Doel:€250.00
Donaties:€65.00

Per saldo:€-185.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 17-03-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Roco Wissel polariseren en aansluiten op wisseldecoder door emanje
Vandaag om 18:35:58
's-Heer Heinkenspolder door Reinier Z.
Vandaag om 18:34:52
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door NS1220
Vandaag om 18:34:43
Nieuwe baan in schaal nul: station Kloosterp door Floris Dilz
Vandaag om 18:32:25
Rivarossi Panoramarijtuig, door MTE, wordt "niet" geproduceerd: toch wel door Sicco Dierdorp
Vandaag om 18:31:18
Baanbouw Bosje77 door bosje77
Vandaag om 18:30:03
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door Wim Vink
Vandaag om 18:29:58
Projekt 083-338 door tijgernootje
Vandaag om 17:53:34
Treinen op zijlijnen, bij elkaar geraapt spul. door HaHoHo
Vandaag om 17:53:17
H0m RHB/MGB - van Sumvitg-C naar Disentis/Mustér (Zwitserland) door Willem1951
Vandaag om 17:36:01
Schwarzburg-Neuffen-Bahn door Ruud K
Vandaag om 17:35:53
Bouwen van modellen bestaande uit gips door MOVisser
Vandaag om 17:33:16
Puntstuk Roco wissels door Wout br52
Vandaag om 17:30:37
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Cédric
Vandaag om 17:25:37
Modules van Kees Gorter door 44
Vandaag om 17:24:51
Mooi weer om buiten te spelen door sncf231e
Vandaag om 17:21:56
Transfer afwrijven? door henk
Vandaag om 17:19:43
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 17:15:01
Zestiger jaren plastic lijmen? door bellejt
Vandaag om 17:09:30
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 17:00:19
Roco lok in startset na 3 uur defect. door Bert van Gelder
Vandaag om 16:17:44
Montage bouwkit Weinert BR 93 door wob
Vandaag om 15:48:58
Probleem: ramen 'beslaan' door Floris Dilz
Vandaag om 15:37:06
Oersik etsplaat spoor 0 van Erwin, beginnersbouwverslag door Tulpendaal
Vandaag om 15:30:49
Treinongeval Rijnstrecke door Gérard Drost
Vandaag om 15:28:42
Hookyville (schaal N) door Hookies
Vandaag om 15:25:42
Modelspoorbaan Fleischmann door NS1220
Vandaag om 14:43:39
Een kleine baan in een grote schaal: Laden en lossen in 1:22.5 door NS1220
Vandaag om 14:33:05
Verfraaien D-trein rijtuigen door Ronald69
Vandaag om 14:25:06
Ondergrond maken voor stoomdepot en werkplaats, maar waarmee? door puntenglijder
Vandaag om 14:16:40
  

Auteur Topic: Fasedraad analoog  (gelezen 658 keer)

GertN

  • Nieuwe gebruiker
  • Offline Offline
  • Berichten: 9
Fasedraad analoog
« Gepost op: 20 februari 2020, 19:39:45 »
Op mijn baan in wording heb ik een ringleiding voor de spoorvoeding. Ik vraag me af of ik ook de zwarte fasedraad van de wissels kan combineren met deze al aanwezige ringleiding. Dat scheelt me het trekken van zwarte draden naar de trafo.
Ik heb twee ringleidingen voor dubbelspoor. Denk de wissels per spoor dan te kunnen combineren met de fase van het spoor.

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4658
Re: Fasedraad analoog
« Reactie #1 Gepost op: 20 februari 2020, 20:37:03 »
Zou kunnen indien de voeding van de wissels gescheiden is van die voor het rijden. MAAR, ik zou het niet doen. Al was het alleen al om dat je dan het schakelen van wissels misschien terug ziet in de (verlichting van je) treinen. En dat je makkelijk een verkeerde verbinding kunt maken. Daarnaast wil je denk ik ook verlichting op de baan? Dan moet je daarvoor ook nog twee draden voor trekken dus kan deze er ook wel bij  ;D


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18520
    • Pagina van klaas
Re: Fasedraad analoog
« Reactie #2 Gepost op: 20 februari 2020, 20:41:24 »
Ik heb twee ringleidingen voor dubbelspoor.
Het lijkt me veel handiger en ook overzichtelijker om één ringleiding voor de sporen te hebben en de andere voor de wissels.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

GertN

  • Nieuwe gebruiker
  • Offline Offline
  • Berichten: 9
Re: Fasedraad analoog
« Reactie #3 Gepost op: 21 februari 2020, 21:09:48 »
Dank voor jullie reacties. Ik ben overtuigd en maak een extra ring voor de wissels.
Nog een aanvullende vraag: kan ik alle wissels, 20 stuks, schakelen op één trafo? Ik gebruik vier MFZ trafo’s maar vier ringleidingen lijkt me niet nodig.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18520
    • Pagina van klaas
Re: Fasedraad analoog
« Reactie #4 Gepost op: 21 februari 2020, 21:28:38 »
Je gaat die 20 wissels toch niet allemaal tegelijk schakelen?
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

GertN

  • Nieuwe gebruiker
  • Offline Offline
  • Berichten: 9
Re: Fasedraad analoog
« Reactie #5 Gepost op: 21 februari 2020, 22:11:22 »
Inderdaad niet, dus is het ook geen probleem dacht ik. Uit je reactie begrijp ik dat ik dit best zo kan aanleggen.
Dank voor je reactie. Ben technisch niet zo onderlegd, en weet het graag zeker voor ik alles heb aangelegd. Start na 45 jaar weer. Alles uitgepakt en t meest rijdt nog prima. Wel veel vergane anti slipbanden.
Analoog houd ik maar aan. Dat snap ik tenminste.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18520
    • Pagina van klaas
Re: Fasedraad analoog
« Reactie #6 Gepost op: 21 februari 2020, 22:47:44 »
Ik neem even aan dat je spoelenaandrijvingen hebt die met drukknoppen worden bediend. Normaal druk je dan 1 knop tegelijk in. Meestal schakelen die wissels zichzelf af, dus dat kost van de trafo een stroomstootje dat maar een tiende seconde duurt. Dat kan zo'n trafo makkelijk hebben, daar zijn ze voor gemaakt.
Het wordt wat anders als je rijwegen gaat schakelen waarbij meerdere wissels tegelijk worden aangestuurd. Dan is het de vraag hoeveel wissels de trafo tegelijk kan hebben.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.