BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Hans Reints op 08 June 2016, 10:34:38
-
Evertjan de Rooij van het Spoorwegmuseum deelt het volgende mede!
Spoorwegmuseum gaat 72 ton zware locomotief takelen
Iconische stoomlocomotief 3737 krijgt nieuwe plek in museumhal
De grote museumhal van Het Spoorwegmuseum ondergaat een ingrijpende metamorfose. Het thema van de nieuwe inrichting is ‘Treinen door de tijd’ en vertelt het verhaal van 175 jaar personenvervoer per trein. Door presentaties rond 10 iconische treinen wordt de treingeschiedenis op een speelse manier tot leven gebracht. Op maandag 13 juni wordt het paradepaardje van het museum, stoomlocomotief 3737, op haar nieuwe plek getakeld. ‘Treinen door de tijd’ wordt op 7 juli officieel geopend. Tijdens de verbouwing is Het Spoorwegmuseum gewoon open voor publiek.
3737lengte
Treinen door de tijd
In de grote museumhal is de historische collectie treinen van het museum te zien, de getoonde collectie wisselde regelmatig. Het Spoorwegmuseum heeft er nu voor gekozen een tiental ‘iconen’ uit de treinhistorie een vaste plek te geven. De nieuwe opstelling, die de naam ‘Treinen door de tijd’ heeft gekregen, vertelt door middel van interactives, beeld- en geluidsfragmenten en kleine collectiestukken het verhaal van 175 jaar personenvervoer over rails. Daarbij gebruikt het museum presentatievormen die passen bij de tijdsperiode waarin de treinen op het spoor reden zoals een toverlantaarn, stomme film en een viewmaster.
Op vrachtwagen getakeld
De verbouwing is inmiddels gestart, met de verplaatsing van de NS3737 wordt de nieuwe opstelling compleet gemaakt. De NS3737 is beroemd omdat het de laatste stoomlocomotief is die in Nederland in de dienstregeling heeft gereden. Op 8 januari 1958 reed de locomotief haar laatste rit naar Het Spoorwegmuseum. De laatste jaren stond de 3737 op een vaste plek in de Expositieruimte van het museum. Om de gigantische 72 ton zware stoomlocomotief te verplaatsen moeten zowel tender als locomotief op een dieplader worden getakeld. Dit zal maandag gedurende dag gedaan worden.
Nieuwe opstelling
Het Spoorwegmuseum heeft voor ‘Treinen door de tijd’ een keuze gemaakt uit de vele beschikbare treinen. Uitgangspunt is dat de trein iconisch of beeldbepalend is geweest en een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis. Naast de NS3737 zal ook de SS13, de oudst bewaarde Nederlandse stoomlocomotief, een plek krijgen in de opstelling. De eerste elektrische trein, de ZHESM, staat aan het perron tegenover het restauratierijtuig van Wagon Lits uit 1943. Houten rijtuigen uit 1874 en 1910 laten zien hoe rijtuigen zich hebben ontwikkeld door de jaren heen. Uit een wat meer recente periode zal een elektrische locomotief uit de 1200-serie, het icoon van de jaren 50 de Blauwe Engel en de beroemde Hondekop te zien zijn. De meest recente trein is de Dubbeldekker die in de jaren 80 de toenemende groei van reizigers moest opvangen. Gestreefd wordt om zoveel mogelijk treinen open te stellen voor publiek, er zullen dus meer treinen toegankelijk zijn.
-
8 januari 1958?
*hele diepe zucht*
-
De ZHESM is een trein tegenwoordig?
*hele diepe zucht*
Even opzoeken: 8 januari moest dus 7 zijn
-
Dit is een diep triest persbericht....
-
is de loc zelfs niet meer rolbaar?
-
De ZHESM is een trein tegenwoordig?
Ja, ging vroeger als vliegtuig door het leven... Wat is er niet goed aan trein?
-
En het is Wagons-Lits en geen Wagon-Lits? Jullie zijn wel streng hoor :)
-
Streng? Het spoorwegmuseum begaat gewoon een flater van de eerste orde... En museum rond de spoorwegen, dat de NS 3737 tot een icoon heeft verheven, maar niet eens de juiste datum van de laatste stoomrit correct in een persbericht weet te zetten?
-
En museum rond de spoorwegen, dat de NS 3737 tot een icoon heeft verheven, maar niet eens de juiste datum van de laatste stoomrit correct in een persbericht weet te zetten?
zucht... :P
-
Aan de positieve kant; mooi dat de loc wat prominenter komt te staan. Die roodkoperen zaal is toch meer het B-podium.
-
Ja, ging vroeger als vliegtuig door het leven... Wat is er niet goed aan trein?
Ik heb altijd gedacht dat het een spoorwegmaatschappij was, zoals de NS.
-
is de loc zelfs niet meer rolbaar?
Het spoor waar de lok nu op staat is niet verbonden met de rest van het spoor in het spoorwegmuseum.... Daarom is er een vrachtwagen nodig...
Michael
-
Ik heb altijd gedacht dat het een spoorwegmaatschappij was, zoals de NS.
En daar heb je dan ook helemaal gelijk in. Kijk maar: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuid-Hollandsche_Electrische_Spoorweg-Maatschappij
ZHESM is de naam van een voormalige maatschappij en niet van een materieeltype.
Steyn
-
Hierover werd afgelopen zaterdag tijdens de jaarvergadering van de Vrienden van het Spoorwegmuseum erg veel verteld door de nieuwe directeur.
In juichende termen uiteraard. De man komt immers van het puur commerciële Dolfinarium. Ook niet zo fraai vond ik dat hij af en toe vrij duidelijk zei dat zijn voorganger het verkeerd had gedaan, maar dat hij gelukkig beter weet.
Maar deze meer emotionele zaken terzijde:
De grote hal "Wereld 4" krijgt dus een min of meer permanente expositie. Het idee van een wisseltentoonstelling van het meer moderne materieel wordt kennelijk verlaten. Het merendeel van de bezoekers brengt slechts enkele minuten tussen het opgestelde materieel door, "dus het boeit niet". Jammer voor de liefhebber, maar bedrijfsmatig waarschijnlijk wel juist. Wat dat voor de rest van de vertrouwde voertuigen betekent werd niet duidelijk. Permanent betekent ook dat we voor een rijdende Hondekop naar de gelijknamige Stichting moeten. De Heimwee expres komt niet terug, want er was te weinig belangstelling voor waardoor er vorig jaar EUR 75.000 op is verloren, geld wat beter besteed kan worden (mee eens). Wel wordt er gekeken naar mogelijkheden om op een andere manier materieel te laten rijden. Probleem daarbij is dat de buurtbewoners hier feel op tegen zijn. Overigens vertelde het Hoofd Collecties, Peter-Paul De Winter dat hij op langere termijn vreest voor de toekomst van rijdend museummaterieel in Nederland.
Door geconstateerd asbest is het depot in Blerick gesloten, waardoor het werk aan de Mat 36 en diverse andere Utrechtse projecten tot nader order stilliggen.
Dirk
Wel positief: de "open depots" op de overloop, die door vrijwel niemand werden bezocht, worden binnenkort vervangen door een grotere presentatie van de modellencollectie.
Ook: de Koninklijke Trein van Juliana wordt geheel opgeknapt en zal, samen met de replica HSM A2 en de Koninklijke Wachtkamer een speciale expositie langs het oude perron krijgen.
Het Albert Heijn festijn komt waarschijnlijk terug.
-
Ik ben in juli in Nederland en een bezoek aan het spoorwegmuseum staat op het programma, ik ben benieuwd hoe het er na die verbouwing uit ziet. De laatste keer dat ik er was, was in 2011. Wat mij erg begint tegen te vallen aan het huidige spoorwegmuseum, is de communicatie. De persberichten geven maar weinig blijk van echte inhoudelijke kennis van de Nederlandse spoorweggeschiedenis. Het is allemaal alsof het even snel bij elkaar gegoogled is. En dat vind ik erg jammer.
Waar ik vooral naar uit zie, maar dat is pas volgend jaar, is de tentoonstelling over 150 jaar spoorwegen in Nederlands Indie/Indonesie :) Jammer dat hun Nederlandsch Indische loc ingemetseld is.
Eelco
-
Tja, het "grote publiek" is de doelgroep en dat kijkt niet op een detailfoutje meer of minder...
Maar: uit wat ik er intussen van weet kan ik je verzekeren dat die Indische/Indonesische tentoonstelling zeker de moeite van de reis waard zal zijn.
Dirk
-
Wel wordt er gekeken naar mogelijkheden om op een andere manier materieel te laten rijden. Probleem daarbij is dat de buurtbewoners hier fel op tegen zijn.
Er zullen altijd mensen uit de buurt zijn die niets willen, maar dat de buurtbewoners over het algemeen tegen rijden met de treinen zijn is echt flauwekul. Zoals het ging - de heimwee-express en de verbinding met Utrecht cs - wordt het door de meesten zelfs wel gewaardeerd. Het lijkt er niet op dat nieuwe plannen erg veel uitgebreider zouden zijn.
-
Maar: uit wat ik er intussen van weet kan ik je verzekeren dat die Indische/Indonesische tentoonstelling zeker de moeite van de reis waard zal zijn.
Dat klinkt goed. Als het goed is draag ik ook een aantal bruikleenstukken bij, dus dat was op zichzelf ook al een goede reden om te komen :)
Eelco
-
Klinkt nu al goed. Wanneer is die tentoonstelling?
-
Ik ken nog geen data.
-
Wel wordt er gekeken naar mogelijkheden om op een andere manier materieel te laten rijden. Probleem daarbij is dat de buurtbewoners hier fel op tegen zijn.
Je zou toch van dezelfde buurtbewoners verwachten dat ze geen problemen hebben met de passages van wat museummaterieel? Dit is toch de "charme" van het in de buurt van een spoorwegmuseum wonen?
-
Nogmaals, dat is ook het geval. Het lijkt me meer een smoes van de directie.
-
Je zou toch van dezelfde buurtbewoners verwachten dat ze geen problemen hebben met de passages van wat museummaterieel? Dit is toch de "charme" van het in de buurt van een spoorwegmuseum wonen?
Het zou zomaar kunnen dat er wel bewoners klagen.
Hier in Zwanenburg (onder de rook van Schiphol en de Zwanenburgbaan) wonen zat mensen die continu klagen over vliegtuiglawaai.
Terwijl als je hier komt wonen WEET je dat (ikzelf heb er geen last van,iets horen of er last van hebben zijn 2 dingen).
Ik denk dat het in Utrecht niet anders zal zijn.
-
Correct!
Nogmaals, dat is ook het geval. Het lijkt me meer een smoes van de directie.
Dat mag je best vinden, maar ik zal je vertellen dat er wel degelijk problemen spelen waarbij de buurt vind dat zij overlast van het museum en diens treinen ervaren en dan voornamelijk de bewoners in de directe omgeving van het museum zelf.
Permanent betekent ook dat we voor een rijdende Hondekop naar de gelijknamige Stichting moeten.
Gelukkig ook niet helemaal waar, de Hondekop heeft een permanente plek in de tentoonstelling, maar blijft desondanks gewoon onderdeel van de rijdende collectie.
-
Dat hebben we hier in zeeland met de duitsers ::) Klagen is een goed nederlands gebruik. Als we niet meer klagen zijn we dood
-
Dat mag je best vinden, maar ik zal je vertellen dat er wel degelijk problemen spelen waarbij de buurt vind dat zij overlast van het museum en diens treinen ervaren en dan voornamelijk de bewoners in de directe omgeving van het museum zelf.
Op zich nog best begrijpelijk. Op het moment dat er nog regelmatig (goederen)treinverkeer over die lijn reed, maakte een enkele museumtrein voor de omwonenden ook niet uit. Het geluid en rumoer maakten toen aardig deel uit van het wonen in dat stuk Uterecht (ik heb zelf op het studentencomplex aan de IBB-laan gewoond). Maar nu het alleen museumtreinen zijn, valt het des te meer op en zal er sneller geklaagd worden.
Eelco
-
Toch vindt ik,als vlak bij het spoor gaat wonen,moet je niet klagen over langsrijdende treinen,dat weet je immers als je daar gaat wonen.
dat is net zoiets als bij Lieren op de camping gaan staan en dan klagen over de stoomfluit van de VSM trein
-
Niet helemaal, als je er in de afgelopen jaren bent komen wonen en je weet vanuit het nieuws dat er geen treinverkeer meer plaatsvind omdat de lijn is opgebroken, dan snap ik wel dat de treinen van het spoorwegmuseum een vervelende verrassing kunnen zijn.
-
Dat mag je best vinden, maar ik zal je vertellen dat er wel degelijk problemen spelen waarbij de buurt vind dat zij overlast van het museum en diens treinen ervaren en dan voornamelijk de bewoners in de directe omgeving van het museum zelf.
En ik zal je vertellen dat het niet de buurt is, maar sommige bewoners, zoals ik al eerder schreef. Die mogen dat ook vinden, maar het heeft het rijden van de Heimwee-express nooit tegengehouden. En dat zou ook gelden voor iets vervangends. Ik denk dat de directie zelf er niet meer erg voor voelt om nog veel met het museummaterieel te rijden en zich verschuilt achter wat buurtbewoners.
Serieuzere klachten van direct omwonenden hebben bijvoorbeeld te maken met de parkeerchaos op hoogtijdagen (inclusief het fijne gedrag van sommige automobilisten die zijn weggestuurd) en dan heeft de buurt wel een punt. Dan ziet de buurt echt tien keer liever die pendeltreintjes.
-
omdat de lijn is opgebroken, dan snap ik wel dat de treinen van het spoorwegmuseum een vervelende verrassing kunnen zijn.
het is inderdaad een verrassing, als er plots treinen over een opgebroken spoorlijn rijden. ;D
overigens heb ik heb liever een paar museumtreinen zo nu en dan, dan elk uur een stuk of 10 treinen die met 140 km/h langsrazen...
-
Ik hoor wel eens van huurders in Dieren dat daar de klacht is dat er tov langer geleden door de VSM veel meer/vaker gereden wordt, bijna dagelijks, en dan met stoom... je kunt de was niet meer buiten hangen enzo klaagt men.. Wel klein beetje begrijpelijk als je niet van de treinen, maar wel van een stralend witte was houdt dan
-
Koop een droger zou ik zeggen. (y)
-
of hang de was op een andere dag buiten ;),
bovendien, als het regent kun je de was ook niet buiten hangen.
-
Kan de 6317 dan niet bevrijd worden ,zodat je hem eens rustig dichtbij kan bekijken ,zoals de Engelse loks in het Spoorwegmuseum museum in York ?
Peter
-
Is wel een iconische loc die past in het nieuwe concept van wereld 4. Maar dat zal wel niet gebeuren.
verstuurd vanaf mijn S6 EDGE
-
Tuurlijk niet. Want dan moet die hele wereld waar de 6317 nu in staat op de schop. Die locs die daar staan komen er pas uit als die wereld verwijderd wordt.
-
Direct doen dan, zijn nu toch bezig.
Die donkere grot verdiend ze niet!!
Tinus.
-
Hmm nooit dus gezien de jeugd ook vermaakt moet worden.
Ach dromen mag.
Ben wel benieuwd naar de nieuwe opstelling.
Van de zomer maar is een bezoekje brengen
verstuurd vanaf mijn S6 EDGE
-
En ik zal je vertellen dat het niet de buurt is, maar sommige bewoners, zoals ik al eerder schreef. Die mogen dat ook vinden, maar het heeft het rijden van de Heimwee-express nooit tegengehouden. En dat zou ook gelden voor iets vervangends. Ik denk dat de directie zelf er niet meer erg voor voelt om nog veel met het museummaterieel te rijden en zich verschuilt achter wat buurtbewoners.
Ja oké, het is zeker niet de buurt die collectief klaagt nee :) Maar het speelt zeker mee, en ook bij het rijden met de Arend en andere evenementen.
Het is ook alom wel bekend dat de bezoekersaantallen van de Heimwee Expresse de laatste tijd aardig terug gelopen waren en dat het concept daarmee ook wel op zijn eind was. De Heimwee had geen winstoogmerk en heeft daarmee altijd geld gekost, maar als er dan ook weinig gebruikt van word is dat natuurlijk zonde van die investering.
Naar een alternatief word achter de schermen zeker naar gekeken en er zal ook tzt wel wat voor terug komen maar dat heeft even tijd nodig.
Dat het materieel regelmatig zal blijven rijden in toekomst hoeft men niet aan te twijfelen :)
-
We zijn benieuwd Thom. :)
Ik woon bepaald niet naast het museum, maar dichtbij genoeg om de verhoudingen te kunnen volgen. Enerzijs: wie in de binnenstad van Utrecht woont, weet dat daar activiteiten zullen zijn die je merkt. Anderzijds: wie een dergelijk museum in de binnenstad exploiteert, weet dat niet alles kan. Het blijft geven en nemen en vraagt diplomatiek gevoel van de directie. Paul van Vlijmen had een stroef begin (de presentatie van de oorspronkelijke verbouwingsplannen werd door de buurt als een overval ervaren), maar had het uiiteindelijk goed onder de knie. Nu is het even afwachten.
Mijn indruk is dat de meeste buurtbewoners het museum vooral waarderen, inclusief het rijdend decor. Een deel zal het altijd te veel blijven vinden, dat mag ook en die mensen moeten ook worden gehoord, maar dat wil niet zeggen dat die groep doorslaggevend is.
-
overigens heb ik heb liever een paar museumtreinen zo nu en dan, dan elk uur een stuk of 10 treinen die met 140 km/h langsrazen...
M'n oma woonde naast die lijn wat als kind best leuk was. 't Waren op de maliespoorbaan geen 140 km/u treinen maar goederentreinen. De kalktrein, de olietreinen, enz. Die hoorde en voelde je wel langskomen! Gaaf :)
Reinout
-
Ooit erts of kolen met vier 2200'en. Dat viel best wel op. ;D
-
Nog even over de stoomloks in het museum.
Ik vind dat zo'n 6317 toch een prachtig voorbeeld is van hoe lokomotieven er vroeger uitzagen. :D
Het Rijksmuseum gaat de Nachtwacht van Rembrandt toch ook niet in een donker zaaltje ophangen ,waar je hem even mag zien?
Gr , Peter
-
Tsja, als je een attractie maakt met de naam "stalen monsters", waar je het publiek de imposantheid en indrukwekkendheid van enorme stoommonsters wil laten ervaren, dan kun daar natuurlijk niet zo'n trutlocje als de SS 13 neerzetten. Daar spring je bij wijze van spreken uit stilstand overheen. Nee, dan gebruik je de twee grootste en imposantste locs die je als museum hebt.
Natuurlijk had het museum ook gebruik kunnen maken van replica's annex decorstukken (zie de fraaie 6300 die nu in Almelo staat), maar goed daar heeft men indertijd niet voor gekozen. Over een aantal jaar, bij een volgende verbouwing, komen beide locs heus wel weer tevoorschijn. Het belangrijkste is dat ze bewaard gebleven zijn. Want dat is helemaal niet zo vanzelfsprekend.
Eelco
-
Precies. En die discussie is toch al zo vaak gevoerd? Ze staan waar ze staan en ze kunnen er niet uit. Klaar :)
-
We zijn benieuwd Thom. :)
Ik woon bepaald niet naast het museum, maar dichtbij genoeg om de verhoudingen te kunnen volgen. Enerzijs: wie in de binnenstad van Utrecht woont, weet dat daar activiteiten zullen zijn die je merkt. Anderzijds: wie een dergelijk museum in de binnenstad exploiteert, weet dat niet alles kan. Het blijft geven en nemen en vraagt diplomatiek gevoel van de directie. Paul van Vlijmen had een stroef begin (de presentatie van de oorspronkelijke verbouwingsplannen werd door de buurt als een overval ervaren), maar had het uiiteindelijk goed onder de knie. Nu is het even afwachten.
Mijn indruk is dat de meeste buurtbewoners het museum vooral waarderen, inclusief het rijdend decor. Een deel zal het altijd te veel blijven vinden, dat mag ook en die mensen moeten ook worden gehoord, maar dat wil niet zeggen dat die groep doorslaggevend is.
Probleem is dat je van de mensen die tevreden zijn eigenlijk praktisch niets hoort, en de klagende mensen daar wel druk actie op ondernemen en alles aanpakken wat in hun bereik ligt.
Groetjes Thom,
Woont er 15 min vandaan maar is er soms te vaak en elke week wel te vinden ;)
-
Precies Thom, als er 40.000 mensen naar een treinen show gaan lees en/of hoor je daar niets van. Staan er 25 personen op de Dam te demonstreren tegen bv zwarte Piet, dan zijn alle media daar aanwezig. de laatste hebben natuurlijk een grote bek en dat geef meestal de doorslag. De zwijgende minderheid is nl niet interessant genoeg. Zo ook bij het NSM.
-
Sobat, je kletst uit je nek. ;D Als je mijn bijdrage goed had gelezen, had je begrepen dat de kleine groep hier juist niet zijn zin krijgt. Dan had er al lang niks meer gereden. Een veel grotere groep direct omwonenden heeft zo nu en dan serieus last van de activiteiten in het museum zelf en wil graag worden gehoord. De actie om de schaatsbaan tijdens het laatste Winter Station naar buiten te verplaatsen, wekte bijvoorbeeld weer niet de indruk dat er erg rekening met omwonenden wordt gehouden.
En die kleine groep die over Zwarte Piet durfde te demonstreren bleken toch wel de gevoelens van een flinke groep te vertegenwoordigen die alleen nooit het lef had. Begrijpelijk als je de agressieve reacties hoort. Over grote bek gesproken.
-
Ik reageerde in de algemeenheid op de stelling van de zwijgende meerderheid. Als je niets zeg wordt je ook niet gehoord en ben je dus niet belangrijk.
-
Samenvatting van deze discussie: Sobat Kras vindt dat Sinterklaas met Zwarte Piet in november nou eens niet per stoomboot, maar per stoomtrein in het land zou moeten arriveren. En wel in het spoorwegmuseum. Zeg ik het zo goed? ;D
Steyn
-
Dan kan je eventueel met de Arend, de Sint hoogstpersoonlijk ophalen (breedspoor in Spanje ;D ;D )
-
Je mist maar een klein stukje, tussen Spanje en Utm :p
-
Ik zag overigens dat het rijden met De Arend ook is opgeschort. Ook om financiële redenen? Dat apparaat moet toch zo nu en dan onder stoom lijkt me.
-
De arend staat op dit moment toch ook op een stuk los spoor in een stukje belevenis wereld Waar je doorheen loopt met een koptelefoon met gesproken gids?
Die is daar ook niet zo maar weg te halen.
Groeten Barry
-
Dat is geen los stuk spoor. Da's nou net het mooie daarvan. Rijdt de Arend niet dan staat ze binnen te pronken in haar decor. En als het moet kan ze "zo"naar buiten rijden.
Etienne
-
Oh dat is mooi, Weer wat geleerd (y)
Maar wat zetten ze dan neer als de arend weg is ??? Zo maar uit nieuwsgierigheid :)
Groeten Barry
-
Een stuk geschilderd hardboard...
-
Ik zag overigens dat het rijden met De Arend ook is opgeschort. Ook om financiële redenen? Dat apparaat moet toch zo nu en dan onder stoom lijkt me.
Ik denk dat we het al even over die reden hebben ;)
-
Ah, tijdelijk vanwege de verbouwing.
-
nee, die andere discussie ;)
-
Dat lijkt me sterk, want wat is er dan veranderd sinds de vorige jaren? Alleen een andere directie.
-
Maar wat zetten ze dan neer als de arend weg is Zo maar uit nieuwsgierigheid
Op de plek van de Arend staat dan een bordje dat de Arend buiten (onder stoom) te bewonderen is.
En mensen worden er ook op geattendeerd (mondeling) als ze de koptelefoon krijgen uitgereikt.
Etienne
-
Dat lijkt me sterk, want wat is er dan veranderd sinds de vorige jaren? Alleen een andere directie.
Alleen een andere directeur, de rest zit er al even.
Maar geluid speelt daarbij wel een grote rol, icm het verlengde Arend-spoor.
-
Het rijden met De Arend is dan ook een goed voorbeeld waarbij diplomatieke vaardigheden nodig zijn. Dat rijden bestaat er uit dat er met korte tussenpozen met veel kabaal en gefluit wordt opgetrokken. Ook als spoorliefhebber kan ik me goed voorstel dat direct omwonenden dat na de 22e keer op een dag wel zat beginnen te worden. Het scheelt al een stuk als die omwonenden (en je praat dan over een afstand van tientallen meters) dan serieus worden genomen en er duidelijke afspraken worden gemaakt. Bij mijn weten is dat in het verleden ook gebeurd, hetgeen dan resulteerde in vier, lang van te voren vastgestelde rijdagen, ook sinds de verlenging van het spoor. Wat is er in 2016 dan veranderd?
-
ze kunnen beter al het materiaal restaureren en aan museum lijntjes in bruikleen geven anders rijdt er over een paar jaar helemaal niks meer.
-
ze kunnen beter al het materiaal restaureren en aan museum lijntjes in bruikleen geven anders rijdt er over een paar jaar helemaal niks meer.
En wat ga je dan in het museum neerzetten? Of moeten ze het museum dan maar sluiten? Trouwens, welke museumlijn heeft er bovenleiding? Wordt lastig rijden met de Blokkendoos of de mooie collectie treinstellen die het museum heeft...
Michael
-
Of moeten ze het museum dan maar sluiten?
Zullen de omwonenden wel blij mee zijn ::) ;D
-
Het is natuurlijk klinkklare onzin dat "de directie" zich verschuilt achter de buurtbewoners. Toevallig ken ik de tweede man van het museum persoonlijk en als (o.a.) oud STIBANS voorzitter is hij er juist een voorstander van. Doe geen stellige beweringen zonder feitenkennis.
Zoals gezegd, de Heimwee Expres gaf een jaarlijks verlies van EUR 75.000 wegens half lege treinen.
En wat de omwonenden betreft: kennelijk zijn we vergeten dat de bouwplannen destijds op verschillende punten vrij ingrijpend gewijzigd zijn door juridische acties van de buurt. Zo herinner ik me dat het oorspronkelijke plan inhield dat er rond de draaischijf achter het hoofdgebouw een polygonale locloods zou komen, maar de buurt wenste "zichtlijnen" open te houden, en er was meer. Het bleef bij wat symbolische poorten. ik heb er geen oordeel over of die bezwaren redelijk waren of niet (je zult maat tegen een gevel moeten aankijken), ik beweer slechts dat er onder de buurtbewoners toen en nu wel degelijk onvrede was en is.
Dirk
-
Zoals gezegd, de Heimwee Expres gaf een jaarlijks verlies van EUR 75.000 wegens half lege treinen.
Misschien moet er ook meer aan gedaan worden om de ritjes met de Heimwee Expres te promoten, ik kom de aankondigingen eigenlijk nooit tegen. Dit kan ook in de spoorweg flora, en sociale media. Maar helemaal winstgevend zal het nooit worden, maar trekt misschien wel meer bezoekers aan voor het museum, op die manier komt er toch weer geld in kas?
Groet Hans
-
Het is natuurlijk klinkklare onzin dat "de directie" zich verschuilt achter de buurtbewoners. Toevallig ken ik de tweede man van het museum persoonlijk en als (o.a.) oud STIBANS voorzitter is hij er juist een voorstander van. Doe geen stellige beweringen zonder feitenkennis.
Zoals gezegd, de Heimwee Expres gaf een jaarlijks verlies van EUR 75.000 wegens half lege treinen.
Lees eerst wat er wordt geschreven, voordat je zo stellig antwoord. Ik schrijf nergens dat de Heimwee-Express om een andere dan financiële redenen is opgeheven. Ik schrijf ook dat de klachten van een klein aantal buurtbewoners het rijden van de express nooit hebben belemmerd. Dat hoeft dus ook niet voor een alternatief te gelden, zoals de directie volgens Thom tijdens de jaarvergadering heeft gezegd. Ik was daar niet bij. Ik constateer slechts dat het rijden met de express en de Arend is gestaakt zonder dat er al wat nieuws was bedacht. En dat er geen reden is omwonenden de schuld te geven van het vooralsnog ontbreken van een alternatief.
Ik vind tevens dat niet de hele buurt, maar wel de direct omwonenden serieus moeten worden genomen. Er staan honderden huizen binnen een afstand van 100 meter van het museumterrein, sommige mensen wonen nog net niet op het terrein. Het vertrouwen van die mensen heeft een behoorlijke knauw gekregen bij de presentatie van de eerste verbouwingsplannen. Dat werd ervaren als een overval en ik vind dat niet raar. De plannen kwamen voor omwonenden en gemeente uit de lucht vallen en leken op geen enkele manier rekening te houden met de omwonenden. Er zijn ook helemaal geen juridische acties nodig geweest. De gemeente heeft de hoofdrol gespeeld en geëist dat de plannen in overleg met de direct omwonenden (niet de complete buurt) zouden worden aangepast. En zo is ook het gegaan. En sindsdien is er regelmatig overleg geweest over de activiteiten van het museum. Dat heeft het rijden van de Heimwee-Express of De Arend dus nimmer tegengehouden. Dat overleg schijnt nu weer stroef te lopen. Het zou kunnen dat de direct omwonenden die ik goed ken, een en ander anders ervaren dan de directie.
-
ze kunnen beter al het materiaal restaureren en aan museum lijntjes in bruikleen geven anders rijdt er over een paar jaar helemaal niks meer.
Ik denk dat ik hier maar even niet op ga reageren...
-
ze kunnen beter al het materiaal restaureren en aan museum lijntjes in bruikleen geven anders rijdt er over een paar jaar helemaal niks meer.
Dat noemde ze bij ons aan boord,"slap gelul van een arebei" :angel:
-
Ik denk dat ik hier maar even niet op ga reageren...
Neu, want zo'n antwoord geeft al aan dat men eigenlijk geen idee van de rijdende collectie heeft :)
Overigens heeft het bijtrekken van de verbouwing in 2003/4 niet zovee nut in relatie tot het rijden met de Arend, die reed toen nieteens en had ook niet meer dan 10 meter spoor buiten de deur :)
-
Er zijn natuurlijk ook mogelijkheden om zonder extreme overlast met zo'n loc te rijden. Maar goed, die communicatie met de buurt zal vast wel komen.
-
Was net op het nieuws, ze zijn begonnen, alleen word er niks getakeld de loc word, net als ander materieel in een half uur op de oplegger getrokken.
Net even iets anders als dat in het 1ste bericht word aangegeven.
-
Takelen zegt niets meer dan het gebruik van een takelblok. Niets over de richting (horizontaal / verticaal) van de takeling ;)
-
Is er beeldmateriaal van deze verhuizing?
-
Takelen
1) Hijsen 2) Het ophijsen 3) Omhoog hijsen 4) Omhooghijsen 5) Opbeuren 6) Ophalen 7) Ophijsen 8) Optuigen 9) Optakelen 10) Trijsen 11) Taliën 8)
-
Is er beeldmateriaal van deze verhuizing?
Tekst van de Facebook pagina van het Spoorwegmuseum:
Vandaag een spannende dag in Het Spoorwegmuseum. Op de foto staat de tender van de 3737. Deze wordt samen met de imposante loc 3737 van zijn oude vertrouwde plekje gehaald en in de vernieuwde museumhal geplaatst. Vanavond besteedt SBS Hart van Nederland aandacht aan deze bijzondere verhuizing.
-
Leuk fragment. Waarom gebruiken ze de draaischijf niet?
Wat betreft geluidsoverlast van het museum vind ik onzin. Men heeft er zelf voor gekozen om daar te gaan wonen.
-
Tsja, zo simpel is alleen de wetgeving niet omtrent geluid en als je je zo opstelt als museum, wordt het probleem alleen groter en hoef je helemaal niets meer van vrede te verwachten van je buren :_
De draaischijf word hier niet gebruikt, omdat die niet verbonden is het spoor waar de 3737 stond en nu de Longmoor op staat ;)
-
Wat betreft geluidsoverlast van het museum vind ik onzin. Men heeft er zelf voor gekozen om daar te gaan wonen.
En het museum heeft er zelf voor gekozen op die plek te gaan verbouwen en actiever te willen worden. Aan dat soort dooddoeners heb je niks. Wie in de binnenstad woont, moet wat geluid accepteren en dat doen de meeste direct omwonenden ook Wie een dergelijk museum in de binnenstad wil exploiteren, moet wat beperkingen accepteren. Het is geven en nemen.
-
Ach ik ken iemand die op 50 meter van de A7 woont en klaagt over de rook van een stoomtrein die twee keer per dag langs rijdt...........
You can't win :D
-
En het museum heeft er zelf voor gekozen op die plek te gaan verbouwen en actiever te willen worden. Aan dat soort dooddoeners heb je niks. Wie in de binnenstad woont, moet wat geluid accepteren en dat doen de meeste direct omwonenden ook Wie een dergelijk museum in de binnenstad wil exploiteren, moet wat beperkingen accepteren. Het is geven en nemen.
Wordt het dan niet eens tijd om gewoon het hele museum daar op te doeken en te kiezen voor een meer modernere accommodatie, met meer ruimte en betere bereikbaarheid, minder overlast want er zijn dan geen omwonenden en uiteraard worden eventuele uitbreidingsmogelijkheden dan makkelijker in de toekomst.
Ik weet niet of de grond eigendom is van het museum als dat wel zo is kunnen ze daar een goede opbrengst voor krijgen is die ouwe meuk uit de binnenstad is toch niet meer van deze tijd en waarom zo krampachtig aan die locatie vasthouden.
-
.... waarom zo krampachtig aan die locatie vasthouden.
Het Maliebaanstation misschien? ;)
Ze hebben nu zoveel geïnvesteerd dat een verhuizing niet echt economisch zou zijn.
-
Wordt het dan niet eens tijd om gewoon het hele museum daar op te doeken en te kiezen voor een meer modernere accommodatie, met meer ruimte en betere bereikbaarheid, minder overlast want er zijn dan geen omwonenden en uiteraard worden eventuele uitbreidingsmogelijkheden dan makkelijker in de toekomst.
Begin jaren negentig werd her en der geopperd dat de grote loods in Roosendaal een mooie locatie zou zijn voor een dependance van het spoorwegmuseum. Het museum zelf en het Maliebaanstation zijn gewoon een deel van Utrecht, de locatie heeft nadelen maar ook zeker voordelen. In plaats van ergens op een winderig industrieterrein ligt het pal naast het gezelligste stadscentrum van Nederland :)
De collectie van het spoorwegmuseum is onderhand zo groot dat het idee van een dependance wat mij betreft nog steeds hout snijdt.
Eelco
-
Die dependance is er dan ook wel, in de vorm van de oude wagenwerkplaats te Blerick.
Alleen is die niet publiek toegankelijk maar herbergt wel een deel van de collectie.
-
die ouwe meuk uit de binnenstad is toch niet meer van deze tijd en waarom zo krampachtig aan die locatie vasthouden.
Volgens mij snap je de essentie van het museum niet helemaal... De locatie en het gebouw zélf zijn een wezenlijk onderdeel van de collectie. Als ik alleen maar moderne zooi wil zien in een staalbuizenomgeving nam ik de trein naar Leiden wel of zo...
-
De locatie is onvervangbaar.
Alleen jammer dat het te klein is om de complete collectie te tonen.
Wellicht ooit een 2de locatie erbij.
Ben benieuwd naar de nieuwe indeling van wereld 4.
verstuurd vanaf mijn S6 EDGE
-
Zelden is een museum in staat de gehele collectie te tonen. Hetzij door plaatsgebrek, door onderhoud, door uitleen, of een bewuste keuze wat je laat zien. Zo heb je vaste tentoonstellingen en wisseltentoonstellingen. Nu lijkt mij gezien de naam die laatste het meest voor de hand liggend in dit geval. ;D
-
Wordt het dan niet eens tijd om gewoon het hele museum daar op te doeken en te kiezen voor een meer modernere accommodatie, met meer ruimte en betere bereikbaarheid, minder overlast want er zijn dan geen omwonenden en uiteraard worden eventuele uitbreidingsmogelijkheden dan makkelijker in de toekomst.
Ik weet niet of de grond eigendom is van het museum als dat wel zo is kunnen ze daar een goede opbrengst voor krijgen is die ouwe meuk uit de binnenstad is toch niet meer van deze tijd en waarom zo krampachtig aan die locatie vasthouden.
Onze geschiedenis en ons industriëlerfgoed is in dit land niet belangrijk.
Tenzij het in 'Oranje' gehuld kan worden. Dan schijnen 'wij' ineens
een samenhorig volk te zijn. De locatie is prima, alleen de Nederlander
heeft immer wat te vertellen over de bereikbaarheid van een locatie.
Om het daarom maar weg te slaan, en ergens anders in zo'n sfeerloze
schoenendoos je collectie te tonen. Is een waardeloos argument.
Door te onderbouwen met een plan, is er al teveel naar de donder geholpen.
-
Voor de grote verbouwing is zelfs de gehele werkplaats met bijbehorende sporen in Amersfoort aangeboden.
Marc
-
Oh? Dat is voor het eerst dat ik daar van hoor...
-
Wordt het dan niet eens tijd om gewoon het hele museum daar op te doeken en te kiezen voor een meer modernere accommodatie, *knip*
Wanneer ben je voor het laatst geweest :p?
Het gebouw op het achterterrein is nou niet bepaald oud of klassiek te noemen ;)
-
Vandaag even in het museum geweest. Wat bij binnenkomst opvalt is dat er een muur bij de entree in wereld 4 is gemaakt. De entree met controle van de toegangsbewijzen is nu meer afgescheiden. Verder staan er in de grote hal van wereld 4 bij elkaar nog ongeveer 10 locs/bakken, waarbij ik de Hondekop voor twee bakken tel. Verspreid over het gebouw staat nog een en ander, maar het overgrote deel van het materieel staat nu buiten. De Longmoor is verhuisd naar de oude plek van de 3737 en de kinderpret is eraf gehaald.
Een echte verbetering die ik zo gauw constateerde, is de catering. Het assortiment in het restaurant is uitgebreid en er zijn veel betere koffiemachines aangeschaft. (y) Erg leuk vind ik de apart geïnstalleerde stationsautomatiek met frietloket Gelijk een kroket getrokken en die was lauw, zoals het hoort. :)
-
Ik was er vorige week ook en ik moet eerlijk gezegd een beetje wennen aan de nogal ruime opstelling van het materieel. Er staat nu vrij weinig van de collectie en dat vind ik een beetje jammer. Misschien is het een idee voor ze om twee keer per maand of zo een nostalgie-express te laten rijden tussen het museum in Utrecht en de 'opslag' in Blerick... Ook goed voor het materieel: rust roest per slot van rekening.
Wat de catering betreft ben ik het voor een deel met je eens (die ouderwetse automatiek is idd een topper!), de verkrijgbare belegde broodjes echter vind ik exorbitant hoog geprijsd: € 5,- voor een belegd rond hard broodje met een diameter van net 10 cm... :-\....
Wel apart overigens was het feit dat de twee nu in het museum aanwezige turquoise locs, de 1201 en de 1125, in kleur toch duidelijk (lijken) te verschillen, terwijl ook de biezen een andere kleur hebben: de 1125 gaat echt richting groen, terwijl de 1201 donkerblauw is...
Grtn,
Rob
-
Dat kleurverschil is een bewuste keuze, de lokken komen immers bij een andere fabrikant vandaan en gebleken is dat die beide een eigen ontwerp en interpretatie van kleuren hadden :)
-
De verschillen in kleur is te verklaren door de verschillende leveranciers, Werkspoor en Alshom.
zie ook dit draadje;
http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,12265.390.html
(thom was me net voor ;D)
Groeten Arjen
-
Ik ben net ook even wezen kijken.
(http://i112.photobucket.com/albums/n177/spadejong/20160806_112158_zpszxypems0.jpg)
(http://i112.photobucket.com/albums/n177/spadejong/20160806_100707_zpsnnha4ngt.jpg)
Zie nu dat de foto niet scherp is maar van deze kant heb ik er maar één gemaakt en de andere kant staat half in de schaduw.
(http://i112.photobucket.com/albums/n177/spadejong/20160806_100803_zpsmsxtrtpa.jpg)
Vooruit dan maar, ook de andere kant. En gelijk is door de lichtinval de kleur anders.
(Ik heb een nieuwe telefoon van het werk en de stikker zat nog op de lens dus misschien is dat de oorzaak ::))
Kleuren zijn iets anders maar dat is zeer moeilijk te zien, de 1200 lijkt meer naar grijs/blauw te neigen en de 1100 meer groen/blauw en hoe licht de kleur is hangt zeer sterk af van de belichting dus je kan niet zien of de ene lichter van kleur is of niet.
Wel apart is de blauwe koppelingshaken bij de 1200, wordt pimpen op de Roco.
Beide zijn heel fraai.
Niks op de indeling aan te merken, wel leuk dat het anders is dan heb je toch een reden om nog eens te gaan.
Stephan.
-
de 1200 lijkt meer naar grijs/blauw te neigen en de 1100 meer groen/blauw en hoe licht de kleur is hangt zeer sterk af van de belichting dus je kan niet zien of de ene lichter van kleur is of niet.
Hou er ook rekening mee dat de 1100 buiten staat en de 1200 binnen en je daarmee ook al een heel andere belichting hebt. Het turkoois van beide locs zou het zelfde moeten zijn. Als het goed is heeft men bij de restauratie van de 1100 de verf van de 1200 gebruikt. Alleen de biezen hebben idd een andere kleur.
Verder, ik ben in juli ook in het museum geweest. De opstelling vond ik prima. Misschien iets te ruim, maar wel overzichtelijk. De SS 13 heeft een mooi plekje gekregen, zo dwars op de sporen. En de bijnaam is opeens "de bril" geworden....
Eelco
-
Het turkoois van beide locs zou het zelfde moeten zijn. Als het goed is heeft men bij de restauratie van de 1100 de verf van de 1200 gebruikt. Alleen de biezen hebben idd een andere kleur.
Wat ik begrepen heb niet en zijn ze onafhankelijk van elkaar op de kleur uit gekomen. Bij de bouw is de ene verf is in Frankrijk en de andere in Nederland gemend, logisch dat ze verschillend zijn.
Stephan.
-
Met de Franse slag!!??
-
Ik weet niet of de grond eigendom is van het museum als dat wel zo is kunnen ze daar een goede opbrengst voor krijgen.......
Hahahahaha, je hebt er wel verstand van Paul. Vandaag kan mijn dag niet meer stuk :D ;D .
Groet Gert, architect.
EDIT
SK, als beide fabrikanten een kleurmonster hebben gekregen en ze die allebei goed hebben benaderd, maar vanuit een verschillende kleur-start, dan verschillen de uiteindelijke kleuren flink. Ze hadden in die tijd nog geen internationaal gestandaardiseerde kleurmonsters, behalve RAL en die was niet zo uitgebreid als nu. En als je dan een bepaald-niet-standaard kleur als turquoise wilt is de kans op verschil levensgroot.
-
Wat ik begrepen heb niet en zijn ze onafhankelijk van elkaar op de kleur uit gekomen. Bij de bouw is de ene verf is in Frankrijk en de andere in Nederland gemend, logisch dat ze verschillend zijn.
Ja, zestig jaar geleden. Ik heb het over de gerestaureerde exemplaren.
-
Ik ook, maar ik kan het betreffende draadje niet vinden.
Hier staat het toch?: http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,12265.msg3221642846.html#msg3221642846 (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,12265.msg3221642846.html#msg3221642846)
-
Dat gaat over 1100'den en 1300'den. Hier staat het explicieter. http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,12265.msg3221643851.html#msg3221643851
Er is idd sprake van kleurverschil tussen de 1100 en 1200
-
Is er iemand die met de hand op het hart kan verklaren dat in de jaren 50 de locs exact dezelfde kleur hadden?
Ik ben een paar jaar te jong, maar ik heb wel allerlei verhalen gehoord over het niet kleurecht zijn.
Maar laten we de kleurendiscussie niet opnieuw gaan voeren. Niemand weet nog wat "echt" is.
Dirk
-
Die discussie hoeven we idd niet meer te voeren. Ik denk ook niet dat er nog maar iemand is die zich het kleurenpalet van de NS rond 1951/1952 nog zonder fouten voor de geest kan halen.
Nu het museum geen heimwee-expres meer heeft, zou men kunnen overwegen om een (tijdelijke) kap over het stuk spoor langs het perron te maken zodat de boel daar in elk geval beschut staat.
-
We houden geen discussie over de juiste kleur, de 1200 is turquoise en de 1100 turkoois en beide zijn de juist.
Stephan.
-
Hou er ook rekening mee dat de 1100 buiten staat en de 1200 binnen en je daarmee ook al een heel andere belichting hebt. Het turkoois van beide locs zou het zelfde moeten zijn. Als het goed is heeft men bij de restauratie van de 1100 de verf van de 1200 gebruikt. Alleen de biezen hebben idd een andere kleur.
Zoals ik eerder zei zijn we tot de conclusie gekomen dat de fabrikanten beide een eigen interpretatie van de kleur turkoois hadden en derhalve is de 1125 bewust net een andere, uiteraard onderbouwde, kleur turkoois geschilderd.
De kleuren van de banden verschillen eveneens, de 1125 heeft de banden in een 'Sloot groene' kleur gekozen door ontwerper Paul Arzens.
De blauwe band op de 1200'en is daar waarschijnlijk weer een interpretatie van Werkspoor van, die werd immers ook pas weer later op de lok aan gebracht.
-
Dat kleurverschil is een bewuste keuze, de lokken komen immers bij een andere fabrikant vandaan en gebleken is dat die beide een eigen ontwerp en interpretatie van kleuren hadden :)
Op de 1201 zag ik gisteren ook twee verschillende tinten turkoois. :)
Verder ziet de opgeknapte DDM ABv er ook netjes uit, alleen missen de 2e klasse opschriften nog.