Doel:€250.00
Donaties:€197.50

Per saldo:€-52.50

Steun ons nu!
Actie: steun €2.50 via de Wim Vink kalender 2021!

Laatst bijgewerkt
op 18-09-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Crafftiq start met de ontwikkeling en productie van modeltreinen door Edsko Hekman
Vandaag om 20:58:53
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door cor_b
Vandaag om 20:58:33
Werking relais door phdirk
Vandaag om 20:52:56
Projekt 083-338 door dimo1_dimo1
Vandaag om 20:44:02
Rocrail gebruikersgroep door PeterC
Vandaag om 20:44:02
Station Rekerdam door Joran
Vandaag om 20:35:29
Zoekplaatje NS 3726 door ingenium secundus
Vandaag om 20:34:17
De IJmuider spoorlijn - korte geschiedenis en plaatjes door Vislijn
Vandaag om 20:32:49
Pimp my Hippel door De eerste Ivo
Vandaag om 20:30:26
The Summer of 69 door Besselspoor
Vandaag om 20:24:13
Welke manier van handbediening op wissels? door Bert van Gelder
Vandaag om 20:24:09
Depot + vervolg Vlieringen-2 door thonis
Vandaag om 20:19:27
USA 0-Scale in the Netherlands door FritsT
Vandaag om 19:54:25
NS 5500 / HSM 700 spoor 0 / 1 door FritsT
Vandaag om 19:50:08
Lichtgeleider tbv verlichting door MRdirect
Vandaag om 19:47:28
Problemen met LokSound decoder door Roofje59
Vandaag om 19:36:56
Bouw Br 03 001 Borsig door Patrick1975
Vandaag om 19:28:18
BNLS-module: "Grasland" door tijgernootje
Vandaag om 19:18:24
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door Thai-Bundesbahn
Vandaag om 19:10:58
Bad Harzwald een fictieve havenbaan in spoor 0 door tijgernootje
Vandaag om 18:43:36
Modeltreinenbeurs Heerlen, zo. 27 sept. 2020, Corneliushuis, Heerlerheide door dennie
Vandaag om 18:39:45
Van Biervliet 2552 blijft staan met draaiende motor. door ruudns
Vandaag om 18:30:13
Digikeijs DR5000 Centrale, productbeschrijving door raf
Vandaag om 18:04:31
Proto 2000 GP20, hoe te openen voor decoderinbouw? door Ronald Halma
Vandaag om 18:01:05
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 17:29:45
Hoch über dem Fluss Albula (Project 0m, iets heel anders: Rhätische Bahn) door Nullem
Vandaag om 17:25:07
Afsluitdoppen voor tankwagons? door eezacque
Vandaag om 17:19:00
Wielstel draaiend vastzetten? door eezacque
Vandaag om 17:16:55
Nederlandse baan in voorbereiding genaamd Anninkshoeve door valkyrienineball
Vandaag om 17:12:27
Raadplaatje door Jelmer
Vandaag om 17:00:35
  

Auteur Topic: Meten stroomverbruik  (gelezen 855 keer)

emanje

  • Offline Offline
  • Berichten: 298
Meten stroomverbruik
« Gepost op: 14 december 2019, 19:18:57 »
Hallo, Hoe moet ik het stroomverbuik meten van een lok en bijvoorbeeld een rijtuig met LED binnenverlichting? Kan dat wel op een digitale baan? Of heb ik het goed begrepen dat dit alleen op een analoge baan kan? Ik heb een multimeter met standje mA. Dus het gereedschap is er...
Groet,
Enrico
« Laatst bewerkt op: 14 december 2019, 22:01:01 door Bert van Gelder. Reden: Titel, taalfoutje »
Hasenwald  |  H0 Profi  |  IB II  |  Power 4  |  Koploper  |  BMD16N-SD  |  LDT S-DEC-4-DC

Norway13

  • Offline Offline
  • Berichten: 164
Re: Meten strooomverbruik
« Reactie #1 Gepost op: 14 december 2019, 19:32:39 »
Ik heb op mijn digitale baan een Booster DR5033 aan m'n DR5000 centrale hangen en kan dan exact zien hoe zwaar de booster belast wordt. De Booster voedt één specifiek baanvak. Als ik daar alle stroom verbruikers inzet, 13 loc's, 5 met sound en 8 rijtuigen met verlichting en alles draait stationair is dat 17%, ga ik met 4 a 6 loc's rijden dan kom ik in de buurt van 30% van 3 Amp. De eerlijkheid gebied me wel te vertellen dat ze dan niet echt op volle kracht rijden...., ik denk 50-60%.
theo

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19512
    • Pagina van klaas
Re: Meten strooomverbruik
« Reactie #2 Gepost op: 14 december 2019, 19:49:09 »
Gaat op dezelfde manier als digitale spanning meten. Kijk even hier op mijn website.
Linkse plaatje. Met de blauwe aansluitingen meet je niet de spanning tussen twee punten, maar je moet ze inlussen in de voedingsdraad naar het object wat je wil meten. Door de gelijkrichter verlies je wel 1,4 volt, daardoor zal de stroommeting niet helemaal precies zijn.

Waarom wil je dit eigenlijk meten?
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.

emanje

  • Offline Offline
  • Berichten: 298
Re: Meten strooomverbruik
« Reactie #3 Gepost op: 14 december 2019, 20:44:06 »
Hi Klaas,
Graag wil ik wil weten wat een rijtuig met verlichting verbruikt, zowel dubbeldekker met 14 leds als bijvoobeeld ook kleine 3 assers met gloeilampjes. En ook van verschillende loks (grote en kleine, met of zonder geluid.
 
Ik moet erbij vertellen dat ik niet technisch ben. Zelfs jouw duidelijke site met de tekeningetjes zeggen mij niets. Ik moet het echt van de tekst hebben. Stap voor stap.

Nu ben ik ben aan het uitrekenen hoeveel boosters ik nodig heb voor mijn nieuwe baan. Het grote Schaduwstation is 11 sporen dus dat wordt sowieso een aparte booster en voor de rest van de baan, inclusief nog een schaduwstation van 4 sporen van 4 meter heb ik één of twee boosters in gedachte.
Bedoeling is, dat er max 10 treinen gelijktijdig rijden, maar wel lange treinen. Ik hou van lange treinen tot een max van ca. 3,5 meter.

Ik ben voornemens om met twee Power4 boosters te gaan rijden, maar wilde voor de zekerheid uitrekenen of ik goed bezig ben. Mss moet ik de baan wel in 3 stukken opdelen.
Hasenwald  |  H0 Profi  |  IB II  |  Power 4  |  Koploper  |  BMD16N-SD  |  LDT S-DEC-4-DC

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19512
    • Pagina van klaas
Re: Meten strooomverbruik
« Reactie #4 Gepost op: 14 december 2019, 20:49:59 »
Wat voor verlichting zit er in die rijtuigen? Als er geen decoder bij zit kun je het stroomverbruik ook meten met gelijkspanning.

Het stroomverbruik van een schaduwstation wordt niet bepaald door het aantal sporen, maar door het aantal treinen dat daar stilstaand stroom staat te trekken. Sporen verbruiken geen stroom.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.

emanje

  • Offline Offline
  • Berichten: 298
Re: Meten stroomverbruik
« Reactie #5 Gepost op: 15 december 2019, 12:11:37 »
Hi Klaas,
Ik ga het op jouw manier proberen. Dus op gelijkspanning.
Hasenwald  |  H0 Profi  |  IB II  |  Power 4  |  Koploper  |  BMD16N-SD  |  LDT S-DEC-4-DC

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1718
    • El Carrilet
Re: Meten stroomverbruik
« Reactie #6 Gepost op: 15 december 2019, 12:23:08 »
Maar je wilt stroom meten schrijf je, niet spanning.
Stroom meet je in serie met de belasting, spanning meet je parallel over de belasting.

Als je de DCC spanning wil meten, en zien, dan kun je beter een oscilloscoop kopen, kosten ook niet veel meer. Die geven zowel de gemiddelde- als de topwaarde van de spanning.
« Laatst bewerkt op: 15 december 2019, 19:37:25 door 72sonett »

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 7804
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: Meten strooomverbruik
« Reactie #7 Gepost op: 15 december 2019, 15:47:14 »
Graag wil ik wil weten wat een rijtuig met verlichting verbruikt, zowel dubbeldekker met 14 leds als bijvoobeeld ook kleine 3 assers met gloeilampjes. En ook van verschillende loks (grote en kleine, met of zonder geluid.
 
Ik moet erbij vertellen dat ik niet technisch ben. Zelfs jouw duidelijke site met de tekeningetjes zeggen mij niets. Ik moet het echt van de tekst hebben. Stap voor stap.

Je hebt een ECoS II? Dan kan je toch in het menu zien wat de boel op de baan aan het verbruiken is?

Citaat
23. Gebruiksinstellingen menu
In het menu “Gebruiksinstellingen“ kan U het actuele stroom verbruik van de diverse componenten nagaan en de diverse modules activeren of deactiveren.
De waarden zijn enkel voor deze “sessie” geldig en zullen na een herstart van de ECoS niet bijgehouden zijn.

23.1. Stroommonitor
Met deze stroommonitor kan U het stroomverbruik van uw modelbaan controleren. Het laat U toe om het effectief verbruik van locomotieven te bepalen, om zo een energie
planning van uw modelbaan te verwezenlijken. De stroom monitor zal individueel, zowel van de interne als van de extern aangesloten booster(s), het stroomverbruik, de effectieve rijspanning en de bedrijfstemperatuur aangeven.

De boel even aansluiten op een testspoor. Lees het verbruik af. Zet je treintje op het spoor. Dan je treintje laten rijden op het spoor. Dan lees je wat het verbruik van het treintje is. Dat kan je doen met al je treintjes. Dan heb je het verbruik per trein. Je kan ook complete combinaties erop zetten om te kijken wat ze doen als ze stilstaan of als ze rijden. Dan weet je het vebruik. Zonder moeilijk gedoe (meten) met een multimeter.

Groet Ronald.
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!