Doel:€250.00
Donaties:€172.50

Per saldo:€-77.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 12-01-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Lima locs, welke antislipbanden kun je gebruiken? door hans1958
Vandaag om 16:31:38
Roco NS 2400, model 2020, materieelbespreking door Esperopt
Vandaag om 16:31:20
Albert's fantasie in schaal 0e door Scratchbuilt
Vandaag om 16:29:30
NS 2200 zonder en met demper door Sicco Dierdorp
Vandaag om 16:29:19
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door timtrein
Vandaag om 16:28:40
Fleischmann DB 103142-6 door Carl
Vandaag om 16:28:08
programmeren cv van 3 cijfers met multimaus door henk
Vandaag om 16:26:52
Mooi weer om buiten te spelen door sncf231e
Vandaag om 16:25:13
Artitec 2021 HO, accessoires. Nieuws van de fabrikant. door Arjan6511
Vandaag om 16:25:02
Frans loodsje et cetera door PieterHa
Vandaag om 16:22:15
Länderbahn en Reichsbahn locomotieven. door puntenglijder
Vandaag om 16:21:17
Restauratie TEE treinstel door timtrein
Vandaag om 16:19:42
Rheinburgh, TP V/VI door Joran
Vandaag om 16:16:38
Nieuw n-spoor baantje...De Albula door Ronaldp
Vandaag om 16:11:07
Test: rails reinigen met RVS-reiniger. door stefan88
Vandaag om 16:08:40
Pimp my Fleischmann BR01 164 ==> Lofzang op een Fleischmann BR 01 door Karst Drenth
Vandaag om 16:04:57
Wie weet waar deze opname's gemaakt zijn? door h.verhoef31@kpnplanet.nl
Vandaag om 16:04:31
Magnorail in grotere schalen door Scratchbuilt
Vandaag om 16:02:11
Ringleiding en draad door Luc2000
Vandaag om 15:58:24
Probeersel in schaal 0, als dat maar wat wordt! door JaJo
Vandaag om 15:55:36
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 15:55:16
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Patrick1975
Vandaag om 15:36:50
NL nummerborden voor Piko Benelux-hondekop door Rob Ellerman
Vandaag om 15:33:53
Stadtstrecke in spoor 1 door Ferry As
Vandaag om 15:32:52
Rails behandelen met ATF (transmissie vloeistof) ? door Luit
Vandaag om 15:27:41
3-weg wissel aansluiten, en terugmelding d.m.v. leds? door Pascal77
Vandaag om 15:20:24
Klein Hertogdom Moresnet in H0 door André 1976
Vandaag om 15:18:23
Richtingsafhankelijke detectie / melding door Klaas Zondervan
Vandaag om 14:49:23
Projekt 083-338 door jerrytrein
Vandaag om 14:47:45
Trix H0 22417 rijdt schoksgewijs op kruipsnelheid door wob
Vandaag om 14:44:57
  

Auteur Topic: 2 maart 2007 - Op bezoek bij JaJo  (gelezen 7825 keer)

Peter van der Leek

 • Offline Offline
 • Berichten: 2143
  • Somda
2 maart 2007 - Op bezoek bij JaJo
« Gepost op: 11 november 2009, 21:02:55 »


Jaren van ervaring "Inmiddels bezig met de zevende baan en nog steeds lerende", waren de wijze woorden van President Jaap. Nu de kinderen het huis uit zijn heeft Jaap de beschikking over een mooie zolder met veel stahoogte om zijn wereld in op te bouwen. Deze zolder is onderverdeeld in meerdere ruimtes met verschillende functies, twee ervan herbergen de wereld van Jaap. De kleine kamer, die inmiddels is omgeturnd tot een semi-professioneel laboratorium en werkplaats waar afgedankte printplaatjes de laatste plekjes lege muur bedekken, wordt enkel gebruikt om dingen te ontwikkelen. In deze desondanks indrukwekkende ruimte is dan ook geen rijdende trein te ontdekken.
         
Land: Duitsland
Schaal en systeem: H0
Analoog Tijdperk: II & III
Specialisatie: Zelfbouw van o.a. bewegende delen
Website: http://www.modeltreinbaan.nl

Jaap heeft, zo zegt hij, niet zo veel verstand van elektronica, maar heeft desondanks een zwak voor LED'jes en metertjes die druk knipperend allerlei zaken aangeven die soms nauwelijks verband lijken te houden met de zaken die in de werkplaats of op de baan plaatsvinden. Verder heeft hij grote voorraden aangelegd van motoren, relais, LED's, trafo's en allerhande andere elektronische zaken. Deze - vaak op beurzen en rommelmarkten verzamelde - zaken zullen later dienst gaan doen als bijvoorbeeld een aandrijving voor een rolbrug of een hijskraan. Ideeën heeft hij dan ook genoeg, als je hem vraagt wat hij met die zaken gaat doen en hoe hij zijn plannen wil gaan verwezenlijken.

Ons oordeel: een werkkamer waar vele modelbouwers ook een verlangen naar hebben, al was het maar om zo het eindeloos liggen, kruipen, priegelen, hoofden stoten en details afbreken onder en over de baan te kunnen beperken.
         
De wereld van sfeer
Bij het betreden van de tweede ruimte, die vele malen groter is dan de eerder genoemde werkplaats, word je al bij het openen van de deur overvallen door een overweldigende sfeer. De sfeer van een modelbaan die werkelijk een wereld op zich genoemd mag worden. Door strategische uitwerkingen zoals maaiveldhoogte op ooghoogte van volwassenen en een nette afwerking van een eenvoudige doch doeltreffende achtergrond doen je direct overtuigen in een sfeervolle oud-Duitse wereld beland te zijn. Deze wereld, bezet door overwegend groene locs van de K.P.E.V., straalt beslist een rustgevende sfeer en authenticiteit uit die veelal is gecreëerd door juist simpele methoden te gebruiken als bijvoorbeeld het gebruiken van levensecht onkruid als basis voor bomen. Jaap, die sowieso wel de ambitie in zich heeft om van simpele dingen de mooiste objecten te maken, legt ons graag in geuren en kleuren uit wat hij zoal gedaan heeft.Twee van de direct in het oog springende objecten zijn de locloods en de kolenbunker (met hun omgeving), niet alleen omdat deze prachtige en overigens ook levensechte complexen midden in de kamer staan maar ook omdat ze diverse bewegende elementen bezitten die de sfeer van het geheel nog eens versterken. Ook daarover legt Jaap vol passie over uit hoe hij het allemaal gemaakt heeft op een toon alsof allemaal niets voorstelt en bijna vanzelfsprekend is. Wanneer de kunstmatige avond valt en de verlichting in en rond de gebouwen gaat branden, is het feest compleet. Zelfs een chronische pessimist met twee linkerhanden zou er nog van besluiten thuis ook een baan te beginnen. Details zijn volop aanwezig en leuk is ook dat vrijwel alles in het juiste tijdperk is gesitueerd, ook al kost dat noga wat moeite (bijvoorbeeld om met het Faller Car System de juiste voertuigen te creëren, omdat het originele aanbod van de fabrikant hier te wensen over laat). Toch laat Jaap zich niet weerhouden en zoals de meeste forumbezoekers van hem weten geeft hij de uitwerkingen en ideeën een plek op fora en zijn eigen site om anderen te motiveren.


Bruggen zijn niet een speciale zwakte van Jaap, hoewel hij door zijn overwegend bergachtige landschap zichzelf wel genoodzaakt voelde vele bruggen te bouwen. Vier van deze bruggen kruisen de smalle paden die door mensen in schaal 1:1 kunnen worden belopen. Deze overigens geheel zelfgemaakte bruggen zijn dan ook toepasselijk verlicht met rood knipperende LED's die je moeten behoeden voor het stoten van je hoofd. Een sterk punt van Jaap als individu is dat je hem ook rustig kan vertellen dat de brug waar hij weken zo niet maanden aan heeft gesoldeerd, en minstens voor tientallen euro's aan alleen al messing in heeft gestoken, bouwkundig een wonder is omdat er diverse schuine verbindingen ontbreken die een soortgelijke brug in de buitenwereld juist van instorten zouden behoeden.


De president
Nog lang niet alles is helemaal klaar en bovendien worden er regelmatig verder verfijnde ideeën uitgewerkt, die soms onderdelen van deze baan zullen gaan vervangen, om zo de kwaliteit verder op te schroeven. Momenteel is Jaap bezig om toch over te stappen naar een meer geautomatiseerd systeem dan dat welk hij heden ten dage gebruikt. Dit heeft vele voeten in de aarde en zal ook zeker een plaats krijgen op zijn site - wanneer hij er uit is wat het worden gaat. Ook zijn er nog delen waar nog heel veel aankleding moet komen en waar nu de inmiddels overbodige bebording uit de tijd van de verkiezingen tijdelijk een plaats gevonden heeft. Want zoals we allemaal weten is Jaap sinds 22 november officieel de "heerscher" van zijn zelf gecreëerde wereldje (hij was ook de enige kandidaat). Een wereldje waar je ondanks de Oranjegekte van afgelopen zomer, de vreemde enorme paaseieren in de lente en de vuurwerklading van enkele maanden terug, waarmee het hele stationsgebied gesaneerd had kunnen worden, niet echt kan voorstellen dat het een president nodig heeft van een dergelijk kaliber.


De baan in aanbouw, waarbij het verkiezingsbord met pakkende slogans een soort van laatste rangeerplek heeft gevonden.
         
Jaap heeft op aanraden van zijn eigen zoon een website waarop vele van zijn ideeën, plannen, uitwerkingen en oplossingen te vinden zijn. Deze site zal in de toekomst nog flink worden onderhouden en uitgebreid omdat door het hoge bouwtempo de site inmiddels een beetje achter de feiten aan hobbelt. Positief is wel dat we dus nog veel nieuws van deze Schepper kunnen verwachten, en dat terwijl hij ook graag tussendoor zo veel mogelijk vragen beantwoordt van lezers die ook zo'n mooie baan willen bouwen. Voor Jaap is de feedback van sitebezoekers dan ook een drijfveer geworden om vooral door te gaan met het bouwen, en meer nog voor het continu uitvinden van vernieuwingen die de bezoekers alleen nog maar enthousiaster maken!
         
Was getekend op 2 maart 2007,

Mark van 't Hoff (auteur)
Robert Kroon. (fotograaf)
« Laatst bewerkt op: 12 november 2009, 14:42:52 door Peter van der Leek »
Met vriendelijke groet,
Peter van der Leek

Ontraxs 2009 - 2013

 • Offline Offline
 • Berichten: 273
Re:Op bezoek bij JaJo
« Reactie #1 Gepost op: 11 november 2009, 22:03:22 »
Wil je de bouwkwaliteiten aanschouwen en de "meester" zelf spreken, kom dan naar OntraXS! 2010. De "meester" zelf zie ik zo nu en dan tijdens de besloten bijeenkomsten van Team Mitropa. De "meester" is helemaal niet zo streng als hij kan kijken. Ik mag zelfs al Jaap zeggen...  ;D

Mvg,

Henk


PS - toch heeft Jaap wel wat met bruggen, alleen moeten we daar nog eens over praten...  ::)

Cheers,

Henk

Ronald Halma

 • Team Mitropa
 • Offline Offline
 • Berichten: 11755
 • Modelrailroading is fun!
  • Team USA Metusa Junction
Re:Op bezoek bij JaJo
« Reactie #2 Gepost op: 11 november 2009, 22:21:48 »
Citaat
Ik mag zelfs al Jaap zeggen...

Ik ook....... ;D ;D ;)

JaJo

 • Offline Offline
 • Berichten: 10711
 • Spoor-0 & Spoor-1
  • Modeltreinbaan.nl
Re:Op bezoek bij JaJo
« Reactie #3 Gepost op: 11 november 2009, 23:26:28 »
Zo heet ik ook...... :)

Groet ....inderdaad
Groet Jaap
Duits/NL, Spoor-0 en Spoor-1.Tijdperk II en III.
http://www.modeltreinbaan.nl

Mispoes

 • Huiskat van BNLS en vriend van de Biljettencentrale
 • Offline Offline
 • Berichten: 8453
 • Wer fährt denn da noch Märklin...
Re:Op bezoek bij JaJo
« Reactie #4 Gepost op: 11 november 2009, 23:31:45 »
Ik zie dat we weer op Jaap kunnen stemmen...

Sent from my schIldPad with BlaBlatalk