Doel:€250.00
Donaties:€105.00

Per saldo:€-145.00

Steun ons nu!
Actie: steun €2.50 via de Wim Vink kalender 2021!

Laatst bijgewerkt
op 26-10-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Faller Motor 629 schakelen met Digikeijs DR4018 door gvandersel
Vandaag om 11:53:07
Fleischmann wagon type Rens van de NS door nederbelg
Vandaag om 11:51:44
Station Apeldoorn, op foto's en ansichtkaarten door Jeronimos
Vandaag om 11:41:23
DR5000 en gelijkstroom door Ronald Halma
Vandaag om 11:32:41
H0 Krähehof zolder door ron.kraaijkamp
Vandaag om 11:32:23
MAX zoekt de beste modeltreinbouwer van Nederland door ivanzon
Vandaag om 11:29:23
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Jelmer
Vandaag om 11:22:29
Depot + vervolg Vlieringen-2 door Hans Reints
Vandaag om 11:18:33
Vraag over de Broekweg in Leiden? door Peter Kleton
Vandaag om 10:43:33
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Ronaldp
Vandaag om 10:41:53
Wissel wordt omgezet bij inrijden spoorsectie door marco
Vandaag om 10:28:29
keerlus door Kees28
Vandaag om 10:26:19
Tram bord door Chris Westerduin
Vandaag om 10:16:31
Schmale Spuren Biervilt Challenge door Ronald Halma
Vandaag om 10:03:17
Rocky Rail 2019 door Arjan6511
Vandaag om 09:59:13
Martin's geknoei met groen.. door Martin Welberg
Vandaag om 09:58:15
Modules van Kees Gorter door ca.gorter
Vandaag om 09:52:20
LGB-tuinbaan, gezocht: foto's en/of ontwerpen. door Kvdmodelspoor
Vandaag om 09:34:28
Ombouw Marklin naar Fleischmann? door Jan-Peter
Vandaag om 09:05:30
Duidelijke foto('s) gezocht van het oude station Culemborg (m.n. perronzijde) door Jeronimos
Vandaag om 09:02:15
SGM; de laatste loodjes. Fotodraadje. door Floris
Vandaag om 08:35:04
Nieuwe datum "Rijswijk", 24-26 sept. ‘21, valt samen met Smalspoormodelbouwdagen door Floris
Vandaag om 08:11:34
BNLS-Werkspoor - Bouw KleiNSpoor? NS Beel 2600 door Gerke
Vandaag om 08:02:31
Märklin bovenleiding bruikbaar voor Fleischmann modelbaan? door Quinzeedied
Vandaag om 07:59:22
Bob Ross tentoonstelling door Tulpendaal
Vandaag om 06:22:45
RhB Ge6/6I Messingbouwverslag door Tulpendaal
Vandaag om 06:06:59
Update: baan in de tropen door Hans Grasmaijer
Vandaag om 05:43:47
Projekt 083-338 door 44
25 oktober 2020, 23:27:18
Bouw "Bahnhofsvorfeld" door 44
25 oktober 2020, 22:39:50
Hoe zaag je een Lima hondekop door? door joepDE2
25 oktober 2020, 22:28:22
  

Auteur Topic: Verlichting huisjes aan/uit zetten via Koploper mogelijk?  (gelezen 410 keer)

Ronaldp

  • Offline Offline
  • Berichten: 588
Verlichting huisjes aan/uit zetten via Koploper mogelijk?
« Gepost op: 03 september 2020, 14:05:50 »
Is er een mogelijkheid om met programma koploper de verlichting van de huisjes random aan en uit te zetten?

Mvg ronald
« Laatst bewerkt op: 03 september 2020, 15:20:39 door Bert van Gelder. Reden: Titel verduidelijkt »

Juroen

  • Offline Offline
  • Berichten: 295
Re: Verlichting aan uit zetten via koploper
« Reactie #1 Gepost op: 03 september 2020, 14:35:16 »
Ik denk dat 'random' lastig is; er is echter veel mogelijk, dus wie weet.

Wel kan je met speciale acties op een bepaald tijdstip een functiedecoder (verlichting) aansturen.
De handleiding van koploper 9.4 zegt over speciale acties (tekst hieronder gekopieerd en geplakt uit handleiding):

Tijdstip
Hier staat aangegeven wanneer deze actie moet plaatsvinden. Er wordt gebruik gemaakt van de volgende symbolen. De eerste indicatie is het uur en het tweede het aantal minuten:
· **:15m dit betekent dat de actie ieder uur op 15 minuten over het heel wordt uitgevoerd. Als basis wordt gebruikt de modeltijd. Als de laatste aanduiding "p" is in plaats van "m" dan wordt de Pc tijd gebruikt.
· 08:00m dit betekent dat de actie om acht uur 's morgens zal plaatsvinden. Als basis wordt gebruikt de modeltijd.
· 21:15p dit betekent dat de actie om kwart over negen 's avonds zal plaatsvinden. Als basis wordt gebruikt de Pc tijd.

Wat kan er worden geselecteerd bij 'wat te doen' en wat gebeurd er:
· Zet adres in stand: recht: Functiedecoder uitgang wordt in stand recht gezet als de conditie waar wordt.
· Zet adres in stand: afbuigend: Functiedecoder uitgang wordt in de stand afbuigend gezet als de conditie waar wordt.

Opm.
Zou ik met het kopiëren plakken van delen uit de handleiding enig recht schenden, dan bij voorbaat excuus en zal ik mijn post aanpassen.


Groet Juroen

Ronaldp

  • Offline Offline
  • Berichten: 588
Re: Verlichting aan uit zetten via koploper
« Reactie #2 Gepost op: 03 september 2020, 14:43:43 »
Thanks

Maar dan kan ik het dus alleen aan zetten op een bepaalde tijd.
Maar wil bv 15 minuten aan en daarna 15 minuten uit...etc.
Heb nog een servodecoder uitgang vrij...zou ik daar wat me kunnen doen?

Mvg ronald

Juroen

  • Offline Offline
  • Berichten: 295
Re: Verlichting aan uit zetten via koploper
« Reactie #3 Gepost op: 03 september 2020, 15:10:24 »
Je kan op een bepaald tijdstip een adres hoog maken (verlichting aan) en op een ander tijdstip het adres weer laag maken (verlichting uit). Zo kun je (volgens mij, ik gebruik dit zelf niet) een reeks aan tijdstippen configureren. Lijkt op het instellen van tijdschakelaar.

Het gebruik van een servodecoder lijkt me onhandig; die schakelt immers geen uitgang hoog/laag.
Wel kan je het principe hiermee testen: gaat de servo inderdaad op de gewenste tijdstippen om?

Een mardec lijkt me hier een bruikbare oplossing; daarmee kun je diverse poorten als uitgang definiëren. Het schakelen van de verlichting vraag dan wel een schakeling (mosfet/relais) die het vermogen schakelt. Staat in de handleiding.

Groet Juroen.

Ronaldp

  • Offline Offline
  • Berichten: 588
Re: Verlichting aan uit zetten via koploper
« Reactie #4 Gepost op: 03 september 2020, 15:21:37 »
Even wat meer vertellen wat ik al heb om verlichting huisjes te schakelen.
Heb deze licht controller:   https://www.modelbouwled.nl/contents/nl/d14_led_verlichting_huijes_schraal_n_h0_modelspoor.html
Om deze aan en uit te schakelen. Moet ik tussen aansluiting   IN en GND een schakelaar zetten.Dus deze schakelaar moet geschakeld worden door koploper?
Zie tabblad....in gebruik name.

mvg Ronald
« Laatst bewerkt op: 03 september 2020, 15:23:27 door Ronaldp »

Josephes

  • Offline Offline
  • Berichten: 148
Re: Verlichting huisjes aan/uit zetten via Koploper mogelijk?
« Reactie #5 Gepost op: 03 september 2020, 15:40:54 »
Hallo Ronald,

Als je ook nog een servo over hebt, zou je het armpje daarvan een momentschakelaar kunnen laten indrukken.

Jos

Juroen

  • Offline Offline
  • Berichten: 295
Re: Verlichting huisjes aan/uit zetten via Koploper mogelijk?
« Reactie #6 Gepost op: 03 september 2020, 16:25:51 »
Zo staat het inderdaad op de webpagina. Als schakelaar kun je een door koploper / decoder gestuurd relais gebruiken.

Wel vraag ik me af waarom de lichtcontroller niet gewoon aan/uit kan door de voedingsspanning aan te brengen of weg te halen op de aansluitingen voeding GND en voeding VCC. Daar zal vast een reden voor zijn.

Groet Juroen

Ronaldp

  • Offline Offline
  • Berichten: 588
Re: Verlichting huisjes aan/uit zetten via Koploper mogelijk?
« Reactie #7 Gepost op: 03 september 2020, 17:19:00 »
Als je hem aansluit zoals nu.Met schakelaar er tussen.
Gaan de lampjes na het openen van het contact.Heel rustig omste beurt uit.Zelfde met in schakelen.Gaan omste beurt een lampje aan.

Mvg ronald