BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Eelco Storm op 10 February 2009, 21:10:08
-
Volgens de volgende links gaat het NSM een replica van de Sr1 uit 1864 bouwen:
http://www.dagjewegblog.nl/archives/1579-Het-Spoorwegmuseum-bouwt-replica-koninklijk-rijtuig.html
http://www.nieuws.nl/545920
Eelco
-
Bizar he. En geld voor het weer opknappen van de 3737, originele Nederlandse stoomloc, is er niet. Tekenend voor het idiote gooi-maar-weg-en-bewaar-niets-beleid wat dit land vroeger hanteerde.
-
Je kunt je natuurlijk ook afvragen wat de kosten zijn voor het opknappen van de 3737 en wat de kosten van het bouwen van deze replica ;)
-
Ik vind het wel een leuk idee, eigenlijk. Vult toch een lacune in de collectie aan.
Eelco
-
Bizar he. En geld voor het weer opknappen van de 3737, originele Nederlandse stoomloc, is er niet.
Weet jij of er eisen gesteld zijn aan het besteden van dit geld? Zo ja; vertel het ons, zo nee; niet te rap met je oordeel. Het is goed mogelijk dat dit aan de hand is, maar voor het publiek niets over bekend. Verder; de Sponsorloterij heeft een hoeveelheid geld ter beschikking gesteld; 58 mio over 50 organisatieslees ik. Dat betekent niet gelijk een leeuwendel voor het NSM.
Tekenend voor het idiote gooi-maar-weg-en-bewaar-niets-beleid wat dit land vroeger hanteerde.
Oh ja? Dus de beleidsmannen van vroeger zitten nu nog steeds aan de knoppen? 'vroeger-was-alles-beter' hangt als een tegeltje aan de muur. Wakker worden en zelf wat gaan doen. Werk genoeg in de museumwereld.
Ik vind het een leuk initiatief, waaruit blijkt dat het NSM de mensen die nog zoiets zouden kunnen bouwen graag hun kennis en ervaring in praktijk laten brengen. En straks een leuk museumstuk erbij
-
Ieder zn ding. Alleen het woord replica geeft mij altijd n nare bijsmaak. Zonde van het geld, steek dat liever in iets origineels wat onderhoud of revisie nodig heeft. Gaan ze strax ook een DE5 of een Matje '40 nabouwen, omdat ze in de jaren '70 te beroerd waren om ook maar iets daarvan te bewaren? Dat falende beleid van toen is met geen enkele replica goed te maken >:(
-
De Arend is ook een replica, maar wordt momenteel als een volwaardig museumstuk beschouwd.
Een replica is naar mijn idee uitermate geschikt om lacunes in de collectie aan te vullen. En helaas heeft het NSM een paar mooie gelegenheden om authentiek koninklijk materieel te bewaren (al dan niet noodgedwongen) laten schieten, maar dat kun je ze ten eerste niet eeuwig nadragen en ten tweede maakt deze replica dat toch een beetje goed.
Eelco
-
Zou Beatrix dan toch op korte/afzienbare termijn gaan aftreden ????
Lijkt me een strak plan 8)!
Erik.
-
Met replica's gaten in de collectie opvullen is natuurlijk mogelijk, echter koninklijke rijtuigen zijn niet helemaal mijn ding.
Voor datzelfde geld had ik liever gezien dat ze een volwaardig rijtuig gebouwd hadden aansluitende op het restant van de voormalige houten Staatsspoor NS AB 6041 met eindcoupé en remhuis. Nog mooier een compleet houten rijtuigstammetje formeren in plaats van weer zo'n enkeling.
Bovendien staat er al een koninklijke trein trein in het museum, waarvan we alleen maar tegen de buitenkant aan mogen kijken in plaats van een ritje binnenin meemaken.
Maar ja, -zucht- ik ben geen beleidsmaker van het Spoorwegmuseum.
Natuurlijk had ik ook liever gezien dat de 3700 en de 6300 onder stoom gebracht zouden worden, maar dat zal heel veel geld gaan kosten.
Gerard
-
Zou Beatrix dan toch op korte/afzienbare termijn gaan aftreden ????
Lijkt me een strak plan 8)!
Het rijtuig of de evt. abdicatie?
-
@ Frank,
Wat denk je zelf ;)?
Overigens ben ik meer voorstander van behoud van wat we nog hebben aan spoorse zaken. Er is nog genoeg rijvaardig te maken.
Groet, Erik.
-
De Arend is ook een replica, maar wordt momenteel als een volwaardig museumstuk beschouwd.
Eelco
Nou is die arend-replica dan ook ouder dan een hoop ander spul in t NSM ;)
-
Ik begrijp dat het ding intertijd nog als breedspoorrijtuig is gebouwd. Het zal wel de bedoeling zijn om er met de Arend zo nu en dan over het stukkie breedspoor mee heen en weer te tuffen. Zal wel weer niet kloppen, maar is toch leuk.
Ben er altijd voor, historisch breedspoor. :)
-
Nou, dat is nog de vraag, volgens mij. In de persberichten is sprake van een breedspoorrijtuig, maar de afbeelding in één van de links laat het rijtuig na de spoorversmalling zien, dwz met drie assen ipv de twee die het rijtuig had in de breedspoorperiode...
Eelco
-
nou, dan de SS13 maar fixen zodat ie daarachter t land door kan ;D
-
Het gaat om het toonbaar maken van de spoorgeschiedenis, dan is er niks mis met een replica. Ga maar eens een willekeurig prachtig kasteel binnen ergens in Europa, en vraag dan kritisch welke stenen er echt al 500 jaar op elkaar staan. Blijkt dat bijna elk kasteel grotendeels herbouwd is geweest, de meeste zelfs meerdere keren. En toch is het authentiek genoeg. En de gemiddelde museumbezoeker kijkt liever in een 'onbereikbaar' koningsrijtuig dan in een 3e klasser met houten banken, zo is het nou eenmaal.
Natuurlijk hadden we liever een NS stomer rijvaardig gezien (ik wel), maar dan ben je naast de enorme restauratiekosten, ook een vermogen kwijt om hem zo te houden. Het is dus een rationele keuze om het ongebruikte budget zo te besteden. Bovendien is de mat'54 rijvaardig gemaakt, is de blokkendoos voor onderhoud weggeweest, wordt hard gewerkt om de mat '46 weer op tijd heel te krijgen.. er gebeurt echt wel wat.
-
Wat dat betreft is het NSM er wel op vooruit gegaan, ff afgezien van het feit dat enkele topstukken uit de collectie klakkeloos ingemetseld zijn, of op een hoge sokkel zijn gezet :( Het beleid is nu ook beter als voorheen.
Voor wat betreft de replica's, daar zal ieder zijn eigen mening over hebben. Ik zie liever een mooi origineel gerestaureerd museumstuk dan een namaak bouwsel.
-
en beter een namaakbouwsel dan helemaal niks.
-
Het verschil is vaak ook heel relatief.
Nogal wat restauraties komen in de praktijk ook neer op grotendeels nieuwbouw.
-
en beter een namaakbouwsel dan helemaal niks.
Maar jij bent dan ook heel goed in het namaakbouwselen ;D Ik ben al 2x overnieuw begonnen met mijn 2100....
-
Weet iemand wat voor vorm het replica koninklijk rijtuig gaat krijgen? De in het persbericht genoemde firma Kloosterboer is nl decorbouwer , o.a. verantwoordelijk voor bouw van de 'werelden' in het spoorwegmuseum. Het lijkt mij nogal een verspilling van het geld om een decorstuk te bouwen ipv een echt spoorrrijtuig...
(bericht even in het juiste daadje geplaatst..)
En nog een idee.. bouw HSM AB eindcoupé + overige 8 afdelingen in nieuwbouw op het (zelfde maat en type) onderstel van een 4-assige HSM D bagagewagen... (daar zijn er nu drie van...) èn hopla, met de reeds in het museum staande blikken tinus, 3e klasse coupérijtuig en bagagewagen een heuse HSM sneltrein...
-
Weet iemand wat voor vorm het replica koninklijk rijtuig gaat krijgen? De in het persbericht genoemde firma Kloosterboer is nl decorbouwer , o.a. verantwoordelijk voor bouw van de 'werelden' in het spoorwegmuseum. Het lijkt mij nogal een verspilling van het geld om een decorstuk te bouwen ipv een echt spoorrrijtuig...
Het wordt toch ook een decorstuk, dacht je dan dat ie zou gaan rijden !
Je mag al blij zijn als íe niet helemaal van karton wordt......
Gr Pewiam
-
Hoi,
Website van Kloosterboer (http://www.kloosterboer-decor.nl/index.php)
Groet,
Marco
-
Het wordt toch ook een decorstuk, dacht je dan dat ie zou gaan rijden !
Je mag al blij zijn als íe niet helemaal van karton wordt......
Gr Pewiam
Wie zegt dat het een decorstuk word dan ?
-
Ik denk eerder dat Kloosterboer is benaderd voor de aankleding van het rijtuig (interieur E.d.)
Jos.
-
Ik denk dat zij het interieur gaan bouwen op de site van Kloosterboer staat een link naar Joiners en gezien de website dezelfde layout heeft als die van Kloosterboer denk ik dat het een dochter maatschappij is. Joiners is een interieur ontwerper/bouwer en hier ligt de link naar de Sr1 denk ik.
http://www.joiners-meubelmakerij.nl/ (http://www.joiners-meubelmakerij.nl/)
Replica's zijn algemeen in het museum wezen. Soms worden van waardevolle objecten replica's gemaakt. Maar denk ook eens aan restauratie projecten van gebouwen, zoals eerder genoemde kastelen en paleizen. En denk aan het restaureren van spoorweg materieel, een nieuwe vloer of nieuwe banken zijn in feite ook replica's van het orgineel.
Ik neem als voorbeeld het TSS Rotterdam, daar zijn alle tapijten die orgineel bij de bouw waren gelegd opnieuw geweven, sommige goblins zijn opnieuw geweven, alle in feite replica's. maar wel als doel het schip terug te brengen in een zo orginele staat.
Ik ben voor replica's mits goed gedaan en van hoge kwaliteit.
Groet Ben.
-
Het wordt toch ook een decorstuk, dacht je dan dat ie zou gaan rijden !
Alle locomotieven en wagens die in het spoorwegmuseum staan zijn decorstukken. Het zijn decorstukken die de geschiedenis van de spoorwegen in Nederland aanschouwelijk maken.
Eelco
-
Nee, ik ben absoluut geen voorstander van replica's. Bij moet materieel echt gereden, geleefd en een historie hebben, dat is toch de magie voor mij.
Daarom zal ik thuis bvb. ook nooit een replica van een loknummerplaat aan de muur hangen, al zou ik 'm voor niets krijgen.
De Arend vind ik dan wel de uitzondering op de regel, deze was destijds te bijzonder en uniek. Bijkomende toevalligheid is dat de Arend door zijn optredens tijdens NS-150 in 1989 toch ook wel historie heeft gekregen, al is het dan een replica.
Daarom ben ik ook niet enthousiast over dit project, maar goed, een en ander zal ongetwijfeld goed doordacht en overwogen zijn en liever een actief (al zou ik het dan liever anders zien) NSM dan een slapend museum waar een collectie weg staat te roesten.
-
Maar er zijn al gerestaureerde locomotieven waaraan weinig originele onderdelen, daterend van de tijd voor de restauratie, meer zitten. Het schijnt dat loc 7741 hiervan een voorbeeld is. Wanneer oud materieel rijdend wordt gehouden wordt, dan slijt het en breekt vanzelf de tijd aan dat het even weinig originele onderdelen bevat als een replica. De originele onderdelen zijn dan ook verloren. Er is iets voor te zeggen om van eenlingen ook alleen maar met replica's te gaan te rijden, zodat het originele exemplaar niet slijt en uit de originele oude onderdelen blijft bestaan.
Bij materiëel dat niet meer bestaat is die keus niet meer aanwezig. Wil een museum toch dat facet tonen dan zal er een een replica gebouwd moeten worden. Hoe meer het overeenkomt met het oorspronkelijke exemplaar des te beter.
Maar wat voor een bedrijf zou nu een replica van een oud houten rijtuig moeten gaan bouwen? Niet de huidige rijtuigbouwers, want die werken al sinds de jaren twintig (geloof ik) met staal. Blijkbaar heeft het NSM (Spm) de keus voor een decorbouwer gemaakt en ik denk zelf dat die decorbouwer het hele rijtuig gaat bouwen. Zo staat het immers in het persbericht. Het is een verrassende keuze, maar na enig nadenken en bestudering van de website trek ik de conclusie dat die mogelijk zo slecht nog niet is.
Groet,
Marco
-
Nee, ik ben absoluut geen voorstander van replica's.
Wat is hier nog origineel aan????? Als je hem vergelijk met wat nu rond rij???
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/original_version_005_5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/original_version_005_5.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/original_version_019.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/original_version_019.jpg)
-
Zo'n beetje alles. Je moet je stelling omgekeerd formuleren ;)
-
Uiteraard is bij menig museummaterieel het nodige (en vaak meer dan dat) vervangen door andere onderdelen en materiaal. Bij de foto's die je laat zien van de 41 was ik daar zelf ook persoonlijk mede verantwoordelijk voor (andere binnen- en buitendeuren, andere interieuronderelen), dus ik weet donders goed dat de 41 die we anno 2009 zien al lang niet meer de originele 41 is. En zelfs de 41 uit 1985 was al een hele andere 41 dan toen dit stel werd afgeleverd.
Maar desondanks zit er voor mijn gevoel nog veel en veel meer authenciteit aan een bewaard treinstel, rijtuig of locomotief dan aan een replica. Qua spoorbeleving ben ik toch meer een "gevoels"mens dan een techneut en ik heb wel het idee dat in de hobbywereld (en zeker in de modelbouwhoek) de laatste groep verreweg in de meerderheid is. Zij zullen de bouw van replica Sr1 waarschijnlijk wel toejuichen.
-
Maar desondanks zit er voor mijn gevoel nog veel en veel meer authenciteit aan een bewaard treinstel, rijtuig of locomotief dan aan een replica.
bekend fenomeen. Doet mij denken aan het aanhangrijtuig No 600 van de A'damse museumtram. Aangezien Duparc alle bordjes van de 595 had 'veiliggesteld voor het nageslacht' zou de replica ook 595 moeten heten. Maar omdat de voorraad gouden nullen en zessen bij de museumtram onuitputtelijk leek en het aantal vijven een voortdurend tekort tezien gaf, is uiteindelijk voor dat nummer gekozen. Verder schijnt men een soort animistisch ritueel uitgevoerd te hebben door de authenticiteit; de 'geest' van de 595 te vertellen dat hij een nieuw 'huis' heeft, maar dan met een ander nummer.
Het is goed gegaan, want ik geloof niet dat er grote ongelukken mee zijn gebeurd ;D .
Overigens kan een replica in de grond van de zaak anders zijn dan het origineel. De replica hoeft immers niet aan het spoorwegbedrijf deel te nemen, dat betekent dat de constructie anders uitgevoerd kan worden dan bij het origineel.
Om iets te noemen; de houten opbouw van trams worden met pen-en gatverbindingen en veel bouten inelkaar gezet. Als zo'n wagen eens een aanrijding krijgt, dan zijn de dichtstbijzijnde verbindingen kapot en de rest is een beetje vervormd. Oplossing; de delen met de gekraakte verbindingen vervangen en de zaak weer in elkaar schroeven en klaar. Als de hele wagenbak gelijmd zou zijn, zouden alle verbindingen schade opgelopen hebbe. Daarnaast is het vervangen van een onderdeel van een geheel verlijmde houten bak niet makkelijk; het is immers niet demontabel.
-
Alle locomotieven en wagens die in het spoorwegmuseum staan zijn decorstukken. Het zijn decorstukken die de geschiedenis van de spoorwegen in Nederland aanschouwelijk maken.
Eelco
Maar over het algemeen wel decorstukken met een historische waarden dan ;)
-
Het zijn de decorstukken die ons de historie van de spoorwegen willen vertellen.
En in dat opzicht is het NSM behoorlijk goed geslaagd.
Jos.
-
Het spoorwegmuseum is een commerciele instelling, dus kan niet zo zijn dat ze kijken het waar het publiek in z'n algemeenheid op af komt?
Ook bij een museum moet de kachel brandend gehouden zien te worden.
-
Het spoorwegmuseum is een commerciele instelling, dus kan niet zo zijn dat ze kijken het waar het publiek in z'n algemeenheid op af komt?
Ook bij een museum moet de kachel brandend gehouden zien te worden.
Dat is een vreemde redenering. Een commercieel bedrijf zal alles doen wat het publiek verlangt, en juist luisteren naar hun publiek. Doen ze dat niet dan blijft het publiek op den duur weg. Ga maar eens met zijn allen klagen dat de 6300 in het donker staat en dat dat een schande is. Moet je zien hoe snel ze de 6300 daar weg halen en in het daglicht zetten.
Ik krijg juist het idee dat het museum een log apperaat is, wat juist moeite heeft om met opmerkingen van het publiek. Al zijn ze na de verbouwing wel een heel goede kant opgegaan.
Groetjes Ben.
-
Bemerk even dat publiek iets anders is dan een groep hobbïsten ;)
-
En overschat de rol van dat kleine groepje hobbyisten niet...
Eelco
-
Het spoorwegmuseum is een commerciele instelling, dus kan niet zo zijn dat ze kijken het waar het publiek in z'n algemeenheid op af komt?
Ook bij een museum moet de kachel brandend gehouden zien te worden.
Het museum is geen commerciële instelling, maar een stichting zonder winstoogmerk. Dat maakt het gemakkelijker doelsubsidies binnen te halen en bijvoorbeeld mee te doen aan de Museumjaarkaart.
Neemt niet weg dat er geen structurele subsidies meer zijn en dat het museum zelf de broek moet ophouden.
-
En overschat de rol van dat kleine groepje hobbyisten niet...
Eelco
Welke rol, die van azijnzeiker? Als spoorwegmuseum heb je niks aan de hobbyist. Ze maken foto's langs de lijn, hebben een grote bek tegen de bezoeker (zelf meegemaakt dat een familie bij de loc stond te kijken en een fotograaf begon te schreeuwen) en leveren geen inkomsten op. Ja, met een beetje geluk nemen ze een kopje koffie in de restauratie.
-
Dat zeg ik, overschat hun rol niet... ;)
Eelco
-
Als spoorwegmuseum heb je niks aan de hobbyist.
Sinds OntraXs wel! ;D
-
Ok, we hebben nu dus een voor- en na- Ontraxtijdperk. ;)
Ik bedoel dus, voor Ontrax was het merendeel van de museum bezoekers dagjesmensen met hun kinderen.
Zij kijken op een heel andere manier naar wat er in het museum te zien is.