Doel:€250.00
Donaties:€102.50

Per saldo:€-147.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 23-07-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Zoldermeer H0 door MOVisser
Vandaag om 10:09:39
Doornvliet door MOVisser
Vandaag om 10:08:28
2-rail massa detectie en common ground, bestaat dit eigenlijk? door bask185
Vandaag om 10:08:07
Piko NS1100, materieelbespreking door Jamie
Vandaag om 10:07:42
Modules van Kees Gorter door MOVisser
Vandaag om 10:06:15
Onshape cursus door MOVisser
Vandaag om 10:03:38
Fleischmann contact-pin, waar wordt deze voor gebruikt? door Bahn-AG
Vandaag om 10:03:37
Baan in Los Angeles door Forever Rocofan
Vandaag om 10:01:53
Automatische koppeling door dh3201
Vandaag om 10:01:52
Nieuw cilinderblok voor DJH/Modelloco NS 3900 door MOVisser
Vandaag om 09:56:20
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door ATB
Vandaag om 09:52:56
Bad Harzwald een fictieve havenbaan in spoor 0 door dimo1_dimo1
Vandaag om 08:22:08
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door tuurtje
Vandaag om 08:19:22
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door Suchet
Vandaag om 08:16:02
NS: NCS Kleuren toegepast door Forever Rocofan
Vandaag om 05:46:23
Benelux-forum Kalender 2021 door AndrevdG
Vandaag om 00:00:57
Bouwen van modellen bestaande uit gips door MOVisser
04 augustus 2020, 22:55:01
Projekt 083-338 door 44
04 augustus 2020, 22:31:24
Bouw spoor nul modulebaan, Bahnhof Königshofen, tijdperk III door bernhard67
04 augustus 2020, 22:29:34
Mooi weer om buiten te spelen door sncf231e
04 augustus 2020, 22:11:01
Raadplaatje door eemstede
04 augustus 2020, 21:46:29
beginnen met digitaal door coldforged
04 augustus 2020, 21:35:38
Artitec plan U, materieelbespreking door AdLoc
04 augustus 2020, 21:26:08
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Floris
04 augustus 2020, 21:14:35
Fremo module - Boerderij van Meurs door Harold Content
04 augustus 2020, 21:13:27
MB-module: Hielan Ware door Sven
04 augustus 2020, 20:28:05
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
04 augustus 2020, 20:11:06
Verlichting in loc programmeren door Remunj
04 augustus 2020, 20:06:13
Länderbahn en Reichsbahn locomotieven. door puntenglijder
04 augustus 2020, 19:33:51
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
04 augustus 2020, 17:22:12
  

Auteur Topic: Reclame-, Stations-, naamborden maken met Paint Shop Pro, maar verschalen?  (gelezen 1236 keer)

MrBoembas

  • Offline Offline
  • Berichten: 32
Hallo iedereen,

Ik wilde graag zelf reclameborden en stationsborden maken met Paint Shop Pro, het tekenen en ontwerpen gaat goed, alleen het op schaal maken lukt niet, welke instellingen moet je gebruiken om bijvoorbeeld een bord te maken op 13x4mm bij Paint Shop Pro 8.0. En ook Foto's voor reclame borden te maken om die te verkleinen naar het juiste formaat.

Heeft iemand hier ervaring mee ?
« Laatst bewerkt op: 06 juli 2020, 21:07:59 door Bert van Gelder »

Menno

  • Offline Offline
  • Berichten: 2800
    • Mijn van-alles website
Re: Reclame / Station / Plaats borden maken op H0
« Reactie #1 Gepost op: 06 juli 2020, 16:33:59 »
Foto's zou ik niet zomaar verkleinen/resamplen. Dat levert waarschijnlijk amper bruikbare resultaten op omdat de afmetingen zo enorm omlaag gaan.

Beter is het om die foto's om te zetten naar een vector-grafische afbeelding. Inkscape heeft daar een functie voor, maar die heb ik tot op heden alleen gebruikt voor het omzetten van kleurenfoto's van logo's naar zwart/wit tekeningen om gemakkelijk te etsen en zelfs daar kwam al best wat bij kijken om het goed te krijgen. Geen idee hoeveel werk de gemiddelde kleuren-afbeelding is.

Uitgaande dat je ook nu vectorgrafische tekeningen hebt, is er ook geen absolute maat: die moet je zelf vaststellen bij afdrukken, want dat is de kracht van een vectorgrafische tekening, je kunt er oneindig op inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Ik heb geen enkele ervaring met Paint Shop Pro, dus je zult moeten wachten op iemand die dat wel heeft, of zelf eens moeten zoeken.

minibart

  • Offline Offline
  • Berichten: 36
Re: Reclame / Station / Plaats borden maken op H0
« Reactie #2 Gepost op: 06 juli 2020, 17:18:16 »
Je kan ook de afbeelding in Word of een andere tekstverwerker plakken. Dan kan je de afmetingen instellen zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Het hangt van je printer af hoe goed het er uit komt, maar dat is gewoon uitproberen.

MrBoembas

  • Offline Offline
  • Berichten: 32
Re: Reclame / Station / Plaats borden maken op H0
« Reactie #3 Gepost op: 06 juli 2020, 18:51:56 »

@minibar @menno  : Thanks ik ga het van de week eens uitproberen in Words.
« Laatst bewerkt op: 06 juli 2020, 19:53:48 door Bert van Gelder. Reden: Citaat verwijderd. Graag REAGEER-knop gebruiken, NIET de CITAAT-knop »

Leen Kievit

  • Offline Offline
  • Berichten: 123
  • NS tijdperk IVa (1973)
Re: Reclame-, Stations-, naamborden maken met Paint Shop Pro, maar verschalen?
« Reactie #4 Gepost op: 06 juli 2020, 21:22:43 »
Ik gebruik ook Paint Shop Pro, en ik maak dingen eerst in de juiste verhouding (dus 13 x 4 in dit geval). Bijvoorbeeld door 5 pixels per gewenste millimeter als uitgangspunt te nemen, dan maak je een bordje van 65 x 20 pixels.
Dan maak ik een proefafdruk, kijk hoe groot het op papier komt, (zeg 39 x 12 mm) en op basis daarvan maak ik uiteindelijk een afdruk met aanpassen van de schaal bij de printeropties, in dat geval op 33%.


Leen
Bouwt aan Everskerke (H0, 1973, Zeeuwse Lijn)

tijgernootje

  • Offline Offline
  • Berichten: 8703
  • Treinen ontsporen niet,dan ligt de rails verkeerd
    • treinen foto's 1 op 1 zowel modern als museum spul
Re: Reclame-, Stations-, naamborden maken met Paint Shop Pro, maar verschalen?
« Reactie #5 Gepost op: 11 juli 2020, 11:28:32 »
Er zijn ook kant en klare vellen online te vinden met van alles,dat hoef je vaak enkel nog maar te printen.
Scheelt een hoop tijd,het is maar een suggestie  ;)

Casmir

  • Offline Offline
  • Berichten: 369
Re: Reclame-, Stations-, naamborden maken met Paint Shop Pro, maar verschalen?
« Reactie #6 Gepost op: 11 juli 2020, 13:15:20 »
Bijvoorbeeld???

Bahn-AG

  • Offline Offline
  • Berichten: 605
Re: Reclame-, Stations-, naamborden maken met Paint Shop Pro, maar verschalen?
« Reactie #7 Gepost op: 11 juli 2020, 13:15:35 »
Hallo

Even inkscape downloaden (vectorprogramma). Hier kun je de maten van een object gewoon in mm ingeven.

Bart

Tjalling

  • Offline Offline
  • Berichten: 3112
    • modulebaan.nl
Re: Reclame-, Stations-, naamborden maken met Paint Shop Pro, maar verschalen?
« Reactie #8 Gepost op: 11 juli 2020, 13:23:58 »
Een vector programma heeft in dit geval niet heel veel zin. De zaak omzetten is meer werk dan het op de juiste maat krijgen.
De eenvoudigste oplossing is alle onderdelen stuk voor stuk als bestand opslaan, en in Word importeren. Je kunt in Word (of een andere tekstverwerker) de afmetingen en positie van afbeeldingen weergeven in cm en aanpassen, zowel verschalen als bijsnijden.
Met print voorbeeld heb je een aardige indicatie hoe het uit de printer komt.
Vanuit PSP kan waarschijnlijk ook wel, maar dan moet je je echt gaan verdiepen in hoe een grafisch programma werkt.

Groet & succes!
Tjat
modulebaan.nl

TEE-RAM

  • Offline Offline
  • Berichten: 147
Re: Reclame-, Stations-, naamborden maken met Paint Shop Pro, maar verschalen?
« Reactie #9 Gepost op: 11 juli 2020, 14:56:34 »
Bijvoorbeeld:https://www.rovm-digitaal.nl/diverse-verzamelingen/reclame/dakreclametekeningen/
Wim

Menno

  • Offline Offline
  • Berichten: 2800
    • Mijn van-alles website
Re: Reclame-, Stations-, naamborden maken met Paint Shop Pro, maar verschalen?
« Reactie #10 Gepost op: 11 juli 2020, 15:11:38 »
Een vector programma heeft in dit geval niet heel veel zin.
Juist wel, want een vector-tekening is niet opgebouwd uit pixels, maar vectoren. Verschalen zorgt er dan voor dat er geen informatie verloren gaat, of je de boel nu groter of kleiner maakt.
De printer is de limiterende factor, maar nog steeds denk ik dat een goede printer op een hoge DPI-instelling betere resultaten aflevert met een vector-tekening dan met een tekening gebaseerd op pixels. Als ik zelf een elektronica-print of messing-tekening wil etsen, ziet het resultaat er in pixel-gerelateerde tekeningen niet uit na afdrukken. Maar rechtstreeks vanuit het tekenprogramma (InkScape, messing of Eagle, elektronica) afdrukken levert vlijmscherpe randen op.
De eenvoudigste oplossing is alle onderdelen stuk voor stuk als bestand opslaan, en in Word importeren. Je kunt in Word (of een andere tekstverwerker) de afmetingen en positie van afbeeldingen weergeven in cm en aanpassen, zowel verschalen als bijsnijden.
En dan ga je dus een tekening omzetten naar pixel-gerelateerde afmetingen.

InkScape biedt een prachtige liniaal waarmee je tot op tienden van millimeter kan werken. Je ziet meteen hoe groot je tekening is/wordt. Als je het daarna verklooit door de printer verkeerd in te stellen, tja.

Importeren in Word vind ik een non-oplossing.

MOVisser

  • Offline Offline
  • Berichten: 2284
    • Modelbouw in't algemeen.
Re: Reclame-, Stations-, naamborden maken met Paint Shop Pro, maar verschalen?
« Reactie #11 Gepost op: 11 juli 2020, 16:27:49 »
Mee eens,  niet in word opnemen.

In photoshop kan je de afmetingen van het plaatje ingeven door de "image size" op te geven. (=afbeelding -afmetingen, is ruwweg vertaald)

Ga uit van 300 dpi (dots per inch). Dat geeft een goed resultaat.

Vector plaatjes zijn veel beter te verkleinen en te vergroten dan pixels.

Ronald Visser
Je kunt me vinden op diverse treinenbeurzen.
Houten 29 aug sta ik er weer :)

Tjalling

  • Offline Offline
  • Berichten: 3112
    • modulebaan.nl
Re: Reclame-, Stations-, naamborden maken met Paint Shop Pro, maar verschalen?
« Reactie #12 Gepost op: 11 juli 2020, 20:15:34 »
Wat is het doel?

Acceptabele plaatjes binnen een redelijke tijd uit de printer laten komen?
Of een technisch gezien perfecte oplossing aandragen die in het eindresultaat (in dit geval!) niets zichtbaar toevoegd maar wel veel tijd en moeite kost?

Gezien het feit dat dit een modelspoorforum is, denk ik het eerste.

Het is aan de topic-starter, maar ik probeer aan te geven dat er alternatieve werkwijzen zijn waarmee goede resultaten bereikt kunnen worden.

Om dat weg te zetten als non-oplossing vind ik niet netjes.

In mijn ervaring is de combinatie van van papier en printer(inkt) van veel groter belang dan de manier waarop plaatjes verschaald worden. Maar dat is nu nog niet de vraag.
We hebben het niet om snij- of etswerk waarbij hele andere eisen gesteld worden.

Groet,
Tjalling
modulebaan.nl

Bahn-AG

  • Offline Offline
  • Berichten: 605
Re: Reclame-, Stations-, naamborden maken met Paint Shop Pro, maar verschalen?
« Reactie #13 Gepost op: 11 juli 2020, 20:59:14 »
Hallo

Ik denk dat er veel misverstanden zijn wat vectorprogramma’s betreft.
Bijvoorbeeld dat een plaatje tot vector bewerkt moet zijn wil je er iets mee kunnen. Maar ook in een vectorprogramma kun je gewoon plaatjes/foto’s importeren en deze dan verschalen. Zonder te hoeven rekenen, gewoon de maat ingeven die gewenst is.
En precies dit is wat de vragensteller wil volgens mij.

Bart

tijgernootje

  • Offline Offline
  • Berichten: 8703
  • Treinen ontsporen niet,dan ligt de rails verkeerd
    • treinen foto's 1 op 1 zowel modern als museum spul
Re: Reclame-, Stations-, naamborden maken met Paint Shop Pro, maar verschalen?
« Reactie #14 Gepost op: 12 juli 2020, 12:48:15 »
Bijvoorbeeld???
Voorbeelden van kant en klare vellen kan ik je niet meer dmv een linkje aanreiken,alle linkjes die met HO modeltreinen dingen te maken hadden heb ik weg gemikt op het moment dat ik ermee stopte,en dat is al een heeeeleee tijd geleden.
Echter is op dit form al zo ontzettend veel van dit en andere soortgelijke topics aangemaakt dat zelf zoeken op het forum vast wel wat linkjes naar boven zal doen komen   :angel: