Doel:€250.00
Donaties:€82.50

Per saldo:€-167.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 18-05-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Raadplaatje door Benelux795
Vandaag om 11:52:28
Zimo geluidsdecoder: verkeerde geluiden bij functietoetsen. door Dave.......
Vandaag om 11:36:56
Line-up foto's van modellen door Daan001
Vandaag om 11:29:48
DK50018 - Nieuwe Digikeijs wisseldecoder te programmeren via Bluetooth App door KoosDeJong
Vandaag om 11:17:31
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door jerrytrein
Vandaag om 11:13:23
SLT in H0 voor Kleindrecht door MDG
Vandaag om 11:12:39
Brawa 2021 door Hendrik Jan
Vandaag om 11:10:32
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door nkob
Vandaag om 11:00:43
Van Swarzach naar Swarzburg door nkob
Vandaag om 10:54:47
Modeltrein Express Slps II, afval container draagwagens. VAM, Essent door Mcn1986
Vandaag om 10:53:22
Welk merk rails aanschaffen? HO. door HuubvG
Vandaag om 10:50:17
NS 1600-1700-1800 fotodraadje door Thom
Vandaag om 10:42:07
NS 1600-1700-1800 infodraadje. door Thom
Vandaag om 10:39:24
Update: baan in de tropen door HuubvG
Vandaag om 10:38:21
LS Models / Models World 2021 door Rick
Vandaag om 10:35:06
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Edsko Hekman
Vandaag om 10:20:49
Modelspoorbaan Fleischmann door Rolando
Vandaag om 10:19:49
Brawa Rheingold door Peter45
Vandaag om 10:07:46
Hulp gevraagd bij aanbrengen transfer op auto, omgeving Simpelveld. door MOVisser
Vandaag om 09:57:10
Herbeginner zoekt baanplan voor 2,44m x 1,22m door eriks1805
Vandaag om 09:34:47
Fotodijkje van NS1220 door NS1220
Vandaag om 09:27:02
BMB-Module: “Corfe Castle Station” door Hans van de Burgt
Vandaag om 08:35:11
Strooisel, hoe kun je het vastlijmen? door prutser
Vandaag om 08:34:23
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door V200-G2000
Vandaag om 07:46:15
Toon hier je eigengemaakte (model)spoorvideo's door Dylansdepot
Vandaag om 07:29:52
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door Hans van de Burgt
Vandaag om 07:22:52
25 jaar geleden door Lolke Bijlsma
Vandaag om 06:10:29
Harzwald Hafen Bahn door Thai-Bundesbahn
Vandaag om 02:46:39
Nederlands station (Groningen) in model. Wie heeft interesse? door MOVisser
15 juni 2021, 23:12:07
Anicubic advies nodig door MOVisser
15 juni 2021, 23:07:53
  

Auteur Topic: Lokpilot 5 voor Artitec 1300 instellen  (gelezen 778 keer)

Peter J K

  • Offline Offline
  • Berichten: 72
Lokpilot 5 voor Artitec 1300 instellen
« Gepost op: 01 mei 2021, 23:47:45 »
Voor mijn nieuwe baan heb ik na lang beraad besloten voor de digitale optie (wel handbediend). Ik heb al veel materieel, dat allemaal analoog is. Bij de aanschaf van de groene HK2 van Piko kreeg ik een digitale startset erbij. Nu ben ik heel voorzichtig begonnen met het digitaliseren van mijn materieel. Als eerste de recentelijk nog analoog aangeschafte 1300 van Artitiec. Ik heb daartoe een Lokpilot 5 aangeschaft en in de loc geplaatst.
Maar nu komt het probleem: wat moet ik allemaal programmeren? En vooral: hoe? Ik heb het locadres al aangepast en weet hoe je cv’s met de Piko Smartcontrol/light kan uitlezen en programmeren. Waar ik naar op zoek ben, is een overzicht van de benodigde instellingen. Ik heb eerst op het programmeerspoor gewerkt. Na omzetten naar het gewone spoor, brandt aan een kant de sluitverlichting en aan de andere kant een wit frontlicht boven. Hij reageert op de snelheidsregelaar en de lage frontlichten veranderen met de rijrichting, maar de bovenlichten blijven rood resp. een uit en een aan wit. Dat verandert ook niet met de rijrichting. Met F0 kan ik alleen de onderste lichten aan- en uitzetten.
Ook de relatie tussen functies en cv’s is mij nog niet geheel helder.

Ik heb al veel op het forum en elders gezocht, maar het antwoord nog niet gevonden. Kan iemand mij op weg helpen?

Peter
« Laatst bewerkt op: 02 mei 2021, 00:40:36 door Peter J K »

008200

  • Offline Offline
  • Berichten: 467
Re: Lokpilot 5 voor Artitec 1300 instellen
« Reactie #1 Gepost op: 02 mei 2021, 09:47:50 »
Een Lokpilot instellen kun je doen met behulp van de Lokprogrammer-software van Esu:
gratis te downloaden van Esu.eu
Het mooiste is als je ook een programmer kunt gebruiken ( lenen?) want dan kun je
de gemaakte instellingen ook op je decoder wegschrijven en meteen testen of het werkt zoals je wil.
Maar in de software kun je ook een lijst met te wijzigen cv-waarden aflezen, die je dan
"met de hand" dan een voor een kunt inprogrammeren ( met je Multimaus of andere digitale apparatuur).
Voor elke lichtuitgang ( witte draad, gele draad en de diverse aux-uitgangen, kun je
programmeren wanneer ze aan/uit moeten gaan.
Dat kunnen functieknoppen zijn (F0, F1,....), al dan niet gecombineerd met vooruitrijden of achteruit rijden,
plus een stel knipperinstellingen en lichtintensiteiten..
Je moet dan wel weten hoe de bedrading in de loc is aangesloten: welke led op welke decoderuitgang.
Het duurt wel even voor je dat allemaal onder de knie krijgt, maar een geruïneerde instelling is
met reset snel weer ongedaan gemaakt. Gewoon beginnen en oefenen, tot lukt wat je wil, en hier vragen stellen.
Succes
François

Carel Ruysink

  • Offline Offline
  • Berichten: 915
Re: Lokpilot 5 voor Artitec 1300 instellen
« Reactie #2 Gepost op: 02 mei 2021, 10:14:30 »
Grote kans dat Artitec je een geheel correct geprogrammeerde ESU decoder kan leveren (LoPi of LoSo).  Misschien dat, als hij niet meer op voorraad ligt, dat ze hem op (vriendelijk  ;)) verzoek voor je willen beschrijven. Bijna altijd is Att erg welwillend (als jij dat ook bent  ;D).
Dan kan je de eigen ESU voor een ander/eenvoudiger project gebruiken.
Succes,

Carel
Als je bang bent voor de dood dan heb je geen leven

Peter J K

  • Offline Offline
  • Berichten: 72
Re: Lokpilot 5 voor Artitec 1300 instellen
« Reactie #3 Gepost op: 03 mei 2021, 12:18:45 »
@Carel: ik heb je suggestie opgevolgd en ben nu in afwachting van de reactie van Artitec. Mijn ESU voor een ander project gebruiken is echter niet aan de orde. Voor zover ik het kan zien hebben mijn andere locs geen 21-pins stekker. Behalve dan twee andere van Artitec: Plan U en DE1. Daarvoor kan ik echter bij Artitec nog wel geconfigureerde decoders krijgen. Moet alleen nog kiezen tussen wel of geen sound. Bij dieselmaterieel lijkt mij sound wel van meer toegevoegde waarde dan bij e-locs. Maar het is wel een stuk duurder.
@François: ik heb het programma gedownload en ben er mee aan het spelen. Ik heb helaas geen modelbouwers in mijn omgeving, laat staan iemand waar ik een programmer van kan lenen. Maar met het instellen via de controller moet het ook lukken, als ik de benodigde instellingen maar weet.
De reset-instelling (8 in 8) had ik al gevonden en dankbaar gebruikt  :)

Peter

Carel Ruysink

  • Offline Offline
  • Berichten: 915
Re: Lokpilot 5 voor Artitec 1300 instellen
« Reactie #4 Gepost op: 03 mei 2021, 12:32:59 »
Ik heb ook de stelregel dat sound alleen maar nut heeft bij stoom en diesel en dat het bij electrisch materieel geen meerwaarde heeft. Zo denk ik er nog steeds over behalve dan bij mijn turquoise Artitec NS 1305. Ik wilde de uitvoering met bedienbare pantografen en dus ook met sound. Ben niet alleen erg onder de indruk hoe stil en soepel de loc loopt en hoe fraai de pantografen te bedienen zijn maar ook het geluid met motoren en ventilatoren. Erg fraai geluid. Maar nog steeds bij de andere locs is voor mij geluid niet nodig.
Wil alleen nog een keer horen hoe het geluid bij de Roco Blokkendozen is wat dat geluid is toch ook wel erg kenmerkend. Zullen zien horen.

Carel
Als je bang bent voor de dood dan heb je geen leven

zuylen

  • Offline Offline
  • Berichten: 4095
Re: Lokpilot 5 voor Artitec 1300 instellen
« Reactie #5 Gepost op: 03 mei 2021, 13:13:31 »
Nou, ik heb de Roco sound ns1200 en daar is het ook een leuke gimmick. En zeker een meerwaarde! Helaas geen bewegende pantografen.

Peter J K

  • Offline Offline
  • Berichten: 72
Re: Lokpilot 5 voor Artitec 1300 instellen
« Reactie #6 Gepost op: 06 mei 2021, 23:25:48 »
Dankzij de geweldige service van Artitec ben ik nu in het bezit van een juist geprogrameerde decoder. Daar ben ik heel blij mee. Aan de instellingen zou nog wat aangepast kunnen worden, zoals bijv. hier beschreven. Maar daar waag ik me voorlopig niet aan. Ik wil niets in de war schoppen zonder terug te kunnen. Dus totdat ik een manier weet om de instellingen van een (deze) decoder te backuppen, blijf ik me van de wat afwijkende functietoetsen bedienen. Bovendien mag van je als thuismachinist natuurlijk ook wat loc-specifieke kennis verwacht worden  ;D
« Laatst bewerkt op: 07 mei 2021, 01:02:20 door Peter J K »

Carel Ruysink

  • Offline Offline
  • Berichten: 915
Re: Lokpilot 5 voor Artitec 1300 instellen
« Reactie #7 Gepost op: 07 mei 2021, 12:05:55 »
Vier dagen tussen vragen en hebben.  (y)
Proficiat.

Carel
Als je bang bent voor de dood dan heb je geen leven