Doel:€250.00
Donaties:€85.00

Per saldo:€-165.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 31-07-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Oude tijden, nieuwe tijden, Duitsland 2e wereldoorlog door HuubvG
Vandaag om 19:54:31
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Floris
Vandaag om 19:30:20
Asse-Bad - Assche-les-Bains door wpinkhof
Vandaag om 19:24:20
Baan in Los Angeles door AndrevdG
Vandaag om 19:24:19
Länderbahn en Reichsbahn locomotieven. door puntenglijder
Vandaag om 19:16:23
Bouw van mijn messing NS 604 Spoor-0 door JaJo
Vandaag om 19:08:56
"Bij nader omzien", een Nederlands spoorwegfotoarchief door Christoph
Vandaag om 18:39:25
The revival of "The Shop"! door Ronald Halma
Vandaag om 18:39:04
Mooi weer om buiten te spelen door sncf231e
Vandaag om 18:32:52
Vragen over de rolbrug bij werkplaats Neustrelitz door basjuh1981
Vandaag om 18:28:31
Werkplaats - (Baanplan H0) door martijnhaman
Vandaag om 18:26:54
BMB 00-modulebaan, Beveiliging door bask185
Vandaag om 18:09:58
Zelf bouwen. door Wisselwachter
Vandaag om 17:58:38
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door nkob
Vandaag om 17:33:35
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 17:26:02
COB LED strips: egale (binnen)verlichting door bellejt
Vandaag om 17:19:47
Harzwald Hafen Bahn door Wim Vink
Vandaag om 17:17:40
Update: baan in de tropen door phdirk
Vandaag om 17:07:41
Frans loodsje et cetera door NS1220
Vandaag om 16:42:47
Tips voor een natuurgetrouwe modelbaan door NS1220
Vandaag om 16:39:20
N-Spoor: DMV-modules met industrie en draai-rolbrug (en andere knutsels). door Niels81
Vandaag om 16:07:34
Laag vermogen ledstrip door Fritsprt
Vandaag om 15:20:27
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door gdh
Vandaag om 15:17:57
Uit en Thuis, de bouw door Menno
Vandaag om 14:46:45
Fleischmann BR 89 008 met Fleischmann decoder rijdt slecht (niet) door heuvelbaan
Vandaag om 14:44:41
De fabriek - Spoor 0 door tijgernootje
Vandaag om 14:41:42
Schorumdijk Gem. Vaagburg 1940-1960. (Jaren ‘40-‘60 baan met haventje) door RikM
Vandaag om 14:23:18
Nog een lofzang? Roco's BR 01 (NK) door 44
Vandaag om 14:16:58
Een secundair lijntje in de Puy de Dome en de (Haute) Loire anno 1968 door tijgernootje
Vandaag om 13:56:51
Van Swarzach naar Swarzburg door tijgernootje
Vandaag om 13:39:07
  

Auteur Topic: Marklin MFX-decoder, funtieuitgangen werken niet.  (gelezen 361 keer)

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 1561
Marklin MFX-decoder, funtieuitgangen werken niet.
« Gepost op: 13 juni 2021, 23:59:55 »
Hallo,

Ik heb een digitale marklin Br81 voorzien van Telex koppelingen die uit een oude analoge Br81 komen. Ik heb mijn Br81 ooit laten voorzien van een Marklin mFx decoder en hoogvermogen motor met magneet en 5 polig anker.

De koppelingen werken los, maar ze werken niet op de functie draadjes van de decoder. De decoder functioneert verder wel. Hij geeft licht en hij rijdt.

Ik heb deze kleuren aangehouden. Ik heb van telex koppeling 1 van de draadjes op de oranje draad aangesloten, de functie + draad. De verlichting wordt ook gevoed door deze draad. En de andere draad van de Telex heb ik geprobeerd op zowel de rood bruine als groen bruine draad. Maar wanneer ik op de MS1 beide F symbolen aanzet, dan gebeurt er dus helemaal niks.

Ik was in de veronderstelling dat ik het goed had aangesloten en dat het eigenlijk out of the box zou moeten werken. Ik heb uit wanhoop het ding in fabrieksinstellingen gezet, maar geen verandering.

Ik vrees zelf dat de functie uitgangen stuk zijn, maar ik heb er geen gekke dingen mee uitgehaald.

Heeft iemand misschien een idee waarom de koppelingen het niet doen en of ik het kan fixen met een decoder instelling oid?

Mvg,

Bas
« Laatst bewerkt op: 14 juni 2021, 00:27:43 door Bert van Gelder. Reden: Titel »

henk

  • Online Online
  • Berichten: 19851
Re: Marklin MFX-decoder, funtieuitgangen werken niet.
« Reactie #1 Gepost op: 14 juni 2021, 06:54:22 »
Bij een Telexkoppeling die uit een oude analoge loc komt, denk ik aan een exemplaar dat op de 24 volt omschakelpuls werkt. Klopt dat? En kan de decoder dan wel de noodzakelijke spanning of stroom leveren?
« Laatst bewerkt op: 14 juni 2021, 07:33:11 door henk »
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 1561
Re: Marklin MFX-decoder, funtieuitgangen werken niet.
« Reactie #2 Gepost op: 14 juni 2021, 07:51:17 »
Hoi Henk,

Bedankt voor je antwoord. De koppeling werkt niet op de puls van 24V. Met de puls bedien je alleen het omschakelrelais en deze heeft bij de telex variant 4 standen, vooruit, vooruit met met telexkoppelingen, achteruit en achteruit met telexkoppelingen.

Zodra de loc dan begint te rijden op lage spanning, worden meteen de Telex koppelingen aangestuurd.

Mvg,

Bas

henk

  • Online Online
  • Berichten: 19851
Re: Marklin MFX-decoder, funtieuitgangen werken niet.
« Reactie #3 Gepost op: 14 juni 2021, 07:53:13 »
Okay, weer wat geleerd.  :)
De koppeling werkt los wel begrijp ik. Dat heb je op gelijkspanning geprobeerd?
En je weet ongeveer hoeveel stroom de koppeling nodig heeft?
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 1561
Re: Marklin MFX-decoder, funtieuitgangen werken niet.
« Reactie #4 Gepost op: 14 juni 2021, 07:58:16 »
Ik heb er eentje aangesloten op mijn labvoeding, niet de meest nauwkeurige wijzers maar ik denk goed genoeg.

Ze werken al op 5V (DC) en op 15V trekken ze iets van ~180mA.

Bas

Bahn-AG

  • Offline Offline
  • Berichten: 822
Re: Marklin MFX-decoder, funtieuitgangen werken niet.
« Reactie #5 Gepost op: 14 juni 2021, 20:46:16 »
Hallo

Normaal gesproken zet ik die spoelen altijd in serie aan één enkele uitgang.
Wat je ook nog eens kan proberen is de uitgangen dimmen. Ze hebben op zich maar weinig nodig om te werken.

Of ze doen het toch, maar je anker is mechanisch geblokkeerd?

Bart