BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Biesje op 15 January 2015, 00:05:10
-
Dag allen,
Wat zijn de plannen van de musea wat betreft de vloot (toekomstig) rijvaardige loks en treinstellen? Ik hoorde dat er plannen waren om de 1125 van het spoorwegmuseum weer rijvaardig te maken. Blijft het dan de 1122 of worden er correcte platen gemaakt voor een 1125? En blijft deze dezelfde kleur of word deze overgeschilderd naar het 'nieuwe' turkoois ontdekt op de 1201 van de KLOK?
Ik hoorde ook dat de 1302 weer blauw gemaakt wordt, gaat deze ook weer rijvaardig gemaakt worden?
Verder nog nieuws te melden van de diverse bewaarde DE 2 en het TEE DE IV stel? Of andere interessante projecten? :)
Dan nu een aanname die ik graag bevestigd zou hebben: mocht de 1125 turkoois blijven en rijvaardig worden dan zou deze een omgekeerd L sein moeten voeren denk ik, hoewel dit historisch niet klopt. Zelfde geldt voor de 1201 van de KLOK. Maar voordat ik moeilijk ga doen om mijn 1:87 loks hiervan te voorzien zuo ik het graag zeker weten :)
Bedankt voor het lezen,
Mvg,
Robert (die zijn 1:87 museum collectie graag correct heeft)
-
Met het rijvaardig maken van de 1125 zijn ze al bezig, al zal dat nog wel een tijd duren. Komt weer op de baan met het echte nummer 1125. Kleur blijft hetzelfde als het goed is.
-
Misschien contact opnemen met de 'conservator' van het spoorwegmuseum en vragen wat de plannen zijn?
-
Of eens kijken op het NMMD-forum (http://forum.locaalspoor.nl/new/).
Groet,
Bas
-
Ik verwacht dat de 1125 wel een schilderbeurt krijgt, maar dat zie je snel genoeg. Omdat op de hoofdbaan een driepuntsfrontsein verplicht is zal het wel een omgekeerde L worden. Hoe lang het nog duurt voor de loc klaar is weet ik niet, maar ze zijn al een aardige tijd bezig dus wie weet zie je de loc dit jaar wel op de baan. Laat je verrassen zou ik zeggen :)
Over de 1201, 1302, 180 en TEE-RAm is zover ik weet geen nieuws en ik verwacht ze op korte of middellange termijn ook niet op de baan. Of de 1302 blauw wordt zou ik niet weten. Maar er lezen hier ook wel mensen van het Spoorwegmuseum mee, wellicht willen die nog een tipje van de sluier oplichten.
-
De 1125 (enige goede nummer voor deze loc) gaat inderdaad een schilderbeurt krijgen. De huidige kleurstelling wordt aangepast aan de tot nu toe bekende originele gegevens vergelijkbaar met de 1201.
De 1302 wordt op termijn blauw, maar ik gok niet dit jaar. Er is nog genoeg ander werk te doen.
De1125 behoud het frontseinbeeld "omgekeerde L"
Mvg,
Robin
-
Dank allen, dan weet ik nu wat ik moet verspijkeren aan mijn modelletjes voor mijn 1:87 museum :)
Mvg,
Robert
-
Moet je eigenlijk deze erbij hebben: https://www.modelspoor-shop.nl/producten-bestellen/product/31-maliebaanstation-h0 :)
-
Project TEE,wordt zover ik heb begrepen via internet een lang process.
Men wil al enige jaren met 1200 draaistellen zelf een motorbak bouwen,maar zover ik weet ligt t hele spul al enige "lange" tijd stil.
Kan me ook voorstellen dat een herkeuring na het bouwen ok niet goedkoop is,(bijna onmogelijk) dus of dat TEE project ooit klaarkomt,ik heb r mn ??? bij.
Al wens ik iedere stichting/club niks anders dan voorspoed toe,zodat ze hun doel kunnen bereiken (y)
-
Euhm, wat dacht je dat de bouw van die motorwagen zal gaan kosten? Daar zijn keuringskosten nihil bij hoor...
-
Lijkt me inderdaad nogal een klus om even een stuurstand te voorzien van 1200 draaistellen en er een dieselmotor aan te knopen. Als er normaal stoot en trekwerk aan het 'lege' einde van de trein gemaakt word kan er iig een andere lok voor gehangen worden. Maar weet niet of dit mogelijk is. Of anders voorlopig een motor bak van een Plan U er voor? Zou machtig wezen om de trein weer te zien rijden in wat voor vorm dan ook.
-
Het is een designklassieker. Mogelijk is er wel geld te vinden voor het opknappen van een kopbak. En dan overdragen aan het spoorwegmuseum.
Het gaat niet alleen om de herbouw. De exploitatie is ook kostbaar.
De motorbakken zijn gesloopt. Soms moet je de geschiedenis niet terug willen draaien.
-
Voor TEE bakken kan je ook een oude diesellokaan hangen, soms moet je afwijken van de werkelijkheid. Als er iets niet mogelijk is.
Wel ben ik van mening, stop liever (veel) geld in een paar treinen om ze te laten rijden, dan overal een beetje en dat het niks wordt, zie ook de rode de2...
-
Ik wilde net zeggen...
Over pragmatisme en out-of-the-box denken gesproken: waarom halen ze niet ook zo'n Amerikaanse F7 over? Dan laat je 'm lekker rijden als Northlander hier. Dat is nog enigszins authentiek. Desnoods geef je die hele zwik dan ook nog TEE-kleuren, maar persoonlijk vind ik dat minder. Zolang er niets mee gebeurt is het jammer van de investering geweest dat hele spul over te halen denk ik. Maar goed, wie weet zijn er al een heleboel mensen achter de schermen druk bezig, dus dan praat ik voor mijn beurt.
Wat betreft die 1200-draaistellen: zijn die nog los bewaard gebleven, of betekent dat opofferen van een bestaande 1200 voor dit Frankenstein-project?
-
Ik denk niet dat zo'n f7 aan de eisen van het Nederlandse spoorwegnet kan voldoen. ;D En enig idee wie de exploitatiekosten van het geheel wil dekken?
De activiteiten van de stichting zijn niet erg geheimzinnig. Ze proberen primair het spul zo veilig mogelijk gestald te krijgen en dat is mooi. Maar verdere reële plannen zijn er niet.
-
Mijn idee is ook de TEE met twee stuurstandkopbakken rolvaardig in qua interieur compleet maken en er dan met een andere loc voorgekoppeld mee rondrijden.
Als je erin zit te reizen merk je toch niet dat er iets anders voorzit wat de tractie verzorgd (je kunt toch niet uit de raampjes hangen ;D )
Dan kan wel het luxe reizen en dineren in de trein in TEE-stijl aangeboden worden.
En als je voor de rijtuigbakken internationale toelating weet te krijgen kun je met locwissels aan de grenzen ook in het buitenland rijden, zonder zelf allerlei gedoe met Indusi of wat dan ook.
Maar ja, ik zit niet in het bestuur ;)
-
Een mooie pragmatische oplossing natuurlijk. Ik had 'm al eens eerder gehoord. Dan hoef je alleen maar een koppelingsprobleem op te lossen.
Ik denk niet dat zo'n f7 aan de eisen van het Nederlandse spoorwegnet kan voldoen. ;D
Dat is idd heel waarschijnlijk. Hij zal denk ik flink aan de lijn moeten ;D
Voor een evt Frankenstein motorwagen zullen de eisen niet anders zijn. Wat is dan de kortste (goedkoopste) weg?
-
Tja het TEE verhaal lijkt mij een gebed zonder einde.
Ik denk dat 1 a 2 mooi en goed opgeknapte bakken een absolute meerwaarde voor het NSM zou zijn als vertegenwoordiger voor het luxe TEE tijdperk. Een compleet rijvaardig treinstel heb ik nooit realistisch gevonden gezien de nieuw te bouwen motorbak.
Als we het dan toch over het rijvaardig maken van museummaterieel hebben. Dan vind ik het nog realistischer om de 3737 weer rijvaardig te maken dan een nieuwe motorwagen voor de TEE te bouwen.
-
Maar goed, wie weet zijn er al een heleboel mensen achter de schermen druk bezig.....
Klopt. Ze zijn vooral bezig een locatie te vinden waar de vrijwilligers zonder poespas lekker aan de gang kunnen gaan. Waar het stel nu staat is het ze verboden om te klussen.
-
Wat is het plan achter dat klussen, mag of kun je daar iets over zeggen?
-
Mijn idee is ook de TEE met twee stuurstandkopbakken rolvaardig in qua interieur compleet maken en er dan met een andere loc voorgekoppeld mee rondrijden.
Ik vind de gedachte niet eens zo slecht. Als we toch aan het fantaseren zijn is een V200 haalbaarder, mooi design, omschilderen in TEE kleuren en laten goedkeuren om hier in NL te laten rijden. Maar dat zou ook met een 1200 kunnen gebeuren, daar valt nog wel aan een rijdend exemplaar te komen. Design ontmoet design :D
Groet,
michel
-
Wat is het plan achter dat klussen, mag of kun je daar iets over zeggen?
Exacte plannen weet ik niet. Maar wat ze willen is een plaats waar ze ongestoord en ongehinderd door allerlei regeltjes van IL&T, Nedtrain en Prorail, verder kunnen gaan waar ze al mee bezig waren. Interieur verder opknappen, exterieur verder schilderen en herstellen. Ding zit onder de alternatieve verf, en dan staat ie nog wel "veilig" in een kooi.... >:(
De plannen, tekeningen en hoe ze het willen doen met de aandrijving zijn er ook, alleen de financiën ontbreken. Daar zijn ze hard mee aan het werk, om dat rond te krijgen.
-
Tja dat laatste zal je niet krijgen zolang het stel alleen maar staat te verpieteren.... ::)
-
Dennis83,
Als je het draadje eens goed doorleest MAG er op de huidige locatie van het stel NIET gewerkt worden en is de TEE club hard aan het zoeken naar een andere plek waar WEL aan het stel gewerkt mag worden.... Alleen maar mopperen dat het "stel staat te verpieteren" gaat over niets... Ik denk dat de wil om iets van het stel te maken er is.. Dus... Wie weet nog een mooie spooraansluiting waar het stel terecht kan.....
Michael
-
Die locaties zijn er.
Ook onderdak is er. Voor dit soort projecten is namelijk een organisatie als 'STORE' opgericht.
Store staat voor: STichting Onderdak RailErfgoed.
De KLOK, de 1501 stichting en de hondekopclub maken hier ook gebruik van
Alleen: meedoen kost geld (zijnde: het delen in de huur van een loods) en dat heeft de TEE (er) niet (voor over).
Ook in spoorwegland geldt tegenwoordig dat alleen de zon voor niks opgaat.
Voor wat betreft het werken aan de trein zonder last te hebben van de regeltjes van genoemde partijen: Deze partijen zal je hard nodig hebben om na het werken aan de trein enige vorm van toelating te kunnen verkrijgen op het spoor. Dan kan je beter openheid betrachten dan op voorhand te lopen schoppen.
Het is maar een tip.
-
Tussen restaureren en exploiteren zit een hele lange weg, die wellicht met de aankomende veranderingen in wet en regelgeving heel erg moeilijk gaat worden. Een 3737 opnieuw restaureren en ermee op de hoofdlijn willen rijden vergt zoveel aanpassingen aan de locomotief, daar moet je aan zo'n topstuk niet zomaar aan willen beginnen.
Een fonds opzetten waarmee je een landelijke crowd funding op gang helpt waarmee je bestaande clubs met historisch materieel kan steunen, jongeren enthousiasmeren en wettelijk regelen dat historische objecten na restauratie in Nederland moeten blijven zijn grote stappen die echt genomen moeten worden.
-
Dennis83,
Als je het draadje eens goed doorleest MAG er op de huidige locatie van het stel NIET gewerkt worden en is de TEE club hard aan het zoeken naar een andere plek waar WEL aan het stel gewerkt mag worden.... Alleen maar mopperen dat het "stel staat te verpieteren" gaat over niets... Ik denk dat de wil om iets van het stel te maken er is.. Dus... Wie weet nog een mooie spooraansluiting waar het stel terecht kan.....
Michael
Hmm, schijnbaar een trap tegen het zere been.
Maar zo was mijn reactie niet bedoeld.
De harde realiteit is dat het stel nu wel degelijk staat te verpieteren.
Als je geldschieters wil hebben zul je op zijn minst met concrete plannen over de brug moeten komen.
Dat houd dus in dat je een geschikte locatie moet hebben waar je aan het werk kan (de oplossing is hierboven aangedragen). Als je dat voor elkaar hebt lijkt het mij een stuk makkelijker om mensen/instanties zover te krijgen dat ze je financieel gaan steunen.
-
Ik heb verder helemaal niets met de stichting TEE en begrijp dat hen wel een aanbod is gedaan maar daar kon/wilde de stiching niet betalen.... Vroeger zag je de stichting nog weleens op hobbybeurzen als Rail en Eurospoor maar dat is ook weer een paar jaar geleden....... het is publicitair erg stil geworden.. Dat is meestal geen goed teken.....
Ik ergerde me aan jouw reactie omdat deze erg kort door de bocht was..
Ik vrees een beetje het ergste voor het TEE treinstel..
Michael
-
Goede avond allen,
Niet alleen het museummaterieel maar ook de plannen van de museumspoorlijnen/organisatie's zijn interessant. Wat zijn hun plannen? Misschien is het mogelijk om die vraag bij de kop toe te voegen?
Ik ben zeer benieuwd hoe de TEE-club de nieuwe motorwagen in gedachte heeft. Wat betreft onderdak is het idee van Jeroen Mooij zo slecht nog niet. Niet lang geleden (1,5 jaar) heb ik ook contact met hun gehad over het stallen van 2x Mat. 64 2 wagenstellen voor een bepaald doel. Het is dat het initiatief niet door ging maar anders was het wel mooi gelukt.
Wat betreft de 3737 is Meiningen een dure maar eigenlijk wel de beste optie als ze de 3737 weer op eigen kracht willen hebben. Zeker omdat er in Nederland niet meer de benodigde kennis hiervoor is. Maar dat is mijn mening dan omdat ik probeer mee te denken.
Dat wilde ik even kwijt.
MVG, Hielke1501
-
Ik denk dat je nu wel wat dingen zegt zonder dat je daadwerkelijk weet waar je het eigenlijk over hebt, want ik weet wel zeker dat er in Nederland genoeg kennis is om een stoomlok als de 3737 te reviseren.
Sterker nog, misshcien is hier nog wel méér kennis dan in Meiningen zou zijn voor die machine...
Maar met de kloppende uitspraak van Markaaij hierboven moeten we het onderwerp 3737 maar even laten rusten hier ;)
-
@Thom,
Als de kennis er is, waarom gebeurd het dan niet? Dat is het laatste wat ik me eigen dan afvraag net voor die rust. ;)
MVG, Hielke1501
-
Laat Markaaij dat nou net mooi verwoord hebben :)
Aanpassingen voor ATB en stroomvoorziening daarvoor zal een aardige impact op de machine hebben, en daarbij opgeteld het het NSM helaas geen stoomdepot is en je daar de machine niet goed kunt opstoken en kunt onderhouden hebben tot deze keus geleid.
-
Helemaal mee eens Thom!!!
Michael
-
Ik durf wel te stellen dat alle grote museumspoorlijnen in staat zijn om de 3737 weer op de baan te brengen (SGB, SHM, VSM, STAR, MBS en ZLSM). En de RTM wellicht ook wel, al weet ik niet of de loc daar door de deur & in de hal past ;)
-
Dan kan je beter openheid betrachten dan op voorhand te lopen schoppen.
Ik weet niet waar je dat uit op kan maken, maar schoppen is het zeker niet. ???
-
Klopt. Er staat dan ook: "Dan kan je beter openheid betrachten dan te lopen schoppen" als gehele zin. Wat dan weer verwijst naar de het voorgaande over de genoemde instanties.
Is geen stemmingmakerij, is gewoon een tip. (wat er ook bij staat).
De ontwikkelingen in regelgevingland maken het elk jaar moeilijker om iets fatsoenlijk toegelaten te krijgen op het spoor. Dus naast de conditionele afkalving van het stel heb je ook te maken met een groeiende procedureberg. Dus er is meer dan dubbel haast geboden om het stel onder dak én in toegelaten, verrijdbare staat te krijgen. Pas als dat een gegeven is, dan kan je voorzichtig eens gaan nadenken over iets als een motorwagen. Bij al deze stappen is het niet onverstandig om (gecertificeerd en onafhankelijk) deskundig advies mee te laten kijken wil je een kans van slagen hebben naar officiële toelating op het spoor.
-
Wat betreft de 3737 word al aangegeven dat het aanbrengen van de benodigde apparatuur het prachtige uiterlijk van deze oude dame niet ten goede zou komen. Wellicht is dit ook bij andere prachtige machines het verschil?
Zou het niet mogelijk zijn dit soort apparatuur onder te brengen in een bijwagen zoals een stalen D bijvoorbeeld?
Uiteraard zal je nog steeds de signalering in de cabine moeten hebben en in het geval van gsmr het apparaat in de cabine moeten hebben. Maar is dit niet op te lossen door een extra kabel tussen rijtuig en loc? Als ik me niet vergis moeten veel museummachines tegenwoordig toch al een extra wagentje mee hebben t.b.v. de detectie.....
-
Ik zou niet weten welk museummaterieel met een detectiewagen moet rijden, dus dat valt wel mee.
Je kunt wel spanningvoorziening wel in een rijtuig of wagen achter de lok, maar dan kun je helemaal niet meer omlopen ;)
Verder blijft de inbreuk op het historische karakter, spoelen, bedieningsapparatuur in de cabine, bekabeling, GSM-R zal toch allemaal in het zicht komen te zitten.
-
Je kunt wel spanningvoorziening wel in een rijtuig of wagen achter de lok, maar dan kun je helemaal niet meer omlopen ;)
Verder blijft de inbreuk op het historische karakter, spoelen, bedieningsapparatuur in de cabine, bekabeling, GSM-R zal toch allemaal in het zicht komen te zitten.
Omlopen zou nog steeds kunnen, je zal dan alleen een keer extra om je bijwagen moeten omlopen.
Je hebt inderdaad gelijk dat er enkele zaken in het zicht zullen blijven zoals spoelen en kabels, maar dit lijken mij de minst storende zaken aan het uiterlijk. Maar antennes, voeding en dergelijken (die mijn inziens het meest storend zouden zijn) hoeven dan niet op een prachtige loc aangebracht hoeven worden. De signalering en gsmr zit in de cabine en is dus alleen zichtbaar voor het personeel wat er op rijd. Als passagier of spotter zal je daar niets van zien toch?
-
Tis net hoe graag je wilt dat zaken niet opvallen. Als je de boel op accu's laat werken (als dat is toegestaan) die dan worden opgeladen via een dynamo aan een van de tenderassen en je hangt de meeste andere zaken ook tussen het (tender)frame kom je een heel eind lijkt me... dat er wat kleine zichtbare dingen aan de loc zitten, tja, die gepoetste messing lantaarns zijn ook niet origineel, en de rails zijn zwaarder en er is bovenleiding en de huizen en auto's naast t spoor zijn ook vaak moderner dan de jaren '30...zo eindeloos erg is dat allemaal nou ook weer niet.
-
Gewoon elektrische aandrijving in de tender lijkt me nog het veiligst.
-
Zou het niet mogelijk zijn dit soort apparatuur onder te brengen in een bijwagen zoals een stalen D bijvoorbeeld?
Uiteraard zal je nog steeds de signalering in de cabine moeten hebben en in het geval van gsmr het apparaat in de cabine moeten hebben. Maar is dit niet op te lossen door een extra kabel tussen rijtuig en loc? Als ik me niet vergis moeten veel museummachines tegenwoordig toch al een extra wagentje mee hebben t.b.v. de detectie.....
De technische mogelijkheid zal het probleem niet zijn. Praktisch is het uiters onhandig maar de grootste bottleneck is wel de regelgeving. Er zijn twee regels die het als het ware praktisch onmogelijk maakt om het op te lossen met "de ekektrische apparatuur in een bijwagen": de ATB mag niet gevoed worden met alleen een batterij. Dat kun je wellicht nog oplossen met een generator, maar de tweede regel is de doodsteek: De ATB-kast en de spoelen zijn een geheel. Als je de kast gaat onderbrengen in een rijtuig en de spoelen op de loc, betekent dat stekkerverbindingen. Opzich nog steeds geen probleem. Maar met eventueel omlopen moeten de stekkers los. En dan schrijft de regelgeving voor dat de ATB opnieuw ingeregeld moet worden. Kortom: dat wordt het niet.
Groetjes,
Emiel
-
Gewoon elektrische aandrijving in de tender lijkt me nog het veiligst.
Nee, gewoon een ouderwets opwindmechaniek met zo'n sleutel.
*zet modpet op*: Maar even alle gekheid op een stokje voor de hele 3737-discussie weer loos gaat: Het lijkt me ernstig voorbarig nu al te gaan denken aan relatief eenvoudige zaken als GSM-R. De loc staat lekker droog en warm binnen, op een plek waar iedereen haar kan bewonderen. Dat is misschien niet naar ieders zin. Maar het heeft weinig nut keer op keer deze discussie aan te zwengelen. Mochten mensen daar toch behoefte aan hebben, er is een facebookpagina waar er nar hartelust geklaagd, gefantaseerd en actie gevoerd mag worden aangaande deze loc. *zet modpet weer af*
De toekomst van het TEE-stel lijkt me vrij onzeker op dit moment. Het is jammer dat de club, om welke reden dan ook, geen passend onderdak heeft. Nu er twee kopbakken voor handen zijn, zou je theoretisch de een in TEE-uitvoering en de ander in Northlander-uitvoering kunnen herstellen en deze wisselend tentoonstellen in het NSM.
Verder zijn er uiteraard plannen zat tot het rijvaardig maken van divers museummaterieel. Kijk naar de vooroorlogse bakken die de SGB heeft verzameld, de stam bolkoppen bij de VSM, de lokaalspoorrijtuigen bij de MBS of de enorme collectie trambakken bij de SHM. Maar ja, iets met tijd en geld...
Eelco
-
En dan schrijft de regelgeving voor dat de ATB opnieuw ingeregeld moet worden. Kortom: dat wordt het niet.
Kijk, en dat is nog eens een goede reden dat dit dus niet kan. Bedankt voor de toelichting. (y)
-
Ik durf wel te stellen dat alle grote museumspoorlijnen in staat zijn om de 3737 weer op de baan te brengen (SGB, SHM, VSM, STAR, MBS en ZLSM). En de RTM wellicht ook wel, al weet ik niet of de loc daar door de deur & in de hal past ;)
Nou de 3737 is het zelfde als de Zweedse lokken bij de ZLSM duur in bedrijf stellen en houden van die machines,door de materialen,zoals koper brons enz.
Het zijn luxe machines tegenover de Duitse,die werkpaarden zijn en veel minder edelmetalen zitten,en van de duitse machines zijn duizenden gebouwd en onderdelen onderling uitwisselbaar en dat is bij de luxe machines niet zo.
gr,Jo
-
Ik vind de gedachte niet eens zo slecht. Als we toch aan het fantaseren zijn is een V200 haalbaarder, mooi design, omschilderen in TEE kleuren en laten goedkeuren om hier in NL te laten rijden. Maar dat zou ook met een 1200 kunnen gebeuren, daar valt nog wel aan een rijdend exemplaar te komen. Design ontmoet design :D
Groet,
michel
Hoi Michel,
Je kunt ook iets met de plan U combineren,want die is namelijk de kleine zus van de T.E.E Ram.
gr,Jo
-
Laat Markaaij dat nou net mooi verwoord hebben :)
Aanpassingen voor ATB en stroomvoorziening daarvoor zal een aardige impact op de machine hebben, en daarbij opgeteld het het NSM helaas geen stoomdepot is en je daar de machine niet goed kunt opstoken en kunt onderhouden hebben tot deze keus geleid.
Thom,
ATB hoeft geen probleem te zijn.
De tender van de 3737 kan een riemaangedreven asgenerator hebben net zoals bij het stuurstandrijtuig Mat'24
Een ATB kast zoals bij DE-1 en Mat'24 kan ook ergens op de tender een plaatsje krijgen.
Dus ATB en stroomvoorziening is geen reden, voor de rest onderschrijf ik alle punten waarom je de 3737 lekker binnen moet laten staan.
En voor een ieder die het daar niet mee eens is, die moet zich maar eens afvragen waar de mankracht vandaan moet komen om de loc te restaureren en te onderhouden.
Dat zal ten koste gaan van het andere rijvaardige materieel en of dat opweegt tegen het incidenteel inzetten van de 3737 is maar zeer de vraag.
-
Hoi Michel,
Je kunt ook iets met de plan U combineren,want die is namelijk de kleine zus van de T.E.E Ram.
gr,Jo
Ik meen een jaar of 2 terug op de TEE site hebben gelezen dat men een complete plan U motor heeft weten te "scoren" om die in die te bouwen nieuwe bak te proppen.
Maar goed zolang men niet mag klussen op de plek waar het stel nu staat,en men voorlopig blijkbaar niet "zomaar" even een nieuwe locatie heeft gevonden,wordt conserveren van t stel,laat staan het bouwen van iets helemaal nieuw van de grond af aan erg lastig.
Het wordt er voor alle stichtingen en clubs niet makkelijker op,telkens worden regels verscherpt en aangevuld om "zo lijkt het" straks alles wat oud is van de baan te kunnen weren.
Het wordt in elk geval elke keer duurder om iets van vroeger zo danig aan te passen dat het nog wel op het hoofdlijn net mag rijden,en bij de meeste clubs en stichtingen groeit het geld nou net niet op de rug of aan een boompje.
We kunnen enkel hopen dat degene die zich met ouder materieel bezig houden om het in wat voor vorm dan ook te bewaren wellicht in de toekomst gezamelijk iets kunnen vinden om door te gaan met hun missie,waardoor wij nog lang in welke vorm ook kunnen genieten van wat hun proberen te bewaren.
-
Hoi Floris,
Daar heb je helemaal gelijk in. :)
Mvg Jo
-
Verder blijft de inbreuk op het historische karakter, spoelen, bedieningsapparatuur in de cabine, bekabeling, GSM-R zal toch allemaal in het zicht komen te zitten.
GSM-R zal nog wel mee vallen, de 3737 heeft tenslotte ook telerail ingebouwd gekregen. ;D
Voor de rest is alles prima verwoord waarom de 3737 lekker veilig binnen moet blijven!°
Mvg,
Robin
-
Daar stak alleen de lijmtang uit wilde je zeggen :p?
@Henk,
Het ging me er niet om dat ATB technisch niet mogelijk zou zijn, maar dat het afbreuk doet aan het historische aanzicht van de machine, maar verder ben ik het zondermeer met je eens ;)
Verder is ATB inbouwen niet zo heel bijzonder moeilijk nee, dat het in de DE1 gelukt is weet ik alles van ;D
-
Automatische regulateursluiting lijkt me ook nog iets wat je op zo'n loc volgens mij niet wil.
-
Dat is zo moeilijk niet om aan te brengen en valt ook niet op.
John
-
Wat mij betreft mogen ze de motorwagen van de TEE ook gewoon eerst als 'dummy' maken. Draaistellen van multiplex of zo. Ik kan mij best voorstellen dat een stuurstand niet zomaar omgebouwd kan worden naar motorwagen. Het is jammer dat je niet ergens een partytent boven een spoor kan bouwen om te klussen.
Wat de 3737 betreft is er al genoeg over gepraat in het verleden. De conclusie was geloof ik dat het technisch allemaal wel kon maar je kan het ding niet genoeg echt laten rijden en warmstoken om op conditie te houden of zo. Het is jammer maar wellicht over 25 jaar als onderdelen voor een stoomlok ook gewoon geprint kunnen worden :P
Dat de 1122/1125 weer gaat rijden is natuurlijk best wel geweldig. Maar wat kan je er achter hangen als museumtrein? Worden er nog plan D turkoois geschilderd? Of mogen er stiekum ook blauwe rijtuigen achter? :)
Verder vroeg ik mij al een tijdje af waarom de enige lila lok (2530) bruin is gemaakt. Er zijn al bruine 2400en en bruine 2200en en zelfs een bruine 1200. Lila was juist zo speciaal :)
Mvg,
Robert
-
Voor een leuke sliert plan D's, kan de VSM wel een royale donatie gebruiken ;)
Die bruine 2530 wordt dan weer gecompenseerd door de blauwe 2412. En te zijner tijd tuft er ook weer een prachtig gerestaureerd stoomlocje door noord holland.
Er zijn in elk geval plannen genoeg bij de diverse musea.
-
*Fantasie modus aan*
Als het spoorwegmuseum nou het stammetje plans D's van de vsm over koopt en mooi turkoois verft voor achter de 1125 en de andere elocs (zelfs de 3737 dan natuurlijk mogelijk)
Met geld kan de VSM weer een hoop andere mooie dingen doen (plan k's opkappen)
Kan die NSM plan K mooi naar de VSM, de plan E en W naar SHD..
*Fantasie modus maar weer uit ;)*
-
Of NSM schenkt de 3737 aan de VSM.
Dan een multiplex 3737 ergens in een donker hoekje. (valt dan niet op dat het de echte niet is).
Tinus.
-
Tuurlijk, het museum gaat één van haar topstukken schenken...
-
Zo, zullen we het bij concrete plannen houden en niet bij fantasiediscussies?
-
Met veel plannen en weinig geld ,is veel museummaterieel uitgeteld.
Veel materieel wachten op betere tijden en staan in wind en weer te lijden.
Zolang ,voor zulke doelen de subsidiekraan verder dichtgedraaid wordt.
Staat voor veel museummaterieel een afsluitbord. ???
Gr Jo
-
Er gaan zonder twijfel economisch betere tijden komen, en daarmee ook meer financiële mogelijkheden voor de diverse museumspoorlijnen.
Ondertussen gaat de bouw van een omC-tje bij de SGB rustig verder en staat er een vierkant tramlocje voor de RTM in de steigers.
Eelco
-
Nou de 3737 is het zelfde als de Zweedse lokken bij de ZLSM duur in bedrijf stellen en houden van die machines,door de materialen,zoals koper brons enz.
Het zijn luxe machines tegenover de Duitse,die werkpaarden zijn en veel minder edelmetalen zitten,en van de duitse machines zijn duizenden gebouwd en onderdelen onderling uitwisselbaar en dat is bij de luxe machines niet zo.
gr,Jo
In geen enkele stoomloc zitten onderdelen van edelmetaal (zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Edelmetaal ). De duurste metaalsoorten die gebruikt wordt zijn brons en witmetaal.
De 3737 een luxe-machine... Ik raad je aan eens een vergelijking te maken: met -20° C een ritje met tender-voor op de 3737, of op de 01 1075. Dan kom je er wel achter dat de laatste toch wel wat meer luxe biedt qua beschutting. Dus ja, wat is luxe?
Voor de rest maakt het echt niet uit met welke stoomloc je rijdt. Ze hebben allemaal witmetalen lagers en bronzen bussen. Ze hebben allemaal wielbanden die wel eens afgedraaid of vervangen moeten worden. Ze hebben allemaal een ketel die op welke manier dan ook onderhoud behoefd. En wat betreft de onderdelen. Er mogen dan wel vele duizenden Duitse machines gebouwd zijn en een zekere uitwisselbaarheid hebben. Dat gaat alleen op als je als spoorwegonderneming duizenden locs hebt en magazijnen vol onderdelen hebt liggen.
Als museumbedrijf heb je dat voordeel niet of nauwelijks en is het altijd sappelen met onderdelen. Kijk eens naar de SHM en MBS. Die rijden met machines waarvan er maar één is of waarvan hooguit één of twee zusterlocs bestaan. Toch rijdt een loc als Bello al bijna 30 jaar als museumloc. Bello mag dan welliswaar kleiner zijn dan de 3737, maar is niet minder uniek.
Tot slot wil ik afsluiten met een citaat van een voormalige chef-werkplaats van een museumberijf: stoom is duur, ongeacht waar je mee rijdt.
Groetjes,
Emiel
-
Hoi Emiel ,
Heb het over onderhoud en niet over rijden de 3737 heeft veel koperwerk waar de Duitse machines andere materialen gebruiken.
Luxe machines zijn machines waar veel onderhoud aan is en weinig mee gereden of niet wordt.
Wij zien dit ook bij onze Zweedse machines,hoe moeilijk het is om hun actief te houden,en voor de rest heb je gelijk.
groetjes
Jo
-
*Fantasie modus aan*
Als het spoorwegmuseum nou het stammetje plans D's van de vsm over koopt en mooi turkoois verft voor achter de 1125 en de andere elocs (zelfs de 3737 dan natuurlijk mogelijk)
Met geld kan de VSM weer een hoop andere mooie dingen doen (plan k's opkappen)
Kan die NSM plan K mooi naar de VSM, de plan E en W naar SHD..
*Fantasie modus maar weer uit ;)*
Die D's en K's reden prima doormekaar destijds en het museum heeft wel meer lokken dan een turkooise 1125 waar wat achter moet hangen natuurlijk :)
Tel daarbij op dat het museum als hoofddoelstelling heeft de spoorweggeschiedenis te laten zien, en wat minder als doelstelling heeft een correcte stam rijtuigen neer te zetten.
-
Hoi Emiel ,
Heb het over onderhoud en niet over rijden de 3737 heeft veel koperwerk waar de Duitse machines andere materialen gebruiken.
Luxe machines zijn machines waar veel onderhoud aan is en weinig mee gereden of niet wordt.
Wij zien dit ook bij onze Zweedse machines,hoe moeilijk het is om hun actief te houden,en voor de rest heb je gelijk.
groetjes
Jo
Het typische aan al dat koperwerk is dat daar weinig onderhoud in zit, omdat het meeste doorgaans versiering is of gewoon leidingwerk. Wat overigens niet inhoud dat de Duitse machines per definitie andere materialen gebruiken. Ze zien er voornamelijk anders uit omdat er geen koperen versiering op zit (enkele uitzonderingen daargelaten natuurlijk). En wat betreft de uitleg over wat een luxe machine is, met de 01 1075 wordt ook betrekkelijk weinig gereden. Maakt het dat een luxe machine?
Groetjes,
Emiel
-
Ik zou de definitie van 'luxe' niet zonder meer op één van beide locomotieven willen plakken.
Met zijn 4 cilinders is de 3700 voor de reiziger natuurlijk erg luxe, en de koperen en messing onderdelen staan natuurlijk erg chique, maar het machinistenhuis zou ik ronduit spartaans willen noemen.
Een Duitse loc ziet er misschien minder chique uit in het zwart/rood, maar is verder (oorlogsmachines daargelaten) van alle gemakken voorzien, en zeker de locomotieven met een gesloten machinistenhuis zullen voor de machinist veel luxer overgekomen zijn dan die 'oude hokken' waar je bij achteruitrijden 's winters maar beter goed tegen de vuurkist aan kon kruipen (oké, beetje overdreven misschien :D).
Grote verschil tussen locomotieven als de Zweden van de ZLSM en de 3737 vergeleken met de Duitsers zoals die van de VSM is de ouderdom, de Zweden van de ZLSM en de 3737 zijn allemaal ouder dan 95 (de E(2) en 3737 zijn inmiddels de 100 alweer even voorbij), terwijl de meeste Duitsers nu rond de 70 zitten (tuurlijk, de 80'er van de VSM is ook alweer 86, maar ik heb zo het idee dat die ook wat onderhoudsintensiever is) en de jongste locs de 60 nog niet gepasseerd zijn.
Oudere locs hebben nou eenmaal meer onderhoud nodig dan jongere locs, en een bijkomstig voordeel van de jongere Duitsers is het gemak van grote series met uitwisselbare onderdelen. Waren dit kleinere series geweest (lees: was de 2e wereldoorlog nooit uitgebroken), dan hadden die locomotieven tegenwoordig met dezelfde problemen gekampt.
-
Nu we toch doorzeuren over de 3737, wil ik opmerken dat het in bruikleen geven van de 3737 aan de VSM helemaal niet zo´n slecht idee is! Denk op die manier is ook de 65 018 bij de SSN gered. Via crowdfunding, en bijvoorbeeld de loterijen kan er dan geld ingezameld worden voor herstel. Herstel waarbij de loc in ieder geval weer rijvaardig gaat worden en zichtbaar, en niet het risico gaat lopen om ook in een kermisattractie terecht te komen. De discussie of dat de loc dan ATB moet krijgen kan later gevoerd worden, op het VSM spoor kan de locomotief uit de weg zonder ATB. Bij gelegenheid kan de loc terug naar het Museum, als ze haar daar willen hebben, maar de loc kan ook ingezet worden tijdens andere manifestaties bijvoorbeeld bij de ZLSM. Voor de rest, wat rijtuigen betreft heeft het NSM zelf 3 rijtuigen, de SSN heeft 2 Belgische rijtuigen die prima achter een historische trein passen. De VSM heeft een aantal mooie blokkendozen, en met wat fantasie kunnen de BM´s van de SSN ook prima mee. Wat betreft het bewaren van de TEE trein, in mijn ogen een heilloos project, ik heb zeker respect voor het idee, maar verwacht er weinig van!
Groet Hans
-
Oudere locs hebben nou eenmaal meer onderhoud nodig dan jongere locs, en een bijkomstig voordeel van de jongere Duitsers is het gemak van grote series met uitwisselbare onderdelen. Waren dit kleinere series geweest (lees: was de 2e wereldoorlog nooit uitgebroken), dan hadden die locomotieven tegenwoordig met dezelfde problemen gekampt.
Ik vrees dat dit voor museumlocs niet echt op gaat. Leeftijd zegt niets over de mate van onderhoud. Het gebruik zegt iets over de mate van onderhoud. En dat heb je nog twee best wel grote verschillen. Een stoomloc die min of meer dagelijks gebruikt wordt, zal met name onderhoud vergen in de bewegende delen. Een stoomloc die slechts incidenteel rijdt, heeft veel meer te maken ketelonderhoud, omdat deze het overgrote deel van de tijd koud is en dus ten prooi kan vallen aan corrosie. Hoewel bij het gebruik ervan een stoomketel aan slijtage onderhevig is, is het niet gebruiken van een ketel nog veel slechter, tenzij je de ketel goed conserveert. Maar ja, dan kun je hem weer niet gebruiken.
Wat het onderdelen-verhaal betreft, die uitwisselbaarheid klopt uiteraard. Maar dan moet je die onderdelen wel hebben. Bovendien: alles is maakbaar. De SHM vervaardigd tegenwoordig gewoon zelf injecteurs van brons die historisch verantwoord zijn. Kijk eens naar het revisieverslag van de 6513. Die loc is voor het overgrote deel nieuwbouw.
Groetjes,
Emiel
-
Denk op die manier is ook de 65 018 bij de SSN gered.
De 65 018 was opzich al museumloc bij het Deutsche Dampflok Museum in Neuenmarkt-Wirsberg. Alleen niet rijvaardig. Dat was toen nog niet mogelijk vanwege het stoomverbod bij de DB. De SSN zocht in die tijd een grote tenderloc. En omdat de eigenaar een rijvaardig herstel wel zag zitten, is de loc door de SSN naar Nederland gehaald. De loc is 10 jaar gehuurd met en optie op koop. En na 10 jaar is de loc dus gekocht.
Groetjes,
Emiel
-
@Paul Bender,
Ook ik zit bij een van de Nederlandse museumclubs en heb en wil daarom ook veel leren op dat gebied. Zeker omdat het nog een zeer jonge club is. Daarom kan het ook voorkomen dat ik overkom als een van de ''stuurlui aan de wal'', maar als ik het fout heb hoor ik dit ook graag. Daarom heb ik ook verschillende petten op bij BNLS, behalve de moderatorspet. ;D
MVG, Hielke1501
-
Ik vrees dat dit voor museumlocs niet echt op gaat. Leeftijd zegt niets over de mate van onderhoud. Het gebruik zegt iets over de mate van onderhoud. En dat heb je nog twee best wel grote verschillen. Een stoomloc die min of meer dagelijks gebruikt wordt, zal met name onderhoud vergen in de bewegende delen. Een stoomloc die slechts incidenteel rijdt, heeft veel meer te maken ketelonderhoud, omdat deze het overgrote deel van de tijd koud is en dus ten prooi kan vallen aan corrosie. Hoewel bij het gebruik ervan een stoomketel aan slijtage onderhevig is, is het niet gebruiken van een ketel nog veel slechter, tenzij je de ketel goed conserveert. Maar ja, dan kun je hem weer niet gebruiken.
Wat het onderdelen-verhaal betreft, die uitwisselbaarheid klopt uiteraard. Maar dan moet je die onderdelen wel hebben. Bovendien: alles is maakbaar. De SHM vervaardigd tegenwoordig gewoon zelf injecteurs van brons die historisch verantwoord zijn. Kijk eens naar het revisieverslag van de 6513. Die loc is voor het overgrote deel nieuwbouw.
Groetjes,
Emiel
Hoi Emiel,
Dat is waar,wij zien het aan onze Zweedse stoomlocomotieven,maar waar revisie afhankelijk wordt ,aan het budget,
en er komen meer dingen aan het licht dan geplant,wat is dan wijsheid,want de jongste is 100 jaar en waar men heel goed
moet gaan voor uitkijken,is dat het vakmanschap niet verloren gaat.
gr Jo
-
Tegen beter weten in:
NSM 6317 op Beneluxspoor (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,53288.0.html)
NSM 3737 op Beneluxspoor (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,11034.0.html)
NSM 3737 op NMLD (http://forum.locaalspoor.nl/new/viewtopic.php?f=10&t=1919)
-
Sorry, ik wilde alleen maar wat meer weten over de plannen van de musea betreffende hun materieel. Ik heb helemaal geen zin om me op andere fora in te schrijven voor elk verschillend ding wat ik wil vragen.
-
Sorry, ik wilde alleen maar wat meer weten over de plannen van de musea betreffende hun materieel.
Biesje,
Met jou initiële vraag is in de basis niet zoveel mis (al weet ik als oude haas dat het uitnodigt tot een mijnenveld aan narigheid). Het zijn de antwoorden en uitweidingen die leiden tot mijn recente reacties.
Ik heb helemaal geen zin om me op andere fora in te schrijven voor elk verschillend ding wat ik wil vragen.
En het punt is dat ik niet altijd zin / tijd energie heb om jouw (maar meer in algemene dan persoonlijke zin) huiswerk te doen. Verder hoeft je je op fora als NMLD niet in te schrijven (volgens mij) om te kunnen lezen. Als afsluiting heeft de ervaring mij ook geleerd dat mensen zelden de moeite nemen om fora eens door te struinen op zaken die ze willen weten / vragen. De meeste fora hebben een meer dan afdoende zoekfunctie. Ook nemen mensen helaas ook maar zelden de moeite om een langer draadje eens helemaal vanaf het begin door te lezen. Vaak blijkt dan dat veel vragen gewoon al gesteld en beantwoord zijn.
-
even terzijde
Die bruine 2530 wordt dan weer gecompenseerd door de blauwe 2412.
denk persoonlijk dat het opzich niet ondenkbaar is dat die lok (2530) ooit weer ns' in een ander kleurtje gekwast wordt.(ik zou dat wel leuk vinden :D)
gr
-
Neem maar van mij aan, dat er nog genoeg museummaterieel van kleur zal verschieten. Afwisseling trekt publiek, en daar leven alle musea van.
Mvg,
Robin
-
Ja verandering van spijs doet eten zegt men.
Daarom is de RAM T.E.E een mooi project ,waarom krijgen die mensen geen medewerking die ze verdienen, een fatsoenlijke werkplek en er moet toch ergens subsidie te krijgen zijn,misschien bij het Europese hof,want er zijn vele wegen naar Rome,dit treinstel heeft al veel gekost om zo weg te laten roesten.
De stuurstand die omgebouwd naar motorwagen moet worden ,kun je dat niet via schoolproject of leerproject laten uitvoeren en bedrijven helpen of die een flinke duit in het zakje doen vermelden met een bronzen plaket .
Dit doen ze bij de Oosterburen ook,kijk maar naar de RWTH in Aken die een eigen stoomlokje hebben en onderhouden.
Gr,
Jo
-
Het is geen kwestie van een stuurstand ombouwen; de motorwagen moet 100% nieuw gebouwd worden, inclusief toelating. Dat gaat wel minimaal een aantal tonnen kosten...
-
Nou techniek van vandaag de dag staat voor niks,en de rst heb ik al beschreven.
Gr,
Jo
-
Volgens mij weet ik nu wel genoeg, draadje kan weg als het zo lastig is. Ik ga maar wat huiswerk maken denk ik want alles wat iemand kan vragen kan ook zelf opgezocht worden. Jammer dat ik de tijd er niet voor heb met een eigen bedrijf om dag en nacht fora af te struinen. Als iemand mij wat wil vragen dan zeg ik altijd: vragen kost niks en je kan het beter vragen dan verkeerd aannemen of doen.
Ik had zelf de NMLD site al eerder bekeken maar zag weinig informatie over toekomstplannen voor het materieel wat ik bekeek, bv bij de 1302 staat het er helemaal niet bij dat deze weer blauw gaat worden of dat de 1125 weer 1125 gaat worden in de nieuwe/oude/correcte kleur. Het forum aldaar is niet heel erg actief met maar één draadje wat actief was in 2014 en zelfs dat draadje had de laatste post in mei 2014, de rest is nog van 2013 en eerder. Dit forum is veel actiever maar ik hou me maar bij mijn modeltreintjes en zal het niet meer durven om hier wat te vragen wat ik ook op grootspoor fora zou moeten kunnen vinden.
Wat is er nu mis met vragen? Ik vraag niemand om mijn huiswerk te doen en het voor mij op te zoeken, maar ik weet dat er op dit forum mensen zijn die het nodige gewoon al weten omdat ze dicht bij het vuur zitten. Nogmaals mijn excuses voor mijn stomme vragen en dat ik verkeerd begrepen heb hoe dit forum werkt en ik zal het noot meer doen.
Bedankt allen voor de discussie en de antwoorden.
-
@Jo, in feite moet de hele motorbak worden herontworpen en dan als uniek stuk worden gebouwd. Ik vind de schatting van tonnen van Tim nog erg voorzichtig. Die tonnen kan je wel uittrekken voor het restaureren en technisch geschikt maken van de andere bakken. Daarna heb je dan een fraaie trein die onderhoud en stalling nodig heeft en zich alleen met flinke verkiezen en een hoop moeite laat exploiteren.
De stichting heeft geen subsidietje hier en subsidietje daar nodig, maar een mecenas met diepe zakken.
-
Wat Biesje zegt over het NMLD forum kan ik beamen, echt recent en veel gepost wordt er niet. Dus dit lijkt me geen rare plek om er naar te vragen. En als je je er aan stoort, lees je dit draadje toch niet...
-
Volgens mij weet ik nu wel genoeg, draadje kan weg als het zo lastig is. Ik ga maar wat huiswerk maken denk ik want alles wat iemand kan vragen kan ook zelf opgezocht worden. Jammer dat ik de tijd er niet voor heb met een eigen bedrijf om dag en nacht fora af te struinen......
Kennelijk wordt dan verwacht dat beantwoorders van vragen dan maar alle fora moeten afstruinen!
Wat een merkwaardige gedachtenkronkel!
Mvrgr
Koopmans
-
het is niet de vraag of een ander dat gaat doen neem ik aan.
meer van als je het toevallig weet.
dan kan je het toch beantwoorden?
Groeten martijn
-
Ik had zelf de NMLD site al eerder bekeken maar zag weinig informatie over toekomstplannen voor het materieel wat ik bekeek, bv bij de 1302 staat het er helemaal niet bij dat deze weer blauw gaat worden of dat de 1125 weer 1125 gaat worden in de nieuwe/oude/correcte kleur. Het forum aldaar is niet heel erg actief met maar één draadje wat actief was in 2014 en zelfs dat draadje had de laatste post in mei 2014, de rest is nog van 2013 en eerder. Dit forum is veel actiever maar ik hou me maar bij mijn modeltreintjes en zal het niet meer durven om hier wat te vragen wat ik ook op grootspoor fora zou moeten kunnen vinden.
Dat NMLD op dit moment niet echt veel activiteit toont ben ik met je eens, maar daar kunnen we op BNLS weinig aan doen. In hoeverre BNLS de leegte bij NMLD moet gaan opvullen is een boeiende vraag, maar het antwoord daarop ligt in de toekomst. Vooralsnog bieden we op BNLS gewoon de ruimte om "Grootspoor" zaken te bespreken en daar valt dus museumbedrijf ook onder
Wat is er nu mis met vragen? Ik vraag niemand om mijn huiswerk te doen en het voor mij op te zoeken, maar ik weet dat er op dit forum mensen zijn die het nodige gewoon al weten omdat ze dicht bij het vuur zitten.
Met vragen is niks mis en moet je vooral gewoon blijven doen. Alleen het soort vraag wat een vraagsteller stelt bepaald (misschien helaas) ook veelal het soort antwoord wat er gekregen wordt.
- op vragen mbt NSM materieel zal je maar zelden in reactie krijgen vanuit bronnen binnen het NSM, daar is een veelheid aan redenen voor, maar het is wel "a fact of life". En wat je met antwoorden van mensen van buiten af kan / wil moet je zelf maar afwegen
- Bij overige museumorganisaties wisselt het met het soort vraag en de manier waarop die gesteld wordt, maar ook die zijn terughoudend met informatie zoals revisieplannen, kleurstellingen en toekomstige ontwikkelen
Overall kan je stellen dat je mbt museummaterieel zelden duidelijke / heldere antwoorden krijgt. Veel zaken zijn domweg niet bekend of er spelen zoveel zaken er om heen dat het niet zinnig is daar publiekelijk over te discussiëren. Als museummedewerker leer je gauw dat loslippigheid projecten die je nauw aan het hart liggen gauw schade kunnen berokkenen. Verder leer je ook gauw om terughoudend te zijn over meningen over andere museumorganisaties.
Ik snap / begrijp de moderne wens op "het recht om alles te weten" maar ik hoop ook dat je begrip kan opbrengen voor het feit dat museumorganisaties het recht hebben om niet alles naar buiten te brengen (en zeker niet de plicht) . Railmusea in Nederland zijn gewoon private ondernemingen die zelf mogen bepalen wat ze aan berichten en verslagen naar buiten brengen.
De goodwill van ondersteuners vanuit de hobbyistenkant is daar in zeker van belang, maar die moet ook niet overschat worden. Meer dan 80% van het reguliere inkomen van railmusea (de bezoekers dus) heeft helemaal NIETS met treintjes en is gewoon op zoek naar een leuk dagje uit. Dat is dus een totaal andere doelgroep dan dat handjevol hobbyisten langs de zijlijn. Het grootste belang wat railmusea hebben is financieel overeind te blijven en dat is maar ternauwernood mogelijk.
Een organisatie als de SHM heeft een grote vloot aan rijvaardig materieel, 20 KM historische spoorlijn, +20 opstallen, legio buren met eigen wensen en verwachtingen en nog een grote loods vol met op te knappen rijtuigen, kortom die hebben nog genoeg plannen om een paar generaties medewerkers aan te werk te houden (en dus plannen voor rijvaardig maken, om op jou vraagstelling terug te komen). Echter hoe de volgorde gaat zijn waarin dingen gebeuren is van teveel (toevallige) factoren afhankelijk om daar, publiekelijk, zinnige dingen over te kunnen zeggen
Over de TEE RAm zou ik een aantal zaken kunnen vertellen, maar ..... dat gaat over een club waar ik maar zeer zijdelings over informatie beschik, dus daar in heeft mijn commentaar voornamelijk maar borreltafelwaarde. Echter ........ lees de beide draadjes (op BNLS en NMLS) over de 3737 eens door en je zal al gauw ontdekken wat er, in algemene zin, allemaal komt kijken bij het rijvaardig maken en houden van museummaterieel.
Mbt "plannen voor rijvaardig" maken zou je je eens kunnen verdiepen in hoe ze in Engeland de A1 Tornado (http://www.a1steam.com/) hebben gemaakt. De "nuts and bolts" van dat project is taaie droge kost, maar wel het ultieme voorbeeld van "how is should be done" FYI: bij de A1 was de uitdaging echt niet hoe ze die locomotief in elkaar moesten zetten of zelfs het fabriceren van de individuele onderdelen. De grootste klus zat "in het proces er omheen". Er wordt over de A1 wel eens gezegd dat het papierwerk voor de loc meer weegt dan de loc zelf. Aan die hele papiermolen is niks sexy, maar zonder dat rijdt een dergelijk loc gewoon niet of komt maar zelfs van de grond.
Verder je kan een hoop plannen maken als organisatie en dan krijg je ineens iets externs als dit http://www.tubantia.nl/regio/haaksbergen/voortbestaan-museum-buurtspoorweg-in-gevaar-1.4722643 op je dak. Dan kan dus je hele planning de prullenbak in en kan je al je tijd en energie in dit soort geklier gaan steken. En je kan me geloven of niet, maar er zijn mensen die dan toch op een donateursvergadering gaan zeuren waarom een mogelijk idee van een paar jaar terug overschilderen van een loc of rijtuig of het herstellen van een rijtuig waarin hun oma heeft rondgereden "nog steeds niet is gedaan"
Dus ja, je mag dit soort vragen stellen en ja ik zal mijn best doen ze naar eer en geweten te beantwoorden. Maar of de antwoorden die je gaat krijgen je nieuwsgierigheid gaan bevredigingen ......
-
(y)
-
Helemaal de spijker op z'n kop Paul! En wat mij betreft blijven we in deze draad nu dicht tegen de titel aan, namelijk reeds gecommuniceerde concrete feiten rond rijvaardig maken van museummaterieel vanuit betrouwbare bronnen, en schrappen we alle vormen van wishful thinking (of erger), commentaar op de commentaren en ongeloofwaardige aannames.
We hebben allemaal, ook ik, onze persoonlijke voorkeur voor bepaalde soorten museaal materieel, maar je mening daarover doordrukken of het commentaar erop bestrijden voegt hier niets zinnigs toe.
-
- op vragen mbt NSM materieel zal je maar zelden in reactie krijgen vanuit bronnen binnen het NSM, daar is een veelheid aan redenen voor, maar het is wel "a fact of life". En wat je met antwoorden van mensen van buiten af kan / wil moet je zelf maar afwegen
???
http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,62772.msg3221534793.html#msg3221534793
???
mvg,
Robin
-
reeds gecommuniceerde concrete feiten rond rijvaardig maken van museummaterieel vanuit betrouwbare bronnen,
Dit zegt het Robin, bijna niemand weet dat jouw uitspraak betrouwbare info is. Of dat gewoon is wat je zelf graag zou willen. En dat wakkert weer genoeg weinig realistische wensen aan ;)
-
@Robin: Was zeker niet bedoelt als "aanval" in jou richting, maar wij weten ook allebei dat het NSM gemiddeld op fora wordt bejegend op een manier die niet echt aanmoedigt tot open en eerlijk reageren. Dus dat een zekere reageermoeheid vanuit NSM en de daarbij betrokken vrijwilligers goed begrijpbaar en verklaarbaar is.
Meer dan dat bedoelde ik niet met mijn opmerking. Zeker niet omdat ik weet dat jij met enige regelmaat je kop boven de loopgraven (maaiveld is een te vriendelijke omschrijving voor de manier waarop het NSM soms wordt benaderd) uitsteekt om vanuit "NSM-bronnen" zaken te verklaren en uit te leggen.
jij en ik weten dat, maar in hoeverre een nieuwe of gemiddelde forumgebruiker dat weet ........ Mijn opmerking was dus meer in algemene zin bedoelt en niet gericht op specifieke of persoonlijke inbreng zaken.
-
Ik kan Robin zijn info altijd waarderen, is nooit speculaas, altijd netjes en concreet! Zo dat mag ook weleens gezegd worden! (y)
-
Zeg.
Krijgt de ingekapselde 6300 nog ERTMS of niet?
[duikt weg]
-
Yep, level III (another pipedream ;D)
-
Kennelijk wordt dan verwacht dat beantwoorders van vragen dan maar alle fora moeten afstruinen!
Wat een merkwaardige gedachtenkronkel!
Mvrgr
Koopmans
Wie verwacht dat dan? ???
Ik kan het niet volgen hoor. Robert stelt een heldere vraag die ook nog modelspoorgerelateerd is. Hij vindt het leuk de plannen na te bouwen. Precies de reden waarom er in 2006 toch een grootspoorvraagbaak is gekomen. Kom je de vraag tegen en je geeft een antwoord, wordt dat vast gewaardeerd. Maar niemand wordt gevraagd alle fora af te struinen of huiswerk voor een ander te doen.
Dit onderwerp wil nog weleens tot stekeligheden leiden, maar daar kan Robert ook al niks aan doen. Dat ligt overigens - hoe zeg ik dat genuanceerd - in de regel niet alleen aan de hobbyïsten aan wal.
-
En als een verder keurig nette vraag je niet aanspreekt, hoef je hem natuurlijk niet te gaan beantwoorden, laat staan er huiswerk voor te doen. Zijn al die petten niet een beetje voor je ogen gezakt Paul?
@Jo, in feite moet de hele motorbak worden herontworpen en dan als uniek stuk worden gebouwd. Ik vind de schatting van tonnen van Tim nog erg voorzichtig. Die tonnen kan je wel uittrekken voor het restaureren en technisch geschikt maken van de andere bakken. Daarna heb je dan een fraaie trein die onderhoud en stalling nodig heeft en zich alleen met flinke verkiezen en een hoop moeite laat exploiteren.
De stichting heeft geen subsidietje hier en subsidietje daar nodig, maar een mecenas met diepe zakken.
Hoi Henk,
Waarom kan het wel in Zwitserland en Duitsland en hier niet?
Heb de Rwth al genoemd scholings project,zij heben ook aan de wieg gestaan van de rollendelandstrasse,
Waarom wordt in Nederland zo kortzichtig gedacht?
Het heeft veel geld gekost om die trein uit Canada te laten komen en er zijn in het verleden al stichtingen kopje onder gegaan.
Omdat ze zich verkeken hebben op het project.
Want het is op langer termijn duurder om de Ram te slepen dan op eigen kracht te laten rijden,want de rijtuigen dien ook
van energie voorzien te worden ivm de airco verlichting enz.
Het materieel dient ook gekeurd enz.
Talbot in Aken zou de casco kunnen bouwen en waar een wil is een weg,want er is al genoeg waardevols in het spoorse
gebeuren de *** op gegaan.
Het moeilijke is ,hulp te vragen aan mensen die de wegen kennen om er het voordeel uit te halen,om weer schot in de zaak te krijgen.
In d guldentijd was het denkelijk geen probleem geweest,maar de Euro zit niet zo los in de beurs.
Men moet er mee leven dat het geld voor zulke projecten er niet meer is en hoe langer men wacht ook het vakmanschap verloren gaat.
Daarom zal deze trein nog voor vele hoofdbrekens zorgen.
Jo
-
Het gebeurt hier ook Jo, alleen voorlopig niet met die TEE. En in Duitsland en Zwitserland worden vast ook lang niet alle plannen uitgevoerd. Misschien zijn er daar ook wel mensen die erop wijzen wat er in Nederland allemaal wel niet kan. Ze kunnen daar nog helemaal los gaan over het feit dat de BR65 bij de SSN terecht is gekomen en niet ergens in Duitsland.
Niet alles kan en lukt en dat is overal zo. Je kan ook bezien wat er allemaal wel is.
-
Dit zegt het Robin, bijna niemand weet dat jouw uitspraak betrouwbare info is. Of dat gewoon is wat je zelf graag zou willen. En dat wakkert weer genoeg weinig realistische wensen aan ;)
Maak ik mij bij deze iets bekender dat ik regelmatig iets bij het spoorwegmuseum doe ;D
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/image_2268.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/image_2268.jpg)]
(Binnen niet al te lange tijd op een trein van het spoorwegmuseum te bewonderen (y))
De info van mij op blz 1 van dit draadje is dus de waarheid, ik heb nergens een veronderstelling gebruikt!
Mvg,
Robin
-
Het gebeurt hier ook Jo, alleen voorlopig niet met die TEE. En in Duitsland en Zwitserland worden vast ook lang niet alle plannen uitgevoerd. Misschien zijn er daar ook wel mensen die erop wijzen wat er in Nederland allemaal wel niet kan. Ze kunnen daar nog helemaal los gaan over het feit dat de BR65 bij de SSN terecht is gekomen en niet ergens in Duitsland.
Niet alles kan en lukt en dat is overal zo. Je kan ook bezien wat er allemaal wel is.
Hoi Henk,
Daar heb volkomen gelijk in,in principe moeten wij blij zijn met wat we hebben en een nieuwe aanwinst is welkom als het betaalbaar blijft.
Gr
Jo
-
Wat Henk zei deed me denken aan wat ik deze zomer op de ZLSM railbus zag staan:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screen_Shot_2015_01_21_at_142656.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screen_Shot_2015_01_21_at_142656.png)
De Duitse Hochwaldbahn ligt stil, helaas. Hier in NL pruttelt 'ie lekker door.
De discussie is verder langzamerhand wel afgedwaald van de oorspronkelijke vraag (prima!) van Biesje over welk museummaterieel 'ie na kan maken voor z'n huidige baan. En dus welke nieuwe oudjes binnenkort te zien zijn.
Als de discussie vervolgens afdwarrelt naar het beleid van de diverse clubs en zelfs hoe je met de 3737 om moet gaan... Dan breekt inderdaad een oude discussie weer los waarvan je je af mag vragen of die herhaald moet worden. Niet on-topic wat betreft de vraag. Net zoals in "elk" roco draadje na een paar pagina's de discussie over de prijspolitiek gaat :)
Reinout
-
Henk en anderen,
Ik/we begrijp(en) je punt. Er gaat op het BNLS bestuursforum overleg over het verder hoe en wat plaats vinden. De door mij aangegeven punten zijn al eerder besproken op dat platform, maar we zullen die discussie nogmaals oppakken. Waarschijnlijk zal een van de bestuursleden hierover op een later tijdstip terugkomen met een standpunt / mededeling.
Paul Bender, team BNLS moderatoren
-
Dag allen, bedankt voor de uitleg Paul en anderen.
Ik verwacht van niemand om voor mij het huiswerk te gaan doen maar als je wat weet en wilt delen: graag. Weet je het niet of wil je het niet delen: ook prima.
Overigens speel ik lekker vals en zijn de treinen die ik straks ga gebruiken lekker allemaal rijdend te zien. Als ze in het 'echie' niet rijden dan kunnen we ze tenminste in volle 1:87 glorie op onze banen begluren (y) Het idee dat ze in het echt ook nog bestaan en rijvaardig zijn is gewoon een extraatje. Dus mocht ik dit jaar slagen om eindelijk een huis te kopen (zoals gezegd: eigen bedrijf dus banken doen moeilijk) dan kan ik beginnen met mijn niet bestaande kopstation (Biesbos/Biesdam/Biesveen/Den Bies kweetetnogniet) met naastliggend fictief museumlijntje met draaischijf.
Ik ben al erg geholpen met het idee dat de 1302 straks wellicht weer blauw word en de 1125 waarschijnlijk weer 1125 en de nieuwe oude kleur :) Dat de 2530 nu bruin is vind ik jammer, want ik ga hem lekker lila maken en hopen dat de echte ook weer eens lila wordt.
Ben blij dat we gewoon mogen praten over deze dingen. Ik zit ook niet te wachten op een 'welles, nietes' discussie maar we hebben allemaal een passie voor treinen hier. En passie is een sterke emotie. Aangezien mensen geen punt oren en groen bloed hebben kunnen we emoties als dit slecht onderdrukken soms en vloeit de emotie via het toetsenbord het internet op.
Live long and prosper (en ook vriendelijke groeten en zo),
Robert