Google+
Doel:€250.00
Donaties:€9.65

Per saldo:€-240.35

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 18-03-2018
Algemeen

De stichting

Recente berichten

  

Auteur Topic: Baan van Bron  (gelezen 958 keer)

N. Kerkhof

 • Offline Offline
 • Berichten: 139
Baan van Bron
« Gepost op: 01 maart 2018, 16:21:28 »
Hallo allemaal,

Het is alweer even terug dat ik hier was en ben ondertussen verhuisd. Dat betekent, de oude baan die nog lang niet af was afbreken en na een lange tijd weer eens langzaam aan iets nieuws te gaan denken...
Ik woon nu in een grote, oude Marechausseekazerne die omgebouwd is om vrouwen en vrouwen met kinderen op te vangen. Rond kerst heb ik een simpel ovaaltje op een plaat gemaakt om eens te kijken of de kids dat leuk vinden en dat is gelukkig nog steeds zo.  Zo'n baantje geeft een hoop rust en gezelligheid in huis en is altijd weer een begin van een gesprek wat later weer wat meer diepgang krijgt. Ideaal voor het werk wat ik doe.

Ik heb een ruimte van 1.0 x 3.60m tot mijn beschikking om een nieuwe baan te bouwen en ben op dit moment bezig met het maken van de sokkel waarop de baan rust. Ik wil een dichte sokkel bouwen met daarin een deurtje zodat ik wel onder de baan kan maar kleine kinderen niet. Verder komen er wat laatjes in zodat ik gelijk opbergruimte heb.
Op de sokkel gaat een raamwerk komen waarop als eerste het schaduwstation komt... Met de rest van de baan ben ik nog bezig kwa design, ik ben al ver voor wat betreft de basis van de baan maar moet nu nog "het verhaal" gaan uitwerken. De losse eindjes die de baan een doel geven.

Hier eerst de gegevens van mijn baan.

Fleischmann profi H0
Gelijkstroom
Analoog
Periode 1985 tot 1995. De treinen uit mijn jeugd (gele NS) Maar ook andere treinen kun je tegenkomen(museumbaanachtig)
Ik rijdt met wat treinstellen zoals de sprinter, koploper en hondekop maar ook wat 1600's met 4 of 5 passagiersrijtuigen.
Baanvorm is een hondenbot in 2 verdiepingen
Ik ben geen purist en het laten rijden en plezier staat bij mij voorop.

Vraag 1
Mijn allereerste vraag is eigenlijk iets waarin ik vroeger koppig was.
Vroeger vond ik een schaduw station en een lange paradebaan het mooiste. Gewoon die treinen laten rijden gaf me altijd rust en de juiste atmosfeer om te werken. Baanaankleding of een verhaal zat er nooit in.
Nu wil ik een deel automatisch laten rijden zoals ik dat vroeger ook deed maar daarnaast wil ik ook graag een deel maken waarop gerangeerd kan worden. Desnoods met 2 delen zodat 2 kinderen samen met mij wagons naar elkaar kunnen sturen.

Omdit op een goede manier te doen moet er wel een verhaal zijn en dat ik ook mijn zwakke punt.
Ik heb een hele rits Fleischmann lagebakwagentjes. Die dingen uit startsets. Deze zijn geschikt om iets in te doen. Van Lego en zand tot aan boomstammetjes of kolen.
Daarnaast heb ik enorm veel koelwagentjes, ook die dingen uit startsets dus. Sommige van Grolsch, Bart Smit of Fleischmann en andere die er wat echter uit zien.
Verder heb ik een stammetje oude Fleischmann Ketelwagentjes en wat kraantjes.

Straks kan ik op 2 of 3 punten op de baan een aftakking maken met wat rangeerpoortjes. Dat betekent dus 3 verschillende verhaaltjes of thema's die eventueel met elkaar in verbinding kunnen staan. Aangezien ik mij daar nog nooit eerder in verdiept heb wilde ik vragen of jullie mee kunnen denken over deze thema's. Het zou fijn zijn als deze in verband gebracht kunnen worden met de wagons die ik al heb.


Bedankt alvast en van verder verloop en vragen zal ik in dit draadje melding doen.

Nocki
« Laatst bewerkt op: 03 maart 2018, 17:12:19 door N. Kerkhof »
Fleischmann Profirails, Gelijkstroom, Analoog, H0, Speelbaan/Paradebaan met NS materieel 1940 / nu.

Reinier Z.

 • Offline Offline
 • Berichten: 2447
Re: Baan van Bron
« Reactie #1 Gepost op: 01 maart 2018, 17:52:51 »
Genoeg thema's te bedenken:

Een kade met schip, geladen met zand. Een kraantje dat het zand in de bakwagentjes schept. Na een tijdje (x rondjes rijden) komt de trein aan bij een grote bouwplaats, waar een weg wordt aangelegd of een nieuwe wijk. daar is het zand nodig, dus daar moet het worden gelost.

Bierwagens: Een fabriekje waar bier wordt gebrouwen. Fabriek heeft een eigen spooraansluiting voor de bierwagens. De geladen wagens worden opgehaald door een rangeerlocje en in een goederentrein geplaatst. Na x rondjes rijden komt de goederentrein aan bij een goederenloods. Bierwagentjes worden uit de trein gehaald door een rangeerlocje en langs de loods geplaatst. Aan de andere kant van de loods staan de vrachtwagens van de drankenhandels gereed om het bier in over te laden.

Ketelwagens: Een overslagstation met een paar grote tanks, waar ketelwagens worden geladen. De olietrein wordt naar de kade gebracht en daar geleegd in een tankschip.

Met elk soort vervoer kan je je afvragen: waar komt het vandaan en waar moet het heen? Er is altijd iemand die iets produceert en iemand die het wil hebben. In dat traject zitten stappen die je naar keuze kan uitbeelden.
Reinier

Reinier Z.

 • Offline Offline
 • Berichten: 2447
Re: Baan van Bron
« Reactie #2 Gepost op: 01 maart 2018, 18:53:59 »
Overigens moest ik meteen aan dit boekje denken:Als een jaar of 40 oud, maar nog steeds wel leuk om ideetjes op te doen voor goederenvervoer op de modelbaan. Tweedehands nog wel te krijgen.

Een plaatje uit dit boekje:

Reinier

N. Kerkhof

 • Offline Offline
 • Berichten: 139
Re: Baan van Bron
« Reactie #3 Gepost op: 02 maart 2018, 17:41:19 »
Super! Enorm bedankt Reinier Z. Ik ga eens kijken of ik het boekje op de kop kan tikken.

Die manier van denken was, doordat ik zo bezig was met baanplannen en constructies, nog nooit bij me opgekomen.
Zand, kiezels, boomstammen maar ook auto's, olie en andere zaken kun je ergens van een verhaal naar een verhaal vervoeren... Ik ga eens kijken wat ik kan verzinnen in combinatie met de plaats waar ik woon of vandaan kom.

Ik heb in mijn jeugd te Rozenburg gewoond en was altijd helemaal onder de indruk van de ertstrein die elke dinsdag en donderdag langskwam vanaf de Maasvlakte. Ik heb menig uurtje staan kijken op het Botlekgebied naar de locomotieven en wagons.
Nu woon ik in Terneuzen waar ook het een en ander aan spoorse activiteiten plaats vind. Ik zal eens kijken of ik met de huidige wagons, je voorbeelden, herinneringen en plaatselijke voobeelden een verhaal kan maken.

Je hebt me op de goede weg gezet!
Fleischmann Profirails, Gelijkstroom, Analoog, H0, Speelbaan/Paradebaan met NS materieel 1940 / nu.

N. Kerkhof

 • Offline Offline
 • Berichten: 139
Re: Baan van Bron
« Reactie #4 Gepost op: 03 maart 2018, 15:52:29 »
Hierbij een idee van de ruimte.Op dit moment ben ik bezig met de voorkant van de sokkel waarop de baan terecht komt. Uit een oude ladekast komen een 8tal lades ingebouwd en 2 luiken gaan mij straks toegang geven tot de onderkant van de baan.
Het wordt een enkelsporige baan in hondenbotmodel. Het plaatje hierboven is het schaduwstation.  Voor de kleinere kindjes komt op deze hoogte een plexiglas raampje en wordt er een ondergronds stationnetje aangekleed. Hier zal altijd 1 trein staan te wachten tot de volgende binnenkomt vanuit het schaduwstation. De trein die vertrekt gaat naar boven de spiraal in. Ipv een echte spiraal zal ik eigenlijk 2 hellingen maken op de rechte stukken van ongeveer 2%.
Uiteindelijk zal de trein rechtsboven boven komen vanuit de grond. Wanneer je de gang in loopt rijdt de trein je tegemoet.Eenmaal boven gekomen zal de trein ofwel rechtdoor rijden of de wissel naar links nemen. (naar Nederlands model wordt er ook hier rechts gereden. Zo ontstaat het beeld dat de baan dubbelsporig is uitgevoerd en is er afwisseling in het treinenbeeld. De ene trein rijdt direct het station in en de ander via de paradebaan.
Op het deel dat ontbreekt zal een station komen wat schuin over de baan loopt. Aan de achterzijde is de paradebaan waar ik altijd erg van kan genieten. Zeker als de treinen elkaar passeren.

Aan de onderzijde of voorzijde komt een baan naar rechts voor de zaken waar ik eerder naar vroeg. Een fabriekje, opslag of bijvoorbeeld een haventje. Ook linksboven wil ik dan een klein goederen emplacement maken.

Mijn volgende probleem is de volgende: De boog die links ligt is natuurlijk niet heel erg natuurgetrouw.  Eigenlijk moet er even een verdwijnpunt komen of het spoor even ondergronds gaan. Hiervoor heb ik nog geen oplossing Wanneer het idee van een boog er een beetje uit is voelt het geheel een stuk prettiger.... Hoe zal ik dat aanpakken?
« Laatst bewerkt op: 03 maart 2018, 19:50:56 door N. Kerkhof »
Fleischmann Profirails, Gelijkstroom, Analoog, H0, Speelbaan/Paradebaan met NS materieel 1940 / nu.

N. Kerkhof

 • Offline Offline
 • Berichten: 139
Re: Baan van Bron
« Reactie #5 Gepost op: 19 maart 2018, 15:35:34 »
Weer een paar daagjes verder..

De sokkel voor de tafel is klaar en geverfd. Hierop komt de baan straks los te liggen.

Ook stroom is aangelegd en straks kan er met 1 stekker direct stroom op heel de baan gezet worden. Wil ik er aan werken, dan zet ik de baan op zn kant op de sokkel.
Op een gegeven moment is de baan zo zwaar dat het niet meer zal gaan maar tot die tijd wil ik graag zo kunnen werken.De bak is ook klaar en wordt momenteel geverfd in de zelfde kleur als de sokkel.
Fleischmann Profirails, Gelijkstroom, Analoog, H0, Speelbaan/Paradebaan met NS materieel 1940 / nu.

wimk

 • Offline Offline
 • Berichten: 657
  • kusee.nl
Re: Baan van Bron
« Reactie #6 Gepost op: 19 maart 2018, 16:13:56 »
Citaat
De boog die links ligt is natuurlijk niet heel erg natuurgetrouw.  Eigenlijk moet er even een verdwijnpunt komen of het spoor even ondergronds gaan. Hiervoor heb ik nog geen oplossing Wanneer het idee van een boog er een beetje uit is voelt het geheel een stuk prettiger.... Hoe zal ik dat aanpakken?

Je zou dat stuk links kunnen verstoppen in een berg. Of desnoods een vlakke plaat op 10 cm boven de boog, met daarop wat huisjes of zo. Of je zou zelfs op die plaat van 10 cm boven de bocht een rangeerterreintje kunnen maken dat je (met een helling) aftakkend vanaf ergens rechts op je station kunt bereiken. Die aftakking moet dan wel ergens in de buurt van je kruiswissel komen, om de helling mogelijk te maken.

In alle gevallen gaat de trein dus een tunnel om de bocht te kunnen nemen.
Denk wel aan de bereikbaarheid. Een stilstaande trein moet je vooruit kunnen helpen. Bereikbaar van onderaf?

Wim K