BeneluxSpoor.net forum
Algemeen => Ditjes en datjes => Topic gestart door: Esperopt op 09 June 2009, 23:15:27
-
Vanmiddag op Amsterdam CS dit plaatje geschoten, lastig uitstappen ;D.
Gerard.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Clipboard01_36.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Clipboard01_36.jpg)
-
Hoewel ik er geen plaatje van heb, gebeurt dit op Den Haag CS (kopstation) meermaals per dag. Het perron is gewoon niet lang genoeg. Bij de achterste deuren van de trein moet je ruim 'n meter naar beneden springen en dan door het grind baggeren. Via het perrontrapje kun je naar boven klauteren.
Sander
-
Ha goede zaak, dan kan ik gerust een bak extra er aan hangen ;D
Gr. Remco.
-
Gerard, e.a.,
Ook de Intercity uit Maastricht had daar geregeld problemen mee (zeker op Zondag avonden). Dan werden de passagiers weer vriendelijk verzocht 'voor' uit te stappen. Opzich nooit zo'n probleem, echter dit werd uitsluitend in t Nederlands gedaan, wat nogal lastig was voor een Britse passagier met bestemming Schiphol (bepakt en gezakt). t' Blijft toch mensen werk. Even aan de toerist gemeld dat we inderdaad al in Amsterdam waren, maar eerst nog een stuk door de trein naar voren moesten lopen.
Ach dan heb je als 'jonge' marine man weer een goede daad gedaan ('Wees bereid').
Jan-Peter.
-
Ha goede zaak, dan kan ik gerust een bak extra er aan hangen ;D
Dacht ik ook direct aan, maar dan andersom. Modelbouwers zetten al jaren te lange treinen langs te korte perrons.
Gerard.
-
Ja, die extra bak kun je er rustig achter hangen. Overigens is het wel een beetje beschamend te zien dat spoorwegpersoneel geen aandacht heeft voor de situatie. Kennelijk worden passagiers niet geinformeerd; je ziet vaak een enorm geklungel met koffers en kinderwagens, die naar beneden gegooid worden en door het grind meegesleept worden. De situatie verdient niet de hoofdprijs.
Sander
-
Ja, die extra bak kun je er rustig achter hangen. Overigens is het wel een beetje beschamend te zien dat spoorwegpersoneel geen aandacht heeft voor de situatie. Kennelijk worden passagiers niet geinformeerd; je ziet vaak een enorm geklungel met koffers en kinderwagens, die naar beneden gegooid worden en door het grind meegesleept worden. De situatie verdient niet de hoofdprijs.
Hmmm als IVW of SOR dat een paar maal ziet zijn er toch echt wel wat problemen voor NSR
-
Hoewel ik er geen plaatje van heb, gebeurt dit op Den Haag CS (kopstation) meermaals per dag. Het perron is gewoon niet lang genoeg. Bij de achterste deuren van de trein moet je ruim 'n meter naar beneden springen en dan door het grind baggeren. Via het perrontrapje kun je naar boven klauteren.
Sander
Merkwaardig. Waarom lopen die mensen niet gewoon naar voren?
-
Je zult er van versteld staan hoe slecht heel veel reizigers kijken of opletten. Als forens kan ik me daar regelmatig over verbazen; mensen hebben niet in de gaten dat een trein op een ander spoor dan gebruikelijk binnen komt en daardoor aan de ándere kant moeten uitstappen. Ze blijven gewoon aan de 'normale' kant staan, zelfs als de trein al stilstaat en schieten pas wakker als de deuren aan de andere kant open gaan.
In Barendrecht al 2x meegemaakt dat een trein te laat remde en deels voorbij het perron stopte. Ook dat heeft het gros van de reizigers niet in de gaten, terwijl de tunnel er toch anders uit ziet dan het station. Wel was de conducteur zo wakker om de reizigers te waarschuwen en helpen.
-
Wel ernstig dat zelfs met verlengde perrons, Ik doel dan op perrons die professorisch verlengd zijn met iets dat nog het meest lijkt op verlaten steigermateriaal, zoals men o.a. in Haarlem doet op spoor 6 en in Den Bosch op spoor 4, ze ook nog steeds dit soort acties weten te bewerkstelligen.
En inderdaad is het van de reiziger die door het grind survivaled ook niet erg doordacht. Een trein gooit namelijk niet al te vaak midden in een weiland zijn deuren open, dus het perron moet ergens in de buurt zijn. ;)
m.v.g.
Mark
-
Mensen kunnen soms niet meteen inspringen op een verranderde situatie. De situaties die hier boven staan zijn een mooi voorbeeld hiervan. Wij alleen hebben hier mee te maken. Neem nou een dagelijks terug kerend ritueel van het opstaan. Iedereen is gewend aan zijn haar ritueel. De een gaat eerst ontbijten, de ander naar het toilet en weer een ander douchen etc. etc. Gaat er bijvoorbeeld even iets anders dan normaal, kan dat behoorlijk je dag in de war brengen. Het zelfde gebeurd met een trein die plots op een ander perron binnen komt. Als je elke dag die trein neemt en elke dag rechts uitstapt. Dan ben je zo geprogrammeerd dat al is het enkele keren omgeroepen, zie je geen perron toch op dat open deur knopje drukt. Het is een vorm van hospitalisatie of wel gewenning aan een reeks van opvolgende en steeds terug kerende rituelen/gebeurtenissen.
Een mooi maar treurig voorbeeld. Begin jaren '80 bij het opstijgen van een Brits vliegtuig brak er brand uit. Terwijl de passagiers door de bemanning via de glijbanen werden geevacueerd. Terwijl er nadrukkelijk werd verteld niks van je spullen mee ten nemen. Waren er toch passagiers die hun tassen uit de bagage bakken aan het halen waren. Door dit kwamen er alsnog meer mensen om het leven dan als deze mensen gewoon hadden gereageerd. Later kwam men erachter dat deze passagiers handelde zoals je handelde bij het normaal verlaten van een vliegtuig.
Moet je eens mee reizen in de Metro naar R'dam CS. CS is een kop station (binnenkort niet meer) het is meestal onduidelijk op welk perron de Metro aankomt. Meestal is het (volgens mij 2) dus zie je mensen allemaal aan die kant gaan staan. Als het dan 1 wordt is het soms wel in het geniep lachen, op dat open deur knopje blijven rammen (letterlijk en figuurlijk)
Ik zelf vind het behoorlijk lastig als je in het weiland moet uitstappen om een of andere reden. 2 keer meegemaakt. Dat geharnas met je koffer tas. Maar goed kunnen de mensen van NS ook niks aan doen. Wat wel weer mooi is dat mensen elkaar helpen, met uitstappen.
Groetjes Ben.
-
Dat van die rituelen begrijp ik wel, maar als je toch de deur open ziet gaan en tot je verbazing geen met tegels geplaveid perron aantreft, maar een berg grind,... moet er toch een belletje gaan rinkelen, en een stemmetje in je hoofd zeggen "Hé hier kan ik beter niet uitstappen want het perron moet ergens in de buurt zijn" ?
Of is de drang om "op tijd" uit te stappen zo groot dat je het zelfs voor lief neemt dat je ruim een meter naar beneden valt in een hoop niet al te aangenaam en bovendien zwaar vervuld grind? ???
Laat mij dan toch maar die uitzondering zijn die even nadenkt voordat die als een zombie de trein uit valt op een plek waar geen perron te vinden is. (y)
Overigens vraag ik me bij bovenstaande foto zelfs af of die deuren nog wel open kunnen zonder zichzelf ernsig te beschadigen aan het robuste staal van de brug.
En als die deuren dan open kunnen en er een passagier zo gek is om daar naar buiten te vallen er Überhaupt wel plek is om tussen de brugdelen en de trein een weg banen naar het perron. ???
m.v.g.
Mark
-
Mja, neemt overigens niet weg dat het treinpersoneel moet waarschuwen.
-
Ja dat staat voorop lijkt me.
Hoewel ik het idee heb dat conducteurs die toch naar mijn beste weten de omroepberichten in een trein verzorgen, ook niet altijd op de hoogte zijn van de lengte van de trein, het perron, en of de trein al dan niet is doorgeschoten, en zo ja hoeveel.
Kom ik meteen bij de vraag of een Machinist ook een omroepbericht kan doen uitgaan want die zou dit in dergelijke gevallen bij uitstek het beste kunnen doen.
m.v.g.
Mark
-
Vooropgesteld dat ik maar zelden met de trein reis en van genoemd "syndroom" geen last zal hebben, zie ik het volgende voor me;
Ik open de deur en zie dat ik niet bij het perron sta en besluit door de trein (trappetje af, door de coupé, trappetje op) naar een andere uitgang te lopen. :)
Als ik ( met mijn koffer) halfverwege ben kom ik inmiddels de stroom mensen tegen met eenzelfde syndroom; nl "Ik ga naar binnen en wil zitten." ;D
Als ik dan door deze mensenstroom geworsteld ben en endelijk bij de deur aankom, gaat deze juist dicht want de trein moet direct weer verder. :(
Als het verstaanbaar omgeroepen (zou) word(en) zou ik daar echter wel op reageren omdat ik zelden met de trein reis.
Als ik al bij de deur zou staan denk ik toch dat ik maar uitstap om te voorkomen dat ik te laat ben.
Dit geldt uiteraard niet bij de situatie op de foto; ik heb het nu over grind.
Groetjes, John (die eigenlijk dacht dat een trein nooit langer mocht zijn dan het perron.)
-
Het komt wel eens voor dat een machinist zich vergist in het aantal bakken en dan te vroeg zijn trein stil zet.
Op Amsterdam Centraal kan het ook nog wel eens voorkomen dat een trein niet door kan rijden van de A naar de B-zijde (of omgekeerd), waar dat wel zou moeten. In ieder geval past VIRM in Amsterdam normaal gesproken gewoon langs het perron.
De situaties dat ik dit heb meegemaakt, werd het altijd keurig omgeroepen of persoonlijk gemeld door de conducteur, met het advies om even door de trein naar voren te lopen. Maar er is een behoorlijke categorie reizigers dat liever het risico loopt zijn of haar benen te breken.
groet, Huub
-
Soms is het perron wel lang genoeg, zoals delft, maar heeft de intercity 1800 met 11 ICK rijtuigen vertraging en probeert met een heftige remactie de tijd in te halen. Met als gevolg dat hij niet precies kan bepalen waar hij stopt omdat hij al vol in de remmen gaat. Met als gevolg dat ik laatst in de achterste wagon, want die stopt het dichts bij de trap aan het begin van het peron, met de complete wagon nog voor het begin van het perron stond. Dat had ik snel door, maar voor dat ik en 10 anderen naar voren waren gelopen, je kan daar niet het perron op klimmen bij het traphuis, had de conducteur de deuren al weer dicht gedaan en begon de trein te rijden voor dat wij waren uitgestapt.
Wij natuurlijk onwijs woedend tegen de conducteur, omdat we helemaal naar rotterdam en terug moesten om 22:00 terwijl ik van plan was meteen mijn bed in te duiken. Zegt de conducteur tot mijn stomme verbazing, dat is jullie schuld dan had je niet achter in moeten zitten. Nou ik ben niet snel verontwaardigd maar dit sloeg echt op alles. Deze conducteur wilde ook zijn naam niet geven, en gaf ook nog eens een vals trein nummer op. Hij wist dat hij fout was maar durfde dat niet toe tegeven. Hij had het kunnen zien.
-
zoals men o.a. in Haarlem doet op spoor 6
8. ;) Staat er overigens al een hele lange tijd.
-
........, had de conducteur de deuren al weer dicht gedaan en begon de trein te rijden voor dat wij waren uitgestapt.
Wij natuurlijk onwijs woedend tegen de conducteur, omdat we helemaal naar rotterdam en terug moesten om 22:00 terwijl ik van plan was meteen mijn bed in te duiken.
Kijk daar hebben ze ooit een noodrem voor uitgevonden, dit is een reden om zo'n ding te gebruiken, het is tenslotte niet jullie fout.
Groetjes Michiel
-
De conducteur beweerde mij een boete te geven van over de 200 euro als ik daar aan zou trekken omdat dat onrechtmatig zou zijn.
-
Ik zou NS een brief sturen met een klacht over deze conducteur. Je weet weliswaar niet hoe hij heet, maar je weet wel op welke trein hij zat. Dus die vinden ze wel terug.
-
Al 3 keer gezien op Leiden dat een trein (IRM) met 1 bak op een wissel blijft staan (niet ver genoeg door gereden dus).
Niet heel vreemd dat passagiers dan op de rails vallen (vergeet ook niet dat er een hoop mensen achter "aandringen" )
Dit hoort gewoon niet voor te komen.
Een klacht die ik nog al eens hoor van de NS is dat er teveel mensen voor dezelfde deur naar binnen wilt. Dat klopt maar het probleem ligt ook aan de NS.
Veel treinen verschillen iedere keer van lengte of zijn van een ander materieel type waardoor het moeilijk is om te gokken waar de beste plek op het perron is om te wachten en in te stappen.
(zo dat ben ik kwijt ;D)
-
En herkenbaar! Een dubbeldeks-setje (4 bakken) in plaats van 6 tot 8 bakken plan T/V bijvoorbeeld.
-
Ook wel eens meegemaakt met een dagje spotten in Delft, kan er helaas geen foto meer van vinden, maar van een Plan V/T stond 1 1/2 bak buiten het perron (sp.1). Heb wel een foto van een loc + 1 deur buiten het perron staat:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2588.jpg)
(10 aug 08 14:38, geen vertraging)
Mathijs
-
Of helemaal geen perron:
(http://lh6.ggpht.com/_P5T7UHbn-Yw/RoQr5YjUy-I/AAAAAAAAANY/WfbHGq02aiE/s400/P6165138.JPG)
;D
-
Ook wel eens meegemaakt met een dagje spotten in Delft, kan er helaas geen foto meer van vinden, maar van een Plan V/T stond 1 1/2 bak buiten het perron (sp.1). Heb wel een foto van een loc + 1 deur buiten het perron staat:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2588.jpg)
(10 aug 08 14:38, geen vertraging)
Mathijs
Volgens mij staat hier wel meer dan 1 deur buiten het perron ;D
Is een flinke stap om het perron te bereiken.
Dit lijkt me meer een lege materieelrit die even aan de kant staat om treinen te laten passeren.
Gr.
Eric
-
Nu ken ik deze specifieke situatie niet,
Maar ik gok er even op dat Mathijs het perron aan de andere kant van de trein bedoeld ;)
Daarmee is het dan ook geen leeg materieel (tenzei iedereen er bij dit station uit wilde ;))
@ Rick,
Tnx, jij woont er naast en ik was te lui om even te kijken op google earth ;D
Overigens is dat aangeplakte stukje "steiger" perron in Den Boch ook al in staat van ontbinding (en dus tamelijk oud) maar dus toch nog heb je treinen die ook daarvoor te lang zijn (of gewoon te voeg of te laat stoppen)
m.v.g.
Mark
-
De conducteurs roepen van delft naar rotterdam ook vaak om, dat de mensen zich moeten versprijden over het perron omdat de trein vertraging oploopt. De mensen die in delft er uit willen lopen al naar achter om bij de trap uit te stappen en dan staan er ook nog 100 man bij de trap die inwillen stappen, en dan blijkt dat het niet gaat passen. Is dit dan een probleem veroorzaakt door de reizigers? Volgensmij is het probleem dat er maar 1 toegang aan 1 kant tot het perron is :S
Het is ook wel eens voorgekomen dat dat tunneltje waar je door heen moet om het perron te bereiken vol stond met water. Dan kon je helemaal niet bij het perron. Er werden toen bussen ingezet.
Bovenste plaatje valt nog mee, alleen de loc staat naast het traphuis. Dat gebeurt vaker als de trein bij het bord 2/4 stopt dan staan alle bakken binnen het perron, alleen de loc is dan nummer 5 en staat er dan naast.
-
Nu ken ik deze specifieke situatie niet,
Ik wel.
Als de foto genomen is vanaf spoor 1 (ri Den Haag) klopt het verhaal. Dan zou er net 1 deur naast de trap kunnen zitten en dan is het wat moeilijk uitstappen want dan kijk je tegen de muur van het trapportaal aan.
Kijk je vanaf spoor 3 dan is het een passeerspoor en is het een grote stap.
Gr.
Eric
-
Je kijkt vanaf spoor 1, want je ziet het traphuis achter de loc
-
Nu je het zegt, is inderdaad de kap van het trappenhuis wat je nog net ziet.
Ben al heel wat jaartjes weg uit Delft en kom er niet zo vaak meer. Dan let je er niet meer zo op.
Nog een paar jaartjes en dan is deze situatie ook verleden tijd 8)
Maar we dwalen een beetje af. back on topic dan maar weer.
Gr.
Eric
-
Ben benieuwd wat voor ellende we dan krijgen bij de bouw van die tunnel.
Met de voetjes in de blubber.... ?
Perron zakt al in tunnel....?
Viaduct verzakt tot straat niveau....?
Noordzuidlijn is niks bij verzakkingen in Delft bij aanleg spoortunnel ...?
Delfts stadskantoor stort in door bouwwerkzaamheden spoortunnel....?
Er gaat vast iets gebeuren ben ik nu al bang voor.
-
Ach, er zijn regelmatig treinen die niet helemaal langs het perron komen staan, fouten maken is menselijk. Als je geluk hebt ligt er nog een overpad zodat reizigers niet door de ballast hoeven.
(http://img197.imageshack.us/img197/2454/dsc2188.jpg)
-
Wat ok wel eens gebeurt is dat de machinist zich verteld bij het neer zetten van de trein. Dat die bijvoorbeeld denkt dat die 10 bakken heeft in de plaats van 12 en dus een bak ook niet geheel langs het peron komt.
Manuel
-
ja of dat hij met 4 bakken aan komt en bij het bord 8 stopt, en ik dus 120 meter moet lopen vanaf de trap in delft. Scheelt toch weer 1,4 minuten vertraging :P
-
Nu ken ik deze specifieke situatie niet,
Maar ik gok er even op dat Mathijs het perron aan de andere kant van de trein bedoeld ;)
Daarmee is het dan ook geen leeg materieel (tenzei iedereen er bij dit station uit wilde ;))
Helemaal gelijk! En het was geen leeg materieel rit, want het was de trein naar Breda :P.
-
Maar wat staat er nu 'net' buiten het perron............
het rijtuig met zijn achterste deur of de loc met zijn achterste cabinedeur,
die laaste deur is helemaal niet erg want daarstappen toch geen reizigers in ::)
-
Erg professioneel komt het niet over, dat buiten het perron stoppen (om het maar geen blunder te noemen :-X).
Ik heb al de hele week last van het omgekeerde: een veel te korte trein Dordrecht-Hilversum.
Dinsdag werd er nog omgeroepen in de trein dat dit kwam door de seinstoring van zondag bij Hoofddorp, maar dit kan nu toch geen invloed meer hebben?
Kijken of dit vanaf maandag veranderd is (weer een aanpassing van de dienstregeling).
-
hallo,
dit kwam in afgelopen zondag tegen in Amerfoort lijkt mij niet echt prettig instappen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2009_06_07_amersfoort_7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2009_06_07_amersfoort_7.jpg)
2943-2994 07-06-2009 amersfoort
mvgr Evert Masselink.
-
Ik heb het toen ook nog een keer meegemaakt in Dordrecht, was een spoorwijziging voor een Plan V/T. Stond de eerste bak van de Plan T op de wissel. Later een foto.
-
Je zult er van versteld staan hoe slecht heel veel reizigers kijken of opletten. Als forens kan ik me daar regelmatig over verbazen; mensen hebben niet in de gaten dat een trein op een ander spoor dan gebruikelijk binnen komt en daardoor aan de ándere kant moeten uitstappen. Ze blijven gewoon aan de 'normale' kant staan, zelfs als de trein al stilstaat en schieten pas wakker als de deuren aan de andere kant open gaan.
Iets dergelijks had ik in ICR voordat ze verbouwd werden, waar je de deur opende door aan een in de deur handgreep te trekken.
Terwijl ik probeerde de deur te openen, stond naast mij een jonge vrouw met een blik op oneindig steeds op het knopje te drukken. Wat de deur dus weer sloot. Heb haar vriendelijk (want ze zag er verder best euk uit) verzocht of ze dat niet wilde doen. :)
- Peter
-
Ik was afgelopen winter een aantal maanden voor me werk in Engeland en daar reisden we met de trein van Gatwick naar het werk waar onze huurauto dan weer stond. En daar is het heel normaal dat de trein niet langs het perron stopt. Sommige perrons op de kleine stations zijn gewoon te kort voor de treinen die er rijden. Er wordt dan keurig omgeroepen en op de display getoond welke bakken van het achterste stel er niet langs het perron staan. Ik stond hier wel even van op te kijken.
Mvg, Johan.
-
Ik had een keer in maastricht bij een IRC stuurstand dat de deur ook aan de andere kant(dus niet bij het perron open kon)
"doe je wel voorzichtig" zei de conducteur die het ook wel mooi vond
Ook heb ik een keer een deur open gekregen van een ICK toen we 140 reden. Ik kwam er achter toen een mooie dame de trein in wilde stappen toen de deur net al dicht ging. Die ging nog open maar de trein begon te rijden. In de volgende wagon was precies het zelfde mogelijk. Ik heb maar even gewacht met de melding tot ik op mijn overstap station was, want daarna werd snel omgeroepen dat de trein niet verder reed vanwege een defect aan de deuren. Tjidens dat geintje onderweg heeft hij wel een aantal keer een noodstop gemaakt bij het wegrijden van het perron.
-
@ Rick,
Tnx, jij woont er naast en ik was te lui om even te kijken op google earth ;D
Ongeveer ernaast ja, scheelt maar enkele kilometers. ;)
-
Ja, dit zie je inderdaad vaker op station's .. xD
-
2943-2994 07-06-2009 amersfoort 'foto'
Nederland wordt op deze manier steeds slimmer ;)
-
haha ;)