerust een oudere metalen trafo voor een habbekrats kan aanschaffen, als ik er dan zelf maar een randaardesteker (compleet met randaardewandcontactdoos), een drieaderig snoer en een (inpandige) aardklem aan frutsel (dus zoals jij bij je testtrafo deed).
Als extra veiligheidsvoorziening zal ik mijn baan niet in de badkamer opstellen, waar ik vanuit het warme ligbad mijn treinsnelheden zou kunnen regelen. ;D
Groet van
oudebiels
-
Ik ben bijvoorbeeld nog steeds niet zover dat ik een baan danwel oppervlak voor een baan heb.
Het belangrijkste is dat je er lol in hebt.
Of dat nu als tapijtrijder is, als beginner, gevorderde of klinknagelneuroot maakt niet uit.
Als je geen ruimte hebt, is iets opvouwbaars of wegklapbaars trouwens ook nog wel mogelijk.
Desnoods een plaat triplex onder het logeerbed met een simpel ovaaltje.
Eventueel kun je ook enkele modules maken, die je eenvoudig kunt opbergen als je niet rijdt.
En het is maar hobby. Het hoeft niet morgen af.
Als je maar lol hebt.
En die lol delen, doet de lol verdubbelen ;)
groeten
Hendrik Jan
-
Hi All,
Die blikken trafo's voldoen niet aan de essentiële veiligheidseisen van de Laagspanningsrichtlijn, cq -verordening. Dat geldt overigens ook voor de bekende driewegstekers. Normaal zal er niets gebeuren, maar als er wel iets gebeurt, dan krijg je waarschijnlijk last met de verzekering, zeker als er schade voor derden is ontstaan.