Doel:€250.00
Donaties:€107.00

Per saldo:€-143.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 17-06-2019
Algemeen

De stichting

Recente berichten

NCS 7/8 tot NS 61 62 Maffei lok in spoor 0 door FritsT
Vandaag om 19:39:39
Geknoei in 0 door Ronald Koerts
Vandaag om 19:33:22
Projekt 083-338 door jerrytrein
Vandaag om 19:29:50
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 19:17:37
Pi.R.A.T.A. 2019 door Falcon10
Vandaag om 18:43:49
Tandwielen van as Rocomotortje afkrijgen door zuylen
Vandaag om 18:26:27
Kleinste Modelbahnen ter wereld door Mitchell
Vandaag om 18:25:27
Intellibox II door v140
Vandaag om 18:13:23
'even voorstellen’ uit Las Vegas door 72sonett
Vandaag om 17:51:01
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Ronald Halma
Vandaag om 17:48:03
Spoor op industrieterrein Lage Weide door Vislijn
Vandaag om 16:32:12
Van Swarzach naar Swarzburg door nkob
Vandaag om 14:33:34
Raadplaatje door Hans Grasmaijer
Vandaag om 14:27:13
Pret met Arduino door RudyB
Vandaag om 12:37:39
Vitrains 2019 door 3railer
Vandaag om 12:29:49
V-IRM in 1:45 door Mitchell
Vandaag om 12:21:17
Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord door Sven
Vandaag om 11:15:05
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Rondje_HO
Vandaag om 11:12:41
Manchester, de Rocket, het station en een tussendoortje door jowi
Vandaag om 11:05:11
Artikeltje op nu.nl door Tulpendaal
Vandaag om 10:40:13
2-3 nov 2019 modelbouwweekend in het Nederlands Transportmuseum Nieuw-Vennep door Bob R.
Vandaag om 10:36:23
NS modelbaan Hoekdam H0 door bask185
Vandaag om 09:37:45
Numansbaan, TT, 320x100 door eitreb
Vandaag om 09:19:04
25 jaar geleden door Willem1951
Vandaag om 07:57:41
Loc- en wagonbouw spoor 1 & 0 door Tulpendaal
Vandaag om 07:44:51
NMJ 2019 door Christoph
Vandaag om 07:22:46
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door ArjanB
Vandaag om 05:45:47
NL-baan in Canada door ArjanB
Vandaag om 04:28:46
19 Toen door Martin Hornis
Vandaag om 02:08:01
Atlas Reko DDR tram 'T59' gesuperd door DE-II
Vandaag om 00:34:53
  

Auteur Topic: Volledige nieuweling, maar met een startset!  (gelezen 3282 keer)

Flonneke

  • Offline Offline
  • Berichten: 10
Volledige nieuweling, maar met een startset!
« Gepost op: 31 december 2018, 09:30:35 »
Goedemorgen,

Mijn naam is Floris en ik ben volledig nieuw in de wereld van de model spoortreinen. (bedankt voor het accepteren trouwens!)

Echter ben ik wel al enige jaren (denk 15 ondertussen) in het bezit van onderstaande set Fleischmann starter set:



Set nummer 6392, baan formaat 145cm x 81 cm.
Het is de startset, dus A+B , en het schijnt dat we ergens nog F hebben liggen als uitbreiding, maar die moet ik nog even zoeken...

De set heeft vroeger bij mijn ouders enige tijd opgestaan op een tafel, maar zit nu al minstens 13 jaar veilig in de doos op zolder, tot nu toe!

het kriebelt al een tijdje om aan de slag te gaan en mijn eerste tafel te gaan maken met de startset die ik heb als basis.

Omdat ik volledig nieuw met dit alles ben, wil ik met deze set als basis een mooi (industrieel) geheel maken qua bebouwing/beplanting etc.
Dit zal dus wel enige tijd in beslag gaan nemen.

enkele vragen die ik daarbij heb:

- De Loc, stel ik wil een andere, kan ik dan ook andere merk Locs pakken ? (Roco bijvoorbeeld ? ) ik snap dat het een analoge loc moet zijn.
- Ik zou de wissels graag elektrisch hebben i.p.v. handgeschakeld, is dat mogelijk ? (op het groene kastje zit een aansluiting voor elec wissels ? maar hoe bedien ik die dan ?
- Hoe kan ik het best beginnen ? met een tekening te maken van wat ik wil en daar vanuit gaan lijkt me het slimst.
- Welke basis spullen MOET je hebben om te kunnen beginnen, m.a.w. om huisjes te gaan bouwen (gereedschap)

Mocht ik dingen ergens zelf kunnen vinden hoor ik het uiteraard ook graag, ik ben volledig nieuw hier en druk met inlezen en alle mooie banen te bekijken op het forum !! :)

Groeten,

Floris

Reinier Z.

  • Offline Offline
  • Berichten: 2724
Re: Volledige nieuweling, maar met een startset!
« Reactie #1 Gepost op: 31 december 2018, 09:56:38 »
Qua locs kun je alle merken gebruiken, behalve Märklin. Alleen zul je in de meeste gevallen de koppelingen moeten verwisselen, maar dat is zo gebeurd.

Als je deze wissels elektrisch moet maken, is de makkelijkste oplossing om er gewoon Fleischmann wisselaandrijvingen in te steken, dat gaat heel makkelijk. Deze dus: https://www.fleischmann.de/en/product/239932-0-0-0-0-0-0-005-0/products.html Verder moeten er dan drukknoppen (momentcontacten) komen om de wissels te bedienen. Fleischmann heeft daar speciale kastjes voor, maar die zijn heel duur. Gewoon drukknoppen bij Conrad kopen is vele malen goedkoper.
« Laatst bewerkt op: 31 december 2018, 10:00:10 door Reinier Z. »
Reinier

Rondje_HO

  • Offline Offline
  • Berichten: 4972
Re: Volledige nieuweling, maar met een startset!
« Reactie #2 Gepost op: 31 december 2018, 10:06:34 »
.....
enkele vragen die ik daarbij heb:

- De Loc, stel ik wil een andere, kan ik dan ook andere merk Locs pakken ? (Roco bijvoorbeeld ? ) ik snap dat het een analoge loc moet zijn.  -> ja hoor, Roco, Trix, Piko, LS Models etc. Zolang je geen antieke of juist super finescale modellen koopt moet het in principe kunnen
- Ik zou de wissels graag elektrisch hebben i.p.v. handgeschakeld, is dat mogelijk ? (op het groene kastje zit een aansluiting voor elec wissels ? maar hoe bedien ik die dan ? -> Fleischmann heeft elekrische wisselaandrijvingen die je met een schakelaartje om kan zetten, en die je zo op de wissels kunt vastklikken. Het duidelijkst is volgens mij om een (oude) catalogus van Fleschmann te pakken/kopen. Hierin staat dit vaak helemaal uitgelegd.
- Hoe kan ik het best beginnen ? met een tekening te maken van wat ik wil en daar vanuit gaan lijkt me het slimst. -> denk ik ook, of gewoon in het echt uitleggen.
- Welke basis spullen MOET je hebben om te kunnen beginnen, m.a.w. om huisjes te gaan bouwen (gereedschap) -> hobbymesje, lijm, wat verf misschien en een bouwdoosje van het huisje zelf. Kun je in de winkel ook allemaal zo aankopen. Dat leggen ze je graag uit.

....


Hoi Floris, welkom hier  :)  Ik heb even een paar antwoorden erbij gezet. Er zijn vast nog meer mogelijkheden maar het is een begin  ;)

Met vr. groet, Martijn.


Edit: nog even naar aanleiding van het antwoord van Reinier, je moet er bij de locs op letten dat het de 2-rail versie is (in de winkel meestal aangegeven met =/DC/gelijkstroom). De meeste fabrikanten maken tegenwoordig ook 3-rail versies van hun locs voor Marklinrijders (in de winkel meestal aangegeven met ~/AC/wisselstroom)

En die schakelaars van Fleischmann zijn inderdaad niet zo goedkoop maar mocht je er niet zoveel nodig hebben (voor 2 wissels heb je 1 schakelkastje nodig) kun je ook voor tweedehands kijken. Ze worden veel aangeboden :)
« Laatst bewerkt op: 31 december 2018, 10:15:19 door Rondje_HO »

V200-G2000

  • Offline Offline
  • Berichten: 2255
  • Moppersmurf
    • Richie's homepage
Re: Volledige nieuweling, maar met een startset!
« Reactie #3 Gepost op: 31 december 2018, 10:31:06 »

Bjor

  • Offline Offline
  • Berichten: 394
Re: Volledige nieuweling, maar met een startset!
« Reactie #4 Gepost op: 31 december 2018, 10:33:14 »
Floris,

Welkom in de prachtige wereld van modelspoor. Ik wens je veel plezier. Een paar vragen zijn al beantwoord en om nog meer te weten te komen kun je - als je niet te ver weg woont - misschien ook hier eens gaan kijken:
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=87019.0

Op deze beurs vind je banen van verenigingen en individuele modelspoorders die hun banen presenteren en die zich met plezier de oren van het hoofd laten vragen.
Of je zoekt een modelspoorclub bij jou in de buurt. Bij de meesten ben je ook altijd welkom om eens te gaan kijken.

Ben
Liefhebber van de Deutsche Reichsbahn Gesellschaft in tijdperk II in N en verder van alles dat met model- en grootspoor te maken heeft.

Reinier Z.

  • Offline Offline
  • Berichten: 2724
Re: Volledige nieuweling, maar met een startset!
« Reactie #5 Gepost op: 31 december 2018, 10:35:23 »
Tweedehands zijn ze inderdaad niet duur meer. En het is makkelijker dan losse schakelaars kopen, want je hoeft bij die Fleischmann-schakelaars niet te solderen.

Als je maar in de achterhoofd houdt dat je totaal niet verplicht bent om die Fleischmanndingen te gebruiken: Je kunt elke momentschakelaar ervoor inzetten.
Reinier

Flonneke

  • Offline Offline
  • Berichten: 10
Re: Volledige nieuweling, maar met een startset!
« Reactie #6 Gepost op: 31 december 2018, 12:41:52 »
Bedankt allen voor de waardevolle reacties en het warme welkom!

Tevens bedankt voor de Marktplaats link, ik ga er is een contacten om zo'n kastje (of 2) hier te krijgen  8)

Verder ga ik vanmiddag maar eens een tekening maken en van de week een speciaalzaak bezoeken in de buurt denk ik om de eerste dingetjes te halen  ;D


DJV

  • MSG-Nienoord
  • Offline Offline
  • Berichten: 919
  • BRrrrrmmmmmm. II-V Diesel Power.
Re: Volledige nieuweling, maar met een startset!
« Reactie #7 Gepost op: 31 december 2018, 13:33:27 »
Bedankt allen voor de waardevolle reacties en het warme welkom!

Tevens bedankt voor de Marktplaats link, ik ga er is een contacten om zo'n kastje (of 2) hier te krijgen  8)

Verder ga ik vanmiddag maar eens een tekening maken en van de week een speciaalzaak bezoeken in de buurt denk ik om de eerste dingetjes te halen  ;D

Tekenen...
http://www.trackplanner.de/
 ;)

En natuurlijk welkom al hier!!
Groeten Dirk Jan

Mijn andere hobby...
www.centoclub.nl/index.php?threads/djwpks-monster.832/

ivanzon

  • Offline Offline
  • Berichten: 1413
Re: Volledige nieuweling, maar met een startset!
« Reactie #8 Gepost op: 31 december 2018, 14:04:29 »
Wat het sporenplan betreft: In de handleiding staan plannen voor het combineren van de toevoegings paketten C,D,E en F.
Mocht je zelf een eigen ontwerp willen gaan maken kan je ook met SCARM aan de gang.

Wat de beperkingen van in te zetten locomotieven betreft: Je bochten zijn de 6120, met 36,5 cm radius. Dit geeft een beperking  in wat je aan stoomlocs kan gebruiken. Een Br01, Br39 of iets anders met een lange vaste wielbasis en/of grote wielen gaat die bochten niet halen. Dit staat meestal in de productbeschrijving vermeld.

Behalve de wissels is het is ook mogelijk om de ontkoppel rails te automatiseren (dat stuk rails waar de zwarte hendel aan vast zit) met onderdeel 6444
« Laatst bewerkt op: 31 december 2018, 14:12:57 door ivanzon »

Flonneke

  • Offline Offline
  • Berichten: 10
Re: Volledige nieuweling, maar met een startset!
« Reactie #9 Gepost op: 31 december 2018, 19:22:48 »
Bedankt! Dat wist ik niet van de locs :)

Vraag over het wissel systeem:

Zijn al die electrische wisselaars hetzelfde ? Met andere woorden, kan onderstaande wisselaar gewoon gebruikt worden op de standaard wissels ? (Volgens mij is mijn wisselaar 6142)

https://www.jagermodelspoor.nl/a-37060653/profi-rails/fleischmann-6441-6442-wisselaandrijving/


trabiarie

  • Offline Offline
  • Berichten: 97
Re: Volledige nieuweling, maar met een startset!
« Reactie #10 Gepost op: 31 december 2018, 19:42:59 »
Hallo Floris
Ja deze aandijving past op alle wissels rechts en links , op een 3 weg wissel moeten er 2 .
Alleen voor een ontkoppel rails moet je een ander hebben
vr groet arie
« Laatst bewerkt op: 31 december 2018, 20:52:05 door trabiarie »

Bert V

  • Offline Offline
  • Berichten: 213
Re: Volledige nieuweling, maar met een startset!
« Reactie #11 Gepost op: 31 december 2018, 23:09:05 »
Citaat
Wat de beperkingen van in te zetten locomotieven betreft: Je bochten zijn de 6120, met 36,5 cm radius. Dit geeft een beperking  in wat je aan stoomlocs kan gebruiken. Een Br01, Br39 of iets anders met een lange vaste wielbasis en/of grote wielen gaat die bochten niet halen. Dit staat meestal in de productbeschrijving vermeld.

Even een beetje relativeren: heel veel van deze loks halen dergelijke bochten met gemak. Ik heb in mijn schaduwstation een keerlus met deze radius liggen en daar gaan mijn Fleischmann BR03, BR12 en BR39 alsmede mijn Roco BR44, BR50, BR52 en BR85 met gemak doorheen. Trix locs halen deze radius sowieso , dat zijn uiteindelijk 2rail versies van Märklin modellen en Märklin staat om zijn nog krappere bogen bekend. Het is inderdaad wel zaak om vooraf bij de productbeschrijving te kijken maar met name bij Roco ontbreekt (of ontbrak) die informatie nogal eens.

Groeten,
Bert

Flonneke

  • Offline Offline
  • Berichten: 10
Re: Volledige nieuweling, maar met een startset!
« Reactie #12 Gepost op: 01 januari 2019, 13:33:34 »
Zojuist de F uitbreiding gevonden! (6194)





Nou maar is proberen ofk ergens uit kan vinden hoe de A + B + F baan eruit hoort te zien.

Heb in ieder geval 2 wisselkastjes gekocht via marktplaats. Donderdag maar is oppad voor wat dingetjes!

Martijn de Kuiper

  • Bestuur
  • Offline Offline
  • Berichten: 1999
Re: Volledige nieuweling, maar met een startset!
« Reactie #13 Gepost op: 01 januari 2019, 13:37:11 »
Ach, wat is 'hoort' ? Wat jij er van wil maken toch?
Martijn

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 7477
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: Volledige nieuweling, maar met een startset!
« Reactie #14 Gepost op: 01 januari 2019, 13:57:15 »
hoi,

Nou maar is proberen ofk ergens uit kan vinden hoe de A + B + F baan eruit hoort te zien.

Het is wat martijn (MDK193) al aangeeft: wat is "hoort"? Wat wil je er van maken. Het kan volgens het plaatje maar ook gewoon wat jij mooi vindt. Er is niet echt iets "het hoort zo te zijn". Gelukkig is het modelbouw / modelspoor. Alles in de modelbouw / modelspoor een compromis. Een gelukkige poging tot benadering iets van een werkelijkheid of juist deels (of helemaal) fantasie.

Groet Ronald.
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!