Doel:€250.00
Donaties:€157.50

Per saldo:€-92.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 30-06-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Focus2
Vandaag om 17:30:16
Humbrol Acrylic Varnish mat slaat wit uit door TonM
Vandaag om 17:28:13
Waar zijn dienstregelingen te vinden van goederentreinen in Nederland? door Noordster
Vandaag om 17:21:06
Reichsbahn, periode 2e wereldoorlog door wob
Vandaag om 16:58:24
Foto-techniek voor modeltreinen, softwarematig grote scherptediepte (Focus Stack door borotof
Vandaag om 16:58:16
NS Dienstgebouw bouwen voor Hoekdam door Forever Rocofan
Vandaag om 16:20:12
NS D 4101-45 spoor 0 door FritsT
Vandaag om 16:07:45
Beurs in Houten 29 augustus 2020 - de voor- en nabeschouwing door Rondje_HO
Vandaag om 15:54:49
Bemo De 2/2 151 wil digitaal niet (meer) rijden, analoog wel. door Ronald Halma
Vandaag om 15:48:06
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door Esufreak
Vandaag om 15:14:48
BMB 00-Modulebaan, BMB-Rijdagen en BMB-Deelname aan Beurzen & Evenementen door St00mboy
Vandaag om 14:55:03
Doornvliet door spoorzeven
Vandaag om 14:33:07
De kleine modellen met het grote voorbeeld door Pauldg
Vandaag om 14:20:32
Diorama in schaal 0 met een lengte van 8 m door Vislijn
Vandaag om 14:20:25
Omloopplan 1364 Hamburg door Ronald69
Vandaag om 13:22:25
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Floris Dilz
Vandaag om 12:27:45
Exact-train D-Treinrijtuigen type 1932 (ABd 7521-7555) door Tomasso
Vandaag om 12:13:15
NS baan in Las Vegas door spoorzeven
Vandaag om 12:09:37
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 12:00:05
EifelBurgenBahn door Esufreak
Vandaag om 11:36:57
WeKra bouwt The Kraken. Een H0 attractie! door bask185
Vandaag om 11:30:37
Frans loodsje et cetera door Noordernet
Vandaag om 10:35:28
Station Rekerdam door Joran
Vandaag om 10:15:43
Modelspoorfabrikanten en hun "fantasiemodellen" door JM78
Vandaag om 10:07:58
Spoor op industrieterrein Lage Weide door Vislijn
Vandaag om 10:04:58
KÖF II in H0 door Roy van Dijk
Vandaag om 10:02:34
We zien wel waar het schip strandt door Paalsteek
Vandaag om 10:00:29
Bouw NS 532 spoor 1 door Noud
Vandaag om 09:59:53
Baanbouw met Ecos besturing genaamd: Giessenstad Rbf door Thai-Bundesbahn
Vandaag om 09:29:56
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 09:07:54
  

Auteur Topic: Instap 2-rail H0, digitaal  (gelezen 2800 keer)

Dewey

  • Offline Offline
  • Berichten: 113
Instap 2-rail H0, digitaal
« Gepost op: 19 oktober 2019, 14:36:40 »
Hallo,

Ik ben al een aantal jaar in mindere mate bezig met modelspoor. Deze zomer heb ik echter de keuze gemaakt om over te stappen van AC digitaal naar DC digitaal. Momenteel ben ik nog bezig mijn wisselstroom materiaal te verkopen, maar ben ook bezig mij te oriënteren op het beginnen met gelijkstroom. Aangezien ik nooit verder ben gekomen dan het bouwen van de onderbouw en het uitleggen van wat rails zie ik mijzelf toch als een (her)beginner.

Mijn vragen gaan dan ook voornamelijk over het te kopen railmateriaal en de digitale aansturing. Mijn plan is om in een L-vorm van 360 bij 360 een Spitzkehrebahnhof te bouwen gebaseerd op het station van Kleinschmalkden in Thüringen (http://www.gleisplaene.de/galeriedrei/galerie-b/kleinschmalkalden1942.jpg). Het is de bedoeling dat ik van een Fiddleyard via het station weer terug naar hetzelfde Fiddleyard ga rijden. Dit geeft mij de mogelijkheid om zonder iets heel groots te bouwen met doorgaande treinen te rijden, maar ook te rangeren. Het verkeer zal dus redelijk kleinschalig zijn.

Nou heb ik met behulp van Ben en de modelbaan "Sauwerd" (welke ik heb gezien in Zuidbroek en op de beurs in Groningen) de keuze gemaakt voor Tillig Elite Code 83 rails en wissels. Ook heb ik de Roco Z21 Wlan muis in actie gezien en deze in gedachten al gekozen als controller. Mijn vraag gaat enerzijds over Tillig Elite Code 83 en welke centrale aan te schaffen naast de Roco Z21 Wlan muis.

Over de rails: Ik zit nogal te stoeien met de grote keuze in wissels binnen het programma van Tillig.. Voor het te bouwen station ben ik sowieso 1 DKW nodig (de 2e in het originele plan wou ik laten vervallen), maar zag dat deze allemaal een hoek van 15 graden hebben. De meeste wissels hebben echter een hoek van 11 of 12 graden (correct me if i'm wrong). Zie ik hier een of een andere passtukje over het hoofd of is er een hele andere oplossing. Ik gebruikte van Märklin altijd de slanke C-rail wissels, een wissel die in de buurt komt van deze heeft mijn voorkeur.

Digitale aansturing: Nu heb ik gelezen dat naast de Z21 en Z21 start met Wlan pakket ook de DR5000 kan communiceren met de Wlan muis van Roco. Echter lees ik bij alle 3 de centrales dat ze alleen kunnen communiceren met Windows en niet met mijn MacBook Pro.. Is er een manier om dit te omzeilen zonder dat ik een Windows PC zou moeten kopen?

De aansturing van wissels zou ik het liefst via een schakelbord doen, dus niet zozeer via de digitale centrale. De digitale centrale hoeft voor mij dus eigenlijk niet veel uitgebreider te zijn dan een MS2 van Märklin.

Groeten Dewey
« Laatst bewerkt op: 20 oktober 2019, 13:30:14 door Bert van Gelder »

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19185
    • Pagina van klaas
Re: Instap DC H0 digitaal
« Reactie #1 Gepost op: 19 oktober 2019, 14:57:49 »
De meeste wissels hebben echter een hoek van 11 of 12 graden (correct me if i'm wrong).
Ik weet niet waar je die ziet, maar ik zie toch wel een aantal gewone wissels met een hoek van 15 graden. En een aantal slanke wissels van 9 graden of zo iets.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.

Dewey

  • Offline Offline
  • Berichten: 113
Re: Instap DC H0 digitaal
« Reactie #2 Gepost op: 19 oktober 2019, 15:05:48 »

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19185
    • Pagina van klaas
Re: Instap DC H0 digitaal
« Reactie #3 Gepost op: 19 oktober 2019, 15:13:48 »
Oja, daar had ik overheen gekeken. ik zat trouwens op de site van Tillig te kijken. Kun je de 15 graden wissels niet gebruiken?
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4670
Re: Instap DC H0 digitaal
« Reactie #4 Gepost op: 19 oktober 2019, 16:23:45 »
Deze zomer heb ik echter de keuze gemaakt om over te stappen van AC digitaal naar DC digitaal.
Denk dat je bedoelt van 3-rail digitaal naar 2-rail digitaal? Je rijdt AC, DC of digitaal, geen combi :) Levert vaak verwarring op.

Wat betreft centrale is het vooral belangrijk te bedenken wat je wilt. Wil je alleen digitaal rijden? Of wil je het volledig automatiseren (en/of bewaken) met een computer? Feit dat je voer wissels via een schakelbord wilt aansturen suggereert het eerste. Dan zou ik voor een centrale met display gaan en helemaal geen computer koppelen.

Wat betreft de "Z21" moet je even opletten. Je hebt namelijk de Z21 (grote Z) en de z21 (kleine z) waarbij de laatste ook nog in een z21 start uitvoering komt. De Z21 heeft meer aansluitmogelijkheden dan de z21. En de start versie komt standaard zonder ethernet/Wifi, daar heb je een extra code (= kopen) voor nodig.

De configuratie software van de DR5000 en z/Z21 is volgens mij inderdaad alleen voor Windows. Maar als ze via ethernet aangesloten en aangestuurd worden is het volgens mij ook gewoon mogelijk via een Mac, zolang het treinbesturingsprogramma dit maar kan. De configuratie software heb je niet elke keer nodig dan.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Dewey

  • Offline Offline
  • Berichten: 113
Re: Instap DC H0 digitaal
« Reactie #5 Gepost op: 19 oktober 2019, 17:12:50 »
Je hebt inderdaad helemaal gelijk.

Voor mij hoeft er geen automatisering aan te pas te komen. Het gaat mij voornamelijk om het zelf kunnen rangeren en rijden. Daarbij leek mij de draadloze Multimaus wel een goede optie.

Ik had net ook iets verder gelezen en begreep dat je de z21 ook kan configureren met een Android telefoon. Dat zou het Mac probleem al tackelen dan.

Over de wissels van Tillig: Ik vroeg mij dus af of die 15 graden wissels wel mooi "slank" zijn, aangezien de slanke wissels van Märklin een veel kleinere hoek hebben.

Groeten Dewey

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19185
    • Pagina van klaas
Re: Instap DC H0 digitaal
« Reactie #6 Gepost op: 19 oktober 2019, 17:18:39 »
Die 15 graden wissels zijn net zo slank als de 15 graden Engelsman (DKW)
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.

Juroen

  • Offline Offline
  • Berichten: 237
Re: Instap DC H0 digitaal
« Reactie #7 Gepost op: 20 oktober 2019, 10:13:51 »
Dewey,

Ik vond ooit op internet een catalogus van Tillig waarin de radii van wissels en kruiswissels staan. Die vind ik overzichtelijker dan de webpagina van Tillig zelf. Ik weet overigens niet hoe actueel dit bestand is.

https://vasutmodell.com/pics/tillig-h0-katalogus-2013-2014-2.-resz-322115.pdf

Op mijn rangeerbaantje "Molenhoek" gebruikte in Tillig wissels met een hoek van 15 graden. Er staan in dat draadje enkele foto's; die geven je een indruk van deze wissels. De langere wissels van Tillig zijn duidelijk slanker.

https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=80195.0.html

Groet, Juroen

Dewey

  • Offline Offline
  • Berichten: 113
Re: Instap DC H0 digitaal
« Reactie #8 Gepost op: 20 oktober 2019, 12:33:02 »
Hallo Juroen,

Bedankt voor de link, inderdaad een stuk duidelijker. Als ik het goed begrijp heb jij dus ook de EW1 wissels gebruikt? Ziet er fraai uit.

Groeten Dewey

iarnrod

  • Offline Offline
  • Berichten: 1428
  • Is fada an bóthar nach mbionn casadh ann
Re: Instap 2-rail H0, digitaal
« Reactie #9 Gepost op: 27 oktober 2019, 22:06:14 »
(Met de kans dat ik hier wat over mij krijg)
Maar is het niet mogelijk om jouw Marklin Centrale gewoon te behouden, en er een router op aan te sluiten?
En de Digitrains app op een smartfoon/tablet te plaatsen?

Dit weekeinde hadden we het erover tijdens het Modulo treffen op de OVMV te Aalst.
Een van de leden blijkt zijn CS van Marklin met een router voorzien te hebben. (wijzelf reden wel met de 'kleine' witte z21.)
De Britse ModuleBaan group (00) spoort 2-Rail, terwijl het grootste deel van de OVMV 3-Rail rijders zijn.

2 van de Clubbanen zijn van K-Rails voorzien en kunnen zowel 2-rail/3-rail en Analoog/digitaal aangestuurd worden.
"Station Aalst" is met de CS 1; de "MSM forum Clubbaan" met de CS2 in besturing.

Dat zullen we het laatste nog es nader gaan bekijken ... .

Gr,
Jan(tje)
Ní huasal ná íseal ach thuas seal agus thíos seal

eric10nl

  • Offline Offline
  • Berichten: 797
    • OV Website
Re: Instap 2-rail H0, digitaal
« Reactie #10 Gepost op: 28 oktober 2019, 11:50:25 »
Je kunt zover gaan met automatiseren als je zelf wilt. Het maakt niet uit of je een MAC of Windows computer hebt beide kunnen ze dmv de goede drivers verbinding maken.

Bedank goed dat 2 treinen handmatig besturen inclusief alle wissels en het voorkomen van botsingen als een aardige opgave is.

Op de club hebben we ook vele mensen die dit willen, maar komen er na loop van tijd achter, je kunt beter een paar treinen automatisch laten rijden (door de computer 'centrale') en dan zelf 'handmatig' met een trein bijvoorbeeld rangeren, en dergelijke dingen.

ik wil je niks aanpraten maar kijk naar iTrain (nu versie 4), hopelijk voor het einde van het jaar versie 5. Kan ook rangeren, splitsen en actie's uitvoeren, waardoor er oneindig veel mogelijkheden zijn.

Eric

H0 (Fleischmann Profi), IB, Loconet, S88 en I-train

Dewey

  • Offline Offline
  • Berichten: 113
Re: Instap 2-rail H0, digitaal
« Reactie #11 Gepost op: 28 oktober 2019, 14:36:21 »
Ik heb ondertussen mijn MS2 al verkocht, dus dat is nu geen optie meer.

Wat betreft automatiseren, mijn huidige baanplan omvat een Spitzkehre met slecht 2/3 doorgaande sporen. Er kunnen dus ook slechts 2 treinen gelijktijdig in het station zijn. Ik denk dat automatiseren daarvan absolute overkill is. Aangezien er niks kan rangeren als er treinen automatisch rijden.

Mijn vraag ging dan ook voornamelijk over het updaten van de z21/DR5000 via de Mac. Wat dus niet kan, maar er is altijd wel een Windows PC die ik kan lenen. Volgens mij is de z21 zelfs te updaten via een Android mobiel.

Groeten Dewey