Doel:€250.00
Donaties:€107.50

Per saldo:€-142.50

Steun ons nu!
Actie: steun €2.50 via de Wim Vink kalender 2021!

Laatst bijgewerkt
op 23-11-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Messing laddertje met precies gelijke sporten door roadster36
Vandaag om 01:27:32
US Style freightcar kitje(s) door ArjanB
Vandaag om 01:03:42
Spoor op industrieterrein Lage Weide door Joop_L
Vandaag om 00:57:45
Belgische torpedowagens van Cockeril Sambre Chertal door Ronet-1981
25 november 2020, 23:42:58
Verdunnen verf op nitro basis door Bahn-AG
25 november 2020, 23:32:15
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Klaas Zondervan
25 november 2020, 23:28:42
M.s.v. De Percee bouwt aan nieuwe clubbaan door J. Moors
25 november 2020, 23:14:40
Amsterdam Weesperpoort als nieuw station door Modellbahnwagen
25 november 2020, 23:08:22
Bad Harzwald een fictieve havenbaan in spoor 0 door Wim Vink
25 november 2020, 23:03:55
Modelbouwwedstrijd op TV. door ingenium
25 november 2020, 22:54:29
Roco 2020, nieuws van de fabrikant door Karst Drenth
25 november 2020, 22:20:09
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door bask185
25 november 2020, 21:53:43
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door Hans van de Burgt
25 november 2020, 21:46:29
Raadplaatje door Rick
25 november 2020, 21:38:13
Ervaring nieuwe Z21 app door Hans Grasmaijer
25 november 2020, 21:35:44
Ergensnergens in H0e door EricZmS
25 november 2020, 21:17:04
RTM in 0m door JanHdH
25 november 2020, 21:04:34
Onze 3d printer door Twanvuurens
25 november 2020, 20:58:22
Kellerstein; een nieuwe baan in H0 door Klaas Zondervan
25 november 2020, 20:54:28
Projekt 083-338 door Freek Jonkers
25 november 2020, 20:50:46
Dönsdorfer Bauberichte door Basilicum
25 november 2020, 20:30:14
Bruggen-IG: de spoorbrug in Geldrop in N door ATB
25 november 2020, 18:50:43
Bramsburg door EricZmS
25 november 2020, 18:25:41
Van Swarzach naar Swarzburg door nkob
25 november 2020, 18:25:41
Nieuw n-spoor baantje...De Albula door Ronaldp
25 november 2020, 18:24:10
Dat overkomt mij niet. door NL-modelspoor
25 november 2020, 18:16:38
Rondom Charlois door Alewijn
25 november 2020, 17:59:15
Wat is er gebeurd met het "toon hier je nieuwe (model)spoor aanwinsten" draadje? door Marc tramt
25 november 2020, 17:57:10
Nieuwe Noorse baan : Nordlandsbanen: Hell Stasjon - Polarsirkelen door hansberekvam
25 november 2020, 17:28:23
Het oude station Blaak in H0 1970 - 1993 door Forever Rocofan
25 november 2020, 17:18:42
  

Auteur Topic: 1é inbouw loc decoder,F1 funktie?  (gelezen 2668 keer)

Matheus 18

  • Nog iets te plat voor Profi.
  • Offline Offline
  • Berichten: 2513
  • poging tot Steentje bijdragen.
1é inbouw loc decoder,F1 funktie?
« Gepost op: 08 april 2010, 16:25:03 »
Hallo allen.
Ben bezig met een ESU lokpilot basic Art.52690 in te bouwen in een Flm BR 78 met hulp van de Pfeiffer site,
Het weghalen van materiaal door frezen is goed gelukt, de decoder past mooi, de motoraansluiting en de stroomafname is ook in orde.
Nu terwijl de lok open is ga ik de verlichting meteen vervangen door witte Led's.
Hierover misschien een domme vraag? blauw is de massa gelijder voor de verlichting, kan ik hierop de weerstand plaatsen voor bijde leds.
Tweede vraag: Groen staat op het schema functie F1, in het bijgeleverd schema staat dit ook als een lampje getekend met aan de zijde van de blauwe draad de vermelding AUX1-F1, is dit het befaamde lampje dat ik al eens gezien heb op afbeeldingen, gezamelijk geplaatst met de decoder.
Besturing gaat met Multimuis van Roco en nog niet via computer.
Mijn eerste stapje digitaal,
Matheus.
Wisselend analoog-digitaal. Roco-Flm-Piko en Marienberg loc's.

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 19353
Re:1é inbouw loc decoder,F1 funktie?
« Reactie #1 Gepost op: 08 april 2010, 16:31:19 »
Het maakt voor de led niet uit aan welke kant de weerstand is aangesloten: blauwe draad of functieuitgang.
Je tweede vraag begrijp ik eigenlijk niet zo goed. Welk befaamd lampje?
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

Matheus 18

  • Nog iets te plat voor Profi.
  • Offline Offline
  • Berichten: 2513
  • poging tot Steentje bijdragen.
Re:1é inbouw loc decoder,F1 funktie?
« Reactie #2 Gepost op: 08 april 2010, 16:42:03 »
Hoi Henk,
Heb dacht ik hier op het forum al een afbeelding gezien van een lampje dat direct met de decoder verbonden was, verpakt met krimpkous. naargelang het schema van aansluiting voor de decoder staat voor de groene draad ook een lampje getekend ook verbonden met de blauwe, daarom begrijp ik het niet zo goed, voor is de witte draad, achter is de gele draad, kan groen dan misschien dienen voor cabineverlichting?
De vermelding AUX1 en F1 is voor mij nog wat verwarrend.
Matheus.
Wisselend analoog-digitaal. Roco-Flm-Piko en Marienberg loc's.

Remunj

  • Offline Offline
  • Berichten: 6736
Re:1é inbouw loc decoder,F1 funktie?
« Reactie #3 Gepost op: 08 april 2010, 16:46:38 »
Hierover misschien een domme vraag? blauw is de massa gelijder voor de verlichting, kan ik hierop de weerstand plaatsen voor bijde leds.
Even gelijk een misverstand uit de wereld halen.
De blauwe draad is de PLUS aansluiting.
De functieuitgangen schakelen naar 0 om een functie te laten werken.

Voorde werking van een led maakt het niet uit waar de weerstand zit. Die moet gewoon ergens in het circuit van de LED staan.

Het lampje aan de groene draad is gewoon een voorbeeld hoe je die functie kunt gebruiken. bijvoorbeeld als cockpit verlichting of binnenverlichting.
Als je die niet nodig hebt laat je die gewoon weg.

Gr.
Eric
Gr.
Eric

Matheus 18

  • Nog iets te plat voor Profi.
  • Offline Offline
  • Berichten: 2513
  • poging tot Steentje bijdragen.
Re:1é inbouw loc decoder,F1 funktie?
« Reactie #4 Gepost op: 08 april 2010, 16:49:46 »
Inderdaad, blauw is +
Ok, denk dat ik verder kan.
Bedankt.
Matheus.
Wisselend analoog-digitaal. Roco-Flm-Piko en Marienberg loc's.

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 19353
Re:1é inbouw loc decoder,F1 funktie?
« Reactie #5 Gepost op: 08 april 2010, 17:23:35 »
De meeste decoders hebben een paar functieuitgangen. Twee daarvan zijn gereserveerd voor de kop- en sluitlichten, witte en gele draad op de decoder. Extra functieuitgangen op de decoder worden meestal aangeduid als aux1 (groen), aux2 (violet) en eventueel nog meer. Daar kun je op aansluiten wat je wil: cabineverlichting, rookgenerator, whatever, als de uitgang maar de benodigde stroom kan leveren.

Soms wordt er ook gesproken over f1, f2 en verder, maar dat is verwarrend als het over de decoder gaat. Die aanduiding slaat eigenlijk alleen op de knopjes op je centrale. Af fabriek zijn de decoders meestal zo geprogrammeerd dat de verlichting door een speciaal knopje worden bediend (soms f0 genaamd), aux1 door f1, aux2 door f2 en zo verder. Maar het aardige van de huidige decoders is nou net dat je dat kan veranderen. Als het nuttig is om aux1 door f5 in werking te stellen, dan is dat zo te programmeren.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

Matheus 18

  • Nog iets te plat voor Profi.
  • Offline Offline
  • Berichten: 2513
  • poging tot Steentje bijdragen.
Re:1é inbouw loc decoder,F1 funktie?
« Reactie #6 Gepost op: 08 april 2010, 18:37:08 »
Bedankt Henk,
heb het door, Terwijl ik hier toch op het draadje zit:

Bij gebrek aan een frees, maar aan de slag met slijpschijfje.

Decoder past perfect.
Nu de rest nog aansluiten na mijn vraag.
Helaas in de tussentijd gestoord door een kennis en me laten verleiden tot het proeven van zijn meegebracht drankje.
Denk dat ik maar ga wachten tot morgen om verder te doen.
Matheus.
Wisselend analoog-digitaal. Roco-Flm-Piko en Marienberg loc's.

Jan-Peter

  • Offline Offline
  • Berichten: 1919
  • Bnlx treinendokter.
Re:1é inbouw loc decoder,F1 funktie?
« Reactie #7 Gepost op: 08 april 2010, 23:40:24 »
Matheus,

Zoals al eerder aangegeven maakt t voor een individuele led niet uit waar de weerstand zit. Houdt echter rekening mee dat dan niet in de gezamelijke plus leiding (blauw) gebeurt maar naar de individuele functie 'takken'. Ik probeer zelf de weerstand tussen de decoder en de LED te plaatsen, dan is gelijk duidelijk voor welke Aux port de weerstand wordt gebruikt.
Zie onderstaand plaatje:



Led 1 (D1) heeft z'n weerstand (R1) tussen de blauwe draad en zichzelf. Geen enkel probleem, maar niet 'mijn' stijl.
Led 2 (D2) heeft z'n weerstand (R2) aan de decoder zijde zitten. Vind ik zelf 'overzichtlijker'.
Leds 3 D3a,D3b,D3c (op zich geen enkel probleem om meerdere Leds te plaatsen) en 'hun' weerstand R3. R3 zit nu verkeerd. Niet alleen Leds D3 maar ook Led D2 wordt beinvloed door de R3 weerstand. Led D2 zal dan dus waarschijnlijk niet branden.

Mocht je de leds iets te fel vinden branden, kun je eventueel je kool weerstand wat 'opwrijven'. Pak een scherp mes en verwijder op een klein stukje de lak van de weerstand en schraap wat van de weerstand af. Je zal zien dat de weerstand hoger wordt, en de led minder fel gaat branden. Na het behalen van het gewenste resultaat, een klein beetje nagellak over het openliggend gedeelte en klaar is clara!

Vriendelijke groeten,
Jan-Peter
10* Dig. HO 3Rail ,HOe DB/OBB IV/V, Maritieme thema's.

Matheus 18

  • Nog iets te plat voor Profi.
  • Offline Offline
  • Berichten: 2513
  • poging tot Steentje bijdragen.
Re:1é inbouw loc decoder.
« Reactie #8 Gepost op: 09 april 2010, 00:12:07 »
Hoi Jan Peter,
Volgens op de gebruiks aaneiding  zou ik met CV 63 de helderheid moeten kunnen instellen,
hoe grooter de waarde, des te helder de lampen, heb echter geen benul hoe dit in te stellen?
Daarom ook vermelding van mijn eerste inbouw, heb al veel gelezen hierover, maar dan sta je toch maar voor je eerste inbouw.
U gebruikt hier ook een weerstand op groen,R2 deze ga ik helemaal niet gebruiken naar eerdere inlichtinden zou dit enkel goed zijn voor cabine verlichting of rookgenerator, volgens mijn schema, Seuthe 11.
Zo ga morgen kijken naar het result, na mijn vriend hier op bezoek te hebben gehad, maar weiselijk besloten niet verder te werken.
Matheus.
« Laatst bewerkt op: 09 april 2010, 19:48:55 door Matheus 18 »
Wisselend analoog-digitaal. Roco-Flm-Piko en Marienberg loc's.

Jan-Peter

  • Offline Offline
  • Berichten: 1919
  • Bnlx treinendokter.
Re:1é inbouw loc decoder,F1 funktie?
« Reactie #9 Gepost op: 09 april 2010, 09:07:19 »
Matheus,

Even een snel antwoord voor dat ik naar mijn werk ga.

Leds hebben eigenlijk altijd een weerstand nodig. De uitgang van de decoder zit standaard op 20V een Led kan slechts heel kort deze spanning aan. En dan is ie stuk.
De weerstand vormt samen met de diode een spanningsdeler, zodat de Led op zijn nominale spanning of juist iets minder brand. Dat komt de totale leeftijd van de led ten goede.

Voor een led van zeg 3mA en een nominale spanning van 3.6V (een bijvoorbeeld witte led), moet over de weerstand dus 16.4V 'verliezen'. Bij 3mA door de Led geeft dat dus een weerstand van (1e wet van Ohm) U=I x R :=> 16.4V = 3mA x R
R= 16.4V/3mA = 5.5kOhm
Deze waarde is de ondergrens voor de waarde van de weerstand, een standaard waarde van 5.6kOhm is dan de waarde die ik er inzet.
Op deze manier kan ik nooit een led opblazen, nadat ik een decoder heb gereset.
De laatste aanpassing doe ik dan wel weer met de CV's (wat overigens niet op alle decoders mogelijk is).

Vriendelijke groeten,
Jan-Peter
10* Dig. HO 3Rail ,HOe DB/OBB IV/V, Maritieme thema's.

Remunj

  • Offline Offline
  • Berichten: 6736
Re:1é inbouw loc decoder,F1 funktie?
« Reactie #10 Gepost op: 09 april 2010, 09:30:49 »
Volgens op de gebruiks aaneiding  zou ik met CV 63 de helderheid moeten kunnen instellen,
hoe grooter de waarde, des te helder de lampen, heb echter geen benul hoe dit in te stellen?
Standaard staat CV63 op 7 dat is de maximale sterkte. Door een lagere waarde in CV63 te zetten dim je de uitgang.
Ik weet zo gauw even niet met welk digitaal systeem je werkt maar hoe je de CV's programmeerd moet je even in de handleiding van je centrale nakijken.

U gebruikt hier ook een weerstand op groen,R2 deze ga ik helemaal niet gebruiken naar eerdere inlichtinden zou dit enkel goed zijn voor cabine verlichting of rookgenerator, volgens mijn schema, Seuthe 11.
Wat er aan een functieuitgang "hangt" maakt voor een decoder eigenlijk niet uit. Die schakelt de functie in of uit en thats it.
Hoe je de functie gebruikt is wel even kijken. Als je er een led aan hangt moet je een voorschakelweerstand gebruiken. Soms moet je ook nog een extra hulpschakeling gebruiken om de functie juist te laten werken maar dat mag je voor nu nog even vergeten. Gebruik je een rookgenerator dan moet je even in de handleiding van de rookgenerator kijken hoe die aan een decoder aangesloten moet worden en of de decoder de benodigde stroom kan leveren.

Gr.
Eric
Gr.
Eric

Matheus 18

  • Nog iets te plat voor Profi.
  • Offline Offline
  • Berichten: 2513
  • poging tot Steentje bijdragen.
Re:1é inbouw loc decoder.
« Reactie #11 Gepost op: 09 april 2010, 19:17:02 »
Hoera! de loc rijdt en alles werkte eventjes perfect, de weerstand voor de Led's was te ligt, bijgevolg zijn deze al stuk.
Zoals Jan-Peter mij meld, zal ik maar nieuwe plaatsen met een weerstand van 5,5KOhm.
Nu begrijp ik waarom er zulke hoge Ohm waarden gebruikt worden bij digitaal, 1KOhm was niet voldoende.
Het was eventjes zoeken met de multimuis, maar alles is in orde gekomen, handleiding stap voor stap volgen helpt wel.

Hier werkte de voorste Led nog, de achterste had reeds de geest gegeven.

Weet niet of het correct is, maar met de multimuis op loco rijdt de loc, nu nog remmen en afstellen leren.

En dit is dus mijn instap in het digitaal rijden.
Matheus.
« Laatst bewerkt op: 09 april 2010, 19:41:06 door Matheus 18 »
Wisselend analoog-digitaal. Roco-Flm-Piko en Marienberg loc's.

nijvedop

  • Offline Offline
  • Berichten: 204
Re:1é inbouw loc decoder,F1 funktie?
« Reactie #12 Gepost op: 09 april 2010, 21:03:43 »
Hoi Matheus,

Als er problemen zijn met het programeren en toekennen van adressen aan decoders ,met behulp van de roco multimuis laat maar een seintje.

groeten eddy

Matheus 18

  • Nog iets te plat voor Profi.
  • Offline Offline
  • Berichten: 2513
  • poging tot Steentje bijdragen.
Re:1é inbouw loc decoder.
« Reactie #13 Gepost op: 09 april 2010, 21:31:23 »
Bedankt Eddy,
Zal ik zeker doen, alle anderen ook bedankt voor jullie steun.
Was begonnen met veel onzekerheid, valt tenslotte nog alles een beetje mee, uitgezonderd de Led blunder.
Maar ja, al doende leert men, en met hulp van de forumleden bestaat de kans op slagen toch al uit 85%.
Matheus.
Wisselend analoog-digitaal. Roco-Flm-Piko en Marienberg loc's.