BeneluxSpoor.net forum
Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: MystiQ op 12 March 2010, 20:40:09
-
Nadat alle banen van; Bemo, Fleischmann 2x en Marklin gelegd waren was het tijd om te ballasten. Ik heb eerst een proefstuk gedaan op een oude plank maar toen had ik nog niet de druppel methode gebruikt. Voor mijn nieuwe poging heb ik een pipet gebruikt met daarin een 50/50 mix van Ponal houtlijm (Action 1,29euro) met water. Eerst heb ik de ballast gemixt van Busch. Er stond op de verpakking voor C-gleis maar vind het daar te donker voor. Dit heb ik gemixt met een grovere ballast die op reparatieballast moet lijken. Voor het emplacement wilde ik juist een beetje donkere ballast om een wat industriëlere look te verkrijgen. Het zakje was net niet genoeg voor de 4 sporen dus heb ik het wat meer gemixt met de lichtere kleur.
Daarna heb ik de ballast op zijn plek gelegd met een plastic bakje en daarna met een kwast beetje structuur aangebracht. Vervolgens heb ik met een plantenspuit waar water met 1 druppeltje dreft inzit de ballast beneveld. Let er op dat je dit wel goed doet want ik had de plekjes bij de trafo's beetje minder gedaan maar je merkt gelijk dat de houtlijm er minder goed in wil trekken. Daarna met een pipet de houtlijmoplossing op de ballast gedruppeld en een dag laten drogen.
De gebruikte ballast voor het emplacement, voor de buitenbaan krijg ik volgende week dezelfde ballast als die de DB gebruikt in de korrelgrootte 0,5 tot 1.0 mm. Deze moet mooier bij de C-rails passen en past ook mooi bij de Duitse treinen die rijden op de baan.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMAG0041.jpg)
Links de net bedruppelde ballast en rechts de reeds gedroogde.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMAG0067.jpg)
Het eindresultaat! Ik moet nog wel een zandpad maken en meer wildgras.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMAG0070.jpg)
Misschien dat ik nog een extra laag ballast doe als het andere gedeelte ook klaar is. Ik krijg het volgende week binnen. Graag jullie op of aanmerkingen!
-
ziet er goed uit! de kleuren komen mooi overeen met de rails.
alleen nog 1 vraagje; zijn de sporen nou zo stoffig of komt dat door de foto?
Maarten
-
Je koopt spoor met een bedding en gaat er dan nog wat korrels tegenaan gooien. Waarom dan niet mooiere rail gekocht en alles echt ballasten? Want nu heb je wat grind tegen het plastic aangeharkt.
-
Nee, dit ziet er inderdaad niet goed uit. Er zijn twee opties: óf je gebruikt opvulmateriaal tussen de rails en verft en ballast dit met de verdunde houtlijmmethode, óf je smeert onverdunde houtlijm tegen de hoge ballastranden van je rails en duwt hier de ballast vast tegenaan.
Groet,
Ruud
-
ik dacht dat het was bedoelt als een soort pad naast de rails. maar zoals ik al zei, de kleuren zien er wel goed uit.
-
Helaas viel zoals ik reeds ook al aangaf de korrel tegen van de Busch ballast. Hierdoor was er meer benodigd dan ik had ingeschat. Als de ballast van natuursteen uit Duitsland binnen is heb ik 3 kilo om te belasten dus dan kan ik wel volledig de rails tot de rand ballasten. De twee buitenste banen worden dan met deze balast gelegd. Zoals jullie aangeven zit ik voor deze banen wel te denken om met een ophoging te werken. Voor het Fleischmann spoor is het mooier als het op dezelfde hoogte ligt.
Hier kan je een foto zien van de ballast die ik ga gebruiken.
http://cgi.ebay.nl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=180475656892&ssPageName=ADME:B:EOIBSA:NL:1123 (http://cgi.ebay.nl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=180475656892&ssPageName=ADME:B:EOIBSA:NL:1123)
-
Dit is hoe Jos Landwehr zijn C rails in de ballast gezet heeft, misschien helpt het eens om naar zijn site te kijken.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1000793.jpg)
Foto bij: JOs Landwehr.
Matheus.
-
Heb je een link? Ik had al gezocht hier op het forum maar kon niet direct iets vinden. Qua hoogte vind ik het wel mooi maar vind het teveel één kleur. Ik krijg 3 kilo ballast binnen komende week dus het emplacement doe ik dan waarschijnlijk ook over maar dan met een iets donkere kleur erdoor heen. Door de grovere korrel 0,5 tot 1,0 mm gaat het vanzelf wel hoger worden. Maar vind het ook wel leuk om het niet overal hetzelfde te hebben en om de zogenaamde reparatieballast na te bootsen. Zodra ik het binnen heb zal ik wel fotos posten.
-
Vraagje, sinds ik nu ook langzaam aan aan het beginnen met grind en Crails :
Ballasten jullie ook binnen de rails, en zo ja hoe ? Hoe houdt je de puntjes vrij van lijm en korrels ?
En zo niet, lijkt het dan niet half af ? Heb even naar foto's gekeken alhier, en het ziet er mooi uit, maar nog niet helemaal af mijn inziens.. hoe ervaren jullie dat ?
Hoor het graag
Patrick
-
Heb je een link?
Alstublieft meneer (http://members.quicknet.nl/jj.landwehr/modelspoor.htm)
Met google kan je het ook vinden ;) ;D
-
Ballasten jullie ook binnen de rails, en zo ja hoe ? Hoe houdt je de puntjes vrij van lijm en korrels ?
Tja, dat kost nou het meeste tijd van het ballasten. Strooien, verspreiden en met een zacht kwastje de bielzen vrij vegen.
-
Vraagje, sinds ik nu ook langzaam aan aan het beginnen met grind en Crails :
Ballasten jullie ook binnen de rails, en zo ja hoe ? Hoe houdt je de puntjes vrij van lijm en korrels ?
En zo niet, lijkt het dan niet half af ? Heb even naar foto's gekeken alhier, en het ziet er mooi uit, maar nog niet helemaal af mijn inziens.. hoe ervaren jullie dat ?
Hoor het graag
Patrick
Er is al zoveel over geschreven, o.a. hier:
http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,9437.0.html (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,9437.0.html)
-
Binnen de rails zou ik niet zo snel ballasten wellicht wel in combinatie met K-rails. Die leent zich hier beter voor de C en M-rail hebben eigenlijk al door de bedding een soort van ballast tussen de bielzen. De makkelijkste manier om niks binnen de rails te krijgen is door het met tape af te plakken. Dit is ook bij de wissels aan te raden anders heb je kans dat een steentje op een lastige plek komt. Het strooien kan je op verschillende manieren doen de één gebruikt papier in een pijltjesvorm gevouwen. Ik gebruik zelf een plastic bakje waar schroefjes in zaten hiermee kan ik vrij netjes strooien. Verder is het dan daarna een kwestie van de kwast pakken en het verspreiden. Nog een paar daagjes wachten en dan komt de 3 kilo ballast binnen!
-
Zo heeft een ieder zijn werkwijze, zelf werk ik tegenovergesteld, breng eerst witte lijm aan en ga dan ballasten, gewoon strooien tussen duim en wijsvinger.
Het teveel aan ballast neem ik terug op met een stofzuiger met nylon kous tussen de stofzuiger en zuigdarm.
Borsteltje heb ik hierbij niet nodig, voorlopig toch niet, eens alles ligt en bevredigd ga ik pas aan de slag met het verder ballasten tussen de sporen.
Zeg niet dat H0 rails ook zo fragiel zijn als N rails, maar zolang niets zeker is kan ik deze op een goede manier terug verwijderen zonder al te veel beschadigingen.
Matheus.
-
Ik ga dit even in de gaten houden, wil ook C-rails gaan ballasten. :)
-
De stofzuiger met panty was ik vergeten maar hoort er zeker ook bij zoals Matheus ook al zei. Verder is het gewoon doen en kijken hoe het gaat. Ik ben eerst begonnen met een proefstukje die eerst goed was maar doordat ik teveel water er op spoot ging het inzakken. Daarom spuit ik nu eerst water met een druppeltje dreft op de ballast voordat ik ga ballasten. Alleen merk je dan gelijk als je een stuk minder goed hebt geraakt want dan glijdt de houtlijmoplossing er zo over heen.
-
Even met een verstuiver flesje doen (plantenspuit o.i.d). Dan gaat de water-dreft oplossing er mooi egaal overheen en kan dan goed in de ballast zakken. Als je daarna het lijmmengsel neemt loopt dat er zo mooi in.
-
Peter,
die thread/link had ik aandachtig bestudeerd. Maar daar staat verder weinig over de ervaring met de middenrail.
Ik heb dezelfde methode als Ronald toegepast maar moet dan daarna wel de middenrail schoonmaken.
Mijn probleem is dat ik nieuwe (grijze) steentjes gebruik op zommige delen, en dan wil je toch proberen de C rial zoveel mogelijk dekkend te krijgen. Wel gedacht om Krail te installeren, toch nog niet gedaan.
Is het druppelen makkelijker vwb. het schoonhouden van de middenrail of maakt het weinig uit ? Welke methode werkt beter (was eigenlijk mijn bedoelde vraag)?
Patrick
-
Misschien is hier wat meer over te vinden op het 3-rail-forum. Daar zitten immers vooral de ervaringsdeskundigen met Märklinrails.
Ik denk dat je hier ook wel iets aan hebt: http://www.erik-krommenhoek.nl/bewerkingen-van-rails.htm
Groet,
Ruud
-
Ruud dat is een mooie link.. Thanks !
Patrick
-
Hier op stummi forum
http://stummi.foren-city.de/topic,19657,-baubericht-c-gleis-anlage-altenburg-die-dritte.html
Bart
-
Hoi Patrick.
Het zijn wel geen C rails maar nog M rails, denk wel dat het ballasten ervan het zelfde is.
www.traindoctor.co.nz/index.htm (http://www.traindoctor.co.nz/index.htm)
Matheus.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/1020_20disused20branch20line20on20the20left20__2.jpg)
Foto:www.traindoctor.
-
nproject.org staat ook goede info over ballasten. Zijn methode heb ik aangehouden.
-
Ik kan je dit appparaatje ook van harte aanbevelen. De 'Schotterhilfe', kost nog geen twee tientjes en werkt perfect. Is leverbaar voor alle gangbare schalen (van Z tot 0).
Fotootje:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/dz1v12re.jpg)
Bestellen kan via www.digitalzentrale.de (http://www.digitalzentrale.de), kijken onder Neuheiten 2009. Misschien is er inmidddels al een importeur in Nederland, maar dat kun je bij 'm navragen.
-
Dat is idd ook een optie.. die je aangeeft wijktrein.
Lijkt een beetje op het idee, die op Neurenberg 2010 werd gefotografeerd door Chris.
(http://www.hetgroterdamproject.nl/images/stories/neurenberg2010/diversen/divp1000707.jpg)
Alleen de prijs is een groot verschil..
En Patrick gewoon blijven proberen/oefenen.. komt het vanzelf goed..
-
O ja, ik blijf er aan werken.. heb 110 meter rails te gaan ;D dus komt misschien na 109 meter eindelijk wel goed (y)
Heren, bedankt voor alle extra websites en hints.
Patrick
-
Optimistisch blijven Patrick,
het moet vanaf de eerste meter goed zijn.
Matheus.
-
dit appparaatje
is te koop in Houten. Heb het toevallig vorige week ook aangeschaft. ik ben de naam van de leverancier kwijt, maar ze stonden prominent in zijn stand.
peter
-
Dan denk ik dat je deze bedoeld, http://peard.nl/
Hier heb ik het ook zien staan op "Rail".
Groeten,Marco.
-
Deze toestelletjes zijn natuurlijk een handig hulpmiddel, maar waar blijft dan de echte handen arbeid, hierop is het modelspoor toch gebaseerd.
We streven bij de aanleg toch zelfbouw na, velen hier hebben nog de vaardigheid om zelf iets te bouwen.
Met al deze hulp middeltjes, gaan we dan nog wel over modelbouw praten of word het dan van, de door techniek voor mij klaar gemaakte modelbaan.
We kopen zowieso al 80% klare spullen en bouwen nog voor 20% zelf.
Dit was vroeger wel anders hoor.
Vraag maar onder de ouderen onder ons hier aanwezig, zij zouden uren kunnen vertellen over hun ervaring op modelbouw gebied, en wat er al niet moest verzonnen worden.
Matheus.
Dit is wel eventjes buiten deze topic.
-
Matheus.. dat is toch voor ieder zijn keus ;)?
De een is ff handiger dan de ander..
En ideaal dan voor degene die behoefte hebben aan deze hulpmiddelen.
-
Matteus
Ben het met je eens. Het zou helpen als mensen eerst een proef opstelling zouden maken. Beter 10x proberen dan...........
En vroeger moest je nog een hoop zelf doen. Als een merk nu iets uitbrengt en er zit een ruitenwisser aan de verkeerde kant word het model de grond in geboord. Op de vereniging waar ik in het bestuur zit, proberen we de handigheidjes bij jong en oud erin te leren. Maar het ligt meestal meer aan het doen, dan aan de kunde.
Anderzijds is het mooi dat er hulpmiddelen zijn. Het maakt het wat makkelijker. Maar toch gaat niets boven uren klooien tot het resultaat perfect is.
Maar dat zoeken ze zelf maar uit.
Steef
-
Oh ja, ik heb helemaal niets tegen deze hulpmiddeltjes.
Mij gaat het enkel om de norm: modelbouw en het vindingrijke dat stillaan zoek raakt door al deze hulpmiddeltjes, tenslotte verdiend hier enkel de uitvinder hieraan, niettegenstaande er al wel ouderen zullen zijn die dit onder een of andere vorm ook al gebruikten.
Maar ja vroeger werd dit nog geklasseerd onder: mijn geheimpje, praten over een modelbaan was toen nog een deel taboe.
Matheus.
-
Een ballasthulp werkt nauwkeurig en tijdsbesparend. Voor wie dat wil natuurlijk.
Digitalzentrale wordt sinds kort vertegenwoordigd door PeArd (FotoVaria/PeArd).
Er zijn 2 soorten leverbaar : met en zonder bedding.
Met bedding wil zeggen: geschikt voor rails die op een verhoging van kurk of wat dan ook wordt aangelegd volgens Nem norm en niet breder dan de rails zelf. De uitstrooiopening is bij deze ballasthulp groter en vormt daarmee een mooie schuine afwerking van het ballastbed.
Zonder bedding : geschikt voor rails die rechtsreeks op de spoortafel of op een brede spoordijk wordt gelegd.
Voor rails die af fabriek voorzien is van een bedding is de ballasthulp niet bedoeld.
De ballasthulp rust aan de voorzijde met een profiel op de spoorstaven en zo heb je gelijk een mooie geleiding bij het aanbrengen van de ballast.
In het decembernr. 2009 van de Railhobby heeft een korte beschrijving gestaan.
Len de Vries van Railmagazine heeft een setje ter beoordeling gekregen, dus hopelijk binnenkort een artikel in dat blad !
De ballasthulp wordt geleverd als bouwpakketje dat simpel te bouwen is. (toch nog handwerk !) Je klikt het in elkaar en voor de zekerheid met secondelijm de verbindingen vastzettten en het ballasten kan beginnen !
Leverbaar in HO en N. Er is ook een versie voor Marklin K-rails leverbaar.
Voor meer info kun je een mailtje sturen naar info@peard.nl
-
We zitten hier op een topic ingesteld te redetwisten over hulpmiddeltjes om te ballasten of handen arbeid.
Deze is van Mystiq, daarom nieuwe topic gestard onder ballasten met of zonder.
Matheus.
-
.... Leverbaar in HO en N. Er is ook een versie voor Marklin K-rails leverbaar.
Voor meer info kun je een mailtje sturen naar info@peard.nl
Ook leverbaar voor 0, TT, h0e, h0m en Z. Zie de website van de fabrikant (om het ook de spoorders in deze schalen makkelijk te maken ;D)
-
Ik heb mijn 3 kilo ballast binnen! Denk dat het wel mooi bij de C-rails gaat passen vind het niet tegenvallen voor 4,-euro. Ik moet alleen nog de Fleischmann Profi rails ophogen zodat alles gelijk ligt voor het ballasten. Binnenkort foto's van het ballasten en het resultaat.
De ballast die op de echte DB ballast moet lijken. Valt niet tegen toch? Gelukkig zitten er ook wat lichtere steentjes tussen. Het is ook van echt natuursteen dus geen kans op doorlopen van de kleur.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1000241.jpg)
-
Je gebruikt Fleischmann-rails én C-rails van Märklin door elkaar? Hoe kan dat ??? ?
Groet,
Ruud
-
De wonderen zijn de wereld nog niet uit... ;D
-
Nou de buitenbaan is van Marklin en de binnenbaan van Fleischmann ;D Wat al niet mogelijk is tegenwoordig :D
-
Oké, nu begrijp ik het. Ik denk trouwens dat je een van de heel weinigen bent die twee systemen op één baan gebruikt. Lijkt me in de praktijk niet erg handig, maar het kan natuurlijk wel.
Groet,
Ruud
-
Ik denk dat het twee losse banen zijn? Of heb ik niet goed gelezen...
-
Hoi MystiQ
Je was me net voor,ik had al een klein vermoeden.
Twee aparte banen op een tafel.
Dat had mijn vader en ik vroeger ook.
Marklin als buitenbaan en lima als binnenbaan.
Met bruggen liep dat over en onderdoor,best leuk.
De wagens van Lima kon je wel op marklin rails plaatsen.
Maar andersom dat ging niet.
Daar hebben we echt lol mee gehad.
Als je met twee personen een treinbaan bestuurd.
Wisselden we, de eene dag ik marklin en pa, lima.
De andere dag andersom.
Martin.
-
..... Valt niet tegen toch?
wil je een eerlijk antwoord of een aardig antwoord ?? ;D
-
@ MystiQ: Is dat basalt?
Heb ik ook en dat wordt en blijft hartstikke zwart als je het nat maakt. Moet je dus wel een beetje nabehandelen met verf voor het optimale resultaat.
-
@ Gripen, ik heb het net even nat gemaakt en het wordt inderdaad donker maar wordt alweer lichter tijdens het opdrogen. Zal het morgen nog eens bekijken.
@ Ruud K, sterker nog het is zelfs zo dat er 1 Marklin spoor loopt, 2 Fleischmann profi en nog 1 Bemo spoor voor de RhB treinen.
Hieronder is een foto te zien van de baan met de 4 sporen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF1527_1.jpg)
En eentje van het emplacement
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF1497.jpg)
-
@ Gripen, ik heb net nog even gekeken naar hoe het eruit ziet en het is niet zwart. Het is een klein tintje donkerder geworden maar gelukkig niet zwart. Het is nog steeds grijs van kleur.
-
Dat ballast een tikje donkerder wordt na het natmaken, is normaal. Het belang is trouwens wel dat je niet een te grove korrel hebt gekocht, want dat staat niet zo mooi. Uit je foto kan ik niet opmaken hoe grof de korrel is.
Groet,
Ruud
-
De korrel is 0,5 tot 1 mm. Had eerst ballast van Busch speciaal voor C-rails maar die was veel te fijn leek meer voor spoor N. De ballast die ik nu heb was ook verkrijgbaar in spoor 1 dat vond ik er wel realistischer uitzien maar is natuurlijk niet toepasbaar voor H0. Ga straks even vloerisolatie kopen om onder de Profi rails te doen zodat het op dezelfde hoogte komt als de C-rails en dat ik tussen de 2 sporen minder ballast hoef te gebruiken.
-
Hoi allen,
Misschien dit ook al gezien?
Bij het ballasten, zou je hier ook wel eens iets aan kunnen hebben:
http://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/E04.02.06_-_Bedding_en_ballast
mvg,
Fred.
-
Die had ik al gezien :) Ik hou ongeveer dezelfde wijze aan alleen wat meer volgens nrproject.org
-
Zo tijd voor een update! Ik heb in de tussentijd het Bemo spoor ballast maar is helaas niet zo geworden zoals ik wilde. Voor het ballasten heb ik de verdunde houtlijm methode gebruikt maar doordat dit keihard opdroogt geeft het met de lok van de eerste foto door zijn metalen kap een dender geluid. Om dit te voorkomen bij de andere sporen heb ik bij Pipoos boekbinderslijm gekocht wat net zo goed of nog zelfs makkelijker verwerkbaar is. Na het zien van andere banen heb ik besloten om de buitenste baan van Fleischmann te voorzien van isolatie om het op dezelfde hoogte te krijgen als de Marklin baan. Wat verder een mooie bijkomstigheid was de duidelijke geluidsvermindering. Het dender geluid was volledig weg! Hieronder volgen de foto's om de voortgang uit te beelden.....
Allereerst de Bemo lok met metalen kap op het vers geballaste spoor.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1000266.jpg)
Hier een foto van het geballaste Bemo spoor.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1000260.jpg)
De isolatie van Macclean waarmee ik het Fleischmann spoor heb opgehoogd zodat het net zo hoog ligt als de C-rails.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1000282_2.jpg)
De bocht waar ik nog wel de zijkanten bij ga snijden.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1000285_2.jpg)
Het net geballaste stuk met de boekbinderslijm wat heel snel droogt
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1000289.jpg)
Als laatste nog het stuk wat nog bijgewerkt en gelijmd moet worden.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1000290_1.jpg)
Er volgen snel weer meer foto's
-
Nog op of aanmerkingen?
-
Het is eindelijk klaar! Ben ook blij dat ik gebruik heb gemaakt van flexibele boekbinderslijm want op 1 stuk heb ik dat niet gedaan en dan hoor je toch duidelijk het verschil. Hoe dan ook maakt de C-rails meer herrie dan de Profi met isolatie eronder. Helaas kon ik dat niet met beiden doen anders was er weer een hoogte verschil. Gelukkig is het weer geklaard alleen over de kleur ben ik nog niet helemaal tevreden. Het is te donker geworden. Binnenkort foto's!
-
Nog op of aanmerkingen?
Zou je graag willen helpen, maar deze foto's zijn van dien aard, dat ik daar geen aanmerkingen op durf te geven ;)
-
Hoi MystiQ.
Het voordeel van 3 verschillende railssoorten en merktypen gebruiken heeft zo zijn voordelen.
Als je een loc ziet die je erg leuk vindt, hoef je teminsten niet te twijfelen of je hem gebruiken kan.
Bij jou past alles.
Het ziet er erg netjes uit.
Sucses met de verdere bouwplannen.
Martin.
-
Heb je bij het ballasten een "verbinding" met de onderplaat of ligt daar eers nog een laag isolatie onder/tussen?
Groeten
Olav
-
Ik heb bij C-rails geen gebruik gemaakt van isolatie omdat deze van zichzelf al een bedding heeft en daardoor minder geluid maakte dan de Profi rails. Bij de Profi rails heb ik de isolatie gebruikt om het op te hogen en te isoleren zodat het niet meer ging doorzoeven op de tafel. Het geluid op de C-rails is wel iets toegenomen maar ik heb dit weten te beperken door het gebruik van boekbinderslijm. Helaas had ik net niet genoeg en moest ik het laatste kleine stuk met houtlijm doen die ik 1 op 3 vermengd heb maar daar is wel een toename te horen. Het Profi spoor klinkt nog steeds zacht door de isolatie.