Google+
Doel:€250.00
Donaties:€29.30

Per saldo:€-220.70

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 17-06-2018
Algemeen

De stichting

Recente berichten

  

Auteur Topic: Wisselen tussen analoog en digitaal  (gelezen 1082 keer)

nlpvdo

  • Offline Offline
  • Berichten: 3
Wisselen tussen analoog en digitaal
« Gepost op: 17 april 2018, 21:51:06 »
Ik ben samen met mijn zoontje weer begonnen met een analoge H0 baan.
Omdat sommige wissels niet helemaal goed geleiden (zijn ook ongeveer 30 jaar oud ;D) en ik digitaal ook wel mooi vind, wil ik de baan digitaliseren.
Vanwege de wissels heb ik de hele baan voorzien van een ringleiding welke is aangesloten op de transformator.

Mijn zoontje "speelt" ook wel eens met de trein als ik niet thuis ben. Mede hierom wil ik kunnen switchen tussen analoog en digitaal.

Volgens mij moet het mogelijk zijn om analoog te rijden als de ringleiding is aangesloten op de transformator en digitaal te rijden om de ringleiding aan te sluiten op de Z21 van Roco.

Het gaat mij dus niet om het gelijktijdig analoog en digitaal rijden, maar om en om rijden.
Mijn gevoel zegt, dat moet kunnen, maar ik wil het wel zeker weten. Vandaar mijn vraag.

Ik begrijp ook dat de locomotieven die niet digitaal zijn niet digitaal kunnen rijden totdat ze een decoder hebben. Op het forum heb ik ook gelezen dat sommige digitale locomotieven ook analoog kunnen rijden, maar ook dat is voorlopig nog niet aan de orde.

Alvast bedankt voor een antwoord.
Groetjes, Pascal

-- Herstarter modelspoor h0 samen met zoontje --

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 17277
Re: Wisselen tussen analoog en digitaal
« Reactie #1 Gepost op: 17 april 2018, 22:04:21 »
Ja, dat kan, als het maar het één of het ander is. Zorg ervoor dat je niet per ongeluk toch een rijtrafo en je centrale tegelijk op de baan kan aansluiten. De centrale vindt dat niet fijn.

En laat een analoge loc niet op de baan staan als je de centrale aansluit. Dat vindt die loc weer niet fijn.
Een loc met decoder kan zowel met digitaal als analoog overweg.
« Laatst bewerkt op: 17 april 2018, 22:07:44 door henk »
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

008200

  • Offline Offline
  • Berichten: 113
Re: Wisselen tussen analoog en digitaal
« Reactie #2 Gepost op: 17 april 2018, 22:08:57 »
Wat je wil kan in principe wel, met een zeker risico: met een schakelaar met 2 maal 2 om te zetten polen kun je analoog respectievelijk digitaal kiezen als bron. Ik heb het zelf ook zo ingericht omdat een deel van mijn locs nog analoog is.
Maar een analoge loc die op de digitale spanning wordt aangesloten gaat staan  brommen en kan dan stuk gaan.
Een digitale loc kan in principe ook analoog rijden, als dat in de decoder is "aan"gezet.
Of je dat omzetten van digitaal naar analoog, of andersom, aan een minderjarige wil overlaten is iets om over na te denken.
François

wob

  • Offline Offline
  • Berichten: 663
  • Aachenau West
Re: Wisselen tussen analoog en digitaal
« Reactie #3 Gepost op: 17 april 2018, 22:45:35 »
Met een eenvoudige dubbelpolig tuimelschakelaar kun je heel eenvoudig wisselen van analoog naar digitaal en andersom.
Zo heb ik het ook geregeld.

Maar wat Francois zegt: laat je dat over aan je zoontje?

Verder is het zo dat digitaal je locs individueel aan te sturen zijn.
Schakel je dan om naar analoog dan gaan alle locs rijden, tenzij je ze eerst op een stroomloos stuk gezet hebt.

Uiteindelijk is het verstandig om in de basis een keuze te maken, òf analoog òf digitaal.
Wordt het digitaal, dan kan de optie om analoog te kunnen testen handig zijn. Maar dat zou ook op een apart rondje kunnen, wat eigenlijk beter is.

Groet, Bas

NS1220

  • Offline Offline
  • Berichten: 401
Re: Wisselen tussen analoog en digitaal
« Reactie #4 Gepost op: 17 april 2018, 22:52:20 »
Dat wisselen is niet het probleem, het zoontje is een ander verhaal...
Gaat hij analoog rijden met wat goedkoper spul?
de groeten van Jacob
Modelbouwer in H0 en H0e. Tijdperk ongeveer '65~'75.
Vervoer van goederen met gewone wagons en 20' containers op platte wagens.
Ik wil nog wel een keer iets in LGBschaal of 1:32 doen.

Modellbahnwagen

  • Offline Offline
  • Berichten: 416
Re: Wisselen tussen analoog en digitaal
« Reactie #5 Gepost op: 17 april 2018, 23:18:35 »
De leeftijd zegt helemaal niks. Het gaat erom dat ze het proces begrijpen en vanaf een jaar of tien-elf zijn ze slim genoeg (er zijn ook genoeg volwassenen die het voor elkaar krijgen een analoge motor of een decoder te laten hemelen)

Wel eraan denken dat je stroomonderbrekingen moet aanbrengen bij analoog bedrijf voor als er meer dan één trein op de baan moet kunnen staan. Verder is een dubbelpolige schakelaar zoals al gezegd geschikt om van systeem te switchen.

Succes!
Groeten,
Richard

Te 2/2

  • Offline Offline
  • Berichten: 524
  • Metrop-Märklin
Re: Wisselen tussen analoog en digitaal
« Reactie #6 Gepost op: 18 april 2018, 00:00:31 »
Ik ben ook 10 of 11 geweest, en puzzelaar in hart en nieren. Als iemand me dit flikte op m'n tiende, zou ik het net zo lang uittesten tot ik wist hoe het werkte. Dus als je al zo'n schakeling inbouwt, wees dan gewaarschuwd: slot op de schakeling en sluit de duurdere spullen in de brandkast op.
Jan Willem

analoog hybride DC baan (2-rail+3-rail),
CH, peco, piko, roco, k-rail

rjr

  • Offline Offline
  • Berichten: 1399
Re: Wisselen tussen analoog en digitaal
« Reactie #7 Gepost op: 18 april 2018, 08:39:19 »
Ik ben samen met mijn zoontje weer begonnen met een analoge H0 baan.
Omdat sommige wissels niet helemaal goed geleiden (zijn ook ongeveer 30 jaar oud ;D) en ik digitaal ook wel mooi vind, wil ik de baan digitaliseren.


Ik zie niet helemaal in waarom dit een reden moet zijn om digitaal te gaan rijden. Als wissels niet goed geleiden zullen ze dat zowel bij digitaal als bij analoog niet goed doen, en krijg je dus ook bij digitaal een probleem. Wissels moeten altijd goed geleiden. Pas als dat goed is kun je plezier aan het rijden hebben. Waarbij dat dus zowel digitaal als analoog kan.

De andere reden, het mooier vinden kan natuurlijk een prima reden zijn naar digitaal te gaan.

de twee geschakeld combineren kan, zoals door anderen al aangegeven, maar als je een simpele centrale of bediening hebt kunnen kinderen ook prima digitaal rijden.
Een roco muis is daar zeer geschikt voor. En digitaal kun je ook mooi de max snelheid beperken, kan ook wel goed zijn voor kinderen :).

Groet,
Roelco

hmmglaser

  • Offline Offline
  • Berichten: 73
Re: Wisselen tussen analoog en digitaal
« Reactie #8 Gepost op: 18 april 2018, 09:51:17 »
Ik ben ook 10 of 11 geweest, en puzzelaar in hart en nieren. Als iemand me dit flikte op m'n tiende, zou ik het net zo lang uittesten tot ik wist hoe het werkte.
Als je kind zo is dan zou ik hem alleen onder begeleiding bij zaken de met elektriciteit te maken hebben laten want laten we eerlijk zijn een brandje is zo ontstaan.
Ik wou als kind ook weten hoe alles werkt maar ook weten wat de gevolgen waren ofwel ik ging niet ergens blind aan zitten te spelen ;D
Bij wisselstroom is het niet zo'n probleem als een analoge lok op een digitale baan word gezet bij gelijkstroom loks is dit een ander verhaal denk dat het verstandiger is om bij gelijk stroom dan voor alleen digitaal te gaan of aparte banen.
Mvg Mark

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 17277
Re: Wisselen tussen analoog en digitaal
« Reactie #9 Gepost op: 18 april 2018, 10:28:26 »
Bij drierail heb je ook een probleem als je een echt analoge loc (zonder decoder) op een digitale baan zet. Alleen worden er al een jaar of twintig bijna geen drierailmodellen zonder decoder geproduceerd. Maar een ouder model kan er echt niet tegen.

Uit de beginpost blijkt niet hoe oud het zoontje is en nog minder wat voor type het is. Sommige kinderen kan je vanaf een bepaald leeftijd gerust een digitale modelbaan toevertrouwen, sommige volwassenen nooit.
Maar dat zal vragensteller zelf wel weten.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

borotof

  • Offline Offline
  • Berichten: 139
Re: Wisselen tussen analoog en digitaal
« Reactie #10 Gepost op: 18 april 2018, 10:42:40 »
Bij drierail heb je ook een probleem als je een echt analoge loc (zonder decoder) op een digitale baan zet. Alleen worden er al een jaar of twintig bijna geen drierailmodellen zonder decoder geproduceerd. Maar een ouder model kan er echt niet tegen.


Zou niet weten waarom niet, het zijn nl zgn allstrom motoren, het enige dat er gebeurt is dat ie er op volle snelheid vandoor gaat en ergens op knalt, maar daar kunnen die oude marklin loks nou juist weer erg goed tegen ;-)

NS1220

  • Offline Offline
  • Berichten: 401
Re: Wisselen tussen analoog en digitaal
« Reactie #11 Gepost op: 18 april 2018, 10:46:15 »
 :laugh:
de groeten van Jacob
Modelbouwer in H0 en H0e. Tijdperk ongeveer '65~'75.
Vervoer van goederen met gewone wagons en 20' containers op platte wagens.
Ik wil nog wel een keer iets in LGBschaal of 1:32 doen.

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 17277
Re: Wisselen tussen analoog en digitaal
« Reactie #12 Gepost op: 18 april 2018, 11:42:06 »
Volgens mij probeert vragensteller dat soort toestanden nou net zoveel mogelijk te vermijden.  ::) :)
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

borotof

  • Offline Offline
  • Berichten: 139
Re: Wisselen tussen analoog en digitaal
« Reactie #13 Gepost op: 18 april 2018, 12:10:17 »
Maar dat is nog geen reden om mensen onnodig ergens bang voor te maken.

Carel Ruysink

  • Offline Offline
  • Berichten: 279
Re: Wisselen tussen analoog en digitaal
« Reactie #14 Gepost op: 18 april 2018, 12:48:28 »
Ik zo het zo doen:
Baan sluit je aan op EEN kontaktdoos.
Analoge trafo heeft passende stekker.
Digitale besturing heeft eenzelfde stekker.
Rij je analoog dan plug je de analoge trafo in.
Rij je digitaal dan plug je de digitale besturing in.
Ben je er niet bij dan zit de digitale besturing achter slot en grendel.
Zoontje kan altijd beschikken over de analoge trafo.

Simple comme Bonjour.

Carel.
...als je kinderen wil laten groeien moet je er niet boven op gaan zitten...   =Luizenmoeder=