Google+
Doel:€250.00
Donaties:€53.20

Per saldo:€-196.80

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 16-09-2018
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Toon hier je nieuwe (model) spooraanwinst(en)... door DJV
Vandaag om 22:22:17
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
Vandaag om 22:06:16
MB-module: "Sweet Home Chicago" door Hendrik Jan
Vandaag om 22:05:19
Landerbahn en Reichsbahn locomotieven. door puntenglijder
Vandaag om 21:54:18
NS modelbaan Hoekdam H0 door Modellbahnwagen
Vandaag om 21:51:13
Twincenter toont geen bezetmelding bij Digikeys DR4088LN door Joost77
Vandaag om 21:40:45
Kurk, welke dikte gebruiken als demping? door nico99
Vandaag om 21:30:48
Raadplaatje door Modellbahnwagen
Vandaag om 21:23:09
25 jaar geleden door Modellbahnwagen
Vandaag om 21:16:48
Fleischmann v100 digitaal doet raar door Ronald Koerts
Vandaag om 21:15:07
Nieuwe ruimte herbeginnen bouwen, maar wat? door the railwarrior
Vandaag om 21:11:24
Projekt 083-338 door Noordernet
Vandaag om 20:54:03
Artitec Daf ya126 en ya328 kleuren door ddv
Vandaag om 20:53:39
Roco 1600 HUSA: ledverlichting aanpassen door Fritsprt
Vandaag om 20:47:21
De 9e Grote Modelspoorexpo LEUVEN 13 en 14 OKTOBER 2018 door ingenium
Vandaag om 20:43:48
Detectiestuk. door vleesman
Vandaag om 20:28:29
VERPLAATST: Regelenheid 6600 van marklin door 44
Vandaag om 20:08:33
Regeleenheid 6600 van marklin door 44
Vandaag om 20:08:01
01TREFF Maarn, 16 &17 februari door thijs
Vandaag om 20:00:45
Modelbaan in Trainz door olaf99
Vandaag om 19:51:15
Railhobby 40 jaar. Dus komt het blad met een eigen lok. door Sobat Kras
Vandaag om 19:45:39
Mijn eerste H0 modeltreinbaan in aanbouw door Ronald Hofmeester
Vandaag om 19:01:29
Minibeurs /opendag door JohnT
Vandaag om 18:53:27
  

Auteur Topic: Reclamebeleid BNLS en spelregels/richtlijnen  (gelezen 32545 keer)

Bestuur Stichting BeneluxSpoor.net

  • Offline Offline
  • Berichten: 218
Reclamebeleid BNLS en spelregels/richtlijnen
« Gepost op: 25 juni 2009, 21:40:06 »
Reclamebeleid BNLS en spelregels/richtlijnen

Zoals bekend streeft de Stichting Beneluxspoor.Net een reclame-vrij forum na. Steeds vaker zien we echter dat er vormen van reclame opdoemen in diverse draadjes. Onder reclame verstaan we dan: "Mededelingen waarin een ding of dienst wordt aangeboden tegen een bepaalde prijs". We worden daar in toenemende mate door gebruikers op geattendeerd, en inmiddels is duidelijk dat de ergernis alom groeit. Vaak door gebruikers die ook iets aanbieden.

We zien ons dus genoodzaakt paal en perk te stellen tegen deze ontwikkeling. Hiervoor zijn naar ons idee duidelijke en transparante regels nodig, die bovendien te handhaven zijn door het team moderatoren dat dagelijks het forumverkeer reguleert.

Zoals bekend beoogt de Stichting Beneluxspoor.Net de (model-)spoorhobby te bevorderen in de meest brede zin van het woord.
De kernactiviteit daarbij is ontegenzeggelijk "Kennisdeling". Zo dienen de discussies die op het forum gevoerd worden geen ander doel dan mensen die over bepaalde kennis en vaardigheden beschikken, in contact te brengen met gebruikers die niet (of nog niet) over dergelijke talenten beschikken. Je hoeft maar naar de rubriek "Wat zijn we aan het bouwen" te kijken, om te zien in welke behoefte de verhalen van Karst, Wim, Frank, Frits en vele, vele anderen voorzien. "Plan U in geplot systeem": meer dan 170.000 hits/ "Boppard in N": meer dan 150.000 hits!

Maar... het succes heeft een keerzijde. Niet iedereen heeft de puf om zelf het mes, de lijmpot of de airbrush ter hand te nemen. Het is vaak veel gemakkelijker om zo'n expert te vragen om (tegen een kleine vergoeding) een wagonnetje of printplaatje te maken, een decal te fabriceren of een treintje te weatheren... En zo wordt de expert een kleine producent. Of, zoals we hem liever noemen, een hobbyproducent. Want de hobby blijft voorop staan, en een dik belegde boterham wordt er niet mee verdiend.
Maar kleine oplages worden groter en groter... Honderd wagons of misschien nog meer printplaatjes of andere ingewikkelde schakelingen.
Ook al omdat we als Stichting soms het initiatief nemen voor de bekende BNLS-acties.
 
Het Stichtingsbestuur is er door de Kamer van Koophandel op gewezen dat er risico's verbonden zijn aan deze ontwikkelingen.
Dat noopt tot maatregelen. Lastig, maar noodzakelijk. In overleg met een aantal vertegenwoordigers van de kring hobbyproducenten binnen onze gelederen, zijn de navolgende regels opgesteld. Deze gaan per heden in.

1.
Op het forum mag geen reclame worden gemaakt. In principe worden mededelingen als: "Product of dienst te koop bij X voor prijs Y" worden verwijderd. Een enkele vermelding als "ik heb een leuke loc gekocht bij de firma X en die kostte maar Y euro" zal toegestaan zijn. Het serie-matig vermelden van dergelijke berichten voor eigen (hobby-) producten of voor producten en diensten van derden is echter verboden.  

2.
De basis van het forum is de door het bestuur beoogde kennisdeling tussen gebruikers onderling. Beschrijvingen van gehanteerde methoden en technieken, beschrijvingen van bouwervaringen, artikelen over hoe je moet lijmen, schuren, boren, verven enz. worden niet als reclame gezien. Ook niet als in dat kader commerciële producten worden toegelicht. Denk bijvoorbeeld aan een bouwervaring met een bouwpakket van merk X. De rubriek die bij uitstek geschikt is voor deze kennisdeling is: Wat zijn we aan het bouwen.
  
3.
Voor de hobbyproducenten wordt een aparte regeling getroffen. Voor hen wordt een apart forumdeel geopend: "Van en voor gebruikers". In dit forumdeel kunnen zij - mits toestemming van het bestuur - hun "special-products" aankondigen. Ze mogen er zelfs  reclame maken. Ook mogen hobbyproducenten gebruikers daar de vraag stellen wat men eventueel graag ontwikkeld zou willen zien. Voor de inhoudelijke bespreking van de producten maakt men gebruik van de rubriek "Wat zijn we aan het bouwen". Het bestuur stelt daarbij als eis dat de bouwbeschrijvingen van hobby-producenten navolgbaar en herhaalbaar zijn. Vanuit de rubriek "Wzwahb" mag men overigens wel verwijzen naar "VevG".

4.
In de rubriek "Van en voor gebruikers" is onderlinge concurrentie toegestaan. Zo mag een hobbyproducent bijvoorbeeld een detectieschakeling aanbieden die in aard en functie afwijkt van een soortgelijke aanbieding van een andere hobbyproducent. Er geldt dus geen recht op exclusiviteit. Iemand mag dus een alternatief te koop aanbieden, mits hij/zij van dat alternatief wederom een uitvoerige bouwbeschrijving plaatst in de rubriek "Wat zijn we aan het bouwen".

Op basis van de bouwbeschrijving kan snel vastgesteld worden of er sprake is van modificaties of van nadoen. De toetssteen hierbij is de Creative Commons Licentie (CCL). Onderaan het openingsscherm staat vermeld dat voor alle content onder de restricties vallen van de CCL. Hierin staat precies beschreven welke regels m.b.t. het intellectuele eigendom van toepassing zijn.

In het geval van modificaties moet de hobbyproducent op basis van de CCL melding maken dat er sprake is van een alternatief voor de werkwijze van een ander. Deze moet in dat geval met naam en toenaam genoemd worden.
Nadoen mag binnen de rubriek Wzwahb overigens wel, de bouwbeschrijving daar moeten immers navolgbaar en herhaalbaar zijn.

5.
Het forumdeel "Van en voor gebruikers" kan door de fiscus gezien worden als een soort webshop.
Om als hobbyproducent toegang te krijgen tot dit onderdeel, kan men per e-mail het bestuur van de Stichting verzoeken, gebruik te mogen maken van dit forumdeel. Hieraan zijn echter strikte voorwaarden verbonden:
a. Men moet zijn/haar kennis en vaardigheden hebben gedeeld met andere gebruikers, door actief en regelmatig bouwbeschrijvingen te plaatsen in de rubriek "Wat zijn we aan het bouwen". Zoals in punt 3. vermeld, moeten deze bouwbeschrijvingen navolgbaar en herhaalbaar zijn;
b. Men vrijwaart de Stichting door middel van een formulier voor eventuele fiscale verplichtingen, en verklaart zelf verantwoordelijk te zijn voor de fiscale afdrachten aan de belastingdienst over eventuele winsten;
c. Men overgelegd een kopie van een inschrijvingsbewijs bij de Kamer van Koophandel.
(Voor het vrijwaringsformulier en eventueel advies kan men zich tot de Stichting wenden).

6.
Eventuele betalingen voortvloeiend uit transacties naar aanleiding van de berichten cq. reclames in het forumdeel "Van en voor gebruikers" vinden volledig plaats buiten de Stichting Beneluxspoor.Net om.

7.
Voor hobbyproducenten die 3D CAD of ontwerptekeningen ontwikkelen en voor het vervaardigen van hun modellen gebruik maken van 3D Printshops (Bijvoorbeeld Shapeways) en deze modellen willen aanbieden via de rubriek "Van en voor gebruikers", gelden onverkort de bepalingen onder punt 5. en 6.

8.
Op initiatief van de Stichting kunnen hobby-producenten uitgenodigd worden om een BNLS-actie starten. Ook deze BNLS acties worden opgenomen in de rubriek "Van en voor gebruikers". In dat geval blijven de bepalingen onder punt 5. en 6. van kracht.
 
9.
Het Bestuur van de Stichting houdt zich te allen tijde het recht voor om de inschrijving in het nieuwe forumdeel "Van en voor gebruikers" te beëindigen.

10.
Omdat de hobbyproducenten gebruik maken van het netwerk dat de Stichting Beneluxspoor.Net biedt, wordt een donatie aan de Stichting op prijs gesteld. Deze wordt echter niet verplicht opgelegd.

Het Bestuur
« Laatst bewerkt op: 10 september 2009, 22:29:52 door Hans van de Burgt »