Doel:€250.00
Donaties:€72.00

Per saldo:€-178.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 17-04-2019
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door mcnjasper
Vandaag om 21:05:02
Sehr-am-Üzant II door Scratchbuilt
Vandaag om 21:03:24
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 20:58:33
Raadplaatje door HIJ
Vandaag om 20:57:40
DM90-Buffel Dieseltreinstel door DE-II
Vandaag om 20:48:32
Doornvliet door Ronald Hofmeester
Vandaag om 20:39:48
Perron HO print ontwerp door robert77
Vandaag om 20:37:35
Westlandbaan door Ronald Hofmeester
Vandaag om 20:35:34
Amsterdam Weesperpoort als nieuw station door Ronald Hofmeester
Vandaag om 20:29:42
NS modelbaan Hoekdam H0 door Hielke
Vandaag om 20:28:42
Bruntendijk gelegen aan de Jankelijn. door Ronald Hofmeester
Vandaag om 20:25:11
TEE Rheingold nostalgie tour door Erjen89
Vandaag om 20:11:31
NS 5500 / HSM 700 spoor 0 / 1 door roadster36
Vandaag om 20:04:25
Nederlandse spoorwegen 1956 - 1969 door sneek
Vandaag om 19:03:23
Midland Industriebaan, NS Tijdperk IV, HO. door Wim Vink
Vandaag om 18:46:56
BMB 00-modulebaan, Algemeen. door St00mboy
Vandaag om 18:23:18
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door Bert V
Vandaag om 18:21:37
Depot + vervolg Vlieringen-2 door Hans Reints
Vandaag om 18:18:17
Update: baan in de tropen door Hans Grasmaijer
Vandaag om 18:11:53
LS Models 2019 door Daan!
Vandaag om 17:24:42
Nord Express naar Denemarken in tijdperk 4 door Falkenberg
Vandaag om 17:07:45
Zwederbaan door nighttrain1
Vandaag om 14:17:28
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door cor_b
Vandaag om 13:07:30
Mijn LEGO modellen. door Pduyn
Vandaag om 12:30:31
Bröckenbahn door Frank 123
Vandaag om 12:08:59
Restanten loc NS 164 naar vlechtmuseum in Noordwolde door R v/d Hoven
Vandaag om 11:42:23
Tuinbaan Heinenoord door Almar
Vandaag om 11:18:45
Ratelende wielen, wat nu? door Fritsprt
Vandaag om 11:12:19
Ermehuizen anno 1974 door voertaal
Vandaag om 09:45:23
Small yard door GD
Vandaag om 09:24:36
  

Auteur Topic: DCC rijdt gewoon, Motorola doet niets  (gelezen 917 keer)

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1128
DCC rijdt gewoon, Motorola doet niets
« Gepost op: 21 maart 2019, 23:04:27 »
Hi All,

Eén van mijn treinenvrienden heeft een Märklin HO baan met DCC, Motorola oud en nieuw en een Märklin Spoor 1 baan. De HO baan wordt gevoed door 6 Märklin boosters en heeft met een IB1 altijd goed gedraaid. Er kwamen problemen met de Spoor 1 baan, omdat de IB1 onvoldoende vermogen kon leveren voor de Spoor 1 baan.
De IB1 is nu vervangen door een KM-1 System 7 centrale. Dat is in feite een IB2 die 7A op de baan kan zetten. Dat is genoeg voor de Spoor 1 locs.
Hoewel het een kwestie was van IB1 eruit en KM1 erin, doet zich een vreemd fenomeen voor.
Alle DCC artikelen (HO-Locs en Spoor1) werken perfect, maar de Motorola locs en wisseldececoders zijn dood als en pier. We hebben alle Special Options al uit geprobeerd en ook de standaardinstellingen van de KM-1. Wat we ook doen in de Motorola artikelen is geen leven te krijgen.

Zelf begin ik te vermoeden dat er iets met protocolgenerator mis is en dat wel het DCC-signaal wordt gegenereerd, maar geen Motorolasignaal.
Helaas hebben we geen mogelijkheden dat goed te testen (oscilloscoop of andere Motorola centrale). Wellicht hebben jullie nog suggesties.

Alvast bedankt voor het meedenken.


Met beste groeten,

Dirk Meijer

Klaas Zondervan

  • Online Online
  • Berichten: 16849
    • Pagina van klaas
Re: DCC rijdt gewoon, Motorola doet niets
« Reactie #1 Gepost op: 21 maart 2019, 23:18:12 »
Je kan eerst eens gaan meten met een universeelmeter. Het DCC signaal is symmetrisch, d.w.z. dat het aandeel negatieve pulsen gelijk is aan het aandeel positieve pulsen. Als je de meter op gelijkspanningsbereik zet zal je op de railaansluiting daardoor 0 volt meten.
Bij Motorola zijn de negatieve pulsen beduidend langer dan de positieve, je zal dan een negatieve waarde meten. Of een positieve, als je de meetsnoeren andersom aansluit. Als je dan ook 0 volt meet weet je dat er geen Motorolasignaal op staat.

Een andere janboerenfluitjesmethode is luisteren. Neem een koptelefoon en sluit die met een serieweerstand van een paar kilo-ohm aan op het railsignaal. DCC klinkt anders dan Motorola. Op deze manier kun je een vergelijking maken tussen beide centrales en kun je bepalen of het Motorolasignaal van de IB ook op de KM te horen is.
Spoorbaan "Uit en Thuis" in aanbouw.

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1128
Re: DCC rijdt gewoon, Motorola doet niets
« Reactie #2 Gepost op: 22 maart 2019, 10:54:35 »
Hallo Klaas,

Bedankt voor je reactie. We gaan op basis van je meetmethoden eens uitgebreid testen om te zien welk signaal we wel en niet zien.
Met beste groeten,

Dirk Meijer

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4374
Re: DCC rijdt gewoon, Motorola doet niets
« Reactie #3 Gepost op: 22 maart 2019, 11:55:18 »
Heb je op de nieuwe centrale voor de adressen die MM zijn dit wel aangegeven?

Voor loc's als wissels moet er in het display staan "m   [adres]" en voor dcc "d   [adres]".


Timo

Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

bellejt

  • Offline Offline
  • Berichten: 437
    • Onze site
Re: DCC rijdt gewoon, Motorola doet niets
« Reactie #4 Gepost op: 22 maart 2019, 11:57:55 »
juiste motorola protocol gekozen ?
Greetings,salutations,groetjes,
http://www.johnnyrail.net/

ErikW

  • Offline Offline
  • Berichten: 104
Re: DCC rijdt gewoon, Motorola doet niets
« Reactie #5 Gepost op: 22 maart 2019, 14:54:08 »
Bruin en rood verwisseld?  Oude Motorola-decoders zijn daar gevoelig voor.

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1128
Re: DCC rijdt gewoon, Motorola doet niets
« Reactie #6 Gepost op: 23 maart 2019, 15:32:28 »
Hallo Timo, Johnny en Erik,

Bedankt voor jullie reacties. We hebben de verschillende motorolaprotocollen geprobeerd, helaas zonder succes. De baan wordt gevoed door de boosters en daarbij is aan de aansluitingen niets veranderd. We gaan echter zeker alles nog eens goed nalopen.
Wordt dus vervolgd.
Met beste groeten,

Dirk Meijer

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4374
Re: DCC rijdt gewoon, Motorola doet niets
« Reactie #7 Gepost op: 23 maart 2019, 15:56:27 »
Werkt Motorola zowel op de extra boosters als op de uitgang van de KM-1 System 7 zelf niet?

En hoe zitten die boosters aan de centrale?


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1128
Re: DCC rijdt gewoon, Motorola doet niets
« Reactie #8 Gepost op: 30 maart 2019, 22:45:27 »
Hi All,

Allereerst iedereen bedankt voor het meedenken. En dan nu de oplossing van deze puzzel, zoals die is ontvangen van Uhlenbrock.
De KM-1 System 7, die eigenlijk een IBII is die 7 A levert moest worden geupdatet naar versie 1.025 - 1.026. De KM-1 System 7 had nog versie 1.025 - 1.025. Daarna moest de centrale worden gereset en even stroomloos worden gemaakt. Tot slot moest Special Option 907 op 17 worden gezet. Daarna werkte alles helemaal als een trein.
Het is niet heel ingewikkeld, maar je moet het wel net even weten.
Met beste groeten,

Dirk Meijer