Doel:€250.00
Donaties:€197.50

Per saldo:€-52.50

Steun ons nu!
Actie: steun €2.50 via de Wim Vink kalender 2021!

Laatst bijgewerkt
op 18-09-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

RTM-tijden herleven... door HRP
Vandaag om 21:36:10
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Luc2000
Vandaag om 21:32:43
Projekt 083-338 door 44
Vandaag om 21:31:35
Baanbouw Bosje77 door bosje77
Vandaag om 21:27:03
OV-bedrijven hebben nog steeds geen financiële steun ontvangen. door ivanzon
Vandaag om 21:11:02
Fleischmann 4117, Buehler motor loopt zwaar door Antoine.
Vandaag om 21:08:00
Bestaat er een lijstje met voedingen die niet meer veilig zijn? door 72sonett
Vandaag om 21:02:10
Ervaringen met veilingsites en webshops (Marktplaats, Ebay, Catawiki, etc). door Pauldg
Vandaag om 21:01:22
Spoor 1 baan Gebr. Vierling: van DB naar ÖBB door becasse
Vandaag om 21:00:37
Buitenlust door becasse
Vandaag om 20:46:18
Spoor op industrieterrein Lage Weide door Vislijn
Vandaag om 20:34:46
Paul's model train stuff door Paul's model train stuff
Vandaag om 20:22:22
Baanbouw Frycio; eindelijk ruimte door Frycio82
Vandaag om 20:20:28
Philotrain HSM 726, de grote verbouwing door ronald1956
Vandaag om 20:05:34
Wat is er momenteel te zien op de Betuweroute? door Luc2000
Vandaag om 20:00:54
Rocrail gebruikersgroep door PeterC
Vandaag om 19:49:21
NL baan: Frotterdam in h0 door Forever Rocofan
Vandaag om 19:43:32
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 19:36:03
Roco 63123 startset, RAm met MultiMaus, geen geluid? door willyTEE
Vandaag om 17:03:33
Tips voor een natuurgetrouwe modelbaan door NS1220
Vandaag om 16:11:17
Een kleine baan in een grote schaal: Laden en lossen in 1:22.5 door NS1220
Vandaag om 16:04:09
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Reeks77
Vandaag om 16:04:08
BMB-Module: “Wateringbury” door Hans van de Burgt
Vandaag om 15:50:22
NS 6100 van GM&S door FritsT
Vandaag om 15:46:37
Depot + vervolg Vlieringen-2 door Hans Reints
Vandaag om 15:24:16
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door Hans Grasmaijer
Vandaag om 15:20:48
Sehr-am-Üzant II door nkob
Vandaag om 15:17:42
Gekke/vreemde/rare filmpjes en video's met treinen erin. door tijgernootje
Vandaag om 15:10:18
Update: baan in de tropen door Hans Grasmaijer
Vandaag om 14:53:17
Crafftiq start met de ontwikkeling en productie van modeltreinen door ingenium
Vandaag om 14:52:37
  

Auteur Topic: Advies gevraagd mbt uitbreiden van digitale (start)baan  (gelezen 2241 keer)

Herman_C

  • Offline Offline
  • Berichten: 11
Advies gevraagd mbt uitbreiden van digitale (start)baan
« Gepost op: 14 januari 2020, 16:39:09 »
Beste forumleden, na flink wat experimenteren de afgelopen weken rijden mijn beide treinen met Rocrail braaf om de beurt hun rondjes op mijn eerste digitale baan. Dit is een ovaal met inhaalspoor en schaduw kopstation. Graag zou ik een blok er bij willen doen plus wat wissels om een wat gevarieerder treinbeeld te krijgen. Ook kijk ik of wat met rangeren zou kunnen, omdat ik een leuke rangeerloc met digitale koppelingen 2e hands op de kop getikt heb. De ruimte die ik heb is echter beperkt tot maar 155 x 120 cm, en ik werk met Fleischmann Profi rails. Wat zouden jullie me aanbevelen? Mijn Anyrail ontwerp huidige baan plus een idee voor een 5e blok heb ik bijgevoegd. Ik heb nu 2 hoge snelheidswissels aan de zijkanten die de bottleneck vormen tussen blok 1 en 2 versus blok 3 en 4.

De baanontwerpen heb ik via dropbox gedeeld, ik hoop dat dit werkt.

https://www.dropbox.com/s/8e5g2thwirkmcbz/Herman%20Fleishman%20v0110120%201345%20bestaande%20baan%20met%20schaduw%20station%20met%20wissels%20NIET%20als%20aparte%20secties.jpg?dl=0

Vijfde blok idee;

https://www.dropbox.com/s/d2oyfqjma63h1jt/Herman%20Fleishman%20v0110120%201345%20bestaande%20baan%20met%20schaduw%20station%20met%20blok%205%20extra%20omloopspoor.jpg?dl=0

Het plaatje in RocRail;
https://www.dropbox.com/s/2wau2h23bskd2pt/RocRail.png?dl=0
« Laatst bewerkt op: 14 januari 2020, 16:47:05 door Herman_C »

Ronald Halma

  • Team Mitropa
  • Offline Offline
  • Berichten: 11436
  • Modelrailroading is fun!
    • Team USA Metusa Junction
Re: Advies gevraagd mbt uitbreiden van digitale (start)baan
« Reactie #1 Gepost op: 14 januari 2020, 17:07:56 »
Ik heb je plaatjes even naar de BNLS plaatjesserver gezet :)

Baanontwerp:



5e blok:



Rocrai:



gvandersel

  • HCC!m maar toch Selectrix (RMX)
  • Offline Offline
  • Berichten: 3539
  • Als het maar elektrisch is.
    • Homepage Gerard van der Sel
Re: Advies gevraagd mbt uitbreiden van digitale (start)baan
« Reactie #2 Gepost op: 15 januari 2020, 15:06:54 »
Persoonlijk zijn het twee slechte ideeën. Een trein zal altijd stoppen. Probeer een ontwerp te maken van een ovaal met minimaal 3 blokken erin.
Haal blok 2 weg en deel het dan overgebleven spoor in tweeën. Je hebt nu 3 blokken achter elkaar, waardoor een trein op volle snelheid rond kan rijden. Nu rijdt een trein een blok in en moet dan meteen afremmen, omdat er geen leeg blok meer is.

Groet,

Gerard van der Sel.
Holzburg (IIIb/IVa) schaal N.
Kijk ook eens bij de bouw en lees de avonturen.

Herman_C

  • Offline Offline
  • Berichten: 11
Re: Advies gevraagd mbt uitbreiden van digitale (start)baan
« Reactie #3 Gepost op: 16 januari 2020, 10:55:21 »
Ik heb je plaatjes even naar de BNLS plaatjesserver gezet :)

Dank je Ronald!

Herman_C

  • Offline Offline
  • Berichten: 11
Re: Advies gevraagd mbt uitbreiden van digitale (start)baan
« Reactie #4 Gepost op: 16 januari 2020, 11:13:02 »
Probeer een ontwerp te maken van een ovaal met minimaal 3 blokken erin.
Haal blok 2 weg en deel het dan overgebleven spoor in tweeën. Je hebt nu 3 blokken achter elkaar, waardoor een trein op volle snelheid rond kan rijden. Nu rijdt een trein een blok in en moet dan meteen afremmen, omdat er geen leeg blok meer is.

Dag Gerard, hartelijk dank je voor je advies. Dat continue stoppen van treinen, waarbij ze ook nog continu op elkaar moeten wachten, is inderdaad irritant. Begrijp ik je goed dat je stelt dat het beter is om blok 2 op te delen in 2 nieuwe blokken? Als je zo'n ovaal met 3 blokken maakt zou je ook blok 1 kunnen opdelen. Is dat mogelijk niet handiger omdat er iets meer spoorlengte in dat blok zit? Of zowel blok 1 als blok 2 in twee nieuwe blokken te knippen? Dus 4 stuks? Hoor hopelijk graag nog van je wat je hier van vindt voordat ik RocRail ga herprogrammeren. Omdat er al voldoende secties in blok 1 en blok 2 zitten hoeven er geen isolatoren verder meer in denk ik.

Groeten, Herman

gvandersel

  • HCC!m maar toch Selectrix (RMX)
  • Offline Offline
  • Berichten: 3539
  • Als het maar elektrisch is.
    • Homepage Gerard van der Sel
Re: Advies gevraagd mbt uitbreiden van digitale (start)baan
« Reactie #5 Gepost op: 16 januari 2020, 12:32:05 »
Herman,

Ik heb even een andere tekening gemaakt. Hiermee hoop ik het een en ander te verduidelijken.

Iedere kleur is een aparte sectie (sorry ik werk liever met twee secties in een blok). Licht en donker blauw zijn een blok, net zoals licht en donker bruin, licht en donker paars en licht en donder groen en oranje en geel. Om het geheel passend te krijgen denk ik dat je een 6102/3 met een baby zaagje of roco zaagje op maat moet zagen. In paars gewoon een beetje verbuigen, dat vinden je treinen wel goed. Behalve groen en oranje zijn alle secties tussen de 40 en 50 cm, dus zal een blok gemiddeld 90 cm zijn.
Dus met een trein van ongeveer 75 cm moet lekker rond gereden kunnen worden. Als je met twee treinen gaat rijden, en je laat ze beide dezelfde kant op rijden, zul je zelfs meemaken dat je station regelmatig leeg is.

Ik hoop dat je het begrijpt vraag anders gerust verder.

Groet,

Gerard van der Sel.

Holzburg (IIIb/IVa) schaal N.
Kijk ook eens bij de bouw en lees de avonturen.

Ronald Halma

  • Team Mitropa
  • Offline Offline
  • Berichten: 11436
  • Modelrailroading is fun!
    • Team USA Metusa Junction
Re: Advies gevraagd mbt uitbreiden van digitale (start)baan
« Reactie #6 Gepost op: 16 januari 2020, 12:52:39 »
Dank je Ronald!

Graag gedaan, Herman ;)

Herman_C

  • Offline Offline
  • Berichten: 11
Re: Advies gevraagd mbt uitbreiden van digitale (start)baan
« Reactie #7 Gepost op: 17 januari 2020, 18:59:00 »
Herman,

Ik heb even een andere tekening gemaakt. Hiermee hoop ik het een en ander te verduidelijken.
Iedere kleur is een aparte sectie (sorry ik werk liever met twee secties in een blok). Licht en donker blauw zijn een blok, net zoals licht en donker bruin, licht en donker paars en licht en donder groen en oranje en geel. Om het geheel passend te krijgen denk ik dat je een 6102/3 met een baby zaagje of roco zaagje op maat moet zagen. In paars gewoon een beetje verbuigen, dat vinden je treinen wel goed. Behalve groen en oranje zijn alle secties tussen de 40 en 50 cm, dus zal een blok gemiddeld 90 cm zijn.
Dus met een trein van ongeveer 75 cm moet lekker rond gereden kunnen worden. Als je met twee treinen gaat rijden, en je laat ze beide dezelfde kant op rijden, zul je zelfs meemaken dat je station regelmatig leeg is.

Ik hoop dat je het begrijpt vraag anders gerust verder.

Groet,

Gerard van der Sel.

Dag Gerard, dank je voor je moeite om eea te tekenen. Het plaatje is helder maar niet helemaal wat ik voor ogen heb. Doordat mijn blokken 1 en 2 maar liefst 4 secties per blok hadden, en mijn blok 3 maar 2 grote secties die één derde van baan bestreken, en ik blok 3 als wachtblok had opgenomen, stond mijn 2 loc's continu op elkaar te wachten. Daarom heb ik de blokken allemaal opgeknipt in RocRail en ben van 3 naar 7 blokken gegaan. Dat rijdt tenminste een beetje door  (y) . De treinen komen nu ook eventueel achter elkaar binnen op hetzelfde spoor, en rijden of staan steeds op 6 verschillende plekken/blokken ipv 3. Ik hoop dat het verbeterde Anyrail en RocRail ontwerp te zien is voor jullie, hopelijk kan Ronald deze op zijn server zetten.

https://www.dropbox.com/s/74xb66uoezfxyhc/Herman%20Fleishman%20v1710120%201800%20bestaande%20baan%20met%20schaduw%20station%20met%20wissels%20NIET%20als%20aparte%20secties.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/t34qzxuviq00m24/RocRail%20nieuw.png?dl=0

gvandersel

  • HCC!m maar toch Selectrix (RMX)
  • Offline Offline
  • Berichten: 3539
  • Als het maar elektrisch is.
    • Homepage Gerard van der Sel
Re: Advies gevraagd mbt uitbreiden van digitale (start)baan
« Reactie #8 Gepost op: 20 januari 2020, 12:53:06 »
Er zijn meer mensen die plaatjes kunnen uploaden  ;D
Nu jij nog.
Hier het plaatje:


En een zeer korte cursus:
1) Selecteer rechts het "Plaatje Uploaden"
2) Selecteer het plaatje uit dropbox en druk op Upload
3) Pak de onderste URL (gebruik ik standaard)
4) Plak de URL in je bericht.

Groet en succes,

Gerard van der Sel.
Holzburg (IIIb/IVa) schaal N.
Kijk ook eens bij de bouw en lees de avonturen.

Herman_C

  • Offline Offline
  • Berichten: 11
Re: Advies gevraagd mbt uitbreiden van digitale (start)baan
« Reactie #9 Gepost op: 06 februari 2020, 17:07:24 »

Dank je voor de uitleg Gerard. Helaas is er bij mij geen optie "rechts" om een plaatje te uploaden. Alleen boven het bericht is een icoontje "Voeg afbeelding toe". Bedoel je dat?
« Laatst bewerkt op: 06 februari 2020, 17:27:28 door Bert van Gelder. Reden: Citaat verwijderd. Graag REAGEER-knop gebruiken, NIET de CITAAT-knop »

Herman_C

  • Offline Offline
  • Berichten: 11
Re: Advies gevraagd mbt uitbreiden van digitale (start)baan
« Reactie #10 Gepost op: 06 februari 2020, 17:07:42 »
Even een update over deze digitale beginnersbaan voor andere starters die dit draadje mogelijk lezen. Ik heb de baan uitgebreid met een extra omloopspoor en 2 wissels. Na aanschaf van de tweedehands Profi rails en wissels heb ik deze weer schoongemaakt met railgum en wasbenzine en gemonteerd. Ondanks de beperkte afmetingen van deze baan van 160 x 120 cm ligt er toch al 9 meter spoor in met 5 wissels met 10 blokken en 16 secties. Na het aanpassen van Rocrail, en een paar dagen stoeien met deze software, kan ik 3 treinen automatisch rechtsom laten rijden.

Tips voor beginners:

- Heb geduld
- Ik gebruikte luidsprekerdraad zwart/rood 1,5 mm2 voor het bedraden van de rails. Kost EUR 6 voor 10 meter, dus met een kleine baan is ruim voldoende.
- Ik gebruikte 0,14 mm2 draad (bruin) om de wissels te switchen. En zwart luidsprekerdraad voor de voeding.
- Aan alle sectie- en voedingscontacten die aan de rails zitten heb ik de bedrading vast gesoldeerd. Je kan het draadje ook klemmen op het contact bij de Profi rails, maar omdat ik de bak regelmatig verplaats of overeind weg zet gaat dit een keer fout.
- Met weinig treinen en een kleine baan heb je geen aparte booster nodig. De Roco Z21 centrale die ik heb kan maximaal 2 ampere aansturen. Met 3 digitale treinen en 2 verlichte wagons kom ik nu op maximaal 0,5 ampere. De baan is nu zo'n beetje vol.
- Neem 2 secties per blok met meldingen ENTER en IN bij Rocrail - dat is voldoende.
- Neem je 1 sectie in 1 blok dan is de ENTER2IN melding onbetrouwbaar; treinen stoppen te vroeg of te laat.
- Neem voor de minimale lengte van een sectie de lengte van de treinen die je er over wil laten rijden - ik gebruik +/- 70 centimeter voor schaal H0
- Laat de wissels bij voorkeur buiten de blokken. Monteer er bv twee tegen elkaar en maak daar dan 1 blok van. Dit is makkelijker want je hebt maar 1 contact nodig voor de sectie en 1 voor de vaste stroomvoorziening. Het sectiecontact kan je tussen de 2 wissels in monteren.
- Als je 1 wissel apart als blok opneemt is dat meer werk omdat je dan 3x de stroom moet aansluiten, waarbij het ook niet mogelijk is om op die plek een isolator te plaatsen voor de sectie. Dus moet je daar dan een klein stukje rails van bv 10 cm er tussen zetten voordat de isolator er tussen kan. Het sectiecontact zit dan tussen de wissel en het kleine stukje rails. Dit doe je dan 3x voor 1 wissel.
- laat je treinen die langer dan de lengte van de wissels hier over heen rijden, laat dan de wissel staan in de geschakelde stand staan en laat deze niet naar een standaard positie terug switchen. Anders wordt de wissel omgezet onder de rijdende trein en ontspoord deze.
- Begin met alles 1 kant op te laten rijden. Rijdt je trein de verkeerde kant op en krijg je een botsing, zet dan het vinkje uit in Rocrail onder Tabellen - Blokken - Algemeen - Configuratie - "Rijrichtingsveranderingen toestaan". Dit staat helaas standaard aan als je de Router hebt gebruikt om de rijwegen van je baan in kaart te laten brengen, als je geen rijrichting pijltjes in het baanontwerp hebt toegevoegd. Maar moet je dus in alle blokken uit zetten.
- Wil je trein niet automatisch een blok inrijden terwijl er geen materieel staat? Per trein en loc moet je de toegang tot het blok te verlenen. Zie in Rocrail onder Tabellen - Blokken - Toestemmingen - Toelaten. Verder dien je het Type trein aan te vinken. Dit is gekoppeld aan de eerder opgegeven details van de trein of loc. RocRail filtert verder automatisch de desbetreffende treinen uit de blokken. Vul je niks in bij een blok, dan rijdt er ook niks in.
- Begin met 1 trein rijdend te krijgen. Breidt daarna uit naar 2 locomotieven en zo verder. Voordat je 3 locs kan laten rijden ben je wel even verder. Maar geeft een grote voldoening.
- Programmeer de optrek versnelling en remvertraging van de locomotieven. Deze staan vaak te hoog qua optrekken en remmen ingesteld vanaf de fabriek. Verlaag het optrek tempo en rem tempo, dat geeft een rustiger en realistischer beeld. Zie de CV handleiding van je loc bij CV #3. Programmeer het liefst apart op een programmeer spoor.
- Wil je dat treinen mooi langzaam en op 1 bepaald punt laten remmen? Of juist even laten wachten voordat ze gaan remmen zodat de wissels vrij zijn voor andere treinen? Gebruik dan de BBT-optie die je kan programmeren bij de locomotief, per blok. Zie Tabellen - Locomotieven - BBT.

borotof

  • Offline Offline
  • Berichten: 363
Re: Advies gevraagd mbt uitbreiden van digitale (start)baan
« Reactie #11 Gepost op: 06 februari 2020, 20:28:28 »
Wissels zijn in principe geen (onderdeel van) blok.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19465
    • Pagina van klaas
Re: Advies gevraagd mbt uitbreiden van digitale (start)baan
« Reactie #12 Gepost op: 06 februari 2020, 20:46:55 »
Wissels kunnen best onderdeel van een blok zijn. Dat de makers van besturingsprogramma's daar anders mee omgaan is vers 27.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.

Joop_L

  • Offline Offline
  • Berichten: 1287
Re: Advies gevraagd mbt uitbreiden van digitale (start)baan
« Reactie #13 Gepost op: 07 februari 2020, 11:19:00 »
ProRail heeft overal een mening over  ;D ;D
Groeten Joop, machinist Lls

gvandersel

  • HCC!m maar toch Selectrix (RMX)
  • Offline Offline
  • Berichten: 3539
  • Als het maar elektrisch is.
    • Homepage Gerard van der Sel
Re: Advies gevraagd mbt uitbreiden van digitale (start)baan
« Reactie #14 Gepost op: 07 februari 2020, 14:17:37 »
Een wissel is in principe nooit een onderdeel van een blok volgens ProRail. Voor ons ModelProRail-ers kan het wel eens makkelijk zijn om een wissel toe te voegen aan een blok, dat scheelt terugmelders als je 100% gedetecteerd wilt rijden of je treinenloop op wat kleinere banen wat vlotter wilt laten verlopen.
Dus niet al te recht in de leer aub.

Groet,

Gerard van der Sel.
Holzburg (IIIb/IVa) schaal N.
Kijk ook eens bij de bouw en lees de avonturen.