Doel:€250.00
Donaties:€172.50

Per saldo:€-77.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 12-01-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Gaatje te groot geboord – wat nu? door bellejt
Vandaag om 12:22:17
ExactTrain 2021 door VAM65
Vandaag om 12:21:30
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door sncf231e
Vandaag om 12:06:35
Minitrix BR185 Rail4chem hapert door Kieft01
Vandaag om 12:05:33
Falkenheim door Falcon10
Vandaag om 12:04:33
Mail MK Modelbouwstudio door Erik_omBC
Vandaag om 11:58:33
Roco versterker 10761 opgeblazen, te repareren? door Pauldg
Vandaag om 11:57:42
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door NS264
Vandaag om 11:57:09
Hackers door Jeronimos
Vandaag om 11:50:54
ABC en stroomdetectie combineren. door VvKan
Vandaag om 11:42:13
Ervaringen met bezorgdiensten (PostNL, DHL, etc) door Eric B
Vandaag om 11:31:56
De Wadlander, een eilandbaan. door VFR
Vandaag om 11:29:41
Modelspoorbaan Fleischmann door Wim Vink
Vandaag om 11:16:15
Klompentrein door Martijn de Kuiper
Vandaag om 11:15:03
Vragen over keerlus, en benodigde digitale onderdelen. door BertOK
Vandaag om 11:14:27
Nieuwe bome, verse nieuwe bome!!! door Ric
Vandaag om 10:55:04
Artitec in NOS journaal: 'Naar China verzenden is makkelijker' door H0eGenaamd
Vandaag om 10:47:33
Welk karton voor een perron ? door Peter Kleton
Vandaag om 10:26:07
DCC++ basisstation geen baanspanning, wel oplichtende LED's op motorshield door Jan Jansen
Vandaag om 10:16:23
Spoorboekje Staatsspoor 1914 - Voornaamste buitenlandsche verbindingen Emmerik door ingenium secundus
Vandaag om 09:37:24
Uhlenbrock 65600 klemstekker door lokmuis
Vandaag om 09:28:59
Hoogte locloods 6476 door erik2
Vandaag om 08:43:14
Kellerstein; een nieuwe baan in H0 door spoorijzer
Vandaag om 08:42:59
NS 6100 van GM&S door AB 7216
Vandaag om 08:24:05
Probeersel in schaal 0, als dat maar wat wordt! door BartvD
Vandaag om 08:12:58
Van Biervliet/B Models 2019, nieuws van de fabrikant door Sicco Dierdorp
Vandaag om 08:06:16
Artitec 2021, HO en N. Nieuws van de fabrikant door Aford
Vandaag om 07:55:30
kwaliteit B-Models door Arjan6511
Vandaag om 07:38:26
MB-module: "Charleroi Route de Mons" door g-j
Vandaag om 06:54:42
Ergensnergens in H0e door Tulpendaal
Vandaag om 06:37:54
  

Auteur Topic: Piekstroom bij inschakelen servo's?  (gelezen 880 keer)

Goosie

  • Offline Offline
  • Berichten: 159
    • www.henkdegans.nl
Piekstroom bij inschakelen servo's?
« Gepost op: 01 december 2020, 20:20:11 »
Heeft er iemand een ideewat de piekstroom kan zijn bij inschakelen van de 5V voedingsspanning voor 20  SG92R servo's?
« Laatst bewerkt op: 02 december 2020, 15:40:12 door Bert van Gelder »
Met vriendelijke groet,

Henk de Gans

weslyr

  • Nieuwe gebruiker
  • Offline Offline
  • Berichten: 5
Re: piekstroom bij inschakelen servo's
« Reactie #1 Gepost op: 02 december 2020, 13:39:08 »
Met een redelijke univ. meter kan je er wel één
meten toch.
Ik bezit niet zo een meter
heet dat een trigger funtie of zo iets .
Maar ik ben wel benieuwd.
Gr Wesly

Haradigi

  • Offline Offline
  • Berichten: 849
  • Meet (kijk, voel) & dan weet je het.
Re: piekstroom bij inschakelen servo's
« Reactie #2 Gepost op: 02 december 2020, 13:46:00 »
Hi Henk,

Die piekstroom zal wel erg meevallen, ook omdat ze bijna nooit tegelijkertijd worden aangestuurd.

groet
Harald

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 7987
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: piekstroom bij inschakelen servo's
« Reactie #3 Gepost op: 02 december 2020, 13:51:28 »
Hoi,

Dit is helemaal afhankelijk van de decoder. Sommige decoders zetten de wissels om bij het opstarten. Anderen die zetten even helemaal niets. Dan heb je bijna geen piekstroom. Mijn Servo's pakken iets van 0,1 - 0,2A per servo als ze aan het draaien zijn.

Groet Ronald.
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

nachbar

  • Offline Offline
  • Berichten: 1087
    • Bührtal III
Re: piekstroom bij inschakelen servo's
« Reactie #4 Gepost op: 02 december 2020, 14:10:47 »
Ik heb sinds kort ampèremeterjes in de stroomkringen gezet. Bij het aanzetten van de baan zie je wel heel kort het wijzertje even omhoog schieten. Ik zal eens kijken tot hoever.

Bij het gebruik van de servo bij wissel omzetten zie je nauwelijks een uitslag dus inderdaad zoals Ronald aangeeft heel klein stroompje  ;)

Ik maak gebruik van Esu servo decoders.

Goosie

  • Offline Offline
  • Berichten: 159
    • www.henkdegans.nl
Re: piekstroom bij inschakelen servo's
« Reactie #5 Gepost op: 02 december 2020, 15:04:44 »

Ik gebruik Mardec's, maar ben bezig met een nieuwe baan. Bij de oude baan hoorde je de servo's altijd iets rommelen als de spanning er op kwam. Ik heb nu een betere kwaliteit 5V voeding, en heb er nog maar 4 aangesloten van de 20 die er op komen. Wat anders is als eerst is dat ik een zekering in de kring geplaatst heb van 1A die er nu uit knalde bij aanzetten voeding. Ik heb er ook een spanning en stroom meter tussen geplaatst https://www.bitsandparts.nl/Voltmeters/Digitale-voltmeter-+-amperemeter-met-display-100V-10A/p1063719 die zie ik niet direct reageren in dit korte moment vwb de ampere meting. Ik heb er nu een 7.5A zekering in, en die blijft zitten. Ben daarom toch benieuwd wat een stuk of 20 servo's trekken kort nadat de stroom er op komt.
« Laatst bewerkt op: 02 december 2020, 15:40:53 door Bert van Gelder. Reden: Citaat verwijderd. Graag REAGEER-knop gebruiken, NIET de CITAAT-knop »
Met vriendelijke groet,

Henk de Gans

Goosie

  • Offline Offline
  • Berichten: 159
    • www.henkdegans.nl
Re: piekstroom bij inschakelen servo's
« Reactie #6 Gepost op: 02 december 2020, 15:23:46 »
Met een redelijke univ. meter kan je er wel één
meten toch.
Ik bezit niet zo een meter
heet dat een trigger funtie of zo iets .
Maar ik ben wel benieuwd.
Gr Wesly
Echt niet Willem? ;-)
Met vriendelijke groet,

Henk de Gans

Locofiel

  • Offline Offline
  • Berichten: 266
  • Van duwtrein naar rollator.
Re: Piekstroom bij inschakelen servo's?
« Reactie #7 Gepost op: 02 december 2020, 17:03:15 »
Als vuistregel hanteerden wij froeguh 5 tot 6 x de nominale stroom als inschakelstroom voor motoren en relais.
't Is natuurlijk gedurende een tiende van een seconde een kortsluiting (ook voor servo's).
Dit zou je kunnen opvangen met het in groepen inschakelen van de servo's.


Gr. Dirk
DCC X-Bus, SPROG II/Decoder pro, 10761, mod I en mod II + Multimaus, Maus R2/3🙀 🚂. Begonnen met een houten duwtrein, daarna met opwindtreinen (Märklin en Bing), na deze opwindend periode op elektrische treinen (Märklin en LIMA) en via LGB naar ROCO DCC.

Menno

  • Offline Offline
  • Berichten: 2870
    • Mijn van-alles website
Re: piekstroom bij inschakelen servo's
« Reactie #8 Gepost op: 02 december 2020, 21:43:14 »
Met een redelijke univ. meter kan je er wel één
meten toch.
Ik denk dat de inschakelstroom veel, maar dan ook veel te kort duurt voor de gemiddelde multimeter.
Dit soort piekstromen meet je met een scoop over een meetweerstand of via een stroomtrafo.
Ik heb sinds kort ampèremeterjes in de stroomkringen gezet. Bij het aanzetten van de baan zie je wel heel kort het wijzertje even omhoog schieten. Ik zal eens kijken tot hoever.
Ook daarvoor geldt: te sloom. Draaispoelmeters zijn helemaal totaal ongeschikt voor dit soort metingen.
Bij het gebruik van de servo bij wissel omzetten zie je nauwelijks een uitslag dus inderdaad zoals Ronald aangeeft heel klein stroompje  ;)
De gemiddelde stroom is niet groot. Maar de piekstromen tijdens het draaien kunnen aardig oplopen. Ook die zul je amper meten met een multimeter en een draaispoelmeter is, wederom, helemaal veel te traag.
Ik heb nu een betere kwaliteit 5V voeding, en heb er nog maar 4 aangesloten van de 20 die er op komen. Wat anders is als eerst is dat ik een zekering in de kring geplaatst heb van 1A die er nu uit knalde bij aanzetten voeding.
Een standaard Futaba/Robbe servo die ik hier heb (ja ik weet het, die zijn veel groter) trekt gemiddeld zo'n 300 mA, maar de pieken liepen vaak op tot een Ampère. Met slechts 4 servo's is een zekering van 1 Ampère (traag, snel? wat is het?) errug krap.
Ik heb er ook een spanning en stroom meter tussen geplaatst https://www.bitsandparts.nl/Voltmeters/Digitale-voltmeter-+-amperemeter-met-display-100V-10A/p1063719 die zie ik niet direct reageren in dit korte moment vwb de ampere meting. Ik heb er nu een 7.5A zekering in, en die blijft zitten. Ben daarom toch benieuwd wat een stuk of 20 servo's trekken kort nadat de stroom er op komt.
Ook dat ga je niet meten met dat merkloze, specificatie-loze geval. Het is allemaal veel te traag en heeft geen hold-functie.

Het hangt allemaal geheel af hoe de servo's aangesloten zitten. Bij direct op de voeding kan er een pittige piekstroom getrokken worden. Als er een decoder tussen zit, kan het alle kanten op, maar in groepen inschakelen lijkt me niet verkeerd.

Te 2/2

  • Offline Offline
  • Berichten: 816
  • Metrop-Märklin
Re: Piekstroom bij inschakelen servo's?
« Reactie #9 Gepost op: 03 december 2020, 17:11:58 »
Je kunt je kop in het zand steken: het komt nooit (meer) voor, dat was iets van vroeger (2010, of zo).
Mijn decoder (aansturing) voorkomt dat, of mijn voeding is groot genoeg.

Heeft er iemand een idee wat de piekstroom kan zijn
500mA per servo (bij oudere servo's soms meer).

Een oplossing: 470μF.
Een oplossing: zwaardere voeding (meer amperage bij aanvang, los van arduino).
Een oplossing: 10k weerstand.
Een oplossing: andere arduino-code.
Een oplossing: andere servo.
Een oplossing: andere decoder.

of, als je me niet gelooft, lees hoe voorkom ik jitteren? of hoe jitteren beëindigen

Doe wat je goed uitkomt. Daarna kun je even niets zeggend als anderen deze vraag antwoorden.
Jan Willem

analoog hybride DC baan (2-rail+3-rail),
CH, peco, piko, roco, k-rail