Doel:€250.00
Donaties:€105.00

Per saldo:€-145.00

Steun ons nu!
Actie: steun €2.50 via de Wim Vink kalender 2021!

Laatst bijgewerkt
op 26-10-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Van Fleischmann spoor N, naar beginner Märklin spoor h0 digitaal door Bahn-AG
Vandaag om 21:50:40
Grunn, NS modelbaan tijdperk IIIa door Met een sik
Vandaag om 21:50:02
Ontraxs 2021 GEANNULEERD, nieuwe datum n.n.b. door Gerard van de Weijer
Vandaag om 21:47:38
Multimaus programmeren : probleem 2 locs zelfde adres door Klaas Zondervan
Vandaag om 21:46:00
BR 81 met rookgenerator in O voor belachelijk lage prijs door Tedo
Vandaag om 21:45:23
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door roadster36
Vandaag om 21:42:30
Ergensnergens in H0e door NS1220
Vandaag om 21:41:42
Paul's model train stuff door Duikeend
Vandaag om 21:38:19
Rocrail gebruikersgroep door ron.kraaijkamp
Vandaag om 21:36:05
NS modelbaan Hoekdam H0 door Rob E.
Vandaag om 21:33:40
Tortoise en DR4018 maakt een halve beweging door Klaas Zondervan
Vandaag om 21:32:19
Kopen in de VS door Alexander
Vandaag om 21:27:19
Laag-Baarlo door Mark Lin
Vandaag om 21:26:56
Ervaringen met bezorgdiensten (PostNL, DHL, etc) door Rob E.
Vandaag om 21:14:48
Spoor op industrieterrein Lage Weide door Jos_1972
Vandaag om 21:08:35
Goederenloods Apeldoorn door Bart spruitje
Vandaag om 21:05:22
EifelBurgenBahn door Reinout van Rees
Vandaag om 20:59:08
Digitaal pendelen met Lenz ABC-systeem - Esu Lokpilot V5 door PeterC
Vandaag om 20:56:23
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Erik Mijd
Vandaag om 20:24:05
DR4088 aansluiting en diodeschakeling door Karst Drenth
Vandaag om 20:16:34
Waarom bij Lenz geen diodes bij ongedetecteerde railstukken? door 72sonett
Vandaag om 20:09:18
Postwagen/Dg HSM P445 / NS 2001 in messing. Schaal 0. door roadster36
Vandaag om 19:54:48
De bouw van een modulebaan met Nederlands Landschap door AntonM
Vandaag om 19:18:27
Philotrain NS C10c (ex. SS), kit 15c door ingenium
Vandaag om 19:00:32
BNLS-Module: Grasland - de keerlussen met schaduwbakken door St00mboy
Vandaag om 18:30:06
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
Vandaag om 18:28:43
Projekt 083-338 door Freek Jonkers
Vandaag om 18:21:40
Probleem met Cobalt IP digital wisselmotoren door BrightonBelle
Vandaag om 17:46:00
Schwarzburg-Neuffen-Bahn door Ruud K
Vandaag om 17:43:48
Welke aanslag zit op mijn "zo-goed-als-nieuwe" lok? door Marco1044
Vandaag om 17:42:20
  

Auteur Topic: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres  (gelezen 527 keer)

Sam

  • Offline Offline
  • Berichten: 88
  • LocMaus-Fleischmann-Roco-Stoom-Diesel
Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Gepost op: 26 maart 2020, 12:19:01 »
Ik heb een probleem waar ik hulp bij nodig heb. Het betreft een DCC centrale van Roco met Locmaus 2 in combinatie met verschillende locomotieven met daarin verschillende merken/type decoders.
Situatie is als volgt:
Als ik een nieuwe decoder heb, is het adres 03, dat is standaard zo.
De locomotief rijdt daar dan prima op, verlichting aan/uit en lichtwissel werkt prima.
Met de Locmaus kun je in de programmeer modus (toets P en * gelijktijdig indrukken) eenvoudig het adres wijzigen.
Als ik dat heb gedaan en afsluit door weer op P te drukken, beweegt de loc een klein beetje naar voren als bevestiging dat het programmeren is afgesloten. Dan licht ook kort de verlichting op en gaat dan uit.
De locomotief rijdt nu op het nieuwe adres, dat gaat prima.
Echter, de verlichting werkt niet meer... ???
En nu komt het vreemde: Wanneer ik het adres weer terug zet naar 03, dan doet de verlichting het weer wel!
Nu kan ik natuurlijk alle locomotieven op adres 03 laten staan, maar dat is natuurlijk ook weer niet de bedoeling  ;D

Heeft iemand dit eerder meegemaakt en er een oplossing voor?

zuylen

  • Offline Offline
  • Berichten: 3920
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #1 Gepost op: 26 maart 2020, 12:48:35 »
IK heb het vermoeden dat je het aantal stappen: je kunt kiezen uit 14, 28 en 128, niet goed hebt staan. Staat ie op 14, dan wil nog weleens gebeuren dat het licht het niet meer doet.

Ronald Halma

  • Team Mitropa
  • Offline Offline
  • Berichten: 11575
  • Modelrailroading is fun!
    • Team USA Metusa Junction
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #2 Gepost op: 26 maart 2020, 13:37:02 »
Idd rijstappen. Je centrale en decoder komen niet overeen :)

Sam

  • Offline Offline
  • Berichten: 88
  • LocMaus-Fleischmann-Roco-Stoom-Diesel
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #3 Gepost op: 26 maart 2020, 13:49:06 »
Bedankt voor de reacties  (y), ga ik vanavond even uitproberen.

Dan blijft het voor mij nog steeds wel vreemd, dat wanneer ik het adres weer terug verander naar 03, dat de verlichting dan ineens weer wel werkt. Wat is daarvoor de verklaring?

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 19323
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #4 Gepost op: 26 maart 2020, 13:58:11 »
Bij adres 3 staan de rijstappen wel goed. Je kan dat per adres instellen.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

Sam

  • Offline Offline
  • Berichten: 88
  • LocMaus-Fleischmann-Roco-Stoom-Diesel
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #5 Gepost op: 26 maart 2020, 15:18:53 »
Ja, dat zou het kunnen verklaren!

René 4312

  • Offline Offline
  • Berichten: 529
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #6 Gepost op: 26 maart 2020, 17:43:14 »
Misschien helpt een stukje uit de handleiding:


René

Sam

  • Offline Offline
  • Berichten: 88
  • LocMaus-Fleischmann-Roco-Stoom-Diesel
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #7 Gepost op: 26 maart 2020, 17:55:34 »
Dank je René (y) Zojuist gelijk geprobeerd, en het lek is boven. Het werkt inderdaad weer naar behoren wanneer de snelheidsstappen juist zijn ingesteld.
Mijn denkfout was dat er van uit ging dat de stappen ingesteld staan op de decoder, maar dat is dus op de centrale..

Allen bedankt voor het meedenken!

Ronald Halma

  • Team Mitropa
  • Offline Offline
  • Berichten: 11575
  • Modelrailroading is fun!
    • Team USA Metusa Junction
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #8 Gepost op: 26 maart 2020, 18:07:08 »
Nee, je denkfout is dat ze op BEIDE ingesteld staan. Je decoder EN je centrale. Alleen als die beide overeenkomen werkt je decoder op de juiste manier ;)

Sam

  • Offline Offline
  • Berichten: 88
  • LocMaus-Fleischmann-Roco-Stoom-Diesel
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #9 Gepost op: 26 maart 2020, 18:15:59 »
Ik dacht eigenlijk dat het helemaal niet uit zou maken hoe je ze instelt en dat dit alleen het rijgedrag zou beïnvloeden. Dat blijkt ook wel wanneer ik 28 of 128 stappen instel. Dat werkt allebei op alle decoders die ik heb prima. Alleen wanneer 14 stappen ingesteld staat dus niet.
Ik kan me ook voorstellen dat wanneer je een oude decoder hebt die max 14 stappen aankan, dat die niet werkt als het aantal op 28 of 128 ingesteld staat. Maar dat is hier niet het geval.
Zal wel een of andere digitale kronkel zijn waarom aansturen met 14 stappen op een 28 stappen decoder niet werkt en 28 stappen op een 128 stappen decoder wel werkt, vreemd vind ik het wel.
Maar gelukkig is voor elk probleem een oplossing en was deze oplossing erg simpel.

Ronald Halma

  • Team Mitropa
  • Offline Offline
  • Berichten: 11575
  • Modelrailroading is fun!
    • Team USA Metusa Junction
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #10 Gepost op: 26 maart 2020, 18:25:38 »
Sam, omdat 28 en 128 in een DCC decoder samen opgaan. 14 en vroeger 27 wijken af van die tegenwoordige standaard.

Zal wel een of andere digitale kronkel zijn waarom aansturen met 14 stappen op een 28 stappen decoder niet werkt en 28 stappen op een 128 stappen decoder wel werkt, vreemd vind ik het wel.

Is niet vreemd, 14 wordt in de nieuwe decoders/centrales eigenlijk niet meer als standard gebruikt. Het is bij DCC 28 of 128 (voor een wat fijnere regeling van je snelheid). Er is dus geen 28 of 128 stappen decoder, dat is een softwarematige instelling in het ding zelf.
« Laatst bewerkt op: 26 maart 2020, 18:27:49 door Ronald Halma »

Sam

  • Offline Offline
  • Berichten: 88
  • LocMaus-Fleischmann-Roco-Stoom-Diesel
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #11 Gepost op: 26 maart 2020, 18:27:04 »
Aha, dus toch een digitale kronkel ;D