Doel:€250.00
Donaties:€85.00

Per saldo:€-165.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 21-04-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

BNLS-Module: "Rvbr-Btk, Ringvaartbrug Haarlemmermeer nabij Buitenkaag" NS H0 door Ruben90
Vandaag om 23:23:26
NS Modelbaan Amersveld 1999 - heden door San-Markos
Vandaag om 23:21:58
Wat zou inbouwen decoder kosten: Fleischmann Sprinter en Mat ‘64? door VAM65
Vandaag om 23:09:21
Soldeerapparaat kopen, aanbevelingen? door Edsko Hekman
Vandaag om 22:47:16
Toon hier je pas gereed gekomen (model-)spoorbouwsels ... door Juroen
Vandaag om 22:42:10
BNLS-module: "Grasland" door Edsko Hekman
Vandaag om 22:39:34
Een secundair lijntje in de Puy de Dome en de (Haute) Loire anno 1968 door Edsko Hekman
Vandaag om 22:32:05
Havenbaantje, Duitse havenstad, periode 2e wereldoorlog. door AndréDev
Vandaag om 22:27:19
Celeb's en modelspoor door heuvelbaan
Vandaag om 22:21:29
BNLS-Module: Grasland - de keerlussen met schaduwbakken door St00mboy
Vandaag om 22:17:54
Roco z21 verbinden met 10764 werkt niet ! door St00mboy
Vandaag om 21:52:22
Fleischmann Profi-rails, wordt het nog gemaakt? door Reinier Z.
Vandaag om 21:39:12
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Twinkie
Vandaag om 21:36:54
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door UKRyan
Vandaag om 21:32:46
Motordraaistellen, kant en klaar kopen of zelf bouwen? door Rob E.
Vandaag om 21:32:17
BMB 00-modulebaan, Algemeen. door St00mboy
Vandaag om 21:28:13
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door NS8714
Vandaag om 21:19:46
BMB 00-Modulebaan, BMB-Rijdagen en BMB-Deelname aan Beurzen & Evenementen door mdjr78
Vandaag om 21:12:26
Rivarossi E424 oud model reparatie door Pauldg
Vandaag om 20:58:31
Probeersel in schaal 0, als dat maar wat wordt! door Hans1963
Vandaag om 20:50:37
Herstellen lakschade Roco NS 1100 door Rob E.
Vandaag om 20:50:11
Kellerstein; een nieuwe baan in H0 door Romavami
Vandaag om 20:45:20
Van Swarzach naar Swarzburg door nkob
Vandaag om 20:24:42
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Benrail
Vandaag om 19:37:25
NCS 7/8 tot NS 61 62 Maffei lok in spoor 0 door FritsT
Vandaag om 19:25:39
Tal der Eichhörnchen. N door Gerhard64
Vandaag om 19:22:29
Depot + vervolg Vlieringen-2 door Nulspul
Vandaag om 19:11:12
Verlichting bij pendeltreinen door H0eGenaamd
Vandaag om 18:24:44
Roco ICE 2 programmeren door NS1220
Vandaag om 17:20:06
Groterdamse projecten door MartinH0
Vandaag om 17:18:08
  

Auteur Topic: DR4018's verliezen adres  (gelezen 19007 keer)

Bert_Apd

  • Offline Offline
  • Berichten: 1493
  • N-Spoor DB Epoche III
Re: DR4018's verliezen adres
« Reactie #105 Gepost op: 08 februari 2018, 11:30:52 »
Hallo Rob,

De wisselaandrijvingen voor de Fleischmann Profirails hebben af fabriek inderdaad eindafschakeling, maar deze worden door gebruikers vaak "gedeactiveerd" vanwege schakelproblemen. Als je je aandrijvingen "nieuw" hebt gekocht zal de eindafschakeling nog wel functioneren, maar bij tweedehands is dat onduidelijk. Voor zover mij bekend trad het verliezen van het adres alleen maar op bij het vrijwel gelijktijdig schakelen van meerdere wissels zonder eindafschakeling.

Je schreef dat bij jou het probleem niet bestond en plotseling is opgetreden. Heb je soms iets veranderd in de treinbesturingssoftware met betrekking tot schakeltijden en/of wachttijd tussen het schakelen?

Groeten,
Bert
« Laatst bewerkt op: 08 februari 2018, 11:37:08 door Bert_Apd »

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 18888
Re: DR4018's verliezen adres
« Reactie #106 Gepost op: 08 februari 2018, 11:32:56 »
Verliest de hele decoder zijn adres of vergeet hij zo nu en dan een uitgang? Dat heb ik bij een exemplaar gehad.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

WillemdeNie

  • Offline Offline
  • Berichten: 148
Re: DR4018's verliezen adres
« Reactie #107 Gepost op: 06 april 2020, 11:29:10 »
Ik weet niet of er nog gereageerd wordt, maar dit probleem treedt ook bij mij op. Hij verleist bv 2 van zijn adressen. Suggesties?

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 7809
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: DR4018's verliezen adres
« Reactie #108 Gepost op: 06 april 2020, 11:51:20 »
@WillemdeNie: Wat is je opstelling? Welke trafo (voeding voor je DR4018's) gebruik je? Welke diameter draden? Welke digitale centrale, enzovoort. Zodra we dat weten kunnen we je vast wel wat verder helpen.

Groet Ronald.
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

WillemdeNie

  • Offline Offline
  • Berichten: 148
Re: DR4018's verliezen adres
« Reactie #109 Gepost op: 06 april 2020, 13:00:48 »
Goeie vragen, moet ik even uitzoeken, want project lag 5 jaar stil. Weet wel dat ik toen de problemen ook al had.
Wat bedoel je met opstelling?
Als ik het nagekeken heb kom ik terug. Alvast bedankt!

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 7809
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: DR4018's verliezen adres
« Reactie #110 Gepost op: 06 april 2020, 13:07:24 »
Opstelling: Welke trafo / voeding DR4018's, welke centrale, enzovoort ;) Maak een paar foto's en doe die erbij als het lukt. (zie ook Plaatjes uploaden)

We zien je reactie wel! Doe het maar rustig aan  (y)
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

WillemdeNie

  • Offline Offline
  • Berichten: 148
Re: DR4018's verliezen adres
« Reactie #111 Gepost op: 06 april 2020, 13:48:24 »

ECOS ESU Fleischmann Picolo; (schakelduur wissels 200 ms 9zowel in Itrain als op de ECOS)
Itrain 3.3.8
Draadjes naar wissels zijn de standaard draadjes aan de wissels
Voeding wissels is de uitgang van een fleischmann trafo 6735
5 jaar geleden ook nog een proef gedaan met deze voedingRS500-15, maar dat ging nog slechter. Naar verluid te lage spanning
Voedingsdraad huishoud tweelingsnoer: 075 mm2 (?)
4 stuks DR4018 30 wissels (zowel oude als nieuwe)

nederbelg

  • Offline Offline
  • Berichten: 1357
  • Tijdperk IV, NS, vishaken en blauwe banen.
    • http://www.msvleuven.be/
Re: DR4018's verliezen adres
« Reactie #112 Gepost op: 06 april 2020, 14:00:39 »
DCC, NS, Koploper, Loconet Tijdperk IV

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4670
Re: DR4018's verliezen adres
« Reactie #113 Gepost op: 06 april 2020, 14:22:07 »
Als het 5 jaar heeft stilgelegen lijken me dat de oude welke matige ontkoppeling hadden tussen de uitgangen en de elektronica intern. Goede voeding en kabels is belangrijk. Een Fleischmann 6735 is eigenlijk te krap. De genoemde RS500-15 kan ik niet vinden.

Maar gebruik ook alleen de C van de helft. Ik weet alleen even niet meer of je juist die van OUT1 t/m OUT4 wel of juist niet moest gebruiken (maar staat wel ergens in dit draadje). [edit]Staat ook boven aan de link van @nederbelg. ;D[/edit] Alle C hebben dezelfde functie en mogen dus voor alle uitgangen gebruikt worden.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Harold Content

  • Team Mitropa
  • Offline Offline
  • Berichten: 1357
    • Harold Content
Re: DR4018's verliezen adres
« Reactie #114 Gepost op: 06 april 2020, 14:27:21 »
Bekend probleem, ik heb het ook gehad bij mijn baan Veluws Landschap.
Een te krappe voeding was de oorzaak.

Destijds bij picommit een 15volt - 100Watt 7A voeding gehaald en die zorgde voor de stroom voorziening op de gehele baan.
Met die voeding waren de problemen direct voorbij (y)

Groet
Harold
Sindskort digitaal met het Nederlandse tijdperk 1950 tot 1980.

En nu even baanloos.... oh nee toch niet!
http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,64171.165.html

WillemdeNie

  • Offline Offline
  • Berichten: 148
Re: DR4018's verliezen adres
« Reactie #115 Gepost op: 06 april 2020, 14:44:38 »
Dank, maar ik snap dat niet (gebrekkige kennis helaas) Kun je me het uitleggen?

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 7809
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: DR4018's verliezen adres
« Reactie #116 Gepost op: 06 april 2020, 14:55:17 »
Hoi,

Het staat ergens hier op het forum wel vernoemd. In een ander draadje ;) Zie een citaat uit dat draadje:

Waarschijnlijk 'dondert' je voedingsspanning in elkaar. Voedingstrafo moet minimaal 1.5 a 2 Amp kunnen leveren zonder onder de 12 volt te komen aan de uitgang.

( als de voedingsspanning onder de 10 volt komt, kan de DR4018 in programmeermodus springen, een volgend wisselcommando zet dan het adres... op... ;) )

Dat bovenstaande is waarschijnlijk ook bij jou aan de hand.

Groet Ronald.
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1272
Re: DR4018's verliezen adres
« Reactie #117 Gepost op: 06 april 2020, 20:53:09 »
Hallo Willem,

Als de oude DR4018 een spanning beneden de 12 V krijgen komen ze in de programmermodus terecht en verliezen ze, kortgezegd, hun adressen. Bij de oude DR4018's moet je er dus voor zorgen dat je er altijd voldoende vermogen en spanning op hebt staan, zodat, wanneer even veel vermogen wordt gevraagd, de spanning niet meteen inzakt en onder de 12 V komt. De oplossing van Harold is goed te gebruiken, bij mij staat de bekende blauwe 18V 8A trafo erachter.
Met beste groeten,

Dirk Meijer

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 18888
Re: DR4018's verliezen adres
« Reactie #118 Gepost op: 06 april 2020, 21:49:36 »
De oplossing die waar Timo naar verwijst, is zekerder. Het probleem doet zich alleen voor als out5-out8 wordt gebruikt. Als je de C van out5-out8 niet gebruikt, is het probleem ook opgelost.

Zelf zou ik gewoon een verdeelplaatje naast de decoder plaatsen en die op de common van out1 aansluiten. Daarop dan weer de gemeenschappelijke spoelenaansluiting van de betreffende wissels.

Het probleem is bij latere uitgaven van de 4018 sowieso opgelost.
« Laatst bewerkt op: 06 april 2020, 21:54:31 door henk »
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

Bert_Apd

  • Offline Offline
  • Berichten: 1493
  • N-Spoor DB Epoche III
Re: DR4018's verliezen adres
« Reactie #119 Gepost op: 07 april 2020, 12:41:15 »
Hallo,

Wat ik niet begrijp is dat zich in dit draadje elke keer weer oude en nieuwe gebruikers melden met het zelfde probleem...

Blijkbaar wordt wel dit draadje bij het zoeken gevonden maar worden alle eerdere verklaringen en suggesties niet gelezen...

Zelfs de TS leest de antwoorden op zijn eigen vraag uit 2015 niet meer door...  :o

Ik citeer de eerste twee reacties in dit draadje van in totaal al 8 (!) pagina's over hetzelfde onderwerp:

Alhoewel dit probleem al vaak besproken is toch nog een vraag.
Bij mij is het nu 3 keer gebeurd dat de DR4018 zijn adressering kwijt raakt. Bij 2 verschillende decoders. Het enige wat ik als oorzaak lees is dat de externe voedingsspanning te laag of te zwak zou zijn.
Nu heb ik daar een conventionele fleischman trafo uit het analoge tijdperk  voor  (aangesloten met redelijk dikke draden)  waarvan ik denk dat dit dus het probleem niet kan zijn. (Of vergis ik me daarin?)
Kan het nog iets anders zijn?

Ligt eraan welk type je bedoelt. Maar als je de wel bekende groende bedoelt:

     < destijds geplaatste plaatje van 6730 trafo is er helaas niet meer  :'( >

Dan is deze inderdaad te zwak. Deze is maar 7,5VA en dat is gewoon te weinig voor een DR4018.

Timo


Daar staat dus de hele oorzaak al in....  ::)


En nu, na ruim 4 jaar en 8 pagina's vragen en antwoorden, weer de vraag van TS in zijn eigen topic:

Ik weet niet of er nog gereageerd wordt, maar dit probleem treedt ook bij mij op. Hij verleist bv 2 van zijn adressen. Suggesties?

met blijkbaar nog steeds een vrijwel gelijke (ongeschikte) trafo:

... Voeding wissels is de uitgang van een fleischmann trafo 6735 ...

 :-X


Dus nog maar een keer een samenvatting van deze topic, ook voor de volgende (nieuwe) lezers:

Het probleem van het "verliezen van het adres" bij (alleen) de eerste serie van de DR4018 doet zich dan en alleen maar dan voor wanneer de op de POWER aangesloten trafo volledig ongeschikt is (te weinig vermogen) of de bekabeling tussen de POWER en de trafo te "dun" is...

Precies zoals Timo zegt:

Goede voeding en kabels is belangrijk. Een Fleischmann 6735 is eigenlijk te krap.

De Fleischmann 6735 trafo is gewoon "veel te krap":

Citaat
Fleischmann 6735 MSF transformator. De transformator geeft voor het rijden een regelbare gelijkspanning van maximaal 14 V/0,55 A. De transformator geeft daarnaast een constante wisselspanning voor bijvoorbeeld het aansturen van wissels van 14 V en 0,50 A.

De uitgang voor wissels (die dus op de POWER van de DR4018 aangesloten zal zijn) levert "slechts 14V en 0,50 A"(oftewel 7 VA), dat is maar net genoeg om één wissel om te kunnen schakelen. Als daarmee via Softwarebesturing via de DR4018 een wisselstraat geschakeld wordt kun je het meteen vergeten, de trafo is dan volledig overbelast en de spanning zakt weg...

Als je een digitale baan hebt, waarom is dan blijkbaar altijd de voeding voor de decoders het "stiefkindje"? Waarom wordt er dan gekozen voor een goedkope(?) oplossing uit de "oude doos" of de "rommelmarkt"? Als je een caravan koopt neem je toch ook geen Fiat 500 om die te gaan trekken?  :-[

In de handleiding van de DR4018 staat duidelijk vermeld dat een voeding van minimaal 12V DC 3A (dus minimaal 36 VA) geadviseerd wordt:

Citaat
Opmerking betreffende de voeding:
Bij het gebruik van “oude” transformators (AC-uitgang), kunnen onder bepaalde omstandigheden storingen optreden tijdens het gebruik. Bij gebruik van een
transformator, dient ook te worden opgemerkt dat de uitgangsspanning van de transformator met 1.4 dient te worden vermenigvuldigd en dus een hogere
spanning wordt toegepast op de uitgang van de DR4018 dan op de ingang (voedingsspanning). Daarom adviseren wij in het algemeen het gebruik van
schakelende voedingen met minimaal 12V (DC) uitgangsspanning (gelijkspanning) en 3A uitgangsvermogen bij maximale belasting van de uitgangen.

Wanneer er een trafo met voldoende capaciteit op de POWER aangesloten wordt treedt het "adresverlies" bij de eerste serie DR4018 niet op en hoeft er ook geen C van een andere groep te worden gebruikt. En, zoals Henk hierboven al vermeldde, "het probleem is bij de latere uitgaven van de 4018 sowieso opgelost".
Deze latere uitgaven zijn herkenbaar aan een groene led naast de POWER-aansluiting.

Conclusie:

Wanneer je last hebt van "adresverlies" bij (oude) DR4018's, sluit dan een "fatsoenlijke" trafo van mininmaal 12V 3A (het liefst een geschakelde DC Voeding) aan op de POWER en zorg dat de bedrading die tussen de trafo en de POWER (minstens) belast kan worden met 3A. Daarmee is je probleem opgelost.

Sorry, ik moest dit even kwijt... ;)


Tenslotte nog even dit:

De oplossing die waar Timo naar verwijst, is zekerder. Het probleem doet zich alleen voor als out5-out8 wordt gebruikt. Als je de C van out5-out8 niet gebruikt, is het probleem ook opgelost.

Het is net andersom, juist de voeding van OUT5-OUT8 voedt de uC:

Hoi Timo,

Ik dacht altijd ook dat dat het geval was.... tot ik nav jouw opmerking nog eens in het schema keek... :-[ :-[ :-[

De voeding van uitgangen van out1 - out 4 is wel losgekoppeld, die van out5 - out8 niet... dwz de voeding van out5 - out8 voedt ook de uC, de uC heeft zelfs zijn eigen buffer elko en eigen 7805... alleen mist er een diode om de twee te ontkoppelen. Dus: Een stevige belasting aan out5-out8 kan de uC voeding naar beneden de 5 V trekken...

Digikeijs modificeert een aantal decoders en stuurt deze naar dhr De Nie op.

Grtzz,

Karst


Groeten,
Bert
« Laatst bewerkt op: 07 april 2020, 13:36:47 door Bert_Apd »