Doel:€250.00
Donaties:€85.00

Per saldo:€-165.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 21-04-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Toon hier je pas gereed gekomen (model-)spoorbouwsels ... door Quinzeedied
Vandaag om 23:07:13
Projekt 083-338 door 44
Vandaag om 23:01:54
BMB-Module: "Blackwater Goods Yard" door St00mboy
Vandaag om 22:53:52
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Falcon10
Vandaag om 22:47:03
Roco NS1200 afwijking snelheid tussen vooruit en achteruit door Piet Alkema
Vandaag om 22:42:13
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door basjuh1981
Vandaag om 22:27:34
Rijdag bij Wullum NS door Wim Rosbender
Vandaag om 22:26:47
Piko 55902 (NS2205) door Harold34
Vandaag om 22:24:58
Kangourous wagen (REE Modeles), is één voldoende? door Blausee-Mitholz
Vandaag om 22:22:26
Experimentele DAF YP403 door Eric B
Vandaag om 22:07:25
Raadplaatje door Kronefan
Vandaag om 21:49:11
Stadtstrecke in spoor 1 door Huib
Vandaag om 21:36:20
Line-up foto's van modellen door 1200blauw
Vandaag om 21:28:43
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Erik Mijd
Vandaag om 21:25:50
Roßnitz door Dennis.
Vandaag om 21:06:50
Kranenberg, een exercitie in code 70 door NS264
Vandaag om 20:53:30
Corona en modelbouw door ArjanB
Vandaag om 20:33:11
Problemen met Cobalt IP Wisselaandrijving. door Martin Welberg
Vandaag om 20:29:31
Benaming kabel voor onder treinbaan door Menno
Vandaag om 20:11:48
BMB 00-modulebaan, Algemeen. door St00mboy
Vandaag om 20:01:27
Buitenlust door Pauldg
Vandaag om 19:44:19
Piko BR 78 tenderloc door M@rk
Vandaag om 19:33:09
Steiner BR 81 in spoor 1, geweathered door Ferry As
Vandaag om 19:24:41
Modules van Kees Gorter door MOVisser
Vandaag om 19:21:07
Nieuwe intercity van NS maakt eerste meters buiten fabriek door VAM65
Vandaag om 19:03:50
Roco Fccpps, overzicht van Roco-modellen. door borotof
Vandaag om 18:50:15
Welke containers zouden jullie graag op jullie containerwagens willen? door guus43
Vandaag om 18:49:59
Ewout in NRC door Hendrik Jan
Vandaag om 18:07:58
Functiedecoder Tams inverteren door Fritsprt
Vandaag om 17:49:32
Bouwen van modellen bestaande uit gips door MOVisser
Vandaag om 17:40:45
  

Auteur Topic: Minitrix BR-218 met ESU LoPi 4, Probleem met decoder.  (gelezen 585 keer)

Opa Treintje

  • Offline Offline
  • Berichten: 33
Minitrix BR-218 met ESU LoPi 4, Probleem met decoder.
« Gepost op: 23 maart 2020, 17:30:17 »
Geacht Forum,
Ik heb in een Minitrix loc BR-218 een ESU LoPi-4 decoder ingebouwd. In eerste instantie kon ik deze insteken met de NEM stekker echter had ik problemen met de contacten, uit ellende maar vast gesoldeerd. Nu rijdt de loc om het testspoortje van mijn ESU Lok Programmer prima heen en weer, zet ik hem op de baan dan rijdt hij 2 cm stop rijd weer 2 cm en stop en nog 1x, daarna helemaal niet meer. De baan is voorzien van een Intellibox II. Verder geen problemen. Wat kan hier aan de hand zijn? Ik heb het plaatje tegen overbelasting al verwijderd. Iets met de CV instellingen misschien?
Wie kan mij verder helpen.



Met vriendelijke groet,

Auke van Wieren
« Laatst bewerkt op: 30 maart 2020, 22:28:21 door Bert van Gelder »

Martin Domburg

  • Offline Offline
  • Berichten: 885
  • Discussie is gezond
    • Domburg Train Support
Re: Probleem met ingebouwde decoder.
« Reactie #1 Gepost op: 23 maart 2020, 17:40:41 »
Hoe hoog is jouw spanning ingaande de IB?

Met de oude trafo is die 18V AC, met de nieuwe heb je keuze tussen 12 en 15V AC. Als je deze maal 1,4 doet en vervolgens 1,2V van dat resultaat aftrekt heb je ongeveer je uitgaande baanspanning.

De lopi micro begint boven 19,8V al aanzienlijk te warm te worden waardoor deze niet goed meer functioneert. Probeer het eens met een baanspanning rond de 15V, in de IB geval 12VAC input.

Overigens adviseer ik voor dit model geen Lopi te gebruiken maar een DH10c flatcable, rijd hij echt veel mooier en rustiger mee, past bovendien wel goed in de Trix schacht en daarnaast kan die 30V baanspannibg hebben.

Groetjes Martin 

Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk
Er bestaan geen domme vragen, alleen domme antwoorden.

Opa Treintje

  • Offline Offline
  • Berichten: 33
Re: Probleem met ingebouwde decoder.
« Reactie #2 Gepost op: 23 maart 2020, 18:45:43 »
Bedankt voor je reactie,
Ik gebruik Marklin 6002 trafo's 52VA 18V AC.
Ik ben er van uit gegaan dat ik alle lok's wil voorzien van Esu decoders met het gebruik van de LokProgrammer leek mij dat een goed uitgangspunt.
Toen ik tig jaar geleden begon werd mij de decoders van Lenz geadviseerd. Ja wat is wijsheid.
Zijn deze decoders DH10c flatcable in het algemeen beter geschikt voor Minitrix?

Ik heb de lok weer aan de praat gekregen door de CV-s aan te passen (ben gaan vergelijken met andere Esu decoder-instellingen). Welke CV nu de doorslag gaf weet ik niet.
Nu weer de CV-2,3,4,5 aan het aanpassen aan een goede rij- en afremsnelheid.

Weet jij misschien meer van Koploper i.c.m. de afremsnelheid van lok's. Probeer dat bij de stopsectie goed te krijgen zodat ze netjes afremmen en op tijd. Heb steeds problemen dat voor een wisselstraat of een blok stopsectie de treinen net te veel doorrijden zodat ze of het volgende blok og wisselstraat bezet houden. Telkens weer een paar cm terug duwen.

Maar goed ik blijf maar een beetje aanpielen, in deze tijd genoeg tijd te besteden aan de hobby.

Groet Auke

Martin Domburg

  • Offline Offline
  • Berichten: 885
  • Discussie is gezond
    • Domburg Train Support
Re: Probleem met ingebouwde decoder.
« Reactie #3 Gepost op: 23 maart 2020, 18:52:56 »
Ik heb hier ooit een stukje over geschreven:

https://domburgtrainsupport.nl/informatie/blog/article/22421/het-kleine-brein-van-je-trein

Maar je baanspanning is veel te hoog voor N spoor, zet de IB eens op een 12VAC trafo, dan heb je ongeveer 15,6V DC baanspanning. Van de spanning die je nu hebt gaan decoders (met name micro en nano) absoluut stuk.

Groetjes

P.s.: van koploper heb ik geen verstand, ik werk veel met iTrain.

Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk

Er bestaan geen domme vragen, alleen domme antwoorden.

jerrytrein

  • Offline Offline
  • Berichten: 4836
Re: Probleem met ingebouwde decoder.
« Reactie #4 Gepost op: 23 maart 2020, 19:01:17 »
Lees de handleiding van koploper eens door
Advies daar is om de optrek en afrem snelheid op 0 te zetten in de decoder
Koploper leert zelf deze instellingen te regelen
Dat kan per loc verschillen hoe snel datgaat

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1278
Re: Probleem met ingebouwde decoder.
« Reactie #5 Gepost op: 23 maart 2020, 21:12:30 »
Hallo Auke en Jerry,

CV3 en CV4 op 0 zetten kan bij het rijden met Koploper, maar een lage waarde geeft een mooier effect. Ik zet CV3 en CV4 standaard op 2. De loc heeft dan nog een beetje traagheid, zodat hij bij een noodstop ook mooi tot stilstand komt. De waarde is laag genoeg om Koploper netjes het optrekken en afremmen te laten regelen.
Met beste groeten,

Dirk Meijer

Opa Treintje

  • Offline Offline
  • Berichten: 33
Re: Probleem met ingebouwde decoder.
« Reactie #6 Gepost op: 30 maart 2020, 18:39:33 »
Hallo Dirk en Jerry,

Lees de handleiding van koploper eens door (431 blz!): Ik heb gezocht op en lees op blz 21 "Het is nu ook mogelijk geworden om indien gewenst, de optrek- en afremvertraging van de loc-decoder te gebruiken. Bij de massasimulatie moet dan een 0 worden opgegeven."

#Jerry: Dit heb ik dan ook gedaan, beide op 0 en massa op 5 maar na 10 rondjes (a 25 m1) geen verschil de loc remt bijna direct ca 9 cm op een stopsectie van 30 cm.

Nu ben ik toch met de remvertraging in de decoder aan het omhoog zetten nu op 15 en de loc remt nu wel netter af. Bij Esu decoders heb je de mogelijkheid om met F4 de optrek en remvertraging uit te zetten en dan stop de loc weer direct. Dus kan ik tussen deze opties switchen.

Ik kan misschien beter hiervoor denk een nieuw topic bij op het Koploper forum zetten.

Iedereen bedankt voor de reacties.

Groet Auke

jerrytrein

  • Offline Offline
  • Berichten: 4836
Re: Probleem met ingebouwde decoder.
« Reactie #7 Gepost op: 30 maart 2020, 20:11:53 »
Op
het koploper forum is het beste
je kan nog proberen met instellingen per blok en door rijden cm instellingen per loc iets te veranderen
onder elk  blad zit een hulp met uitleg door aanklikken