https://www.tillig.com/dateien/Unternehmen/LogIn%20Fachhändler/Prospekte/2022/TILLIG-H0-Neuheiten%202022.pdf (https://www.tillig.com/dateien/Unternehmen/LogIn%20Fachhändler/Prospekte/2022/TILLIG-H0-Neuheiten%202022.pdf)
Helpt deze link je wellicht verder?
https://bricksite.com/frisporetdk/modeltog?catalogue_selected=734619_70086#734619
Gr, Rob
wel eerder in jaar .
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=54945.30
Nog een link erheen .
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=60364.0
Daar komt "NS" niet in voor, dus nooit in Nederland geweest? Revisiedatum is 20.06.90. Daarmee is hij voor mij eigenlijk buiten mijn tijdperk (jaren '70), dus ben ik (denk ik) op zoek naar verbetering: eentje met RIC "NS" en een oudere revisiedatum. Of maak ik een fout in mijn redenatie vwb de RIC-code? |
Van ACME 52121 bestaat er al een plaatje, waaruit ik al voorzichtig de conclusie trek dat die voor ons dan ongeschikt zal zijn:
(https://www.menzels-lokschuppen.de/out/pictures/master/product/1/303-52121.jpg)
menzels-lokschuppen.de
Van Piko 58556 is er alleen nog een CAD-tekening:
Duimen dus of er de juiste opschriften op komen (y)
Ter info: je heb ook nog deze Italiaanse Rus... ACME 52100:
- Piko serie 2 wat nog uit moet gaan komen heb ik nog nooit op foto's gespot in Nederland...
Hier is een foto van een rijtuig in Hoek van Holland. Ik heb even ingezoomd op het RIC raster.
...
Daar staat geen NL tussen. Het RIC raster van dit rijtuig komt overeen met de info op de twee rijtuigen (Sachsenmodell/Tillig) die ik eerder plaatste.
Dus ondanks dat NL er niet tussen staat, kan het rijtuig in Nederland rijden.
Over de revisie data:
- Sachsenmodelle: Rev WT 15 06 90
- Tillig : Rev WT 12 06 86
Maar als ik op het reeds uitgeleverde ACME 52120 zoek, zie ik dezelfde afbeelding. Dus of de 52121 er exact zo uit komt te zien ????
Ter info: je heb ook nog deze Italiaanse Rus... ACME 52100:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220131-165500-61f807033acb9.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220131-165500-61f807033acb9.jpg)
Rev '79.
2) bij de opschriften boven de ramen zie ik bij de andere merken Voiture Lits, terwijl de Piko Wagon Lits als tekst heeft.Kan de andere kant van het rijtuig zijn, de foto is de andere kant dan in ieder geval Tillig weergeeft. (Zie bak onder chassis)
En ten aanzien van het RIC raster zonder NS schijnt te zijn dat het zowel een politiek als spoorweg technische verhaal achter zit.
Daar het rijtuig toegelaten was in D en dit weinig verschilt met NL werd dit zoals we tegenwoordig zeggen gedoogd.
terwijl we al heeeeel lang NS daarvoor gebruiken.Maar dat is helemaal niet aan de orde. Het gaat niet om de afkorting van de maatschappij, maar om de gebruikte letter(s) voor een land. In West- Duitsland (BRD) was het ook al lang DB, maar wordt het land aangegeven met D
Maar dat is helemaal niet aan de orde. Het gaat niet om de afkorting van de maatschappij, maar om de gebruikte letter(s) voor een land. In West- Duitsland (BRD) was het ook al lang DB, maar wordt het land aangegeven met DDat is wel aan de orde want in de RIC-rasters staat NS en geen NL voor Nederland.
Dat is wel aan de orde want in de RIC-rasters staat NS en geen NL voor Nederland.En op de foto (en andere foto's) staat een ratjetoe van "aanduidingen", die soms een spoorwegmaatschappij aanduiden (DR, of is dat Deutsche Republik = DDR), maar in verre meerderheid een land. En wel in Latijns schrift. Dus geen NS maar N .... ?
terwijl in deze afkorting de Turkse C als K wordt uitgesproken.Wat bedoel je hiermee? Noch in het Russisch noch in het Turks wordt een C als k uitgesproken, maar als s resp. dzj...
Hee, Rick.. Jij ook hier ;)Het is een klein forum :)
Omdat we ons volgens mij afvragen waarom er in verschillende landen verschillende afkortingen in RIC-rasters worden gebruikt; een vrije vertaling Cyrillisch naar Latijn zou een verklaring kunnen zijn.Klopt, ik dacht dat je de verklaring zocht in een andere beginletter in het Cyrillisch door vertaling vanuit het Latijnse schrift
Het is iig duidelijk dat er geen eenduidige afkortingen gebruikt worden: voor Nederland kom ik "NL" en "NS" tegen, voor Noorwegen "N" of "NO"Vroeger was het NS, in 2007 werd dat veranderd: https://www.martijnhaman.nl/uiccodes.htm
Aan de kromming te zien staat naast de andere N trouwens een O en geen D.
Met dezelfde inconsistente afkortingen...
Ik vind het toch echt wel een D, vergelijk maar met DR en DK. Al deze D's hebben een platte linkerkant, de O van NO is aan beide zijden afgerond.Spraakverwarring denk ik :P onder PL staat een D, onder H staat NO. Ik had het over de laatste.
Duidelijk al in de UIC tijd. Alleen is het model niet als zodanig uitgegeven.