Doel:€250.00
Donaties:€107.00

Per saldo:€-143.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 17-06-2019
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Projekt 083-338 door Lobomotion69
Vandaag om 04:17:54
Modulebaan, waar kun je schaduwstation maken, en andere vragen. door Lobomotion69
Vandaag om 04:08:57
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Lobomotion69
Vandaag om 03:48:05
Artitec / REE 1300, materieelbespreking. door Biesje
Vandaag om 02:07:18
BNLS-actie: Artitec DAF SRV door klusser
Vandaag om 00:46:31
NCS 7/8 tot NS 61 62 Maffei lok in spoor 0 door FritsT
19 juni 2019, 23:50:53
19 Toen door GerardvV
19 juni 2019, 23:41:07
NS sproeitrein in h0 door Thowra
19 juni 2019, 23:23:11
Het Veluws landschap door Hendrik Jan
19 juni 2019, 23:17:53
Marklin 36501 ombouwen met een ESU 54610 decoder. door Jan-Peter
19 juni 2019, 23:09:09
MB-module "Dolce far N-te" door Hendrik Jan
19 juni 2019, 23:07:31
Austria Express D 217 door nighttrain1
19 juni 2019, 22:23:13
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door Pinkelpa
19 juni 2019, 22:13:25
Backer & Rueb in LGB II..... door Scratchbuilt
19 juni 2019, 22:09:29
Guarda, of hoe Google Earth me ideeën geeft.. door Edsko Hekman
19 juni 2019, 22:07:14
Viessmann waterkraan door NL-modelspoor
19 juni 2019, 22:06:46
Landerbahn en Reichsbahn locomotieven. door Benrail
19 juni 2019, 21:59:28
Raadplaatje door Rick
19 juni 2019, 21:53:05
Falkensteiner bockerl door Krokodil68
19 juni 2019, 21:37:09
Bouw spoor nul modulebaan, Bahnhof Königshofen, tijdperk III door bernhard67
19 juni 2019, 21:23:42
Intellibox IR 60 550, hoe te updaten? door Peter Spruit
19 juni 2019, 21:01:00
BMB 00-modulebaan, Algemeen. door St00mboy
19 juni 2019, 20:45:48
Ombouwen DC --> AC door Fritsprt
19 juni 2019, 20:45:30
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Modellbahnwagen
19 juni 2019, 20:19:18
NS 8100 in Spoor-1 door FritsT
19 juni 2019, 20:18:59
GATX zans knikketelwagon H0 door W. Thomas
19 juni 2019, 20:06:12
Roco Fccpps door NL-modelspoor
19 juni 2019, 19:55:21
NS modelbaan Hoekdam H0 door Wim Vink
19 juni 2019, 19:44:38
Modelbaan, nog zonder naam ..... door RobVille
19 juni 2019, 16:23:12
Helix in baanplan door Remunj
19 juni 2019, 16:06:47
  

Auteur Topic: Baan voor digitaal en analoog  (gelezen 1730 keer)

MrBully

  • Offline Offline
  • Berichten: 17
  • Beginner, helemaal nieuw in de modeltreinwereld.
Baan voor digitaal en analoog
« Gepost op: 14 april 2019, 21:58:18 »
Ik rij tot nu toe enkel H0 Analoog 2-rail maar ik heb nu van een neef zijn hele berg treinen en spullen gekregen. En hierbij zit een digitale set met al een paar digitale loks.
Nu heb ik dus een stuk of 5 digitale loks, en een stuk of 25 analoge loks.
Ik wilde binnenkort beginnen met een grondplaat te maken voor een vaste baan, maar nu heb ik dus 2 opties.
Is het zo simpel dat ik 1 baan kan maken, met elektrische wissels (met gewoon die fleischmann schakelaars), en dat ik deze baan voor analoog en digitaal kan gebruiken, gewoon afhankelijk van wat ik aansluit (gewoon een trafo of de digitale centrale en booster) ? Of zie ik nu iets over het hoofd?
En kan ik de elektrische wissels dan ook gewoon identiek gebruiken bij beide systemen?
Het is dus niet de bedoeling om beiden tegelijk te gebruiken.

Het is zo zonde om of 25 loks niet te gebruiken, of het digitale systeem niet te gebruiken.
Was getekend,

Dennis, MrBully

gruspoor

  • Offline Offline
  • Berichten: 108
Re: Baan voor digitaal en analoog
« Reactie #1 Gepost op: 14 april 2019, 22:20:41 »
Zolang je de digitale centrale en de analoge trafo maar niet gelijktijdig aansluit, kan dat gewoon. Uiteraard moet je ook de juiste treinen gebruiken.

Groetjes Gert

Soest in H0


phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1153
Re: Baan voor digitaal en analoog
« Reactie #2 Gepost op: 14 april 2019, 22:32:35 »
Hallo Dennis,

Je kunt ook met het Dinamo-systeem gaan werken, dat kan zowel digitale als analoge loks tegelijk aansturen. Het systeem 'weet' of een lok digitaal of analoog is en zet dan op het betreffende blok de juiste spanning. Kijk verder hier op het forum bij encyclopedie bij Dinamo (https://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/Systeem_DINAMO)
Met beste groeten,

Dirk Meijer

MrBully

  • Offline Offline
  • Berichten: 17
  • Beginner, helemaal nieuw in de modeltreinwereld.
Re: Baan voor digitaal en analoog
« Reactie #3 Gepost op: 14 april 2019, 22:36:24 »
Het geld om in een ander systeem te gaan investeren is er nu niet.
Ik wil wel gaande weg natuurlijk alles ombouwen naar digitaal, maar met zo'n oplossing waarbij ik kan switchen van het een naar het ander, kan ik daar de tijd voor nemen.

Is het ook geen enkel probleem voor de wissels, om die de ene keer gewoon op de trafo en de andere keer via de booster van stroom te voorzien?
Was getekend,

Dennis, MrBully

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 17072
    • Pagina van klaas
Re: Baan voor digitaal en analoog
« Reactie #4 Gepost op: 14 april 2019, 22:42:24 »
Voor de wissels hoef je niks te veranderen, die kun je gewoon met de trafo blijven voeden.
De voeding naar de rails kun je omschakelen. Het simpelst werkt dat met een stekkerverbinding. Dan kun je de analoge en digitale voeding niet per ongeluk aan elkaar verbinden want dat geeft brokken.
Spoorbaan "Uit en Thuis" in aanbouw.

MrBully

  • Offline Offline
  • Berichten: 17
  • Beginner, helemaal nieuw in de modeltreinwereld.
Re: Baan voor digitaal en analoog
« Reactie #5 Gepost op: 14 april 2019, 22:55:58 »
Gebruik je dan 1 trafo voor de wissels en analoge baan, en als je wisselt diezelfde trafo voor de wissels en de digitale voeding-centrale-booster voor de baan?
Ik heb nog geen enkele keer een baan gebruikt met de elektrische wissels namelijk.
Ik dacht dat die bij analoog de voeding via de trafo kregen, en bij digitaal via de booster.
Was getekend,

Dennis, MrBully

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 17072
    • Pagina van klaas
Re: Baan voor digitaal en analoog
« Reactie #6 Gepost op: 14 april 2019, 23:10:01 »
Als je de wissels handmatig schakelt met Fleischmann (of andere) schakelaars dan kun je dat gewoon zo laten als je de baan digitaal bestuurt. De baan en de wisselsturing zijn nl. apart staande stroomkringen.

Als je helemaal digitaal werkt dan zijn er meerdere opties voor de wissels. Je stuurt dan de wissels via wisseldecoders die op hun beurt weer worden aangestuurd door de centrale. In dat geval zijn er nog 2 mogelijkheden: of je haalt de wisselvoeding ook uit de digitale spanning, of je haalt de voeding uit een gewone trafo. In dat laatste geval gaat de digitale voeding ook nog naar de decoders, maar dan alleen om de informatie over te dragen, niet om de wissels van stroom te voorzien.
Spoorbaan "Uit en Thuis" in aanbouw.

MrBully

  • Offline Offline
  • Berichten: 17
  • Beginner, helemaal nieuw in de modeltreinwereld.
Re: Baan voor digitaal en analoog
« Reactie #7 Gepost op: 14 april 2019, 23:21:19 »
Ah, ik begin het te snappen. 2 stroomkringen, bijj analoog komen die beiden vanaf de trafo, en bij digitaal gaat de baan via de centrale en de wissels vanaf de trafo. Got it. (i think)

Met de berg spullen van mijn neef erbij heb ik vooral nog meer keuzes om te maken haha. Ik had gewone rails, hij had profirails, ik heb elektrische wissels voor de normale rails, en alleen maar handmatige rails voor de profirails. Denk dat ik dan toch voorlopig voor de normal rails met elektrische wissels ga. Als ik dan tzt genoeg aandrijvingen voor de profi heb, kan ik eens kijken om de boel te verbouwen en de wissels te digitaliseren.
Was getekend,

Dennis, MrBully

zuylen

  • Offline Offline
  • Berichten: 3316
Re: Baan voor digitaal en analoog
« Reactie #8 Gepost op: 15 april 2019, 10:06:15 »
Als je al een digitale set hebt zou ik daarmee gaan uitbreiden. Ten minste zo lees ik het. Dat is de meest goedkope oplossing. Is het een Roco locmuis of de latere multimuis? Of is het systeem van Marklin? Uiteraard kun je ook het analoge gedeelte in je baan houden. Als de behoefte en het geld er is bouw je steeds een analoge loc om naar digitaal. Als de locs modern genoeg zijn, is het te doen door een decoderplug uit te wisselen met een decoder. Anders wordt het iets lastiger. Maar alles is om te bouwen. Bij Fleischmann locs moet je soms naast de aanschaf van een decoder een dubbelgeisioleerde motorplaat aanschaffen. Uiteraard is het dan wel handig welk(e) merk(en) je hebt. Vaak staat dat onderop de loc. Misschien is het ook handig om te melden welk digitaal systeem (merk) je hebt.
« Laatst bewerkt op: 15 april 2019, 10:09:15 door zuylen »

Martin Hornis

  • Offline Offline
  • Berichten: 871
Re: Baan voor digitaal en analoog
« Reactie #9 Gepost op: 15 april 2019, 12:49:06 »
Of is het systeem van Marklin? … Uiteraard is het dan wel handig welk(e) merk(en) je hebt.
Ik denk dat in de allereerste bijdrage het antwoord staat:
… (met gewoon die fleischmann schakelaars) …
Märklin K-rails met boogstralen > 500 mm; NS-lichtseinen met cijferbak: 4, 6 en 8 in één bak; iTrain; Intellibox I; OC32; eigen treindetectiesysteem aangesloten op OC32; controleprogramma's voor iTrain en OC32.

MrBully

  • Offline Offline
  • Berichten: 17
  • Beginner, helemaal nieuw in de modeltreinwereld.
Re: Baan voor digitaal en analoog
« Reactie #10 Gepost op: 15 april 2019, 12:55:23 »
Het digitale systeem dat ik heb gekregen is een Twin Center van Fleischmann. De loks zijn van allerlei merken zo te zien (heb nog niet alles geinventariseerd). Ik zag fleischmann en lima en volgens mij ook Roco.

Maar zo te lezen is het goed te doen om 1 baan te maken die afwisselend voor analoog of digitaal gebruikt wordt. En tzt worden de andere loks dan digitaal gemaakt en wordt de baan verder gedigitaliseerd.
Was getekend,

Dennis, MrBully

MrBully

  • Offline Offline
  • Berichten: 17
  • Beginner, helemaal nieuw in de modeltreinwereld.
Re: Baan voor digitaal en analoog
« Reactie #11 Gepost op: 15 april 2019, 13:38:15 »
Nog een vraag. De chips voor ombouw naar digitaal, daar zitten natuurlijk verschillen in voor wat betreft de mogelijkheden vna de chip. Maar passen in principe alle chips op een Twin Center van Fleischmann, of zijn er bepaalde dingen waarop ik moet letten?
Was getekend,

Dennis, MrBully

Martin Hornis

  • Offline Offline
  • Berichten: 871
Re: Baan voor digitaal en analoog
« Reactie #12 Gepost op: 15 april 2019, 13:45:02 »
De locdecoders (chips) moeten geschikt zijn voor H0. Nadere info in de Encyclopedie. Zoek naar: decoders. Bij: Inleiding decoders vind je Tabel 02 met gegevens over diverse merken.
« Laatst bewerkt op: 15 april 2019, 13:55:08 door Martin Hornis »
Märklin K-rails met boogstralen > 500 mm; NS-lichtseinen met cijferbak: 4, 6 en 8 in één bak; iTrain; Intellibox I; OC32; eigen treindetectiesysteem aangesloten op OC32; controleprogramma's voor iTrain en OC32.

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 18208
Re: Baan voor digitaal en analoog
« Reactie #13 Gepost op: 15 april 2019, 14:17:34 »
Ze moeten hetzelfde protocol gebruiken (zeg maar dezelfde taal spreken) als het TC. Het TC praat DCC, Selectrix en FMZ (ooit van Fleischmann zelf). DCC is met afstand het meest gebruikte protocol bij tweerail. Zorg ervoor dat de decoders in ieder geval DCC verstaan. Dat zijn overigens een heleboel locdecoders.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

MrBully

  • Offline Offline
  • Berichten: 17
  • Beginner, helemaal nieuw in de modeltreinwereld.
Re: Baan voor digitaal en analoog
« Reactie #14 Gepost op: 15 april 2019, 14:50:59 »
Heel fijn, das tenminste uitgelegd in simpele taal, gewoon DCC en het komt goed. Dat is dan ook geen probleem als ik ooit een andere centrale heb.
Was getekend,

Dennis, MrBully