Doel:€250.00
Donaties:€177.50

Per saldo:€-72.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 16-06-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Compacte wisselstraat voor meer rijlengte door VvKan
Vandaag om 19:24:07
Wat is de vereiste minimum boogstraal bij spoorwegen oor 160km/h ? door VvKan
Vandaag om 19:16:07
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door JaJo
Vandaag om 18:44:18
Dg spoor 0 door JaJo
Vandaag om 18:40:56
Baan in Los Angeles door Aford
Vandaag om 18:36:58
Harzwald Hafen Bahn door Aford
Vandaag om 18:22:27
Raadplaatje door Benelux795
Vandaag om 18:22:12
Schorumdijk Gem. Vaagburg 1940-1960. (Jaren ‘40-‘60 baan met haventje) door Aford
Vandaag om 18:10:03
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Arjan6511
Vandaag om 17:37:08
Industrieel smalspoor inspiratiedraadje door Scratchbuilt
Vandaag om 17:34:39
Nederdam, H0 1970 - 1990 door Pascal77
Vandaag om 17:25:46
LTM-51 Garratt in messing, Spoor-0 door FritsT
Vandaag om 17:20:54
BNLS-Module: "Rvbr-Btk, Ringvaartbrug Haarlemmermeer nabij Buitenkaag" NS H0 door nighttrain1
Vandaag om 17:14:07
programmeren functiedecoder TAMS FD/led door henk
Vandaag om 16:54:34
Gezocht: STL-file, voor een stootblok in N door Catweazle
Vandaag om 16:41:36
BMB 00-modulebaan, Beveiliging door St00mboy
Vandaag om 16:26:14
Nederlandse baan in voorbereiding genaamd Anninkshoeve door 1200blauw
Vandaag om 16:02:21
H0-modellen BR 42 van Liliput en MäTrix vergeleken door HuubvG
Vandaag om 15:41:46
Toon hier je pas gereed gekomen (model-)spoorbouwsels ... door Mitchell
Vandaag om 13:24:50
Kortsluiting wissel en vaste kruising door VvKan
Vandaag om 13:23:48
Fleischmann BR 89 008 met Fleischmann decoder rijdt slecht (niet) door VvKan
Vandaag om 11:55:37
Toon hier je (model)TRAM foto's. door hrp
Vandaag om 11:52:28
NS 5500 / HSM 700 spoor 0 / 1 door FritsT
Vandaag om 11:42:41
25 jaar geleden door lrrw
Vandaag om 10:12:35
BMB 00-Modulebaan, BMB-Rijdagen en BMB-Deelname aan Beurzen & Evenementen door bask185
Vandaag om 10:06:16
Ervaringen met veilingsites en webshops (Marktplaats, Ebay, Catawiki, etc). door Bert van Gelder
Vandaag om 08:55:29
Rheinburg, TP V/VI door Dennis.
Vandaag om 07:07:38
Gekke/vreemde/rare filmpjes en video's met treinen erin. door sncf231e
25 juli 2021, 23:13:49
Kranenberg, een exercitie in code 70 door Overet
25 juli 2021, 22:55:56
Bahnstrecke 5867 door Wim Vink
25 juli 2021, 22:49:16
  

Auteur Topic: Loop ik tegen het maximum aantal treinen op mijn baan aan?  (gelezen 1900 keer)

1200blauw

  • Offline Offline
  • Berichten: 1872
  • NS 1968-1982
    • Dit ben ik
Loop ik tegen het maximum aantal treinen op mijn baan aan?
« Gepost op: 12 juni 2021, 16:54:32 »
Ik heb de volgende configuratie:
PC (WIN7) met RocRail besturingssoftware
Centrale: ESU ECoS2
Wisseldecoders: 4x ESU Switchpilot 2.0 (DCC, magneetschakeldecoders met 4 wisselaansluitingen elk, omschakelspanning onafhankelijk van de baanspanning door een 32VA analoge Märklin-trafo)
Locdecoders: 20x divers (MFX en DCC / Railcom, geen aparte functiedecoders in rijtuigen) De locs zijn nog bezig te leren remmen, BBT heet dat in RocRail.
Bezetmelders: 6x ESU Detector Standard
Boosters: geen

Nu loop ik tegen het probleem aan dat telkens een bezetmelding faalt, dus een trein in een sector wordt niet of heel laat gedetecteerd, waardoor een loc door de stopmelder schiet en het leren remmen de soep in draait. Er zijn twee secties waar de score voor falen vrijwel 100% is, de rest is min of meer willekeurig en voor mij op het ogenblik (nog) niet toe te wijzen aan een bepaald blok, specifiek materieel oid.
Nu ben ik van plan het aantal opstelsporen nog met twee uit te breiden èn alle opstelsporen in twee blokken te verdelen, waardoor er twee korte treinen achter elkaar zouden moeten kunnen staan. dan zou het aantal treinen nog verder moeten toenemen naar 24-30. Ook wil ik er in de toekomst een klein raccordement aan toevoegen waarop een Sikje rondscharrelt.
De voeding van de ECoS gaat de laatste tijd als een razende tekeer, waarschijnlijk als gevolg van de oplopende buiten- en dus binnentemperatuur. Misschien heeft dat ermee te maken, misschien ook niet. Het heeft een paar maanden goed gefunctioneerd.

Ik sta voor een raadsel. In eerste instantie gaf ik Rocrail de schuld, omdat het leek of herstarten van het pakket het probleem oploste, maar dat lijkt toch niet het geval. Nu heb ik een paar maand geleden de waarschuwing van een medeforummer gehad dat 15 tot 20 locs op een modelbaan wel het maximum zou zijn. Zou ik daar tegenaan lopen nu? Hoe heeft Railz of MiWuLa dat dan opgelost? Daar rijden er ongetwijfeld veel meer lijkt me. Wat zijn de symptomen in zo'n geval? Heeft iemand ervaring met dergelijke aantallen? Zou bijvoorbeeld het uitschakelen van BBT het probleem oplossen? Goede suggesties welkom!

AlbertG

  • Offline Offline
  • Berichten: 496
    • Modelbaan Den Akker
Re: Loop ik tegen het maximum aantal treinen op mijn baan aan?
« Reactie #1 Gepost op: 12 juni 2021, 17:32:40 »
Ik heb meer dan 50 locomotieven / treinstellen op mijn baan staan. Die rijden natuurlijk nooit allemaal tegelijk maar 20 zou dus zeker geen probleem moeten zijn. Ik heb er wel voor gezorgd dat bij de locs die in het schaduwstation staan alle functies, zoals licht en geluid, uit staan.

Ik zou de focus op die twee bezetmelders zetten waarvan je 100% zeker bent dat die falen. Wat gebeurt er als je BBT in het betreffende blok uitzet?
Gaat het ook fout als er maar 1 loc op de baan rijdt die het betreffende blok in rijdt? Betreft het de Enter of de In melder? Heb je een timer ingesteld die voor vertraging van de In melder zorgt?
« Laatst bewerkt op: 12 juni 2021, 17:36:35 door AlbertG »
Hartelijke groeten,
Albert

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 21190
    • Pagina van klaas
Re: Loop ik tegen het maximum aantal treinen op mijn baan aan?
« Reactie #2 Gepost op: 12 juni 2021, 19:13:57 »
Of je tegen de grenzen aanloopt kun je eenvoudig controleren door de baanspanning te meten. Gelijkrichter aan de railaansluiting van de centrale en daar een gelijkspanningsmeter aan. Als je echt tegen de grens zit zal de spanning zo af en toe onderuit gaan.

Wat de detectieproblemen betreft, heb je ongedetecteerde secties en voed je die wel via een diodeschakeling?

nighttrain1

  • Team beurzen, Powered bij Oltronix: 2x300VA
  • Offline Offline
  • Berichten: 4823
  • Ook deze tijd zal ooit die goeie ouwe tijd worden!
Re: Loop ik tegen het maximum aantal treinen op mijn baan aan?
« Reactie #3 Gepost op: 12 juni 2021, 19:45:41 »
Aai, geen boosters??
Dus alles moet via je centrale gestuurd worden!!

Ik heb het anders gedaan.
Centrale stuurt boosters aan en elke booster een deel van de baan.
Centrale stuurt maar 1 stukje spoor aan: het programmeer spoor.
Alle boosters en de centrale worden gevoed met een Oltronix voedinkje van 300VA.
Is een keer een uitgave maar voorlopig geen voedingsproblemen.
Werk met stroomdetectie modules van Rosoft.biedmeer.nl en van Flootdland.nl/aim .
Doen het ook al jaren prima, tot m’n pc overleed.
Maar rest systeem werkt nog altijd.
Groeten Richard, nighttrain

2012-2021 6x*

Bouw:Modelbaan & modulebakken

1200blauw

  • Offline Offline
  • Berichten: 1872
  • NS 1968-1982
    • Dit ben ik
Re: Loop ik tegen het maximum aantal treinen op mijn baan aan?
« Reactie #4 Gepost op: 12 juni 2021, 19:48:28 »
Hartelijk dank voor de reacties tot zover. Daar kan ik alvast mee aan de slag, maar verdere suggesties natuurlijk welkom.

Wat de detectieproblemen betreft, heb je ongedetecteerde secties en voed je die wel via een diodeschakeling?

Ik was even vergeten te melden dat ik 3-railer ben en gebruik maak van massadetectie. Enkel de wisselstraten zijn ongedetecteerd. Ik vermoed echter dat je opmerking niet van toepassing is. Ik hoor graag even of dat correct is.

Aai, geen boosters??
Dus alles moet via je centrale gestuurd worden!!

Daar heb ik ook aan gedacht. De centrale kan 7A leveren als ik het goed heb. Tot nu toe heeft 'ie het altijd prima gedaan op 4A. Ik heb 'm nu naar 5A gezet, maar dat maakt voor de bezetmeldingen geen verschil. Mijn conclusie daaruit is dat het dus ws geen stroomprobleem is.
« Laatst bewerkt op: 12 juni 2021, 19:54:48 door 1200blauw »

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 21190
    • Pagina van klaas
Re: Loop ik tegen het maximum aantal treinen op mijn baan aan?
« Reactie #5 Gepost op: 12 juni 2021, 20:30:59 »
Als je met massadetectie werkt dan kan je mijn opmerking over diodeschakelingen en ongedetecteerde secties vergeten.

Blausee-Mitholz

  • Offline Offline
  • Berichten: 463
Re: Loop ik tegen het maximum aantal treinen op mijn baan aan?
« Reactie #6 Gepost op: 12 juni 2021, 21:59:47 »
@1200blauw
Je hebt een stroom monitor op je ECoS zitten wat geeft die aan voor verbruik?

Mvg Johan

Weerd

  • Offline Offline
  • Berichten: 1192
Re: Loop ik tegen het maximum aantal treinen op mijn baan aan?
« Reactie #7 Gepost op: 12 juni 2021, 22:05:32 »
Ik heb ook een keer iets dergelijks gehad en alles nagelopen.
We konden steeds wel met 5 locs rijden, maar als er een zesde loc bij kwam ging de zaak plat.
Uiteindelijk bleek bij doormeten een sluiting in een stukje Loconetkabel te zitten.
Na dagenlang zoeken het kabeltje verwijderd en het probleem was over.
Met andere woorden, de narigheid kan soms in een heel klein hoekje zitten.
-  Nederlandse treinen en seinen van 1930 tot 1960, da's pas mooi.  -

1200blauw

  • Offline Offline
  • Berichten: 1872
  • NS 1968-1982
    • Dit ben ik
Re: Loop ik tegen het maximum aantal treinen op mijn baan aan?
« Reactie #8 Gepost op: 13 juni 2021, 17:13:04 »
Ik heb alvast een aantal suggesties nagelopen en een paar zaken gemonitord.

Eén van de 100% falende bezetmeldsecties bleek niet doorlopend contact te maken. Kennelijk maakte een railovergang slecht contact. Ik heb op dat punt de rails uit elkaar gehaald, de contacten ietsje bijgebogen en weer in elkaar gezet. Daarmee was het probleem voor die sectie opgelost.
Voor de andere 100%-sectie gaat die vlieger niet op. Die bleek gewoon goed contact te maken als ik 'm testte in stilstand. Desalniettemin blijkt hij nog steeds pas heel laat een trein te detecteren als ik op automatisch bedrijf overstap.

Je hebt een stroom monitor op je ECoS zitten wat geeft die aan voor verbruik?

Dankzij deze tip kon ik zien hoeveel stroom de baan verbruikt. Dat is erg handig. Hartelijk dank Johan!
Bij de start, in stilstand, blijkt mijn baan ca. 1100mA/2000mA (de ECoS geeft beide, nog niet ontdekt wat ze voorstellen precies) te verbruiken, 39°C geeft denk ik de processortemperatuur aan.
Na ca. ½ uur, in vol bedrijf met 3-4 rijdende locs en de rest stilstaand, is dat 1200mA/3100mA bij 69°C. Daarmee lijkt inderdaad 4A meer dan voldoende te zijn voor deze baan en niet van invloed op deze verstoring.

De laatste 100% falende sectie is de laatste poort (16) van een Detector die verder van de centrale verwijderd is. Zou dat ermee te maken kunnen hebben? Daarmee is het falen van de overige secties nog niet verklaard.

Ik heb meer dan 50 locomotieven / treinstellen op mijn baan staan. Die rijden natuurlijk nooit allemaal tegelijk maar 20 zou dus zeker geen probleem moeten zijn.

Dat is een geruststellende gedachte. Aan 50 ga ik niet komen verwacht ik.

Betreft het de Enter of de In melder?

Het betreft in alle gevallen een Enter-melder.

Heb je een timer ingesteld die voor vertraging van de In melder zorgt?

Nee, die kunnen we uitsluiten.

We gaan rustig verder met dit onderzoekje. Ik heb nog niet alle tips nagewerkt. Suggesties nog steeds meer dan welkom!

Te 2/2

  • Offline Offline
  • Berichten: 856
  • Metrop-Märklin
Re: Loop ik tegen het maximum aantal treinen op mijn baan aan?
« Reactie #9 Gepost op: 13 juni 2021, 17:24:09 »
Nu heb ik een paar maand geleden de waarschuwing van een medeforummer gehad dat 15 tot 20 locs op een modelbaan wel het maximum zou zijn.
Die beperking gold alleen voor Koploper, niet voor bijvoorbeeld IB-basic (32) of RocRail.
Ik neem aan dat de medeforummer die restrictie wel heeft aangebracht.

Hoe dacht je trouwens dat dit bij clubbanen gaat waar veel meer treinen gelijktijdig rijden, en het stroomverbruik het jouwe ver overschrijdt?
Jan Willem

analoog hybride DC baan (2-rail+3-rail),
CH, peco, piko, roco, k-rail

meino

  • Offline Offline
  • Berichten: 1211
Re: Loop ik tegen het maximum aantal treinen op mijn baan aan?
« Reactie #10 Gepost op: 13 juni 2021, 20:38:53 »
Ik heb momenteel in Koploper 35 locs. Dat gaat tot nu toe prima. Het hangt misschien ook van de PC af waar Koploper op draait. Dat is momenteel een laptop met een Celeron processor. Wel een puntje van aandacht, zorg dat de Seriele verbinding (via de USB poort) op maximaal (115200) staat.

Groet Meino

A clean desk is a sign of an empty mind

Kranenberg
De CanBus komt naar Kranenberg

Blausee-Mitholz

  • Offline Offline
  • Berichten: 463
Re: Loop ik tegen het maximum aantal treinen op mijn baan aan?
« Reactie #11 Gepost op: 13 juni 2021, 20:49:06 »
Ik heb 25 loks actief in Koploper en er rijder en 4 of 5 treinen te gelijk soms is er een situatie van 6.
Monitor geeft de waarden aan die 1200blauw ook aangeeft. ECos heeft dus nog over maar verder moet je niet gaan er moet een marge zijn.

Ik werk met Loconet. heel enkel wordt een melder gemist, weet de oorzaak er niet van. Spookmelding vangt die fout altijd af. Na terug zetten van de trein wordt de gemiste melder wel gezien.

Ook heel af en toe slaat de Loconet converter van ESU dicht, dan heb ik helemaal geen loconet meer. Door de spanning van Loconet te halen wordt de LNC gereset (ECoS blijft gewoon aan).

Ondank deze kleine problemen die voor mij handelbaar zijn rijdt het hier prima.

Mvg, Johan

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 8218
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: Loop ik tegen het maximum aantal treinen op mijn baan aan?
« Reactie #12 Gepost op: 14 juni 2021, 20:04:57 »
hoi,

De laatste 100% falende sectie is de laatste poort (16) van een Detector die verder van de centrale verwijderd is. Zou dat ermee te maken kunnen hebben? Daarmee is het falen van de overige secties nog niet verklaard.

Heb je al eens geprobeerd de melder op een andere poort / aansluiting te zetten? Wat is verder van de centrale? Hebben we het dan over meters of over centimeters?

Het betreft in alle gevallen een Enter-melder.

Okee, zelfde type melder iedere keer. Is het ook iedere keer bij dezelfde lok of combinatie? Het kan mogelijk te maken hebben met voorloop-assen die niet goed decteren.

Groet Ronald.
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

1200blauw

  • Offline Offline
  • Berichten: 1872
  • NS 1968-1982
    • Dit ben ik
Re: Loop ik tegen het maximum aantal treinen op mijn baan aan?
« Reactie #13 Gepost op: 14 juni 2021, 20:19:54 »
dank voor de reacties! Daardoor kan ik weer een paar foutmogelijkheden wegstrepen of beter op waarde schatten..

Heb je al eens geprobeerd de melder op een andere poort / aansluiting te zetten? Wat is verder van de centrale? Hebben we het dan over meters of over centimeters?

Andere poort nog niet geprobeerd, goed idee.
Verder van de centrale betekent een 4-5 meter UTP-kabel verder. Dat zou volgens de handleiding geen probleem moeten zijn...

Okee, zelfde type melder iedere keer. Is het ook iedere keer bij dezelfde lok of combinatie? Het kan mogelijk te maken hebben met voorloop-assen die niet goed decteren.

Nee, het betreft alle of willekeurige treinen. Het zijn alle draaistellocs of treinstellen. De remsecties zijn alle 2-4 meter lang. Detectie gebeurt laat, pas nadat de trein al ca. 2 meter de sectie is ingereden.

De sectie die ik van het weekend meende te hebben gerepareerd door de contacten bij te buigen gaat vandaag even goed weer fout. Toch vind ik het resultaat bemoedigend genoeg om aan te nemen dat dat de weg naar de oplossing is. Ik wil nu de eerste rail met de laatste verbinden dmv een stroomdraad. Als dat voor één sectie blijkt te werken gaan alle remsecties eraan geloven.

Meningen en suggesties nog steeds welkom!

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 8218
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: Loop ik tegen het maximum aantal treinen op mijn baan aan?
« Reactie #14 Gepost op: 15 juni 2021, 07:49:22 »
Nee, het betreft alle of willekeurige treinen. Het zijn alle draaistellocs of treinstellen. De remsecties zijn alle 2-4 meter lang. Detectie gebeurt laat, pas nadat de trein al ca. 2 meter de sectie is ingereden.

Zit dan de trein compleet in de sectie? Hoeveel stroompunten heb je in die sectie? Als je maar 1 op 4 meter hebt kan het nog wel eens daar aan liggen. Zeker als de andere railstaaf wel meerdere aansluitpunten in dat deel heeft.

De sectie die ik van het weekend meende te hebben gerepareerd door de contacten bij te buigen gaat vandaag even goed weer fout.

Zorg voor een goede verbinding. Eventueel de raillassen vast solderen. Of meerdere stroomafnamepunten creeëren.

Groet Ronald.
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!